Pallontallaajat.net

Omatoimimatkailu => Terveys ja turvallisuus => Aiheen aloitti: ankkanen - 14.12.2005, 16:16:53

Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: ankkanen - 14.12.2005, 16:16:53
Thaimaahan olen lähdössä ja malaria lääkkeeksi lääkäri määräsi lariamia, kaikkien kauhujuttujen jälkeen olen alkanut pohdiskelemaan muita vaihtoehtoja, eli oiskohan doksisykliinistä kenelläkään kokemuksia? N. 3% kuulemma kärsii yliherkkyydestä auringonvalolle, muista sivuvaikutuksista en juurikaan ole kuullut. Oman terveyskseskukseni lääkäri oli ihan tietämätön näissä asioissa....    :roll:
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: sixtus - 14.12.2005, 19:31:08
Mihin päin Thaimaata oot suuntaamassa? Ihan kaikkialla ei malariaa liiemmin esiinny, joten kuurin syöminen on käytännössä turhaa.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: ankkanen - 14.12.2005, 19:58:15
tarkotus on reissailla ympäri thaimaata n. kuukauden verran, en usko että ihan pahimmilla malaria-alueilla liikutaan paljon, mutta eihä sitä koskaan tiedä mihin sitä eksyy..  :D
Otsikko: Re: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: fishbone - 14.12.2005, 20:45:52
Lainaus käyttäjältä: "ankkanen"
Thaimaahan olen lähdössä ja malaria lääkkeeksi lääkäri määräsi lariamia *klip* Oman terveyskseskukseni lääkäri oli ihan tietämätön näissä asioissa....    :roll:


Eikai tässä nyt ollut kyseessä sama lääkäri? Jos näin on, niin enpähän voi muuta sanoa, kuin että mielestäni on suhteettoman edesvastuutonta lääkäriltä määrätä Lariamia (tai ylipäätään mitään lääkettä), jos ei asiasta tiedä enempää. Luulisi lääkärin etiikan jo määräävän, että jos aiheesta ei ole hajuakaan, niin mieluummin sitten ohjataan aiheeseen paremmin perehtyneelle kollegalle, kuin että otetaan pharmaca fennica ja päätellään, että tuo saattaisi sopia. :shock:

Vanhana "jos nyt ihan varmuuden vuoksi kuitenkin"-lääkityksen vastustajana sanoisin, että jos nyt et tietoisesti ole menossa jonnekkin todella pahoille malaria-alueille, siis niille mihin turistit harvemmin eksyy, niin jätä lääkkeet syömättä, ja osta sen sijaan pullo punkki ja mäkäräsuoja OFF!ia ja vaalea pitkähihainen paita ja pöksyt illoiksi. Jo yksistään Thaimaassakin esiintyy eri alueilla eri malarialääkkeille resistantteja kantoja, joten mitään yleispätevää lääkettä ei kuitenkaan voida antaa, vaan OFF! on joka tapauksessa paras "lääke" tuohon tautiin.

Olen kuullut pahimmillaan sellaisista sivuvaikutuksista, nimenomaan Lariamin suhteen, että enpä nyt ole viitsinyt sitä vielä koskaan ihan huvikseni syödä; ainakin tälläisessä tapauksessa kun mahdollisesti vielä onkin alueella jossa esiintyy meflokiiniresistenssiä kantaa, eli mitään hyötyä ei ole, mutta mahdolliset sivuvaikutukset joutuu kärsimään kuitenkin.

Mutta jokainen myrkyttää itseään millä myrkyttää, ja mahdollisesti kärsii sen vaikutukset! Minä taasen luotan siihen, että oikealle pukeutumisella ja OFF!illa pärjää, ja kärsin sen malarian, jos kaikki epätodennäköisyydet kolahtaa kohdalle. Tämä siis pätee tähän tapaukseen, pidempiaikaisiin oleskeluihin esim. K-Aasian viidakkoihin tai suureen osaan Afrikkaa, minäkin jo söisin ihan suosiolla niitä Lariameja ja kärsisin mahdolliset haittavaikutukset. Mutta kyse onkin ihan puhtaasti siitä, kuinka kukakin itse laskee lääkkeiden aiheuttamien haittavaikutuksien ja malariaan sairastumisen suhteen; aikamoisen suuri osa ei vaan tunnu vaivautuvan itse mitään selvittämään, vaan vetelee ne Lariamit naamaan, kuinka pienestä sairastumisriskista tahansa huolimatta.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Katariina72000 - 14.12.2005, 21:30:13
Nyt vähän kopsailen tekstiä tänne KTL:n sivuilta,***

Thaimaassa on maailman hankalin lääkeresistenssitilanne Myanmarin eli Burman ja Kambodzan vastaisilla rajaseuduilla mutta suurissa kaupungeissa ja rantalomakohteissa ei ole lainkaan malariaa

Jos halutaan käyttää estolääkitystä, parhaiten lyhytaikaiseen estolääkitystarpeeseen soveltuu atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä.

Atovakoni ja proguaniili
Atovakoni + proguaniili (Malarone®, atovakoni 250 mg, proguaniili 100 mg, pakkaus 12 tabl), on rekisteröity malarian hoitoon ja ehkäisyyn mm. useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Suomessa sitä on toistaiseksi saatavissa määräaikaisella erityisluvalla eli määräämiseen riittää tavallinen resepti. Malarone® on todettu yhtä tehokkaaksi kuin meflokiini resistentin falciparum-malarian ehkäisyssä. Se on hyvin siedetty: haittavaikutuksina on raportoitu lieviä ruoansulatuskanavan oireita, päänsärkyä ja ihottumaa.Malarone® vaikuttaa turvalliselta pitkäaikaisessa käytössä. Malarone® on kalliimpi kuin muut malarialääkkeet. Malarone® on vaihtoehto meflokiinille tai doksisykliinille resistentin falciparum-malarian esiintymisalueilla.

Eli eiköhän tämä olisi Larimille parempi vaihtoehto :?:

Lariam voi aiheuttaa moenenlaisia oireita ja minusta on hätävarjelun liioittelua napata sitä tuollaisella matkalla.

Meflokiini (Lariam®) on tehokas resistenttiä P. falciparum -malariaa vastaan, jota ilmenee runsaasti trooppisessa Afrikassa ja Amazon-virran alueella sekä paikoitellen Kaakkois-Aasiassa ja Oseaniassa. Näille alueille matkustettaessa meflokiini on ensisijainen estolääkitys. Meflokiiniresistenttiä P. falciparum -malariaa on todettu sekä Afrikassa että Kaakkois-Aasiassa alueilla, jotka eivät ole turistikohteita.

Meflokiini voi aiheuttaa haittavaikutuksia, joista tavallisimmat ovat pahoinvointi, huimaus ja vatsaoireet. Myös univaikeuksia voi esiintyä. Harvinaisia meflokiinin haittavaikutuksia ovat kouristukset ja masennuskohtaukset, joita ilmenee yleensä niillä, joilla jo ennen lääkitystä on ollut samanlaisia oireita. Harvinaisena komplikaationa on raportoitu myös psykoosia. Kontrolloiduissa tutkimuksissa meflokiinin ei ole kuitenkaan todettu aiheuttavan enempää neuropsykiatrisia haittavaikutuksia kuin klorokiini-proguaniiliyhdistelmän.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: KiteWaldo - 17.12.2005, 03:17:12
Kaverini isoveli on lääkäri ja he olivat afrikassa 4 viikkoa ja koko perhe popsi Lariamia eivätkä saaneet mitään sivuvaikutuksia !! eli vaikka lääkkeelle onkin rekisteröity sivuvaikutuksia niin ei se tarkoita samaa kuin että ne tulevat varmasti!! ite nyt vietnamissa 5 viikkoa ja jätin lääkkeet ostamatta kun täältä saa kuitenkin ne tehokkaammat tropit jos tarttee ja liikun rannikolla jossa sitä ei hirveesti esiinny.. mutta en siksi että pelkäisin sivuvaikutuksia :)

-Waldo
Aina kannattaa lähteä
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: petska - 17.12.2005, 15:31:30
Ite oon nyt vetany lariamia muutaman kuukauden ja minkaanlaisia sivuvaikutuksia en oo huomannu. Kuulin kans noita kauhujuttuja mut ei kannata kaikkee uskoa... Kunhan et ota sita tyhjaan vatsaan koska sillon saattaa tulla vahan huono olo...
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: fishbone - 17.12.2005, 17:35:22
Lainaus käyttäjältä: "KiteWaldo"
Kaverini isoveli on lääkäri ja he olivat afrikassa 4 viikkoa ja koko perhe popsi Lariamia eivätkä saaneet mitään sivuvaikutuksia !! eli vaikka lääkkeelle onkin rekisteröity sivuvaikutuksia niin ei se tarkoita samaa kuin että ne tulevat varmasti!!

Ei kai nyt kukaan ole täällä(kään) väittänyt, että Lariamista tulee kaikille ja 100%:n varmasti jonkinlaisia (pahoja) sivuvaikutuksia?

Lainaus käyttäjältä: "petska"
Ite oon nyt vetany lariamia muutaman kuukauden ja minkaanlaisia sivuvaikutuksia en oo huomannu. Kuulin kans noita kauhujuttuja mut ei kannata kaikkee uskoa... Kunhan et ota sita tyhjaan vatsaan koska sillon saattaa tulla vahan huono olo...

Kaikkia kauhujuttuja ei kannata koskaan uskoa, mutta vaikka sinä et ole saanutkaan niistä sen kummempia refloja, niin se ei ikäväkyllä tarkoita sitä, että mitään mainituista haittavaikutuksista ei voisi muilla ilmeentyä. Uskon kuitenkin enemmän KTL:n tietoihin, kun yhdenkään reppureissarin uniikkeihin omakohtaisiin kokemuksiin.

