Pallontallaajat.net

Omatoimimatkailu => Yleinen => Aiheen aloitti: mpala - 02.05.2020, 21:45:49

Otsikko: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 02.05.2020, 21:45:49
Onko taalla ketaan matkailualan ammattilaisia joilla olisi nakemysta mita tassa lahitulevaisuudessa tapahtuu? esimerkiksi vuoden sisaan, palautuuko ulkomaanlentojen volyymi mille tasolle? entas hinnat?
tuleekohan niin, etta Tukholmasta tulisi meille sellainen risteyskaupunki?
Varmaan monissa maissa tulee olemaan parin viikon karanteeni, sen olen ymmartanyt.

Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 03.05.2020, 07:53:46
En ole ammattilainen, mutta kavin perjantaina lahettamassa EMS-postia Japanista Eurooppaan ja virkailija (tai heita oli kolme) arvelivat perille paasyn heinakuulle.
jos tavarat liikkuvat nain hitaasti, niin varmaan ihmistenkin osalta kestaa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pitulo - 03.05.2020, 14:28:19
Tokkopa matkailualan ammattilaiset pystyvät esittämään tästä asiasta mitään kannanottoa koska niin paljon riippuu siitä, milloin rajat avataan. Tästä asiasta päättävät kunkin maan hallitukset Euroopan unionin sisällä ja koskien ulkorajoja  EU yhdessä.
Palasin Kairosta Tukholmaan 3.4.20  Ruotsin järjestämällä kotiutuslennolla.  Yövyin Tukholmassa ja seuraavana aamuna lensin Finskillä Hesaan. Kaikki matkakulut omaan piikkiin. Nähdäkseni sadoillatuhansilla matkailijoilla on sama tilanne: oli liput ostettuna jonkin kaupallisen lentoyhtiön kautta ja lennot peruttiin koronan takia.
Nyt sitten lentoyhtiöt tarjoavat (hakemuksesta) vouchereita perumilleen lennoille. Lentoyhtiöstä riippuen voucherin voimassaoloaika vaihtelee.Esim Lufthansan voucher pitäisi käyttää tämän  vuoden loppuun mennessä ja uusi matka pitäisi buukata viimeistään 31.8.20. Aegean Airlines: voucher on voimassa 18 kk siitä kun voucher tehdään (eivät ole saaneet sitä tehtyä kuukaudessa...)
Näkemykseni tällä hetkellä on, että kun rajat avataan  EU:n ulkopuolella niin lentojen volyymi "räjähtää"  suureksi ainakin väliaikaisesti siihen asti kun matkaajat saavat hyödynnetyksi voucherit. Sen jälkeista aikaa voi vain arvailla. Ehkä hinnat nousevat koska olen lukenut, että suunnitelmissa on jättää väli-istumapaikka tyhjäksi kun rivissä on kolme paikkaa vierekkäin. Tämä johtaisi huomattavaan lipputulojen vähenemiseen lentoyhtiöille.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: kaj - 03.05.2020, 15:53:44
Itse näkisin asian niin että ei toi Korona tule mihinkään katoamaan. Menee 3-5 vuotta kun Korona kiertää aaltoina eri maanosia ja maita.

Rajoitukset tulevat myös matkustuksesta kestämään saman verran 3-5 vuotta, välillä maita suljetaan ja lentokenttiä laitetaan kiinni ja välillä taas on useita kuukausia kun johonkin maahan pääsee.

Itse ajattelin harkita matkustamista kun rokote on saatavilla, sillä ainakin saa jonkinlaista perusturvaa joihinkin Koronan muotoihin. Matkat varaisin lyhyellä aikavälillä max. muutaman viikon päähän ja kohteessa olon kanssa aion rajata mahdollisimman lyhyeksi, koska tilanteet tulevat eskaloitumaan nopeasti ja tällöin lennot perutaan helposti ja rajat laitetaan kiinni muutamassa päivässä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: cha am fani - 04.05.2020, 13:31:51
Hei. Itse en ole ammattilainen mutta coronasta on kokemusta. Sain veloituksetta vaihdettua Bangkokin paluun Finnairilla 31.3.2020. Minun piti thailadyn kanssa matkustaa kolmeksi yöksi Kuala lumpuriin Massilla. Lennot ja hotellin varasin viimeisen kerran no flexible. Sain vihdoin viimein soitettua Malesiaan lentoyhtiöön. Koska Mas ei palauta rahana, varasin sitten uudet lennot ensi vuoden Maaliskuulle. Marriott-hotelli palautti hotellimaksut hyvän tahdon eleenä. Thaimaan viisumisääntöjen mukaan jouduin ostaa yhden menolennon Huhtikuulle BKK-HAN. Tänään AirAsia on palauttanut AirAsian Big member tilille vastaavan summan, voimassa 3.5.2021 asti. Palautus rahana ei onnistunut.
Uuden lennon Bangkokiin ostan Finskiltä, kun tilanne selkenee. Veikkaan lentolippujen ja majoitushintojen nousua jatkossa. Pakollisiin ulkomaanpuheluihin laitan alkuun 99577, normaalisti käytämme Lineä Thaimaahan keskusteluihin.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pitulo - 04.05.2020, 14:33:57
Taitaa mennä sivuraiteille mutta luettuani cha am fanin viestin muutama sananen kuitenkin lentoyhtiöiden puhelin asiakaspalvelusta corona-aikaan. Lento perutaan ja peruutuksessa lukee, että muutoksen voi tehdä vain soittamalla lentoyhtiön call centeriin.Tähän call centeriin on vain yksi puhelinnumero, joka on varattu koko ajan. Siellä pyörii kasetti, joka sanoo: "Hold the line. We're busy at the moment". Tätä kun kuuntelee puoli tuntia niin pinna alkaa palaa. Varsinkin kun yrittää soittaa Euroopan ulkopuolelta Eurooppaan niin se maksaa maltailta. Minulta muistaakseni yli kaksi ja puoli euroa per minuutti. Eikä vastausta kuulu niin sitä maksaa jonottamisesta "for nothing". Muista en tiedä mutta ainakaan minusta ei ole mitään järkeä jonottaa tuntitolkulla asiakaspalveluun jos se tulee maksamaan enemmän kuin oli lentolipin hinta.
Nämä halpis puhelinyhteydet kuten 99577 toimii vain Suomesta soitettaessa ja internet-sovelluksilla lentoyhtiöiden puhelinnumeroihin ei voi soittaa. Jos lähettää palautetta sähköpostilla niin tulee automaattivastauksia tyyliin olemme saaneet viestinne mutta todellista vastausta on turha odottaa.(Aegean airlines)
Vinkkinä cha am fanille: Nettian numero 99511 tai 99599 on halvempi kuin 99577. Esim soitto Thaimaaseen maksaa 7 senttiä/min ja Malesiaan 4 senttiä. Itse käytän IMO-sovellusta videopuheluihin ja silloin tällöin 99511 jos netti ei toimi Egyptissä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: cha am fani - 05.05.2020, 10:51:24
Ainakin minun tapauksessa Malaysian airlinesilla ja AirAsialla oli jonkinlainen robotti, joka lähetti vastauksia. No puhelu Suomesta Malesiaan maksoi minulle omaElisan mukaan noin kolme euroa. Kiitoksia numerovinkeistä. Jos olisin joutunut selvittää asiaa Thaimaassa, olisin pyytänyt soittaa thailadyä Malaysia  airlinesin Bangkokin toimistoon.
AirAsia palautti rahat tilille "voucherina".  Yksi takaportti rahojen saantiin on luottokorttiyhtiö, mutta ensin pitää olla yhteydessä lentoyhtiöön.
Jos joudun soittaa Thaimaan, niin silloin käytän Lineä, joka ei maksa mitään, lady käyttää sitä aina kun soittaa minulle Thaimaasta. No mobiilidataa pitää päällä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 06.05.2020, 12:04:43
nakojaan tom cruisella on avaruusleffaprojekti kaynnissa, niin ehka siella on avustajahommia tiedossa? jannat ajat
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 06.05.2020, 16:00:50
Mielenkiintoisia mietteita, tassahan on tullut naita artikkeleitakin, HSn juttua en lukenut kun ei tilausta. Mutta itse arvaisin seuraavaa.
Pitkan matkan lennot alkavat pikkuhiljaa kesakuussa , mutta enemman elokuussa. Lentoja kuitenkin hyvin paljon vahemman koskei ole paljoa kysyntaa. Veikkaisin etta eurooppaan jaa vain pari tarkeinta lentohubia: tukholma, frankfurt, amsterdam, oslo. Tarkeytta menettavat Lontoo, pariisi, bryssel. UKn talous menee niin kuralle etta vaistamatta vaikuttaa lentoyhtioihin ja lentoliikenteeseen. Ja Ranskan myos, mutta sehan ei mikaan hub juuri ole ollenkaan.  Itse uskon etta lentomatkustus tulee vahenemaan ainiaaksi, enimmillaan tulee olemaan ehka  n. ½ entisesta maksimista. Monet  tulevat enemman tietoiseksi koko systeemimme ongelmista ja turhamaisesta kulutuksesta, ja siksikin haluavat valttaa, ei pelkastaan koronan pelossa. Ja varmaan tuollainen paivaksi brysseliin liikematkustaminenkin tulee muuttumaan.... ja joka paikkaan matkustavat konsutlit vahenemaan. Kaikki nama oikein hyvia muutoksia.
Voucher juttu olikin mielenkiintoinen, olettaisin etta lentoyhtiot yrittavat jotenkin taiteilla uusien maksavien asiakkaiden kanssa ja vouchereiden kanssa, luulisi etta tarvitsevat kuitenkin riihikuivaa rahaakin sisaan valilla. Mutta uskoisin etta heilla on myos isot cargokasat siella odottamassa, mihin brasileira viittasi. Niista on varmaan jo rahat saatu?
Veikkaan etta pitavat koneiden matkustajamaaran aika lailla ennallaan, mutta kaikki muut toimenpiteet otetaan kayttoon. Maskit, jonkinlainen terveystarkastus (kuumemittaus, varmaan kohta pikatestit ovat jo kehittyneet luotettavimmiksi, ainakin Trumpin jenkeissa... ). Ehka jotain osastointia enemman koneeseen. Tai penkit 3+4+3 sijaan vaikka 1+2+2+2+1. Kaytavat valissa siis kapeat. Karryt jaavat historiaan, samaten kasimatkatavarat, joku pieni pussukka mahtuu. Ateriat, vedet jne voisivat olla vaikka paikalla jo valmiina. Lentolippujen hinnat nousevat ehka 30%.
Mutta majoitushinnat halpenevat huomattavasti, alkaa raaka kilpailu. Monelle airbnb keinottelijalle tulee tukalat paikat (tama on hieno homma mielestani!).
Monet maat pitavat jonkinlaisen karanteenin maahantullessa, siksi ei kannata lahtea millekaan parin viikon reissulle. Veikkaisin etta turimista riippuviin maihin tulisi jotain toimintakaranteenia, jonkinlaista mielekasta olemista pariksi karanteeniviikoksi. Mitahan esimerkiksi etela-Espanja voisi kehitella? Varmaan Eurooppaan tulee sellaisia pienen esiintyvyyden vyohykkeita joista voi liikkua ilman karanteenia niin kuin Eesti on ehdottanut: tyyliin Suomi +Eesti, Norja, Saksa....
Veikkaan etta makta/sairausvakuutukset nousevat, erityisesti jenkkeihin suuntautuvat mutta muutkin. Mun mielesta ne ovat jo muutenkin viime vuosina kallistuneet aika lailla, vai olenko vaarassa?
Itse uskon etta tama koronashouvi on ohi parissa vuodessa, kriisiaika jo tana vuonna. Mutta nuo muutokset jaavat voimaan En ole itse koronasta huolissani, mutten haluaisi site kenellaakaan tartuttaa tai minnekaan kauas sita vieda, siksi varmaan on hyva etta mietitaan erilaisia vaihtoehtoja.
tuossa bbc:n artikkeli
https://www.bbc.com/news/world-52450038
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 07.05.2020, 05:14:16
olen samaa mielta siita, etta on oikein, etta air bnb-keinottelijat joutuvat hankaluuksiin (omissa tutuissa on myos pari henkiloa, joiden asuntoja on salaa vuokrattu eteenpain).
miten niin oslo ja tukholma hubeina? tarkoittanet suomessa asujille etka yleisesti?
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 07.05.2020, 12:10:06
En vissiin osannut paattaa valitako oslo vai stokis... :) kuten sanottu, en ole taman teollisuuden tuntija, ihan vaan tallaisella yleisnakemyksella tassa spekuloin.
ajattelin niin etta norja varmaan haluaa pitaa ylpeytensa hengissa tavalla tai toisella. siita voisi tulla vaikka karanteenifree "halpa" lentoyhtio, eli lentelisi naita lyhyita reitteja.
Uskon etta SASista taasen voisi kasvaa yksi euroopan jateista, ja stokis olisi sille luonnollinen paakeskus. SAS myos soisi Finnairin, en oikein jaksa usko Finnairin siipiin, surullista kylla. Mielestani tuo Finnairin logiikka etta keskitytaan Brysselin ylihinnoiteltuihin lippuihin pikavoittona on ollut ihmeellinen. Vaikka kaikki varmaan kokee nostalgiaa nahdessaan Finnairin koneita, luulen, etta Finnairilla on aika henkista kannatusta. Jotenkin on aina tuntunut, etta Finanir on ollut kaukana tavallisesta matkustajasta, ei myyda millaan tavalla jarjellisen hintaisia yksisuuntaisia lippuja, ja websivujen kayttollittyma on ollut kehitysmaatasoa niin kauan kuin muistan.   
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 07.05.2020, 13:04:20
eikos finnairin tulot tule pitkalti aasiasta (plus tietty virkamieslennoista)? itse en pida yhtiosta epamiellyttavan palvelun vuoksi.

