Pallontallaajat.net

Muuta mukavaa => Asian vierestä ja vieläkin kauempaa => Aiheen aloitti: kirsil - 28.09.2004, 09:48:31

Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: kirsil - 28.09.2004, 09:48:31
Ihan yleisestä mielenkiinnosta ajattelin aloittaa tällaisen aiheen näin Estonian uppoamisen 10-vuotispäivän muistelun kunniaksi. Musta on aina kiva kuulla missä ihmiset on ollu ja mitä tehneet, kun ovat kuulleet jostain tapahtumasta. Siinä voi sitten itsekin muistella millaisessa elämäntilanteessa on itse joskus ollut.

Eli siis,

Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?

Itse olin ylä-asteella, ja se oli ihan tavallinen kouluaamu, kun mutsi tuli herättämään ja sanoi, että joku laiva on uponnut. Koulussa ei puhuttu muusta koko päivänä.

Vertailun vuoksi;

Poikaystäväni oli jo opiskelemassa, ja herättyään joskus myöhään kämppis ilmoitti, että 900 hurria on kuollut Suomenlahdella.

Muita

Prinsessa Dianan kuolema:
Heräsin krapulassa ja menin katsomaan tekstitv:ltä uutisia, enkä voinut uskoa silmiäni.

WTC:n sortuminen:
Olin juuri päässyt töistä (työharjoittelu) ja olin videovuokraamossa, kun ystäväni soitti ihan paniikissa, että Kolmas Maailmansota on syttynyt.

Tuosta Estoniasta vielä,  viikonloppuna tuli tv:stä dokumentti ja jäin vaan katsomaan sitä liikuttuneena. Jotenkin se koskettaa vieläkin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Simbelmyne - 28.09.2004, 09:59:53
Muistan Estonian uppoamisen hyvin. Täytin tuona päivänä 10 vuotta, joten jäi ne synttärit mieleen.

Kun Diana kuoli, olin partioleiriltä tulossa, kuulin uutisen autoradiosta.

WTCn sortuessa olin kotosalla, sain minäkin soiton, että 3. maailmansota on syttynyt. Loppupäivä kuluikin sitten TVtä töllöttäessä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Anna-Julia - 28.09.2004, 10:38:50
Kuulin Estonian uppoamisesta ala-asteella opelta. Aamulla ope tuli vakavana luokkaan ja tuntui, että kaikki muut tiesivät asian ennen minua. Meni minuutteja, ennen kuin ymmärsin, mistä muut puhuivat. Illalla harmitti, kun Hynttyyt yhteen oli peruttu turman takia.

Dianan kuolemasta kuulin aamupalalla isältä. Englannin puhekurssilla kysyttiin, missä oli, kun kuuli Dianan kuolemasta. Valehtelin, etten muistanut. Se oli helpointa, koska pelotti puhua englantia julkisesti.

WTC:hen on erikoisempi tarina. Olin fuksien kaupunkisuunnistuksessa. Loppubileet peruttiin sen takia. Kerroin  silloiselle kämppikselle, joka oli melkoinen palikka, ja hän tuumi vain että mitä se meitä liikuttaa, eihän tommoisen takia bileitä pitäisi perua.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: outo_otus - 28.09.2004, 11:33:31
Estonian uppoaminen: Olin kaupassa ostosilla ja myyjä rupesi kauhistelemaan, että oli se Estonian uppoaminen sitten kauhea onnettomuus.

Dianan kuolema: TV:tä katselin ja sieltä tuli erikoisuutislähetys asiasta.

WTC: Tulin töistä kotiin ja laitoin telkan auki. Juuri silloin näytettiin live kuvaa, kun toinen lentokone törmäsi kakkostorniin. Ajattelin vain mielessäni, että tämän täytyy nyt olla joku fiktio-juttu. Eihän sellaista oikeasti voi tapahtua. Vaikea sitä on todeksi uskoa vieläkään.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: zup - 28.09.2004, 12:14:26
Heräsin ja avasin mun 10 cm x 5 cm matkatelevision ja laitoin Huomenta Suomen päälle. Siellä kerrottiin Estonian uppoamisesta. Taisin olla viidennellä tai kuudennella luokalla silloin.

Heräsin samasta sängystä, kun Diana kuoli. Äiti tuli herättämään. Sen muistan, että aurinko paistoi koko päivän kirkkaasti taivaalta. Outoa.

WTC..join bissee ja odottelin luokkakaveria kämpilleni ottamaan pohjia. surffailin eri kanavilla ja BBC:ltä näkyi, kun eka lentokone osui torniin. Meillä oli jotkut koulupippalot, mutta bileitä ei nyt sentään tuon takia peruttu..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Roosa - 28.09.2004, 12:39:29
Estonia: Sama kuin topikin aloittajalla, eli ihan normaali yläastepäivä, mutta koulussa uutisen kuultuamme ei normaalia päivää enää vietettykään. Kaikki kerääntyivät koulun auditorioon, jonka lavalle oli asetettu satoja tuikkukynttilöitä, loppupäivän oli todella tyhjä olo.

Diana: Nyt on muistissa tämän kohdalla täydellinen musta-aukko... ei minkäänlaista käsitystä, mitämissämilloin.  Outoa.

WTC: Olin juuri ollut treffeillä pojan kanssa keskustassa, kun käveltiin tapaamisen jälkeen Lasipalatsin tv-ruutujen ohitse ja ihmettelimme, miksi jokaisessa ruudussa kuvattiin vain palavia rakennuksia. Poika ehti ensin kotiin ja soitti mulle, kun istuin vielä itse bussissa ja kertoi mitä oli tapahtunut. Uskoin vasta kotiinpäästyä, kun pääsin itse tsekkaamaan uutiset.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Mirka - 28.09.2004, 12:47:43
Kun Estonia upposi, olin töissä kaalipellolla. Radiosta tuli Estonia uutisia tauotta ja pelastushelikoptereiden reitti Turkuun kulki pellon yli. Tunnelma oli vakava ja surullinen. Vieläkin kun luen tapauksesta se koskettaa. Katsoin dokumentin ja täytyy myöntää, että tuli hieman vetisteltyä.

Diana, taas töissä. Tällä kertaa baarissa. Tulin töihin ja avasin telkkarin. Tieto kuolemasta tuntui jostain syystä kovin epätodelliselta.

WTC, olin kyläilemässä ystävän luona kun poikaystävä soitti ja kehotti avaamaan tv:n. Näky oli uskomaton. Ihmisten hätä kosketti.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: fishbone - 28.09.2004, 13:45:18
Kun kuulin:

Estonian uponneen, olin metsässä, korkeassa polviasennossa, jossainpäin Keski-Suomea. Vänrikkimme keräsi joukkueen kasaan, kysyi onko jonkun isä tahi äiti ollut tietojemme mukaan risteilyllä? Kertoi jonkun laivan uponneen pari päivää sitten. Eipä siinä kamalan kauaa ehtinyt asiaa märehtimään, kun jo muutaman minuutin päästä taas juostiin ilmasuojaan, ja parempaan suojaan..

Prinsessa Dianan kuolleen, olin aamuvarhaisella duunissa. Kuuntelin sivukorvalla (mikä sana!) radioita ja jonnekkin alitajuntaan jäi tunne, että ihan kun tuo nyt muka olisi sanonut Dianan kuolleen. Oli pakko lähteä tarkistamaan asiaa teksti-TV:stä ja näin oli käynyt. En vaan käsitä asian saamia mittasuhteita..

WTC-iskuista, olin autossa Vaasan kirjaston edessä. Olin juuri sulkemassa autoradiota, kun kuulin, että "saamiemme tietojen mukaan toiseen WTC-torniin on juuri iskeytynyt lentokone". Soitin kaverille, että onko kuullut? Naureskelimme puhelimessa, ettei tälläistä tapahdu kuin Bondeissa, kunnes frendi joka juuri silloin katsoi CNN:ää alkoi huutamaan, että nyt on törmännyt toiseenkin. Silloin sitten arvasi, ettei kyseessä ollutkaan vahinko ja tästä tulee alkamaan aikamoinen rähinä..

Ja sitten lisätään vanhemmalla väelle yksi lisäkysymys. Eli missä olit kun kuulit:

Olof Palmen murhatun? Itse odotin viikonloppuaamun lastenohjelmien alkua ja närkästyin suuresti, kun sieltä tulikin joku ylimääräinen uutislähetys, ja lastenohjelmien alku näin viivästyi. Menin kertomaan äitille, että joku Uulof Palmu on tapettu. Äitini käski mennä herättämään isän ja kertomaan sille. Enpä muista monasti faijani pompanneen niin pikaseen pystyyn ja TV:n ääreen, kun sillä kertaa.. :wink:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: juspu - 28.09.2004, 15:06:27
WTC iskujen aikaan olin duunissa ja yks tyyppi sitten juos toimistokoppikompleksiimme ja selitti jotain käsittämätöntä että wtc-torneihin olisi lentokone törmännyt. Kaikki lähti siltä istumalta tuijottamaan töllöä eikä meinannut uskoa juttua todeksi. Loppu työpäivä menikin sitten siinä teeveen edessä.

Muista tapahtumista mulla ei nyt oikein tule mieleen missä olin kun ekaa kertaa kuulin niistä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: dua - 28.09.2004, 15:07:20
Estonian uppoaminen: Lukioikäisenä hain ystäväni aamulla koulumatkalle. Perheen isä istui vakavana kiikkutuolissa ja kuunteli uutisia. Aamu oli kuulas ja nuoret mielet vakavia.

WTC-iskut:
Matkalla ohjelmoinnin luennolle. Jäi luennot väliin, ja illalla olisi pitänyt aloittaa uusi harrastus. En kehdannut mennä enää seuraavalla viikolla mukaan, ja vietin harrasteettoman vuoden.

Olof Palme meni minulta ohi, mutta Tsernobylin aikaan olin ala-asteella ja muistan, kuinka äitini itki. Tsernobylin uutisethan tulivat tipoittain, joten yksittäistä mielikuvaa ei ole, mutta muistan sen pelon ilmapiirin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Wanderers - 28.09.2004, 15:45:00
Estonia

Olin ollut kipeänä ja meillä oli käymässä pikkuveljeni kavereita. Muistan utuisesti uutiskuvissa näytettyä piiskaavaa sadetta, harmaata taivasta, harmaan meren ja pelastuslauttoja. Järkyttynyt olin kuitenkin. Ja olen edelleen.  :shock:

Prinsessa Dianan kuolema

En ollut uskoa korviani, en silmiäni, mutta niin siinä vain kävi. Taisi olla aivan normaali... olikohan lauantaipäivä... Mutta tapahtuma kyllä verotti päivästä suuren osan pelkän ajattelun puolelle. Lähetimme naapurin kanssa surunvalittelukirjeen Brittein saarille, oikein Buckinghamin palatsiin. Jaa-a, enpäs tiedä, menikö perille...  :wink:

WTC

Syyskuun yhdestoista... Hmmm... Olin kai normaalisti tullut koulusta ja sitten ihmetellyt, kun jo koulussa oli jotain puhuttu. Mars vaan ja uutisia katsomaan, siinä se ilta sitten menikin.  :roll:

Missäs muuten tootta ollu, ku Bush päätti rynnäköidä Irakiin "vapauttamaan kansaa"?

Minä olin kotona ja kurkku ihan vitun kipeenä. Oli iskenyt joku lentsu ja en saanu nieltyä ollenkaan juuri, se sattui aivan kamalasti.  :shock: Olin niin nuutunut, että en jaksanut päätä tyynystä nostaa. Olin aikaisin avannut töllön ja sitten jostain syystä kaukosäädin oli jäänyt kaukaisimmalle pöydälle. En kyllä ikinä unohda sitä päivää, kun jouduin pakostakin KATSOMAAN ja KUULEMAAN Bushia hela dagen huonovointisena ja karmean flunssan kourissa. Kotiin ensimmäisenä tullut veljeni sitten teki uroteon ja sammutti telkkarin. Vieläkin melkein osaan sen puheen ulkoa:"Dear fellow citicens..."  :evil:  Ja vaikka olikin pää täynnä räkää ja limaa, kyllä otti päähän, että Bush päätti ruveta päsmäröimään...

Semmosia...
Otsikko: Re: Missä olit, kun....
Kirjoitti: gattina - 28.09.2004, 15:45:34
Lainaus käyttäjältä: "kirsil"

Prinsessa Dianan kuolema:
Heräsin krapulassa ja menin katsomaan tekstitv:ltä uutisia, enkä voinut uskoa silmiäni.

Täsmälleen sama tarina, oli ollu vielä omat bileet joten kämppä oli jokseenki palasina. Siinä olotilassa luulin sen olevan vitsi..

WTC:tä luulin leffaksi, mut hyvin pian selvis et kyseessä on ihan oikee uutinen. Ei silti koskettanu hirveesti: muistan miten seuraavana päivänä olin kaverin kanssa kahvilla ja se heilutti naaman edessä jotain iltistä (oli ostanu kaikki mahdolliset lehdet) ja näytti siitä kuvaa jossa joku hyppäs ikkunasta. Kaveri oli melkein hysteerinen ja tunsin itteni jääpalax.

En muista miten kuulin Estoniasta, mutta edelleen on tallessa työ joka kuvistunnilla maalattiin: tummaaki tummempi vellova meri, vähän erisävynen taivas jossa 2 helikopteria valonheittimineen. Meressä oranssi pelastuslautta, ihmisiä ei näy missään. Helikopterit ja pelastuslautat on sen verran realistisia 5. luokkalaisen maalaamiksi että uutisia oon selkeesti kattonu.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Wanderers - 28.09.2004, 15:49:58
Niin ja Tsernobylin tapahtumien aikaan olin jotain yksvuotias ja nukuin vaunuissa pihalla. Äiti on kertonut, että oli aika äkkiä kuitenkin hakenut mut sisälle jatkamaan unia, koska oli alkanut sataa. Ja sitten kuulemma olisin kovasti tahtonut mennä vellomaan hiekkaa hiekkalaatikolle, mutta en saanut. Äiti sanoi myös, että jäi sinä syksynä marjanpoiminta ja sienestys väliin...  :roll:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Toni X - 28.09.2004, 15:55:31
Estonian uppoamisesta sain tiedon aamulla kotisohvallani, kun avasin tv:n. Kai tapahtuma jonkun verran järkytti, kun tilanne on jäänyt selvästi mieleen noinkin arkisessa ympäristössä.

WTC -iskun aikana olin silloisen tyttöystäväni kanssa kävelyllä Hakaniemen rannassa. Juuri syttynyt romanssi oli onnellisimmillaan, syksy hehkui kauneimmissa väreissään ja fiilikset muutenkin high. Mentiin Ravintola Juttutupaan kahville, jonne olikin vedetty yllättäen iso screeni jota kansa tuijotti silmät selällään.  
Ensimmäinen ajatus oli, että mitkäs urheilukisat nyt on menossa.
 Siinä sitä sitten katseltiin kollektiivisen ällistyksen ja järkytyksen vallassa, kun Manhattan liekehti suorassa lähetyksessä.
 Seuraavan päivän sanomalehtiä minulla on tallessa vieläkin.

Prinsessa Dianan kuolemasta kertoi ex-avovaimoni, joka puolestaan sai tiedon puhelimitse äidiltään.
 Olof Palmen murha meni aivan ohi, samoin kuin UKK:n kuolema ja jopa Tsernobil samana vuonna (?). Outo uutispimento vuonna 1986.  :roll:
 Mutta John Lennonin murhastapa minulla on hämärä muistikuva! Olihan opettaja juuri maininnut koulussa, että joskus on ollut sellainen kova juttu, kuin The Beatles. Tieto ei tainnut kuulua niin pienten koululaisten oppimääräänkään, mutta opettaja oli vanha fani.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: veevee - 28.09.2004, 16:31:59
estonia

meidän äitihän siitä mulle kertoi ikää kun oli huimat 8vee, muistanpa kuitenkin kun äiti oli huolissaan..siellä meinaan piti olla sen oppilas joka oli meilläkin lapsenvahtina pariin kertaan ollut...toissapäivänä just kuulin että nykyisellä kämppiksellä oli myöskin ollut liput sinne...onneksi sen faijalle tuli jokin työ este eikä ne päässytkään lähteen.

prinsessa diana

tästä ei kyllä mitään selkeää mielikuvaa ole..kumma juttu... äiti tästäkin varmaan on kertonut

wtc

olin just lähössä himasta treeneihin kauhialla kiireellä kun uutisista tieto tuli.. jouduin kyllä kuntelemaan jutun loppuun...mutta treeneihin oli pakko mennä kun tanssi oli silloin se henki ja elämä..  :D

tsernobylin aikaan oon vielä ihan onnellisen tietämättömänä nukkunut partsilla päikkäreitä...omia muistikuvia ei kyllä pahemmin ole kun ikääkin kokonaista pariviikkoa taisi olla.. :D

surullisia juttuja nämä tämmöset...ja media kyllä ottaa kaiken ilon irti tämmösistä...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: hile - 28.09.2004, 16:36:39
Estonian uppoamista en muista noin tarkalleen...Muistan kuitenkin lukeneeni Koululaisesta jonkun tyton tarinan, jonka joku sukulainen oli siina kuollut..

Dianan murhan aikaan oli kotona kattomassa telkkaria angiinassa, kun alko tulee niita erikoislahetyksia..Katoin koko paivan uutisia ja muutenkin niita erikoislahetyksia...

WTC:n iskun aikana olin hoitamassa yhta lasta, muumivideon loputtua selasin kanavia ja tuli kuvia niista iskuista..Kotona sitten tsekkasin tarkemmin, ihmeelliseltahan se tuntu...Bushin Irakiin hyokkayssuunnitelmat ei todellakaan menneet ohi, niita tuli jokapuolelta. Olen muuten saastanyt jotain lehtiartikkeleja tosta WTC:n iskusta...

En koskaan ole ymmartanyt miksi meidan piti surra niita jenkkeja ja seista se 2min (enka muuten seissyt), koska ei me koskaan seista muidenkaa kuolleiden takia (kaikki ne nalkaanyms)

Tsernobylin aikaan mutsi kielsi syomasta hiekkaa, joka oli mun suurinta herkkua :wink:

Myyrmaen pikkupommi-iskusta kuulin kreikkalaisen kaverin kautta. Se oli kuulemma ollut iso juttu Kreikassa. Olin ulkona tulossa kampaajalta muistaakseni, menin kotiin ja kysyin systerilta, etta mika helvetin pommi Vantaalla?? Luulin etta se oli joku vitsi...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: DrLivingstone - 28.09.2004, 17:38:13
Lainaus käyttäjältä: "hile"

En koskaan ole ymmartanyt miksi meidan piti surra niita jenkkeja ja seista se 2min (enka muuten seissyt), koska ei me koskaan seista muidenkaa kuolleiden takia (kaikki ne nalkaanyms)


Hmmm... Kyllä minä ainakin olen seisonut aina suurten tapahtumien yhteydessä (kuten kaikki muutkin koululaiset). Madridin pommi-isku ja Beslanin koulukaappaus noin niinkuin esimerkiksi. Jotenkin arvasin että joku tulee sanomaan tässä ketjussa että mitä me nyt niitä jenkkejä surraan. Huhhuh. Onko jenkkien henki mielestäsi vähempiarvoinen kuin eurooppalaisten.
Niin ja jos nälkään yms. kuolevien takia pidettäisiin hiljaisia hetkiä, eihän maailmassa muuta tehtäisi kuin seistäisi. Jokainen voi sitten käydä filosofisia pohdintoja siitä että onko hiljaisissa hetkissä ylipäätänsä mitään järkeä. :roll:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Pablo - 28.09.2004, 17:43:52
Estonia.
Mutsi herätti normaalisti normaalina ylä-aste aamuna, mutta ainoa mikä ei ollut normaalia oli se, että telkkari oli päällä josta sitten enemmän tai vähemmän unenpöpperössä sain selvitettyä itselleni, että laiva ui käsipohjaa.

Diana.
Kaveri soitti ja herätti enemmän tai vähemmän vauhkoontuneena. Taisin tokaista "jaa" ja nukahdin uudestaan. Kun heräsin seuraavan kerran oli taas mutsi liimautunut telkkarin eteen.

WTC
Olin juuri tullut hyökkäysharjoituksesta Vekaranjärven lähimetsästä ja istuin ulkona putsaamassa "emäntää". Ympärillä alkoi porukka höpistä jostain lentokoneista jotka olivat törmänneet joihinkin torneihin. Seuraavat pari päivää olikin sitten tornareitten kulta-aikaa. Maastosta etsittiin jo melkeen paikkaa poterolle.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Atah - 28.09.2004, 17:46:25
ESTONIA: Muistan olleeni ala-asteella ja vanhempani olivat ulkomailla, minua hoitamassa mummini. Siksi telkka oli aamulla poikkeuksellisesti päällä ja sieltä näin kuvat ekaa kertaa. Pelkään kuollakseni laivoja ja kaikkia aluksia, juontaakohan osaksi juurensa myös tästä.. Muistan nimittäin kauhuissani katselleeni kaikki dokkarit ja uutiset ja haastattelut.

DIANA: Se tais olla viikonloppuaamu ja katsoin jotain sarjaa telkkarista, kun ruutuun tuli erikoisuutislähetys "mainos"... Mua ei tä juttu oo koskaan koskettanut millään lailla, vaikka WTC:n ja Estonian kohdalla olin ihan itku kurkussa uutisia katsoessa... Mä en oo oikein koskaan perustanu noista julkkiksista, kuninkaallisista... jne.

WTC: Olin töissä ja kuulin radiosta, tuli kiire kotiin, että näkisi myös! Sitten sen vasta uskoi ja ymmärsi! Se tuntuu kyllä yhä edelleen käsittämättömältä ja pahalta  :cry:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ajattokoj Ahyaj - 28.09.2004, 18:01:25
Kummallista kyllä, mutta jotenkin nämä muistaa täsmälleen missä ja miten näistä tapauksista kuuli. Sen sijaan ei ole hajuakaan missä olin kun kuulin Nykäsen matin joutuneen putkaan ja siitä on sentään vasta pieni hetki. Kummallista.

Estonia: Ylä-asteella olin ja äiti herätti, että autolautta on kaatunut Turun edustalla. Koulussa ensimmäiset tunnit menivät kuin mitään ei olisi tapahtunut, enkä muista, että siitä suuremmin olisi missään vaiheessa puhuttu. Kotona sitten kattelin TV:ä koko päivän.

Diana: Aamuyöllä olin jo ennen nukkumaanmenoa bongannut teksti-tv:stä, että Diana ja Dodi olivat olleet auto-onnettomuudessa, jossa Dodi oli kuollut ja Diana kriittisessä tilassa. Aamulla sitten äiti herätteli, että arvaappa kuka julkisuuden henkilö on kuollut, ja minäpä siinä vaiheessa tietysti jo arvasin.

WTC: Olin päiväunilla kun yllättäen äiti taas herätteli. Terrori-isku New Yorkiin! Nopeasti TV:n ääreen. Vau, tulipahan mielenkiintoinen loppu-ilta, ajattelin. Ja sitten sipsipussi kouraan ja teeveetä tuijottaan ja samalla kiroamaan, kuinka surkeaksi suomalainen tv-journalismi kriisitilanteessa paljastuu.

Tsernobyl: Ei muistikuvaa, mutta veikkaan, että äiti kertoi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Jouni - 28.09.2004, 18:09:02
Estonia: Muistelen olleeni mummolassa ja ostaneeni kaupasta iltapäivälehtien erikoisnumerot.

Diana: Olin lomamatkalla ja yövyin Jokipirtin majatalossa (http://www.jokipirtti.com/). Aamiaispöydässä kuulin, että näin on käynyt.

WTC: Olin tulossa töistä kotiin Helsingin keskustassa, kun kaverit alkoivat soitella kännykkään. En nähnyt suoria lähetyksiä, mutta illalla oli jotenkin sekava olo, kun mietti, että kuinka se oli mahdollista ja mitä mahtaa seuraavaksi tapahtua. :shock:

Olof Palme: Olimme edellisenä päivänä Tukholmassa isän työpaikan virkistysmatkalla. Jotenkin tuosta on jäänyt mielikuva, että Tukholmassa oli jotenkin rauhattoman tuntuista silloin edellisenä päivänä, mutta saattaa olla kyllä vain kuvitelmaa.

Tshernobyl: Muistan vain, että marjoja ja sieniä ei juuri seuraavana syksynä poimittu.

Tämä kosketti jyväskyläläistä:

Jyväskylän junaonnettomuus 8.3.1998: Olin luennolla koulussa ja joku kaveri sanoi, että rautatieasemalla on suistunut joku vaunu kiskoilta. Kävin koulun jälkeen ohimennen katsomassa ja totesin, että on täällä näemmä vähän vakavammasta asiasta kysymys. Tuntui käsittämättömältä, että omassa kotikaupungissa voi noin vain kuolla 10 ihmistä. Kaverin oli tarkoitus nousta kyseiseen junaan Jyväskylästä, mutta hän oli juuri silloin ostamassa lippua aseman sisällä, eikä nähnyt tapausta.

No laitetaan nyt vielä tämäkin:

31.12.1999 klo 23:59:59: Olin jälleen Jokipirtin majatalossa (http://www.jokipirtti.com/) ja todennäköisesti uimassa Pielisjoessa. EVVK. :lol:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: henttu - 28.09.2004, 18:31:46
Estonia:
Ei tarkkaa muisti kuvaa, mutta ala-asteen toisella olin. Meidän luokkahuone oli korjauksessa ja oltiin alakerran kirjastossa. Paras kaverini toi silloin jähmettynyttä laavaa kouluun.  :wink:

Diana:
Olin sinä päivänä menossa katsomaan jotain suunnistuskisoja kun kuulin aamulla. Automatkoilla mietin vaan tapahtunutta koko ajan.

WTC:
Olin päässyt koulusta ja tein läksyjäni huoneen lattialla ja kuuntelin samalla ylexiä (via oliko silloin mafia?). Kuulin sivukorvalla että lentokone oli törmännyt kaksoistorniin ja luulin sitä ensin joksikin vitsiksi. Sitten menin varmaan tarkistamaan tekstitv:stä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ohaio - 28.09.2004, 19:12:04
Lainaus käyttäjältä: "hile"

En koskaan ole ymmartanyt miksi meidan piti surra niita jenkkeja ja seista se 2min (enka muuten seissyt), koska ei me koskaan seista muidenkaa kuolleiden takia (kaikki ne nalkaanyms)


Tällaiset kieroutuneet kaksinaismoralistiset asenteet saa mut aina voimaan pahoin. Missä olit kun muut ympärillä seisoi, ja päätit itse olla kunnioittamatta tuhansien ihmisten kuolemaa, kun muut sen tekivät? (Eikö se ole parempi, että edes jotkut järjettömät kuolemat näin huomioidaan?) Ja mikä syy tälle oli? "Koska mä en diggaa Yrjö Puskaa, mä en niinku sit diggaa niit jenkkejäkään, nehän on kaikki tyhmiä."?


Diana: Äitini piti tuohon aikaan leirintäaluetta Kemiössä, josta heräsin myöhään ja sitten varmaan isä kertoi, että mitä oli tapahtunut. Muistan että olo oli jotenkin ihmeellinen, en ollut ikäni puolesta hirveän perillä vielä maailmanmenoista, mutta jotenkin varmaan tuolloin tajusin, että kuolevaisia ollaan.

Estonia: Kuulin tästä koulussa,  olin ehkä toisella luokalla, muistan että sitä koulussa kauhisteltiin ja myöskin ne tuulisessa meressä kelluvat pelastuslautat, kiitos telkkarin.

11.9: Juuri tullut koulusta kotiin kun sain tekstiviestin kaverilta: "Lentokone on törmännyt WTC:en!!!!", loppuilta meni sitten minullakin tv:tä katsoessa.

Beslan: Olin ollut reissussa parisen viikkoa, täydessä uutispimennossa keskellä transylvaniaa ja päätin sitten kerran avata telkkarin. Ahdistuin, suljin sen hyvin nopeasti. Päätin etten tuolla reissulla halunnut kyseisiä uutisia kuulla...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: MaNdy - 28.09.2004, 19:58:46
Hassua..tuli vain mieleen että missä olitte kun Lahden doping-skandaali levisi käsiin..Itse oli reissussa ja oli aika vaikea lukea hesarin etusivuja... noh, oliko tämä mitään esim. wtc:n rinnalla.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Zara - 28.09.2004, 20:27:51
Estonia: 6. luokalla, kuulin varmaan vanhemmilta herätessäni, koulussa katottiin ainakin ekalla tunnilla (se oli ET:tä, muistan, ehkä siksi, kun isä sitä opetti) uutisia...

Diana: kaveri soitti ja kertoi, en uskonut. Oli mulle vihanen todella kauan siitä asiasta...

WTC: oltiin äidin kanssa katsomassa yhtä asuntoa ja oltiin juuri siellä vanhan talon sokkeloisessa kellarissa kun isä soitti (oli nähnyt CNN:n uutiset ja oli ensin luullut leffaksi kun ei osaa niin hyvin englantia); asuntoa esittelemässä ollut tuttava ei uskonut tätä uutista. Poikaystävän vanhemmat olivat New Yorkissa, olivat joutuneet hotellistaan pakoon Central Parkiin kun siihen(kin) hotelliin tuli pommiuhka.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Roosa - 28.09.2004, 21:30:37
Ja pari lisää:

UKK: Varsinaisesta kuolinpäivästä ei mitään muistikuvia, mutta muistan, kun seisoin vanhempieni kanssa jollain kadun pätkällä katsomassa, kun UKK:n ruumisauto lipui ohitse. Ei sitä pienenä tajunnut, "presidentti oli vain kuollut".

Tsernobyl: Hämäriä muistikuvia siitä, että jossain kaukana Neuvostoliitossa oli räjähtänyt jotain ja ihmiset olivat kauhuissaan. Tämänkin tuhon laajuus selvisi vasta vuosia myöhemmin, olinhan onnettomuusvuonna vasta 6-vuotias.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: pilot - 28.09.2004, 22:40:05
Estonia: En muista tarkalleen kuulinko tuosta aamulla kotona, matkalla kouluun (olin amiksessa silloin) vai vasta koulussa. Sen kuitenkin muistan, että ensimmäisenä aamulla oli englannin tunti, ja tv oli luokassa päällä koko tunnin ajan ja seurailimme uutisia ym. siinä opetuksen ohella.

Diana: Hmmm.... Hassua, en muista tuosta koko jutusta oikein mitään.

WTC: Olin kotona, ja ihmettelin kun netissä jossain chatissä tms. porukka oli aika "kuohuksissa", koska jotain oli sattunut. Aloin sitten jostain uutissivuilta tutkimaan aihetta tarkemmin. Asian todellinen vakavuus selvisi sitten pikkuhiljaa, kun tietoa alkoi saamaan enemmän. Ilta kului aika pitkälti tuota asiaa seuraten.


P.S. Mielenkiintoinen topic.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Zakalwe - 28.09.2004, 23:41:40
Jostain kuulin että tapahtumia, joiden aikaiset tekemiset muistaa aina on vain muutama jokaisella sukupolvella. WTC oli tässä tekstissä listattu oman sukupolveni ensimmäiseksi tällaiseksi tapahtumaksi, mutta teksti taisikin olla jostain jenkkilästä peräisin.

Tsernobyl: Minulla on tästä jännä muisto, joka ei ole oikeasti peräisin täältä ajalta. Olen muistavinani Arvi Lindin ylimääräisen uutisen kesken iltauutisten koskien aihetta. Tämä ei kuitenkaan voi olla muisto tästä alkuperäisestä lähetyksestä, koska olin tuolloin Kiinassa. Lähetys on varmaan tullut uusintana aika monta kertaa.

Estonia: Olin tuolloin ala-asteella. Kuulin asiasta radiosta aamiaspöydässä ja koulussa katsottiin välitunnilla uutisia.

Dianasta minulla ei ole hirveästi muistoja.

WTC:
Silloinen kämppikseni tuli huoneeseeni kysymään voisinko laittaa tv:n päälle, koska oli kuullut että toinen World Trade Centerin torneista palaa. Samana iltana oli ainejärjestöni pubirundi ja näin ensimmäisen tornin sortuvan pubirundin ensimmäisessä baarissa. Joka baarissa oli tv auki ja illan aikana taisi olla yksi ehdottomasti suosituin puheenaihe.

Voisin lisätä yhden: Avaruussukkula Columbian tuhoutuminen:
Olen aina ollut jossain määrin kiinnostunut avaruustutkimuksesta, joten tämä jäi kanssa mieleen ikävänä uutisena. Luin HS:n verkkolehdestä sukkulan tuhoutumisesta ja siirsin kaverille kylään menoa, jotta ehtisin vilkaista mitä tv sanoo aiheesta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Jouni - 29.09.2004, 01:52:33
Lainaus käyttäjältä: "Tony X"
Mutta John Lennonin murhastapa minulla on hämärä muistikuva! Olihan opettaja juuri maininnut koulussa, että joskus on ollut sellainen kova juttu, kuin The Beatles. Tieto ei tainnut kuulua niin pienten koululaisten oppimääräänkään, mutta opettaja oli vanha fani.

Nyt kun oikein mietin, niin Lech Walesa -aiheiset uutiset 1980-luvun alusta ovat vanhimpia, mitä muistan. Pikkupoika oppi oudon sanan "lehvaleesa" tietämättä, mitä se tarkoittaa. :) Vasta toissakesänä käydessäni Gdanskin kuuluisan telakan museossa palaset loksahtelivat lopullisesti paikoilleen ja sain kokonaiskuvan, mitä Puolassa oikein siihen aikaan tapahtui.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Toni X - 29.09.2004, 05:12:24
Lainaus käyttäjältä: "Jouni"
Nyt kun oikein mietin, niin Lech Walesa -aiheiset uutiset 1980-luvun alusta ovat vanhimpia, mitä muistan. Pikkupoika oppi oudon sanan "lehvaleesa" tietämättä, mitä se tarkoittaa. :)


Juu, nämä alkaa olla jo niitä meitä edeltävän sukupolven, eli vanhempiemme muistoja. Samoin kuin vaikkapa Elviksen kuolema, Tsekkoslovakian miehitys, ensimmäinen Kuulento, Vietnamin sota, Lapuan ammustehtaan räjähdys... jne.
 Jokaisella sukupolvella on tosiaan paljon näitä suuria "mediatapahtumia".

Yllättävän harva on tässä ketjussa maininnut sen kahden vuoden takaisen Myyrmannin räjähdyksen, ja minäkin se olin jotenkin unohtanut. Hassua, mutta minulla siihen liittyi hieman samantapaiset muistot kuin WTC -iskuunkin. Olinpaikkani oli tällä kertaa tosin kauppakeskus Iso Omena ja Sports Academy -baari (oli outo tunne olla toisessa isossa kauppakeskuksessa, kun uutinen Myyrmäestä tv-uutisten kautta tuli).
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Roosa - 29.09.2004, 05:29:45
Näitä lukiessa tuli mieleen jostain syystä Nikolai Chaucescun (oikeinkirjoitus?) teloitus, joka on myös jäänyt mieleeni todella hyvin. Nimi oli vaikea lausua, mutta tuli siitä silti puhuttua kavereiden kanssa. Teloittaminen kuulosti joltain hyvin kammottavalta asialta...  :shock:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: kirsil - 29.09.2004, 09:10:08
Joo, olishan voinut tonne aloitusviestiinkin pistää muitakin tapahtumia, mutta just silloin ei tullut muita mieleen.

Vuosi 1986 on muuten ollut aika "tapahtumarikas". Olof Palme, Tsernobyl, avaruussukkula Challenger (vai Columbia?) ja UKK:n kuolema. Itselläni on näistä tapahtumista aika samanlaiset hämärät muitikuvat, tv-kuvaa ja tätini tv (ilmeisesti vietimme hänen luonaan silloin paljon aikaa). Lisäksi muistan, että isäni nauhoitti UKK:n hautajaiset (miten kieroutunutta...?).

Samoin muuten tuon Chaucescun telotuksen muistan tv:stä, kai olin aika nuori "näkemään" sellaista, onneksi ei jäänyt pahempia traumoja.

Olen liian nuori muistamaan Puolan tapahtumia, mutta sisareni esim. muistaa kysyneensä äidiltä, että "Mitä tarkoittaa solidaarisuus?" Mitenköhän äiti on sen sitten selittänyt....ja poikaystäväni muistaa Puolan tapahtumat tv:stä hyvin, ja kun olimme taannoin siellä hän hämmästeli, että uskomatonta, että Puolassakin oli käytännössä sotatila, ja hän muistaa sen.