Eli kuten Katariina72000 tuolta Kansanterveyslaitoksen sivuilta oli tuonne ylös kopsannut, niin mahdollisia haittavaikutuksia on mm. "pahoinvointi, huimaus ja vatsaoireet. Myös univaikeuksia voi esiintyä. Harvinaisia meflokiinin haittavaikutuksia ovat kouristukset ja masennuskohtaukset, joita ilmenee yleensä niillä, joilla jo ennen lääkitystä on ollut samanlaisia oireita. Harvinaisena komplikaationa on raportoitu myös psykoosia." Yksikään noista ei minun korviini kuulosta hirmu kivalta, joten jos malariariski on liki olematon, niin vast'edeskin meinaan jättää nuo lääkkeet varmasti vain "varmuudenvuoksi" syömättä.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Juzt - 17.12.2005, 18:59:18
Varmasti ei kannata turhaan Lariamia popsia, mutta noihin sivuvaikutuksista kannattaa kuitenkin muistaa, että sinne on kirjoitettava kaikki mitä niistä voi periaatteessa aiheutua.

Jos psykoosi mainitaan vain raportoituna, on sitä alle 1 /10000 käyttäjää ja nuo harvinaiseksi luokiteltavat masennus- ja kouristuskohtaukset ovat harvinaisina todennäköisyydeltään alle 1/1000 käyttäjää.

Ihan vertailun vuoksi Burana voi aiheuttaa virallisesti: ruoansulatushäiriöitä, pahoinvointia, närästystä, vatsakipuja, ummetusta tai ripulia,  päänsärkyä, huimausta, hermostuneisuutta, sekavuutta, uneliaisuutta, näköhäiriöitä, ihottumia ja muita ihoreaktioita, munuaisten vajaatoimintaa ja verenkuvan muutoksia.

Yliannostusoireissa mainitaan vielä erikseen vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, ruuansulatuskanavan verenvuodot ja vatsahaava.

Eivät nuokaan mitään hirmu kivoja ole, mutta kyllä minä silti uskallan ibuprofeiiniä tarvittaessa popsia.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: fishbone - 18.12.2005, 14:59:31
Lainaus käyttäjältä: "Juzt"
Ihan vertailun vuoksi Burana voi aiheuttaa virallisesti: ruoansulatushäiriöitä, pahoinvointia, närästystä, vatsakipuja, ummetusta tai ripulia,  päänsärkyä, huimausta, hermostuneisuutta, sekavuutta, uneliaisuutta, näköhäiriöitä, ihottumia ja muita ihoreaktioita, munuaisten vajaatoimintaa ja verenkuvan muutoksia.

Yliannostusoireissa mainitaan vielä erikseen vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, ruuansulatuskanavan verenvuodot ja vatsahaava.

Eivät nuokaan mitään hirmu kivoja ole, mutta kyllä minä silti uskallan ibuprofeiiniä tarvittaessa popsia.


Jos sulla on noin kova tarve kinata kaikesta, niin ei siinä sitten mitään. Mutta kannattaisi kuitenkin miettiä, onko lopulta kuitenkaan niin järkevää lähteä vertaamaan Lariamia ja Buranaa. Kaikella on varmaan omat haittavaikutuksensa, mutta kyse onkin siitä mihin sen suhteuttaa.

Tai saattaahan se sitten olla niinkin, että kohdallani on käynyt vain uskomaton "tuuri", koska olen koko elämäni törmännyt vain ihmisiin jotka kestävät hyvin ibuprofeenia, mutta meflokiinin ottamisen jälkeen näkevät niin uskomattomia painajaisia, että ovat ahdistuneita vielä pitkälle päivään, ja tämäkin on kuitenkin vielä lievimmästä päästä kuulemistani kokemuksista. En suinkaan sano, että kaikilla tapaamillani ihmisillä, jotka ovat Lariamia syöneet olisi näin, mutta lähes poikkeuksetta kaikki ovat kertoneet Lariamin vähintään aiheuttavan kummallisia unia tai muuten vaan "höntin" olon. Tälläistä en ole kuullut buranasta vielä kenenkään kertoneen, mutta kuten jo sanoin, kyseessähän saattaa olla kuitenkin puhdas tuurikin.

Lainaus käyttäjältä: "Juzt"
Jos psykoosi mainitaan vain raportoituna, on sitä alle 1 /10000 käyttäjää ja nuo harvinaiseksi luokiteltavat masennus- ja kouristuskohtaukset ovat harvinaisina todennäköisyydeltään alle 1/1000 käyttäjää.


En sitten tiedä miten sinä asian näet, mutta mielestäni on aika hurja luku, jos mahdollisesti jopa melkein promille käyttäjistä saa masennus- ja kouristuskohtauksia.

Ja unohdit muuten pienen, mutta mielestäni kuitenkin suhteellisen merkittävän jutun haittavaikutuksista. Siinä missä Buranan mahdolliset haittavaikutukset menevät suhteellisen nopeasti ohi, niin meflokiini viipyy elimistössä pitkään, joten haittavaikutukset saattavat kestää useita viikkoja viimeisen annoksen ottamisesta.

Mutta sanon nyt vielä kerran (ettei kenellekkään jäisi kuvaa, että pidän ainetta jonain mörkönä), että Lariam on varmasti hyvä lääke ja sitä kannattaa syödä, jos on menossa alueelle, jossa siitä on todella mahdollista hyötyä, mutta matalan malariariskin alueilla "varmuuden vuoksi syömistä" en vaan jaksa ymmärtää, enkä sitä kelleen suosittele.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: piatro1 - 19.12.2005, 08:32:37
No minä nyt kirjotan sitten tuosta lariamista.
Olin tuossa 2 kk Indoja kiertämässä.Malarian ehkäsyyn lariam.Ei siinä mitään kun lääkettä naamaan ja 5 viikkoa riitti ainakin minulle.Ei sen kummempia kauhujuttuja niistä ole mutta unet muutuivat aika hc trans formers/sekopää uniksi ja en oikeastaan pystyny nukkumaan kunnolla ollenkaan..no mut ihan hauskoja unia kuitenkin olivat joten suosittelen jos haluaa nähdä sairaita unia öisin..Muutama vuosi sitten Kamputseaa kiertäessäni taisin syödä silloinkin lariamia ja silloin en muista et ois vaikutus ollu samanlainen..Että sellainen tarina se..

Nyt ilman malariaa täällä pohjolan pakkasissa...
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: kookaburra - 19.12.2005, 14:45:57
Lariamia oli mullakin Gambian reissulla. Ikinä en oo aiemmin saanut sivuvaikutuksia lääkkeistä, mutta yöt meni tosiaan aika levottomiksi. Näyttää vissiin olevan aika yleistä Lariamia syödessä :wink:. Lisäksi kotiinpaluuiltana alkoi hengenahdistus joka kesti n. vuorokauden, ens sitten tiiä oisko se voinut johtua suuresta lämpötilaerosta?! Sydän hakkasi välillä kans kuin pienen vihaisen koiran häntä. Ilmeisesti muuten ihan tehokas lääke, tekivät viimeisenä lomapäivänä malariatestin lääkärissä (menin sinne muista syistä) eikä silloin ainakaan mitään löytynyt, vaikka pistoja oli kyllä tullut paljon.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Wesku - 19.12.2005, 17:48:46
Lariamia tässä itsekkin vetelen.
Oli kyllä todella huvittava se madollisten sivuvaikutusten lista, joka lääkkeen mukana tuli. Omia lemppareita oli "hallusinaatiot, epämääräiset unet, itsemurha yrityksiä on kirjattu harvoin"  :D
Unettomuutta lääke on minulle aiheuttanut, ei kai muuta.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Essen - 19.12.2005, 19:17:33
Mitäs mitäs... Itse olen lähdössä useammaksi kuukaudeksi Kambodzhaan ja lääkäri tosiaan pähkäili useamman hetken tuon malarian estolääkityksen kanssa. Päämajapaikkani kun on Phnom Penh, jossa ei esiinny malariaa, mutta matkoja olen toki suunnitellut pääkaupungin ulkopuolellekin. Lääkärin mukaan Lariam tehoaa aika varmasti Kambodzhan keski-alueella, mutta edes hieman enemmän rannikolla ja puhumattakaan rajaseuduista siitä tuskin on apua. Siihen tarvisin doksisykliiniä. Lääkäri määräsi Lariamia ja totesi, että mikäli menen rajoille kannattaa käydä ostamassa doksisykliini... jostain turvallisen näköisestä putiikista.