jotenkin nakisin pohjoismaisen hubin olevan koopenhaminassa...? en tieda.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: hard - 07.05.2020, 13:06:46
On muistettava, että valtio omistaa yhä enemmistön Finnairista ja tämän koronakriisin myötä en kyllä jaksa uskoa, että omistuksista luovuttaisiin ja yhtiö naitettaisiin jollekin Pohjoismaiselle firmalle. "Oma" lentoyhtiö kun on huoltovarmuuden kannalta iso juttu, ei olisi hääviä, jos meidän liikenteestämme noin yleisestikin päätettäisiin Tukholmassa mutta tämmöisessa kriisitilanteessa se voisi olla painajaismaista. On huomattava, että jokainen lentoyhtiö pyrkii operoimaan "omalta" kentältään ja fuusion myötä meidän lentomme muuttuisivat enenevässä määrin vaihdollisiksi. Turisteille tietty ei iso juttu mutta liike-elämälle  ja julkisen puolen virkamiehille yms. todella iso asia.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 07.05.2020, 13:12:37
nainhan se toki on.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 07.05.2020, 14:07:41
On muistettava, että valtio omistaa yhä enemmistön Finnairista ja tämän koronakriisin myötä en kyllä jaksa uskoa, että omistuksista luovuttaisiin ja yhtiö naitettaisiin jollekin Pohjoismaiselle firmalle. "Oma" lentoyhtiö kun on huoltovarmuuden kannalta iso juttu, ei olisi hääviä, jos meidän liikenteestämme noin yleisestikin päätettäisiin Tukholmassa mutta tämmöisessa kriisitilanteessa se voisi olla painajaismaista. On huomattava, että jokainen lentoyhtiö pyrkii operoimaan "omalta" kentältään ja fuusion myötä meidän lentomme muuttuisivat enenevässä määrin vaihdollisiksi. Turisteille tietty ei iso juttu mutta liike-elämälle  ja julkisen puolen virkamiehille yms. todella iso asia.
aivan. olisiko mahdollista etta Finnairista tulisi vaan kotimaan yhtio.... paluu menneisyyteen... En oikein ymmarra mika olisi Finnairin markkinarako kutistuvassa kv-lento-kysynnassa.....  yhtio ei osaa tehda toimivia webbisivuja, palvelukin mattaa, lippujen hinnoittelu on aivan eriskummallista lentolippujen eirskummallisessa hintamaailmassakin.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 07.05.2020, 14:13:05
eikos finnairin tulot tule pitkalti aasiasta (plus tietty virkamieslennoista)? itse en pida yhtiosta epamiellyttavan palvelun vuoksi.

jotenkin nakisin pohjoismaisen hubin olevan koopenhaminassa...? en tieda.
tuleeko ne sielta? itse olen aina kuvitellut etta nama aasian lennot on se "olemme kv lentoyhtio" juttu, eivatka valttamatta niin kannattavia....  mutta ehka joku tietaa, ei jaksa tonkia nyt.
itsekin mietin tota kopista, mutta ajattelin etta Ruotsin talous tulee olemaan niin vahva verrattuna muihin, etta vetaisi helposti itselleen Norwegianin ja finnairin "tarjoamat" lennot ja sita myoten kasvaisi. Ja ruotsilla on iso vaesto ja paljon siirtolaisia, sekin tuo kasvumahdollisuutta lisaa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pitulo - 07.05.2020, 14:31:53
Vouchereista vielä sananen. Jos lentoyhtiö on itse perunut lennon corona-viruksen takia niin ensisijassa tarjoavat mahdollisuutta pyytää voucheria mutta monet eivät kerro, että ovat (tietääkseni) loppupeleissä velvollisia maksamaan rahat takaisin jos rahat maksanut asiakas ei voi tai ei halua käyttää voucheria.
Nähdäkseni tästä syystä Aegean tarjoaa 18 kk käyttöoikeutta voucheriin  (jonka sain eilen) mutta samalla kertoo, että jos en käytä voucheria 18 kk sisällä niin voin pyytää rahojen palautusta. Lufthansa ei ainakaan toistaiseksi ole puhunut mitään rahojen palauttamisesta.
 
Minun on vaikea uskoa, että pitkän matkan lennot, jos niillä tarkoitetaan Schengen-rajojen ulkopuolelle ulottuvia lentoja, alkaisivat kesäkuussa. Luultavasti eivät ala turisteille/reppureissaajille koko kesän aikana.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: cha am fani - 07.05.2020, 19:23:14
Kyllä minä vaihdoin MASsin BKK-KUL-BKK lennot ja AirAsian menolennon vuodella eteenpäin. Jos homma tökkii taas ensi vuonna, niin silloin haen korvausta luottokorttiyhtiöstä. Voucherit vaihdoin siis saman tien. Lisäksi ostin Finskin  HEL-BKK-HEL economy flex-lennot näiden lentojen ajaksi.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 08.05.2020, 03:37:29
@mpala: mun kommenttini aasian-lennoista ei pohjautunut tilastoihin, muistelin vain, etta lomautuksia/yt-neuvotteluja perusteltiin aasian-lentojen peruuntumisilla. siksi arvelin niiden olevan rahasampo.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 08.05.2020, 12:17:25
Nain Economistissa otsikon (en lukenut kun kiintio taynna) etta Euroopan lentoyhtiot ovat niin heikossa hapessa, etta kiinalaiset saattavat tulla tilalle..... 
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tiger - 11.05.2020, 14:13:38
Hiljattain edesmennyt Pentti Linkola totesi, ettei yksi koronavirus juuri mitään muuta. Palaamme hänen mukaansa takaisin kulutushysteriseen yhteiskuntaan, jonka seurauksena taas alkaa luonto ja ilmasto kärsiä.

Uskoakseni osa yrityksistä tulee käymään läpi konkurssin ja osa ihmisistä menettää työnsä pandemian takia ja näin ollen ihmisillä ei välttämättä ole rahaa käytössään samalla tavalla ylimääräiseen matkusteluun. Toisaalta taas valtioiden talous ei kestä kovin kauaa rajojen sulkua ja paikkojen kiinni pitämistä. 

Uskon, ettei tauti mihinkään tule poistumaan, vaikka rajoja avattaisiinkin, ennenkuin rokote siihen kehitetään.

Jännää myös seurata, miten jotkut turismista riippuvaiset maat (esim. Viro) tästä vielä nousee.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 11.05.2020, 15:46:54
Niin, itse mietiskelin miten käy näille köyhille maille Aasiassa ja Afrikassa, joiden tuloista iso osa tulee turismista, varsinkin jos se tulee volyymista, eli köyhäilijäreppareista. Tai Espanjalle, Italialle.....  Huomaa, kuinka riskialtista on rakentaa kasvua ei-välttämättömän kulutuksen varaan ....

Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 12.05.2020, 09:45:39
espanjan ja italian turismitulot eivat liene isoilta osin reppureissailijoista kiinni, kai enemman vanhempien henkiloiden (eur&us) ja kiinalaisten?
mutta varmaan myos thaimaan kohdalla sama?

muiden sea-maiden kohdalta: tuoko lansimainen teini (mikali siis etsimassa kaljakelluntaa tms) enemman harmia vai hyotya?
kommentoikaa toki, vaitteeni eivat perustu mihinkaan
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 12.05.2020, 09:53:27
niin, unohdin viela lisata, kun en afrikkaa tunne (sori tyhmyyteni): onko kohteita, jotka ovat oikeasti riippuvaisia pelkastaan reppureissaajista?
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 12.05.2020, 15:58:35
itse asiassa taisin kirjoittaa huolimattomasti, tarkoitin reppailijat ja muut köyhäilijät....
kyllä Afrikassa käy paljonkin matkailijoita jotka elävät pienellä budjetilla ja jotka itse asiassa tekevät vaikka laittomasti työtä. Etiopia, Tansania, Kenia, Uganda ainakin. Gambia ehkä? kun sinne tehdään seuramatkoja? Etelä-Afrikka, Mosambik?
esimerkiksi Rwanda on pyrkinyt saamaan enemmän varakkaita, paljon rahaa käyttäviä turisteja (enemmän rahaa ja vähemmän volyymia).
ja Espanjassa käy varmasti paljon väkeä joilla talousasiat voivat olla ihan viivassa. pienituloiset eläkeläiset monista Euroopan maista, erityisesti Briteistä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Pesula - 13.05.2020, 07:13:20
Tämä on kyllä melkoisen pimeä ketju.

Onko taalla ketaan matkailualan ammattilaisia joilla olisi nakemysta mita tassa lahitulevaisuudessa tapahtuu? esimerkiksi vuoden sisaan, palautuuko ulkomaanlentojen volyymi mille tasolle? entas hinnat?
tuleekohan niin, etta Tukholmasta tulisi meille sellainen risteyskaupunki?
Varmaan monissa maissa tulee olemaan parin viikon karanteeni, sen olen ymmartanyt.

Voiko kesällä matkailla Euroopassa? EU julkistaa suositukset, joiden avulla ainakin osa rajoista voisi aueta

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006505463.html

Lainaus
EUROOPAN komissio julkaisee keskiviikkona laajan suosituspaketin siitä, miten matkailu voisi alkaa jälleen sujua suljetussa Euroopassa. Suosituksiin kuuluvat niin rajojen avaaminen, mahdolliset karanteenitoimet, testaus sekä tuki matkailu- ja liikenneyrittäjille.

Muun muassa uutistoimisto Reutersin ja Politicon uutisoimissa ja HS:n haltuunsa saamissa esitysluonnoksissa komissio ehdottaa muun muassa lentoyhtiöiden ja matkailuyrittäjien etusetelijärjestelmää. Etuseteli voitaisiin myöntää, jos matka peruuntuu. Seteleiden pitäisi olla voimassa vähintään vuoden. ... ...