Myyrmanni:
Olimme perjantai-iltana ystäviemme luona kylässä ja seurasimme tv:stä kauhuissamme, että mitä on oikein tapahtunut. Piti soittaa äidille, etteivät vaan ole Myyrmannissa (olisi hyvin voinut olla mahdollista), mutta he olivatkin erään mökkipaikan esittelyssä, josta sitten tulikin meille uusi kesäpaikka.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: raven - 29.09.2004, 12:38:01
Estoniasta kuulin kakkosluokan opettajaltani, vaikka jo aamulla ennen kouluun lähtöä olin kuullut jotain tapahtuneen...

Dianasta kuulin kesäloman aamuna tavalliseen tapaan naapuriin leikkimään mennessä...

WTC:n aikaan olin juuri tullut koulusta ja oltiin siskon ja veljen ja juuri töistä tulleen äidin kanssa syömässä, kun radiosta kerrottiin koneen törmänneen siihen. Aateltiin että joku pienkone, yksi kuollut korkeintaan...

Palmesta ja Tsernobylista en muista, mutta tietääkseni olen syntynyt Kekkosen hautajaispäivänä. Taitaa kotoa vieläkin löytyä kasetti jolle TV-löhetys on nauhoitettu... on siinäkin muisto lapselle: tämä tapahtui kuin synnyit, vanha kalju presidentti kuopattiin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Jouni - 29.09.2004, 13:14:23
Lainaus käyttäjältä: "Roosa"
Näitä lukiessa tuli mieleen jostain syystä Nikolai Chaucescun (oikeinkirjoitus?) teloitus,

Taitaapi olla Nicolae Ceaucescu. Siitä en kyllä muista juuri mitään.

edit: Taitaa sittenkin olla Ceausescu. :oops:

Hih, jos hakee Googlella kyseistä henkilöä, niin lähes millä kirjoitusasulla tahansa löytyy jotain dokumentteja. Taitaa olla maailman väärinkirjoitetuimpien nimien joukossa. :D

Tsausesku, Tsausescu, Ceausescu, Ceaucescu, Causescu, Caucescu, Caucesku... sekaisin tässä menee kohta itse kukin. :shock:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: pilot - 29.09.2004, 13:59:26
Lainaus käyttäjältä: "Jouni"
Pikkupoika oppi oudon sanan "lehvaleesa" tietämättä, mitä se tarkoittaa. :)

Totta... Muistan ala-asteella erään kaverini käyttäneen tuota sanaa (en kylläkään muista missä merkityksessä) ja nykyisin Lech Walesasta tuleekin lähes aina se luokkatoveri mieleen...  :)

Heh... "lehvaleesa"...  :lol:

Tässähän alkaa muistellessa tuntea itsensä vanhaksi...  :shock:  :!: Jotenkin tulee vähän isovanhempimainen (hieno sana muuten) olo kun alkaa vuosilukuja muistelemaan... "Se oli jotain 80-luvun puolen välin tienoilla, kun minä....."  :o  :roll:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nalle Nallukainen - 29.09.2004, 15:16:11
Estonia:
Heräsin aamulla, kun isä rynnisti olohuoneeseen ja pyysi äitiä avaamaan telkun, koska laiva on uponnut. Koulussa käsityön tunnilla kudottiin sukkaa ja kauhisteltiin Estoniaa.

Diana
Heräsin aamulla ja selailin tekstitelkkua. Tuntui aivan uskomattomalta, mutta kukaan muu perheestä ei noteerannut asiaa oikein mitenkään.

WTC
Lintsasin italian tunnit ja tulin koulusta aikaisemmin. Illan hypin kanavalta toiselle.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: nl - 29.09.2004, 15:16:34
Lainaus käyttäjältä: "Jouni"
Tsausesku, Tsausescu, Ceausescu, Ceaucescu, Causescu, Caucescu, Caucesku... sekaisin tässä menee kohta itse kukin. :shock:


Nicolae Ceauşescu
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: nl - 29.09.2004, 15:29:47
Lainaus käyttäjältä: "Jouni"
Tshernobyl: Muistan vain, että marjoja ja sieniä ei juuri seuraavana syksynä poimittu.


Meillä taas oltiin kotona tyytyväisiä, kun sinä syksynä ei ollut marjoissa ja omenoissa lainkaan matoja. Sitä en muista, kuinka itse tapahtuman kuulin.

Palme: Iltauutisista taisin kuulla.

Estonia: Olin töissä ja kuulin uutisen radiosta. Soitin silloiselle tyttöystävälleni ja kysyin, haluaako hän edelleen lähteä Tukholman-risteilylle. Ei ollut kuullut vielä uutista.

Diana: Ei mitään muistikuvaa.

WTC: Olin tädin luona käymässä ja siellä oli TV päällä. Eduskunnassa oli käynnissä mielenkiintoinen lähetekeskustelu, ja keskeyttivät sen WTC-uutisten takia. Eivät tosin ihan heti, ensin tieto onnettomuudesta tuli vain tekstinä ruudun alareunaan.

Jääkiekon MM-kulta Suomelle: Katsoin toiselta kanavalta Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ääntenlaskentaa. Suosikkini Balladur putosi kisasta, jäljelle jäivät Chirac ja Jospin. Jääkiekkovoiton taisin saada tietooni seuraavan aamun lehdestä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: mirjami - 29.09.2004, 15:57:50
Estonian uppoamisesta sain ensimmäiseksi tietää isältä, joka oli aamun katsellut uutisia. Ensin ymmärsin, että se oli joku rahtialus, kunnes totuus valkeni nopeasti. Koko päivän ylä-asteella seurattiin uutisia.

Prinsessa Dianan kuolinyönä olin Lapuan shellillä pelaamassa autopeliä. Olin ollut juhlimassa 18 v. synttäreitäni Seinäjoella.

WTC:tä seurasin koulupäivän jälkeen kämpilläni pienestä matkatv:stä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ainuska - 29.09.2004, 16:10:19
Estonia Koulussa asiasta kiersi epämääräisiä huhuja, mutta jostain syystä opettaja ei kertonut meille asiasta. Meillä oli joku teemapäivä ja joku nuorisotalon tyyppi sivusi puhuessaan onnettomuutta. Koulupäivän jälkeen ryntäsin kotiin ottamaan selville mitä on tapahtunut. Muistan, että kaikilta viideltä kanavalta (1,2,mtv3, ruotsin tv ja viron tv), jotka meillä silloin näkyivät, tuli ohjelmaa Estoniaan liittyen. Outoa, miten muistan vielä, missä kohden pihaa puhuin astiasta kaverini kanssa.

Diana Heräsin rauhallisena viikonloppuaamuna ja isä luki netistä uutisista Dianan kuolemasta. Se oli ensimmäinen merkittävä uutinen, josta muistan kuulleni ensin netin välityksellä.

WTC Arhippa soitti minulle (muistan missä kohden asuntoa vastasin puhelimeen) ja kysyi onko meillä BBC. Hän sanoi, että sieltä tulee mielenkiintoista ohjelmaa. Kämppikselläni oli naurettavan pieni rätisevä mustavalko-tv, josta näin toisen tornin kaatuvan.

UKK Olin vanhempieni ja tätini kanssa kadulla katsomassa hautajaissaattuetta.  Minulla oli päivänkakkara mukana. Kun laskin sen haudalle, minua kuvattiin paljon. Vanhempiani myös haastateltiin johonkin ruotsalaiseen lehteen.

Muistan lapsuudestani myös Persianlahden sodan syttymisen. Olimme lähdössä leikkipuistosta, kun autoradiosta tuli uutinen.

Samoin muistan Berliinin muurin murtumisen ja erityisesti Viron itsenäistymisen, josta äitini puhui minulle ja kertoi, että se on hyvin tärkeä asia.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Liva - 29.09.2004, 18:50:42
Estonia: Muistan leikkineeni mutsin silloisen miesystävän tyttären (ollaksemme täsmällisiä) kanssa lattialla jotain ja yhtäkkiä mutsi paukahtaa huoneeseen ja kertoo jonkun risteilyaluksen uponneen ja parhaan ystäväni faijan olleen kyydissä. Kauhistuin, mutta onneksi hän oli pelastuneiden joukossa. Ainoa mulle epäselväksi jäänyt asia tässä muistossa on se, että mielestäni olimme yöpuvuissa ja oli aamu. Ja tämähän ei voi pitää paikkaansa mikäli kyseessä oli arkiaamu (kuten olen muiden tallaajien jutuista ymmärtänyt). Nooh, taitaa muisti vaan tehdä kepposet...

Diana: Kaverini oli yökylässä ja aamulla katoimme yhtä silloin tullutta hevostalli sarjaa ja ruudun ylälaidassa rupes pyörimään teksti ylimääräisestä uutislähetyksestä. Ei oikeestaan osattu surra koko asiaa.

WTC: Olin tullut koulusta kotiin ja nukahtanut sängylle. Herätessäni laitoin telkkarin päälle ja ensimmäinen kone oli vähää aikaa sitten lentänyt tornia päin. Toinen törmäsi hetken päästä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Neiti Q - 29.09.2004, 20:25:40
Estonia
Siihen aikaan katsoin ilmeisesti aamutelkkaria vapaaehtoisesti, sillä uutisten myötä tavallinen aamu opiskelijakaksiossa muuttui synkäksi. Olo oli raskas koko päivän.

Diana
Olin ollut Bulgariassa uutispimennossa koko kesän, ei edes Hesaria kerran viikossa. Tämän uutisen kuitenkin näin hotellin aulan telkkarista - tosin itse itkin sinä päivänä ilosta, sillä olin juuri lähdössä Prahaan *hieman kivemmalle* työkeikalle.

WTC
Olin töiden jälkeen treffeillä nykyisen mieheni kanssa. Kävelimme Roballa kohti Annankadun William K:ta, kun sain tekstarin Lontoosta, enkä heti tiennyt, oliko katastrofi päällä Lontoon Cityn WTC:ssa vai missä. Äiti taisi soittaa, ja sitten soittikin jo mieheni kaveri, joka asui tuolloin jenkeissä. Ilmeisesti näimme sen legendaarisen kammottavan toisen lentokoneen iskeytymisen vasta nauhalta, kun ehdimme baariin. Tunnelma oli todella kummallinen, tuntui että seuraavaksi voi tulla ihan mitä vain.

Myyrmäki
Olin töissä, mikä tarkoittaa sitä, että olin aika hyvin kärryillä siitä, mitä tapahtuneesta tiedotettiin ja saatiin selville. Karmivaa oli aluksi taas se, ettei ollut edes veikkailuja miksi sellaista voi tapahtua. Erittäin hurjaa oli, miten nopeasti tekijän henkilöllisyys selvisi nettikavereille ja muu sitä kautta selvinnyt.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: hani - 29.09.2004, 21:43:49
Estonia

Sain tiedon tylsästi aamutelkusta, mutta aamun markkinoinnin luennoille (muista vielä kurssinkin nimen: asiakassuuntainen markkinointi) otin mukaan korvalappustereot, joista kuuntelin uutisia tiiviisti auditorion takaosassa. Muistelen, että olisi ollut keskiviikkoaamu.

WTC

Olin muuttamassa työpaikkani tavaroita vanhoista toimitiloista uusiin, kun työkaveri soitti ja kertoi asiasta. Ensimmäinen asia, jonka viritttelin uusissa työtiloissa toimimaan, oli radio. Nettiyhteydet eivät vielä toimineet, kun muutto oli kesken eikä asennuksia oltu tehty.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Mutka - 29.09.2004, 21:45:36
Estonia - Tähän täytyy myöntää nolona, että en muista missä olin. Koulussa asiasta kyllä keskusteltiin. Olin silloin 9 kesäinen rasavilli.

Diana - Sama homma, ei muistikuvia.

WTC - Olin kotona silloin. Tähä liittyy myös eräs outo juttu. Nimittäin käänsin juuri telkun BBC -kanavalle kun sieltä ensimmäiset uutiset aiheesta tuli. Pitää huomauttaa, että katson ulkomaalaisia uutiskanavia ehkä n. kerran vuodessa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: keis78 - 30.09.2004, 16:36:34
http://www.aviisi.fi/media/kuvat/viihde/sarjakuvat/0e21559krampit.gif

voisin melkein vastata näin........
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: tipi - 30.09.2004, 16:53:01
Estonia: Olin ala-asteella tällöin, enkä muista tarkkaan, mutta sen muistan, että lehdistä luin paljon tähänliittyviä juttuja.

Diana: Kotona olin ja katoin telkkaria. Muistan kun ruutuun tuli ilmoitus ylimääräisestä uutislähetyksestä. Mut ennenkuin lähetys alkoi (utelias kun olen) katoin jo tekstitv:stä, mitä on tapahtunut.

WTC: Koulupäivän jälkeen avasin telkkarin ja olin tekstitv:ltä menos jotain lukeen ja sit tajusin mitä siinä etusivulla lukee ja sen, mitä samaan aikaan tulee kanavalta. Sit melkeen koko loppuillan vaan selailin eri tv-kanavia ja välillä tekstitv:tä. Kämppis oli illalla oman äidinkielen-ryhmänsä kans teatterissa ja soitti väliajalla, et mitä siis on oikeen tapahtunu. Seuraavana päivänä koulussa joku nero laukas jotain "tosi fiksua" asiasta! Kyllä hävetti ja vihastutti... sillä hetkellä koulussa olleen amerik. vaihto-oppilaan tuttava oli ollu siinä koneessa, mikä ei ollu törmänny mihinkään.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: nvd - 01.10.2004, 03:16:04
Estoniasta kuulin kai aamulla radiosta. Oli sitä aikaa, kun avasin aina radion siksi aikaa kun heräilin. Mitään kovin tarkkoja muistikuvia ei kyllä ole.

Dianasta en muista kunnolla. Ei ollut mulle mikään kovin suuri tapaus.

WTC: olin koulussa jollain tunnilla, menin sen jälkeen atk-luokkaan ja irkkiin ja siellä tyypit puhui aiheesta. Piti sitten lukea logit että sai jotain käsitystä mistä nyt oikeen oli kyse. Sitten ajoin kotiin ja avasin telkkarin kun piti varmistua asiasta. Ja infosin kämppistä aiheesta myös.

Tšernobylistä mulla ei ole yhtään mitään muistikuvia. Samalta keväältä muistan jonkun kovan myrskyn, mutta tuosta ei mitään. En tiedä vaikuttaako asiaan tää pohjoinen sijainti kuin paljon.

Myyrmannista kuulin myös irkissä. En muista oliko mulla edes telkkaria sillon, et netin kautta tais seuraaminen muutenkin sitte tapahtua.
Otsikko: Re: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Pi - 01.10.2004, 10:44:31
Lainaus käyttäjältä: "kirsil"
Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?


Ei harmainta aavistustakaan.

Lainaus käyttäjältä: "kirsil"
Prinsessa Dianan kuolema:


Ei sitten pienintäkään ideaa.

Lainaus käyttäjältä: "kirsil"
WTC:n sortuminen:


No tämän sentään muistan. Istuin töissä Ruoholahden HTC:llä ja koodasin työprojektiin PHP:tä. Kun tieto ensimmäisestä törmäyksestä tuli, kaikki pysähtyi toimistolla. Täydellisesti.

.pi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ready - 01.10.2004, 14:59:08
Tsernobylin ja Olof Palmen murhan muistan, mutta olen ollut sen verran nuori etten kyllä muista tarkalleen niitä hetkiä..(Muistan paremmin jopa kun katsottiin telkusta prinsessa Dianan häitä, pikkutytölle prinsessaunelmat olivat tärkeämpiä kuin ikävät uutiset)

Dianan kuolemasta en muista tarkkaa paikkaa (olin sitten jo sen verran iso tyttö että prinsessaunelmat olivat vaihtuneet toisiin unelmiin)

ESTONIA

Olin juuri aloittanut ekan opiskeluvuoteni vieraalla paikkakunnalla ja omassa (solu-)huoneessani avasin telkun aamupalaa syödessäni...Vasta koulupäivän jälkeen paljastui koko kauhea totuus, se valtava hukkuneiden määrä ja pieni pelastuneiden määrä.  Pahalta tuntui, tuntuu vieläkin.  Enkä vieläkään tunne oloani kovin kotoisaksi laivassa, enkä mene autokannen alapuolen hytteihin missään tapauksessa.

WTC

Olin mennyt töiden jälkeen kirjastoon tms. jossa ei ollut radiota tai tv:tä. Ja kun vihdoin tulin suht myöhään kotiin, mieheni kysyi, oonko jo kuullut. Mitä? kysyin viattomana. Se käski avaamaan telkkarin. Teksti-tv:ssä vilkutti etusivulla värillinen teksti. Ensi ajatus oli että onko nyt joku aprillipäivä vai...

Siitä miksi meidän pitäisi surra jenkkejä... Mielestäni tuo tapahtuma toi vain terrorismin kaikkien arkitodellisuuteen. Kyse oli enemmänkin siitä että ennen kaikki oli tapahtunut jossain "kaukana", poissa länsimaista ja sellaisessa paikassa jonne ei olisi ikipäivänä terroristien yltävän. Ainakin itse voin paremmin samaistua näihin tavallisiin työssäkäyviin ihmisiin ja turisteihin jotka WTC:ssä kuolivat, kuin Irakin tai Beslanin tai uhreihin - ennen en ollut edes kuullut sellaisesta paikasta. Ei se sitä ole ettei muita kauheuksia pitäisi surra tai muistaa. Toiset vain tuntuvat olevan lähempänä meitä, ja se tietysti riippuu omasta kokemusmaailmasta. Pallontallaajille voi toisille olla Kaukoitä tutumpi kuin New York...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Sinh - 01.10.2004, 16:00:21
juupajuu..


ESTONIA: menin kouluun, ei puhettakaan et olisin aamulla ehtiny esim kattoo uutiset joten kavereilta kuulin. luulin ensin et mua kusetetaan porukalla.

PRINSESSA DIANA: katottiin sillosen avomiehen kanssa aamulla telkkaria (juurikin tuota 'haaveilijan' mainitsemaa hevostalli sarjaa), johon tuli ilmotus ylimääräsestä uutislähetyksestä. en oo koskaan ollu kiinnostunu koko kuninkaallishömpötyksistä mutta jostain syystä dianan kuolema tuntu ihan järkyttävältä. ihmeellistä. jälkikäteen järkyttävimmältä on tuntunu se, että sillä naisella rahastetaan edelleen.

WTC: olin töissä. istuin kaupan kassalla ja ihmeteltiin oikeen porukalla ku kaikki asiakkaat katos yhtäkkiä. ne muutamat ketkä siinä kävi, oli älyttömän järkyttyneitä ja vaikka ne yritti selittää että mitä on tapahtunu ni ei kenestäkään ottanu mitään oikeeta selkoo. jouduin loppuviimeks soittaa porukoille että mitänyt..

OLOF PALME: muistot on jotakuinki samat ku fishbonella.

UKK: mä järkytyin jostain syystä tosi paljon tästä, koska mun mielestä se oli 'kiva setä' - olin joskus telkkarista nähny että se hiihtää ja mun mielestä se oli jotenki superia et residentti hiihtää..

TSERNOBYL: jostain syystä tää on menny ihan ohi. muistan sen jälkeiset tapahtumat ja yleisen paniikin, mutta sitä miten siitä kuulin - ei hajuukaan.

MYYRMANNI: en ymmärrä, mut ei mitään muistikuvaa..sattuuko kukaan ihan heittämällä muistamaan sitä tarkkaa päivämäärää? (as if mä en ite vois kokeilla googlee ;) ).
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Toni X - 01.10.2004, 16:26:09
Lainaus käyttäjältä: "Sinh"

MYYRMANNI: en ymmärrä, mut ei mitään muistikuvaa..sattuuko kukaan ihan heittämällä muistamaan sitä tarkkaa päivämäärää? (as if mä en ite vois kokeilla googlee ;) ).


11. lokakuuta 2002.  Siis jälleen maaginen 11. pvä!  (WTC, Anna Lindh).   Perjantai-ilta tuo Myyrmannin tapaus, ja monella tapaa mieleen jäänyt...  :roll:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Roosa - 01.10.2004, 16:41:19
Itselläni oli ollut tarkoitus käydä Myyrmannissa pommipäivänä, mutta onneksi Pi kutsui mukaan jonnekin synttäreille. Huh! Aikaa kului, enkä muistellut koko tapahtumaa, kunnes yhden kerran kaupasta tultua jäin tuijottamaan lehtilööppiä, jossa oli "pommipojan" kuva, jolloin tajusin tietäväni kuka hän on. Tuli aika spooky fiilis.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Siljams - 01.10.2004, 17:19:26
Estonia:

Mulla on hämäriä muistikuvia (oli tuolloin 7-vuotias) että mä katson hyvin aikaisin aamulla tekstiteeveetä vanhempieni kanssa, jotka ovat järkyttyneitä. Hassua ettei muista mitään tarkemmin, mutta muista sen fiiliksen ja valot olohuoneessa, oli pimeää ja ahdisti.

Diana

Silloinen kaverini tuli meille ja kertoi isälleni Dianasta, hän ei aluksi uskonut. En käsittänyt ollenkaan tapahtunutta, ilmeisesti en kunnolla tiennyt kuka Diana on. (?)

WTC

Katsoin ystäväni kanssa hevoskuiskaajaa, kun äitini tulee töistä kotiin ja kertoo jonkun itsemurhalentäjän törmänneen torneihin. Loppuilta katseltiin sitten uudestaan ja uudestaa kuvia palavista torneista. Muistan elävästi kuinka minua pelotti ja hämmästelin, miten tällaista voi sattua. Ja kuinka itku kurkussa katsoin torneista hyppääviä ihmisiä. Sama tunne toistui kun katsoin muutama viikko sitten ykköseltä lyhytelokuvia WTC:stä, yhdessä niistä käytettiin materiaalina puhelinkeskusteluita, joita soittivat ihmiset kaapatuista lentokoneista ja torneista. "täällä on hiukan ongelmia koneessa, mutta sinun täytyy aina muistaa että rakasta sinua..." ja "aitoko hypätä, AIOTKO HYPÄTÄ?!" silloin itkin, sillä niistä keskusteluista välittyi aidosti ihmisten hätä ja paniikki. Toisaalta joissain ihmiset olivat aivan rauhallisia ja tyynejä.

Seuraavan päivänä koulussa ei keskusteltu mistään muusta. Mietittiin, mitä tästä seuraa.

Naisilta voisi kysyä, että missä olit kun kuukautisesi alkoivat. Joillekkin varmasti tärkeämpi, kuin Dianan kuolema... :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Siljams - 01.10.2004, 17:24:32
Niin ja nyt eletään luultavasti historiallisia aikoja (toivottavasti).
Missä olit kun Venäjän hallitus ilmoitti hyväksyneensä Kioton ilmastosopimuksen? Toivotaan nyt että se menee duumassa läpi...
(mä olin kotona, katsoin uutisia ja hurrasin!! johan tätä on odotettu!)
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Sinh - 01.10.2004, 18:48:43
Lainaus käyttäjältä: "Tony X"
Lainaus käyttäjältä: "Sinh"

MYYRMANNI: en ymmärrä, mut ei mitään muistikuvaa..sattuuko kukaan ihan heittämällä muistamaan sitä tarkkaa päivämäärää? (as if mä en ite vois kokeilla googlee ;) ).


11. lokakuuta 2002.  Siis jälleen maaginen 11. pvä!  (WTC, Anna Lindh).   Perjantai-ilta tuo Myyrmannin tapaus, ja monella tapaa mieleen jäänyt...  :roll:


kiitos :) .

tämäpä selvensi..mul on 12 päivä synttärit, eli mitä luultavimmin mieleni on täyttynyt 'tärkeämmistä asioista' ja muistan vaan jälkihässäkät. meinasinki että on täytyny olla mielessä jotain muuta. tosin ajattelin sen olleen jotain vakavampaa   :wink:  .
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Pi - 02.10.2004, 00:58:23
Lainaus käyttäjältä: "siljams"
Niin ja nyt eletään luultavasti historiallisia aikoja (toivottavasti).


Internet. Yksi sana riittää kertomaan, että kyllä, nyt eletään historiallisia aikoja.

.pi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: fishbone - 02.10.2004, 01:08:36
Tsernobyl - Muistan selvästi, kun katsottiin faijan kanssa puoliyhdeksän uutisia (aikana kun ne tulivat vielä kaikilta kahdelta kanavalta yhtäaikaa) ja tuli ensimmäiset tiedot, että jossain itärajan takana on ilmeisesti ydinvoimala räjähtänyt ja laskeuma tulossa kovaa vauhtia kohti Suomea. Parhaiten mieleeni asiasta on kuitenkin piirtynyt isäni vakava ilme, kun hän tokaisi, että kohta tästä lähetään kaikki kohti väestönsuojaa. En millään ymmärtänyt miksi siitä pitää niin vakavan näköinen olla, mageetahan se olisi, enhän ollut koskaan ennen pommisuojaan päässytkään. :mrgreen:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: hile - 04.10.2004, 18:38:30
Lainaus käyttäjältä: "DrLivingstone"

Onko jenkkien henki mielestäsi vähempiarvoinen kuin eurooppalaisten.


En ma missaan nimessa sita noin tarkottanut. Etta jenkkejen henki olisi vahempiarvoinen kuin minkaan muunkaan maalaisen. Tarkoitin sita, ettei heidan elamansa ole minun mielestani myoskaan sen arvokkaampi kuin eurooppalaisten tai afrikkalaislasten ym.

Lainaus käyttäjältä: "DrLivingstone"
Niin ja jos nälkään yms. kuolevien takia pidettäisiin hiljaisia hetkiä, eihän maailmassa muuta tehtäisi kuin seistäisi.  


Aivan.

Lainaus käyttäjältä: "Ohaio"

Missä olit kun muut ympärillä seisoi, ja päätit itse olla kunnioittamatta tuhansien ihmisten kuolemaa, kun muut sen tekivät?


Meidankin ryhmasta varmaan puolet kieltaytyi seisomasta, kullakin omat syynsa. Ja muuten, kunnioitus pitaa ansaita, kukaan ei kunnioita sua, jos sa et kunnioita sita.

Lainaus käyttäjältä: "Ohaio"
"Koska mä en diggaa Yrjö Puskaa, mä en niinku sit diggaa niit jenkkejäkään, nehän on kaikki tyhmiä."?


Ja nainhan ma en ajattele. Tiedan monia ihania jenkkeja. Pitaahan nyt sellasesta vakimaarasta loytya jos jonkinlaista tallaajaa. En missan nimessa, vaikka Bushia en rakastakaan, vihaa koko kansakuntaa. Kylla se viha kohdistuu vain niihin tiettyihin ihmisiin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nick - 05.10.2004, 13:43:32
Offtopic. Olen aikapitkälti Hileen kanssa samaa mieltä, ehkä tosin vähän miedommassa mielessä koska näytin kunnioitukseni 9/11 uhreille muiden mukana, mutta sekavin tuntein, koska yhdysvaltojen rikkeiden uhreja emmme ole kunnoittaneet varmaan kertaakaan. Miksi meillä ei ole hiljaista hetkeä joka päivä Irakilaisten kunniaksi, joita kuolee tällä hetkellä PÄIVITTÄIN yhdysvaltojen hallinnon alaisena? Niinkin sairaalta kun se kuullostaa, omalla tavallaan 9/11 oli täysin oikeutettu. Se vaan toteutettiin näkyvämmällä tavalla, "kertalaakilla", kuin mitä vastapuoli tekee.

Kunpa joku ampuis sen apinan (Bushin) jo. Kerryn pätevyyteen en kommentoi sen enempää, kun että on aika epätodennäköistä että saataisiin vieläkin epäpätevämpi Presidentti. ERITTÄIN epätodennäköistä.

PS. missä ne joukkutuhoaseet on? Tais jäädä öljyn takia taka-alalle...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: DrLivingstone - 05.10.2004, 16:44:39
Kysyisin Hileeltä ja Nickiltä että kunnioititteko Beslanin tai Madridin uhreja? Jos ette, ymmärrän todella hyvin kantanne (Nick toi esiin hyviä pointteja vastauksessaan). Kuitenkin Hileen vastaus ("miksi meidan piti surra niita jenkkeja") nosti selkäkarvat pystyyn, koska siitä sai sen kuvan että vain jenkkien kohdalla et seisonut/seisoisi. Kyllähän venäläisetkin "ansaitsivat" iskunsa, samoin espanjalaiset (espanja ehkä hieman "pienempi" paha kuin jenkit, mutta olihan iskukin aivan eri luokkaa).
P.S Bushille en ehkä aivan kuolemaa soisi, mutta joskus (lue: usein) kyllä tuo ampuminen käy vahvasti mielessä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Djadja Fedor - 06.10.2004, 10:52:38
Estonia:

Muistan olleeni koulussa, kait kahdeksannella luokalla ja käsityön opettaja kertoi asiasta. Oltiin suunniteltu luokkaretkeä Tukholmaan risteillen ja keskusteltiin enemmänkin siitä, uskalletaanko me lähteä, kuin että oltaisiin surtu Estonian turmassa menehtyneitä.

Diana:

Olin ensimmäistä kertaa vetänyt kunnon kännit ja poliisilaitoksen kautta saapunut kotiin sammuneena. Vanhempani olivat jonkin verran vihaisia ja nihkeitä. Illalla olin uskaltautunut huoneestani ulos katsomaan uutisia ja silloin sain tietää Dianan kuolemasta. Olosuhteiden takia en surrut niin paljon, kuin jälkikäteen aatellen olisin saattanut ilman krapulaa, vanhempien nihkeilyä ja nyrjähtänyttä nilkkaa.

WTC:

Olin vaihdossa ja sain tekstiviestin ystävältäni. Viestissä luki, että ootko kuullut mitä jenkeissä on tapahtunut, tyyliin katastrofi, lentokoneita lentää kaikkia isoja rakennuksia päin. Avattiin kelta- valkoinen televisio, jonka käynnistyminen vei aikaa aina noin kymmenen minuuttia, muistan, että jännitti. Uutiset oli aika sekavat ja televisio niin paska, ettei ihan oltu selvillä tapahtumien kulusta. Illalla känin netissä lukemassa suomalaisilta sivuilta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nick - 06.10.2004, 13:15:47
Lainaus käyttäjältä: "DrLivingstone"
Kysyisin Hileeltä ja Nickiltä että kunnioititteko Beslanin tai Madridin uhreja?

Muotoilisin asian näin: Kunnioitan KAIKKIA uhreja, mut vaan saa pahoinvoimaan se tekopyhyys miten tiettyjä maita vastaan tapahtuneet iskut ovat sitten niin paljon shokeeraavimpia kun länsimaiden tekemät, mukamas "hyväksyttävämmät" iskut.


Esim.
Guantamo on minun mielestäni törkeämpi vääryys verrattuna kaikkiin edellämainittuihin länsimaita vastaan tehtyihin iskuihin. Sadoista vangeista, kävi ilmi että kaikki (paitsi noin 15) vapautetaan; niiden tiedoista ei ollut hyötyä USA:lle. Näyttää että Guantamon päätarkoitus yhdysvalloille oli näyttää omalle kansalleen että terrorismia vastaan taistelu on tuottamassa hedelmää. Tähän siis sadat syyttömät ovat pakotettu uhraamaan vuosia elämästään, monet jotka ovat yrittäneet itsemurhaa. Voitte vain arvata kuinka monta UUTTA vihollista yhdysvallat LOI OMILLA TEOILLAAN.


Oman kantani voisin siis pistää sanoiksi: Sitä saa mitä tilaa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Blossom - 06.10.2004, 15:00:47
Estonia: Herasin normaalina kouluaamuna, olin 12v, ja iska vain sanoi ikaankuin ilmoitusluontoisena asiana: "suomenlahdella on uponnut laiva ja satoja matkustajia." Meilla oli ollut telkkari rikki pari viikkoa ja isa oli sita mielta, etta ei uuden ostamisella ole mitaan kiiretta. Mutta kas kummaa... kun Estonian uppoamisen jalkeisena iltapaivana tulin koulusta kotiin, niin siellahan se uusi nurkkajumala nokotti olohuoneessa...

Diana: Jos ihan rehellinen olen, niin en todellakaan muista. Se,etta juuri Diana kuoli auto-onnettomuudessa, ei liikuttanut minua sen enempaa kuin nama tavalliset pikku-uutiset "tavisten" kuolemista liikenneonnettomuuksissa. Sen tosin muistan, kun oli Dianan hautajaiset ja minua huoletti se, etta kuinka William ja Harry selviaa. Varmasti lahinna sen takia, etta olin itse Willamin tavoin 15v ja pelkka ajatuskin oman aidin kuolemasta oli niin ahdistava ja pelottava.

WTC: Olin vahtimassa veljenpoikaani ja kokkailin jotain keittion puolella. Veljenpoika, silloin 3v, ilmoitti olohuoneesta kesken bbc:n teletappituokion: "tuo tyhma lentaja ei oikeen osaa lentaa, se meni jonkun talon seinaan"...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Vaara - 06.10.2004, 15:26:48
Estonia - Muistan että oli synkkää ja sateista, aikainen aamu ja kun heräsin, äiti istui totisena television ääressä ja kertoi, että joku risteilyalus on uponnut Suomenlahdella. Olen nähnyt viime aikoina painajaiisia Estonian uppoamisesta, kun asia on taas nostettu esille.

Dianan kuolema - Katsoin mummon luona Täyttä laukkaa-ohjelmaa, kun ruudun yläreunassa alkoi pyöriä teksti ylimääräisestä uutislähetyksestä. Pikkutyttönä Dianan kuolema oli kova paikka, koska ihailin häntä.

WTC - Isäni tuli iltapäivällä kotiin ja kertoi kuulleensa radiosta, että nyt on New Yorkissa lentänyt kone päin torneja. Muistan että mieleeni ei edes juolahtanut, että joku olisi tehnyt sen tahallaan (tällainen sinisilmäisyys on valitettavasti kadonnut jo kauan sitten). Avasimme television ja joka kanavalta tuli kuvaa paikan päältä. Ex-poikakystäväni, jonka juuret ovat Jenkkilässä, soitti aivan shokissa. Seuraavana päivänä koulussa rehtori julisti, että sota on alkanut ja koska tahansa saattavat nämäkin pojat vierestänne olla sotimassa vihollista vastaan. Vatsaa väänsi ja kyyneleet oli silmissä moisesta pelottelusta. Hullu äijä...

Beslan - Tekstikanavalta luin. Tuli sellainen olo, että koskakohan ihmiset turtuvat tähän niin paljon, etteivät enää välitä.

Tsernobyl - Synnyin juuri niihin aikoihin. :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ohaio - 06.10.2004, 20:53:30
OFFTOPIC:
Lainaus käyttäjältä: "hile"
Kylla se viha kohdistuu vain niihin tiettyihin ihmisiin.


Ahaa, siis näihin ihmisiin ketkä kuoli 11.9 iskussa?

Ja uhrien kunnioittamatta jättäminen on hyväksyttävämpää kohdallasi, kun ryhmässäsi oli muitakin, jotka toimivat samoin?

En nyt tiedä sen enempää että minkälaista porukkaa siellä kuoli, palomiehiä ja poliiseja ainakin, jotka yrittivät hädässä olevia auttaa. Tuskin näillä ihmisillä on paljonkaan tekemistä sen kanssa, miksi et joistain amerikkalaisista pidä.Yhtä hyvin voisit tuolla logiikalla vihata saksalaisia Hitlerin vuoksi. Erota maan päättäjien harrastama toiminta  siviileistä.  Sanoisin, että iskussa kuoli viattomia uhreja, heistä tuli sijaiskärsijöitä USA:n harjoittaman politiikan vuoksi.

Ja Nick, tarkennatko vähän, että miksi tämmöinen isku, tuhansien viattomien kärsimys ja kuolema, oli "omalla tavallaan täysin oikeutettua"?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nick - 06.10.2004, 22:15:09
Lainaus käyttäjältä: "Ohaio"
Ja Nick, tarkennatko vähän, että miksi tämmöinen isku, tuhansien viattomien kärsimys ja kuolema, oli "omalla tavallaan täysin oikeutettua"?

Laitetaan nyt se koko lause sinne jookos, jotta koko viesti tulisi esille:
"Niinkin sairaalta kun se kuullostaa, omalla tavallaan 9/11 oli täysin oikeutettu. Se vaan toteutettiin näkyvämmällä tavalla, "kertalaakilla", kuin mitä vastapuoli tekee. "


"Omalla tavallaan": en puhu ihmishengistä, koska kyseisellä mittarilla jokaisen viattoman murhaaminen ei ole oikeutettua. Tarkoitin faktana, mitä toinen, 9/11 tapauksessa kärsivä osapuoli, on omalta osaltaan tehnyt, to a large extent edesauttanut (aiheuttanut) tapahtumien kulkua.