En nyt oikein tiedä mikä on ratkaisuni... tuntuu vaan jotenkin hätävarjelun liioittelulta syödä Lariamia mahdollisten lyhyempien reissujen takia useampi kuukausi. Varsinkin kun nuo mahdolliset sivuvaikutukset eivät kuulosta kovin miellyttäviltä. Ja varsinkaan jos en satu pysymään sen lääkärin kartan vaaleanpunaisella, Lariam-tehoaa-täällä- alueella. Ehkä jätän Lariamin syömättä ja ostan ainoastaan doksisykliiniä mahdollisille rajaseudun matkoille. Tai... en tiedä.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Katariina72000 - 19.12.2005, 20:50:09
Kopsua taas***Jos suurissakaupungeissa halutaan käyttää estolääkitystä, parhaiten lyhytaikaiseen estolääkitystarpeeseen soveltuu atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä = Maarone Kambodzan läntisellä metsäalueella ja Thaimaan Kambodzan ja Myanmarin eli Burman vastaisilla rajaseuduilla, jotka eivät ole turistialueita, esiintyy meflokiiniresistenssiä ja ensisijainen estolääkitys on doksisykliini. Muilla Kaakkois-Aasian malaria-alueilla esiintyy laajasti klorokiiniresistenssiä ja pääasiallinen estolääkityssuositus on meflokiini, jonka vaihtoehtoina on atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä tai doksisykliini. ***

Klorokiinifosfaatti (Heliopar®)
Proguaniili (Paludrine®)
Meflokiini (Lariam®)
Doksisykliini
Atovakoni + proguaniili (Malarone®)

Itse söin pelkkää Malaronea Laosin ja Kambozan reissulla. Lariamille ei ollut tarvetta koska silloisen käsityksen (2003) mukaan Malarone riittää.Malaronen haitat on pienemmät mutta aine kalliimpi :( Vaikeahan se on päättää. Mutta kyllä sillä vaatteilla suojautumisellakin saa paljon aikaan.
Otsikko: Re: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: pelokas - 22.12.2005, 02:35:50
Lainaus käyttäjältä: "ankkanen"
Thaimaahan olen lähdössä ja malaria lääkkeeksi lääkäri määräsi lariamia, kaikkien kauhujuttujen jälkeen olen alkanut pohdiskelemaan muita vaihtoehtoja, eli oiskohan doksisykliinistä kenelläkään kokemuksia? N. 3% kuulemma kärsii yliherkkyydestä auringonvalolle, muista sivuvaikutuksista en juurikaan ole kuullut. Oman terveyskseskukseni lääkäri oli ihan tietämätön näissä asioissa....    :roll:

Et kerro kuinka pitkäksi aikaa olet lähdössä, etkä paljonko sinulla on varaa sijoittaa tähän lääkitykseen? Jos lähdet esim 4 kuukaudeksi, ja käytät Malaronea, voit olla varma, että apteekkisi nettoaa enmmän matkastasi kuin matkatoimistosi.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Juzt - 22.12.2005, 20:32:48
Lainaus käyttäjältä: "fishbone"
Jos sulla on noin kova tarve kinata kaikesta, niin ei siinä sitten mitään. Mutta kannattaisi kuitenkin miettiä, onko lopulta kuitenkaan niin järkevää lähteä vertaamaan Lariamia ja Buranaa. Kaikella on varmaan omat haittavaikutuksensa, mutta kyse onkin siitä mihin sen suhteuttaa.

Tai saattaahan se sitten olla niinkin, että kohdallani on käynyt vain uskomaton "tuuri", koska olen koko elämäni törmännyt vain ihmisiin jotka kestävät hyvin ibuprofeenia, mutta meflokiinin ottamisen jälkeen näkevät niin uskomattomia painajaisia, että ovat ahdistuneita vielä pitkälle päivään, ja tämäkin on kuitenkin vielä lievimmästä päästä kuulemistani kokemuksista. En suinkaan sano, että kaikilla tapaamillani ihmisillä, jotka ovat Lariamia syöneet olisi näin, mutta lähes poikkeuksetta kaikki ovat kertoneet Lariamin vähintään aiheuttavan kummallisia unia tai muuten vaan "höntin" olon. Tälläistä en ole kuullut buranasta vielä kenenkään kertoneen, mutta kuten jo sanoin, kyseessähän saattaa olla kuitenkin puhdas tuurikin.

Tarkoitus ei ole mitenkään kinata, ja varmasti Lariam ei ole maailman mukavin lääke noin "kohtuullisen todennäköisiltä" sivuvaikutuksiltaankaan. Tarkoitus oli lähinnä huomauttaa tuosta tuoteselosteessa mainittujen harvinaisimpien sivuvaikutuksien merkittävydestä ja todennäköisyydestä.
Aivan kuten sanoit, niitä Burana listan harvinaisimpia sivuvaikutuksia ei ole juuri kenelläkään, vaikka Ibuprofeiiniä popsitaan huomattavasti Lariamia useammin. Sama pätee noihin "järeimpiin" oireisiin Lariamin osalta.

Buranasta voi saada vatsahaavan ja Lariamista psykooseja, mutta kummatkin ovat äärimmäisen epätodennäköisiä. Kadulla kävelystä taas voi saada rattijuopon aiheuttaman kuoleman.

En todellakaan kiistä etteikö Lariam aiheuttaisi monelle esim. unihäiriöitä tai lievää pahoinvointia, mutta kouristuskohtaukset tai psykoosi ovat samassa luokassa kuin Burana ja vatsahaava. Kannattaa todellakin muistaa, että sinne tuoteselosteeseen on pistettävä kaikki, mitä ikinä vaan on raportoitu, vaikka todennäköisyys olisi kuinka häviävän pieni, ja aina ei voitaisi olla edes 100% varma onko ongelma tullut juuri tästä lääkkeestä.

Masennuskohtausten suhteen kannattaa varmaankin mainita lääkärille jos masennusta on aiemmin esiintynyt, että hän osaa ottaa sen huomioon lääkettä valitessaan ja tarvetta arvioidessaan.


Lainaus

En sitten tiedä miten sinä asian näet, mutta mielestäni on aika hurja luku, jos mahdollisesti jopa melkein promille käyttäjistä saa masennus- ja kouristuskohtauksia.

Ja unohdit muuten pienen, mutta mielestäni kuitenkin suhteellisen merkittävän jutun haittavaikutuksista. Siinä missä Buranan mahdolliset haittavaikutukset menevät suhteellisen nopeasti ohi, niin meflokiini viipyy elimistössä pitkään, joten haittavaikutukset saattavat kestää useita viikkoja viimeisen annoksen ottamisesta.

Mutta sanon nyt vielä kerran (ettei kenellekkään jäisi kuvaa, että pidän ainetta jonain mörkönä), että Lariam on varmasti hyvä lääke ja sitä kannattaa syödä, jos on menossa alueelle, jossa siitä on todella mahdollista hyötyä, mutta matalan malariariskin alueilla "varmuuden vuoksi syömistä" en vaan jaksa ymmärtää, enkä sitä kelleen suosittele.

Kyllä tuo Ibuprofeeinikin ikävä aine voi olla, jos sitä liikaa joutuu syömään, vatsa on kovilla. Mutta en missään nimessä väitä, että Burana olisi yhtä haitallinen lääke kuin Lariam tai muut vastaavat järeät myrkyt, joilla alkueläimet saa pois päiviltä, ja tiedän myös että Meflokiini poistuu elimistöstä huomattavasti Ibuprofeiiniä hitaammin.

Ja niin, todennäköisyys on ehkä n. promille, ehkä n. 0,1 promillea, mene ja tiedä.

Turha tästä kuitenkaan lienee väitellä kun kutakuinkin samalla linjalla lienemme. Turhaan ei kannata nappailla Buranaakaan, saati sitten huomattavasti ärjympää Lariamia. Lisäksi hyttysiltä suojautuminenhan on tarpeellista Lariamilla tai ilman, sillä eri aineille vastustuskykyisten kantojen lisäksi mikään Malarialääke ei ole 100% varma. Jos malaria-altisteen saa, on kuitenkin huomattavasti mitään psykooseja todennäköisempää että Lariamilla tai ilman saa malarian, ja psykoosin todennäköisyyteen verrattuna jopa malariaan kuoleminen on tässä tapauksessa todennäköisempää.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Rey Yo - 27.12.2005, 16:02:08
pakko on lisata vahan vetta myllyyn kun kerran nyt ollaan lariam-kuurilla itsekin as we speak. paketin kyljessahan lukee melko liuta mahdollisia sivuvaikutuksia, mutta itse en ole huomannut mitaan. nimenomaan kun ruuan jalkeen ottaa niin harvemmin varmaan kellekkaan mitaan tulee. kaiken tuon urbaanilegenda vouhotuksen jalkeen tosin laakkeesta saattaa muodostua joillekkin anti-placebo, jos joku ymmartaa mita ajan takaa. eli eikun vaan nappeja naamaan...
Otsikko: malaria
Kirjoitti: miuzu - 27.12.2005, 22:13:04
itse kiersin vuoden varran Kaakkois-Aasiassa.. Thaimaa, Laos, Burma, Kambodzha, Vietnam, Malesia, Singapore...... missään vaiheessa en minkäänlaista lääkekuuria syönyt (A- ja B-hepatiitti rokotteet oli kyl kunnossa).. Minkäänlaista sairautta ei matkan aikana ilmennyt, missään maassa tai paikassa (kerran oli vatsa IHAN sekaisin Bangkokissa, mutta olin varmaan vaan syönyt vähän jtn ikävää..lisäx pari flunssaa pohjoisessa kun olikin niin pirun kylmä)..

Kaveri otti kyseisen Lariam-kuurin ekan kerran kun meni Intiaan.. ei toiste sorru, oli kuulemma sen verran Helvetti.. sen jälkeen ollut useaan kertaa Intiassa (ja pitkiä aikoja) ilman jotta olisi kuuria syönyt.. Hyvin on sielläkin pärjännyt ilman..

mut niinhän se on, jokainen on erilainen, toinen saa oireet lääkkeestä, toinen ei.. toinen sairastuu, toinen ei.. huonoa tuuriakin ehkä pelissä?
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Pallo - 28.12.2005, 13:42:10
Niita malaraioita kun tuntuu olevan niin monenlaista, eika mitaan laaketta joka varmasti tepsis kaikkeen, niin itse paatin olla ottamatta mitaan. Hyttysmyrkkya suihkuttelen, ja jos itikat kay oikein akasiksi, niin pitkahihaista paalle. Olen reissannut nyt Kiinaa ja Vietnamia ja talla hetkella Kamputseassa. Edessa Thaimaa, Laos, Malesia, Indonesia seka mahdollisesti Burma. Hengissa ollaan viela toistaseksi. (Koputtaa puuta...). Olen jutellut monen reissaajan kanssa aiheesta, ja ehka noin puolet syo laakkeita, puolet ei. Ja ystavani joka on asunut 8 vuotta Vietnamissa ja reissannut todella paljon ympari Kaakkois Aasiaa lapsiensa kanssa, ei ole koskaan syonyt mitaan malaria laakkeita. Ja ei ole saanut malariaa. Mutta jokainen tekee omat paatoksensa.