Eli tänään jotain uusia suosituksia, ennustan todellista yhteistyötä kaikkien EU-maiden, kuten aina  ::)
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 13.05.2020, 08:16:17
ei kun just hyva ketju! anyway, aikamoista rohkeutta vaatinee pimeiden toiden tekeminen.

Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 13.05.2020, 11:20:37
Tämä on kyllä melkoisen pimeä ketju.

Voiko kesällä matkailla Euroopassa? EU julkistaa suositukset, joiden avulla ainakin osa rajoista voisi aueta

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006505463.html

Lainaus
EUROOPAN komissio julkaisee keskiviikkona laajan suosituspaketin siitä, miten matkailu voisi alkaa jälleen sujua suljetussa Euroopassa. Suosituksiin kuuluvat niin rajojen avaaminen, mahdolliset karanteenitoimet, testaus sekä tuki matkailu- ja liikenneyrittäjille.

Muun muassa uutistoimisto Reutersin ja Politicon uutisoimissa ja HS:n haltuunsa saamissa esitysluonnoksissa komissio ehdottaa muun muassa lentoyhtiöiden ja matkailuyrittäjien etusetelijärjestelmää. Etuseteli voitaisiin myöntää, jos matka peruuntuu. Seteleiden pitäisi olla voimassa vähintään vuoden. ... ...


Eli tänään jotain uusia suosituksia, ennustan todellista yhteistyötä kaikkien EU-maiden, kuten aina  ::)

En ymmärrä, mikä on pimeätä. Voisitko yrittää hieman argumentoida, mikä on oma näkemyksesi matkailun lähitulevaisuudesta ja miksi näin näet. En ymmärrä tuota lainaustasi HSn artikkelista. ja mitä tarkoitat kommentillasi EUn yhteistyöstä 
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Pesula - 13.05.2020, 17:39:30
Ei pimeässä ole mitään argumentoimista. Pimeä on pimeää.

Kunnioitan journalistin työtä ja varmaan jotain tekijänoikeuksia sen verran, että en viitsinyt postata koko uutista sanasta sanaan suoraan keskustelupalstalle, sen vuoksi perässä oli nuo pisteet, että stoori jatkuu tuolla linkin takana jos kiinnostaa.

Toisilla EU-maiden rajojen avaus vaikuttaa jollain tavalla matkustamiseen, ei toki kaikilla - matkustaa kun voi niin pirun monessa eri paikassa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: FDR - 14.05.2020, 14:09:59
Veikkaisin etta eurooppaan jaa vain pari tarkeinta lentohubia: tukholma, frankfurt, amsterdam, oslo. Tarkeytta menettavat Lontoo, pariisi, bryssel. UKn talous menee niin kuralle etta vaistamatta vaikuttaa lentoyhtioihin ja lentoliikenteeseen. Ja Ranskan myos, mutta sehan ei mikaan hub juuri ole ollenkaan. 
Oma veikkaus olisi että isoimmat hubit säilyvät kolmen suuren allianssin Euroopan pääkenttien mukaisina: Lontoo (BA - Oneworld), Pariisi&Amsterdam (AF/KLM - Skyteam) ja Frankfurt/Munchen (Lufthansa - Star Alliance).

Tukholma on menettänyt jo aiemminkin heikkoa asemaansa entisestään kun SAS on siirtänyt Tukholmasta melkein kaikki longhaulinsa (ne mitä ei ole lakkautettu) jo Köpikseen. Helsinkikin alkaa jo piakkoin olla matkustajamäärissä Tukholman tasoa. Oslo pärjää vuorisen maan kotimaan lennoilla mutta en usko nousevan suureksi 'hubiksi' muualta tuleville matkustajille (vertailun vuoksi: Helsingistä meni viime vuonna pari miljoonaa kv-matkustajaa Osloa enemmän).

Voucher juttu olikin mielenkiintoinen, olettaisin etta lentoyhtiot yrittavat jotenkin taiteilla uusien maksavien asiakkaiden kanssa ja vouchereiden kanssa, luulisi etta tarvitsevat kuitenkin riihikuivaa rahaakin sisaan valilla..
Tässä kriisissä voucherit on keino pitää rahat lentoyhtiön sisässä. Ihmiset ovat maksaneet matkansa jo oikealla rahalla ja nyt palautuksissa koitetaan vaan antaa vouchereita tilalle jotta ei tarvitsisi vuotaa käteistä ulos firmasta.  Lyhyesti siis: lentoyhtiöt ovat oikein tyytyväisiä vaihtaessaan peruutetut lennot suhteellisen lyhytikäisiksi vouchereiksi joista osa jää kuitenkin käyttämättä ja loputkin ovat jo hyvissä ajoin ennalta täysin maksettuja.

Vouchereista vielä sananen. Jos lentoyhtiö on itse perunut lennon corona-viruksen takia niin ensisijassa tarjoavat mahdollisuutta pyytää voucheria mutta monet eivät kerro, että ovat (tietääkseni) loppupeleissä velvollisia maksamaan rahat takaisin jos rahat maksanut asiakas ei voi tai ei halua käyttää voucheria.
Juuri näin. Rahojen saamiseen voi mennä kuukausia. Luottokunnan kautta voi yrittää vaatia rahoja takaisin jos on maksanut luottokortilla ja voi osoittaa että lento on peruttu ja lentoyhtiö ei suostu yhteistyöhön (eli tarjoaa vain voucheria).
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 14.05.2020, 15:50:07
Kiitos FDR, tosi mielenkiintoista. Tässä hieman kommenttia:
lentokentät: mielestäni vastauksessasi katsot ehkä enemmän taaksepäin kuin eteenpäin.
Helsinki on aikaisemmin mahdollisesti noussut, mutta nyt kun väistämättä suomalaisten halpalennot vähenevät ja Finskillä ei ole hauista sen isompaan, uskoakseni se vaikuttaa aika lailla lentoliikenteeseen.
Väitätkö että Helsinki tulee olemaan samalla tasolla kuin Tukholma, kuulostaa minun korviin aivan eriskummalliselta. Itse uskon etta Helsingistä tulee jälleen suomalaisten oma pikku kotikenttä ja kv-hub toiminta vähenee hyvin paljon.
saattaa olla että Köpis voi voiton Tukholmasta mutta omat rahani veikkaan Tukholman puolesta. Siellähän on ollet vissiin kanssa jotain isompaa uudistusta menossakin?
Briteillä on ristinä Brexit ja helvetin surkeasti hoidettu epidemia, uskon että pohjamudissa menevä talous tulee vaikuttamaan myös lentoliikenteeseen. Heathrown 3. kiitorata on jo peruttu, siitä ei tarvitse kiistellä. Onko muuten mahdollista että nuo allianssit muuttuisivat?
Voucherit: samaa mieltä, itse siis tarkoitin, että koska vouchereista on jo rahat saatu, varmasti rajoittavat niiden käyttöä jollain lailla laillisesti tai laittomasti, että lennoista tulee myös sisään uutta rahaa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: FDR - 14.05.2020, 17:52:24
Kiitos FDR, tosi mielenkiintoista. Tässä hieman kommenttia:
lentokentät: mielestäni vastauksessasi katsot ehkä enemmän taaksepäin kuin eteenpäin.
Helsinki on aikaisemmin mahdollisesti noussut, mutta nyt kun väistämättä suomalaisten halpalennot vähenevät ja Finskillä ei ole hauista sen isompaan, uskoakseni se vaikuttaa aika lailla lentoliikenteeseen.
Väitätkö että Helsinki tulee olemaan samalla tasolla kuin Tukholma, kuulostaa minun korviin aivan eriskummalliselta. Itse uskon etta Helsingistä tulee jälleen suomalaisten oma pikku kotikenttä ja kv-hub toiminta vähenee hyvin paljon.
saattaa olla että Köpis voi voiton Tukholmasta mutta omat rahani veikkaan Tukholman puolesta. Siellähän on ollet vissiin kanssa jotain isompaa uudistusta menossakin?

Voi toki olla. Oma uskomukseni on että arvioit esim. Brexitin vaikutuksen ja Ranskan talouden "kuralle menemisen" lentoliikenteeseen huomattavasti yläkanttiin.  Matkustajamäärissä on vaan tällä hetkellä niin valtavat erot että on vaikea nähdä kuinka maailma hetkessä muuttuisi täydellisesti ja Oslosta tai Tukholmasta tulisi hubi ohi esim. Heathrown (Heathrowlla viime vuonna yli 80M matkustajaa, Oslo & Tukholma yhdessä reilut 50M). Lisäksi sekä Oslon että Tukholman matkustajamäärät olivat laskussa edelliseen vuoteen verrattuna, Tukholma jopa 5%. Voin ottaa vedon että viiden, tai vaikka 10 vuoden päästä Lontoon matkustajamäärät ovat suuremmat kuin ainakin kahden noiden mainitsemiesi hubien matkustajamäärät yhteensä.

Mitä Helsinkiin tulee, korostin pointtia että Tukholma ei mielestäni kuulu Euroopan suurimpien hubien joukkoon vaan pikemminkin painii Helsingin ja Oslon kanssa samassa luokassa eli ei top-20 kentissä Euroopassa. Helsingissä kenttään on investoitu viime aikoina enemmän kuin esim. Tukholmaan ja matkustajamäärät ovat kasvaneet 5% vuodessa. Vaikka eroa vielä muutama miljoona matkustajaa onkin niin huomattavasti lähempänä on verrata Helsinkiä ja Tukholmaa kenttinä kuin Tukholmaa/Osloa ja Heathrowta tai vaikka Pariisin CDG:a.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 14.05.2020, 20:02:25
ok, kiitos, hyvää tietoa. Mutta itse uskon, että tilanne tulee muuttumaan, ja tulee jonkinlainen uusjako, siksi vähän usuttelin tällaista skenaarion luomista. Noh, saatan olla täysin väärässä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: arkienkeli - 14.05.2020, 21:23:45
Tuosta lippurahojen tai pakettimatkojen rahojen palautuksesta sen verran, että ihmiset tuntuva olevan vauhkoina kun 14 päivän palautusaikarajaa ei noudeteta. Kylmä totuus on se, että käytännössä kaikki matkatoimistot ja lentoyhtiöt toimivat paljolti kädestä suuhun -periaatteella, eli maksetut rahat lähtevät melkoisen pian eteenpäin. Kenelläkään ei ole suunnilleen puolen vuoden liikevaihdon verran likvidiä rahaa kassassa, josta sitä voitaisiin palautella maksaneille asiakkaille. Laki vaatii kyllä juu, mutta kun rahaa ei yksinkertaisesti ole eikä kukaan sitä riittäviä määriä halua lainata tai edes valtiot antaa.

Muuan tuttu matkatoimiston johtaja-omistaja kertoi, että vaikka heillä on talous AAA-luokkaa eikä yhtään laskua maksamatta, eivät he voi mistään polkaista asiakkaitten vaatimia rahoja, kun ne ovat jo suurimmaksi osaksi menneet lentoyhtiöille ja matkakohteitten operaattoreille. Lentoyhtiöt tarjoavat vain vouchereita (laitonta, kyllä), ja kaukomaitten liikekumppanit eivät joko pysty tai eivät halua maksaa ennakkoja takaisin. Toisin sanoen tässä tilanteessa lain mukainen 14 päivän maksujen palautusvaatimus on mahdoton yhtälö sekä pienille että isoille firmoille. Paitsi rahan puutteen takia, myös kertakaikkiaan satakertaisen ruuhkan takia. Tätä eivät tuohtuneet asiakkaat tunnu ymmärtävän.