9/11 siviilit olivat täysin viattomia, mutta kyseinen isku ei aloittanut mitään, kyseinen isku oli (monille ei-länsimaalaisille kauan kaivattu) vastaus.

Niinkin ikävä kuin tämä tapaus oli, itse haluan ja yritän pitää molemmat näkökannat huomiossa. Vilpittömästi toivon että tämä tarkennus asiaan oli riittävä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: hile - 07.10.2004, 14:34:38
Lainaus käyttäjältä: "Nick"
Lainaus käyttäjältä: "DrLivingstone"
Kysyisin Hileeltä ja Nickiltä että kunnioititteko Beslanin tai Madridin uhreja?

Muotoilisin asian näin: Kunnioitan KAIKKIA uhreja, mut vaan saa pahoinvoimaan se tekopyhyys miten tiettyjä maita vastaan tapahtuneet iskut ovat sitten niin paljon shokeeraavimpia kun länsimaiden tekemät, mukamas "hyväksyttävämmät" iskut.


Nickhan se osuvasti sanoi.


Lainaus käyttäjältä: "hile"
Kylla se viha kohdistuu vain niihin tiettyihin ihmisiin.

Lainaus käyttäjältä: "Ohaio"
Ahaa, siis näihin ihmisiin ketkä kuoli 11.9 iskussa?  



Eieiei. Niilla tietyilla ihmisilla tarkoitin juuri Bushia ja Bushin tukijoita. En niita 9/11 uhreja, jotka kuolivat Bushin harjoittaman politiikan takia.

Lainaus käyttäjältä: "Ohaio"
Yhtä hyvin voisit tuolla logiikalla vihata saksalaisia Hitlerin vuoksi. ??


Ja minahan jo sanoin, etta en missaan nimessa vihaa jenkkeja Bushin takia. Eli en myoskaan vihaa saksalaisia Hitlerin takia.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nana - 08.10.2004, 01:33:12
Laitanpa tänne omatkin muistoni, muiden mielenkiintoisten sekaan.

Estonian uppoaminen: Olin juuri aloittanut merenkulkuoppilaitoksen ja olimme tauolla ihmettelemässä erään tarjoilijatytön lyhyttä hametta ja stay upeja, kun ystäväni tuli keittiöpuolelta juoksien kertomaan mitä oli tapahtunut. Oli aika kaameaa kuulla tuollaisesta onnettomuudesta kun juuri oli itse aloittanut opiskelemaan alaa.

Prinsessa Dianan kuolema: Kauheassa krapulassa olin ihmettelemässä telkkarin ääressä kun tuli tieto ylimääräisestä uutislähetyksestä, jossa sitten kerrottiin tapahtuneesta. Kaverini muistaa aina aiheen tullessa esiin mainita missä hän oli kun Diana kuoli. Kaupungin keskustassa, puistossa, sekstaamassa kaupungin pahimman playboyn kanssa puolivahingossa :D

WTC-iskut: Olimme juuri saaneet tietää rakkaan ystäväni sairastavan syöpää ja olimme piristämässä hänen päiväänsä kaukana hänen opiskelupaikkakunnallaan, kun telkkarista alkoi näkymään videokuvaa torneista ja lentokoneista. Liikaa ikäviä asioita sille päivälle... Mutta hetkeksi kaikki kyllä unohtivat omat murheensa kun katsoimme sitä kauhistuttavaa näkyä. Jos jotain positiivista pitää asiasta hakea.

Muistoja.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: fishbone - 08.10.2004, 01:40:09
Lainaus käyttäjältä: "Nana"
Kaupungin keskustassa, puistossa, sekstaamassa kaupungin pahimman playboyn kanssa puolivahingossa :D


Menee reiskasti OffTopicin puolelle, mutta en millään malta olla kysymättä, että miten harrastetaan puolivahingossa seksiä? :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nana - 08.10.2004, 01:46:57
Lainaus käyttäjältä: "~)))D"
Lainaus käyttäjältä: "Nana"
Kaupungin keskustassa, puistossa, sekstaamassa kaupungin pahimman playboyn kanssa puolivahingossa :D


Menee reiskasti OffTopicin puolelle, mutta en millään malta olla kysymättä, että miten harrastetaan puolivahingossa seksiä? :D


No sillein että ollaan ilmeisesti hyvin humalassa, hyvin pitkälti ilman taksirahaa ja kotimatkaseuraa. Kunnes paikalle ilmaantuu kohtelias herrasmies joka tarjoutuu saattamaan neidin kotia. Tämän version minä olen kuullut, tiedä sitten totuudesta  :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nana - 08.10.2004, 01:51:34
Ja mainittakoon tuohon Estonia juttuun vielä, että parhaiten mieleeni on kyseisestä tapahtumasta jäänyt seuraavana vuonna, ollessani Silja Europalla työharjottelussa, pidimme 2 minuutin hiljaisuuden onnettomuuden uhreille. Tällöin koko laiva hiljeni, työntekijät lopettivat työnsä ja asiakkaatkin rauhottuivat. Hetki oli USKOMATTOMAN tunteikas! itse olin tällä hetkellä laivan konehuoneen kuumuudessa avustamassa huoltotöissä. 2 minuuttia hiljaisuutta keskellä itämerta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: veevee - 08.10.2004, 15:35:35
tulipahan mieleen että kukaan ei ole maininnut vielä tuota konginkankaan bussiturmaa..tulipahan sekin mieleeni nyt kun lueskelin päivän lehdestä että se rekka kuski on saamassa 23 kuolemantuottamus syytettä asiasta...

tän kuulin varmaan ensimmäisinä äidiltä kun se siinä aikasta lähellä asustaa.. se kosketti aika paljon kun on ite asustanut siinä lähellä 12vuotta...jotenkin varmaan puolet mun kavereista ajatteli että oisin voinut olla siellä..siinä sitten sain koko päivän vastailla huolestuneisiin viesteihin että ei en ollut siellä.. :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Jouni - 08.10.2004, 16:29:14
Lainaus käyttäjältä: "veevee"
tulipahan mieleen että kukaan ei ole maininnut vielä tuota konginkankaan bussiturmaa..tulipahan sekin mieleeni nyt kun lueskelin päivän lehdestä että se rekka kuski on saamassa 23 kuolemantuottamus syytettä asiasta...

Syytteet kuulostavat alussa dramaattisilta, koska täytyy varmuuden vuoksi syyttää kaikesta mahdollisesta. Oikeudessa sitten katsotaan, mitkä syytteet kestävät.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: allika - 11.10.2004, 00:38:28
Estonia

Olin bussissa 611 matkalla Helsinkiin, kun hyvä ystäväni nousi saman bussin kyytiin ja kertoi minulle uutisen englanniksi, koska teininä oli paljon cuulimpaa puhua ulkomaan kieltä.

Dianan kuolema

Avasin teksti-tv:n aamulla. Poikaystäväni oli ensimmäistä kertaa yöpynyt kotonani. Hän ei uskonut, kun kerroin uutisen hänelle.

WTC

Saavuin ranskan tunnille vähän myöhässä ja TV5 oli auki. Näin jatkuvana nauhana, kuinka kone törmää torniin uudestaan ja uudestaan. Aluksi luulin, että kyseessä oli pienkoneonnettomuus, kun en ymmärtänyt natiiviranskalaisen opettajani selityksiä.
Koko ranskan tunnin ajan ajattelin juuri näkemääni raitiovaunun ja henkilöauton kolaria.

Myyrmanni 11.10.2002

Tekstiviesti: Pommi Myyrmannissa, 7 kuollutta. Ystävä ehti ensin, äidiltä lähes identtinen viesti saman minuutin sisällä. Paikkana kolkko opiskelija-asuntolan huone Ranskassa, jossa olin asunut 11 päivää. Muistan edelleen surrealistisen olotilani.

Tänään Myyrmannin pommista 2 vuotta, älkää unohtako.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: spedu - 17.10.2004, 16:39:50
Estonia
Olin vaihto-oppilaana jenkeissä. Kun menin aamulla kouluun, suunnilleen jokainen vastaantullut ihminen mainitsi Estonian uppoamisesta. Kaikki tosin hieman eri faktoilla. Toisten mukaan Ruotsalainen lautta oli uponnut matkalla Suomesta Viroon, toisten mukaan Suomalainen lautta oli uponnut matkalla Tukholmasta Viroon. Vasta koulun jälkeen näin uutisista mitä oli oikeasti tapahtunut. Oli muuten ainut kerta kun näin Amerikan uutisissa mainittavan Suomen.

Diana
Olin armeijassa leirillä. Kuolemasta kuulin ensimmäsen kerran 3 päivää tapahtuneen jälkeen.

WTC

Olin yliopiston kirjastossa lukemassa tenttiin, kun sain kaverilta tekstiviestin tapahtuneesta. Loppuilta menikin sitten tv:tä katsoessa.

Palme
Menin aamulla lähikaupan eteen "sudittelemaan" pyörälläni ja muistan kun ihmiset puhuivat Palmen murhasta. En silloin oikein edes tiennyt kuka kyseinen herra oli, mutta tiesin hänen olevan aika tärkeä, koska siitä puhuttiin paljon ja televisiosta tuli uutisia muiden ohjelmien tilalla.
[/b]
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Estebaan - 18.10.2004, 21:13:01
Estonia: Aamulla telkkarista tapauksesta kuulin. Pikkupoikaa se kyllä järkytti aika pahasti ja koko meidän luokka oli melko synkkänä sen päivän.

WTC: Autossa kuulin radiossa. Ensin ajattelin, että jenkit saivat mitä ansaitsivat, mutta kun tajusin tilanteen laajuuden ja kuolleitten määrän ajatukset muuttuivat. Silti kaikki hiljaiset hetket luennolla ja jokavuotiset dokkarit kyseisestä tapahtumasta menevät minusta täysin överiksi.

Konginkangas ja Jyväskylän junaturma myös ovat jääneet mieleen kamalina tapauksina, lähinnä maantieteellisten syiden vuoksi. Konginkankaan tapauksesta kuulin tyttöystäväni vanhemmilta jotka erityisesti ottivat asian raskaasti.

Diana: Jaahas... Kyseinen uutinen kosketti itseäni yhtä paljon kun kaikki muutkin kuolinilmoitukset lehdissä...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Anna-Julia - 19.10.2004, 09:04:37
Kuulin Jyväskylän junaonnettomuudesta vasta tänä kesänä. Juhannuksen jälkeen autossa matkalla Tampereelle. Olin todella äimänä siitä, etten ollut kuullut aikaisemmin. Olin ollut onnettomuuden aikaan Hollannissa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: kirveli - 19.10.2004, 17:05:06
mä muistan kyllä noi jutut ku eilisen..
estonia: oltiin 9 luokan leirikoulussa, 3 vrk pietarissa, mentiin laivalla nimeltä konstantin simonov ja oltiin perillä muistaakseni yks kokonainen yö( juuri se yö jolloin estonia upposi) ja seuraava yönä klo.00.00 oli lähtö takaisin helsinkiin.
koko päivänä ei oltu kuultu asiasta mitään kunnes illalla oopperasta palattuamme koko laivallinen matkustajia itki ja vollasi.
porukkaan iski niin hirvee paniikki, että oli tosi vaikee lähtee yöllä kiikkumaan sen pienen purkin kanssa takasin suomeen.ilma oli ihan yhtä hirvee ja tuuli oli myrsky lukemissa.
istuttiin koko jengi laivan ravintolassa ja vedettiin viinaa, että kestetään kotosuomeen asti.
ikinä ei oo helsinki näyttäny niin mahtavalta kun sillon kun hiljaa livuttiin kustaanmiekasta sisään( ja sen olen kokenut satoja kertoja, olenhan merimies tätänykyä..) kaikki suomenliput oli puolitangossa, mutta itellä mitä kiitollisin olo että oli hengissä selvitty.

diana :siitä muistan vaan sen, että oli kauhea kankkunen ja pää pöntössä.

WTC-tornit: muistan,että tultiin koiran kanssa metsälenkiltä ja ajoin autoa kun äiti soitti ja sanoi, että new yorkissa on kaksi lentokonetta törmänny wtc:torneihin.
äitini on yleensä aika huikentelevainen ja en nytkään oikein uskonu sitä.
kotiin päästyä avasin telkkarin ja tajusin sen olevan totta.
soitin äidille ja kysyin onko se soittanu serkuille jotka asuu nykissä, mutta puhelimet oli kuulemma kiinni..ei saanu minkäänlaista yhteyttä koko maahan.niille ei sitten ollu käynyt mitään, hyvä niin..mutta olivat menettäneet ystävänsä siellä.siinä niitä katsoessani muistin, että vuonna 1990 olin käynyt toisessa kyseisistä torneista..aina 107 :ssä kerroksessa..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: donostia - 29.10.2004, 20:37:15
Estonia: lukiossa ei taidettu noihin aikoihin muista asioista puhuakaan. Kumma kyllä, muistan onnettomuuden hyvin, mutta ei se tainnut ihmeemmin meikäläistä järkyttää, yksi onnettomuus muiden joukossa, ajattelin. Vasta nyt kun syyskuun aikana sitä tapausta puitiin uudestaan, koko homman karmeus on iskenyt tajuntaan täysillä ja olen ahminut tietoa onnettomuudesta, uhrien lukumäärä oli suurempi kuin muistinkaan. No, onneksi itse reissaan laivalla normaalisti vain Turku-Maarianhamina-Tukholma-välillä, joka on ihan eri asia kuin Estonian avomeren kyntäminen. Tuossahan em. reitillä ei olla avomerellä kuin hetken aikaa, yleensä rantaviiva on käytännössä uintimatkan ulottuvissa. Helsinki-Tallinna taas on lyhyt väli ja sen olen kulkenut toistaiseksi kerran, vastaisuudessakin varmaan vain päiväsaikaan ja hyvällä säällä.

Diana: Vähän epäuskottavalta tuntui ylimääräiset aamu-uutiset. Toisaalta Diana oli minulle vain yksi julkkis muiden joukossa, sen takia se kohu joka tapauksesta nousi tuntui vähintäänkin älyttömältä. Ei tähän itselleni suurempaa dramatiikkaa liittynyt.

"nainileven": tämä sai jo sentään tapahtuessaankin jotain tunteita aikaan. Olin eksynyt kirjaston koneelta seuraamaan muistaakseni jonkin palstan tai chatin keskustelua ja sieltä alkoi tulla ilmoituksia taloja päin lentelevistä koneista. Kuulosti vähän liikaa king kong-filmiltä, mutta kun YLE:n sivutkin uutisoivat tapauksesta niin uskottavahan se oli, vaikka ei ihan heti tajuntaan mahtunutkaan tuollainen. Läksin kiireen vilkkaa kotiin ja vietin loppuillan tv:n ääressä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Epis - 31.10.2004, 01:19:22
Speden kuolema= Olin juuri ollut eräässä partio-jutussa yön yli. Tulin aamulla kotiin ja serkkuni oli tullut meille ed. iltana. Istui olkkarissa kahtomasa teeveetä. Olin menossa istumaan, nostelin toisesta nojatuolista lehtiä pois että pääsis istuun. Muistan elämäni loppuun asti: "Tiesikkö että Spede on kuollu?" Ei sitä voinu tajuta vaikka heti laitto tekstiteeveen ja luki omin silmin. Sitä ei vaan pystyny uskoon. "Eihän Pasanen voi kuolla.." PERTTI OLI KUNINGAS!!!!!!!!!!!!
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Put - 01.11.2004, 09:32:49
Estonia:
Nyt vähän vanhempana olen ihmetellyt suuresti miten en ole tiennyt koko tapahtumasta kuin vuosia jälkeen päin. Olin tosin onnettomuuden aikana eka luokkalainen, mutta silti. Aloin oikein pohtimaaan tätä ja mieleeni tuli, että uutinen oli yksinkertaisesti pimitetty minulta ja pikkuveljeltäni. Miksikö? Isäni on ammatiltaan matruusi ja on monia kuukausi työkeikalla. Voisin kuvitella vanhempieni peitelleen tapahtunutta, koska lapsen mielessä jäänmurtaja ja risteilijä ajaa saman asian. Laiva kuin laiva.

Diana:
Hauskaa huomata, että pari muutakin henkilöä on saanut tiedon samalla tavalla. Katsomalla aamulla telkkarista sen hetkistä heppasarjaa (Täyttä laukkaa?). Muistan itse tilanteen hyvin. Asuimme silloin vielä nuhjuisessa pienkerrostalossa kaksiossa ja istuin olohuoneen lattialla katsomassa tätä sarjaa, kun ohjelma keskeytettiin ylimääräisen uutislähetyksen vuoksi. Minä tietenkin pöllämystyneenä, että mikä on nyt niin tärkeää? Kuultuani Dianan kuolleen ryntäsin soittamaan parhaalle kaverilleni jonka tiesin myöskin olevan telkkarin ääressä heppasarjan takia. Siinä me sitten ihmettelimme vaikka kumpikaan ei niin ollutkaan kiinnostunut kuninkaallisista julkkiksista. Hevoset olivat paljon mielenkiintoisempi ;) Ehkä asia kuitenkin kosketti sen takia, koska ala-asteen englannin opettajamme ihaili suuresti Dianaa ja mainitsi hänet aika usein tunneilla.

11/9:
Olin ylä-asteen kasi luokalla. Itselläni koulu meni sillä hetkellä vähän niin ja näin. En muista missä järjestyksessä sain tiedon tapahtuneesta, mutta muistan hyvin aamun (olisiko ollut seuraavana päivänä?). Lintsasin kotona ja nökötin keittiössä. Kuuntelin radio Novan "kriisipuhelinta" jonne soitti kaikenlaisia henkilöitä. Joka toinen räyhäsi rättipäistä ja juontaja yritti tosissaan ettei enää kuka mainitse rasistisesti ketään. Ei se oikein auttanut. Lisäksi muistan jonkun hyvin nuoren tytön soittaneen ohjelmaan ja, kun juontaja kysyi ikää, tyttö alkoi paniikissa selittämään, että kyllä hänellä olisi koulua jne. mutta ei hän lintsaa ja plaa plaa plaa. Minua se huvitti suuresti. Itse olin huolissani isästä joka oli tällä kertaa töissä meksikonlahdella. Hän oli jotain puhunut U.S.A:sta, mutta en ollut varma missä hän sillä hetkellä oli. Isä oli ollut ihan normaalisti töissä, mutta oli kyllä kuulemma selkäpiitä karminut heidän kuulleessan työpaikalla mitä maailmalla tapahtuu. Muistan katsoneeni illalla telkkarista kaiken infon tapahtuneesta.
Otsikko: ..
Kirjoitti: Mr. Voyageur - 07.11.2004, 17:42:29
Estonian kuulin uponneen ala-asteella. Kukaan ei siitä varsinaisesti ilmoittanut, ennen kuin kävimme kysymässä miksi liput olivat puolitangossa. Myöhemmin pidimme kuitenkin hiljaisen hetken.

Dianan kuolemasta kuulin aamulla, kun katsoin telkkaria. Muistan, että kuvan yläruutuun tuli teksti, jossa luki jotain, että Prinsessa Diana on kuollut ja että ohjelmaa seuraa ylimääräinen uutislähetys. Herätin siskoni ja vanhempani, jotka eivät uskoneet minua.

Osama taas varasti showni syntymäpäivänäni. Meillä oli vieraita ja saimme puhelun enoltani, joka sanoi, että jenkeissä on ollut joku ihmeen massaitsemurhajuttu.. No, asia selvisi, kun katsoimme loppupäivän uutisia.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Liazz - 07.11.2004, 21:22:32
Estoniasta kuulin aamulla ennen kouluun lähtöä. Muistan vaan että se päivä oli harmaa ja sateinen, mutta ei tapauksesta sinä päivänä paljoa koulussa (ala-asteella) puhuttu.

Diana.. kuten moni muukin, kattelin jotain telkkarista kun ruudun yläreunaan tuli teksti ylimääräisestä uutislähetyksestä. Olo oli aika epätodellinen, ei sitä voinut oikein uskoa todeksi. Aurinko paistoi sinä päivänä.

WTC.. kattelin neljään aikaan iltapäivällä telkkaria, ja eduskunnan täysistunnosta tms. oli ohjelma menossa, kun yhtäkkiä taas ruudun yläreunaan rävähti tekstiä. En uskonut mitä siinä luki, ja kun käänsin BBC:lle ja näin kuvaa tuli totaalisen epätodellinen olo. Ihmettelin miksei YLE katkaise sitä eduskunta-ohjelmaa, ja kerro mitä tapahtuu. Katselin telkkaria jonkun aikaa ja lähdin bussilla ilta-lukiolle. Siellä näin parhaan kaverini joka ei ollut tietoinen tapahtuneesta.. sitten tunnin alussa juteltiin opettajan kanssa about 10 minuuttia tapahtuneesta, eikä kukaan ollut uskoa tapahtunutta todeksi. Aurinko paistoi taas kerran kirkkaasti..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Fyah - 08.11.2004, 00:13:55
Estonia: Aamulla radiosta kuulin uutisesta ja illalla katsoin äitini kanssa ohjelmaa, joka käsitteli tapahtunutta. Muistan erityisen hyvin sen että äiti ei kertakaan vihjailevasti kysynyt et moneenko meet huomenna. Puhuimme vain tästä tragediasta ja siitä miten ihmiset joita se on kohdannut pääsevät sitä yli jos pääsevät. Estonia uppoaminen jäi aivan erityisesti mieleeni päivänä jolloin viimeistään tajusin luonnon suuruuden ja voiman ja yksittäisen ihmisen pienuuden luonnon edessä. Samalla jokin kumma mielenkiinto merta kohtaan heräsi minussa.

Diana: Ei kyl oo juuri muuta muisti kuvaa kuin uutisten kuvat aivan romuna olevasta autosta. Vieläkään koko tapaus ei ole oikein selvinnyt mulle ainakaan.

11/9: Oltiin kavereitten kanssa juttelemassa koulun pihassa jossa tapasimme noihin aikoihin pyöriä kun yksi kaveri tuli ja heitti et Usaan on hyökätty. Ruvettiin sit kyseleen et miten niin hyökätty ja kaveri selitti tilannetta niin hyvin kuin taisi. Muistan kun hän ensin sanoi et palestiinalaisia epäillään ja sanoin ite et ei oo niillä resursseja moiseen iskuun ja varmaan niiden iskut kohdistuu hieman lähemmäs.
Otsikko: niin...
Kirjoitti: Pate - 08.11.2004, 00:31:36
Estonia-Kotona taisin olla kun uutisista kuulin. Diana-Työreissulla kaveri käski katsomaan uutisia. WTC-Töissä radiosta kuunneltiin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Sipris - 08.11.2004, 11:43:34
Estonia-olin aika junnu, heräsin aamulla ja kuulin sen uutisista.

Diana-kuulin uutisista aamupalaa syödessä

9/11- olin töissä kun alko puhelin soimaan ja kaverit soitti mitä oli tapahtunut. Yritin ettiä tietoa internetistä, Hesarista löytyy pari riviä ekana ennen CNN sun muita sivuja....kaikki amerikkalaiset nettisivut oli niin tukos että ei päässyt lukemaan asiasta...hesarin uutissivua sit päivitin ja odotin koko ajan lisää tietoa..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: inna - 11.11.2004, 23:54:00
Tshernobyl: olin ala-asteella ehkä tokalla ja opettaja piti pitkän puheen siitä, että lätäköistä ei saa juoda kuravettä!! Ihmettelin lähinnä, että mikähän opettajaa vaivaa. Kai sennyt pitäs tietää että ei tokaluokkalaiset juo enää vettä lätäköistä.  Myöhemmällä iällä sit selvisi miks siitä lätäköstä juomisesta piti niin paasata.

Diana: Olin menossa töihin siivoamaan hotellia ja hirveä papatus kävi aamuseiskalta pukuhuoneessa. Juu ja syy selvisi, hieman "juoruileva" työkaverini ehti selvittää alta aika yksikön mitä oli tapahtunut; kaikki taustat, juorut ja spekuloinnit aiheesta. Ja samaa papatusta jatkui sit seuraavat pari viikkoa.

WTC: Olin koulussa ja kaveri ilmoitti että jotain maata mullistavaa on tapahtunut, jotain joka jää ikuisiksi ajoiksi historiaan. Ja ei kun kipinkapin telkun ääreen. Loppuiltana sitten tsekkaili taivaalle että lentääkö lentokoneet normaalilla reitillä :roll:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: elra - 07.06.2005, 13:35:01
Estonia: olin yläasteella, mummomme oli "vahtimassa" meitä koska vanhemmat olivat reissussa viikon. Muistan että heräsin yöllä hirveään myrskytuuleen (Helsingissä), luulin että ikkuna tulee sisään. Aamulla mummi tuli herättämään, ja selitti että estonia uponnut. Koulussa ei puhuttu ko. asiasta mitään, isäni kysyi keskusteltiinko meillä koulussa asiasta. Ostin myöhemmin kirjan, jossa kerrottiin tapahtumien kulusta. Mieleeni jäi suomalainen rekkakuski, joka kertoi polttaneensa tupakkaa kun laiva oli jo uppoamassa, ja oli ihmetellyt miksi lähellä olevat laivat eivät tule apuun.

Diana: heräsin mökillä aika pahassa krapulassa, heitti päästä kun kuuntelin radiota. Koko matka kotiin kuunneltiin sitten Dianan veljen puhetta;)

WTC: olin kaupungilla shoppailemassa kaverini kanssa, kun kaverin poikaystävä soitti, että irakilaiset ovat hyökänneet jenkkeihin. Kaupoissa jokainen tuntui keskustelevan asiasta. Myöhemmin kuulin kaverilta, että epäilty on tod. näk. Osama bin Laden. En ollut koskaan aiemmin kuullutkaan ko. hepusta.

Tshernobyl: muistan vaan, ettei saanut leikkiä mökillä hiekkalaatikossa. Äiti sanoi (tai näin muistan jälkeenpäin) että jossain afrikassa on hajonnut ralliauto, josta lähtee myrkyllistä savua). Sisko ja serkut olivat naapurimaalaistalossa katsomassa kanoja, juoksin sinne, luulin juoksevani saastepölyä pakoon.

Tsunami: heräsin aamulla, katsoin kännykkää: kaverilta Hua Hinistä viesti; viimeisiä auringonsäteitä otetaan ennen kotiinlähtöä. Seuraava viesti oli toiselta kaverilta, joka kysyi että eihän ne (ensimmäinen kaveri perh.) vaan ollu Phuketissa, sielä on sattunut tulva jossa on kuollut paljon ihmisiä. Pitkin päivää katsottiin BBC:n lähetystä, jossa vain alapalkissa vieri uhrien lukumäärä, joka vaan kasvoi ja kasvoi.

Myyrmanni: olisko ollut 7 uutiset, jossa niistä kerrottiin. Puhuttiin vaan räjähdyksestä, ajateltiin että se oli joku kaasu tms. räjähdys.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: suomineito - 07.06.2005, 13:55:35
Estonia: ala-asteella olin mutta muistan kuulleenni tapahtumasta vasta iltapäivällä kun ihmettelin, että miksi joka paikassa on liput puolessa tangossa ja sitten kaverin äiti siinä koulumatkalla kertoi mitä oli tapahtunut

Diana: olin aamulla autossa isän ja isän kaverin kanssa, juuri menossa katsomaan jotain pätkää Jyväskylän suurajoista ja silmät sikkurassa istuin siinä aamukasteisessa autossa ja kuunneltiin radiosta uutisia

WTC: Olin justiinsa tullut kotiin koululta/treeneistä ja laitoin ruokaa ja istuin syömään sen pikasesti ja avasin samalla telkkarin jota katsoin pari minuuttia... olin juuri lähdössä treeneihin "uuteen porukkaan" ja olin siitä aika jännittynyt, treeneihin päästyäni en tuntenut ketään ja kaikki vaan hälisi jostain onnettomuudesta ja ihmettelin, että eikai noi aina ole noin häslääviä (lähinnä mietin, että jos tää treenien alottaminen tulee aina olemaan tällasta niin en viitsi edes alkaa treenaamaan siinä porukassa) sitten tajusin, ettei se ollutkaan mikään leffamainos jonka olin nähnyt telkkarissa aikaisemmin...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Juzt - 07.06.2005, 14:43:58
WTC: Olin Vilnassa eräässä pikkuhotellissa heittämässä tikkaa kun yksi kavereista tuli sanomaan että WTC:hen on törmännyt lentokone. Ensireaktiona oli kaikilla suurinpiirtein "niin varmaan, älä nyt jaksa", mutta kuitenkin raahaduttiin huoneisiin CNN:ää vahtaamaan ja sitä sitten vahdattiinkin jonkinaikaa.

Diana: Telkkaria katsellessa alkoi ruudussa pyöriä teksti ylimääräisestä uutislähetyksestä. Tekti-tv päälle ja paljastui mitä oli tapahtynut.

Estonia: Olin lahjakkaasti onnistunut välttelemään tietoa koko päivän, ja asia valkeni vasta kun tulin koulusta kotiin, jossa koko perhe katsoi uutislähetystä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Cheve - 07.06.2005, 15:16:23
WTC: Olin lukiossa, ja rankan päivän jälkeen tuumasin syödä ja kahvikupposen kanssa istahtaa hetkeksi television ääreen. No leppoisa iltapäivä hetki jäi tulematta, kun ensimmäisenä kotiin tultua television ääressä istunut isäni sanoi, nyt ei oo kaikki kohdallaan tms. Siinä sitten televisiosta kummasteltiin, kuinka toinen kone törmäsi toiseen torniin. Uskomattoman kauheaa.  :cry:

Diana:: Katsoin televisiosta jotain sarjaa, jonka nimeä en muista. Sarjassa oli juuri löydetty joku hahmoista kuolleena, ruumiin ollessa kuvassa alkoi ylhäällä rullata teksti Dianan kuolemasta.

Estonia:: Kuulun vielä sen verran nuoreen polveen, että taisin olla tuolloin neljännellä luokalla. Aamulla taisin sen uutisista nähdä, ja koulussa opettajien kanssa keskustella. Eipä tuollaista kymmenvuotias käsitä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: AS - 07.06.2005, 15:21:19
Estonian uppoamisesta luin Iltalehden loopista Lahden Hansa-grillin edessa. Oli jaatynytta loskaa maassa ja kylma.

Dianan kuolemasta, oli kaunis aurinkoinen paiva, olin juuri herannyt kun kaveri soitti ja kertoi.

WTCn romahtaessa, kahvilla koulun ruokalassa silloisen hoidon kanssa, odottamassa oppitunnin alkua. Tosin en ollut hirmuisen selvilla viela silloin, mita kirjainyhdistelma WTC tarkoittaa.

* * * *

Kun Elvis kuoli, viela vaipoissa, varmaankin juuri oppinut pitamaan paatani pystyssa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: LittleStar - 07.06.2005, 16:16:16
Estonian uppoamisen muistan jotenkin järkyttävällä tavalla. Itse uutisoinnista en muista juurikaan mitään, mutta se jotenkin kolahti, kun kummitätini oli juuri joutunut sairaalaan aivokalvontulehduksen seurauksena. Tuumasin jotain tyyliin: kaikki paha tapahtuu juuri nyt. Itse olin tuolloin 11v, ei sitä silloin edes tajunnut, kuinka paljon se lähes 900 ihmistä (tarkkaa lukua en muista) on.  :(

Dianan kuolemasta sain tiedon kaveriltani. Oltiin jotain edellisenä iltana suunniteltu sinä päivänä tekevämme ja niin hän sitten soittikin aamusella ja siinä sitten kysyi, että olenko seurannut uutisia. Ihmettelin, että mikäs siellä nyt niin ihmeellistä tähän aikaan muka voisi olla, kunnes hän sitten totesi, että Diana ja Dodi olivat kuolleet auto-onnettomuudessa.

WTC tapauksen muistan jo sitten selkeästi. Olin juuri autokoulussa kuorma-auton ajotunnilla. Kesken kaiken sain viestin (en sitä tietenkään lukenut silloin) kaverilta, että taitaa "saattaapi Bush hieman suuttua kohta". Ajotunnin päätteeksi kirjoitin takaisin ihmetellen, että mikäs hänet nyt tällä kertaa olisi suututtanut. Asia sitten selvisi kun menin kotiin ja avasin tv:n. Suorassa lähetyksessä sitten näin kun tornit romahtivat. Itse soitin isovanhemmilleni samantien. Pelottavinta on, että missään vaiheessa en tuntenut mitään kauhistusta tai vihaa ketään kohtaan, tapitin vain ihmeissäni, että mistähän kummasta mahtaa olla kyse.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: wormie - 07.06.2005, 16:18:58
Estonia: Luin lööpeistä kävellessäni saksan kirjoituksista bussille. Koululla joku oli ehtinyt jo vitsailla, että meidän abiristeilyn laiva olisi uponnut.

WTC: Olin töissä ja tieto tuli ircissä. Ensin sitä ei uskonut, mutta töistä lähtö viivästyi, kun jäikin katsomaan webbikameroiden kuvaa netistä.

Myyrmanni: Uutisista mökillä. Oli ollut tarkoituksena mennä mökille myyrmannin kautta, mutta matkalla päätin jättää sen reissun väliin.

Tsunami: Vietin vapaapäivää ja jälleen sain tiedon irkistä. Pari päivää myöhemmin oli seuraava työpäivä ja arvelin jo etukäteen, että aikamoiseen kaaokseen pitää mennä töitä tekemään.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: jennin kaveri - 08.06.2005, 16:39:47
Estonia

Kouluun saavuin aamu kahdeksalta, kuudetta luokkaa kävin. Luokkakaverini piti epämääräistä mökää koko tunnin alun ajan. Opettaja tästä närkästyneenä sanoi: " Sinäkin Janne voisit vähän ajatella käytöstäsi, kun on niin karmeita tapahtunut..."  :shock:  Näin sain minäkin tietää.

WTC

Töistä lähdin ja laitoin autossa radion päälle. Kuulin lentokoneen törmänneen pilvenpiirtäjään ja vaihdoin kanavaa. Kotona ylimääräisten uutislähetysten kirjo vasta herätti minut.

Tsunami

Kotosalla TV:n ääressä
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: selma - 08.06.2005, 22:23:46
Estonia: Lomalla Kreikassa, paikan isäntä juoksi kertomaan, että Helsingin (tosi!) edustalla uponnut matkustajalautta. Muutaman tunnin kanavahyppelyn jälkeen selvisi jostain CNN:ltä mitä oikeasti oli tapahtunut. Seuraavan päivän Expressenin saavuttua luin ensimmäistä ja viimeistä kertaa kyseistä lehteä.

WTC: Olin koulun jälkeen käynyt kaupassa, kun kotona kämppis katseli järkyttyneenä TV:tä. Television ääressä sitten menikin koko ilta ja puoli yötä, seuraavana päivänä koulussa varsin hiljaista porukkaa.

Tsunami: Tapanina ennen kylään lähtöä näin tekstitv:ltä, että Aasiassa oli maa järissyt. Tästä ei koko iltana puhuttu mitään, joten vasta aamuyöllä kotona alkoi selvitä mistä oli kysymys.

Varsin hyvin mieleeni jäänyt Swissairin koneen putoaminen Halifaxissa -99. Sillloinkin olisi ollut koulua, mutta istuttiin kaikki ryhmätyötunnit television äärellä, eikä millään meinattu uskoa, että Swissairille voi tapahtua tuollainen onnettomuus!
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Elenath - 08.06.2005, 23:57:04
Estonian ja Dianan kuoleman kohdalla on täydelliset mustat aukot, vaikka muistankin, että Dianan hautajaisten aikaan olin kaverini ja tämän äidin kanssa autossa ja kaverin äiti kuunteli hautajaisia radiosta. WTC:n muistan kuitenkin hyvin:

Olin kotona katsomassa elokuvaa, jonka juuri olin käynyt vuokraamassa. Jostain syystä katkaisin leffan katsomisen ja näin liekehtivät WTC:n tornit. Loppu ilta menikin tv:tä katsoessa ja isän kanssa asiaa puidessa. Elokuva jäi tietenkin näkemättä.

Tsunamista kuulin vasta päiviä tapahtuman jälkeen, koska olin silloin Kuubassa, eikä me oltu tv:n ääressä päiviin. Äidiltä kuulin asiasta tekstiviestillä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: mc_blizzard - 09.06.2005, 00:35:08
Lainaus käyttäjältä: "hile"


Myyrmaen pikkupommi-iskusta kuulin kreikkalaisen kaverin kautta. Se oli kuulemma ollut iso juttu Kreikassa. Olin ulkona tulossa kampaajalta muistaakseni, menin kotiin ja kysyin systerilta, etta mika helvetin pommi Vantaalla?? Luulin etta se oli joku vitsi...