Eh... Ja ihan varmasti nyt kun taman tanne kirjoitin niin huomen aamuna heraan puolikuolleena...

Cheers!
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: pöllö - 28.12.2005, 17:54:31
Söin nyt syksyllä doksisykliiniä reilun kuukauden verran, enkä reagoinut auringonvalolle mitenkään kummasti. Vaaleana ja herkästi palavana tosin asia vähän etukäteen mietitytti - varsinkin kun äitini väitti joskus palaneensa pahasti juuri doksisykliinikuurin takia.. Käytin kuitenkin reissussa kunnon suojakertoimia enkä sen ansiosta myöskään polttanut itseäni reissun aikana. Tosin yhtenä (ainoana) päivänä unohdin suojautua ja iho alkoikin arastella, mutta oliko se doksisykliinin herkistämää, sitä en osaa sanoa :)

Doksisykliini on Malaronelle vaihtoehtoinen lääke eli siis yhtä toimiva ja selvästi halvempi. Lisäksi doksisykliini antibioottina saattaa suojata esim. vatsaongelmilta, joita emme myöskään joutuneet reissussa kokemaan. Doksisykliiniä käytetään myös varsin usein esim. aknen hoitoon, joten sitä popsitaan myös Suomessa aika paljon - tosin enimmäkseen talvella, mikä vähentänee tuota valoherkistymistä.

Itse luin ennen päätöksentekoa Pallontallaajien aikaisemmat keskustelut, paljon muita nettisivuja (= myös virallista tietoa :) ) sekä kuuntelin parin lääkärin mielipiteet ja päädyin tuohon doksisykliiniin, jota voin omasta kokemuksestani suositella muillekin.  Meillä matkareittinä oli karkeasti Bangkok - Siem Reap - Phnom Penh - Saigon - Hanoi - Bangkok, joten malarialääke oli aika ehdoton juttu, varsinkin kun ei etukäteen tiedettu, tuleeko lähdetty myös sivuun ns. varsinaiselta reitiltä.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Äärijäbä - 12.01.2006, 21:29:40
Minullakin oli pari vuotta sitten K-Aasiassa doksisykliiniä, suosittelen. Pitäisi tehota kaikkiin malarian muotoihin (noh, en tiedä onko sekään 100 % varma), myös kaikkein resistenteimpiin kantoihin. Mitää sivuvaikutuksia en huomannut... yöt nukuin hyvin ja ihokaan ei palanut edes siinä määrin kuin Suomessa on kesällä tapana. Että jättäkää Lariamit ja ottakaa tuota... Ainoa huono puoli on siinä, että pitää ottaa nappi päivässä.

Ens viikolla Indoihin, ja otan vaan Helioparia. Tosin riittänee Sumatralla ihan hyvin. :roll:
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Reef - 25.01.2006, 19:24:10
Omalla puolen vuoden Afrikan-keikallani olin maissa, joissa terveyskeskuksen reissupiikittäjän mukaan on malariaa. Paikallisten afrikkalaisten neuvojen mukaan en syönyt mitään malarialääkettä, vaan käytin hyttysmyrkkyjä. Malariahyttyset kun liikkuu kuulemma vaan öisin, niin ei tartte olla OFFissa koko päivää, vaan ainoastaan hämärällä/pimeällä. Ja myrkythän toimii, en saanut yhtään pistosta.

Kamut taas käytti Lariamia; parilta lähti puolet hiuksista ja yhdellä oli jatkuva paha olo - HUOM. vielä kolme viikkoa lääkityksen lopettamisen jälkeenkin.

Joten itse en ihan helposti Lariamia suuhuni laittaisi.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: menninkäinen - 28.01.2006, 12:10:45
Hyvä, että täältä saa lukea monenlaisia mielipiteitä noista malarialääkitysjutuista. Siis tarkoitan, että reissaajien omat kokemukset tuovat väriä lääkefirmojen ja lääkäreiden antamaan faktaan.

Itse Afrikanreissulla Lariamia muutaman kuukauden popsineena olen päättänyt, etten sitä enää missään syö. Lariam aiheutti ekan kuukauden ajan sellaisen metkan keinumisen tunteen, että teki koko ajan mieli pidellä kiinni seinistä. Sen jälkeen ei mitään oireita enää ollut. Kaverille Larian aiheutti uneliaisuutta. Hän nukahti aina, kun olimme hetkenkin paikoillamme mm. masaipäällikön olkaa vasten bussissa.

Minunkin kokemukseni mukaan noin puolet napsivat malarianestolääkitystä ja puolet eivät. Sen verran tujusta lääkkeestä on kuitenkin kyse, etten sitä haluaisi kehooni enää syöttää. Luulenkin, että turvaudun tulevalla Aasian (Venäjä, Mongolia, Kiina, Laos, Vietnam, Kambotsea, Thaimaa) reissullani Ohviin sekä pitkiin lahkeisiin ja hihoihin iltasella.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Reef - 28.01.2006, 20:10:41
Niin ja tuli vielä mieleen, että noissa maissa, joissa malariaa on, myös hoito on vähän erilaista kuin Suomessa. Tietty, jos oot jossain viidakossa, voi olla vaikeaa löytää lääkäriä, mutta jos sellainen on tarjolla, potilaita osataan hoitaa, kun tauti on maassa tuttu (siis muistathan matkavakuutuksen, että pääset oikealle lääkärille!). Suomessa kun tautia ei ole, eikä sitä tunneta niin hyvin, hoito voi olla epämääräistä (vaikka kertoisitkin olleesi ulkomailla).

Ystäväni lähti 10 vuotta sitten Mosambikiin sairaanhoitajaksi. Hän söi koko ajan malariaestolääkettä (en tiedä mitä merkkiä) ja sai malarian 16 (!!!) kertaa sen vuoden aikana. Mutta siinä ei ollut mitään vaaraa, koska Mosambikissa malaria on yleinen, joten sitä osataan hoitaa ja lääkkeitä löytyy.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: fishbone - 28.01.2006, 20:34:42
Lainaus käyttäjältä: "Reef"
(siis muistathan matkavakuutuksen, että pääset oikealle lääkärille!).


Toistan taasen kerran itseäni, mutta: Sitten kannattanee muistaa myös tarkistaa, että matkavakuutuksesi todella korvaa hyönteisten pistoista aiheutuvien sairauksien hoidon; tämä ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys näillä suurimmillakaan vakuutusyhtiöillä! Eli luetaan ne pienetkin präntit, ja huolella niistä matkavakuutuksien ehdoista.
Otsikko: lariamia huulessa
Kirjoitti: jasuzaki - 28.01.2006, 21:49:58
täällä ollaan Venezuelassa ja pari viikkoa eli pari lariam tabua oon nyt ottanut. mitään oireita en oo havainnut. Millos niitä oireita voi ilmetä, vai oisko tullut jo?

cheers
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: pallo istunut - 01.02.2006, 11:46:08
Malarialääkkeitä ei kannata syödä, vaikka lääketehtaat ja näiden oppeja kuunnelleet (ja lahjajoulukuusia vastaanottaneet) suomalaiset lääkärit niin sanovatkin. Sivuvaikutukset ovat pahemmat kuin mahdollinen malarian uhka.

Thaimaalaisen lääkärin vastaus malariasta kysyvälle ystävälleni oli, että malariaa on kahta tyyppiä. Lievempi ei haittaa. Jos saat vaikeamman, niin se tulee huolimatta lääkityksestä ja sairaalaan joutuu joka tapauksessa. Itse asiassa lääkitystä käyttäneitä on hankalampi hoitaa, koska nautittu lääke häiritsee jotain mittauksia.

Malariakokemuksissa uskon mieluummin paikallista lääkäriä kuin etälääkäriä.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Illusion - 11.07.2007, 17:06:14
Trilobiitti ja Faye, jatkoa turhaan ketjuun:

Ööh.

- Valoyliherkkyys ja allergiset reaktiot ovat doksisykliinin haittavaikutuksina melko harvinaisia ja ennenkaikkea vähäisiä verrattuna esim. Lariamin aiheuttamiin mahdollisiin ongelmiin.

- Malaronea saisi syödä vain 28 + 7 päivää. (Malaria-alueella oleskellessa + sieltä poistuttua)

- Mahdollisia mahaongelmia voi saada yhtä hyvin myös Malaronesta ja allergisia reaktioita melkeinpä mistä tahansa lääkkeestä.

Olen samaa mieltä trilobiitin kanssa siitä, että antibioottien turha popsiminen ei ole järkevää eikä kannattavaa. Se, onko malarianestolääkitys ensinkään järkevää, voidaan olla montaa mieltä. (Itse en aio seuraavalla Aasian reissulla syödä estolääkitystä, koska oleskeluajasta tulee pitkä.) Tuo pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden käyttäminen malaria-alueilla on kyllä aika teoreettista, itse en ainakaan pysty helteellä pukeutumaan niin.