Meillä on erässä matkassa sisällä noin 800€ ennakoita, ja olemme tyytyneet siihen, että rahat on menetetty. Joskin yritämme saada ne takaisin, mutta realisti pitää olla. Tässä tilanteessa on vain häviäjiä, sekä me pienet matkustelijat, että isot lento & matkayhtiöt & majoitusliikkeet & niitten omistajat & työntekijät & kaikki oheispalveluitten tuottajat. Meidän taloudessamme 800€ lovi on pienempi kuin jonkun aasialaisen yrittäjän talouden nollaantuminen pariksi vuodeksi, tai TUI:n potkut 8000 ihmiselle, joten antaa olla. Eikä tämä ole kenenkään yksittäisen toimijan vika.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 14.05.2020, 23:12:26
niinpä. eikä ainoa asia mistä ihmiset ovat vauhkona.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: wellu1979 - 15.05.2020, 07:51:37
Tieteenharrastajat, viranomaiset ja kaikki pitävät varmana että seuraava tauti-aalto tulee varmasti syksyllä joten lennot on katki pari kuukautta ja ,rajoja availlaan joskus maskipakko kestää puoli vuotta sen jälkeenkin koneissa ja kaupungiella joten ens kesään tai seuraavaan vuoteen 2022

Otan oma valtaisen vallan ja kerron miten tämä co-hirvitys vaikuttaa MINUN matkailuun ja elämään

En kylve käsidesissä enkä oikeen haluaisi maskiakkaan pitää, tosaalta kun sais koronan ja selviaäs niin sais rauhan,toisaalta olen tietoinen että infektiot voivat saastustaa sydämen.
 Lentokoneessa pittää käyttää maskia,ei huvita. no ehkä tunnin voin pitää. ruokaakkaan ei saa kaiketi. Joten ajattelin että semmonen tunti riittää. No mihis tunnissa pääsee:
-Tallinna,
-Riika
-Tukholma(ruotsissa on paha tilanne en mene),
-Köpis, Ok et pääse kovin kauas kyl kun Saksassa pitää käyttää maskia nukkuessaankin. No onhan tanskassa jänniä(?) paikkaoja kuten bornholm
-Oslo, no mielummin sinne pohjoisnorjaan, kallista on mutta tässähän rikastuu kun kökkii kotona

Matkoillani harrastan ja käyn matseissa nykyään.turistikohteissa en käy ja etukäteissunnittelua ei jaksa kun yhen kohteen verran muuten ihan spontanius. no voi voi mitähän sitten tekis menee kätköilyn ja vaeltelun puolelle.

Joten seuraavat pläänit:- Lappiin käytän Norskin viimeiset pisteet, hotellit peruutus-ei ennakkomaksua, mikäli norskilla on varaa lennättää mut.varsin eksoottinen matka
-Joku balttia kun rajat aukee jos aukee kesällä, ja muutenkin
-pohjois-norjaan jos pääsis syksyllä
-Yks viikko on hotellia maksettu lloka-marraskuulle (ei aavistustakaan pääseekö, ja harrastusta ei voi /huvita tehä koronan vuoksi
-pitää katella tosiaan tuota bornholmia
-lufthansan voucehrikin olis(tiedä ees miten se käytetään)
-Kotimaasta käsivarsi, ja paikkoja itäräajalla käymättä niitä vois käydä haahuilemassa

No onneks on vapaudenpatsas nähty, ei kai sitä muuta tässä elämäs enää
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: FDR - 16.05.2020, 14:21:58
Tuosta lippurahojen tai pakettimatkojen rahojen palautuksesta sen verran, että ihmiset tuntuva olevan vauhkoina kun 14 päivän palautusaikarajaa ei noudeteta. Kylmä totuus on se, että käytännössä kaikki matkatoimistot ja lentoyhtiöt toimivat paljolti kädestä suuhun -periaatteella, eli maksetut rahat lähtevät melkoisen pian eteenpäin. Kenelläkään ei ole suunnilleen puolen vuoden liikevaihdon verran likvidiä rahaa kassassa, josta sitä voitaisiin palautella maksaneille asiakkaille. Laki vaatii kyllä juu, mutta kun rahaa ei yksinkertaisesti ole eikä kukaan sitä riittäviä määriä halua lainata tai edes valtiot antaa.

Tämä on mielenkiintoinen aihe ja melkein oman threadinsa arvoinen. Paljosta samaa mieltä arkienkelin kanssa.  Totta on että tilanne on hankala kaikille ja välttämättä rahojaan ei yrityksestä huolimatta saa. Vauhkoontumista siitä en tosin en ole esim. tällä palstalla nähnyt, mutta ehkä sitäkin muualla esiintyy.

Säännöt on luotu tietynlaisiksi ja on hyvä että matkaajat oikeutensa tietävät. Jos sääntöjä halutaan muuttaa tällaisissa tilanteissa, nythän niin voidaan tehdä. Esim. EU:ssahan keskustellaan jo valtavan valtionavun lentoyhtiölleen jakaneen Ranskan ja Hollannin johdolla onko voucherit riittävä kompensaatio peruutustilanteissa. Nykysäännöillä ei vielä ole. Ymmärrystä on tietysti hyvä olla että 14 päivässä rahat tuskin takaisin tulevat missään tapauksessa, mutta siinä vaiheessa voi apua alkaa hakea.

Ihmisten suhtautuminen tilanteeseen ja lippurahojen palautukseen vaihtelee paljolti kiinni olevan rahasumman mukaan ja jokainen totta kai kriisitilanteessa tarkastelee asiaa omasta näkökulmastaan. Jos on esim. ollut häämatka tälle vuodelle missä on viisinumeroinen summa kiinni lipuissa, voi suhtautuminen olla aika erilainen kuin jos tosiaan puhutaan kolminumeroisista summista. Toinen asia on lentoyhtiö mille se voucher tulee. Esim. Norwegian ei edes aio alkaa lentää laajasti ennen loppukevättä 2021 ja reittikartta tulee silloinkin olemaan aika erilainen kuin nyt. Ne voucherit mitä tällä hetkellä sieltä saat eivät täten vastaa ollenkaan sitä arvoa mikä niistä on maksettu (vrt. Lufthansa tai vaikka KLM jotka ovat valtioidensa lippulaivoja ja varmasti pidetään pystyssä).

Viimeinen pointti siitä ettei valtiot tukea riittävästi haluaisi antaa on osoitettu jo osin virheelliseksi. Esim. Lufthansahan on yrittänyt pikemminkin välttää (ehdollista) valtionapua peläten sen vaikuttavan liikaa yhtiön toimintaa. Rahaa sieltä kyllä olisi tulossa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 16.05.2020, 15:20:45
Minulla on sellainen käsitys että tuolle valtion tuelle kansallisille yhtiöille olisi rajansa jonkun kilpailulainsäädännön kautta. Jos näin on, tekohengitystä ei voi jatkaa loputtomiin vaikka kuinka haluaisi. Mutta saatan olla väärässäkin.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tiger - 19.05.2020, 02:14:09
Tieteenharrastajat, viranomaiset ja kaikki pitävät varmana että seuraava tauti-aalto tulee varmasti syksyllä joten lennot on katki pari kuukautta ja ,rajoja availlaan joskus maskipakko kestää puoli vuotta sen jälkeenkin koneissa ja kaupungiella joten ens kesään tai seuraavaan vuoteen 2022

Otan oma valtaisen vallan ja kerron miten tämä co-hirvitys vaikuttaa MINUN matkailuun ja elämään

Koulut avattiin ja heti tuli uusia tartuntoja Porvoossa ja Helsingissä. Virus tuntuu siis jylläävän enkä lähde terveydelläni leikittelemään.
Eli kyllä se nyt näyttää, että matkat on tämän vuoden osalta tehty, ellei sitten erillisiä työmatkoja tule. Mahdollisesti myös jossain kotimaan kansallispuistoissa voisi käväistä.

Voihan olla, että matkusteluunkin tulee uudenlainen kipinäkin, kun tulee taukoa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 19.05.2020, 09:35:56
finnair aloittaa ulkomaan lennot https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006511576.html
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: cha am fani - 19.05.2020, 11:09:37
Finnair voi aloittaa lennot Heinäkuussa esim. Bangkokiin mutta ensiksi pitää Thaimaan sallia maahantulot.  Itse varaan heti neljän kk lennot, kun homma on selvä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 19.05.2020, 11:48:26
sita itsekin mietin, etta onko finnairilla tietoa muiden maiden maahantuloja koskevista rajoituksista ennen lentojen aloittamisen ilmoitusta...
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pitulo - 19.05.2020, 14:49:55
Nähdäkseni Finnairilla kuten muillakaan lentoyhtiöillä ei ole mitään varmaa tietoa. Kauppaavat lentojaan koska kassa on tyhjä ja varmistelevat lipputuloja matkaan hinkuvilta asiakkailta. En enää mene tähän halpaan. Mulla on jo vouchereita kaksin kappalein ja rahojen takaisin saaminen tapahtuu joskus sitten. Eli kuten cha am fani kirjoittaa, lentojen varaaminen vasta sitten kun homma on selvä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 20.05.2020, 13:37:54
nainhan se on. ikavaa toki mainostella lentojen aloitteluilla.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Naja Russelin - 20.05.2020, 13:44:52
Ostin Norskilta pisteillä ensi kevääksi lennot Osloon.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 20.05.2020, 15:55:31
Nain Economistissa otsikon (en lukenut kun kiintio taynna) etta Euroopan lentoyhtiot ovat niin heikossa hapessa, etta kiinalaiset saattavat tulla tilalle.....

noh niin, Norskia ostettu.... alkaa pelottaa.
https://yle.fi/uutiset/3-11360968
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 21.05.2020, 10:27:02
turha kai tata nyt on sen kummemmin pelata, kiinan vahvistuminenhan on ollut selvaa jo kauan. enemmankin mietityttaa tuo dublinissa paamajaansa pitava paaomistaja.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: FDR - 21.05.2020, 11:11:58
turha kai tata nyt on sen kummemmin pelata, kiinan vahvistuminenhan on ollut selvaa jo kauan. enemmankin mietityttaa tuo dublinissa paamajaansa pitava paaomistaja.
Etenkään tuon uutisen takia jota on yllä vähän virheellisesti tulkittu. Kiina ei sinänsä tuossa 'ostanut' Norskia vaan velkainen yhtiö kaatui velkojiensa syliin jotta saisi Norjan valtiolta tukea. Maailman suurimpiin lentokoneiden liisaajiin/vuokraajiin kuuluvat yritykset joutuivat vaihtamaan saatavansa lähes konkurssikypsän yrityksen osakkeisiin mikä oli ehtona sille että valtio suostui rahoittamaan Norskia lisää. Tuossa kattavampi juttu aiheesta: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-norwegianair/norwegian-airs-lessors-take-majority-ownership-idUSKBN22W0UP

Minulla on sellainen käsitys että tuolle valtion tuelle kansallisille yhtiöille olisi rajansa jonkun kilpailulainsäädännön kautta. Jos näin on, tekohengitystä ei voi jatkaa loputtomiin vaikka kuinka haluaisi. Mutta saatan olla väärässäkin.
Toivotaan että näin jossain vaiheessa kävisi. Toistaiseksi Alitalia jatkaa edelleen kunniakasta historiaansa. Taitaa olla kohta 20 vuotta siitä kun yhtiö oli edellisen kerran voitollinen eikä niitä vuosia monta taida ylipäätään olla yli 70-vuotisessa historiassa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 21.05.2020, 13:02:20
kiitti linkista. ja italia lienee italia, niin hyvassa kuin pahassa jatkossakin. (ei perusteluja)
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Pesula - 22.05.2020, 18:19:28
Souliin 2 kuukauden meno-paluu ostettu Finnairilta.

Varauduttu viettämään 14 päivää omaehtoisessa karanteenissa määränpäässä, mutta ennen kesää ehtii moni asia vielä muuttua.