Joo, muistan myös luulleeni,että se oli joku huijaus. Taisin olla sillä hetkellä jossain Italiassa. En muista tarkasti.Bussissa kuitenkin.

Estonia

Sen muistan, että televisiosta katsottiin sitä  koulussa koko päivä. Se oli kauheaa katsottavaa.  :cry:  Tavallinen kouluohjelma oli peruttu ja pääsimme kotiin aikaisemmin.

Diana


En varmaan kuullut sitä ensimmäisen kerran tässä tilanteessa, mutta istuin kotona sohvalla enkä meinannut uskoa uutistenkertojaa.



WTC

Mulla on tosi huono muisti...  :oops: Näytettiinkö televisiossa sitä jo ennen kuin se toinen kone osui? Tai kerrottiinko radiossa? Vai olinko mä vain jotenkin shokissa, että luulin nähneeni sen. No joka tapauksessa. Televisiosta sitäkin tuli katsottua.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: hitu - 09.06.2005, 18:00:44
Estonia:

Olin ala-asteella koulussa. Aamulla kiipeilytelineitten luona kaverit puhuivat jostain uponneesta laivasta, minä en ollut kuullut semmoisesta mitään. Koulussa katsoimme teksti-tv:tä ja iltapäivällä taivaalla lensi paljon helikoptereita.

Diana:

Olimme maauimalassa, äidillä oli korvalappusteroradio mukana, jota se siellä kuunteli aurinkoa ottaessa. Äiti sitten kysyi, että tiedänkö semmoisen prinsessa Dianan. Sanoin että joo, ja äiti sanoi että se on kuollut.

WTC:

Istuin huoneessani tietokoneen ääressä, ja alakerrassa tuli uutiset telkkarista. Sieltä sitten kuului jotain, että koko Pohjois-Amerikkaan on julistettu hätätila. Avasin huoneeni telkkarin ja loppuilta menikin sitä katsellessa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: calu - 09.06.2005, 18:57:04
Kuulin estonian uponneen isältäni aamupalapöydässä.Olin ala-asteella.

Dianan kuolemasta kuulin taas isältäni aamupalapöydässä mökillä.

WTC iskusta kuulin kun avasin television tultuani koulusta. Muistaakseni näin suorana netistä tai televisiosta kun toiseen torniin lennettiin.

Katastrofit kiehtoo ainakin mua aika perkeleesti.sitä ei vaan yleensä viitsi toitottaa kovaan ääneen, koska jotkut saattaa ottaa sen niin, että ne ois jotenkin hienoja juttuja mulle.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: arjuska - 09.06.2005, 20:39:38
Estonia:
Heräsin kotona ja aamuteeveessä asiasta puhuttiin, muistan päivämääränkin, koska silloin oli/on minun nimipäivät. Sen keulaportin muistan varmasti ikuisesti. Olin ihmeissäni, enkä silloin (ala-asteella) käsittänyt täysin asian laajuutta.

Diana:
En muista. En, vaikka kuinka yritän. Ayrton Sennan kuoleman näin TV:stä ja olin silloin mökillä ja muistan kuinka tirautin kyyneleen salaa saunassa.

WTC:
Olin juuri tullut koululta ja katselin telkkaria, ja yht´äkkiä ruutuun tuli tieto "onnettomuudesta". Vaihdoin BBC:lle ja rehellisesti järkyttyneenä katsoin toisen lentokoneen osuvan torniin ja tornien luhistumista. Muistan aina, "juontajan" äänen kun tornit alkoivat sortumaan.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: bennie - 10.06.2005, 12:00:27
Estonia:

Olin ala-asteella ja äiti tuli aamulla herättämään ja kertoi asiasta.

Diana:

Katsoin telkasta jotain esiteiniheppaohjelmaa (täyttä laukkaa tjsp) ja ruudulle tuli ilmoitus ylimääräisestä uutislähetyksestä ja tieto että prinsessa Diana oli kuollut.

WTC:

Olin lukion ekalla ja tein läksyjä himassa kun faija tuli himaan pauhaten, että "kolmas maailmansota on alkanut"  :roll:  ja löi teeveen päälle. Oli aika epätodellinen tilanne katsoa savun peittämää New Yorkia eikä kukaan tiennyt mitä oli tapahtunut. Hrr.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: sammeli - 11.06.2005, 17:34:00
Estonia: Ala-asteella aamulla koulussa ope kertoi että näin on käynyt. Ihmeteltiin sitä siinä ja sytytettiin kynttilöitä.... vasta vähän vanhempana kun itse olin hakeutumassa merenkulku alalle mietin asiaa vakavissani ja tajusin että tuo voi olla minunkin kohtaloni.

Diana: En kyllä muista missä kuulin ekaa kertaa asiasta. Hautajaiset katsoin.

WTC:  Olin ollut yön venekerholla vahtimassa veneitä ja tallustelin todella nuutuneena kotiin. Ajattelin kattoa aamuteeveetä ennen nukkumaan menoa, mutta jostain syystä käänsin BBC:n puolelle. Olo oli erittäin surrealistinen kun katselin suorana kun toinen kone lensi taloa päin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: silva - 11.06.2005, 19:16:51
Estonian uppoamisesta kuulin radiosta unen läpi, ja herätessä oli hämärä tunne siitä että jotain on tapahtunut.

Dianan kuolemasta ei juuri mitää muistikuvia, paitsi sitä normaalia lööppipaskaa mitä niin ko henkilöstä kuin muistakin julkkisista kirjoitetaan koko ajan.

Tuo WTC oli mieleenpainuva juttu. Olin töissä ja joku tuli kertomaan että "lentokone törmännyt taloon , tai jotain"   Kun päivän mittaan tuli lisää uutisia oli mielenkiintoista seurata ihmisten reaktioita asiaan. Kyllä siellä vanhemmat äijät pisti kommenttia rättipäistä ja jokunen nuorempi oli kovasti sitä mieltä että "jenkit ansaitsivat sen"
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: falls - 12.06.2005, 13:06:49
Estonia: olin ala-asteella, ja pari päivää tapahtuman jälkeen muistan kun talonmies kysyi miten nyt meidän perhe uskaltaa laivalle lähteä kun vähän ajan päästä oltiin varattu liput laivalle. Lähdettiin kuitenkin :)

Diana: ei muistikuvaa itse tilanteesta, mutta videot ja lehdet sen jälkeen on luettu... vaikka en oikein käsittänyt miksi sen yhden ihmisen henki on NIIN tärkeä. ei tunnereaktioitakaan tullut niinkuin monilla, mutta se ehkä selittyy sillä että olin niin nuori.

WTC: ensin en tajunnut tapahtuman laajuutta, vasta seuraavina päivinä alkoi ymmärtää mitä tästä seuraakaan...

Tsernobylistä en muista itse mitään, mutta äiti kertoi että suomalaisille tieto tuli ruotsin kautta, ja aika sekavaa oli. Synnyin kolme päivää onnettomuuden jälkeen  :shock:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Milma - 12.06.2005, 21:01:54
Estonia Faija huudahti yhtäkkiä alakerrasta "voi helvetti". Siinä sitten itsekin kiirehti  ihmettelemään aamu-tv:n uutisia. Aika äkkiä unet karisi silmistä...

Diana Krapulapäissään siitä kuuli.

WTC Tulin duunista ja aloin selailemaan teksti-tv:tä. Siellä luki, että kaksoistornit tulessa. Loppuilta meni sitten aika tiukasti CNN:n parissa. Aika karua katsella, kun isot tornitalot romahtavat suorassa lähetyksessä :(
Otsikko: missä olin
Kirjoitti: Helinä - 12.06.2005, 22:14:02
olin muistaakseni viidennellä luokalla ja tunti oli koulussa kesken. sitten opettaja avasi telkkarin ja näin kuinka ruumiita nostettiin helikopteriin...surullista...kyllä se jäi mieleen..

olin kotona kun kuulin että diana on kuollut..eihän sitä tajunnu ollenkaan, asia vaan tosiaan sai aika suuret mittasuhteet mediassa..

olin juuri tullut koulun ruotsin risteilyltä ja makoilin silloisien kundikaverin sohvalla kun tämän mummo soitti ja käski laittaa tv:n päälle. siinä sitten katsottiin kun tornit sortu, ei sitä kyllä meinannu todeks uskoa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: foya - 13.06.2005, 12:25:26
Estonia: Olin ala-asteella ja isä kertoi asiasta, kun tuli herättämään aamulla.

Diana: En muista tarkalleen, kotona taisin kuitenkin olla

WTC: Olin kaupungilla ja kuulin,kun ohikulkevat ihmiset pauhasivat jotain jostain iskusta. Kotiin mentyä avasin sitten teksti-tv:n ja asia selkeni..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Radical - 13.06.2005, 15:11:31
Lapuan patruunatehtaan räjähdys: Pilke isän ja äidin silmäkulmassa.

Tsernobyl: Ala-asteella tuosta taidettiin jotain jankuttaa.

Palme: Vanhemmat juorusivat tuosta jotain kun oltiin sukulaisten luona kylässä.

UKK: Blackout.

Berliinin muurin murtuminen: Jostakin syystä tästäkään ei ole sen kummempia muistikuvia.

Neuvostoliitton hajoaminen: Porukoiden auton kyydissä istuin ja uutisissa tuli jotain juttua tapauksesta. Oli siinä ihmettelemistä.

Ayrton Senna: Linja-auton radiosta tuli uutiset.

Estonia: Teksti-tv:stä katsoin.

Diana: Kaverilta kuulin.

Spede: Pakkotyössä ja keskusradiosta tuli uutiset.

WTC: Katselin kotona eduskunnan täysistuntoa ja siinä sitten skrollas ruudun yläreunassa ilmoitus ylimääräisistä uutisista tai jotain.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: snoop - 14.06.2005, 15:41:31
Estonia: Avasin aamulla telkkarin ja siellä oli Karhuvaaran Late kertomassa onnettomuudesta.. Koulussa ei paljon muusta sitten sinä päivänä puhuttu.

Diana: Muistan että oli tosi kaunis päivä (lauantai?) ja menin frendin luo aamulla ja hänen siskonsa sitten kerto että Diana on kuollu.. Dianan hautajaisia tuli myös seurattua telkkarista livenä.

WTC: Mun synttäripäivä...Olin duunissa ja muistan kun kuuntelin muistaakseni radiomafiaa ja toimittaja (Olga K.) kertoi että pohjoistorniin oli osunut pienoiskone ja muutaman ihmisen pelatään kuolleen. Siitä sitten surffasin cnn:n sivuille, jossa oli jo "hieman" tarkempaa tietoa tapahtuneesta. Sitten avattiinkin telkkarit ja nähtiin live-kuvaa tapahtumasta. Duunissani oli myös pari usalaista kaveria, joista toisen veli oli eteläisessä tornissa töissä, joten oli aikalailla pelottavaa katsoa toisen hätää vierestä kun hän yritti päästä puhelimellä läpi New Yorkiin. Veli selvisi.

Senna: katoin kisan ja kuulin illalla että hän kuoli..olin surullinen.

Häkkisen onnettomuus: Aamu-tvstä kuulin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: silva - 14.06.2005, 15:53:19
Benny Hill kuoli -92. Luin pienen uutisen hesarista. Väinö Linna lähti pari päivää myöhemmin isoon orkesteriin.

Kun tuota Dianaa muistetaan niin paljon, niin koitetaan nyt kunniottaa muitakin "suuria" brittejä  :lol:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Toni X - 14.06.2005, 19:16:36
Lainaus käyttäjältä: "silva"
Kun tuota Dianaa muistetaan niin paljon, niin koitetaan nyt kunniottaa muitakin "suuria" brittejä  :lol:

Yes. Mulle tulikin tästä mieleen, että muistan aina missä olin, kun kuulin Joe Strummerin (The Clashin entinen leader ja solisti)
poistuneen keskuudestamme 50 vuoden iässä..  :cry:
 Se oli 23. joulukuuta 2002 noin kello 15, ja olin juuri Elisan konttorissa maksamassa rästissä olevaa puhelinlaskua, kun kaveri laittoi tekstiviestin asiasta. Se oli alakuloinen joulu monista syistä.

Nyt kaikki lapsoset miettii kovasti: kuka kumma Joe Strummer, mikä ihmeen Clash...   :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Syksy - 14.06.2005, 19:24:48
Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?

Olin ekaluokkalainen, taisin kuulla vanhempieni "ei lapset varmaan kuule tätä" -keskustelun kotona.

Prinsessa Dianan kuolema:

Tästäkin kuulin kotona, teksti-tv:stä ja uutisista seurailtiin ahkerasti tilannettaa. Oli aika outoa.

WTC:n sortuminen:

Tulin koulusta ja isä laitto joskus iltapäivällä teksti-tv:n päälle (..mitä PERR...!!). En kyllä hirveästi tiennyt mistään NYKin torneista silloin mutta pikkuhiljaa tajusi asian vakavuuden.

Kävin muuten eilen Tukholman Sjöhistoriska museet:n estonianäyttelyssä. Siellä oli kaikki mayday -nauhat. Oli aika inha kuunnella niitä. Ihan kiinnostava näyttely kylläkin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Juha - 15.06.2005, 12:38:37
Estonia: Aamu-tv:stä tosta kuulin ja koulussa (ala-asteella) sitä käsiteltiin. Jotenkin kuitenkin etäiset muistikuvat.

Diana: Kuulin radiosta ja kerroin äidilleni, jonka mielestä kyseessä oli iso uutinen. Minulle tapahtuma ei eronnut juuri mitenkään muista onnettomuusuutisista. En vieläkään ymmärrä, että asia herätti Suomessa niin paljon kiinnostusta.

WTC: Armeijassa olin ja sotkun telkkarista seurasin. Tapahtuma kiinnosti ja jonkin verran myös järkytti, mutta lukuisat hiljaiset hetket saivat lähinnä ajattelemaan kaikkia niitä katastrofeja ja nälän, väkivallan tai sairauksien uhreja, joille ei muistohetkiä meillä pidetä.

Parhaiten kaikkien uutisten aiheuttamista tuntemuksista on jäänyt mieleen se hätääntyminen, jota tunsin kuullessani SAS:n koneen Kööpenhaminaan räjähtäneen Milanon kentällä. Tiesin koko perheeni (4 henkeä) lentävän ko. päivänä Milanosta Kööpenhaminaan SAS:lla, joten uutinen oli järkytys. Muistan kuinka pelko kasvoi etsiessäni kännykkääni. Kun löysin sen, löysin myös viestin Äidiltäni: "Ei hätää, tulemme seuraavalla koneella". Olo oli vielä sekava ja vastasin vain "Hyvä. Ehdinkin jo vähän huolestua."
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: juusso - 18.06.2005, 16:59:24
WTC:
olin elokuvateatterissa iskun aikaan. kun tulin teatterista kadulle odottelemaan bussia kaikki ihmiset olivat järkyttyneen näköisiä ja puhuivat toisilleen jostain kauheasta tapahtumasta.

luokkakaverini kaveri soitti tälle ja kertoi ensimmäisenä, että new yorkissa johonkin korkeaan rakennukseen oli osunut lentokone. ajattelimme heti, että sen on pakko olla empire state building.

kotiin päästyäni avasin television ja asia selkeni. siinä istuin sitten loppu illan tv:n ääressä järkyttyneenä ja odotin kolmannen maailmansodan alkua...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Kiina-ilmiö - 31.08.2005, 11:11:52
Estonia: Istuin "sotkussa" munkki-kahveella, kun kuulin tv-uutisista.

Diana: ei muistikuvaa

WTC: Vaimo soitti minulle, kun olin firman pippaloissa. Kännissä asian vakavuutta ei ihan heti hiffannut... :oops:

Tshernobylista kuulin todennäköisesti aamulla koulussa.

Ent. Yugoslavian pommituksista en muista kuulleeni silloin juuri mitään. Vasta jälkeenpäin karmea totuus on paljastunut.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tirppa - 31.08.2005, 11:23:50
Estonia:
Olin viidennellä luokalla ja katselin aamuteeveetä aamupalaa syöden.

Dianan kuolema:
Siivosin olohuonetta, kun huomasin televisiossa tekstin ylimääräisestä uutislähetyksestä jota jäin seuraamaan.

WTC:
Valmistauduin saksan kuunteluihin, kun jälleen kuulin teeveestä ylimääräisestä uutislähetyksestä. Lukeminen jäi siltä päivältä siihen.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Pimiento - 31.08.2005, 11:34:43
Estonia:

Olin aamupalaa haukkailemassa vanhempieni luona, kun kuultiin aamu-uutiset. Muistan että oli kyllä kurja ilma, tuuli ja satoi. Sääliksi kävi niitä veden varaan joutuneita...

Dianan kuolema:

Ei muistikuvaa

WTC:

Olin tenttiin lukemassa parin kaverini kanssa, kun toinen heistä sai tekstarin, että lentokone oli törmännyt wtc:hen. Silloin ei vielä tiedetty, että oli terrori-isku kyseessä.Kaverit oli molemmat olleet jenkeissä vaihtarina noilla seuduilla, joten lukemiset jäi siihen ja kiirehdittiin kotiin seuraamaan uutisia aiheesta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Urho_Kekkonen - 31.08.2005, 11:43:33
Estonian muistan todella hyvin, koska oli juuri tuolloin Saksassa töissä. Asia oli sielläkin ihan ykkösuutinen, ja pysyi pitkään tapetilla. Jostain syystä musta tuli työtoverietteni keskuudessa Virallinen Estonia-Asiantuntija, vain koska olin suomalainen. Asiasta en tietenkään tiennyt enempää kuin kukaan muukaan, samojen saksalaisten uutislähetysten varassa olin kuin paikallisetkin (netistä ei paljon uutisia luettu 1994, en ainakaan minä).

Dianan kuolemaa en edes muista, eikä tapahtuma ole mielestäni ollenkaan niin merkityksellinen kuin nämä muut mainitut. Vähän sen jälkeen kävin Irlannissa, ja Dublinissa monet toivat kukkia Ison-Britannian lähetystön eteen. Toisenlaisiinkiin kommentteihin törmäsin: joku oli kirjoittanut kadun toiselle puolelle seinään "Diana was like a landmine: easy to lay but expensive to dispose of". Mautonta jopa minusta, vaikken prinsessaa suuressa arvossa pitänytkään, ja huumorintajuni on aika venyvä.

Olin todennäköisesti viimeinen suomalainen, joka kuuli WTC-iskuista. Olin tuolloin Lapissa töissä, ja oli ollut vapaapäivä, jonka vietin jänkhällä palloillen ja saunoen. Joskus iltamyöhällä nukkumaan mennessä sain serkultani kumman tekstarin kamikaze-lentäjistä, enkä tajunnut asiasta mitään. Piti sitten vielä nousta katsomaan kymmenen uutiset (tai joku muu myöhäisuutislähetys).

Mulla on muutamia tuttuja, jotka ovat onnistuneet olemaan paikalla Suurten Uutistapahtumien sattuessa. Esim. viime vuonna yksi oli Pohjois-Ossetiassa Beslanin koulukaappauksen tapahtuessa, ja toinen viime jouluna ja uutenavuotena Thaimaassa. Molemmat selvisivät naarmuitta. Niin, ja yksi muutti hiljattain Itävaltaan, tulva-alueille.
Otsikko: Re: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Sistis-80 - 31.08.2005, 13:00:16
Lainaus käyttäjältä: "kirsil"

Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?

Prinsessa Dianan kuolema:

WTC:n sortuminen:


Estonian upotessa olin yläasteella. Meillä oli aamulla muistaakseni matematiikan koe. Kokeen valvonut historian opettajamme kysyi kokeiden palautuksen jälkeen, että katsoiko kukaan aamulla viimeisimpiä uutisia ja kyseli, mikä olisi viimeisin tilannetieto. Tuossa vaiheessa olin monttu auki ja kyselin kavereiltani, että 'mitä oikein on tapahtunut'. Kaverini kertoi seuraavaa: "Silja Estonia on kaatunut Suomenlahdella ja siellä on 700 ihmistä vaarassa hukkua".

Siinä sitten myöhemmin alkoi suruliputus kaikissa virallisissa laitoksissa, joten vakavuus alkoi hiljalleen selvitä. Selvisi toki sekin, että Estonia oli ihan oma laivansa, eikä Silja Linen paatti. Ja että se oli uponnut heti, eikä kaatunut.

Prinsessa Dianan kuoleman muistan myös hyvin. Olin myöhään illalla kavereillani käymässä ja radiouutisissa kerrottiin Prinsessan loukkaantuneen vakavasti liikenneonnettomuudessa. Aamulla avasin teksti-TV:n ja siellä oli heti etusivulla: "Prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa."

WTC:n terrori-iskun havaitsin tultuani koululta (Tampereen Tekn. Yliopisto) ja avatessani netin. Etusivuna tuolloin ollut Sonera Plaza kertoi kahden lentokoneen törmänneen WTC-torneihin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tigalily - 31.08.2005, 13:37:36
Estonian uppoaminen

Olin yläasteella, terveystiedon tunnilla kun opettaja sanoi että oli kuullut huhua että joku laiva olis uponnut. Otin radion taskusta ja ruvettiin kuuntelemaan. Illalla katsottiin telkkarista ja toivottiin ettei olis tuttuja paikalla. Ei ollut.



Prinsessa Dianan kuolema

Olin koiranäyttelyssä ja kuulin jonkun kanssa"kilpailijan" puhuvan, että Diana on kuollut. Kun sain tiedon vahvistettua, tuumasin jollekulle, että seuraavaksi kuolee varmaan Äiti Teresa. Kestiköhän siitä viikko vai pari...

WTC

Olin keskellä Evon metsää, kun kuulin yhdeltä ohi ajaneelta mieheltä, että toiseen WTC:n torniin on törmännyt lentokone. Tuossa vaiheessa luultiin tapausta onnettomuudeksi. Kun tultiin rastiradalta takaisin leiriin, olivat jo loputkin koneet "päässeet" päämääriinsä. Iltanuotilla puhuttiin vain ja ainoastaan WTC:stä ja kolmannesta maailmansodasta. Tv:n ääreen pääsin vasta torstaina. Onneksi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Äärijäbä - 31.08.2005, 13:44:39
Estonia: Tämän muistan hyvin, sillä tilanne oli about samanlainen kuin Mika Häkkisen melkein heitettyä henkensä ulosajossa... :roll:  Eli heräilin aamulla, ja jossain aamupalan ja lehden selailun välimaastossa sitten tuli aamu-uutisissa juttua. En nyt kyllä muista tarkemmin tuntemuksia.

Diana: Ei mitään hajua missä olin, eipä tämä kai minusta sitten mikään ihmeellinen asia ollut. Ehkäpä juttu olisi iskostunut paremmin mieleen, jos muistaisi hyvin koko tarinan satuhäistä lähtien. Mutta kun kuuluu sukupolveen joka muistaa lähinnä traagiset uutiset suhteen alamäestä, niin ei kai tuo sitten ollut kuin "piste i:n päälle".

WTC: Ehkäpä parhaiten takaraivoon kiinni palanut "shokkiuutinen". Sinänsä ei ehkä ollut niiiin älytön yllätys, että jossain alitajunnan sopukassa olin jo iskua WTC-torneihin odotellutkin. Johan siellä 1994(?) jotkut arabit pamautti sen räjähteitä täynnä olleen rekan, mutta silloin ei tullut kuin muutaman kerroksen reikä parkkihalliin. Kai sitä mielessään mietti, että miltäköhän näyttäisi jos sen kokoluokan rakennus kaatuisi... No mutta asiaan. Olin päivän viimeiseltä luennolta lähdössä, kun kurkkasin läpi pari äänettömään kännyyn tullutta viestiä. Toinen meni jotenkin näin: "Laittoivat sitten ählämit paukkumaan oikein urakalla" ja toinen: "Ei sitten ole enää WTC:tä". Ensimmäinen ajatus oli, että mitä helkkaria siellä oikein on tapahtunut?!? Nytkö ne sitten menivät?!? Voitte vaan arvata miten tuli kiirehdittyä ATK-luokkaan YLE:n teksti-tv:tä selailemaan, jossa sitten oli heti etusivulla, että myös Pentagoniin isketty...

Ps. Ärsyttäviä nämä jopa vuosia kestävät threadit, kun ei muista onko jo vastannut eikä jaksaisi selailla vanhoja... :?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: RoKo - 31.08.2005, 15:01:17
Estonia: Olin ala-asteikäinen, heräsin ja menin keittiöön aamupalalle, jossa radio huusi täysillä ja äiti käski olla hiljaa. Siinä sitten suu supussa kuuntelin uutisia.

Diana: Olin kaverin mökillä, radiosta kuulin tämänkin.

Wtc: Olimme kaverilla, jonka isä katsoi telkkaria ja kertoi, että siellä on lentokone törmännyt pilvenpiirtäjään ja sitten vähän ajan päästä ilmoitti, että nyt on jo toinen torni tulessa. Siinä vähän naureskeltiin ja mietittiin, että tämän täytyy olla joku vitsi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: takis - 31.08.2005, 20:12:25
Estonia:
Nyt täytyy kyllä nolona myöntää että en muista ollenkaan. Vielä nolompaa on se että en ees tiiä koska tää on tapahtunu... :? Pitääpä hetipikaa paikata tuo aukko sivistyksestä.
Diana:
Olin kotona, kattelin jotaki TV-ohjelmaa ja siinä tuli sitten ylälaitaan ilmotus että kohta tullee ylimääräinen uutislähetys. Jossain iltapäivälehessä oli sitten jonaki seuraavana päivänä juliste Dianasta, se piti sitten läntätä seinälle ja siellä pysy jotai puol vuotta. Taisin olla silloi 9v...
WTC:
Matematiikan tunnilla, yläasteen seiskalla. Joku kanssakoululainen kertoi että sai viestin, missä kerrottii että lentokone on törmänny pilvenpiirtäjään new yorkissa jne. Ope siinä että jaahas, vai niin, nyt opiskellaan ja kännykät pois.   :shock:
Otsikko: Estonia, Diana ja WTC
Kirjoitti: möhköliini - 12.09.2005, 16:34:23
Alkuun täytyy todeta, ettei luultavasti monikaan muista, mitä touhusi viime vuonna esim. 11.9 (ellei se sitten satu olemaan syntymä-/hääpäivä tai vastaava). On perin mielenkiintoista, kuinka jotkut asiat vain painuvat syvemmälle muistilokeroihin kuin toiset. Ajatellaan nyt kuitenkin, että onhan niitä muitakin kuninkaallisia kuollut ja terrori-iskuja sattunut... Kuka vaikka muistaa, missä oli ja mitä teki kun Lontoon metrossa räjähteli (jälleen niitä lukuun ottamatta, jotka itse olivat ao. kaupungissa, menossa sinne tai tulossa sieltä pois) - ja se kuitenkin sattui tänä vuonna.

Asiaan:

Estonian uppoamisuutisen kuulin kotona Huomenta Suomen lähetyksestä, olin lähdössä kouluun.

En muista, missä olin ja mitä tein Dianan kuolemasta kuullessani.

WTC:stä kuulin soittaessani isälle kotiin (pyysin hänet hakemaan minut kotiin kirjastolta).
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Melinda - 12.09.2005, 21:47:56
Estonian uppoamisesta kuulin melko lailla samaan tapaan kuin edellinen kirjoittaja: olin lähdössä kouluun ja kuulin ohimennen radiosta, että jokin laiva on uponnut lähellä Suomea. En tajunnut onnettomuuden mittakaavaa, mikä saattoi olla ihan hyväkin juttu ottaen huomioon ikäni, mutta se valkeni sitten vähitellen.

Prinsessa Dianan kuolemasta kuullessani olin mökillä. Seuraavana maanantaina pyöräilin tanssitunnille lähikaupan kautta, jotta näkisin iltapäivälehtien lööpit.

WTC:n isku on kohdallani ehkä näistä dramaattisin. Kävin siihen aikaan lukiolaisena uskonnollisia pohdontoja ja olin lukemassa kirjastossa jotain oikein ällöamerikkalaista herätyskirjaa helvetin tulimerestä. Sitten pyöräilin kotiin, ja heti kun astuin sisään, tuli joku perheenjäseneni tiedottamaan tapahtuneesta. Olin sitten aika lailla maailmanlopun tunnelmissa loppuillan.

Sen muistan myös, että kun kuulin Myyrmannin pommi-iskusta, istuin omassa huoneessa tietokoneen ääressä kirjoittamassa Suurta Mestariteosta ja isä tuli huoneeseeni kertomaan, että Vantaalla on räjähtänyt pommi. Ja kun oli Konginkankaan onnettomuus, menin aamulla kotoani bussilla hammaslääkäriin avaamatta tv:tä tai radiota ja ihmettelin matkan varrella, miksi kaikki liput ovat puolitangossa.

Ai niin, Lontoon viimekesäisistä pommi-iskuista kuulin televisiosta. Olin lähdössä kavereitteni kanssa pitämään hauskaa Linnanmäelle, mutta myöhästyin sieltä, koska juutuin töllön ääreen. Siskoni oli lähdössä Lontooseen seuraavalla viikolla (ja myös lähti).
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Mane - 14.09.2005, 10:56:16
Estonian uppoaminen

En edes muista kun olin niin "pieni" :oops:

Prinsessa Dianan kuolema

Aamulla herättyäni ja ulos lähdettyäni eräs naapurissa asuva kaveri tuli vastaan ja kysyi että: "joko olet kuullut"?

WTC

Olin valmistautumassa fudis-treeneihin ja pakkailin kamppeitani tv:n ollessa auki. Tais olla joko ykkösellä tai kakkosella tv, jossain vaiheessa kuvaan tuli tornit joista toinen savusi ja yläreunassa luki koneen törmänneen siihen. Seurailin sitä sitten siinä ja kohtahan se toinenkin kone tulla tömpsähti ihan livenä... kyllä siinä vähän kylmät väreet tuli. Seurasin jonkin aikaa kunnes lähdin reeneihin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Fanski - 14.09.2005, 11:56:07
Estonia upotessa: Koulussa muistaakseni bilsan tunnilla

Diana: Mökillä pohjoisessa

Lontoossa -99 naulapommien paukahdellessa paikanpäällä SOHOssa. Ei niinkään hauska kokemus.

WTC: kaverin sohvalla tenttikirjaa lukien ja samalla televisiota selaten.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Astrosus - 14.09.2005, 14:20:40
Estonia: en todellakaan muista, en edes muistanut milloin kyseinen laiva upposi.

Diana: olin Englannissa juuri saapuneena vaihto-oppilaana ja yöllä katselin televisiota ja tekstitv:stä huomasin kyseisen tapahtuman. Oli hiukan vaikea käsittää sitä liikutuksen ja hysterian määrää mikä seurasi. Muistan katsoneeni hautajaisia isäntäperheeni kanssa ja ihmetelleeni, mistä on kysymys. Näön vuoksi piti yrittää olla liikuttunut.

WTC: Oltiin juuri muiden ekavuotisten hissanopiskelijoiden kanssa valmistautumassa kaupunkisuunnistukseen yliopiston päätalon aulassa, kun yksi tutoreista tuli kertomaan saaneensa uutistekstiviestin tapahtuneesta. Yhdellä rastilla, muistaakseni Boomilaaksossa, keräännyttiin television ääreen katsomaan tornien romahtamista ja filosofoitiin, miten joskus valmistuttuamme varmaan tutkitaan sen historiallisia vaikutuksia.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: ellina - 14.09.2005, 20:55:09
Tsernobyl: en muista sitä, kun kuulin ensimmäisen kerran asiasta, mutta lapselle jäi elävästi mieleen uutiset radioaktiivisten pilvien tulemisesta Suomeen. Vähän pelottikin. Mielenkiinnolla luin sitten lehdistä monipäisistä vasikoista yms. oudoista ilmiöistä.

Estonia: Olin muistaakseni lukion ekalla ja äiti soitti kotiin ennen kouluun menoa. Koulussa katsottiin äidinkielen tunnilla televisiosta uutisia.

Diana: muutin samana päivänä opiskelupaikkakunnalleni. Purkaessani muuttolaatikoita kuuntelin radiota ja sieltä kuulin uutisen

WTC: olin tulossa yliopistolta bussissa ja kuulin jonkun puhuvan takanani pommista USA:ssa. Samassa bussissa oli myös joukko itkeviä ja toisiaan halaavia vaihto-opiskelijoita. Tunnelma oli kieltämättä erikoinen.

Sitten pari tuoreempaa, jotka kyllä varmaan kaikki muistaa:
Tsunami Aasiassa: olin Australiassa viettämässä joulua ankeassa hostellissa ja katselimme sitten uutisia pitkin päivää oikein isolla joukolla.

Lontoon pommi-isku: se tapahtui ollessani Singaporessa. Meillä oli sitten hyvät keskustelut aiheesta ranskalais-marokkolaisen muslimitytön ja englantilaisen pojan kanssa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: mfly - 21.09.2005, 15:11:29
WTC-iskut:
Olin tullut lukiosta kotiin ja saanut postissa kauan odotetun kirjeen Brasiliassa vaihdossa olevalta ystävältäni. Olin hyvin innostuneessa mielentilassa ja revin kirjeen ja luin sitä kostein silmin olohuoneen sohvalla ja tv oli päällä. näin sivusilmällä sitä live-kuvaa kun 2. lentokone törmäsi torniin. jatkoin kuitenkin kirjeen lukemista kunnes uutislähetys oli niin kiihkeänoloinen että piti katsoa sitä. Tilanne jäi päälle koko illaksi. ja aina myöhemmin kun sain uuden kirjeen Brasiliasta niin muistan syyskuun 11.


Dianasta kuulin ihan uutisista en muista mitä tein. samoin estonia.


Lontoon pommi-iskujen aikaan olin Meksikossa, tyynenmeren rannalla Puerto Escondidossa, ja katsottiin uutisia hotellin tv:stä mutta espanjan ymmärrykseni ei ole niin hyvää että olisin saanut paljon tietoa. Ainoa vain, että samaan aikaan mun japanilainen "pikkusisko" (eli vanhempieni luona asuva 17v vaihtari) oli matkannut Lontooseen siskonsa kanssa hengailemaan. Mutta en ole sen tyyppinen että hermoilisin toisella puolella maapalloa onkohan se hengissä.. mahdollisuus on kuitenkin niin murtomaalinen (?) Uskon kohtaloon jne.. jos jotain pahaa pitää tapahtua, ni se tapahtuu oli sitten kotona tai jossain lontoossa.

Tsunamista aasiassa katsoin Kortesjärvellä mummon kanssa pienestä rätisevästä tv:stä. Söin suklaata ja mietin tunnenko ketään ,joka on alueella. Ystäväni lähti seuraavalla viikolla reppureissaamaan Indonesiaan, soitin hänelle eikä hän ollut perumassa reissuaan. Surullista on että perhetuttu menetti kolme lastaan ja miehensä aaltoihin. se jätti ajattelemista ja on mielessä usein.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Dimangi - 25.10.2005, 21:45:04
Estonia: Muistan kuinka katoin aamu-TV:tä kotona ja kirjoitin päiväkirjaa, ja siihen sitten tuli ainoaksi jutuksi, että joku laiva on uponnut (tai taisin jopa optimistisesti laittaa, että uppoamassa). Jotekin sitä oli vaikea käsittää, mitä olikaan tapahtunut, vaikka ikää oli kuitenkin jo 12(??).

Diana: Olin ollut ulkona kavereiden kanssa, joten olin jumissa siihen asti, kun äiti tuli mökiltä kotiin. Se kerto onnettomuudesta. Lähdettiin vielä hakemaan isää lentokentältä ja koko matkan radiosta tuli vain juttua Dianasta.

WTC-iskut: Olin just tullut töistä kotiin ja avannut telkkarin, kun siihen tuli teksti, että lentokone on törmännyt WTC:hen. Siitä se juttui alkoi sitten pikkuhiljaa paisua, joten meninpä kertomaan uutisen nukkuvalle silloiselle poikaystävälle. Kerrankin miehen sai hereille...

Tsunami: Olin viettämässä joulua kotona, kuten varmaan aika monet muutkin. Uutisointi oli aluksi jotenkin sekavaa, joten en osannut yhtään suhtautua asiaan vakavasti. No kyllä 12 tunnissa mieliala sitten muuttui (ekan uutisen kuulin kai joskus seitsemältä aamulla).

Lontoon pommi-iskut meni aika pahasti ohi, jotain pientä huhua kuulin, kun kuuntelin muiden puheita junassa ja kaupungilla, mut vasta äitin puhelinsoitto varmisti asian. Lontoossa oli silloin sukulaisia, mutta onneksi kaikki meni hyvin.