Doksisykliini estää malariaa ilmeisen paljon paremmin kuin Malarone tietyissä osissa Kaakkois-Aasiaa, tuo taisi edullisen hinnan ja vähäisten haittavaikutusten lisäksi olla pääsyy Doximed -kuurin valinnalle. Oleskeluaikani ylitti myös reippaasti sen Malaronen suositellun 28 päivän, joten en ryhtynyt leikkimään lääkkeellä. Haittavaikutukset tulivat kotona vasta: muutamia hiivatulehduksia olen joutunut käymään läpi.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: faye - 11.07.2007, 17:43:49
Kiitos kaikille avuliaille ja pitkäpinnaisille vaikka samoista aiheista uudelleen jauhetaankin (nyt täällä oikeassa ketjussa). Kiireellisesti kaipasin apua nimenomaan tuohon Kambodzan rajaseutuun ja japsikuumeeseen, koska joudun ottamaan rokotukset nyt tällä aikataululla tehostettuina ja lekurin ajanvaraamisen painaessa päälle aikaa ei valitettavasti ollut selata läpi kaikkia blogeja.

Oleskuni "riskialueilla" tulee olemaan viikkoja joten en tuota malariaa varten oikeastaan ajatellutkaan koko ajan syödä pillereitä. Hyvä nyt kuitenkin sadekaudella olla paketti taskussa ja mielellään sellainen josta apua olisi ainakin ötökän pistäessä (itse myös satun olemaan suhteellisen herkkä kaikille ötökän pistoksille ja päätä huimaan jo laivalla, joten joudun pohtimaan asiaa vähän eri kannalta). Antibioottien popsimisesta on aina kaksi koulukuntaa, mutta toisaalta joutuuhan sitä moneen vähäpätöisempäänkin vaivaan kuin malariaan popsimaan parin viikon kuureja. Jos siis kerran kahdessa vuodessa syö antibioottikuurin aiheeseen, normaali elimistö sen kyllä kestää. Uskoisin edelleen päätyväni tabuissa doksisykliiniin, mutta katsotaan...

Kiitos vielä!
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Illusion - 11.07.2007, 18:12:25
Faye: huomioithan, että doksisykliiniä voi käyttää vain malarian ennaltaehkäisyyn, ei hoitoon! Malarone taas sopii käytettäväksi malarian itsehoitoon, mikäli malariatartunta on todennäköinen eikä apua ole saatavilla.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: trilobiitti - 11.07.2007, 18:31:02
Pari juttua vielä:

Lainaus käyttäjältä: "Illusion"

- Valoyliherkkyys ja allergiset reaktiot ovat doksisykliinin haittavaikutuksina melko harvinaisia ja ennenkaikkea vähäisiä verrattuna esim. Lariamin aiheuttamiin mahdollisiin ongelmiin.


(Aiemmassa viestissäni vertailin siis lähinnä doksisykliini - Malarone -paria. Lariamia en tuolle reissulle suosittelisi, paitsi ehkä raskaanaolevalle.)

Vakavat allergiset reaktiot ovat harvinaisia, mutta antibiootit ovat valitettavasti yksi todennäköisimpiä vakavien allergisten reaktioiden aiheuttajia. Erityisesti, jos henkilöllä on aiemmin todettu taipumus antibioottiyliherkkyyksiin, kannattaa olla varovainen, koska antibioottien aiheuttama yliherkkyys voi pahimmillaan viedä hengen.


Lainaus käyttäjältä: "Illusion"

Tuo pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden käyttäminen malaria-alueilla on kyllä aika teoreettista, itse en ainakaan pysty helteellä pukeutumaan niin.


Malariaa levittävät hyttyset ovat pääasiassa hämärä- ja yöaktiivisia (huom: tämä ei käsittääkseni päde dengue-kuumetta levittäviin lajeihin), joten ainakin noihin pahimpiin vuorokaudenaikoihin voi käyttää peittävämpää vaatetusta. Täysinhän pistoilta ei voi suojautua, mutta riskiä voi pyrkiä vähentämään.


Lainaus käyttäjältä: "Illusion"

- Malaronea saisi syödä vain 28 + 7 päivää. (Malaria-alueella oleskellessa + sieltä poistuttua)


Kuten aiemmin on tullut jo mainittua, Malarone on suhteellisen uusi lääke. Sinänsä pitempien kuurien syömiselle ei ole estettä, mutta niistä ei ole toistaiseksi kontrolloituja tutkimuksia, joten lääketehdas suosittaa vain lyhytaikaista käyttöä. Tässä tapauksessa kuitenkin tuo korkean riskin alueella liikkuminen oli ymmärtääkseni joka tapauksessa alle kuukauden kestävää..?

Anyway, toivottavasti viesteistä oli joka tapauksessa apua päätöksentekoon.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Illusion - 11.07.2007, 20:09:57
Tottahan tuo varmasti on, että Malarone on hyvä ja turvallinen lääke. Täytyy vain näin persaukisena kehua halvempaa! :) No ei, doksisylkiini vain sopi tuolle reissulleni parhaiten jo ihan reittieni vuoksi, joilla sattui olemaan malaronelle immuunia kantaa. Ihan kelpoja ovat varmaan molemmat ainehet. 8)
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: zanahoria - 14.07.2007, 22:26:36
Itse olen lahdossa parin kuukauden paasta Etela-Amerikkaan.
3-4 kuukautta olisi ensin tarkoitus seikkailla Kolumbia-Venezuela-Brasilia akselilla, myos Amazonin alueella.
Ilmeisesti siis Lariam resepti pitaisi hakea?
Koska olen todella pienella budjetilla reissuun lahdossa haluaisin tietaa, etta paljonko Lariamit maksaa? Enta Malarone? Onko laakkeita miten hyvin saatavilla paikan paalta/halvemmalla?
Joskus vuosi sitten tuli kuukauden paketti hankittua, mita en sitten koskaan syonyt, mika onneksi vanhenisi vasta marraskuussa...jos niita tabuja nyt yleensakaan uskaltaa napsia..mutta en enaa hintaa muista ollenkaan.
Pitaisi varmaan testata vanhoilla tabuilla, etta vaipuuko psykoosiin vai ei..  :?
Ei tekisi kylla ollenkaan mieli noita laakkeita syoda, mutta nyt taidan kuitenkin sen verta kauemmin malaria-alueella viipya, etta joutunen kokeilemaan.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: bl_pixel - 16.07.2007, 22:57:42
Etelä-Amerikassa tehoaa meflokiini (Lariam), atovakoni + proguaniili (Malarone) ja doksisykliini. Itse ostin 100 kappaleen paketin doksisykliiniä Perussa (Tarapoton kaupungissa) jossa se maksoi alle 10 dollaria. Jostain syystä Limassa oli kalliimpi, en muista mitä maksoi, mutta kuitenkin paljon halvempi kuin Malarone, jota käsittääkseni ei Etelä-Amerikasta saa. Doksisykliiniä syödään pilleri päivässä, ohjeen mukaan vielä 30 päivää tartuntavaara-alueelta poistumisen jälkeen...

En kuitenkaan käyttänyt lääkettä vaikka oleskelin periaatteessa malaria-alueella kuukausia.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: sehalone - 17.07.2007, 01:47:44
Jatkona tuohon Kambodzha -juttuun, että itselle matkailuun erikoistunut lääkäri Aussilassa ei suositellut Kambodzhaan Siem Reap - Phnom Penh ollenkaan malariakuuria maaliskuussa tai siis jätti omaan harkintaan että kannattaako syödä vai ei. Vietnamissakaan ei tarvinnut malarialääkettä kun ei ollut menossa Mekongille ja muuten perusrantareittiä Kiinan rajalle.

Lääkkeeksi  suositteli suoraan doksisykliiniä Kiinan eteläisillä osille eikä kalliimpia lääkkeitä kuten olisin odottanut. Omat kokemukset lääkkeestä olivat mahaoireet alussa (saattoi olla muutakin kun oli noin pari pv aloituksen jälk.) ja ihon yliherkkyys auringossa, muuten ei mitään ongelmia ja olivat todella halpoja verrattuna muihin lääkkeisiin.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: zanahoria - 19.07.2007, 23:14:53
Eli siis doksisykliinikuurilla pitaisi selvita reissusta ja myos Amazonian alueesta?
Tulisi todellakin paljon halvemmaksi ja mahdollisten sivuoireiden maara olisi paljhon vahaisempi.
Aikaisemmin olin kylla itsekin malaria-alueella Boliviassa ilman, etta asia edes kavi mielessa. No ilmeisesti en saanut malariaa, kun reissusta on jo yli vuosi :P
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: luzniq - 20.07.2007, 12:42:15
Itse k-aasiassa kierrellessä (lähinnä tärkeintä oli syödä Laossa ja Cambodiassa) söimme Doksicyclinia noissa kahdessa maassa. Borneon viidakoissa meillä oli vielä  Malaronea, mutta se olisi käynyt hieman turhan kalliiksi. Malarone mielestäni se paras vaihtoehto (itsekkäästi ajatellen), eikä sen käytöstä aiheutunut minkäänlaisia haittoja. Lariamia en halunnut edes kokeilla, vaikkakin se ilmeisesti joillekin sopii ihan täysin. Doksicyclinistä minulle tuli tuota ikävää aurinkoherkkyyttä, ei kiva kun jo pienestä hetkestä auringossa ihoa alkaa kipottamaan. Muita haittoja ei ollut. Sitä ne siellä paikanpäällä suosittelee, kuultiin paljon kommenttia aiheesta "länsimaiset reissaajat tulee tänne meille ja käyttää ehkäisyyn lääkkeitä joita meillä käytetään vain hoitoon (malarone) ja sitten hyttyset alkavat tulla immuuneiksi". Ei hyvä.

Doksicycliinia saimme Chiang Maista ja 2kk satsi maksoi ehkäpä 17€?! Mukana oli sitten muutama malarone, joita olisimme käyttäneet jos olisi tullut oireita jossain laosin peräkylässä.
Otsikko: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: ciruz - 16.08.2007, 10:57:22
Lariamia maarattiin reilu pari kk sitten Suomessa kun lahdin reissuun K-Aasiaan. Ensimmainen pilleri viikko ennen matkaa ja seuraava yo Jorvissa sydanfilmissa hengitysvaikeuksien ja rytmihairioitten takia. Jatkoin kuitenkin laakitysta ja mitaan ongelmia ei ole ollut...