Uskon Finnairin propagandaa rahdin tärkeydestä, kuinka koneet voi lentää puolityhjinäkin kuutena päivänä viikossa Helsinki-Soul-Helsinkiä jos ruumassa on Samsungia, Hyundaita ym varaosaa ja teknologiaa pakettikaupalla menossa ja tulossa niin reitti pysyy kannattavana.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 22.05.2020, 19:08:11
Luulen myös että jos Suomen tartuntaluvut painuvat tarpeeksi alas, saattaa vaatimukset karanteenista suomalaisten kohdalla poistua.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: cha am fani - 23.05.2020, 12:04:56
Itsellä tuli hölmöiltyä, kun tuli ostettua Finskin economy flexible lippu Tammikuusta Maaliskuun loppuun. Suurin shokki oli se, että joudun odottamaan palautusta saman ajan kuin muut (8 viikkoa).
Tein päätöksen luopumisesta  plussapisteistä ostamalla pisteillä Bangkokin lennon (91000).ensi vuoidelle, Veikkaan, että piste-edut huononee jatkossa. ´No menopaluulennolle olen vielä business-korotusjonossa (kultakortista + 50000 pistettä). Maksettavaa seuraavalle reissulle tuli lentoverot noin 300 euroa (TMP-HEL-BKK).
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 23.05.2020, 12:11:00
musta suomen covid-luvut vrt. asukaslukuun eivat ole vahaisia, voin olla taas vaarassa.

cha am fani, ei voi mitaan, toivotaan, etta tilanne paranee.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: cha am fani - 23.05.2020, 12:48:35
Itse jouduin tulee Cha amista viisi viikkoa aiemmin. Koen että olisin mielummin Cha amissa turvassa kuin Suomessa. Juttelin Skypessä kaverin kanssa, joka tulee Suomeen Heinäkuussa. Cha amissa todettu yksi tartunta. Thaimaan väkiluku pyörii jossain 65 miljoonassa, corona-kuolemia todettu 56 Thaimaassa..
Cha amissa saa 2000 thb (noin 6o euroa) sakkoa jos ei käytä maskia, uimarannalle menosta sakko on tähtitieteellinen, tuo 2000 thb on esim. siivojan viikon palkka. Itse käytin myös maskia Maaliskuun viimeisen viikon.
Kyllä Suomessa luvut olisivat olleet pienempiä, jos rajat olisivat laitettu kiinni aiemmin, lentokentillä olisi ollut lämpöskannerit, olen kaksi kertaa laittanut asiasta sähköpostia Finavialle. Vastaus oli että eivät ole asiasta vastuussa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 23.05.2020, 12:56:08
musta suomen covid-luvut vrt. asukaslukuun eivat ole vahaisia, voin olla taas vaarassa.

kirjoitin, että luvut painuvat alas. puhut varmaan tartunnoista kokonaisuudessa (nykyiset ja menneet). suurin osahan on parantunut (tai kuollut). aktiivitapauksia tällä hetkellä n. 1800, se on se jolla pitäisi olla merkitystä. tilastoja pitaa myös tulkita.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 24.05.2020, 09:09:09
joo, ovat alentuneet, en sita kiella. oma mainintani liittyi tartuntoihin kokonaisuudessaan.
ihan vain mielipiteena ne ovat silti korkeat vrt. asukasluku ja tavallaan ihmisia valtteleva kulttuuri.

tama on omaa lopinaani eika perustu jalleen kerran mihinkaan.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pitulo - 24.05.2020, 12:52:09
Itse jouduin tulee Cha amista viisi viikkoa aiemmin. Koen että olisin mielummin Cha amissa turvassa kuin Suomessa. Juttelin Skypessä kaverin kanssa, joka tulee Suomeen Heinäkuussa. Cha amissa todettu yksi tartunta. Thaimaan väkiluku pyörii jossain 65 miljoonassa, corona-kuolemia todettu 56 Thaimaassa..
Cha amissa saa 2000 thb (noin 6o euroa) sakkoa jos ei käytä maskia, uimarannalle menosta sakko on tähtitieteellinen, tuo 2000 thb on esim. siivojan viikon palkka. Itse käytin myös maskia Maaliskuun viimeisen viikon.
Kyllä Suomessa luvut olisivat olleet pienempiä, jos rajat olisivat laitettu kiinni aiemmin, lentokentillä olisi ollut lämpöskannerit, olen kaksi kertaa laittanut asiasta sähköpostia Finavialle. Vastaus oli että eivät ole asiasta vastuussa.
Minusta ovat mielenkiintoisia eri maiden käytännöt viruksen tukahduttamisen suhteen. Itsekin olisin mieluummin tällä hetkellä Kairossa turvassa. (Palasin vain koska oli leikkaus odottamassa HUS:ssa). Mielestäni Suomi aloitti rajoitukset turhan myöhään ja löperösti. Kun palasin Suomeen lentokentällä täytin lappusen , jonka kaikki tiedot  perustuivat omaan ilmoitukseeni kuten myös kahden viikon kotikaranteeni. Eihän tuota karanteenia kukaan valvonut, että noudatinko sitä.....  Egyptissä kaikki rajat suljettiin kertalaakista 19.3.2020. Ainoat sallitut lennot sen jälkeen olivat ulkomaalaisten kotiutuslennot ja  egyptiläisten palautuslennot. Egyptiin palaavat maan kansalaiset (KAIKKI) vietiin suoraan kentältä viranomaisten valvomiin karanteenipaikkoihin kahdeksi viikoksi. Kaikki ravintolat jne sekä moskeijat (ennenkuulumatonta muslimimaassa!) suljettiin heti. Lisäksi tuli ulkonaliikkumiskielto illasta aamuun.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: cha am fani - 24.05.2020, 14:42:10
Minä tulin Suomeen 31.3.2020. Koko koneellinen matkustajia käytti melkein kaikki maskeja. Menin ulos viimeisten joukossa, koska minulla on näön takia avustuspalvelu. Shokki oli suuri, koska kahdella avustustyöntekijällä ei ollut maskeja. Kysyin heiltä syytä maskittomuuteen. He vastasivat, ei tarvitse käyttää, kun ei ole määrätty. Odotin pääsyä taksijonoon, kerroin asiasta kahdelle SPR:n työntekijälle, toinen sanoi, että hän puuttuu asiaan. Taksimatka useamman matkalaukun omalla tilalaksilla Valtion piikkiin Treelle (270 euroa).
Toivottavasti pääsee Tammikuussa takaisin neljäksi kuukaudeksi Cha amiin,
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 24.05.2020, 16:15:44
Itse jouduin tulee Cha amista viisi viikkoa aiemmin. Koen että olisin mielummin Cha amissa turvassa kuin Suomessa. Juttelin Skypessä kaverin kanssa, joka tulee Suomeen Heinäkuussa. Cha amissa todettu yksi tartunta. Thaimaan väkiluku pyörii jossain 65 miljoonassa, corona-kuolemia todettu 56 Thaimaassa..
Cha amissa saa 2000 thb (noin 6o euroa) sakkoa jos ei käytä maskia, uimarannalle menosta sakko on tähtitieteellinen, tuo 2000 thb on esim. siivojan viikon palkka. Itse käytin myös maskia Maaliskuun viimeisen viikon.
Kyllä Suomessa luvut olisivat olleet pienempiä, jos rajat olisivat laitettu kiinni aiemmin, lentokentillä olisi ollut lämpöskannerit, olen kaksi kertaa laittanut asiasta sähköpostia Finavialle. Vastaus oli että eivät ole asiasta vastuussa.
Minusta ovat mielenkiintoisia eri maiden käytännöt viruksen tukahduttamisen suhteen. Itsekin olisin mieluummin tällä hetkellä Kairossa turvassa. (Palasin vain koska oli leikkaus odottamassa HUS:ssa). Mielestäni Suomi aloitti rajoitukset turhan myöhään ja löperösti. Kun palasin Suomeen lentokentällä täytin lappusen , jonka kaikki tiedot  perustuivat omaan ilmoitukseeni kuten myös kahden viikon kotikaranteeni. Eihän tuota karanteenia kukaan valvonut, että noudatinko sitä.....  Egyptissä kaikki rajat suljettiin kertalaakista 19.3.2020. Ainoat sallitut lennot sen jälkeen olivat ulkomaalaisten kotiutuslennot ja  egyptiläisten palautuslennot. Egyptiin palaavat maan kansalaiset (KAIKKI) vietiin suoraan kentältä viranomaisten valvomiin karanteenipaikkoihin kahdeksi viikoksi. Kaikki ravintolat jne sekä moskeijat (ennenkuulumatonta muslimimaassa!) suljettiin heti. Lisäksi tuli ulkonaliikkumiskielto illasta aamuun.
Tassa ketjussa keskustellaan COVID19 panepidemian vaikutuksesta tulevaisuuden matkustamiseen, ei kysella maallikkojen mielipiteita suomen covid119 toimenpiteisiin. Vnkkina: Suomen lainsaadanto erilainen kuin Egyptin. tai Venajan tai Kiinan. Tai jopa Ruotsin.

Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 24.05.2020, 16:20:21
joo, ovat alentuneet, en sita kiella. oma mainintani liittyi tartuntoihin kokonaisuudessaan.
ihan vain mielipiteena ne ovat silti korkeat vrt. asukasluku ja tavallaan ihmisia valtteleva kulttuuri.

tama on omaa lopinaani eika perustu jalleen kerran mihinkaan.
dx
Viela kerran: puhut luvuista, jotka kuvaavat menneita tapauksia, et aktiivisista eli taman hetkisista tapauksista. Muutaman kuukauden paasta saattaa nayttaa silta etta jossain maassa on ollut ehka enemmankin tapauksia muttei enaa aktiivisia tapauksia. Karanteenin maarittamiseksi maita tulee kuitenkin kiinnostamaan sen hetkinen tilanne. Esimerkiksi panepidemian alussa, jossain maissa kiinalaiset ja italialaiset laitettiin karanteeniin mutteivat muiden maiden matkustajat.Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 24.05.2020, 23:35:26
voi olla. en tieda, listataanko sairaalassa olevat aktiivisiksi tapauksiksi (tietoni siis pohjaavat ilta-sanomissa mainittuihin lukuihin). henk.koht. oikeastaan vain kiinnostaa, kuinka japanin ja suomen viranomaiset jatkossa tulkitsevat lukuja puolin ja toisin. itse en ole tana vuonna matkustamassa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 25.05.2020, 09:54:59
Jokaisella maalla on uskoakseni oma maaritelmansa, kuka on parantunut ko taudista. Luin jostain etta jenkeissa se vaati ainakin kaksi negativiista testausta... mika on todella monimutkainen, ja testauskapasiteetin ollessa rajoitettu myos kyseenalainen.

Tassa yksi aika kateva sivu, josta nakee eri maiden tilanteet. siella on luvut ja erilaiset kappyrat. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: HelsinkiFlyer - 25.05.2020, 11:10:06

[/quote]
Tassa ketjussa keskustellaan COVID19 panepidemian vaikutuksesta tulevaisuuden matkustamiseen, ei kysella maallikkojen mielipiteita suomen covid119 toimenpiteisiin. Vnkkina: Suomen lainsaadanto erilainen kuin Egyptin. tai Venajan tai Kiinan. Tai jopa Ruotsin.
[/quote]

Onko sillä nyt enää mitään väliä missä ketjussa palstalla keskustellaan, kunhan keskusteltaisiin? Kuoleva palsta ja säännöistä valittelu vie kirjoitushalut.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 25.05.2020, 12:00:14
munkin mielesta oli kiva lukea kokemuksista.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 25.05.2020, 12:05:32
niin ja piti lisata jenkeista: kaliforniassa kai kaikki sikalais(t)en sairausvakuutuksen/-vakuutuksien piiriin kuuluvat paasevat ilmaiseen testiin.
hyva vai huono, siita en paata.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pitulo - 25.05.2020, 14:01:30

Tassa ketjussa keskustellaan COVID19 panepidemian vaikutuksesta tulevaisuuden matkustamiseen, ei kysella maallikkojen mielipiteita suomen covid119 toimenpiteisiin. Vnkkina: Suomen lainsaadanto erilainen kuin Egyptin. tai Venajan tai Kiinan. Tai jopa Ruotsin.
[/quote]

Onko sillä nyt enää mitään väliä missä ketjussa palstalla keskustellaan, kunhan keskusteltaisiin? Kuoleva palsta ja säännöistä valittelu vie kirjoitushalut.
[/quote]

Jep ja heh. Sorry vaan kun ei tullut mieleen, että olisin sääntöjä rikkonut. Tuhannesti anteeksi ketjun aloittajalle tuottamastani mielipahasta. Tosiaan...tällaisia reaktioita saatuaan ei ole ihme, että on kuoleva palsta.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 25.05.2020, 14:12:31
munkin mielesta oli kiva lukea kokemuksista.
kokemukset on minunkin mielesta ihan ok, siita ei ollut kyse mutta se etta lahetaan arvioimaan minkalainen on suomen coronavirus-strategia ollut, on loputon suo. siita tulee vankaaminen joka ei ikina lopu ja pelkaan, etta tama mielenkiintoinen aihe hukkuu siihen. sita voi mielestani siirtya pohtimaan hengenheimolaisten kanssa joko toiseen ketjuun avaamalla sellaisen tai iltalehtien palstoille. 
Ei minulle kyse ollut saannoista, vaan siita etta olisi kiva keskustella ihan mielenkiintoisesta aiheesta, johon monet ovatkin mielestani kommentoineet tosi hyvia juttuja, joista on kiva tietaa.