Olof Palmea en muista, mutta sen muistan, että äiti meni työmatkalle Ruotsiin joku viikko murhan jälkeen. Oli kuulemma ilmapiiri vähän tavallisesta poikkeava.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Route667 - 26.10.2005, 16:55:33
Estonia:
Taisin olla lähdössä kouluun ja telkkarissa oli uutinen, että laiva oli uponnut Itämerellä. Olin aika nuori silloin niin ei hirveesti sykähdyttänyt...

Diana:
Olin kalalla ja kuuntelin korvalappusista radiota, jossa onnettomuudesta kerrottiin. Heti uutisten jälkeen sain ison hauen :)

WTC:
Olin vuokraamassa leffaa ja telkkarista tuli kuvaa savuavasta tornista kun toinen lentsikka kopsahti just samalla. Kysyin, myyjältä, että "Mikä leffa toi on? Näyttää hyvältä" Myyjä vastasi, että uutiset. Hieman nolotti.
Kolmannen maailmansodan odotustunnelmissa lähdettiin kämppisten kanssa baariin vetämään kännit. Mitäpä muutakaan voisi ylimääräisiä kertausharjoituksia odotellessa tehdä.

Tsunami:
Heräsin krapulaisena puheluun. Veli tiedusteli, että muistanko missä kohteessa meidän vanhemmat on siellä Thaimaassa. On joku tsunami iskenyt. En muistanut, ja veli lopetti puhelun kiireesti jatkaen tiedustelujaan. Avasin telkkarin ja kummasti alkoi kiinnostamaan valmismatkojen matkaesitteet kun vanhempien sijaintia etsittiin. Puolen tunnin päästä tuli viesti, että porukat on ok.
Menee vähän off-topicin mutta silloin oli niitä kriisipuhelimia mistä tuttujaan saattoi tiedustella. Minä soitin KOLME päivää tapahtuneesta matkatoimiston- ja ulkoministeriön kriisipuhelimiin ja kyselin porukoista -eivät osanneet sanoa mitn! Sanoin mä sit niille, että testasin vain palvelun toimivuutta ja on mun porukat kunnossa. Matkanjärjestäjän palvelusta uhkailtiin jo syytteillä, kun taas UM:ssä kiiteltiin, että olipa hyvä kun ilmoitit.

-Matti-
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: K-Zakhstan - 26.10.2005, 20:16:56
Estonia '94: Silloin olin yhdeksän vuotias ja aikomuksena oli katsoa kolmosen aamupiirretyt. Mutta eihän sitä kipparikallea tainnutkaan tulla ollenkaan kun kuvaruudussa pyörivät vain nuo hyytävät kauhukuvat.

Diana '97: Olin jalkapalloturnauksessa Pudasjärvellä, kun kyseiset uutiset kiirivät korviini

WTC '01: Onko siitä jo neljä vuotta? Olin tuomaroimassa junnufutista enkä oiken meinannut käsittää mitä oli tapahtunut
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Umies - 29.10.2005, 13:06:27
Estonia:
Faija herätti aamulla, että nyt on Suomenlahdella menny satoja ruotsalaisia merenpohjaan.

Diana:
Heräsin aamulla hirmukrapulassa olohuoneen sohvalta ja pistin tekstitv:n päälle. Siellähän se oli etusivulla, mutta siinä olossa en pystynyt kuin vähän ihmettelemään.

WTC:
Oltiin Evolla aloittamassa rastiradan rakennusta uusille opiskelijoille, koko porukka oli kuulemassa ohjeita. Kännykkäni soi, kävelin vähän kauemmas ja vastasin, kaveri soitti että WTC:n on törmännyt jumbojetti. Ajattelin ensin että tää on jotain pilaa, en oikein tajunnut. Kävin kertomassa muulle porukalle, mutta nekään ei oikein tainneet uskoa, jatkettiin hommia. Sit tuli soitto et nyt on toinenkin törmänny, siinä vaiheessa alettiin jo kuuntelemaan auton radiosta uutisia. Soitin faijalle, että ootko kuullut ja että katsopa televisiota, ihan sama mitä kanavaa.
Me oltiin siellä keskellä metsää vielä kaksi yötä, sitten vasta päästiin itse näkemään omin silmin. Epävarmuus jäi mieleen.

Tsunami:
Ei mitään muistikuvaa siitä hetkestä. Myöhemmin muistan, että vähän kaikilla oli joku joka tunsi jonkun joka tunsi jonkun, joka oli ollut siellä. New Orleansin muistan paremmin, eka ajatus oli (aika epäreilusti), että kerrankin sattui (luonnonkatastrofi) oikeaan osoitteeseen.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tokyo - 29.10.2005, 16:54:50
Estonia: Olin juuri alottanut yovuoron. Kello oli vahan yli 1.00 yolla kun yoradio keskeytyi ylimaaraisiin uutisiin. Eetteriin virasi vielakin kylmiavareita aikaan saava radiokeskustelu Estonian ja Silja Europan kapteenin valilla. E: Mayday mayday SE: Silja Europa Estonia are you calling mayday? ....... Estonia what's going on? Can you reply? E: Puhutko sa suomea? SE: joo kylla puhun E: Meilla tassa nyt ongelma. Paha kallistuma oikealle 20 - 30 astetta...  Noin sen muiselen ja tosiaan vielakin kylmaa. Ulkona oli sateinen ja tosi tuulinen saa...

Diana: Herasin aamulla ja laitoin yopoydan radion paalle jossa puhuttiin Dianan elamasta menneessa aikamuodossa. Silloinkin sydan jyskytti etta mita hel.. Vaikken koskaan mikaan kuninkaallisten fani ole ollutkaan.

WTC: Odottelin siskoa perheineen kaffeille kun pomo soitti ja kaski avaamaan telkkarista CNN:n koska joku kone oli tormannyt torniin. Avasin telkun ja nain livena kuinka toiseen torniin kaartoin juuri lentskari aivan kuin jostain elokuvasta.

Tsunami: Olin Kiinassa ja tulin hotelliin aamulla klo. 05.00. Avasin telkun ja kattelin etta jossain on jotain tekeilla vaikken ymmartanyt  kiinan kanjeja tarkasti niin tajusin kuitenkin etta tsunami on pyyhkaissyt.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: isla - 29.10.2005, 17:55:01
Vuonna 1986 olin vain 6-vuotias, mutta mieleen on silti jäänyt jotain vuoden uutistapahtumista. Tsernobylin jälkeen muistan kun puhuttiin säteilystä ja kiellettiin syömästä voikukanlehtiä(en tiedä sitten oliko minulla todella tapana syödä niitä...) Olof Palmen murhasta muistan lehtikuvat, joissa oli verta maassa ja paljon punaisia ruusuja. UKK:n hautajaisia muistan katsoneeni televisiosta.

Estonian uppoaminen vuonna 1994, on jostain syystä mennyt multa vähän ohi. Muistan kyllä uutisen ja kuvat hyisestä merestä,  jossa kelluu oransseja pelastuslauttoja, mutta jotenkin en ehkä ymmärtänyt onnettomuuden mittasuhteita ja sitä miten lähellä se tapahtui. Kun katsoin onnettomuuden 10-vuotismuistopäivänä dokumenttejä onnettomuudesta, koko karmeus jotenkin avautui ihan eri tavalla.  

Dianan kuolemasta vuonna 1997 kuulin äidiltäni, joka tuli herättämään minut aamulla ja kertoi uutiset. Sit katottiin koko päivä uutisia telkun ääressä.

WTC 2001 tuli tietooni, kun silloinen kämppikseni tuli huoneeseeni ja kertoi että kymmeniätuhansia ihmisiä on kuollut New Yorkissa.
Kuolleitten määrä oli onneksi paljon pienempi, mutta tapahtuma tuntui aivan epätodelliselta.

Tsunamin iskiessä Kaakkois-Aasiassa tapaninpäivänä 2004 oli töissä ja huomasin netissä aamulla uutisen, että pari tuhatta ihmistä oli kuollut Thaimaassa tsunamin iskiessä. Sitten tilanteen kehittymistä seurattiin töissä netistä pitkin päivää.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Quu - 29.10.2005, 19:05:26
Lainaus käyttäjältä: "Umies"

New Orleansin muistan paremmin, eka ajatus oli (aika epäreilusti), että kerrankin sattui (luonnonkatastrofi) oikeaan osoitteeseen.


???
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: nti - 30.10.2005, 03:04:16
Estonia:

Olin ala-asteen, kai 4. luokalla ja muistan, että kuulin asiasta jo ennen, kuin lähdin kouluun ja koko koulupäivä meni siinä kun katsottiin uutisia koulussa jokaisella tunnilla. Ja silloin satoi räntää koko päivän.

Diana:

Olin kotona ja muistan, että serkkuni ja veljeni vaimoineen oli jostain syystä meillä yötä, kai jossakin oli ollut jotkut juhlat. Kun heräsin serkkuni sanoi, että Diana oli kuollut.

WTC:

Edelleen samainen koti, jossa kuulin edellisetkin uutiset. Oli keskipäivä(kai) ja äitini pyysi minua ja poikaystävääni katsomaan tv:tä. Siinä vaiheessa tiedettiin vain, että jokin rakennus oli sortunut tms.

Tsunami:

Olin omassa kodissa. Ja katsoin kai joitakin uutisia, josta kuulin asiasta. Ihmeen huono muistikuva tästä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Coldfeet - 01.11.2005, 02:12:36
Estonia: Ei kunnon muistikuvia.. Muistaa vaan myrskyävän meren ja pelastuslautat.

Diana: Heräs aamulla normaalia aikasemmin ja aukas tv:n ja siinä yläkulmassa oli semmonen Dianan kuva ja vuosiluvut. Siinä tuli vaan jotenki mieleen et ei tää oo oikein todellista.

WTC: Olin just edellisenä päivänä muuttanut Lontooseen ja kuuntelin aamulla radiota kun kuulin et WTC:n tornit oli sortunu. Sillä hetkellä aattelin vaan et ymmärsin lähetyksen jotenkin väärin ja unohdin koko asian ja lähdin kattoon nähtävyyksiä. Aika nopeesti tuli selvyyttä asiaan ku joka tv:stä mitä näky tuli samaa lähetystä ja lehtien erikoispainokset alko tulla katukuvaan.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: caitrin - 01.11.2005, 15:27:24
Diana: Oltiin kaverilla viettämässä porukalla pyjamabileitä :lol: Aamulla kun pistettiin tv päälle, oli ensimmäinen uutinen, että Diana on kuollut. Kyllä siinä oltiin vähän et WTF.

Estonia: Olin aamulla tekemässä lähtöä kouluun (olin tuolloin kuudennella), niin Huomenta Suomessa alkoi tulla juttua Estonian uppoamisesta. Silloinkin olin vähän et WTF.

WTC: Kuulin torneista itse asiassa aluksi irkissä #suomi -kanavalla (silloin oli siellä tapana hengata). En tajunnut mistä jengi puhui, enkä vielä rekisteröinyt koko juttua. Marssin sitten olohuoneeseen, jossa oli tv päällä. Luulin, että sieltä tuli joku leffa. Kesti hetken ennen kuin tajusin, ettei se mikään leffa ollutkaan. Tuossa vaiheessa törmäsi torneihin toinen kone. Siinä sitä sitten pällisteltiin ja kauhisteltiin koko ilta ja seuraava viikkokin. Oli siinä se "hyvä" puoli, ettei tarvinnut koko viikkoon oikein keksimällä keksiä, mistä sitä puhuisi tylsien työkaverien kanssa :roll:

Tsunami: Elin koko viime joululoman niin omassa maailmassani, etten seurannut uutisia ollenkaan. Heräsin seuraamaan todellisuutta vasta joskus 29. päivän tienoilla, kun katastrofi oli tapahtunut jo tapanina. Kaipa joku oli jo aiemminkin minulle siitä sanonut, mutten ollut vaan rekisteröinyt koko juttua, kun ei ollut vaikuttanut kovin vakavalta.

Lontoo: Olin kotona viettämässä lusmu-päivää. Poikaystävä tekstasi, että Lontoossa on paukkunut. Eiku BBC päälle ja tv:n ääreen jumittamaan koko päiväksi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: sipuli - 02.11.2005, 13:22:43
estonia olin sillloin vielä aika pieni (ala-asteella) ja koko homma meni vähän ohi. muistan vaan miettineeni et miks ne ei ui sieltä pois..

diana aika lailla sama homma: ei mitään muistikuvaa

wtc oltiin äidin kanssa vaateostoksilla kun kaupan mtv:t vaihdettiin ylen kanavalle. oli sellanen fiilis et ei kyllä yhtään ihmetyttänyt ja sit kun hommaa vatvottiin niin kauan tuli sellanen been there done that- fiilis

tsunami olin kaverin luona turussa. ja minä en kovin aamuvirkeänä, halusin nukkua ja kaverini laittoi tv:n ja radion täysille ettei missaisi mitään tärkeää informaatiota (vaikka se ei tuntenut sieltä ketään) ja katsoimme about 4 päivää 24h kaikki mahdolliset keskustelu- ja tiedotusohjelmat kahteen kertaan läpi. olin varmaan yhtä valaistunut kun koko ulkoministeriö

lontoo varma veikkaus että olin kotona. ei paljoakaan hätkähdyttänyt. katsoin uutiset pariin otteeseen tarkasti kuin asiaan kuuluu
Otsikko: Re: Missä olit, kun....
Kirjoitti: illusia - 02.11.2005, 16:31:55
ESTONIA

Kuulin uutisen aamu-televisiosta, se järkytti aika lailla. Siksi hämmästyinkin, kun keräsin työkaverini kimppakyytiin eikä kukaan sanallakaan puhunut tapahtuneesta, kunhan höpisivät hölynpölyä. Selvisi, että minua lukuun ottamatta kukaan ei ollut kuunnellut aamun uutisia!

WTC
Kefalonia, Fiskardo, ote reissupäiväkirjasta:

”Ilta lähestyi ja olikin kiire löytää huone ennen pimeän tuloa. Sataman lähettyvillä pyydettiin pelkistä huoneista ällistyttäviä määriä drakmoja, ja kävimmekin ennestään tutussa Reginassa kysymässä edullista yösijaa. Regina oli sillä hetkellä täynnä, joten varasimme huoneen kahdeksi seuraavaksi yöksi, mutta missä nukkuisimme tämän yön? Pitäisikö palata hetken matkaa takaisin päin; ohi ajamissamme pikkukylissä oli vuokrahuoneita, kauppoja ja tavernoja. Muistelin, että Reginan alapuolella olevalla pikkukujalla oli ehkä pari mahdollista majapaikkaa, enkä väärin muistanutkaan. Pessi ei ollut uskoa silmiään, kun hän näki, missä yö tultaisiin viettämään. Saimme talon isännän oman, kalustetun huoneen, joka oli täynnä henkilökohtaisia tavaroita; tietokone, vaatteita, valokuvia, kelloja, lääkkeet ja jopa ruotsalaiset kangaspuut. Olipahan vaihtelua aiempiin huoneisiin, jotka eivät juuri toisistaan erottuneet; kaikissa valkoisiksi kalkitut seinät, lautakatto ja katossa roikkuva lamppu ilman varjostinta. Kylpyhuonekin oli täynnä talonväen omia tavaroita. Kun pyysimme kahta juomalasia, isäntä osoitti perheen keittiötä, että siitä vaan! Koko päivän skootteriajelun jälkeen oli ihana päästä lämpimään suihkuun ja parvekkeelle istumaan Robola-lasillisen kanssa. Saimme lapsilta käsittämättömiä viestejä ja isäntämmekin osoitti televisiota hokien ”America, America”. Vai että oikein CNN näkyy, minua kiinnosti enemmänkin parvekenäköala. Kesti hetken ennen kuin tajusimme mitä maailmalla oli tapahtunut (oli 11. syyskuuta). Meitä puistatti ajatus mahdollisista seurauksista, vaikka olimmekin ilman tarkempia tietoja. Mutta maailman katastrofit oli helppo unohtaa tässä herrankukkarossa.”
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: sasja - 01.12.2005, 14:29:01
Estonian uppoamisesta kuulin äidiltäni tapahtuman jälkeisenä aamuna.

Dianan kuolemasta kuullessani podin darraa lapsuudenystävän kanssa. Kerroin asiasta äidilleni, joka kommentoi kylmästi: "Eikä ole"

WTC:n iskuista kuulin tullessani kotiin Star Wars näyttelystä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Kat - 01.12.2005, 15:35:00
Estonia: Tapahtumaa seuraavana päivänä olimme kaverin kanssa matkalla töistä lounastauolle, ja ihmettelimme miksi kaikki kaupungintalon liput olivat puolitangossa. Teksti-tv:stä bongasimme uutisen.

Diana: ei mitään muistikuvaa. Muistan kyllä lööpit lehdissä...

WTC: töissä, uutinen levisi kulovalkean tavoin nettifirmassa jo ennenkuin toiseen torniin osui. Se oli oikeasti pelottava uutinen.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Nicodemus - 01.12.2005, 21:12:43
Estonia: Koulussa oppitunnilla, opettaja avasi television uutisten ajaksi.

Diana: Kotona television avattua tiesin asiasta. Ainoa "suuri uutinen" joka mietitytti enemmän.

WTC 9/11: Koulusta tultua avasin television. Ei surettanut.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Molinero - 02.12.2005, 12:49:34
Estonia: Olin vielä ala-asteella, kun tämä tapahtui. Muistan vain, että aamulla äiti sanoi että laiva, jossa oli suomalaisia on uponnut. Lisäksi muistan, että keskustelimme asiasta opettajamme kanssa.

Diana: Sanotaanko suoraan, että ei mitään muistikuvaa. Ehkä siksi, että asia ei juurikaan haitannut (ei sillä, että ihmisten kuolema olisi kivaa vaan lähinnä siten, että miksi prinssin kanssa naimisiin mennyttä naista pitäisi surra muita enemmän??)

WTC: Olin kotona tyttöystäväni kanssa ja kun menin olohuoneeseen ja avasin telkkarin huomasin, että kaikilta kanavilta tuli sitä samaa P***aa! Seuraavana päivänä Suomessa pidettiin hiljaisia hetkiä sen muistoksi, että rikkaita jenkkejä oli kuollut. En voinut enkä voi ymmärtää edelleenkään tätä. Miksi emme pitäneet samalla lailla hiljaista hetkeä Pakistanin maanjäristysten jälkeen, entäpä niiden tuhansien ja taas tuhansien jokapäivä nälkään kuolleiden takia?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ronksu - 02.12.2005, 15:54:41
Tämä on taas näitä viestejä, jotka muistuttaa siitä miten tynnyrissä sitä on elänyt. Osaa näistä kun ei lunttaamatta osaa sijoittaa edes oikealla vuosikymmenelle.

Chernobyl ja Estonia eivät ole jättäneet minkäänlaisia muistikuvia. Dianastakaan en muista oikeastaan muuta kuin hämäriä mielikuvia tv-uutisoinneista.

WTC:stä kuulin tullessani koululta kämpälle, kun kämppis huuteli samointein katsomaan uutisia telkkarista. Ajallisesti se oli jonkin verran ennen törmäystä toiseen torniin.

Tsunamista kuulin vanhempieni luona telkkarista. Muutamaa viikkoa aiemmin pari brittiläistä kaveria oli lähteny Thaimaan suuntaan. Paria viikkoa myöhemmin ehtivät vastaamaan maililla että olivat toisella puolella maata.

Lontoon pommi-iskuista kuulin ranskalaiselta kaverilta, joka tiesi että olen lähdössä Lontooseen niihin aikoihin. Luulen että istuskelin töissä, ja loppupäivän ajan tuli kohtalaisen tiheään tarkisteltua uutiset. Itseä ei juurikaan mietityttänyt reissun turvallisuus, mutta odotin kyllä että joku muu alkaisi huutelemaan, että olisi syytä jäädä kotiin.

Sen jälkimmäisen Lontoon pommihässäkän (jossa ei kait sitten pommeja ollutkaan) aikana istuskelin Trafalgar square:lla ja koitin tajuta miten poliisiautot pysty niin nätisti puikkelehtiin ruuhkassa. En vieläkään tajua.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Juzt - 02.12.2005, 18:34:14
Lainaus käyttäjältä: "caitrin"
Tsunami: Elin koko viime joululoman niin omassa maailmassani, etten seurannut uutisia ollenkaan. Heräsin seuraamaan todellisuutta vasta joskus 29. päivän tienoilla, kun katastrofi oli tapahtunut jo tapanina. Kaipa joku oli jo aiemminkin minulle siitä sanonut, mutten ollut vaan rekisteröinyt koko juttua, kun ei ollut vaikuttanut kovin vakavalta.

Kyllähän tsunamissa muutenkin paljastui jutun vakavuus vasta pikkuhiljaa, eivät ne ensimmäiset uutislähetykset antaneet läheskään niin pahaa kuvaa tapahtuneesta kuin se lopulta oli.

Varmaan aika moni piti ensimmäisten tietojen tullessa sitä huomattavasti pienempänä juttuna kuin se oli.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: miqa - 05.12.2005, 23:18:58
ESTONIA
Yläasteella tuolloin, aamulla kuulin Huomenta Suomesta uutiset. Muistan vielä koulun ekan kerroksen käytävän aamukahdeksalta ja porukan odottelemassa OPO-tunnin alkua kaikkien yhtäaikaa jutellessa tuosta.

DIANA
Tästä ei minkäänlaista muistikuvaa. En oo koskaan seurannut kuningasperheitä ja häpeäkseni en kyllä edes tiedä keitä esim. Ruotsissa tai Englannissa on vallassa (tai "vallassa", aika nimellinen instituutio kai käytännön politiikan suhteen). Pääministerit ja presidentit kyllä on tiedossa aika monesta paikkaa. En ilmeisesti oo mikään hirveen innokas monarkisti. :D

WTC  
Olin tyyliin toista kuukautta ensimmäisessä työpaikassani ja sain ICQ-viestin joltain tutulta, minuuttia myöhemmin katseltiin sitten koko toimisto jonkun kollegan tietokoneelta livefeedia jenkeistä ja toisen koneen osuma. Kieltämättä oli aika jännittynyt tunnelma...

Tsunamin aikaan olin vanhemmillani viettämässä joulua ja meni sitten seuraavatkin päivät death tollia seuratessa. En muista missä olin Lontoon ekojen räjäytysten aikana... Epäonnistuneiden räjähdysten aikaan olin Firenzessa ja jo hetken päästä briiffaamassa netistä lukemiani uutisia kahdelle kauhistuneelle englantilaistytölle jtka jo sivukorvalla olivat kuulleet jostain sananpuolikkaita. Siinä mietti hetken aikaa minkälainen olisi oma suhtautuminen jos lintukodossa koskaan tapahtuisi mitään (Estonia excluded).
Otsikko: Re: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Wilsson - 06.12.2005, 21:12:54
Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?
Aamulla heräsin ja äiti kertoi että Itämerellä on uponnut laiva ja siellä on kuollut paljon väkea. Koulusssa sit katottiin uutisia ja keskusteltiin aiheesta

Prinsessa Dianan kuolema:
Tästä ei ole minkäänlaista muistikuvaa. Muistan kun kattelin uutisia jossa näytettiin kolarista mutta ei mitään tietoa että missä sitä silloin oltiin.

WTC:n sortuminen:
KaiPr:n päävartioon saavuin juuri kun televisio näytti miten toiseen torniin törmättiin ja siinä se ilta menikin sitten telkkarin ääressä ihmetellessä et mihin tää maailma on menossa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: the m - 02.01.2006, 15:34:38
Estonia: Himassa katsoin tv:tä ennen kuin lähdin kouluun. Koulussa muistan, että radion uutislähetystä "striimattiin" keskusradion kautta välitunneilla ja ruokatunnilla

Diana: Heräsin krapuloissani silloisen tyttöystävän vierestä ja kun aukaisin tv:n niin mistään muusta ei sinä päivänä puhuttukaan kuin Dianan onnettomuudesta

WTC: Duunissa hakkaamassa koodia kunnes joku työkaveri tuli huikkaamaan, että nyt on nykissä tilanne päällä. En meinannut uskoa millään, mutta bbc/nbc netin kautta lähettämä livekuva todisti hävityksen todeksi

Tsunami: Tästä katastrofista olin autuaan tietämätön pari kolme päivää. Olin viettänyt joulun Nicaraguassa viidakossa eikä siellä ollut mitään mediaa saatavilla mistä olisi voinut seurata maailmanmenoa. Paluumatkalla pysähdyttäessä ruokailemaan San Juan joen varrella sijaitsevassa San Carlosin kylässä, huomasin lehden missä kerrottiin tsunamista
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: marco8123 - 02.01.2006, 20:49:28
Estonian upotessa olin laivalla. Taisi olla jokin Viking-linen paatti.
Näin samalla matkalla kun Estonian uhreja kuljetettiin muistaakseni seawindilla suomeen. Oli kyllä outoa olla samaanaikaa laivalla, näin jälkeenpäin ajatellen...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: suzki - 03.01.2006, 17:51:58
Estonia: En muista miten siitä kuulin, mut sen muistan että oltiin lähdössä seuraavana päivänä risteilylle. Laiva lähti vasta puoliltaöin kun se oli ollut edellisen illan pelastustöissä. Matkustajat ja henkilökunta oli sillä risteilyllä molemmat aika hiljaista poikaa...

Diana: Autossa, oltiin tulossa jostain Seinäjoen läheltä futisturnauksesta

WTC: Olin kotona. Broidin tyttöystävä oli käymässä ja huus mulle että avaapa telkkari. Siinä vaiheessa oli molemmat koneet jo iskeytyneet ja avattuani telkun näin vaan savuavat tornit, Kesti vähän aikaa hiffata mitä todella on tapahtunut.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: sylvia - 03.01.2006, 18:27:45
Olin aika nuori, kun Estonia upposi. Muistan vain, että aamulla laitettiin tv päälle ja uutisissa kerrottiin tuosta. Koulussa puhuttii tuosta kovasti, mutta en tiedä tajusinko asiaa silti ihan 100%. Muistan kuitenkin olleeni aika järkyttynyt.

Dianan kuolema taas paljastui minulle niin, että aamulla aloin katsomaan lasten ohjelmia muun perheen nukkuessa. Yläruudussa meni tiedote jossa luki kutakuinkin: "Ylimääräinen uutislähetys klo: xx.xx: Prinsessa Diana kriittisessä tilassa, Dodi Alfayed menehtynyt". Olin kamalan järkyttynyt ja taisin herättää isän. Muistan sen, miten koko Britannia (ja muukin maailma) suri ja minua suretti etenkin Willian ja Harry.

WTC:n taas sain tietooni niin, että avasin tv:n tullessani kotiin ja ihmettelin, että mitäs ihmettä. Meni n. minuutti ja näin toisen lentokoneen syöksyvän toiseen torniin ja pian tornin luhistumisen. Aluksi en käsittänyt lainkaan mistä oli kyse. Tuntui aivan uskomattomalta. Loppuilta meni asiaa irkissä puidessa ja muistan, että kuuntelin The Mamas and The Papasin California Dreamingia, se jotenkin rauhoitti. Loppuenlopuksi olen kuitenkin ollut paljon järkyttyneempi tästä "terrorismin vastaisesta sodasta" ja muista kamaluuksista joihin Bush on ryhtynyt tajuamatta lainakaan, että ei tee muuta kuin kusee omille jaloilleen.

Tsunamin tapahtuessa taasen olin Helsingissä ja ensimmäiset päivät menivät aika ohi. Etenkin, kun aluksi sanottiin, että kuolleita oli ehkä tuhat eikä se niin suuren luonnonvoiman edessa tuntunut kamalan suurelta. Järkytys tuli vasta myöhemmin, kun kuolonuhrien määrä kasvoi ja kasvoi ja kasvoi ja pelotti, kuinka paljon lopulta onkaan kuollut. Jotenkin jaksoi myös suututtaa se thaimaathaimaathaimaa-höpötys, vaikka esim. Indonesian tuhot olivat plajon suuremmat. Toisaalta toki ymmärrettävää, kun siellä suomalaisia niin paljon oli, mutta ärsytti silti.

Lontoon pommi-iskuista en muista miten niistä kuulin enkä myöskään Madridista. Ne eivät ehkä tuntuneet niin järisyttäviltä. Seurasin kuitenkin uutisointia tarkkaan ja Madridin iskuista tein jotain uutispäiväkirjaakin kouluun. Molemmille vietin hiljaisen hetken koulussa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: salomaaj - 03.01.2006, 19:36:10
Estonia: Heräsin aamulla n. klo 5 siihen ku faija manaa kohta alkavaa työpäiväänsä (onnettomuudesta oli kuullut muutama minuutti aikaisemmin puhelimitse; työpaikka: Suomenlahden Merivartioston meripelastuskeskus).

Diana: Ei muistikuvaa, ei hätkäyttänyt ihmeemmin. (tekeekö tämä minusta huonon ihmisen?)

911: Saavuin koulusta himaan ja näin netissä videon jossa lentokone paukauttaa nokka edellä pilvenpiirtäjään. Luulin mauttomaksi vitsiksi kunnes muutamia hetkiä myöhemmin alkaa uutisoinnit suomalaisillakin tv kanavilla.

Tsunami: Intissä. Kuulin tapauksesta muistaakseni vasta seuraavilla lomilla (3-4päivää tapahtuneesta).
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: gevalia - 03.01.2006, 22:04:32
Estonia Olin ala-asteella ja muistaakseni kaverit kertoivat.

Diana Oltiin koko perhe ruokapöydän ääressä, ja isä totesi, että " että voi kun se prinsessa Dianakin nyt kuoli". Olin ihan että täh.. eipä tullut hirveesti seurattua uutisia niihin aikoihin...

WTC Tulin koulusta kotiin ja laiton television päälle ja ihmettelin alkuun, että miten sieltä tulee joku toiminta pläjäys keskellä päivää....  Siinä sitä sitten puitiin kämppisten kanssa koko loppu ilta.

Tsunami Luin lööpeistä.

Lontoo Nousin muutamaa minuuttia ennen ensimmäistä räjähdystä ylös liverpoolstreetin tube asemalta... ja silti kesti tosi kauan ennen kun tajusin, että jotain vakavaa oli oikeesti tapahtunut..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: S_ohvi - 04.01.2006, 19:40:06
Missä olit,

kun kuulit Estonian uponneen?
- Hangossa jossain, en muista missä, olin niin nuori

Prinsessa Dianan kuolema:
- En tiedä

WTC:n sortuminen:
- Kotona sohvalla (oli kuumetta joten kouluun ei tarvinnut mennä  :) )

Tsunami:
- Kotona

Lontoo
- Kotona sekin
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Relsamu - 05.01.2006, 14:18:39
Estonia
Isä herätti ja käski katsoa Aamu-TV:tä. Sitten lähdin kouluun, olin silloin yläasteella. Muistan että järkytyin siitä aika lailla.  

Prinsessa Dianan kuolema:
En muista yhtään. Taisin olla jossain reissulla, luulen että kuulin asiasta vasta jälkikäteen.

WTC:n sortuminen:
Toista viikkoa uudessa työpaikassa, juuri muuttanut Helsinkiin. Tulin kotiin, laitoin tv:n päälle. Vähän aikaa katsoin ennenkuin tajusin mistä oli kyse. Samalla toinen kone lensi torniin. Soitin silloiselle poikaystävälle, joka ei uskonut minua...  :roll: Muistan nähneeni MoonTV:ssä tai HTV:ssä (olikohan sen nimistä kanavaa?) kun joku reportteri meni kertomaan asiasta kadulla ihmisille, eikä lähes kukaan uskonut häneen.

Tsunami:
Olin vanhempien luona Pohjanmaalla, kuulin uutisissa.

Lontoo:
Tästä en tiennyt mitään noin viikkoon, olin Aasiassa ja sairastuin sen verran etten päässyt sängystä ylös. Toivuttuani näin sattumalta vilahduksen asiasta siitä ainoasta tv:stä joka lähistöllä sattui olemaan.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tasmanian tuholainen - 06.01.2006, 19:19:04
Vähän off-topic, mutta en ihan ymmärrä miten prinsessa Dianan kuolema sai mittasuhteiltaan sellaisen mediamylläkän kuin sai. Jonkun JFK:n salamurhan aiheuttaman kohun kyllä ymmärtää, mutta Dianasta en jaksanut enkä jaksa edelleenkään välittää, kuten en muistakaan kruunupäistä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: rinja - 11.03.2006, 18:55:39
Estonia:
Mulla oli silloin kotona "bileet" sikälimikäli 10-vuotiaan juhlia voi bileiksi kutsua :) Oltiin isosiskon huoneessa ja katsottiin uutisia. Sitten tanssittiin hitaita  :lol:

Diana:
Olin juuri tullut ruokkimasta aamulla heppaa kun katsoin telkkarista muistaakseni Tallijengiä (?).
Alareunaan ilmestyi teksti, jossa ilmoitettiin Dianan kuolemasta ja ylimääräisistä uutislähetyksistä.

WTC:
Olin tervehtimässä sairasta poikaystävääni ja katsoimme telkkaria, kun uutiset informoivat lento-onnettomuudesta kunnes totuus selvisi ja poljin kotiin henki hievärissä katsomaan telkkaria omien vanhempien kanssa :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tuppatuur - 11.03.2006, 20:45:12
WTC kun tulin ysiluokkalaisena kotiin.
Estonia - olin kai niin pieni ja onnellisen tietämätön.
Diana - en varmaan edes tiennyt kenestä on kyse.
Lontoo - Kreikassa reissaamassa ja piti sitten yrittää selvittää mistä on kyse lehtikiskoja urkkimalla. Hesari maksoi 7 euroa eikä budjetti antanut periksi.
Myyrmäki - olin töissä ja kaveri soitti kun oli ollut lähistöllä. Koulussa se oli isompikin juttu kun luokkakavereita oli ollut paikalla.
Tsernobyl - olin kolme viikkoa vanha ja olin nukkua tuhisemassa ulkona kuistilla.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: S~ - 11.03.2006, 20:57:20
Diana - se oli sunnuntaiaamu, kun isä huusi olkkarista, että "Diana on kuollut!!" Siinä se sunnuntai menikin uutisia katsoessa...

Estonia - se oli sateinen päivä ja muistan, että oltiin hakemassa äitiä töistä ja kuunneltiin isän kanssa uutinen auton radiosta. Taisi olla keskiviikko, on ainakin jotenkin semmonen muistikuva..  :?

WTC - Keskiviikko oli mielestäni tämäkin?? Oltiin kaverin luona tekemässä historian ryhmätyötä.

Lontoo - Avasin sattumalta radion tuona torstaiaamuna ja siellä sanottiin, että Kings Crossilla on jotain häikkää... no puolen tunnin kuluttua oli jo homman laajuus vähän selvinnyt. Yritin heti soittaa kaikille ystäville, että ovatko tallessa, mutta puhelinverkot oli tietty ihan tukossa. Mutta kyllä he sitten kuitenkin olivat turvassa. Varmasti päivä, joka pysyy mielessä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Dahlia - 11.03.2006, 21:50:30
Estonia - ala-asteella olin, olin sina paivana sairaana kotona ja aiti kertoi. Muistan hamarasti kuinka hirveassa kuumeessa makasin sohvalla ja katsoin uutisia aiheesta...

Diana - olin tallilla ja joku ratsastuksenopettaja(?) kertoi... Jostain syysta ei mitenkaan kummemmin koko asia minua liikuttanut...

WTC - olin Helsingissa, ei mitaan muistikuvaa miksi(shoppailemassa?), kun joku lahetti tekstiviestin...

Lontoo - olin Lontoossa ja yritin epatoivoisesti saada ystaviani kiinni koko paivan...kenenkaan puhelin ei vastannut, oli linjat sen verran tukossa. Onneksi ei kukaan tuttu kuitenkaan osunut pommien tielle. Iltapaivalla mentiin lahiopubiin jossa tuli suoraa uutislahetysta telkkarista ja oli kovin vakava tunnelma, niinkuin voitte varmaan kuvitella.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Miklo - 11.03.2006, 22:57:13
WTC - Olin koulusta mennyt suoraan seurikselle kahveille ja muistan et joku yks kaveri soitti sinne toiselle et avatkaapas telkkari...

Myyrmäki - Jossain leirillä sillon olin ja siellä sitä porukalla mietiskeltiin..

Noista muista ei kyllä mitään mielikuvaa ole.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Kuh'n - 12.03.2006, 12:32:55
Estonia
Olin 4. luokalla, enkä kouluun mennessäni tiennyt asiasta mitään. Koulun yhteisessä aamunavauksessa liikuntasalissa siitä mainittiin ja opettajat olivat kovin vakavina.  Ei siitä sitten mielestäni pahemmin puhuttu, mutta muistan kyllä hyvin jälkeenpäin uutisista kuinka spekuloitiin kaikkea keulaportin huolimattomasta sulkemisesta aina räjähdykseen.