...paitsi eilen taalla Hanoissa samat vaivat kuin aikaisemmin Suomessa ja lisaksi kateni "halvaantuivat" hetkeksi ja menetin myos tajuntani. Yoksi sairaalaan ja Lariam-kuuri loppui siihen. Kolmelle viimeiselle viikolle Laosiin syon nyt sitten Doksicyclinia ja ainakin nyt alkuun jotain rauhottavia kunnes Lariamin vaikutukset poistuu... Toivottavasti nyt ovat sitten vain sivuvaikutuksia Lariamista, eika mitaan vakavempaa.

Nama ovat niita ikavia harvinaisia kertoja jolloin ei haluais matkustaa itekseen.  :?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Tiermes - 10.04.2008, 19:05:35
Saako tuota doksisykliiniä/meflokiiniä reseptivapaasti Thaikuista? En ajatellu siellä syödä, mutta naapurimaissa tuo riski on tarpeeksi suuri lääkkeiden syömiselle.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: anssku - 10.04.2008, 20:46:14
Lariamia saa Thaikuista tasokkaista sairailoista. Itse hankimme Bangkokista. Kun hankkii sairaaloista, voi luottaa siihen, että lääke on sitä mitä lupaakin. Apteekeistakin voisi dosykliiniä saada, mut itse en täysin luottais, että tehot ovat sitä mitä pitäis.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: tintin - 10.04.2008, 21:59:01
toistan jo hiukan (siis paljon) itseäni, mutta kehitysmaissa myytävistä lääkkeistä iso osa on väärennettyjä ja Thaimaa on siinä rajoilla, uskaltaisinko sieltä ostettuihin lääkkeisiin luottaa, luultavasti en. Säästäessään rahaa voi päätyä maksamaan pelkistä kalkkitabletteista... Antibiooteissa ongelma on se esim päänsärkylääkkeeseen verrattuna, että särkylääkkeellä jää vain särky hoitumatta, mutta väärennetty aiheuttaa sen, ettei infekto hoidu (tai malaria ehkäisty kun luulee syöneensä profylaksiaa, joka ei tietenkään ole muutenkaan 100%, mutta on sillä silti eroa)
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Hypatia - 11.04.2008, 07:08:09
kuultiin paljon kommenttia aiheesta "länsimaiset reissaajat tulee tänne meille ja käyttää ehkäisyyn lääkkeitä joita meillä käytetään vain hoitoon (malarone) ja sitten hyttyset alkavat tulla immuuneiksi". Ei hyvä.
Hyttyset eivät aiheuta malariaa, vaan kantavat taudinaiheuttajaa.

Ristiinalainen pappi sai lehtitietojen mukaan pari vuotta sitten sellaisen sivuoireen malarialääkityksestä, että riisuutui rippikoululaisten edessä. ;D
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: faye - 12.04.2008, 15:49:00
Vastaanpa tähän nyt vielä hieman lisää kokemusta malarialääkityksestä saaneena. Henkilökohtaisesti söin viime syksynä lääkärin käskystä lariamia estolääkityksenä malariaan Thaimaan ja Kambodzan reissun vuoksi. Onneksi tuli kokeiltua ennen reissua kun ei valmistekaan ollut entuudestaan tuttua. Sain suurin piirtein kaikki sivuvaikutukset ihottumasta ja hikoilusta paniikkikohtaukseen, onneksi kuitenkin Suomessa. Omalla kohdallani varmasti lääkkeen vaikutukseen vaikutti että en olisi alkuunkaan halunnut sitä syödä mutta lääkäriltä sen silti sain. Myös muut sivuvaikutukset painajaiset ja päivähikoilut mukaan lukien olivat tarpeeksi rassaavia, jotten vahingossakaan itse koskaan kokeile tabuja uudelleen. Eli jos sinulla on taipumusta esim. paniikkioireiluun, ei kannata edes lähteä kokeilemaan lariamia. Lääkärin ei siinä tapauksessa kuitenkaan edes pitäisi määrätä Lariamia, mutta koska suurin osa ei-matkailuun erikoistuneista lääkäreistä pitää sitä toimivimpana, sitä aina tarjotaan ja kirjoitetaan ensimmäisenä, jos matkailija itse ei asiaan puutu. Jos mitään vasta-aiheita lääkkeen käytölle ei kuitenkaan ole, kannattaa sitä käyttää jo hinta-laatusuhteen takia. Olen kuullut lukemattomia kommentteja siitä, miten hyvin lääke on toiminut. Ja myös itse vierästä seurannut kun matkatoverilla ei ollut ensimmäistäkään sivuoiretta kyseisestä lääkkeestä. Tottahan se on että lääkkeet lanseerataan ja pidetään markkinoilla jos suurin osa niistä hyötyy.

Lariamista päästyäni sain Malarone reseptin, mutta omaa tyhmyyttäni en hankkinut tabuja Suomesta tarpeeksi, joten jouduin paikan päällä reissussa turvautumaan doksisykliiniin. Aiheellista on tosiaan miettiä, mistä lääkkeet ostaa Suomesta vai ulkomailta. Itsekin törmäsin ensimmäisessä apteekissa tätiin, joka määräsi minulle estolääkitykseksi b-vitamiinia. No itse sitä en ostanut, mutta ei se apteekkari väärässä ollut vitamiinia tarjotessaan. Tropiikissa paikalliset käyttävät estolääkkeenä vitamiineja, koska vitamiien avulla vastustuskyky "vahvistuu" jolloin henkilö "sietää" paremmin malarisääsken levittämää pöpöä. Jos vastustuskyky on muutenkin heikko, kuten lapsilla ja vanhuksilla (jotka useimmiten sairastuvat malariaan) on suurempi riski sairastua. Toisaalta paikallisilla on erilainen bakteerikanta ja vastustuskyky paikallisia tauteja vastaan, turisti taas on täysin vieraalla maaperällä kroppansa kanssa. Tärkeää on myös muistaa, että vitamiinit eivät estä malariaa vaan toimivat yleiskunnon kohottajina. Thaimaan apteekeista saa kuitenkin aivan samanlaisia lääkkeitä kuin euroopastakin. Järki käteen tosin apteekin valinnassa, länsimaalaistyyliset apteekit esim. Boots ovat aivan luotettavia lääkkeiden suhteen. Doksisykliini oli doksisykliiniä mutta pillerit sisälsivät eri määrän lääkeainetta kuin esim. euroopan tabut. Eli oikea annostus kannattaa tarkistaa ja tarkkaan.

Doksisykliinin käyttöä voin muutoin kyllä suositella, ei esim. aiheuttanut minulle valoherkkyytä vaikka muuten vaalea hipiäisenä palan todella helposti auringossa. Antibioottina se ikävä puoli siinä tosiaan on että lääkettä pitää syödä päivittäin ja suhteellisen pitkään. Jos on herkkävatsainen, voi pitkä antibiootti kuuri tehdä hallaa elimistölle. Itse olen kärsinyt erinäisistä vatsavaivoista doksisykliinikuurin jälkeen, satuin tosin saamaan samaisella reissulla varsinkin ikävän salmonellan, mikä varmasti vaikuttaa asiaan. Antibioottina doksisykliini tosin samalla suojaa vähän muiltakin tropiikin loisilta ja pöpöiltä, joihin sitä käytettäisiin varsinaisena hoitona. Thaimaalaiseen sairaalapalveluun olin muuten melkein tyytyväisempi kuin Suomen vastaavaan. Jopa sairaalapastori kävi minua tervehtimässä. =)

Puhuttuani tuttavani kanssa joka sairasti malarian Afrikassa, en tosin enää suhtaudu ihan samalla tavoin malarian estolääkitykseen. Länsimainen perusjannu joka on hyvässä fyysisessä kunnossa eikä ole pitkäaikaissairauksia jotka jatkuvasti heikentäisivät yleiskuntoa, saattaa sairastaa malarian aika "vaivattomastikin". Siitä selviää hengissä! En toki tarkoita että olisin sitä itsekään tieten tahtoen hankkimassa ja aina on hyvä suojautua jos vain mahdollista. Mutta pidempien reissujen kohdalla on hyvä miettiä että tunkeeko elmistönsä täyteen aineita, jotka eivät voi varmuudella ehkäistä malariaa. Itse uskon että paras tapa valmistautua malariaa vastaan on pitää fyysisestä kunnostaan huolta. Ja eihän esim. niistä vitamiinien syömisestä mitään haittaakaan ole. Jos Lariami ei sovi kuten itselläni, uskon jatkossa lähteväni malarone "varopakettina" taskussa reissuun.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Euso - 05.05.2008, 12:55:42
Saako muuten Malaronea ostettua Thaimaasta, kun Suomessa tuo hinta taisi olla aika suolainen? Vai tyydynkö pureskelemaan Thaimaalaista doksisykliinia joka päivä?

Tarkoituksena olisi Thaimaassa, Laosissa ja Kambodzassa reissata, joten lääkitys lienee tarpeen.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: TML - 07.10.2008, 18:08:57
Saako muuten Malaronea ostettua Thaimaasta, kun Suomessa tuo hinta taisi olla aika suolainen?
Olen juuri Bangkokissa yrittänyt etsiä Malaronea kun edessä on matka Laosiin. On tullut käytyä monessa apteekissa, ja kahdessa sairaalassa, mutta Malaronea ei ole vielä löytynyt.