 
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pitulo - 25.05.2020, 14:34:47
munkin mielesta oli kiva lukea kokemuksista.
kokemukset on minunkin mielesta ihan ok, siita ei ollut kyse mutta se etta lahetaan arvioimaan minkalainen on suomen coronavirus-strategia ollut, on loputon suo. siita tulee vankaaminen joka ei ikina lopu ja pelkaan, etta tama mielenkiintoinen aihe hukkuu siihen. sita voi mielestani siirtya pohtimaan hengenheimolaisten kanssa joko toiseen ketjuun avaamalla sellaisen tai iltalehtien palstoille. 
Ei minulle kyse ollut saannoista, vaan siita etta olisi kiva keskustella ihan mielenkiintoisesta aiheesta, johon monet ovatkin mielestani kommentoineet tosi hyvia juttuja, joista on kiva tietaa.

Hetkinen! Keskustelun otsikko on COVID pandemian vaikutus matkustamiseen. Korjaa, jos olen väärässä, mutta eikö  Suomen ja muiden maiden coronavirus-strategiat vaikuta suuresti tulevaisuudessa tapahtuvaan matkustamiseen? Nähdäkseni  juuri nämä strategiat aikanaan määrittävät milloin matkustelu on tulevaisuudessa mahdollista.

 
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: wellu1979 - 25.05.2020, 18:32:14
Espanja avaa turisteille  rajansa ilman korona karanteeniakin. Britit myös( skoteilta ei kysytty, kiva myös tartuttaa joku Shetlannin tai Man-saari), mutta koronavankeutta viikko vai kaks.

edit omat mokat: No on sentäs Espanjassa koronavankeutta 2 viikkoo ja heinäkuussa aikovat avata rajat.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 25.05.2020, 19:38:59
Hyvin outoa! Tosin Esapanjassa tartunnat keskittyivat aika lailla pohjoisempaan osaan. Aurinkorannikolla vahemman. Mutta sitten kun (kymmenet/sadat) Tuhannet britit tulevat sinne vahan hauskaa pitamaan, mitahan tapahtuu....UKssa virusta taitaa olla viela aika lailla, tartuntakayra ei mitenkaan nayta menevan alaspain. Joten riski kaikin puolin.
 
UK yritti saada Ranskan kanssa jonkun resiprookkisopimuksen, ei karanteenia, mutta se ei kai onnistunut.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tiger - 25.05.2020, 21:15:49
Tällainen uutisointi aiheesta osui silmään :

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uudet-turvallisuusohjeet-julki-nain-lentaminen-muuttuu-jatkossa/7828426#gs.6q6xq5
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 25.05.2020, 22:13:16
kiitos!  ihan asiallisia uudistuksia, varsinkin tuo koneiden tayttaminen ja turvakaukaloiden putsaaminen.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 26.05.2020, 04:02:25
https://secretlosangeles.com/iceland-to-reopen-to-tourists/
islannilla mielestani jarkeva suhtautuminen maan avaamiseen.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Matkaajanainen - 26.05.2020, 15:07:52
Kyllähän tämän kesän reissuja tulee nyt mietittyä tarkasti. Ensinnäkin minne pääsee, ja onko palatessa karanteenia. Kreikka, Kroatia ja Islanti on vaihtoehtoja ja ovat avaamassa rajojaan, samoin Italia, mutta toistaiseksi lentoja ei ole ja palatessa 14 vrk karanteeni. Odotan karanteenin poistumista ennen kuin itse poistun maasta. Ensimmäiseksi pitäisi palautua lyhyet alle 24h tai 48h matkat naapurimaihin Tsekkiin ja Itävaltaan mutta näistä on vielä aika paljon ristiriitaista tietoa. Tällä hetkellä vielä pitäisi olla negatiivinen testi ja palatessa on karanteeni, mutta toivottavasti tämä muuttuu kesäkuun puolivälissä. Wienistä pääsee lentämään ja maahan pääsee lentolipulla mutta joukkoliikennettä rajojen yli ei ole, ja Wieniin palatessa on pakollinen 190 euron testi. Juuri nyt siis odottelen kaikessa rauhassa ennen kuin suunnittelen tarkemmin poistuvani Slovakiasta, onneksi täällä on vielä paljon paikkoja nähtävänä.

Syyskuussa toivon pääseväni Suomeen, joten toivon ettei ennusteet toisesta aallosta toteudu!
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: pahakyy - 26.05.2020, 18:55:37
Saa nähdä päädytäänkö Baltia-kuplaan.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: illusia - 28.05.2020, 20:45:11
Viro avaa maanantaina rajat suomalaisille ilman vaadittavaa karanteenia (toisin kuin ruotsalaisille). Passi mukaan!
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tiger - 30.05.2020, 12:52:24
Norja ja Tanska avaavat rajojaan kesäkuussa :

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/norja-ja-tanska-avaavat-rajansa-ensi-kuussa-suljetaanko-ruotsi-ulos-nailla-ehdoilla/1f15c7f6-11a9-4461-8649-7d5df7b3dd8e
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 31.05.2020, 20:49:51
päästään varmaan moneenkin kuplaan :)
Niin kohdemaiden kuin matkustajien suhteen taitaa olla kolme luokkaa: niitä jotka pelkäävät-(yli)varovat, niitä joita ei vähempää voisi kiinnostaa ja niitä jotka taiteilevat siinä välimaastossa, ovat jollain tavoin varovaisia mutteivat stressaa. Näillä varovaisilla mailla on sitten hankalat paikat, joutuvat tekemään kompromissia busineksen ja infektioriskin välillä. Tosiasia on, että kuumetestistä ei ole hyötyä. myös varsinaiset koronatestit ja vasta-ainetestit ovat epäluotettavia, pahimmillaan jotain 80% tms. Joten karanteeni on ainoa järjellinen luotettava tapa, mutta se sopii vain pidemmän matkan matkustajille tai takaisin palaaville residenteille. 
Nyt täyttää siltä, että karanteeniin ei ilmeisesti Euroopan maat mene, ja luotetaan niihin kupliin ja muihin systeemeihin. Miten kuplat voisivat toimia tehokkaasti, kun tällaisessa linkittyneessä yhteiskunnassa kaikki haluavat olla tekemisissä monien kanssa, jotka sitten ovat erilaisessa tilanteessa. Suomi on toisaalta venäjän ja ruotsin välissä, toisaalta eestin naapuri. Saksa myös tärkeä. Tuntuu että tässä tulee sellainen tilanne että maiden tilanne tasaantuu matkailun takia jos karanteeniin ei mennä, toisissa infektiot lisääntyvät, toisissa vähentyvät elinkaaren mukaan. Monet niistä maista, joissa infektio on ”tukahdutettu”, ovat suomelle niche, ei kauheasti merkitystä.
Yhden artikkelin mukaan lentoyhtiöt eivät halua väljentää matkustajien väliä sisällä, muuten hinnat nousisivat noin puolella Tuntuu hassulta että jos kentällä joissa on kuitenkin kohtuuväljää ja on tiukat ohjeet välimatkoista jne, ja sitten koneessa istutaan edelleen kuin sillit purkissa. Ilmeisesti koneessa matkustamisesta tuleekin sitten entistä ikävempää. Toisaalta myös liikematkustajat vähentyvät, sekin varmaan tuo lisäpainetta talouspuolelle.
Kotimaan matkailu kaikkialla kokee uuden kukoistuksen, mikä onkin hienoa. Sen lisäksi ko artikkelin mukaan tapahtuu siirtymistä kaupunkimatkailusta maaseutumatkailuun. Mutta sellainen matkustus, jossa etsitään muita olosuhteita (esim aurinkoa) tullee jatkumaan. Siitä myös puhuttiin, että lippuja ei enää osteta hyvissä ajoin, mikä vähentää lentoyhtiöiden sisällä olevaa rahaa.
Nyt näyttää siltä että todellakin kesäkuukausina viimeistään heinäkuussa alkaa pitkän matkan lennot kulkea pikku hiljaa. Itse olen valmistautunut siihen, että elo- tai syyskuussa pääsisi lähtemään. Mielenkiintoista nähdä mihin hinnat asettuvat, evakuointilennothan olivat käsittämättömän hintaisia, yhdensuuntainen lento jotain 2-4x normaali menopaluu. Mutta ehkä siinä rahastettiin sitten ihmisten hädällä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 01.06.2020, 03:57:32
(puhun nyt economysta): onko jollakin arviota, miten ateriaan kuuluva juoma (olkoon sitten appelsiinimehu tai valkoviini jne) jaetaan jatkossa? sinansa sama, mutta varataanko se/ne samalla tavoin kuin erityisruokavalio..?

edit: muistanko vaarin, mutta eikos ainakin wuhanin lennoista peritty sama maksu kuin mita perusreittilento olisi maksanut? suomalainen tyyppi (1) evakuoitiin ranskaan (han, joka raportoi oloistaan jommallekummalle ip-lehdista).
japani evakuoi kansalaiset plus puolisot ilmaiseksi. tama toki silloin aluksi.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 01.06.2020, 10:33:51
jossain artikkelissa oli arvaus, että tulevaisuudessa saa vain jonkun paperipussin jossa sämpylä ja vesipullo tms. miten se sitten käytännössä toimii, ei tietoa. toisaalta olen ollut siinä luulossa, että noita nesterajoituksia tullaan vähentämään että voisi itse hoitaa nesteytyksen. voi sitten itse viedä pähkinät mukana....

eri mailla on ollut tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä matkoilla, joko heidan paluulentonsa on ollut myöhemmin tai heidan lentonsa peruttiin. kaikki eivät tietenkään palanneet. en tiedä yhtäkään muuta valtiota, joka olisi kustantanut kansalaistensa paluulennot,Japani on sitten ensimmäinen. Iltalehdissä oli aika paljon juttua näistä aurinkorannikkojen talvimatkustajista, joiden Norwegianin lennot oli peruttu, sitten varanneet uudet lennot, jotka peruttu jne jne. ja sitten ostaneet lippuja suomeen hintaan e500-600. Norwegianilla siellä sisällä hirveet rahat..... Ja Afrikasta on ollut monien tuhansien lentoja pelkästään keski-Eurooppaan, sitten vielä jatkolento. Tosin saattaa olla että siinä on ollut matkatoimistoillakin sormensa pelissä.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 01.06.2020, 11:16:27
vahan harmi tietty, jos jatkossa on pelkka kuiva sampyla tiedossa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 01.06.2020, 13:31:27
niinpä. lentokoneruokahan ei yleensä mikään fantastinen makuelämys ole mutta olen kokenut että se on yksi ohjelmanumero. toisaalta riippuu myös vähän mistä tulee, länsimaista on helppo ostaa tai ottaa omaa evästä mukaan.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 02.06.2020, 03:26:52
niin se viela piti lisata noista evakuointilennoista: japani maksoi wuhanista evakuoidut (sen jalkeen jossakin olleet ihmiset ovat hoitaneet itse asiansa), eu:han jarjesti myos wuhanista lennon aix-en-provenceen johonkin armeijan tukikohtaan, jossa tuo mainitsemani suomalainen oli karanteenissa. en ole tietoinen muiden paluumatkoista ja niiden hinnoista...jonkun artikkelin nain elakelaisporukan hoitamasta yksityislennosta.

joo, eihan lentokoneruoka kummoista ole, mutta kuitenkin osa ohjelmaa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: FDR - 02.06.2020, 11:07:50
niin se viela piti lisata noista evakuointilennoista: japani maksoi wuhanista evakuoidut (sen jalkeen jossakin olleet ihmiset ovat hoitaneet itse asiansa), eu:han jarjesti myos wuhanista lennon aix-en-provenceen johonkin armeijan tukikohtaan, jossa tuo mainitsemani suomalainen oli karanteenissa. en ole tietoinen muiden paluumatkoista ja niiden hinnoista...jonkun artikkelin nain elakelaisporukan hoitamasta yksityislennosta.