Diana
Ei jäänyt kovin hyvin muuten mieleen, kuin että jonkin lukuisista uutislähetyksistä tullessa teeveessä, minä tein meetvurstileipää keittiön puolella, ja sisko oli aika järkyttynyt tapauksesta. :?

WTC
Olin tullut lukiosta ja söin jotain välipalaa ja luin syventyneenä lehteä keittiön pöydän ääressä. Äiti siinä vissiin selaili telkkaria ja kommentoi jotain, että "mitäs tää nyt on?" Vähän aikaa siinä meni ennenkuin tajusi ettei se ole mitään hämärää leffasälää, vaan uutislähetys. Aika epätodellinen olo oli ja tekstareita läheteltiin kavereiden välillä. Eipä tullut seuraavan päivän läksyjä tehtyä eikä sanakokeeseen luettua.

Tsunami
Joulua kotona viettämässä. Ekan kerran luin teksti-teeveestä etusivun otsikon, mutta en asiaan kiinnittänyt juurikaan huomiota. Ja asiahan tunnetusti selkeni pikkuhiljaa tipoittain.

Lentokoneen törmääminen vuoreen Kreikassa 08/2005
Olin ostamassa eväitä Korfulla sijaitsevasta pienestä kaupasta, ja hyvä että kauppias silmiään telkusta laskematta hoiti ostokseni.

Lahden doping-käry 2001
Parhaiten muistan sen, kun kotona katselimme dokumenttia Myllylästä ja kaikista kurkoista suojuoksuharjoituksistaan ja sitten lähdettiin paikan päälle seuraamaan 50km:n hiihtoa (melko yleisöystävällinen laji :roll: ). Siellä sitten paikanpäällä selvisi ettei Myllylä osallistukaan ja paikalla alkoi kiertää hurjia huhuja lääkäreiden eroamisesta yms.

Pääsiäinen 2005
Oltiin kaverilla porukalla katsomassa Tsekki-Suomi -jalkapallokarsintaottelua. Shefkin pusku metristä maalivahtia päin ja vastahyökkäyksestä Tsekki tekee voittomaalin. Onneksi oli tiedossa sauna ja paljon olutta. Tapaus verrattavissa legendaariseen Suomi-Unkari -peliin sateisella Olympiastadionilla vajaa 10 vuotta sitten :evil:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: petska - 13.03.2006, 11:33:54
WTC: Muistan kun makailin sangylla ja kattelin televisiota. Veljeni tuli huoneeseen ja sanoi etta vaihda teksti-tv:lle, jotain kauheeta on tapahtunut USA:ssa. Vaihdoin siis teksti-tv:lle ja siella oli nopeasti kirjoitettu, lyhyt patka aiheesta, vain vahan sen jalkeen kun ensimmainen kone oli osunut. Sitten nain viesteja etta toinenkin kone on asunut, eika ole enaa kyse onnettomuudesta, vaan epailtiin terroristi-iskua.

Silla hetkella ajattelin etta eihan toi nyt kummoinenkaan juttu, Lahi-Idassa ja Afrikasssa tapahtuu iskuja koko ajan. Myohemmin ihmettelin, miten tasta tehtiin niin suuri juttu, spesiaalilahetyksia ja kaikkea, mutta tajusin etta lansimaiset ihmiset tunsivat itsensa uhatuiksi, ja monet ajattelivat etta tama on isku "lantta" kohtaan.

En oikeastaan koskaan itse tuntenut talla tavalla. Minusta se on aina ollut vain yksi isku loputtomassa tappamisen kierteessa...


Niin, ja Dianasta ja Estoniasta ei ole hajuakaan, muisti ei ulotu noin varhaisiin aikoihin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: titania - 13.03.2006, 14:57:39
Estonia: Heräsin aamulla, laitoin telkkarin päälle joka-aamuiseen tapaan ja uutisista kuulin että joku autolautta on uponnut. Muistan puhuneeni asiasta äidin kanssa aamupalalla ja kaipa siitä oli koulussakin puhetta. Olin lukion vikalla luokalla ja sukulaiset kyselivät että miten te uskallatte lähteä keväällä abiristeilylle, jos sekin laiva uppoaa. Uskallettiin. :)

Diana: Olin ollut aamuvarhaisesta töissä (siivoamassa hotellissa) ja tulin kotiin joskus puoliltapäivin. Olin menossa päivätorkuille, kun kämppikseni huikkasi omasta huoneestaan että Diana on kuollut. En meinannut uskoa, kysyin että onko tuo joku huono vitsi. Ihmeen paljon järkytti, vaikken koskaan ole ollut erityisen kiinnostunut kuninkaallisista.

WTC: Menin töiden jälkeen silloisen poikakaverini luo. Olin siellä jo jonkun aikaa hengannut kun poikakaverini kysyi ohimennen "ootko muuten kattonut uutisia tänään?" ja kun kysyin että miten niin, niin käski laittaa BBC:n auki. Uskomatonta, olin ihan monttu auki että onko tuo todellista. Näytti ihan elokuvalta. Silloinen pomoni harrasti lentämistä ja seuraavana päivänä aiheesta heiteltiin töissä paljon huonoja vitsejä.

Tsunami: Vilkaisin aamulla uutiset teksti-tv:ltä ja siellä luki jotain hyökyaallosta. Työkaverini oli puhunut Thaimaan-matkasta ja mietin, että joko se ehti lähteä sinne. Ei ollut onneksi ehtinyt, lähtö olisi ollut tsunamia seuraavana päivänä mutta matka suuntautuikin sitten toisaalle.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: snufkin - 14.03.2006, 11:27:26
Estonia: Mulla on tästä aika hämärä kuva. en varsinaisesti muista uutisia uppoamisesta, mutta muistan uutisia mereltä, jossa kellui jos jonkinlaista romua. Vähän on hämärä.

Diana: Olin kahden ystäväni kanssa meidän vintillä leikkimässä jotain mielikuvitusleikkiä, kun perhetuttumme tuli kylään ja kertoi, mitä oli tapahtunut. Ei Silloin kovin hetkauttanut, mutta jälkihypetys oli aika mittava.

WTC: Olin lähdössä isoskoulutukseen pyörällä (7 km), kun ruudussa rullasi "ylimääräinen uutislähetys tulossa". Jäin katselemaan uutiset ja olo oli todella epätodellinen. Kaiken lisäksi uutisten aikana lähes reaaliajassa lensi toinenkin kone. Muistan uutistenlukijoiden epätoivoisen ilmeen, josta tiesin, että tästä puhutaan vielä kauan. Koko pyöräily matkan olin ihan mietteissäni ja ajattelin, mitä kaikkea tästä seuraa.

Olof Palme: Omaa muistikuvaa ei ole, mutta äidin kertomuksen mukaan olin synnytysosastolla tuolloin. :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Mizzoni - 14.03.2006, 23:13:54
WTC: Molemmat korvat pahasti tulehtuneina (valuivat jotain vihreää, yök, kuulo oli suunnilleen nollassa) raahauduin tuskissani yksityislääkärille kun hermot paloivat julkisen odotteluun. Odotushuone oli täynnä mummeleita, jotka katsoivat suut auki ja niskat kenossa katon rajassa olevaa telkkaria. Kuumepäissäni erehdyin mummojen kovasti innostuneen jostakin katastrofielokuvasta, Liekehtivä torni osa 5 tms. Muutaman minuutin päästä tajusin että hei tämä tuleekin livenä Jenkeistä.

Lahohko pää, muita en muista niin tarkkaan.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: diokenes - 16.03.2006, 20:17:32
Estonia: Olin West virginian morgantownissa, luin parisen paivaa myohemmin pikku-uutisen lehdesta Euroopassa tapahtuneesta laiva onnettomuudesta. Ei ollut kovin suuri asia Amerikkalaisen mittapuun mukaan. (Ei tapahtunut Ameriiikan mantereella )

Wtc: Italia, oliko Cnn:n kanava telkkarissa, luulin katsovani jotakin fiktiota, edes nais-selostaja ei ymmartanyt mita tapahtui, kun toinen kone iskeytyi torniin.

John lennon: Suomessa, kuulin muistaakseni "rock-radiosta", ja tippa tuli silmaan...

Tsernobyl:  Telkkarissa Suomessa, par viikkoa sen jalkeenkin siivottiin kaaakkois-Suomen saaristoa aika hemmmetin hyvalla tuntipalkalla auringonpaisteessa.

Olof palme: Telkkarissa Suomessa, sen kummempia muistikuvia...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: PetraJii - 18.04.2006, 10:04:03
Estonia:

Tais olla tavallinen kouluaamu kun niin monet tässäkin threadissa kertoivat koulussa olleensa. Mä oon ollut yläasteella silloin. Kait sitä siellä päiviteltiin, mutta varsinkin sitä sit päiviteltiin kaveriporukassa, joiden kanssa olimme seuraavalla viikolla lähdössä Ruotsin risteilylle. Europan autokansi-visiiri-hässäkkä hitsattiin kiinni muistaakseni samana päivänä kun me lähdettiin sillä seilaan. Ja muistan siellä risteilyllä sen epämukavan olon kun oli myrskyä ja pimeää..

Diana: Olin töissä kioskissa, joku vanhempi miesasiakas sen minulle kertoi. Reaktio oli kyllä jännä- hetkeksi pysähtyi niinkuin oikeasti olisi kuulluut tuttunsa kuolleen. Samana iltana oli kavereideni kihlajaisbileet. Olivat päättäneet päivämäärän jo paljon aikaisemmin, nyt siihen vaan tuli kolkko lisäys- "päivänä jolloin Diana kuoli"

WTC: Olin bussissa ja juttelin kaverini kanssa ja exäni laittoi tekstarin että lentokone on törmännyt WTC:een ja minä ensin kelasin että mitä helv.. Helsingissäkö?? . Kerroin sen kaverilleni ja jatkoimme jutustelua ihan muista jutuista. Sitten tuli hetiperään toinen tekstari että toinenkin kone on lentänyt ja että ensimmäinen torni on romahtanut. Siinä vaiheessa sanoin kaverilleni että 3. maailmansota on alkanut. Menin kotiin ja liimannuin telkun ääreen. Se oli jotain ihan uskomatonta. Samana iltana tämä Dianan kuolinpäivänä kihlautunut ystäväni soitti ja päiviteltyämme yhdessä tätä WTC-juttua hän kertoi heille olevan tulossa vauva :)
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Blanche-Neige - 18.04.2006, 21:45:15
Estonia:
Olin kai viidennellä luokalla silloin, menossa kouluun. Avasin teksti-tv:n joskus puol seittemän maissa aamulla, ja siinä luki "Autolautta Estonia uponnut". Ajattelin, ettei siellä varmaan matkustajia oo kauheesti ollut tai jotain...vasta koulussa selkeni, kuinka mittavasta onnettomuudesta oli kysymys. Sukulaiseni oli siellä pelastustöissä.

Diana:
Taas teksti-tv aamulla. Eihän se voi olla SE Diana, tuli ekaksi mieleeni..ihan ku heitä olis monta ollut. Muistan joidenkin moralisoineen sitä, ettei äiti Teresan kuolema samoihin aikoihin saanut lainkaan niin paljon huomiota kuin Dianan.

WTC:
Olin huoltsikalla kahvilla kaverin kanssa, ja katosta roikkuvasta telkkarista tuli kuvaa missä lentsikka osui torniin. Luulin että se oli jotain elokuvaa tms...äänet olivat hiljaisella. Pian joku tarttui kaukosäätimeen, ja sitten kaikki alkoivat seuraamaan äimistyneenä.

Tsunami:
Oltiin sukuloimassa exän kanssa, syötiin jouluherkkuja. Se oli jokin ohimennen-kommentti, ei kukaan vielä tiennyt tilanteen vakavuudesta.

Ja sit paluu vielä lapsuuteen...muistan ku Freddie Mercury kuoli. Siitä sanottiin uutisissa, ja mun äiti alkoi itkee  :roll:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: ElinaA - 19.04.2006, 10:24:32
ESTONIA:
Heräsin aamulla ja äiti kertoi kun se katseli telkkaria. Koko päivän koulussa seurattiin tapahtumaa

DIANA:
Sama homma, mama kertoi

WTC:
Tulin koulusta kotiin ja koko perheeni oli tv:n ääressä

LAHDEN DOUPING-KÄRY 2001 2001:
Olin Malesiassa ja vanhemmat tekstasi

LONTOO:
Radiossa autossa. Oma matkaa peruunutui, olisin lähtenyt lontooseen seuraavalla viikolla... :(



[/u]
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: FunkyStar - 21.04.2006, 10:04:26
Tässä on muutamia, mitä muistan:

Estonia: Olin menossa aamulla kouluun, kun asiasta mainittiin aamu-tv:ssä. Koulubussissa olikin sitten kova kohina, kun kaikki puhuivat tapahtuneesta.

WTC: Olin töissä valokuvausliikkeessä, kun asiakkailta alkoi tulla kommentteja, että Amerikassa on pilvenpiirtäjä romahtanut. Vähän kerrallaan tuli tarkempaa tietoa. Ja kun iltapäivällä pääsi kotiin, niin loppupäivä meni tilannetta tv:tä seuratessa

Tsernobyl: Itse tapahtumaa,en muista, mutta on jäänyt elävästi mieleen, kun olin mummon luona, ja hän kielsi etten saa mennä syömään sämpylää ulos, koska siellä on "ydinvoimamyrkkyjä".

Tsunami: Olin juuri katsonut  joululahjaksi saamani elokuvan loppuun ja laiton tv-uutiset päälle, kun siellä kerrottiin maanjäristyksestä ja siitä seuraavasta hyökyaallosta, joka on tappanut runsaasti ihmisiä.

...muita ei nyt tällä kertaa tuu mieleen  :?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tyttö Tallaaja - 22.04.2006, 19:11:23
Ulof Palme murhattiin

KAtsoin tyytyväisenä aamulla lastenohjelmia. Väliin ne laittoi aina sellaisen erikoislahetyksen että Ulof Palme on murhattu. Siinä meni halinallet ja muut aiheen välissä. Sitten kävin herättää mutsin ja kerroin sillekin että erikoisuutislähetykset häiritsee mun aamun rutiineita. Hämmästyin kun äiti tunsi murhatun miehen...

Tsernobyl.

Olin Sundsvallissa serkkujeni luona kylässä. Muistaakseni pillit alko soida ja kaikkien piti mennä sisälle, sulkea ovet ja ikkunat tms. Mun serkut jäi jumiin kouluun joksikin aikaa ja mä sitten mummon ja tädin kanssa keksin sisätekemistä. Aikuisset tais jännätä tuulensuuntia.

WTC

En uskonut silmiäni kun aamiaisella duunimatkalla katsottiin aamuteeveetä. Duunikaverin veli oli samana ed. päivänä lähteny Nykiin ja jännättiin sen olemassa oloa. Myöhemin selvis että se Finski oli kääntynyt atlantin yllä takaisin suomeen.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: tirmo - 26.04.2006, 08:23:56
Tsernobyl

Olin alle 6-vuotias ja kotona. Äiti oli viimeisillään raskaana tuolloin ja kovin huolissaan. Ymmärsin, että ilmassa on joku uhka. Ulkona ei saanut olla yhtä paljon.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: cariad - 09.06.2006, 22:33:32
Estonia:
Olin yläasteella ja äiti tuli herättämään tavalliseen kouluaamuun. Äiti tuli sanomaan, että autolautta on uponnut. Kysyin, että mikä on autolautta. :)

Dianan kuolema:
Olin teininä ollut tyyyylsissä kotibileissä, joista en heti löytänyt kyytiä kotiin. Kyllästyin ja lähdin aamukolmelta kävelemään noin kymmenen kilometrin matkaa kotiin. Sillä matkalla sitten olin, kun Diana kuoli.

WTC:
Mulla oli samana päivänä synttärit, joten olin kaupungilla juhlimassa. Tuttuja kun tuli vastaan niin sanoivat jotain hyökkäyksestä Pentagoniin. Ei tajuttu koko juttua ennen kuin päästiin yliopiston bileisiin, jotka oli peruttu ja joissa porukka katseli uutisia isolta screeniltä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Put - 14.06.2006, 13:57:29
Tsunami:
Olin viettämässä joulua kotona ja katselin telkkaria, kun ruutuun alkoi pyörimään teksti ylimääräisestä uutislähetyksestä. Ensimmäinen ajatus oli, että nyt on tapahtunut jotain kamalaa. Uutislähetyksessä kuitenkin puhuttiin "vain" jostakin hyökyaallosta Thaimaassa ja minun käsitykseni asiasta oli, että korkeintaan kourallinen ihmisiä oli kuollut rannalle. Max. 10 henkeä. Jätin asian omaan arvoonsa ja jatkoin omia puuhiani. Myöhemmin selvisi asian oikea tilanne. Tsunami olikin sitten joulunpyhien ajan se tärkein uutinen. Poikaystäväni mummo joutui sairaalaan ja muistan meidän istuneen kolmestaan sairaalassa tuijottaen tv:tä. Tutkimme myös lehdestä kadoksissa olevien ihmisten listoja.

Lontoo:
Olin kesätöissä Postilla ja tauolla seurasimme uutisia. Lähetin viestiä kaverille, että onko kaikki ok.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: coral - 16.06.2006, 12:00:12
Muuten ei kyllä tapahtumat ole pahemmin mileen jäänyt mutta silloin kun Diana kuoli niin kaikki oli ihan kamalaa ja surullista... En oikeen käsittänyt, joku rinsessa oli kuollu :(

Ja silloin kun WTC:n isku oli niin saavuin juuri leikkaussalista ilman umpparia ihan pää pöhnässä. Sitten tuli muutama uutislähetys katottua ja nyyhkytettyä kun tunnelma muutenkin sairaalaolosuhteissa on niin hilpeä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: porsasurhea - 16.06.2006, 12:15:51
Ma en oikeen tieda olenko sitten uskomattoman kylma ja tunnekoyha ihminen, mutta muhun ei ns. suuronnettomuudet vaikuta juuri lainkaan.

Esim. WTC, ihan oikein niille (tavallaan). Iteppa ovat ympari maailmaa sotineet ja tuhonneet mutta sitten kun omaan maahan kohdistuu hyokkays niin se onkin sitten maailman suurin juttu. Mulle painoarvoltaa WTC:n pankkiiri on samalla tasolla kuin Irakin basaarikauppias.

Estonia ja Diana. Onnettomuuksia kumpikin. Niita sattuu.

Tsunami. Jos asutaan alueella, joka on herkka luonnonmullistuksille niin pitaa ottaa se riski etta jotain kay.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: fuego - 16.06.2006, 19:13:55
Estonia - en muista. en varman suomessa kun ei tullut enemman kiinnitettya huomiota.

Dianan kuolema - Milano / Como

WTC - UK. Tutut Italiasta ja Suomesta sms:si, sen jalkeen nettiin ettimaan lisaa aiheesta silloin ...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Kaleidoscope - 16.06.2006, 21:59:13
Mulle jäänyt tuo WTC:n isku mieleen voimakkaasti senkin takia, kun näin samana päivänä pikkusiskoni ekaa kertaa... Oikeeta tunteiden myllerrystä koko päivä. Oltiin mummolla, sillä oli teksti-TV auki ja yht'äkkiä alko tulemaan NIITÄ otsikoita.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: peikotus - 20.05.2007, 17:33:52
Lontoon pommeista kuulin töissä dementoituneelta vanhukselta. Luulin tämän palanneen ajassa 60 vuotta taaksepäin ja yritin saada tätä rauhoittumaan ja ajattelemaan jotain muuta. Kotona karu totuus paljastui...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: viljami - 22.05.2007, 16:34:52
Lontoo - Istuin kanaalia ylittävässä lautassa kun sain tiedon tekstarilla. Olin siis tulossa Lontoosta ja menossa Pariisiin.

WTC - Istuin sohvalla telkkaria katsellen kun ruutuun pamahti ylimääräinen uutislähetys.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: sadetanssi - 22.05.2007, 17:04:17
Kun 7.7.2005 noi Lontoon pommi-iskut tapahtui, olin Lontoossa kielikurssilla. Muistan ku me istuttiin hydeparkissa ja syötiin eväsleipiä, ja vanhemmat soitteli paniikissa, ollaanko me kunnossa. Vietettiin sitten vikat kaks "lontoopäivää" hostellihuoneessa jossa oli kolme kerrossänkyä niin vierekkäin että jäljelle jääneelle lattiatilalle ei mahtunut edes avaamaan matkalaukkua.

WTC:n näin silloin suorana telkkarista kun se toinen torni tuhoutui. Olin ykstoista. Seuraavana päivänä kun kerroin kavereilleni, sain kuulla lähinnä "hei mitä välii"-tyylisiä kommentteja.  :roll:

Dianan kuollessa olin niin pieni, että muistan vain kuinka joku ohjelma mitä me katottiin keskeytyi, kun tuli ylimääräinen uutislähetys. Mä olin ihan että wtf. kuka Diana?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: PetraJii - 22.05.2007, 17:12:17
sadetanssin muisteloita lukiessa tuli kyllä auttamattoman tätimäinen olo  :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: alan_mies - 22.05.2007, 17:38:54
WTC:n muistan nähneeni matkalla pohjoiseen tankkaustauolla keskisessä Savossa Leppävirralla sijaitsevan mainion Sulo Vilen -tyylisen perheyrityshuoltoaseman televisiosta. Kuvaa tapahtuman merkittävyyttä, että noinkin arkisen ympäristön muistaa vieläkin.

Muut mieleenjääneet ja pysäyttäneet uutiset eli Dianan kuoleman ja Estonian muistan kuulleeni kelloradion uutisista unenpöpperöisenä. Ja minä olen niin setä, että muistan vielä Urho Kekkosen kuolemankin, siis sen entisen presidentin... liekö valtaosa tämän foorumin kirjoittajista silloin syntynytkään.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: jk - 22.05.2007, 17:49:14
Kylläpä täällä tosiaan alkaa tuntea itsensä vanhaksi. Joo, muistan Kekkosen kuoleman, Olof Palmen murhan (olin hiihtolomalla silloisessa mummolassa) ja Tshernobylin onnettomuuden. Kaksi ensinmainittua kuultiin ensin radiouutisista. Ei ollut silloin vielä aamu-TV:tä eikä nettiä. Tshernobylistä taisi tulla ensimmäinen tieto illalla TV-uutisissa.

Noihin aikoihin mentiin hiihtämällä kouluun kesät talvet, kolmenkymmenen asteen pakkasessa. Susi roikkui toisessa lahkeessa ja karhu toisessa. :D :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Safter - 22.05.2007, 17:56:00
WTC

Tulin juuri duunista kotiin ja aloin ihmetellä, että mitä helkuttia. Siinä kohtaa oli vielä virallisena tietona törmänneen koneen olleen pienkone, mutta mtv3:n uutispäällikkö ohi virallisten tietojen siinä selitteli kyseessä olevan täysverisen matkustajakoneen. Itsekin toki, ja varmaan monet muutkin jo uutiskuvista näkivät sen olleen matkustakoneen. Aika pian tämän jälkeen tulikin uutta kuvamateriaalia toisesta tornista. Sittenhän ei enää ihmisillä ollutkaan epäselvää, että kyseessä olisi vahinko.

Lontoon pommi 7.7.2005

Damin kentällä vaihtamassa konetta. Kaveri soitteli ja kertoi asiasta. Onneksi lennot Damin kautta sain Aasiaan sai sillä kertaa muutaman kympin halvemmalla kuin LHR:n kautta. LHR taisi olla varotoimenpiteenä aika sekaisin sen päivän. Sitten seuraavat viikot Aasiassa ihmisten kysellessä kotimaatani vastailin Finland, joka kerta sai kuulla England bombing, England bombing. Liekö huono ääntämiseni vai sitten huono tuntemus Suomesta yhdistettynä Englannin esiintymiseen uutisissa niinä aikoina huomattavan paljon.

Diana

Kankkusessa kotona availin telkkua ja kuulin uutisesta. Baaristakin oli yöllä oli tullut mukaan joku yhdenyön tuttavuus. Eipä aamulla tarvinnut kummankaan olla tuppisuuna. Riitti juttua kun taivasteltiin tapahtumaa. Järkytyin itsekin hyvin pahasti.

Estonia

kotona vanhempien luona kahvia juomassa, kunnes kuulimme radiosta tapahtuneen.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: alan_mies - 22.05.2007, 18:25:57
Hähää, meni kilpailuksi.

Varhaisin nyt mieleeni tuleva uutismuisto lienee oululaisen Aarno Lamminpartaan lentokonekaappaus vuonna 1978, jota seurattiin kotona tiukasti tv-uutisista, minä perheen pienimpänä vihreällä kokolattiamatolla Saloran edessä maaten, plyyshityyny pään alla.

Myös saksalaisten vasemmistoterroristien lentokonekaappaukset 70-luvulla muistan, mutta vuosia en enää. Taisivat olla ennen tuota. Muistaakseni joku niistä päättyi erikoisryhmän iskuun ja useamman kaapparin kuolemaan jollain afrikkalaisella lentokentällä. EN käyttänyt googlea, joten nämä ovat muistinvaraisia. Olisikohan juutuupissa kuvaa?

Ja kohta tulee Diokenes-setä tai joku muu veteraani muistelemaan Kennedyn salamurhaa...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Safter - 22.05.2007, 18:50:29
Lainaus käyttäjältä: "jk"
Kylläpä täällä tosiaan alkaa tuntea itsensä vanhaksi. Joo, muistan Kekkosen kuoleman, Olof Palmen murhan (olin hiihtolomalla silloisessa mummolassa) ja Tshernobylin onnettomuuden. Kaksi ensinmainittua kuultiin ensin radiouutisista. Ei ollut silloin vielä aamu-TV:tä eikä nettiä. Tshernobylistä taisi tulla ensimmäinen tieto illalla TV-uutisissa.

Muista itse ja thsernarin. Olin ihan ensimmäisiä kertoja silloin yksin kotona muutaman tunnin vanhempien ollessa joissakin juhlissa käymässä. Nuoremman sisarukseni kanssa oltiin aika peloissaan, koska uutisissa oli aika vakavannäköistä porukkaa kommentoimassa ja arpomassa sopivaa tilannekuvaa.
Lainaus käyttäjältä: "jk"
Noihin aikoihin mentiin hiihtämällä kouluun kesät talvet, kolmenkymmenen asteen pakkasessa. Susi roikkui toisessa lahkeessa ja karhu toisessa. :D :D

Meillä mentiin pelkät talvet, öö en juuri nyt muista paljonko susia ja karhuja oli lahkeissa kiinni.:wink:  Siis ihan oikeasti kuljettiin talvisin e-suomessa suksilla talvisin kouluun ja takaisin.
Lainaus käyttäjältä: "alan_mies"
Hähää, meni kilpailuksi.
Varhaisin nyt mieleeni tuleva uutismuisto lienee oululaisen Aarno Lamminpartaan lentokonekaappaus vuonna 1978, jota seurattiin kotona tiukasti tv-uutisista, minä perheen pienimpänä vihreällä kokolattiamatolla Saloran edessä maaten, plyyshityyny pään alla.

Ja nuoremmat, jotka ihmettelevät mistä osa meistä nyt kilpailee, on oikea nettisaittinne tutustua asiaan:  Ylen Elävä arkisto - Finnairin lentokoneen kaappaus. (http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=2&t=270&a=1188) Ellen nyt ihan väärin muista, taisi alkoholilla olla aika reipas osuus tuossa kaappauksessa?

Samalla ihan vaan maailmankuvaa avartaaksenne, tutustukaa samalla neuvostoliittolaisten lentokonekaappauksiin, joissa koneet laskeutuivat Suomeen. Suunnilleen koko valtionjohto aina tehtaankatua myöden oli kentällä setvimässä tilannetta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: pekkapoks - 22.05.2007, 18:56:42
Lainaus käyttäjältä: "alan_mies"


Ja kohta tulee Diokenes-setä tai joku muu veteraani muistelemaan Kennedyn salamurhaa...


Ei ihan Kennedystä tämä muisto, mutta muistan kun ala-asteella seurattiin USA:n presidentin vaaleja. Jokaisen piti tietysti kannattaa joko Reagania tai Carteria. En nyt muista kumpi oli minun (eittämättä tarkkaan harkittu) suosikkini, mutta kun Reagan sitten valittiin, niin kyllähän jo silloin joku oli kuullut vanhemmiltaan että Reagan on "sotahullu"... :) Loppu onkin sitten historiaa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: PetraJii - 22.05.2007, 18:59:13
Lainaus käyttäjältä: "alan_mies"

Ja kohta tulee Diokenes-setä tai joku muu veteraani muistelemaan Kennedyn salamurhaa...


Repesin... pahasti  :lol:

Kyllä minäkin muistan Kekkosen kuoleman. Hämärä mielikuva on jopa Koiviston valitsemisesta presidentiksi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: pekkapoks - 22.05.2007, 19:01:02
Lainaus käyttäjältä: "Juices"


Ja nuoremmat, jotka ihmettelevät mistä osa meistä nyt kilpailee, on oikea nettisaittinne tutustua asiaan:  Ylen Elävä arkisto - Finnairin lentokoneen kaappaus. (http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=2&t=270&a=1188) Ellen nyt ihan väärin muista, taisi alkoholilla olla aika reipas osuus tuossa kaappauksessa?



Mielenkiintoinen ja yllättävä pointti tuossa jutussa oli se minne lunnasrahat meni:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aarno_Lamminparras

Kuinkahan lunnasrahojen kävi kun tämä nykyajan Robin Hood jäi kiinni ?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Safter - 22.05.2007, 19:05:57
Lainaus käyttäjältä: "PetraJii"
Lainaus käyttäjältä: "alan_mies"

Ja kohta tulee Diokenes-setä tai joku muu veteraani muistelemaan Kennedyn salamurhaa...


Repesin... pahasti  :lol:

Kyllä minäkin muistan Kekkosen kuoleman. Hämärä mielikuva on jopa Koiviston valitsemisesta presidentiksi.

Muistan myös itse kekkosen kuolinuutisesta saaneeni stressireaktion että tuleeko tämän jälkeen telkusta seuraavaan kuukauteen muuta kuin kekkos-dukomentteja.

Ei kai siihen montaa päivää mene Diokenes antaa raporttia millaista Dallasissa oli juoda pussikaljaa noina maailmanhistorian hetkinä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Safter - 22.05.2007, 19:13:03
Lainaus käyttäjältä: "pekkapoks"
Mielenkiintoinen ja yllättävä pointti tuossa jutussa oli se minne lunnasrahat meni:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aarno_Lamminparras

Kuinkahan lunnasrahojen kävi kun tämä nykyajan Robin Hood jäi kiinni ?

Varmaan palautuivat takaisin maksajalleen, koska ei tuomittu oikeudessa rikoshyötynä takaisin valtiolle maksamaan. Voisin kuvitella rahojen odottaneen SOS-lapsikylän päällikön pöydällä tilanteen laukeamista ja vaimo varmaan silmät ja korvat päästään häveten sopinut poliisin kanssa palauttavansa rahat, kun mies saa nuppinsa selväksi ja jää kiinni.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: PetraJii - 22.05.2007, 19:17:55
Aika erikoinen tapaus tuo kaappaus. Ja erikoista etten ole kuullut siitä koskaan. Muistaahan en toki voi, olin tuon sattuessa noin 6 kk:n ikäinen. Tuli tuota Wikin juttua lukiessa mieleen että mitenköhän Finnair ja viranomaiset toimisivat tämän päivän Suomessa sattuvassa kaappaustilanteessa.. Tuskin ainakaan syytäisivät noin paljon rahaa menemään.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: pekkapoks - 22.05.2007, 19:20:40
Lainaus käyttäjältä: "Juices"
Lainaus käyttäjältä: "pekkapoks"
Mielenkiintoinen ja yllättävä pointti tuossa jutussa oli se minne lunnasrahat meni:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aarno_Lamminparras

Kuinkahan lunnasrahojen kävi kun tämä nykyajan Robin Hood jäi kiinni ?

Varmaan palautuivat takaisin maksajalleen, koska ei tuomittu oikeudessa rikoshyötynä takaisin valtiolle maksamaan. Voisin kuvitella rahojen odottaneen SOS-lapsikylän päällikön pöydällä tilanteen laukeamista ja vaimo varmaan silmät ja korvat päästään häveten sopinut poliisin kanssa palauttavansa rahat, kun mies saa nuppinsa selväksi ja jää kiinni.


Todennäköisesti. Sitä ihmettelen että ne lunnaat maksettiin. Olisi luullut että Suomessa olisi jo periaatteesta kieltäydytty maksamasta rahoja.. Toisaalta, eipä noita konekaappauksia täällä ole montaa koko historian aikana tehty, ja varmasti viranomaiset ovat olleet tavallista enemmän täpinöissään..


EDIT:

Tämä kaappaaja oli päästetty koneen ohjaamoon, mitä ei varmasti enää nykypäivänä tapahtuisi. Totuudentorvi wikipedia tietää myös kertoa sen tärkeän seikan että samalla lennolla oli Monica Aspelund ja Aarno Raninen.. Mitä suomalainen iskelmä olisikaan  nykypäivänä jos kone olisi esim pudonnut kaappauksen takia?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: PetraJii - 22.05.2007, 19:23:49
Ja aatelkaas, vain kolme päivää tuon jälkeen tapahtui Suomen mittakaavassa valtavan tuhoisa lento-onnettomuus Rissalassa. Tuolloin(kin) minä olen ollut vielä vaipoissa mutta aika lähellä tapahtumapaikkaa..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Safter - 22.05.2007, 20:38:43
Lainaus käyttäjältä: "PetraJii"
Ja aatelkaas, vain kolme päivää tuon jälkeen tapahtui Suomen mittakaavassa valtavan tuhoisa lento-onnettomuus Rissalassa. Tuolloin(kin) minä olen ollut vielä vaipoissa mutta aika lähellä tapahtumapaikkaa..

Periaatteessa tuolla Rissalan onnettomuudella on kiertäen yhteys  nykyhetkeen: istuvan presidenttimme Halosen piti olla tuolla lennolla mukana, mutta lääkäri oli kieltänyt lentämästä, koska hän odotti esikoistaan, Annaa tuolloin. Raskaus oli siinä kohtaa jo niin pitkällä, joten lääkäri näki parhaaksi olla antamatta lupaa nousta lentokoneeseen. Kyseessä oli maanpuolustuskurssin joku siirtyminen.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: greenapple - 22.05.2007, 22:03:01
WTC. Yliopistolla. Kukaan ei oikein tarkkaan tiennyt mitä on tapahtunut, mutta kaikki tiesi että jotain on tapahtunut.  (Näin tietysti muuallakin.) Ainoa suuronnettomuus, joka on tullut uniin asti.
Diana. En muista. Ei mitään muistikuvaa painunut mieleen, outoa.
Tsernobyl. Olin muksu ja pihalla kuraojia kaivamassa. Isä soitti ja kehotti menemään sisään.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Upstate girl - 22.05.2007, 23:25:35
WTC - olin duunissa ja radio paalla, mutta luulin niiden puhuvan siita edellisesta v. 93  Trade Center iskusta. En kuunnellut. Muutaman minuutin paasta duunikaveri tuli aivan kauhuissaan ja sitten mentiinkin koko hotellin kanssa katsomaan telkusta livena. Hotellissa oli paljon lentohenk.kuntaa ja muistan ihmisten ilmeet.  Olimme todella jarkyttyneita. Tuntuu, kuin aika olisi pysahtynyt. Kaikki muuttui sen paivan jalkeen. Itsekin. Yha viela kiinnitan lentaessa huomiota muslimin nakoisiin henkiloihin, ja hieman jannitan heita, taytyy tunnustaa.

Tsernobyl- olin Israelissa. Luulin, etta koko Suomi on aivan saastunut. Ettei uskalla takas menna.

Dianan kuolema - kotona katselin CNNlta live uutisia tapahtuneesta. Surullistahan se oli.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: jk - 22.05.2007, 23:53:51
Lainaus käyttäjältä: "alan_mies"
Hähää, meni kilpailuksi.

Pakko myöntää, nyt en pärjännyt  :oops: . Varhaisin varsinainen uutismuistoni taitaa olla se, kun töllötin jotain avaruusraketin lähtöä. Olen unohtanut, miksi se oli merkittävä tapaus; olettaisin kuitenkin, että kyseessä oli ensimmäisen avaruussukkulan neitsytlento, joka tapahtui Wikipedian mukaan vuonna 1981.