Doksisykliiniä löytyy todella monesta paikasta.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Heebo - 10.10.2008, 12:14:46
Kellaa tietoa loytyyko malaria laakkeita mite helposti Kuala Lumpurista? Mitaha suunnillee kustantaa ja onko paljo liikkeella jotai feikki juttui?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: tintin - 10.10.2008, 13:00:37
ostin malaronea kuala lumpurissa paikallisesta apteeklista, kun reissu hiukan venyi ja olisivat loppuneet kesken. Väärennöksiä on pitkin Aasiaa ja riskin aina ottaa, mutta luulisin malesian olevan sieltä turvallisemmasta päästä. maksoivat noin 30%vähemmän kuin suomessa
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 14.10.2008, 17:54:15
Puhuttuani tuttavani kanssa joka sairasti malarian Afrikassa, en tosin enää suhtaudu ihan samalla tavoin malarian estolääkitykseen. Länsimainen perusjannu joka on hyvässä fyysisessä kunnossa eikä ole pitkäaikaissairauksia jotka jatkuvasti heikentäisivät yleiskuntoa, saattaa sairastaa malarian aika "vaivattomastikin". Siitä selviää hengissä! En toki tarkoita että olisin sitä itsekään tieten tahtoen hankkimassa ja aina on hyvä suojautua jos vain mahdollista. Mutta pidempien reissujen kohdalla on hyvä miettiä että tunkeeko elmistönsä täyteen aineita, jotka eivät voi varmuudella ehkäistä malariaa. Itse uskon että paras tapa valmistautua malariaa vastaan on pitää fyysisestä kunnostaan huolta. Ja eihän esim. niistä vitamiinien syömisestä mitään haittaakaan ole. Jos Lariami ei sovi kuten itselläni, uskon jatkossa lähteväni malarone "varopakettina" taskussa reissuun.

Oh-hoh, olipa jaanyt tama huomaamatta! Kauheeta puppua!  :o

Malaria voi tappaa kenet vaan, kun malaria menee aivoihin tai keuhkoihin, ei siina fyysisella kunnolla ole merkitysta. Tiedan kolme (hyvakuntoista) ihmista jotka ovat kuolleet malariaan  ja kaksi ihmista, jotka olivat pitkaan teholla ja melkein kuolivat siihen.

Ottamatta kantaa malarian estolaakkeiden syomiseen, niiden varmuus on ymmartaakseni hyvinkin suuri.

Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: nauris - 14.10.2008, 18:18:26
Joo ei kannata meidän valkonaamojen vähätellä mitään millä estää mahdollinen malaria.
Kun ilman mitään vastustuskykyä lähtevä länsimaalainen lähtee malaria alueelle, ei sillä ole mitään merkitystä missä kunnossa fyysisesti on. malarialoinen vaikuttaa veren punasolujen kautta, infektoimalla punasoluja. siinä ei huippu urheilijallakaan ole mitään vastaan sanomista.
Paras keino suojautua malarialta ehkäisylääkkeen lisäksi on HYTTYSMYRKKY, malariaverkko ja pitkä lahkeiset/hihaiset vaatteet auringonlaskun ja nousun välisenä aikana. Eli estää hyttysen pistot!
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Jussi_K - 21.10.2008, 12:12:45
Kooste malarialääkkeistä
   Klorokiini/Heliopar: loistava lääke, halpa, vähäiset haittavaikutukset. Valitettavasti resistenssi on levinnyt kaikkialle, paitsi Lähi-Itään ja Keski-Amerikkaan.

   meflokiini/Lariam: Resistentteihin kantoihin (Thaimaan viidakkoja nyt lukuunottamatta) ensisijainen lääke. Muihin vaihtoehtoihin verratuna halpa lääke. Haittavaikutuksia toki esiintyy, mutta ne ovat harvinaisia. Psykooseja ei todellakaan esiinny kuin satunnaisesti, ehkä yhdellä 500-1000 käyttäjästä. Lievempiä neurologisia oireita esiintyy korkeintaan 2-3 % käyttäjistä, muuten moinen lääke ei olisi markkinoilla. Lariam on verrattaen tehokas lääke, joka on saanut aivan liikaa kritiikkiä kohdalleen.

   Malarone: Kiistatta paras lääke resistentin malarian hoitoon. Teho vastaa lariamia, mutta haittavaikutuksia esiintyy harvemmin. Hinta on kuitenkin 5-6 kertaa kalliimpi, joten itse ainakin kokeilisin ensin kotosuomessa lariamia (haittavaikutukset, kun ovat melko harvinaisia).

   Doksisykliini: Kohtuu laajakirjoinen antibiootti, jonka haittavaikutukset ovat aivan toista luokkaa kuin aiemmilla. Turha suunnitella syövänsä useamman kuukauden kuureja. Tätä ei tule käyttää lariamin sijaan haittavaikutusten pelossa. Doksisykliinillä haittavaikutuksia esiintyy huomattavasti runsaammin. Malaria-alueille matkattaessa turistiripuli iskee normaalistikkin melko usein ilman normaaliflooran tuhoamistakin.

Eli: Terveyskeskuslääkäri, joka määrää lariamia Kaakkois-Aasiaan suuntautuvassa reissussa ei ole idiootti, ellei kyseessä ole perinteinen turistiloma turistilomakohteissa. Tässä forumissa yhä useampi kuitenkin haaveilee viidakkoreissuista ja autioista rannoista, joissa falciparum on ihan todellinen riski. Kyseessä on tappava tauti, jota ei tule vähätellä. Niillä alueilla, missä falciparumia esiintyy, en itse uskaltaisi matkustaa ilman profylaksiaa. Lariam on ensisijainen  valinta budjettitietoiselle, jos rahalla ei ole väliä, niin sitten hankkisin malaronea. Doksisykliiniä ei tulisi käyttää, ellei resistenssitilanne siihen aja.

Terveisin
Lääketieteen kandi mikrobilsan luennolta palanneena
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: sixtus - 21.10.2008, 13:52:55
Pakko kommentoida muutamalla sanalla.

Doksisykliini: Kohtuu laajakirjoinen antibiootti, jonka haittavaikutukset ovat aivan toista luokkaa kuin aiemmilla. Turha suunnitella syövänsä useamman kuukauden kuureja. Tätä ei tule käyttää lariamin sijaan haittavaikutusten pelossa. Doksisykliinillä haittavaikutuksia esiintyy huomattavasti runsaammin. Malaria-alueille matkattaessa turistiripuli iskee normaalistikkin melko usein ilman normaaliflooran tuhoamistakin.

Minä ja kolme kaveria syötiin toissa kesänä about 2kk sadekauden aikaan Indokiinassa doksia ja kukaan ei saanut minkäänlaisia haittavaikutuksia missään vaiheessa. Malarialtakin vältyttiin. Doksisykliini paras puoli on se, ettei yksikään malariakanta ole (tämä oli tilanne ainakin vuoden 07 alussa) kehittänyt resistenssiä sitä vastaan. Huono puoli on se, ettei se ole missään tilanteessa/millään alueella paras vaihtoehto.


Eli: Terveyskeskuslääkäri, joka määrää lariamia Kaakkois-Aasiaan suuntautuvassa reissussa ei ole idiootti, ellei kyseessä ole perinteinen turistiloma turistilomakohteissa. Tässä forumissa yhä useampi kuitenkin haaveilee viidakkoreissuista ja autioista rannoista, joissa falciparum on ihan todellinen riski. Kyseessä on tappava tauti, jota ei tule vähätellä. Niillä alueilla, missä falciparumia esiintyy, en itse uskaltaisi matkustaa ilman profylaksiaa. Lariam on ensisijainen  valinta budjettitietoiselle, jos rahalla ei ole väliä, niin sitten hankkisin malaronea. Doksisykliiniä ei tulisi käyttää, ellei resistenssitilanne siihen aja.

Tapasin kerran suomalaisen kundin tien päällä jossain päin aasiaa. Hän oli ollut trekillä Borneon viidakoissa yhdessä parin frendinsä kanssa. Kahdella käytössä oli ollut malaria lääkitys A, jonka nimeä en muista ja yhdellä Lariam. Ainoa malarian napannut kaveri oli Lariamia syönyt. Paikallisen sairaalaan lääkäri oli naureskellut kundille ettei lariamilla tee täällä yhtään mitään.

Ota näistä nyt siis selvää:)

Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 21.10.2008, 17:41:38
Kooste malarialääkkeistä
   Klorokiini/Heliopar: loistava lääke, halpa, vähäiset haittavaikutukset. Valitettavasti resistenssi on levinnyt kaikkialle, paitsi Lähi-Itään ja Keski-Amerikkaan.

   meflokiini/Lariam: Resistentteihin kantoihin (Thaimaan viidakkoja nyt lukuunottamatta) ensisijainen lääke. Muihin vaihtoehtoihin verratuna halpa lääke. Haittavaikutuksia toki esiintyy, mutta ne ovat harvinaisia. Psykooseja ei todellakaan esiinny kuin satunnaisesti, ehkä yhdellä 500-1000 käyttäjästä. Lievempiä neurologisia oireita esiintyy korkeintaan 2-3 % käyttäjistä, muuten moinen lääke ei olisi markkinoilla. Lariam on verrattaen tehokas lääke, joka on saanut aivan liikaa kritiikkiä kohdalleen.

   Malarone: Kiistatta paras lääke resistentin malarian hoitoon. Teho vastaa lariamia, mutta haittavaikutuksia esiintyy harvemmin. Hinta on kuitenkin 5-6 kertaa kalliimpi, joten itse ainakin kokeilisin ensin kotosuomessa lariamia (haittavaikutukset, kun ovat melko harvinaisia).

   Doksisykliini: Kohtuu laajakirjoinen antibiootti, jonka haittavaikutukset ovat aivan toista luokkaa kuin aiemmilla. Turha suunnitella syövänsä useamman kuukauden kuureja. Tätä ei tule käyttää lariamin sijaan haittavaikutusten pelossa. Doksisykliinillä haittavaikutuksia esiintyy huomattavasti runsaammin. Malaria-alueille matkattaessa turistiripuli iskee normaalistikkin melko usein ilman normaaliflooran tuhoamistakin.