Jos puhutaan niistä evakuointilennoista missä Suomen valtio oli mukana niin Suomen veronmaksajat rahoittivat evakuointilennoista osan ja lentohinnat ainakin Kyprokselta ja Portugalista olivat matkustajille erittäin kohtuulliset (200-300€ per nuppi) huomioiden ajankohta ja tilanne jossa toiseen suuntaan ei tietenkään ollut mahdollista konetta täyttää. Kaikki perustui vapaaehtoisuuteen eli ketään ei pakotettu valtion subventoimalle lennolle takaisin Suomeen. Nyt onkin ollut mielenkiintoista lukea kuinka osa tätä evakuoitua porukkaa valittaa lehtien palstoilla kun ei pääsekään takaisin golfaamaan ja kuinka Suomessa on kylmä...
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 02.06.2020, 11:48:25
"Nyt onkin ollut mielenkiintoista lukea kuinka osa tätä evakuoitua porukkaa valittaa lehtien palstoilla kun ei pääsekään takaisin golfaamaan ja kuinka Suomessa on kylmä..."

tama!
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 02.06.2020, 13:32:13
niin se viela piti lisata noista evakuointilennoista: japani maksoi wuhanista evakuoidut (sen jalkeen jossakin olleet ihmiset ovat hoitaneet itse asiansa), eu:han jarjesti myos wuhanista lennon aix-en-provenceen johonkin armeijan tukikohtaan, jossa tuo mainitsemani suomalainen oli karanteenissa. en ole tietoinen muiden paluumatkoista ja niiden hinnoista...jonkun artikkelin nain elakelaisporukan hoitamasta yksityislennosta.

Jos puhutaan niistä evakuointilennoista missä Suomen valtio oli mukana niin Suomen veronmaksajat rahoittivat evakuointilennoista osan ja lentohinnat ainakin Kyprokselta ja Portugalista olivat matkustajille erittäin kohtuulliset (200-300€ per nuppi) huomioiden ajankohta ja tilanne jossa toiseen suuntaan ei tietenkään ollut mahdollista konetta täyttää.
onko todella näin? onko sinulla lähdettä tälle maksuväitteelle? kaikki tietämäni evakuointilennot ovat olleet kaupallisia. Ne ovat silloin lentäneet tyhjinä määränpäähän.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 02.06.2020, 13:40:48
Mielenkiintoista näiden karanteenitouhujen kanssa, espanjalaiset eivät ilmeisesti päästäkään nyt brittejä maahan ilman karanteenia. Tässä muuten ICAOn talousanalyysia.
https://www.icao.int/sustainability/Pages/Economic-Impacts-of-COVID-19.aspx
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: FDR - 02.06.2020, 15:58:09
niin se viela piti lisata noista evakuointilennoista: japani maksoi wuhanista evakuoidut (sen jalkeen jossakin olleet ihmiset ovat hoitaneet itse asiansa), eu:han jarjesti myos wuhanista lennon aix-en-provenceen johonkin armeijan tukikohtaan, jossa tuo mainitsemani suomalainen oli karanteenissa. en ole tietoinen muiden paluumatkoista ja niiden hinnoista...jonkun artikkelin nain elakelaisporukan hoitamasta yksityislennosta.

Jos puhutaan niistä evakuointilennoista missä Suomen valtio oli mukana niin Suomen veronmaksajat rahoittivat evakuointilennoista osan ja lentohinnat ainakin Kyprokselta ja Portugalista olivat matkustajille erittäin kohtuulliset (200-300€ per nuppi) huomioiden ajankohta ja tilanne jossa toiseen suuntaan ei tietenkään ollut mahdollista konetta täyttää.
onko todella näin? onko sinulla lähdettä tälle maksuväitteelle? kaikki tietämäni evakuointilennot ovat olleet kaupallisia. Ne ovat silloin lentäneet tyhjinä määränpäähän.

On toki. Tässä esim. ulkoministeriön tiedote aiheesta:
https://um.fi/koronavirusuutiset/-/asset_publisher/GRSnUwaHDPv5/content/ulkoministeri-c3-b6-j-c3-a4rjest-c3-a4-c3-a4-kolme-kotiutuslentoa-perjantaina-27.3. (https://um.fi/koronavirusuutiset/-/asset_publisher/GRSnUwaHDPv5/content/ulkoministeri-c3-b6-j-c3-a4rjest-c3-a4-c3-a4-kolme-kotiutuslentoa-perjantaina-27.3.)

Tyhjänä tosiaan lensi Finski kohteeseen ("toiseen suuntaan ei tietenkään ollut mahdollista konetta täyttää") ja sieltä haki matkustajat Suomeen. Tiedotteessa ei vielä valtion tuen määrää tarkkaan tiedetä koska koneen täyttöastetta ei vielä tuossa vaiheessa tiennyt. Finskin sivuilta pystyi varaamaan ja hinnat olivat julkisesti näkyvillä kaikille.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 02.06.2020, 16:18:53
ok, kiitos. tuota en tiennnytkään. muissa paikoissa tosissaan on ollut ihan kaupallisia lentoja, ja niissä on toimittu yhteistyössä muiden EU maiden kanssa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tiger - 09.06.2020, 23:50:11
Tämän uutisoinnin perusteella koronapandemialla ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta matkusteluun :


https://www.talouselama.fi/uutiset/rajoja-ei-ole-viela-avattu-mutta-suomalaiset-ostavat-suosikkikohteeseensa-jo-matkoja-patoutunut-kysynta-on-aikamoinen/f3e7a133-c941-437d-8baf-ee0aea428e0c
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 10.06.2020, 12:28:14
ei minun mielestä siinä niin sanottu, siinä oli haastateltu muutamia pakettimatkojen tarjoajia, jotka kertoivat mikä heidän tarjontavolyyminsa on nyt (esimerkiksi 75% normaalista), ja paljonko siitä on varattu. tämä on vain yksi segmentti koko matkailumarkkinoista. 
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 11.06.2020, 12:35:25
tuossahan mainittiin, etta aurinkomatkojen oppaat ovat lomautettuina ja heidat pitaa palauttaa (sic) lomakohteisiin...

Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tiger - 11.06.2020, 16:07:47
"Suomi luopuu sisärajavalvonnasta ja karanteenisuosituksista Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan matkaajille." Uutisoitu n. pari-kolme tuntia sitten.  👌
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 03.07.2020, 11:39:00
Starbucksin matkailusta olin huolestunut, mutta täällähän onkin jo ratkaisu. Siinähän kai se oleellinen matkustamisesta on.... :)
https://yle.fi/uutiset/3-11430080

Vakavasti. Jossain näin sellaisen jutun, että lentokoneiden ilmanvaihto on niin tehokas ja suunta ylhäältä alas, että riski sairastua siellä on pieni vaikka niin kuvittelisikin. En kuitenkaan ole nähnyt mitään oikeaa tutkimusta tästä. Eli jos näin, lennot pidetään niin täynnä kuin aiemminkin.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: musti - 03.07.2020, 19:11:50
Olin Intiassa kun maa nopeasti sulkeutui. Jumissa ollessa kun bambukeppiä viuhuttavat poliisit lisäsivät turvattomuuden tunnetta tuli ajateltua mm, ettei aina ole hyvä olla jossain korvessa, missä ei ole muita suomalaisia, sillä ns kotiutuslentoja ei ollut lähitienoolta ja matkustus lähimmälle lähtökentälle vaati aluksi byrokratian koukeroiden lisäksi pitkää, hankalaa maamatkaa.

Todellisia feikkilentoja myytiin netissä ja varsinkin whatsupin kautta levisi järkevien ratkaisujen löytämistä vaikeuttavia valeuutisia. Oikeaa tietoa piti/pitää etsiä mm IATA:n https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm ja lentoyhtiöiden sekä lentokenttien  virallisilta sivuilta eikä esim googlatessa ensimmäisenä tulevalta lentokentältä.

Mulla kävi lopulta hyvä onni kun pääsin Vistaran suoralla Delhiin ja sieltä Air Indian "kotiutuslennolla" suoraan Helsinkiin. Laitoin kotiutuslennon lainausmerkkeihin, sillä  tuohon koneeseen pystyi ostamaan paikan mm Riigaan kesäksi ravintolaan töihin menevä intialainen, jonka työsuhdetta korona ei ollut keskeyttänyt keväällä. Kummallakin lennolla oli paljon tyhiä paikkoja (eivät menneet kaupaksi). Air India rahasti kesäkuussa n 20 % enemmän DEL-HEL -lennosta kuin Finnair ennen koronasulkua ostamastani lipusta DEL - HEL - DEL.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 04.07.2020, 18:33:47
Nämä lentokenttien sulut ja lentojen peruutukset tulivat kyllä ihan käsittämättömän nopeasti. Minulla kesti vähän aikaa ymmärtää,että tämä ihan oikeasti oli totaalista ja näin nopeasti ja näin pitkään.
Todellakin jossain pikkukylässä olo voi olla vaikeaa, mitä jos raha loppuu, paikalliset käyvät agressiivisiksi (tätä kai tapahtui Intiassa jonkun verran). Ei ehkä terveystilanteen takia vaan turvallisuuden. Tuollaistakaan ei olisi arvannut. Hyva, että pääsit asiallisesti pois.

Mutta tätä on nyt ilmassa, netti täynnä lentoja joita ei lennetä jopa ihan lentoyhtiöiden sivuilla. Lentokentät kiinni vielä jonkin aikaa mutta koko ajan myydään lippuja lennoille, jotka sitten "perutaan". Voin uskoa että hedelmällinen tilanne ihan oikeille huijareillekin, monet ovat aika epätoivoisia, kun ovat väärässä paikassa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Pesula - 05.07.2020, 09:36:56
https://reopen.europa.eu/fi

On ilmeisesti Unionimme yhteinen kätevä tietosivusto jonne päivittyy ajantasaista tietoa jäsenvaltioiden rajojen avaamisesta ja paikallisista säännöistä, aina kulttuurikohteiden ja rantojen avaamisia myöten.

Ja niillä on sovelluskin josta saisi antaa palautetta.

Lainaus
Oletko käyttänyt ”Re-open EU”-sovellusta? Haluaisimme kuulla  matkailijoilta, matkailualan ammattilaisilta ja matkatoimistoilta, onko palvelumme hyödyllinen. Otamme mielellämme vastaan palautetta sovelluksesta ja sen toimivuudesta.