Ja joo, kyllä myös meillä päin mentiin ihan oikeastikin hiihtämällä kouluun, joskaan susia ei näkynyt ja karhustakin pelkät jäljet.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tinja - 23.05.2007, 00:38:56
WTC: kotona. Radio oli päällä ja siellä tuli jotain iskuista. Soitin sit kaverille, että mitä siellä oikein on tapahtunut, kun ei ollut telkkaria. Toinen kaveri oli just sillon siellä ja pikkasen pelkäsin, että sille on jotain käynyt. Seuraavana päivänä ostin lehden, että sain nähdä kuvia :D Musta on jotenkin siistin näköistä vieläkin katsoa kun ne koneet törmää niihin pilvenpiirtäjiin.

Diana: kotonakotona. Äiti herätti aamulla ja kertoi. Jostain syystä tulin kauheen surulliseksi, tiedä sitten miksi. Kaveri suuttui kun sanoin, etten usko, että se oikeasti on kuollut :)

Estonia: sama tilanne, äippä herätti lähtemään kouluun :)

Tshernobyl: Olin niin pieni etten tiedä koska se on edes tapahtunut (enkä jaksa guuglettaa). Kuulema leikin täyttä päätä ulkona mökillä koko ajan ja joskus myöhemmin vanhemmat vasta kuuli koko asiasta. Liekkö sit vaikuttanut jotenkin ;)

Lontoon pommit: Olen vissiin ollut jossain reilaamassa. Eipä ole mitään mielikuvia...

Tsunamin muistan paremmin, olin Dublinissa töissä ja välillä siinä olutta kantaessa seurasin telkkaria. Tuo tapahtuma tuntui ehkä kaikkein uskomattomammalta (eh, mikä sana??), ja tietenkin ruotsalaiset kaverit tunsi ainakin 50 kuollutta.

Seuraan uutisia kyllä joka päivä, mutta kun jokainen uutislähetys on täynnä jotain pahaa, niin dementikko ei voi muistaa kaikkia.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Strange Little Girl - 23.05.2007, 05:53:43
Lontoon pommit- istuin tubessa Park Royalissa ja ihmettelin vain, etta what the hell, miksi tama juna vain istuu ja istuu, asemien valissa viela. Kun totuus selvisi, paniikki paasi lahes valloilleen porukan keskuudessa, vaikka olimme kaukana keskustasta. Kavelin nelja kilometria kotiin, jarkyttyneena ja vihaisena ja surullisena.

Seuraavana paivana kavelin toihin, vaikka mulla oli ihan tajuttoman pitka tyomatka. Kauhea paiva, en unohda sita ikina. Rakas kaupunkini oli aivan kaaoksessa.  :cry:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: scarlett - 23.05.2007, 05:56:26
Estonia

Itse turmapaivasta en muista mitaan, mutta vahan sen jalkeen olin kovassa kuumessa ja vanhemmat paattivat vieda laakarille. Siella odotushuoneessa istuttiin ja muistan kun isa luki jostain aikakausilehdesta Estonia-aiheista juttua ja mina sitten vahan sivusilmalla kurkin. Kylla sita silloin 7-vuotiaanakin jotenkin tajusi etta nyt on jotain suurta ja kamalaa tapahtunut.

Diana

Oltiin isan, pikkuveljen ja tadin miehen kanssa mokilla katsomassa formuloita meidan vanhasta mustavalkoisesta matkatelkkarista, kun ylalaidassa alkoi pyoria teksti etta Prinsessa Diana on kuollut ja ylimaarainen uutislahetys tulossa. Isa huusi ikkunasta muille etta tulkaa kattomaan ja sen jalkeen porukalla ihmeteltiin tapahtunutta.

WTC

Olin ylaasteella ja koulusta kotiin tulessa avasin normaaliin tapaan telkkarin. Kaynnissa oli maikkarin ylimaarainen uutislahetys, jossa naytettiin yhta savuavaa tornia. Siina sitten kuluikin loppupaiva nena kiinni ruudussa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: alan_mies - 23.05.2007, 11:35:46
Tshernobyl: tämä unohtui. Lähdin heti sen jälkeen vaeltelemaan kaveriporukalla Pohjois-Karjalaan. Päädyin selvittämään jonkin järven rannallle retkeilyautolla majoittuneille saksalaisille tilannetta. Olivat olleet uutispimennossa eivätkä tienneet, lienevätkö vaarassa vai eivät.

Muistan myös Carterin valinnan presidentiksi ensimmäistä kertaa, taisin olla koulussa ihan ensimmäisillä luokilla. Mieleen jäi, että hänen aika lailla minun ikäiseni tytär itki puhujapöntön vieressä, kun isille hurrattiin. Jotta olisi muistinvaraista, en taaskaan googleta vuosilukua.

Tämä alkaa jo lähestyä nostalgiaketjua...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: diokenes - 23.05.2007, 12:11:28
Itse kuulun jo vahan vanhempaan ikapolveen, mutta paljon
hauskoja muistoja muistan viela minakin !

 :D

Pyora oli niinku se eka tosi hieno keksinto, helpotti paljon
elamaamme. Voisi sanoa, etta upein asia heti tulen keksimisen
jalkeen, tosin sillekin alussa naurettiin "turhana keksintona".

Aleksanteri Suuren hautajaiset ovat jaaneet mieleeni myoskin
koskettavana tapahtumana, tosin hautapaikan Egyptissa olen
harmikseni jo unohtanut.

Keskiajalla oli tosi rankkoja bileita, kalja virtasi vapaasti paivat
pitkat, krapulassa pelattiin mustaa surmaa ja seivastajaa.

Tuoreimmista tapahtumista mieleeni on jaanyt Napoleonin aika,
ukko piilotteli Diokenekselta lahjaksi saamaansa taskumattia
aina siella povikan sisassa. Kuvistahan tuo nakyy.

 :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: alan_mies - 23.05.2007, 12:14:25
Lainaus käyttäjältä: "diokenes"
Itse kuulun jo vahan vanhempaan ikapolveen, mutta paljon hauskoja muistoja muistan viela minakin !


En ole ennen ratkennut näin pahasti päätteen ääreen. Taidan olla positiivinen ihminen :lol: .

Minua on aina kiehtonut Caesarin murha, onko totta, mitä olen kuullut, että viinikarahvista tuli riitaa, campanialaisesta... nyt olisi aika kirjoittaa historia uudelleen!

Edit: Sitten voisit Diokenes kertoa muillekin, missä on esim. seitsenhaarainen kynttelikkö ja muut Rooman rosvoamat aarteet. Olit kuitenkin siinä germaaniporukassa mukana. Nehän haudattiin sen yhden sotapäällikön mukana kuivaan joenuomaan, johon johdettiin hetimiten vesi. Vai oletko unohtanut ja etsiskelet niitä nykyään ympäri Campaniaa... ?
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: toti - 23.05.2007, 14:13:53
Dianaa ja Estoniaa en erityisemmin muista. Sen vaan että mediassa kummatkin asiat olivat voimakkaasti esillä.

WTC:n ja Tsunamin taas muistan tosi tarkasti. WTC:n iskujen tapahtuessa olin Essolla istumassa ja katselin siinä samalla telkkaria. Uutistenlukija puhui jo kolmannen maailmansodan alkamisesta huhuja. Oli kyllä hieman pelottava tunnelma, vaikka en aiemmin juurikaan WTC:n torneja erityisemmin tiennytkään.

No sitten se tsunami. Oltiin juuri tultu muutamaa päivää aiemmin pois Thaimaan Khao lakista ja olin isän luona yötä. Aamulla tuli sitten melko nopea herätys kun tulivat repimään minut sängystä ylös ja käskivät katsoa telkkaria. No aluksi uhriluvut olivatkin "vain" sitä 10000 ihmistä ja uhreinahan ei tietenkään ollut ketään suomalaisia. Pikkuhiljaa tämä katastrofin suuruus kyllä alkoi tulla ilmi ja kokoajan mielessä pyöri vain se, että miten se n. viikon takainen unelmakohde pystyy nyt vain olemaan tuhoutunut. Kuinka paljon siellä on kuollut tuttuja ihmisiä ja ihmisiä yleensäkin. Asiassa ei hirveästi lohduttanut myöskään se, että videot paikanpäältä oli kuvattu usein tutuilta alueilta, ja jopa siltä omalta hotellilta. Voi sanoa, että oli ihmeellinen olo katsellessa kuvaa tapahtumapaikalta, jonka oli nähnyt "hieman" erilaisena. Loppujenlopuksi se hotelli jossa oltiin, ei tuhoutunut kokonaan ja työntekijöitä kuoli muistaakseni 8 kappaletta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: diokenes - 24.05.2007, 13:30:37
Lainaus käyttäjältä: "alan_mies"

Minua on aina kiehtonut Caesarin murha, onko totta, mitä olen kuullut, että viinikarahvista tuli riitaa, campanialaisesta... nyt olisi aika kirjoittaa historia uudelleen!

Edit: Sitten voisit Diokenes kertoa muillekin, missä on esim. seitsenhaarainen kynttelikkö ja muut Rooman rosvoamat aarteet. Olit kuitenkin siinä germaaniporukassa mukana. Nehän haudattiin sen yhden sotapäällikön mukana kuivaan joenuomaan, johon johdettiin hetimiten vesi. Vai oletko unohtanut ja etsiskelet niitä nykyään ympäri Campaniaa... ?


Caesarin murhasta en muista oikein mitaan, niin kuin ei moni
muukaan paikalla olleista.  Campanian viini teki taas tehtavansa.
Brutuksellakin oli silloin oikein mahtikrapula, ei muistanut kuulema
yhtaan mitaan eilisen tapahtumista, mutta aamulla oli vaatteet
veressa ja vellit suussa.

"Maaliskuun idus" bileet yltyivat vuosi vuodelta hurjemmiksi,
kunnes ne sitten taman episodin jalkeen lopetettiin tykkanaan.

Mita jalkimmaiseen tulee, niin noi kynttelikot, Graalin maljat
ja muukin  pikkusala on nykyisin telttani eteisessa koristeina,
kynttelikko antaa kivasti valoa ja graalin maljasta sai tosikivan
tuhkakupin.

 :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: pekkapoks - 24.05.2007, 14:38:26
Nyt valmistautukaa kirjaamaan ylös missä olitte kun Nightwish:in uusi laulaja julkistetaan. Eli klo 17.00... :)  Kovin on salamyhkäistä ja jännittävää.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Safter - 24.05.2007, 14:47:08
Lainaus käyttäjältä: "pekkapoks"
Nyt valmistautukaa kirjaamaan ylös missä olitte kun Nightwish:in uusi laulaja julkistetaan. Eli klo 17.00... :)  Kovin on salamyhkäistä ja jännittävää.
olin Islannissa kun edellinen sai monoa.

Hauskanen kysymys, vaikka tiedän jo nyt missä olen klo 17:00  :D
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Eliette - 24.05.2007, 18:33:42
No kuka se Nightwishin laulaja nyt sit oikein on??
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Safter - 24.05.2007, 18:47:53
Lainaus käyttäjältä: "Eliette"
No kuka se Nightwishin laulaja nyt sit oikein on??

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=70156176
Siitä voi kuunnella lauluääntä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: alan_mies - 25.05.2007, 21:53:47
Lainaus käyttäjältä: "pekkapoks"
Nyt valmistautukaa kirjaamaan ylös missä olitte kun Nightwish:in uusi laulaja julkistetaan. Eli klo 17.00... :)  Kovin on salamyhkäistä ja jännittävää.


Tää on helppo. Oluella eteläsuomalaisessa pienessä rannikkokaupungissa. Eikä käynyt moinen suurtapahtuma mielessäkään.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: PetraJii - 25.05.2007, 21:57:46
Lainaus käyttäjältä: "pekkapoks"
Nyt valmistautukaa kirjaamaan ylös missä olitte kun Nightwish:in uusi laulaja julkistetaan. Eli klo 17.00... :)  


Seksiväline-Tuppereilla  :wink:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Dafu Simba - 29.05.2007, 20:45:44
Estonia - Olin vasta 4 vuotta joten en nyt tarkalleen muista. Mutta iso-äitini tarina oli ainakin omasta mielestäni aika hurja:

Mummollani ja papallani on yleensä tapana kuunnella radiota aina öisin  jotta he saisivat paremmin unta. Tänä kyseisenä yönä mummoni ei ollut saanut jostain syystä nukuttua ja oli kuunnellut radiota koko yön. sitten kyseisenä yönä, vähän ennen estonian uppoamis aikaa, radiosta kuului kauhuissaan olevan miehen huuto: "Estonia Mayday! Estonia Mayday! Mayday!!"

Tarina oli ainakin minusta kuin suoraan kauhu elokuvasta!  :shock:


9/11:n aikana olin varmaankin koulussa. Ja kun saimme tietää tapahtuneesta katsoimme loppu päivän CNN:tä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: kekkuli - 30.05.2007, 00:20:08
Enpä oikein muista menojani merkittävien tapahtumien aikaan, ellen ole ollut itse reissussa.

Estonia: Lähdin Michiganin peräkyliin harjoittelemaan, menomatkalla piipahdin isoveljellä, joka tarjosi lahjakorttia Estonialle. Lupasin harkita asiaa. Myöhemmin sitten ilmaisin sähköpostilla kiinnostukseni, sattumoisin juuri onnettomuuden aikaan +/-aikaero. Vastaus oli aika lakooninen. Myös kolleegat yliopistolla esittivät pahoitteluja - Estonian uppoaminen taisikin olla ainoa juttu, joka ylitti sikäläisen uutiskynnyksen. Tämä etäisyys rapakon takana sitten kyllä pehmensi vaikutusta.

WTC: Lähdin vuodeksi opiskelemaan Thaimaahan. Olin ollut maassa vasta toista viikkoa, kun kaverin känny soi. Olimme alkuillasta juomassa kaljaa kampuksen kahvilassa. Kuulosti uskomattamalta jutulta, päiviteltiin asiaa ja juotiin lisää kaljaa. Taidettiin käydä TV-huoneessa vilkaisemassa CNN:ää. Ko. kaverin sisko asui tuolloin New Yorkissa, joten alussa oli pieni huoli (onneksi aiheeton.) Myöhemmin tuli pientä kiusaa: jouduin vaihtamaan konkkaan menneen Swissairin paluulipun, ja elokuvafestareiden ohjelmistoa rukattiin (My Son The Fanatic peruttiin.) Sitä en muista, milloin Bangkokin WTC muutti nimensä.

1999 maanjäristyksiä: olin koulutuksessa Thaimaassa, kun sattui Turkin maanjäristys. Kurssin jälkeen syyskuussa piipahdin mm. viikon Taiwanissa, ja kaksi päivää maastalähdöstä järisi oikein pahasti. Kaveri ja hänen perheensä selvisivät säikähdyksellä Taipeissa.

Frank Zappan kuolemasta kuulin Hong Kongissa joulukuussa 1993. Olimme opiskelijaporukalla maailmanympärimatkalla.

Ayrton Sennan kuolema: sikäli poikkeuksellista että olin Tampereella baarissa katsomassa F1:stä. Oli muutenkin neljän päivän erittäin rankka teekkarivappu, minkä jälkeen oli aika surkea olo.

Keke Rosberg voittaa F1-maailmanmestaruuden ajamalla maaliin viidentenä viimeisessä osakilpailussa Las Vegasissa 1982. Olin katsomassa televisiota serkkupojan luona.

Yksityiskohdat ovat unohtuneet, mutta lapsuuden hämärissä on pieniä muistikuvia Elviksen hautajaisista ja John Lennonin murhasta. UKK, Palme, Tsernobyl, muuri, Diana jne. olivat toki merkittäviä mediatapahtumia, mutta ensitietoa en enää muista. Dianasta jotenkin tympi Elton Johnin muisto-hyväntekeväisyyssinglen huikea myynti.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: muuvaara - 08.06.2007, 11:54:27
Tapaninpaivan tsunami sattui, kun olin juuri muuttanut Australiaan. Luin raportteja internetista, kun kuolleiden paaluku kasvoi tunneittain, ja jossakin viidenkymmenen tuhannen hujakoilla paahani vasta kaveli, etta Indonesiassa majaileva ystavani oli kertonut menevansa Thaimaahan sukeltamaan jouluksi, eika vastannut tekstiviesteihin. Muutaman tukalan ja epatietoisen vuorokauden jalkeen selvisi, etta ystava oli joutunut tsunamin varaan ja sairaalaan, mutta selvinnyt onnettomuudesta hengissa.

WTCn sortuessa asuin Ranskassa; duunikaveri tuli kertomaan, etta lentokone on tormannyt Manhattanilla pilvenpiirtajaan - ja kahdenkymmenen minuutin kuluttua, etta toinenkin...sitten ei loppupaivana paljoa toita tehtykaan, ja illalla opittiin tehokurssilla ranskan sanastoa, kun katsottiin expat-joukolla uutisia telkkarista.

Juuri Dianan kuoltua olin ensimmaista kertaa kahdestaan ulkona kera ihmisen, josta tuli sittemmin rakkain ystavani, ja puhuimme aiheesta.

Uutinen avaruussukkula Challengerin rajahdyksesta tuli, kun makasin kotona potemassa flunssaa, joka oli niin karmaiseva, etta ei saanut untakaan, pystyi vain katselemaan telkkua. Aiti kantoi mustaviinimarjamehua ja mina surkuttelin (olen koko ikani ollut heikkona kaikkeen avaruusaiheiseen).
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: parapluie - 10.06.2007, 02:07:05
WTC: Katsoin kotona yksin telkkaria ja ylimääräisiä uutislähetyksiä heti, kun niitä alkoi tulemaan. Näin suorana, kun toiseen torniin törmättiin. Taisin pistää jotain uutislähetystä nauhalle, jos vaikka äiti haluaisi katsoa. Sitten lähdin tennistunnille.

Diana: Vietin letkeää viikonloppuaamua kotona, katoin kolmosta. Sitten telkkarin ylälaitaan alkoi tulla näitä tekstejä "Ylimääräinen uutislähetys klo sitä ja sitä." "Prinsessa Diana on kuollut - ylimääräinen uutislähetys klo sitä ja sitä."

Estonia: En muista tarkalleen. Ehkä telkkarista jälleen bongasin?

Tshernobyl: Olin vauva, keskityin olennaisempaan. :D

Lontoon pommit: Varmaan kotona telkkarista. En oikein muista.

Tsunami: Kotona uutisia katsellessa selvisi. Niitä tuhojahan vähäteltiin aluksi... Ei tajuttu, että tässä on aika paljon ihmisiä kuollut, ja muutama suomalainenkin.  :cry:

Olen aina ollut ahkera uutisten katsoja.  :roll:
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: M.R - 20.06.2007, 21:05:09
Estonia: olin parin vuoden ikäinen ja itse asiassa sain vasta äsken tietää että olin jo silloin syntynyt.
WTC: juu olin toipumassa edellisen päivän 9-vuotis syntymäpäivistä,taisin vielä tarkemmin olla kaverini luona lähdössä kouluun.
Diana: ermh... joko se on kuollut  :oops:
Tsunami: olin uimassa tätini uima-altaassa kun kuulin viereisestä radiosta tapahtuneesta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: tojoe - 21.06.2007, 08:59:37
Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?

Asuin Saksassa, muutaman päivän kuluttua oli tarkoitus lähteä Finnjetillä Suomeen käymään.

Prinsessa Dianan kuolema:

En muista. Ei kai niin paljoa hätkäyttänyt silloin.

WTC:n sortuminen:

Kotona, isäpappa soitti töistä että aukaise telkkari ja katso.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: tojoe - 21.06.2007, 09:03:48
Ja vielä nämä:

Tshernobyl:

En ollut vielä syntynyt.

Lontoon pommit:

Olin juuri samana päivänä saapunut Australiaan(Lontoon ja Singaporen kautta) ja käynyt heti nukkumaan päivällä, aamulla herätessäni sain kuulla asiasta.

Tsunami:

Kotona telkkarista ihan normaalien uutisten joukosta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Alma76 - 21.06.2007, 10:02:02
Lainaus käyttäjältä: "Tigalily"



WTC

Olin keskellä Evon metsää, kun kuulin yhdeltä ohi ajaneelta mieheltä, että toiseen WTC:n torniin on törmännyt lentokone. Tuossa vaiheessa luultiin tapausta onnettomuudeksi. Kun tultiin rastiradalta takaisin leiriin, olivat jo loputkin koneet "päässeet" päämääriinsä. Iltanuotilla puhuttiin vain ja ainoastaan WTC:stä ja kolmannesta maailmansodasta. Tv:n ääreen pääsin vasta torstaina. Onneksi.



Mä olin samassa paikassa ensiapu-joukoissa paikalla... on jäänyt niin hyvin mieleen... oltiin aivan äimän käkenä, kun ope ilmotti asiasta....

Konginkankaan turman aikaan olin yövuorossa ja tiedon sain heti kun se teksti-tv:seen tuli...

Estonia kun uppos niin isä täytti samana päivänä 50 vuotta ja olin keittämässä kahveeta vieraille.

UKK:n kuolemaa en muista, enkä Dianan, mutta molempien hautajaisia olen kattonu telkasta...

Nää nyt tulee ainakin mieleen heti.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: -ansku- - 25.06.2007, 16:48:23
Estonia: Olin silloin vielä ala-asteella ja menossa kouluun. Joku koulukaveri selitti että oli herännyt yöllä samaan aikaan kun laiva oli uponnut, jäänyt mieleen koska se oli silloin tosi friikkiä   :)

Dianan kuolema: Olin kipeänä mummolassa ja katsoin telkkua kun siihen tuli niitä "ylimääräinen uutislähetys"-tekstejä

WTC: Lukiossa välitunnilla, loppupäivän katsottin uutisia ja kaikki pelkäs että syttyy kolmas maailmansota.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: _jantsa_ - 28.06.2007, 18:50:51
ESTONIA Ala-asteella taisi luokan kova äänisin tyttö asiasta kailottaa suurella äänne. Opettaja taisi myötäillä tytön kertomaa.

WTC Englannin kirjoitukset tai kirjoitusten harkat oli juuri päättynee ja oli päässy kotiin normaalia aikaisemmin. Avasin jostain syystä teeveen ja katsoin tapatumia epätodellisissa fiiliksissä.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ceki - 12.07.2007, 19:34:39
En muista sen tarkemmin missä olen ollut paitsi tossa WTC jutussa:

Olin varmaan kotona ja ihan h-moilasena tapahtumien kulusta, kunnes kaveri selitti matkalla futisreeneihin, että joku on lentänyt lentokoneeseen ja nyt tulee sota.. :)
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Illusion - 12.07.2007, 21:50:22
Estonia: Olin kotona, muistan vain hämärästi.

Diana: Ei juuri hetkauttanut, muistan uutiset, mutta en osannut surra prinsessan kuolemaa.

WTC: Olin Norjassa. Majapaikkamme omistajan poika tuli asiasta puhumaan, enkä uskonut sen höpötyksiä ennen, kuin omin silmin näin TV:n lukuisat kuvat pilvenpiirtäjään törmäävästä koneesta. Muistan epäuskoni, järkyttyneisyyteni. Aikaan liittyy kuitenkin paljon suurempi ja henkilökohtaisenpi suru: vanha koiramme kuoli samalla viikolla.

Lontoon pommit: Olin Unkarissa paikallisten ihmisten kanssa iltaa viettämässä. Joku mainitsi, että taas on Lontoossa räjähdellyt. Vatsassa muljahti.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: kaifas - 12.07.2007, 22:07:51
Estonia: En muista, kotona vissiin..

Diana: Ei paljoa pienempänä kiinnostanut.

WTC: Olin kaveriporukalla nuorisotalolla ja uutiset olivat hätkähdyttävät. En voinut uskoa todeksi tapahtunutta. Mietinpä silloin mitä Jenkit ryhtyvät tekemään..
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Kapris - 12.07.2007, 22:27:45
Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?

Opiskelin saksan kääntämistä ja tulkkausta Tampereella, ja möläytin saksalaiselle rautakangen nielleelle opettajalle kuulleeni, että Estoniahan oli saksalaisvalmisteinen laiva... En ollut sen opettajan suosikki muutenkaan.

Prinsessa Dianan kuolema:

Olin käymässä vanhempien luona maalla. Uutisia kuunnellessa ihmettelin vain, että kuka ihmeen Dodi???

WTC:n sortuminen:

Opiskelin Jyväskylässä, avasin luennolta tultua telkkarin ja lähetin tekstiviestin silloiselle poikaystävälle - sisältö oli tyyliin "tätä ne jenkit on jo vuosikausia kerjänneet". Poikaystävällä oli heti teoria: jenkit tekivät sen itse. Otin erikoislähetyksiä nauhalle koko illan.

Tsernobyl:

oli mun synttäri, kun se varsinaisesti tapahtui, mutta tietoa alkoi tulla paremmin vasta päivää-paria myöhemmin. Kotipihan hiekkaa tuijotellessani mietin että uskaltaakohan siihen koskea vai saako heti syövän. Veli oli luokkaretkellä Sotshissa, osasin kai jo vähän pelätä sen puolesta kun ne lensi palatessaan jostain niiltä kulmilta yli.

Tsunami:

asuin Espoossa, kämppis oli maalla joulunvietossa. Tuijotin telkkaria koko päivän enkä aluksi tajunnut, minkä takia siitä piti Suomen teeveessä niin kamalasti meuhkata. Koko tsunami tiivistyi minulle mielikuvaan Sauli Niinistöstä puussa vettä paossa.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: pasaati1 - 13.07.2007, 00:33:18
Estonian uppoaminen,punttisalilla.

Dianasta aika jätti,en muista.

Wtc,tulin töistä kävelin kolmatta linjaa ja katselin sandron kulman(kioski) ikkunasta sisään kun jengi kökötti katsomassa telvisiosta palavia rakennuksia.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Shandy - 13.07.2007, 04:39:38
Estonian uppoamista en kylla itse edes muista, oon ollut niin pieni sillon.

Dianan kuolema, siitakaan en kylla muista missa olin. Olin aika nuori etta en oikein osannut surra, hyva kun tiesin kuka koko Diana oli.

WTC, olin koulussa ja siella kuulin opettajalta. Kateltiin sitten koko luokan voimin uutisia ja keskusteltiin tapahtumasta koko paiva.


Tsernobylia en myoskaan henk. koht. muista, koska synnyin sina vuonna kun se kosahti.  :roll: Aiti oli kirjoitellut vauvakirjaan vuoden suurimpia tapahtumia, jotain muistaakseni Paavo Lipposesta ja sitten tuosta Tsernobylista myos.

Tsunami, olin ihan kotona ja uutisista satuin huomaamaan.


Lontoon pommit, olin kotona ja sattumalta katselin uutisia. Mun serkku oli Lontoossa silla hetkella, joten tottakai oli tosi huolissani etta onko se serkkupoika siella hengissa vai onko jotain tapahtunut ja naputtelinkin jotain tekstaria. Serkku vastasi etta on ok, mutta ne ei paassyt sielta sitten silla koneella poistumaan milla piti (syysta jota en muista), ja joutuivat jaamaan sinne tyttokaverinsa kanssa viela yhdeksi yoksi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Adalmiina - 19.07.2007, 19:54:54
Missä olit, kun Tshernobyl räjähti?
Pilke isän silmäkulmassa? Tai mahdollisesti kyllä jo kasvoin äidin mahassa, en muista minä vuodenaikana tuo räjähti, olen seuraavana vuonna syntynyt.

Missä olit, kun kuulit Estonian uponneen?
En muista, olin aika pieni. Sen kyllä muistan että oltiin muutamaa viikkoa myöhemmin ruotsinristeilyllä (minä ensimmäistä kertaa elämässäni) ja aamulla olin hyvin huojentunut, kun katsoin ikkunasta ulos ja totesin että pinnalla ollaan. Kaksi virolaista tuttua kuoli kyseisessä onnettomuudessa, joten muistan että asiasta kotona puhuttiin aika paljon.

Dianan kuolemasta ei mitään muistikuvaa. Samalta vuodelta kyllä muistan ensimmäisen uutistapahtuman, josta luin lehdestä: kotipaikkakunnallani Tyrvään Pyhän Olavin kirkko tuhopoltettiin ja siitä oli paljon juttuja lehdessä.

WTC: Muistaakseni koulussa tästä kuulin, olin aika pihalla asiasta enkä ihan selvillä, mistä oli kyse. Muistan että jotkut kaverini panikoivat että kolmas maailmansota sitten alkoi, mutta itse en tähän juurikaan reagoinut.

Tsunami: Luin lehdestä seuraavana päivänä ja itkin ihan hirvittävästi. Mulla on muutenkin ongelmia tuon kanssa, itken todella helposti lehteä lukiessani ja tuolloin aika monen päivän lehdenlukutuokiot kului itkien. Ja tietenkin piti yrittää lukea salassa,kun en halunnut että muut huomaa minun itkevän.

Lontoon pommi-iskuistakaan ei ole selkeää mielikuvaa, paljon paremmin mielessä vuosi tuon jälkeen, kun itse olin lomalla vähän ennen vuosipäivää Lontoossa ja matkaseurani oli aivan paniikissa, että kohta joku aivan varmasti räjäyttää jotain.

Kuten huomaatte, ei ole mieleeni mikään näistä kovin selkeästi jäänyt...
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: mirri - 20.07.2007, 01:21:57
Kun kuulin Estonian uppoamisesta, olin kotona ja laitoin aamulla television päälle. Muistan, kuinka järkyttynyt Lauri Karhuvaara oli kertoessaan – vielä vahvistamattomana tietona, mutta kuitenkin varmana tietona – onnettomuuden tapahtuneen. Ei siinä ehtinyt aamulla oikeaan aikaan töihinkään ja kun sinne ehdin, porukat istuivat lounashuoneen television ääressä. Koko päivä seurattiin uutisia televisiosta.

Kun prinsessa Diana kuoli, olimme mökillä ja meillä oli vieraita. Se päivä meni ulkona ollessa ja vieraiden kanssa seurustellessa. Kun vieraat olivat lähteneet, laitoimme television päälle, josta klo 17 uutisista tuon viestin sitten kuulimme.

Kun 11.9. isku oli, odotin tytärtäni noin klo 17 eräässä kahvilassa. Siellä oli televisio auki ja näin kuvia palavasta tornista, mutta en kuullut, mitä uutisessa puhuttiin. Linja-autossa oli radio auki, mutta ruuhkabussissa oli kuitenkin sen verran hälinää, että en kuullut tarkasti, mitä oli tapahtunut. Sen ymmärsin kuitenkin, että jotain vakavaa oli tapahtunut. Kun pääsimme kotiin, menin heti television ääreen ja pikkuhiljaa sitten selvisi, mitä tapahtui.

John Lennonin kuollessa asuin vielä lapsuuden kodissa ja siellä oli aina radio auki. Joissakin uutisissa se oli (aamu?, ilta?, sitä en muista).

Olof Palmen murhasta kuulin äidiltäni, joka soitti minulle ja sanoi, että eikö ole kamalaa. En tiennyt aluksi, mistä hän puhui, mutta pian se selvisi.

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden kuulin uutisista, enkä siihen mitenkään aluksi reagoinut, mutta sitten jossakin vaiheessa televisiossa mainittiin riskit esim. odottaville äideille ja silloin vasta tajusin tuon onnettomuuden laajuuden. Odotin silloin esikoistamme.

Myyrmannin räjähdyksen huomasin teksti-tv:stä siinä vaiheessa, kun ei vielä tiedetty mitään uhreista. Loppuilta meni teksti-tv:tä ja uutisia seuraten.

Jyväskylän junaonnettomuuden sattuessa olin töissä. Työkaverin jyväskyläläinen anoppi soitti ja kertoi. Saman tien liimauduimme lounashuoneen television eteen.

Se on jännä, että tuosta Beslanin koulukaappauksesta minulla ei ole mitään kuvaa, tai siis siitä, missä olin, kun kuulin siitä.

Lontoon pommi-iskujen (v. 2005) ensimmäiset uutiset kuulimme autossa radiosta (Novan uutiset klo 11 tai 12) matkalla Ikaalisista Huittisiin. Iski pieni hätä, sillä meillä oli tuttuja juuri silloin Lontoossa.

Tsunamista mies luki aamulla teksti-tv:stä ja sanoi, että Thaimaaseen on iskenyt hyökyaalto Sitten seurattiin sekä uutisia että teksti-tv:tä. Illalla tuttava soitti ja kertoi tyttärensä olevan Thaimaassa reppuretkellä poikaystävänsä kanssa ja he eivät saa yhteyttä tyttäreen. Tytär oli sitten soittanut myöhään illalla isälleen ja kertonut, että kaikki oli hyvin.

Kun Nightwishin uusi laulaja julkistettiin, olin tyttäreni selän takana katsomassa, kun hän yritti päästä Nightwishin kotisivuille siinä onnistumatta. Loppujen lopuksi hän alkoi päivystämään uutissivustoja ja muistaakseni Ilta-Sanomien nettisivuilta tuo tieto löytyi.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: ploink - 30.07.2007, 21:44:39
Parhaiten on muistissa tsunami: Makasin sängyssä sairaalassa Delhissä, ja aamulla kun televisio laitettiin päälle, siellä kerrottiin jostakin maanjäristyksestä ja tsunamista... meni vähän ohi; kuolleiden määrä nousi kuitenkin koko ajan päivän mittaan; pian siitä oli lehdissäkin. Henkilökunta ei koskaan maininnut tsunamia mitenkään; se tuntui oudolta, mutta toisaalta asialliselta, sairaalassa. Tiedän äidin hermoilevan, joten lähetin tekstarin, että on tainnut tapahtua maanjäristys ja jotain (en halunnut vaikuttaa liian tietäväiseltä, koska mun olis pitänyt olla "maalla" median ulottumattomissa) mutta mä olen täällä pohjoisessa ihan okei (äiti ei siis tosiaan tiennyt, että olen sairaalassa Delhissä).... jep jep...
     :D
Olihan se ... ihan kamala uutinen. Mitä latteaa tässä nyt sanoisi enää.

11.9 isku: Yliopiston päärakennuksella, pihalla, lähettämässä ihmisiä kaupunkisuunnistukseen. En muista keltä kuulin ekat huhut. Kun pääsin, menin tietokoneluokkaan nettiin; uutissivut tuntui olevan täysin tukossa, mutta jotakin onnistuin lukemaan. Kotona sitten telkka päälle. Tuo uutinen tuntui kanssa ihan uskomattomalta.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Tubee - 09.08.2007, 13:42:45
Estoniasta minulla ei ole muistikuvaa, missä olin kun asiasta kuulin ensimmäisen kerran :(

Ayrton Sennan kuolemasta kuulin muiden tapaan kilpailun jälkeen, itse kisa tuli katsottua silloisessa 'lapsuudenkodissa' vielä asuessani vanhempieni luona.

Dianan kuolemasta kuulin telkkarista ollessani naapurin kaverin luona.

Lainaus käyttäjältä: "Anna-Julia"

WTC:hen on erikoisempi tarina. Olin fuksien kaupunkisuunnistuksessa. Loppubileet peruttiin sen takia. Kerroin  silloiselle kämppikselle, joka oli melkoinen palikka, ja hän tuumi vain että mitä se meitä liikuttaa, eihän tommoisen takia bileitä pitäisi perua.


WTC:stä kuulin ensimmäiseksi kämppikseltäni, kun tulin koulusta (fuksivuosi). Koko päivän tuli tosiaan tapitettua uutisia, ja Anna-Julian mainitsema fuksien kaupunkisuunnistus jäi itseltäni väliin tuon takia.

Suomen euroviisuvoitosta kuulin kaveriltani ollessani vaihdossa, joka tuli herättämään minut sanoilla "Et arvaa, kuka voitti Euroviisut!" Vaikea se nyt siinä vaiheessa enää oli arvata :D

Tsunamista puolestaan luin teksti-tv:stä ja katsoin uutiset ollessani joulun vietossa porukoiden luona.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Katzu - 09.08.2007, 23:30:28
Estonia:
Tämän muistan jotenki todella hyvin. Olin ala-asteella ja aamulla herätessä laitoin ensimmäisenä huoneessani olleen matkatelevision päälle. Huomenta suomessa asiasta puhuttiin ja kiiruhdin samantien kertomaan isosiskolle ja äitille, että joku laiva on uponnut ja paljon ihmisiä kuollut. Muistan myös, että ilma oli syksyinen ja sateinen.

Dianan kuolema:
Oli aurinkoinen syysilma ja lähettiin kaverin kanssa sauvakävelylenkille (harrastin siihen aikaan kilpahiihtoa) ja kaveri kerto. En ensin uskonut kuulemaani.

WTC:
Taisin olla lukiossa niihin aikoihin. Istuin huoneessa pänttäämässä läksyjä koulupäivän jälkeen, kun isosisko soitti äitille ja käski laittaa television päälle. Muistan vain että äiti huusi mulle, että tuu kattoon telkkaria ja samalla se toinen lentokone törmäs livenä toiseen taloon. Ei sitä todellakaan voinut todeksi uskoa.

Tsunami:
Meillä tais olla jotain sukulaisia kylässä, kun tutkittiin teksti-tv:ssä olevia juttuja. Muistan vain kuinka puhuttiin, että eihän siellä mitään sen suurempaa onneks ole sattunut. Ja siitä se järkytys kasvoi, kun tietoa alkoikin tulemaan enemmän. Sinä uutena vuotena mentiin kavereiden kanssa Leville ja koettiin huonoa omaatuntoa, kun juhlittiin niin railakkaasti.....

Sitä en todellakaan usko, että voisin oikeasti muistaa jotain Tsernobilin onnettomuudesta, mutta jotain muistikuvia minulla sekavista uutislähetyksistä ja yleisestä paniikista on. Liekö sitten ollut jotain ihan muuta.

Niin ja sen muistan todella hyvin, kun kuulin Konginkankaan onnettomuudesta. Olin kipeänä kotona ja seurasin koko päivän aamusta alkaen teksti-tv:tä ja uutisia.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: mussu - 10.08.2007, 09:17:43
Estonia: Istuimme et-tunnilla koulun kirjaston nurkan pyöreässä pöydässä ja luimme Estonia-uutisen päivän lehdestä ja juttelimme siitä.

Dianan kuolema: Katsoin MTV3:lta Täyttä Laukkaa -sarjaa, kun ruudussa alkoivat pyöriä "Prinsessa Diana on kuollut - ylimääräinen uutislähetys klo xx"-tekstit. Kavereitten kanssa pidettiin pari tuntia myöhemmin pihalla kirpputori ja mietittiin asiaa. Olivat kuulemma kuulleet asiasta täsmälleen samalla tavalla kuin minäkin. Pari viikkoa myöhemmin olin Lontoossa ja kävin paikan päällä katsomassa kukkamerta ja ostamassa uunituoreen Elton Johnin sinkun Virgin Megastoresta.

9/11: Olin Jenkeissä lukiossa, kun tämä tapahtui. Tulin luokkaan, jossa toinen tuntini pidettiin ja luokkakaveri kertoi, että WTC palaa. Muista selvästi sen epäuskon tunteen ja kommenttini "What? You are kidding me". No, se (ja pari seuraavaa) koulupäivä meni televisiota katsellessa. Olipahan ikimuistoinen synttäripäivä.

Sennan kuolema: Katsoin televisiosta kisaa ja seurasin teksti-tv:stä tilanteen etenemistä. Kun sinne vihdoin ilmestyi aivokuolemasta kertonut juttu, se kyllä pysäytti 10-vuotiaankin. Hassua sinäänsä, että Sennan kuoleman muistan hyvin, mutta päivää ennen kuolleesta Roland Ratzenbergeristä minulla ei ole mitään mielikuvia.

Myyrmannin pommista luin jonkun jenkkikanavan uutisten "tickeristä" (oikea termi?, se tekstivirta ruudun alalaidassa). Taisi olla ainoa uutinen Suomesta, joka USA-vuosieni aikana ylitti uutiskynnyksen paikallisissa uutisissa.

Lontoon pommi-iskuista ja tsunamista luin teksti-tv:stä ensimmäisen kerran.

Konginkankaan onnettomuudesta luin joltain nettifoorumilta kesken koulupäivän. Muistan aluksi luulleeni kyseessä olleen pilan, ja myöhemmin miettineeni, miksei koulussa kukaan maininnut asiaa.

Neuvostoliiton hajoamisesta muistan vain sen, kun isäni esitteli itsenäisten Balttian maiden lippuja sanomalehden artikkelista.

Palmen murha ja Tsernobylin onnettomuus eivät jääneet 2-vuotiaana mieleen.

Hassua, että vanhatkin tapahtumat ovat jääneet noin tarkasti mieleen.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Sakr - 22.08.2007, 00:44:11
WTC
Olin 13-vuotias teini, ja istumassa iltapäivällä Joensuun Macissä, kun ensimmäisen kerran näin telkkarista kuvia sortuvista torneista. Ajattelin vaan, että jossain arabimaissa taas räisketään, ja en kiinnittänyt siihen sen suurempaa huomiota. Myöhemmin illalla kotimatkalla isäni kertoi, että tällä kertaa räiskettiinkin USA:ssa.

Diana
Olin aika nuori, muistan vaan, että äitiä ärsytti, kun ylimääräisiä uutislähetyksiä tuli koko ajan, kun ei kyseessä ollut periaatteessa edes kukaan suomalaisille niin tärkeä henkilö. Äiti nappasi tekokukkapuskan lipaston päältä ja näytteli itkevänsä hysteerisesti. Isä sanoi jotain, että "c'moon, olihan se sentään ihminen, ei siitä pidä ruveta vitsiä vääntämään".

Estonia
Olin joku 7-vuotias lapsukainen. Syötiin aamupalaa joskus klo 7 aikaan perheen kanssa ja telkkari oli auki. Aamu-tv:ssä oli joku Peppi-Pitkätossuksi pukeutunut nainen, ja koko ajan näytettiin kuvaa meressä kelluvista oransseista, pyöreistä pelastuslautoista. Myöhemmin kuulin, että joku isän työkaveri oli kuollut laivassa.

Tsunami
Vanhemipien luona maalla toipumassa joulun ylensyönnistä. Ei silloin edes tajuttu, miten vakavasta onnettomuudesta oli kyse. Isän ja pikkusiskon kanssa tehtiin veikkaus, paljonko lopulliseksi uhriluvuksi tulee. Lappu hävisi ennenkuin varmoja lukuja tuli. Kaikilla meni kuitenkin reilusti alakanttiin.
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: hepe_deluxe - 06.01.2008, 05:15:06
Estoniasta kuullessani olin ala-asteella Pohjanmaalla, joten uutinen ei koskettanut läheltä, mutta kosketti kuitenkin. Koulupäivä kuitenkin jatkui melkein normaalisti. Muistan, että se oli ensimmäinen herääminen pienen ihmisen maailmankatsomuksen avartumisessa, vaikka jälkeenpäin ajateltuna Neuvostoliiton hajoaminen vaikutti syksyllä 1991 koulunsa aloittaneeseen myös. Neuvostoliiton päälle kirjoitettiin oppikirjoihin Venäjä ja lisäiltiin niitä uusia maita hyvän matkaa 1990-luvun puoleen väliin saakka, koska lamavuosina ei uusia oppikirjoja osteltu.

Diana, katselin Emmerdalea kotona, kun ohjelma keskeytettiin uutislähetyksellä.

WTC olin ollut samaisena kesänä New Yorkissa ja päällimmäisenä oli mielessä ihmetys: kesä oli todella helteinen, dollari oli HUIKEASSA kurssissa... Tunnelma oli kertakaikkiaan huipussaan, se oli aistittavissa kaikkialla ilmapiiristä. Tuli sellainen olo, että samanlaista ei tuu siellä enää olemaan. Koko edeltävä kesä oli ollut uutisköyhä ja rauhallinen, pohjoisamerikkalainen vaihtarimme naureskeli sille, kuinka lehmän karkaaminen ylitti kansallisen uutiskynnyksen Suomessa. Opiskelija-asuntolan tv-huoneessa oli ruuhkaa, kun samoja pätkiä iskusta katsottiin loopilla. Mieleen jäi uutistoimittajan kommentti "ihmiset yrittävät pelastautua hyppäämällä ikkunoista". Kenties nätimpi tapa kuvailla tilannetta, jossa ihminen koettaa miettiä palaako mieluummin hengiltä, rusentuuko rakennuksen romahtaessa vai lentääkö kuolemaansa :(. Tästä alkoi myös jonkinasteinen uutisriippuvuus ja poliittisen valveutuneisuuden kausi, joka myöhemmin tietysti lopahti.

Myyrmanni Ystäväni oli tuolloin töissä Myyrmannissa olevassa matkatoimistossa, mutta vietti onneksi vapaapäivää.

Konginkangas Pikkusiskon luokassa Tampereella jäi seuraavana päivänä pulpetteja tyhjäksi.

Lopuksi, vaikka tämä ei JFK:n murhan kaltainen tapahtuma olekaan, teimme poikkeuksellisesti koko perheellä pikamatkan Italiaan 2003. Mikään ei mennyt putkeen. Auton vuokraamisen sai unohtaa, kun kaikki liikenne oli lumen tulosta sekaisin, junat, bussit. Taksikuski ei suostunut kuljettamaan meitä hotellille, kesärenkuleilla vuoristoteille.. Myöhemmin kuulin, että nuo kolme päivää keväisessä Italiassa olivat olleet kylmimmät 200 vuoteen. Paluumatkalla aurinko paistoi kauniisti. Ei enää perhematkoja :)
Otsikko: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Sikuriina - 06.01.2008, 14:51:04
Olof Palmen murha: Kotona oli vakava tunnelma ja uutisissa kerrottiin jonkun ruotsalaispoliitikon tulleen ammutuksi. Äiti ja isä selittivät kuinka vakavasta asiasta on kyse. Muista kyselleeni syitä ja vanhempien selitykset asiasta.

Estonian uppoaminen: Olin aamulla lähdössä lukioon ja koulukaveri soitti, että oletteko kuulleet. Siinä sitten vanhemmille huutelin, että aukaiskaa televisio, joku laiva on uponnut.

Dianan kuolema: Katsottiin silloisen avomiehen kanssa telkkaria, kun tuli kesken ohjelman ilmoitus ylimääräisestä uutislähetyksestä ja Dianan kuolemasta. Minä olin kauhuissani ja avomies sitä mieltä, että mitäs tuosta vouhkaamaan.

WTC:n tornit: Tulin töistä ja avasin television, jossa kerrottiin iskuista. Siinä sitten soitin miehelleni ja juutuin television ääreen seuraamaan uutisia. Tuntui uskomattomalta, että se kaikki oli totta.

Myyrmanni: Jälleen kerran avasin television kotona ja siellä kerrottiin Myyrmannin räjähdyksistä. Aloin paniikissa soitella veljelleni, joka asui silloin aivan siinä lähellä. Onneksi eivät olleet kauppareissulla silloin.

Tsunami: Ensimmäiset uutiset tsunamista ja "muutamasta" kuolleesta tulivat, kun olimme lähdössä kyläilemään. Illalla, kun palasin kotiin ja aukaisin netin olikin tilanne muuttunut suureksi katastrofiksi ja kadonneiden ja kuolleiden määrä kasvoi koko ajan. Tyttäreni oli saanut joululahjaksi "Lenni lokinpoikanen" levyn ja se soi taustalla, kun luin noita uutisia. Yhä edelleenkin kuullessani levyn kappaleita tuon illan tunnelma ja tunteet palaavat elävänä mieleen.

Tsernobylia en jostakin syystä muista, vaikka olen ollut sen ikäinen, että se on minulle varmaan kerrottu.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: talvi - 05.04.2008, 23:39:35
WTC:
Olin kasiluokkalainen. Tulin koulusta kotiin ja avasin telkkarin katsoakseni Jyrkiä, mutta sieltä tulikin suureksi harmikseni joku tylsä ylimääräinen uutislähetys. Siinä sitten surffailin eri kanavilla ja hämmästyin, kun joka kanavalta tuli ihan samaa uutiskuvaa. Luulin jopa, että meidän telkkari/kaukosäädin on mennyt jotenkin rikki. Sama pätkä tuli joka ikiseltä kanavalta uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.
Mä en silloin ollut kiinnostunut/tiennyt muusta maailmasta kovinkaan paljoa, ja ihmettelin miksi tuota näytetään niin paljon, kun  joka päivähän uutisissa näytetään miten jossain soditaan. Miksi tuo olisi sen ihmeelisempää? Vasta jälkeenpäin ymmärsin...

Tsunami:
Oltiin päivällä syömässä sukulaisten luona, ja sitten illalla katottiin kympin uutisista tämä juttu. Silloin se ei vielä tuntunut niin suurelta, vaikka kauheaa tietysti olikin. Siinä sitten seuraavien päivien ja monien uutislähetysten mittaan alkoi pikkuhiljaa tajuamaan asian vakavuuden ja laajuuden.

Muista tapahtumista ei suurempia muistikuvia ole..
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: unkkatkumiankka - 06.04.2008, 01:09:36
Estonian uppoaminen: Olin kotona ja sain tietää asiasta avattuani television, koska kaikki uutislähetykset olivat täynnä Estoniaa.  :(

Dianan kuolema: Äitini tuli ilmoittamaan kun lueskelin rauhallisesti edellispäivän lehteä. Meinasi itku päästä, sillä pidin kovasti Dianasta ja seurasin tarkkaan hänestä kirjoitettuja juttuja.  :'(  Silloiset fiilikset muistuvat yhä mieleen.

WTC:n tornit: Avasin TV:n ja siinä se oli! Uutisten videopätkä! Olin peräti ensimmäinen perheessäni, joka sai tietää asiasta. Jäi vähän ristiriitainen olo koko uutisesta...

Myyrmanni: Olin juuri tulossa tanssitunnilta ja kaveri sai soiton äidiltään, joka oli juuri ehtinyt poistua Myyrmannista muutama minuutti ennen räjähdystä. Tämä on ainoa näistä tragedioista, joka kosketti minua henkilökohtaisesti, joten se myös kiinnosti tavallista enemmän. Pommi-iskun tekijä oli vieläpä käynyt samaa koulua kuin minä.

Suomen euroviisuvoitto: Tapitin koko homman kotisohvalta ja jälkeenpäin otti kuuppaan, koska en ollut jaksanut lähteä keskustan baareihin katsomaan finaalia porukalla! Historiallinen hetki ja olen hyvin onnellinen siitä, että näin sen suorana!

Tsunami: Tämä ei oikein heti rekisteröitynyt aivoissa, koska Aasiassa sattuu ja tapahtuu usein vastaavanlaisia. "Valaistuminen" tuli pari päivää myöhemmin nähdessäni lehdessä Sauli Niinistöstä maininnan.

Jokela: Tarkastin sähköpostini ja näin italiankielisen uutisen aiheesta (!). Pakko oli sitten saada kaikki mahdollinen tieto, sillä isäni asui ennen Jokelassa ja siellä on tuttuja.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Athelas - 06.04.2008, 10:51:07
Tsernobyl: Äiti taisi komentaa meidät sisälle leikkimään, enkä ollut varma miksi. En tuolloin vielä ymmärtänyt mitä oli tapahtunut, mutta jotain pelottavaa se oli.

Estonia: Mulla oli käsitöitä klo 8-10 ja opettaja halusi katsoa uutisia.

Jääkiekon MM-kulta: Kotona katsoin ja meinasin revetä liitoksistani. Myöhemmin otti päähän kun en voinut mennä katsomaan Leijonia kun oli mentävä koiran kanssa agilityyn koska siitä oli maksettu se kurssihinta.

Diana: Katsoin jotain viikonloppuaamun hevossarjaa kun sen päälle ilmestyi teksti "Walesin prinsessa Diana kuollut. Ylimääräinen uutislähetys klo se ja se".

9/11: Tulin koulusta ja menin nukkumaan. Äiti tuli huikkaamaan ovesta että joku lentokone on törmännyt kerrostaloon. Ei voinut vähempää kiinnostaa kunnes sitten nousin ja tajusin mistä talosta oli kyse.

Myyrmanni: Avasin New Zealand Herald -lehden aamulla ja siellähän se oli isolla otsikolla.

Tsunami: Ihan kotona oltiin, taisin lukea keittiössä lehteä.

Euroviisuvoitto: Kaverin kanssa jännättiin, ja niin se 12 vuotta kestänyt euroviisuinnostus sai vihdoinkin huippuhetkensä.

Torinon olympiafinaali: Turussa. Ah ja voi sitä kirottua kaupunkia, en voi enää koskaan mennä Turkun tuntematta pohjatonta riipaisua sydämessäni. :D.

Jokela: Italian tunnilla joku otti uutisen puheeksi.


Muoks. Mäkin muuten muistan kuinka koulukirjoihin piti sutata Neuvostoliiton päälle Venäjä. Olin jo pienenä erittäin kiinnostunut eri maista, mutta silti en muista varsinaisia uutisia kommunismin kaatumisesta. Berliinin muurin murtumisesta luulen että minulla on pari muistikuvaa, mutta niistäkään en ole varma ovatko ne sittenkin vain myöhemmin nähtyjä kuvia jotka luulen nähneeni lapsena.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: ar - 06.04.2008, 18:15:35
töllöö katoin aamulla ko uutisista tuli et wtc torneiin on lentäny lentokone, ei oikeen meinannu uskoo et totta. :D muita juttuja ei tuu mielee mitä oon tehny ko kuullu hetkauttavista asioista :)
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Epis - 13.04.2008, 21:42:06
Dianasta muistan että olin kotona ja syötiin pakettijäätelöö ennen ko se tuli uutisista.

WTC:stä muistan että tulin koulusta ja TV:ssä oli palavia torneja. Seuraavana päivänä muistan miten yks opettaja selitti jotain. Ei mua juuri kiinnostanu.
Kaveri oli lähettäny toiselle kaverille tekstarin "Toverit. Huomenna jaetaan kiväärit." (Kirjasta Täällä pohjantähden alla) sen jälkeen ko Bush vanno kostoo ja se viesti huvitti.

Jokela. Olin autolla tulossa kotiin ja kuuntelin radioo vaikka yleensä kuuntelen levyjä. Radiossa oli jotain mutta en käsittäny siitä vielä kunnolla että mitä on tapahtunu.

Esko Nikkari. Luin netistä jonku sanomalehen sivuilta.

Edelleen kaikkein selvimmin mielessä on Speden kuolema josta oon kirjottanu täällä aiemmin.

 
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: vesaila - 14.04.2008, 15:50:57
Estonia valkeni mulle vasta kun silloinen poikaystäväni oli viemässä minua töihin iltavuoroon ja autoradiosta sitten kuulin. Koko aamupäivän olin ollut täydellisessä uutispimennossa, kun en ollut kuunnellut radiota, en katsonut telkkaria, en jutellut kenenkään kanssa..

Dianan kuoleman luin tuikitavallisena karapulasunnuntaiaamuna teksti-tv:stä.

WTC:stä kuulin iltapäivällä töissä, istuin koneen äärellä ja silloinen kiss.fm oli päällä. Sitten siellä sanottiin että pienkone on törmännyt toiseen torniin, muuta ei osattu sanoa. Sitten siellä sanottiin, että se onkin matkustajakone mutta uhreista ei tietoa. Tätä rataa tilanne valkeni pitkin iltapäivää, ja meillä ei ollut toimistolla telkkaria, joten lähdimme koko porukka koteihimme telkkujen ääreen. Se oli järkyttävä iltapäivä. Kävin puolen vuoden päästä Nykissä, Ground Zero tuntui silloinkin vielä epätodelliselta.

Konginkankaan turma sattui ollessamme Levillä viettämässä työporukalla pitkää lasketteluviikonloppua. Tuntui aika pahalta laittautua illalla baariin ja lukea teksti-tv:stä kuolleiden nimilistaa.

Aasian tsunamista kuulin ensimmäisen kerran kun olimme Ylläksellä joulunvietossa ja istuimme tunturin huipulla olevassa ravintolassa kaakaolla. Silloin vielä uutisissa puhuttiin "vain" muutamasta tuhannesta kuolleesta. Iltaa kohden ja seuraavana päivänä uutiset vain pahenivat. Ja mä itkin ekaa kertaa elämässäni uutisia katsellessa.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Upstate girl - 14.04.2008, 16:20:35
Tsernobyl: Israelissa duunissa, luin lehdesta

Estonian uppoaminen: Isa soitti ja kertoi uutiset. Olin vasta muuttanut Teksasiin. Avasin telkkarin ja sielta tuli ylimaarainen uutislahetys. Ihmettelin, kuinka Suomessa tuollaista voi tapahtua.

Diana kuolema: Kattelin aamuyosta uutisia kotona Teksasissa ja ylimaarainen uutislahetys pitikin sitten hereilla koko yon.

9/11: Olin juuri mennyt duuniin ja kuulin radiossa puhuttavan World Trade Centerista, mutta luulin, etta kyseessa on edellinen tapaus vuosien takaa, kunnes tyokaveri sanoi aivan kauhuissaan, etta "ei kun se tapahtuu juuri nyt par aikaa" .. sitten koko paiva menikin asiakkaiden (johon kuului lentohenk.kuntaa) kanssa katsoen telkkaria hotellin ravintolassa. Monta viikkoa tapahtuman jalkeen viela katsoin ylilentavia koneita pelaten, etta jotain tapahtuu.
Pari kuukautta tapahtuman jalkeen, olin matkalla Oregoniin. Lensin Phoenixin kautta ja samaan aikaan oli lentokone matkalla Nykista Jamaicalle (American Airlines Flight 587) onnettomuudessa. Tipahti vahan  lahdon jalkeen. Mutta Phoenixissa emme viela tienneet, etta kysessa oli onnettomuus. Kaikki aivan paniikissa, etta 9/11 tapahtuu uudestaan. Onneksi meilla oli 4h vaihtoaika Phoenixissa, joten ehdimme hieman rauhoittua. Ajattelin myos, ettei kai terroristeja kiinnosta Phoenix - Portland lento.

Tsunami: Kotona Alabamassa. 

Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: tammineN - 14.04.2008, 23:37:10

Tsernobyl: Muistan puheet säteilystä ja sateista, ja jotenkin ne mielessäni tulkitsin niin, että taivaalta sataisi kimmeltävää ja hohtavaa vettä. Olin pettynyt kun ei se sade sitten lopulta mitenkään hohtanutkaan.

Estonia: Kaverin luona olin ollut yökylässä. Kaverin äiti herätti aamulla ja kertoi että Ruotsin-laiva on uponnut. Olo helpottui kun tajusin, ettei se ollutkaan Suomen ja Ruotsin välillä risteilevä laiva. Samalla orastava humanisti minussa inhottui huomatessaan, että suomalaisten kuolema koskettaa enemmÄn kuin virolaisten tai ruotsalaisten. Estoniaa puitiin vakavina heti koulussa tyttöjenvessassa. TET-jaksolla ei ollut optikkoliikkeessä muuta trekemistä, niin luin Aamulehdestä ulkoa Estoniasta tulleita hätäviestejä.  :-\

Diana: Kotosalla, teksti-TV:stä luin.


9/11: Baarin vessanlattialla humalassa, isä soitti ja kertoi. Ajattelin ensin, että joku vapaakauppaa, markkinataloutta ja globalisaatiota vastustava ryhmä oli ollut asialla. Hetken kuluttua isä oivalsi, että olin niin humalassa, että oli paree jatkaa keskustelua seuraavana päivänä.

Tsunami: Parriisissa poikaystävä väänsi radiota kovemmalle, kun kerroin jotain taatusti mielenkiintoista anekdoottia aamutuimaan. Ihmettelin, että mitä sitä nyt joku Thaimaan aalto yhtÄkkiä kiinnostaa. No, sitä Tsunamia tuupattiin sitten anoppilassa laajakuvatelkkarista seuraavan viikon verran koko ruudun täydeltä.  :-\
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: lennukerttuli - 14.04.2008, 23:57:44
Estonia: En muista, mutta oltiin menossa seuraavana viikonloppuna laivalle eikä ollut erityisen mukava reissu.

Jääkiekon MM-kulta: Kotona kaverin kanssa jännitettiin. Oltiin ihan onnessa kun voitto tuli!

9/11: Olin kotona kun veli tuli kotiin joskus illalla tai siinä ja telkusta tuli ylimääräinen uutislähetys, veli oli kuullut matkalla radiosta.

Tsunami: Oltiin lentokoneessa juuri sinä päivänä menossa Teneriffalle. kun avasin kännykkäni tuli useita viestejä mm. kaverilta että pääsittekö sinne ... muisti väärin että oltiin menossa Thaimaaseen ja toiselta kaverilta viestiä et "kivoja" kuvia Thaimaasta. Ajattelin että mitä helkkaria tää nyt on että onko mun kaikki kaverit seonnut ihan täysin. Sit avattiin telkkari kun päästiin hotelliin ja kah... siellähän siitä oli.

Euroviisuvoitto: Kotona katseltiin poikaystävän kanssa ja tuntui ihan uskomattomalta unelta tms. Aamulla oli pikkuisen väsynyt kun piti mennä töíhin.

Jokela: Kotona olin ja kello oli jotain viis. Olin ollut yövuorossa töissä ja nukuin todella pitkään. Kävin normaalisti netissä kun ei ollut mihinkään kiire kun ei ollut enää yövuoroa silloin. Huuto.nettiä selailin ja kun siinä pyörii ne uutiset niin siitä luin. Olin että mitä hittoa. Oli sitten pakko käydä lukemassa kaikki uutiset tapahtumasta, eikä muita uutisia ees ollut.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: annipurna - 15.04.2008, 11:39:28
Estonia - Veikkaan etta lehdesta luin. Muistan seuranneeni uutisia, mutta vain hamarasti.

Diana - Samoin lehdesta luin. enemman minua kosketti Aiti Teresan kuoleminen vain vahan Dianan jalkeen, joka hukkui Diana uutisten alle.

Myyrmanni - Joku soitti ja kertoi ja katsoin uutisen. Kosketti kun tapahtui niin lahella.

9/11 Olin tekemassa ennakkotehtavia kaverini kampilla koskien tulevaa Intian tyoharjoitteluamme. Sain tekstiviestin aidilta, etta avaa telkkari ja ethan vaan meinaa nyt menna Intiaan. Siina meni hetki sitten teeveeta katsellessa. Sain vakuutella pitkaan aidille, etta aion silti lahtea etta Kolkata ei ole USA eika afghanistan. Paljon turisteja sina vuonna kuitenkin jatti tulematta, ja paikalliset karsivat paljon taloudellisesti, jopa Intiassa.

Konginkangas - Olin Espanjassa, Marbellassa, kun nain sattumalta paikallisteeveessa espanjankielisen uutisen onnettomuudesta. Ymmarsin tosi vahan espanjaa, mutta tajusin etta siina oli ollut nuoria ja kuollut useita. En edes ajatellut etta joku tuttu olisi voinut olla mukana. Vasta 2kk sen jalkeen kun palasin kotimaahan, sain tietaa etta 4 laheisen ystavani kaveria oli kuollut onnettomuudessa. Eivat olleet halunneet pilata matkaani ja kertoa...

Tsunami - Kotona, krapulassa. Oli vahan epatodellinen olo. vasta nyt taalla Intiassa kun vierailin yhdella Tsunami alueella olen alkanut ymmartaa, miten pieni osa se SUomessa naytetty Thaimaan rantojen tuhoutuminen olikaan tuota luonnonilmiota.

Euroviisuvoitto - Olin Darjeelingissa, Intiassa. Olin saanut e-mailia siskolta etta Suomi paasi finaaliin. Pakkohan sita oli sitten yomyohaan finaalipaivana seurata uutisia vaikka olikin yomyoha. Samaisena paivana muistaakseni pelattiin Suomi-Kanada latkamatsi ja seurasin sitakin innolla koska silloinen kanaladalainen poikaystavani odotteli huoneessamme. han ei oikein tajunnut kun palasin hehkuttaen  etta suomi voitti euroviisut. ai mitka viisut? no sanoin etta voitettiin me myos Kanada jaakiekossa. Se oli surullisempi uutinen halle :)


Jokela - Toissa olin aamuvuorossa, enka ehtinyt uutisia tai muuta kuunnella. Kun iltavuorolaiset ja asiakkaat alkoi puolenpaivan jalkeen tulla, he kyselivat etta ootko kuullut ja kukaan ei oikein tiennyt varmaksi etta mita on tapahtunut. vasta kotiin paastya sain selville tarkemmin. Teen toita lasten kanssa, joten monia keskusteluja sai kayda tasta aiheesta.


Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: samppi - 17.04.2008, 22:47:56
Estonia- olin tulossa koeviikon kokeesta kotiin kun kuulin bussissa. Jotenkin olin aamulla missannut koko jutun, luultavasti niin myöhässä etten kenellekään puhunut..

Diana- olin Englannissa leirintäalueella duunissa ja aamulla heti herättyä tvstä kuulin.

9/11- olin iltavuorossa töissä ja työpaikan vaksi näytti netistä kuvia.

Tsunami- taas töissä ja seurattiin tiiviisti netistä

Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Eva_ - 20.04.2008, 20:10:02
Estonian uppoaminen:

Mulla ei oikeasti ole mitään muistikuvia tästä. Olen ollut sen verran pieni, että mua ei ole varmaan kauheasti kiinnostanut  :-[


Dianan kuolema:

Tämän muistan hyvin, vaikka aika pieni olinkin. Olin porukoiden kanssa menossa isovanhempieni mökille, ja tapani mukaan juoksin ensimmäisenä mökille, jossa isovanhempani katsoivat tv-lähetystä, joka kertoi Dianan kuolemasta. Tajusin, että nyt on iso juttu kyseessä, ja juoksin takaisin autolle, ja tiedotin porukoitani tapahtuneesta.


WTC-iskut

Olin seiskaluokalla, ja olin kotona kuullessani iskuista. Päivä menikin seuraten uudelleen ja uudelleen hidastekuvaa törmäyksestä.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: olaja - 21.04.2008, 00:08:56
Estonia:

Kotona. Muistan äitini kertoneen asiasta, myöhemmin katsoimme uutisia tv:stä koko perheen voimalla sohvalla.

Diana:

Ei pienintäkään muistikuvaa. Dianan tv:stä tulleet hautajaiset kyllä muistan, kun äiti niitä itki.

WTC:

Koulussa historian luokkaan astuessani näin tv:stä kuvamateriaalia kaatuvista torneista ja kysyin opettajalta, että milloin tuo on tapahtunut (olettaen pätkän olevan video, jostain historiallisesta tapahtumasta ::) ), mutta sainkin kuulla, että se tapahtuu parhaillaan.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Ondsinnet - 18.06.2008, 02:39:02
Estonian uppoamisesta en paljoa muista, jotain jälkiselvittelyjä lähinnä kapteenin katoamisesta yms.

Dianan kuolemasta kuulin kun katselin telkkaria ja tuli ylimääräinen uutislähetys. Huusin äidille keittiöön että Diana on kuollut. Äiti ei uskonut ennen kun tuli olohuoneeseen.

WTCn iskuista sain tietää kun satuin avaamaan telkkarin oikeaan aikaan. En oikein ensin tajunnut mitä tapahtu... myöhemmin selvis asia laajuudessaan ja vakavuudessaan.

Tsunamista kuulin ohimennen jotain mainintaa, mutten oikein kuunnellut ja vasta seuraavana päivänä tajusin mitä oli tapahtunut.

Euroviisuja katselin telkkarista kun Suomi voitti. Olin ylpeä vaikka en euroviisuista tykkää enkä siitä Lordistakaan.

Koulusurmista kuulin kun olin kaverin (Englantilainen) luona käymässä (asuin tuolloin Mosambikissa) ja radiosta tuli BBC:n uutiset. En kuunnellut ollenkaan ennen kun kaveri sano et hei ne puhuu jotain Suomesta. Samana iltana oli juttua paikallisissa uutisissa.

Pistetään tähän nyt vielä sokerina pohjalle Suomen jääkiekon maailmanmestaruus -95! Katsoin pelin alusta loppuun ja vaikka ikää oli silloin 7 vuotta, muistan joka ikisen maalin ja sen hurmoksen mikä voitosta seurasi. :)
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: T-musu - 18.06.2008, 09:30:31
Estonia : Mummun ja papan luona. Outo tilanne, koska itekin olin kyseisellä paatilla ollut, silloin kun se vielä oli Vaasasta Ruotsiin välillä. Olikohan se sitten Wasa King ennen. (Vai Queen?)

Dianan kuolema : Kotikotona, kattelin isäpuolen kanssa kun tuota tuli joka kanavalta, joka uutisista.

WTC : Todella outo päivä. Asuin 17m2 yksiössä, ja mulla oli AINA tv päällä ku olin kotona. Tuolloin ei ollut. Siivosin ja kuuntelin musiikkia cd:ltä. Illalla piti lähteä kahden luokkakaverin kanssa muutamalle. Toinen asui pari kerrosta ylempänä, ja poikkesi. Sanoi jostain suunnilleen maailmansodan syttymisestä ja mä olin ihan  ??? kun en tiennyt mistä oli kyse. Sitten vasta tv päälle..

Tsunami : Meni multa kans oudosti ohi. Oltiin isommalla porukalla matkalla Pyhälle vuodenvaihteeksi. Kaverit siitä jotain puhuivat, enkä tiennyt mitä se oli. Vasta kun pyssättiin jossain huolttiksella kahvilla, tajusin lehdestä, mitä suunnilleen oli tapahtunut.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Jhua - 19.06.2008, 01:08:25
WTC:n tornit: Tulin kotiin kaverilta, TV:n kuva näkyi ovelta asti. Molemmat koneet olivat jo törmänneet torneihin ja kohta 1. sortui.

Myyrmanni: Autossa tulossa perheen kanssa Helsinki-Vantaalta Mikkeliin, oltiin oltu lomamatkalla Espanjassa. Ei ollut kovinkaan siis kauaa siitä, kun oltiin melko lähellä
tapahtumapaikkaa.

Suomen euroviisuvoitto: Siinä vaiheessa kun tuli 1. maalta 12p tajusin Suomen voittaneen!

Jokela: Koulussa ruotsintunnilla opettaja nätti projektorilla Iltasanomien nettisivujen uutisen. Seuraavan tunnin alussa katsottiin sitten se 1. erikoisuutislähetys aiheesta.

Dianan kuolema: En muista missä olin, mutta tämä on varmaan ensimmäinen uutinen jonka muistan. Olin tapahtumahetkellä 6 v.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Rapa-Ripa - 19.06.2008, 03:44:57
Estonia. Aamulla kuulin tv-uutisista. Tulihan tuosta muutama sana juteltua päivän mittaan.

Dianan kuolema. Olin Pulau Wehillä Indonesiassa ja kuulin asiasta vasta viikon kuluttua kun saavuin Malesiaan.

WTC. Odottelin lentoa Moskovan kautta Suomeen Guineassa Conakryn lentokentällä. Ihmettelin että mitäs nyt kun tornit savusivat TV5.en lähetyksessä. En oikein ymmärrä ranskaa joten jäi hiukka hämäräksi. Paikalliset eivät asiaa pahemmin noteeranneet. Sisällisodasta toipuvassa maassa ei ehkä jaksettu taivastella jossain kaukana jumalan selän takana tapahtuvaa juttua.

Tsunamista kuulin seuraavana päivänä uutisista kotona Suomessa.

Euroviisut katselin yksin kimppakämpän tv.stä Oslossa. Ketään muuta euroviisut eivät kiinnostaneet vaikka samassa kämpässä asui n. 5 tahi kuus muutakin tyyppiä.

Jokelan surmista sain tietää sen päivän illalla kun menin punttisalille treenaamaan. Olin yksin salilla n. klo 22 ja tv auki.
Otsikko: Vs: Missä olit, kun....
Kirjoitti: Jasso - 19.06.2008, 08:32:59
Estonia. Joensuussa olin lähdössä aamulla johonkin (kaites kouluun) niin äiti kertoi mitä oli tapahtunut. Muistan myös yhden uutislähetyksen hyvin tuolta illalta, jossa Estoniaa tottakai käsiteltiin.

Dianankin menehtymisen muistan kuulleeni äitin suusta ja ne kolarikuvat on jääny mieleen.

WTC olin pummilla koulusta ja seurailin tapahtumia tovin ennenkun tajusin että on totta. Kävin herättää kommuunikaverin ja ei sekään meinannu uskoa. Soitin myös äitille, mutta se tiesi jo.

Tsunami mulla menialkuun ohi. Olin vaeltamassa, enkä pidä puhelinta metsässä auki. Luin tapahtuneesta poistullessa jossain huoltsikalla Iltasanomista, ehkä 5 päivää tapauksen jälkeen. en vielä sillon käsittänyt laajuutta vaan vasta kotona parin seuraavan päivän aikana rupesi selviämään.

Euroviisut kun Lordi voitti tuli katottua Joensuussa Amarillossa. TOsin ei tarkoituksella vaan oltiin istumassa iltaa ja laittovat baarista musiikin pois ja telkkarit täysille. No olihan sitä ihan mukava kattoa ja tunnelma oli kuin jääkiekon kisakatsomossa.

Jokelan surmien aikaan olin työvuorossa ja seurattiin työkavereiden kanssa tapahtumia. Laitoin äitille tekstarin, mutta eiköhän tuo tiennyt jo.