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse: [email protected]

- - - - - - - -

Kyllähän tuo helpottaa informaation saamista kun voi suomen kielellä lukea esim. Romanian tämän hetkisistä käytännöistä, mutta parannettavaakin vielä löytyy. (Ja toivottavasti tiedot pitää paikkansa):

Lainaus
Matkustajat tulevat Itävallasta, Bulgariasta, Tšekistä, Kyproksesta, Kroatiasta, Sveitsin valaliitosta, Virosta, Suomesta, Metropolitan Francesta (Euroopan alueEsta), Saksasta (paitsi Kreis Gutersloh, joka on keltainen alue), Kreikka, Irlanti, Islanti, Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Slovakia, Slovenia, Unkari ei tarvitse eristäytyä 14 päivään, jos ne ovat oireettomia. Muista maista tulevien henkilöiden osalta säilytetään 14 päivän karanteeni-/ itseeristystoimenpiteet.

Ja sitten vain säätämään BlueAirin voucherin kanssa...
Otsikko: Vs: COVID19 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: musti - 05.07.2020, 11:56:42
#Pesula liitti hyvän Eurooppaa koskevan sivuston https://reopen.europa.eu/fi . Se on tällä hetkellä ainakin Latvian osalta päivitetympi kuin IATA:n globaali sivusto.

Edelleen ihmettelen, miten intialainen halpatyövoima voi kesäkuussa siirtyä Intiasta Helsingin kautta Latviaan? Voi tietysti olla, että työmatkastaan mulle kertonut valehteli intialaiseen tapaan. Mies oli pukenut vaatteidensa päälle koronasuojakaavun ja puhui englantia maskinsa takaa erittäin vähäisellä intialaiskorostuksella. Työnantajalla on hänen mukaansa monta ravintolaa ja sitä pyörittävät virolaiset ja intialaiset liikemiehet.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Matkaajanainen - 05.07.2020, 13:21:34
Jokainen maahan tekee omat ratkaisunsa ja tilanteet muuttuvat nopeastikin. Slovakia on asettanut mm Bulgarian ja Montenegron uudestaan ei-turvallisiksi maiksi, niistä tullessa on oltava 5pv kotikaranteenissa ja sen jälkeen pitää käydä testissä. Olen menossa 2 viikon kuluttua Kreikkaan, toivottavasti säännöt Kreikan suhteen pysyvät ennallaan eikä tarvitse olla karanteenissa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: wellu1979 - 05.07.2020, 20:22:51
Miltä yhtiöltä matkaaja varas lennot? Jos sais lukua mitkä yhtiöt pitää lupauksenssa vaikka koneissa on tyhjiä paikkoja.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Matkaajanainen - 12.07.2020, 12:02:35
^En tiedä tarkoititko mua, mutta lennot on Wizzairilla, Wienistä Ateenaan ja paluu Santorinilta Wieniin. Kirjoittelen sitten miten lennot sujui!
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: wellu1979 - 12.07.2020, 16:36:48
ok. (boikotoin kyllä wizzairia muista syistä)
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: illusia - 14.07.2020, 08:13:30
Norwegian perui syyskuun Kroatian lennot ja ilmeisesti myös jotkut Kreikan lennot. 😟
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: jokuli - 15.07.2020, 09:55:45
Pakko avautua ja pitäisi varmaan pysyä kotona, kun lentämisestä on tehty täysin arpapeliä. Itse en ole saanut varattua lippuja aina edes lentoyhtiön sivuilta (prosessi katkeaa kesken) tai lippuja/ varausnumeroa ei toimiteta sähköpostiin. Vähintään katevaraukset lähtee kyllä heti luottokortilta. Jos liput sattuu saamaan, niin osa lennoista voidaan peruuttaa lähes millä varoitusajalla tahansa, jolloin lopuillakaan ei tee mitään. Aspaan turha soittaa, kun tuntien pimpelipom kasvattaa laskun jo lentolippujen hintaa suuremmaksi ja kukaan ei silti vastaa. Kätevät chatbotit ilmoittaa, ettet voi siirtää asiaa ihmiselle, jos sinulla ei ole varausnumeroa ja varaustietojen uudelleen toimittaminen kestää vähintään 24h (siis täh, eikö nämä ennen koronaa tullut lähinnä sekunneissa ihan robotiikan toimesta). Tosin eivät ole tulleet edes 24 tunnissa.

Tässä juuri arvon, että lähdenkö huomenna lentokentälle toivomaan parasta (siis ilman lippuja) vai jäänkö suosiolla kotiin. Yleensä olen aloittanut matkat lentojen varaamisella, mutta jos lennot epäselvät, niin ei tee mieli varata hotelleja, kyytejä, lomapäiviä jne turhaan. Vaikea päästä lomatunnelmaan, kun turhaan säätämiseen menee aikaa. Ehkä tämä vielä joskus normalisoituu, mutta itse taidan suosiolla vältellä vapaa-ajan lentämistä toistaiseksi.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 15.07.2020, 11:58:06
Kiitos tästä kirjoituksesta, todella harmillista. Toivottavasti sulla ei kuitenkaan ole mitään pakkoa matkustaa vaan voit vielä odottaa.
En ole tarkkaan tiennyt tilannetta mutta vähän näin olen arvaillut että jotain hämärää tässä on. Olen itse katellut jo yli kuukauden ajan lentoja euroopan ulkopuolelle, joka päivälle niitä löytyy lentoja ja kohtuullisella hinnalla - vaikkei kohdemaihin voi edes matkustaa! eli wtf..... rahat pois. Ja jos lentoyhtiö ei edes asiallisesti vastaa kyselyihin, on kyllä todella petoksen makua.
Itse sitten päätin että rauhallisesti katson ja odottelen, ainakin niin kauan aikaa kuin Suomessa tartuntatilanne on pysyy hyvänä jolloin on helppo matkustaa.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tiger - 15.07.2020, 16:36:26
Toivottavasti sulla ei kuitenkaan ole mitään pakkoa matkustaa vaan voit vielä odottaa.

Juurikin näin, kyllä nyt on parempi pistää jäitä hattuun ja odotella rauhallisesti. Matkalle pääsee kyllä myöhemminkin.  Itselläni ei onneksi ollut rahoja sisässä mihinkään lentolippuihin jne. Ainoastaan on voimassa oleva viisumi Venäjälle, mutta sielläkin tilanne on sen verran paha, ettei hetkeen kannata mennä.

Ja täytyy myös muistaa, että kyllä täällä kotimaassakin, vaan on käymisen arvoisia matkakohteita.  🇫🇮 🤗
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Matkaajanainen - 06.08.2020, 11:03:56
Tuoreita kokemuksia Kreikan reissulta; Lensin Wien-Ateena-Santorini-Wien, lennot Wizzairilla ja Volotealla. Lentokentillä ja lentojen aikana maskipakko, ellet syö tai juo. Kreikassa julkisessa liikenteessä ja kaupoissa myös maskipakko, kuten Slovakiassakin, joten onhan siihen jo 5 kk aikana tottunut. Onneksi sielläkään ei tarvitse maskia enää ulkona. Lentokentillä oli hyvin hiljaista, etenkin Ateenassa noudatettiin hyvin turvavälejä ja siellä ihmiset tuntuivat ottavan asian enemmän tosissaan edelleenkin. Ateenassa oli hyvin rauhallista, ja Santorinilla vielä enemmän. Akropolisilla ei mitään jonoa, kävelin suoraan portista sisään. Social distancing oli reissulla helpompaa kuin kotona kun ketään ei ollut missään, rannallakin näytti joka hetki olevan yli puolet aurinkotuoleista tyhjinä, ravintoloissa ja rantakadulla todella vähän porukkaa. Santorinilla kaupoissa ei kukaan käyttänyt maskeja, Ateenassa kylläkin. Ainakaan tämän reissuni aikana oma riskini saada virus tuskin kohosi yhtään. Kreikka on low risk country Slovakiassa, joten ei tarvitse olla karanteenissa tai käydä testissä. Tosin teen töitä kotona ja kun olen julkisissa sisätiloissa, mulla on maski joten vaikka mulla olisi virus, enpä sitä levittäisi kovin helposti.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: susanna8 - 04.11.2020, 20:01:19
airbnb käytännöt on tainneet nyt tiukentua koronan seurauksena, enää ei välttämättä saa peruutuksista koko summaa takaisin. Summat hyvitetään kyllä jos sattuu kuolemantapaus tai maanjäristys. Ja palvelumaksua on myös nostettu.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tinja - 06.11.2020, 01:09:55
airbnb käytännöt on tainneet nyt tiukentua koronan seurauksena, enää ei välttämättä saa peruutuksista koko summaa takaisin. Summat hyvitetään kyllä jos sattuu kuolemantapaus tai maanjäristys. Ja palvelumaksua on myös nostettu.


Airbnb oli ainut myyntikanava, joka maksoi keväällä peruuntuneista varauksista jotain myös majotuksille. Palvelumaksu häviää asiakkailta ainakin Suomessa joulukuussa, ja majotuksen pitäjät alkaa maksamaan 15% komissiota. Laitoin tosin oman myynnin kiinni heidän "safety practices" mailin jälkeen.

Mä oon tällä hetkellä Fuengirolassa, tuskin olisin ilman koronaa tullu tällaseen paikkaan. Hiljasta on, lennot meni hyvin, rannalla helppo kävellä maskitta, kaikki välttelee toisiaan etenki britit ja suomalaiset eläkeläiset  ;D
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 17.11.2020, 16:48:53
Airbnb oli ainut myyntikanava, joka maksoi keväällä peruuntuneista varauksista jotain myös majotuksille. Palvelumaksu häviää asiakkailta ainakin Suomessa joulukuussa, ja majotuksen pitäjät alkaa maksamaan 15% komissiota. Laitoin tosin oman myynnin kiinni heidän "safety practices" mailin jälkeen.

mielenkiintoista. toi palvelumaksu on mielestäni aina ollut kummallinen juttu.

Mikä toi safety practices -maili oli?
 
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: brasileira - 18.11.2020, 04:28:22
en tieda, puhutaanko samasta mailista, mutta itse sain ainakin jonkun jumalattoman pitkan viestin (tai maili, jossa linkkeja muuttuneisiin kaytantoihin ).
en toki ole itse ollut ns. vuokranantajana, joten voi olla eri...
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: mpala - 09.12.2020, 12:27:12
Ainakin lentokokemukseni viime aikoina paljasti että omat spekulaationi olivat ihan huuhaata. ei siellä koneissa mikään ole muuttunut, ihan sama meininkin kuin ennenkin. Liput samanhintaisia, kaikki järjestelyt samoja, matkatavaroita enemmän kuin saisi jne. Ainoastaan ihmisiltä vaaidittiin maskeja, joita sitten käyttivät vaihtelevalla menestyksellä. Lippukaan ei ollut sen kalliimpi kuin ennen.
Otsikko: Vs: COVID10 pandemian vaikutus matkustamiseen
Kirjoitti: Tinja - 09.12.2020, 17:57:43
Airbnb oli ainut myyntikanava, joka maksoi keväällä peruuntuneista varauksista jotain myös majotuksille. Palvelumaksu häviää asiakkailta ainakin Suomessa joulukuussa, ja majotuksen pitäjät alkaa maksamaan 15% komissiota. Laitoin tosin oman myynnin kiinni heidän "safety practices" mailin jälkeen.

mielenkiintoista. toi palvelumaksu on mielestäni aina ollut kummallinen juttu.

Mikä toi safety practices -maili oli?

Joku sen komission maksaa kuitenki, nyt vaan siirty sitten asiakkaalta vuokraajalle. Sama prosentti Bookingilla ja Hostelworldilla.
Pitkä lista siivousneuvoja imurin tyhjentämisestä jokaisen siivouksen jälkeen aina tuntien odottamiseen asiakkaan lähdön jälkeen ennen kun menee siivoamaan (mahdottomuus), maski päässä koko ajan jne jne. Sopii varmasti isompiin kaupunkeihin ja sadan asiakkaan hostelleihin.