Eli: Terveyskeskuslääkäri, joka määrää lariamia Kaakkois-Aasiaan suuntautuvassa reissussa ei ole idiootti, ellei kyseessä ole perinteinen turistiloma turistilomakohteissa. Tässä forumissa yhä useampi kuitenkin haaveilee viidakkoreissuista ja autioista rannoista, joissa falciparum on ihan todellinen riski. Kyseessä on tappava tauti, jota ei tule vähätellä. Niillä alueilla, missä falciparumia esiintyy, en itse uskaltaisi matkustaa ilman profylaksiaa. Lariam on ensisijainen  valinta budjettitietoiselle, jos rahalla ei ole väliä, niin sitten hankkisin malaronea. Doksisykliiniä ei tulisi käyttää, ellei resistenssitilanne siihen aja.

Terveisin
Lääketieteen kandi mikrobilsan luennolta palanneena

Ihan asiallista tietoa. Kiitos. Ongelma naissa trooppisten tautien kanssa on, etta suomessa on niista aika vahan kaytannon kokemusta (laakarit eivat ole itse olleet tropiikissa) seka etta virallinen tieto tuppaa olemaan vahan vanhentunutta siina vaiheessa kun sita opetetaan. Itse tropiikissa asuneena ja jatkuvasti kehitysmaissa matkaavana olen paatynyt siihen, etta konventionaalisten tiedonlahteiden lisaksi seuraan CDC ja KTL sivuja, seka jonkin verran matkailuterveyspalstoja. Ja kaytan tervetta jarkea.

Ainoastaan Lariamista olen eri mielta, Lariamia sivuvaikutuksia on suomessa vaheksytty vuositolkulla. Uskon etta laaketeolliisuus on siina menestyksella dumpannut kriiittista tietoa ihan urakalla. Jos sivuvaikutukset todella olisivat niin harvoja, mistahan johtuu etta itse (ja moni muu myos) olen jo tavannut useamman ihmisen jotka ovat saaneeet siita sivuvaikutuksia. Enka todellakaan tunne tuhansia Lariamia kayttaneita, ennemminkin kymmenia. Jo 1990-luvulla perustettiin Lariamin sivuavaiktusten uhrien yhdistyksia, eli sellaisten henkiloita jotka olivat saaneet PYSYVIA sivuvaikutuksia.

Eli Lariamin jos valitsee, kannattaa kylla aloittaa kaytto hyvissa ajoin kotona, ettei matka mene ihan pilalle.

Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Nicodemus - 22.10.2008, 12:28:39
Joku mainitsikin Vietnamissa paikan päältä ostaneensa tabut. Onko vinkkiä/neuvoa löytyykö Hanoista paikkaa josta ostaa ennaltaehkäiseviä lääkkeitä?
Alkaa turhauttamaan kun apteekin tädit Pekingissä lykkää luontaistuotepurkkia eteen kun kysyy malarialääkettä.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: TML - 23.10.2008, 09:28:42
Palasin maanantaina 1½ viikon Laos reissulta. Doksisykliiniä ostin lähiapteekista Bangkokissa, kapselit maksoivat 5 bahtia kappale.
Meitä on kaksi, ja ainakaan me ei kumpikaan mitään haittoja huomattu. Kipeeksikään ei tullut, tiedä sitten kuinka paljon se antibiootti siinä vaikutti.

Doksisykliini on ainoa lääke mitä täältä on tähän mennessä löytynyt.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: marlee - 23.10.2008, 13:15:05

Tapasin kerran suomalaisen kundin tien päällä jossain päin aasiaa. Hän oli ollut trekillä Borneon viidakoissa yhdessä parin frendinsä kanssa. Kahdella käytössä oli ollut malaria lääkitys A, jonka nimeä en muista ja yhdellä Lariam. Ainoa malarian napannut kaveri oli Lariamia syönyt. Paikallisen sairaalaan lääkäri oli naureskellut kundille ettei lariamilla tee täällä yhtään mitään.

Ota näistä nyt siis selvää:)


Olikohan nuo Lariamit ostettu paikan päältä vai Suomesta? Kun teho voi olla tosiaan aika eri... Eipä silti eihän Lariamkaan estä malarian saamista mutta vähentää kovasti todennäköisyyttä. Merkittävää meflokiiniresistensiä on rapotoitu Thaimaan ja Myanmarin ja Thaimaan ja Kambodzan rajaseudulla ja Kambodzan länsiosissa, jolloin Lariam ei välttämättä tehoa ja doksisykliini onkin ensisijainen lääke.

Ja vielä Lariamista semmoinen sivuhuomautus vs Malarone: Falciparum malariaa vastaan molemmat on tehokkaita. Kuitenkin ainoastaan Lariam antaa suojan myös muita malarioita vastaan. P. vivax ja P. ovale -malariat voivat jäädä piileksimään hypnozoiitti-muodossa maksaan ja aktivoitua ja aiheuttaa malarian vasta 6kk-jopa 3 vuotta malarian saamisen jälkeen. Malarone ei tehoa näitä vastaan eikä siten suojaa mahdollisesti myöhemmin tulevia malariarelapseja vastaan.

Kokenut infektiolääkäri suositteli ehdottomasti Lariamia malariaprofylaksiaan.

t. infektiosairauksien kurssilla oleva lääketieteen kandi :P
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 23.10.2008, 14:47:50
Malarian estolaakitys valitaan seka
a) kohteen mukaan
etta
b) henkilokohtaisten ominaisuuksien mukaan

Suosittelen malariaestolaakityksen suhteen tutustumista seuraaviin sivuihin ja myos lukemista ajankohtaista osiot :
http://wwwn.cdc.gov/travel/destinationList.aspx#C
http://wwwn.cdc.gov/travel/contentMalariaDrugsPublic.aspx

Feikkilaakityksen ostaminen/ottaminen malarian estoon/hoitoon on idioottimaista. Mikali laake ei tehoa oletetulla tavalla johtuen liian laimeasta/tehottomasta koostumuksesta, voi siina olla tosi vakavat paikat. Ymmartaakseni jos laaketta on otettu ehkaisyyn ja saa malarian, sita ei enaa voi kayttaa hoitoon. Sen lisaksi vaillinainen hoito juuri lisaa resistenssia malarian suhteen, nain kavi klorokiniinille.

Malaronea ja lariamia ostaisin paikan paalta vain, mikali tuntisin paikan niin hyvin, etta alkuperaisyydesta voisi olla satavarma. Esim Malaronen myyntipaikat on ymmartaakseni kontrolloitu, ja Afrikassa Malaronea myydaan vain tietyissa maissa, muissa maissa saatavilla oleva malarone on sitten vaarennettya, salakuljetettua tms. Aasiasta en tieda.


Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 23.10.2008, 15:10:34
Ja vielä Lariamista semmoinen sivuhuomautus vs Malarone: Falciparum malariaa vastaan molemmat on tehokkaita. Kuitenkin ainoastaan Lariam antaa suojan myös muita malarioita vastaan. P. vivax ja P. ovale -malariat voivat jäädä piileksimään hypnozoiitti-muodossa maksaan ja aktivoitua ja aiheuttaa malarian vasta 6kk-jopa 3 vuotta malarian saamisen jälkeen. Malarone ei tehoa näitä vastaan eikä siten suojaa mahdollisesti myöhemmin tulevia malariarelapseja vastaan.

Kokenut infektiolääkäri suositteli ehdottomasti Lariamia malariaprofylaksiaan.

t. infektiosairauksien kurssilla oleva lääketieteen kandi :P

En kylla ole laaketieteen kandi, mutta tietaakseni silloin kun malariaa epaillaan, otetaan koe jolloin todetaan minka tyyppinen malaria on kyseessa. Falciparum on ainoa tappava laji, joten silta suojautuminen on tarkeaa. Muihin lajeihin klorokiniini tehoaa, ei niiden takia kannata lariamia syoda! Ovale muuten esiintyy vain rajatulla maantieteellisella alueella.

Kokeneet infektiolaakarit ovat valitettavasti usein niita, jotka eivat ole matkustaneet/elaneet tropiikissa. He vain hoitavat naita tauteja. Lariam sopii joillekin ja on sopiva ehkaisylaake monille, mutta Lariamin silmiton markkinointi on vastuutonta.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: T-musu - 29.10.2008, 08:29:18
Onko muuten noi ennaltaehkäisevät lääkkeet ihan normaalisti kelakorvauksen alaisia?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: phanatic - 29.10.2008, 08:47:46
Onko muuten noi ennaltaehkäisevät lääkkeet ihan normaalisti kelakorvauksen alaisia?

Eivät, kuten ei myöskään esimerkiksi suurin osa rokotteista.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: T-musu - 29.10.2008, 09:21:33
^Kiitti tiedosta. :)
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: marlee - 29.10.2008, 21:05:08
Kokeneet infektiolaakarit ovat valitettavasti usein niita, jotka eivat ole matkustaneet/elaneet tropiikissa. He vain hoitavat naita tauteja. Lariam sopii joillekin ja on sopiva ehkaisylaake monille, mutta Lariamin silmiton markkinointi on vastuutonta.

Niille alueille, jossa esiintyy eri malariatyyppejä Lariam on ykkösvaihtoehto. Kyse ei ole silmittömästä markkinoinnista vaan järjenkäytöstä. Jos on matkustamassa alueelle, jossa Falciparum on ainoa todellinen riski, käy Malarone vallan mainiosti. Falciparumia vastaan molemmat on yhtä tehokkaita.

Ja kyllä infektiolääkärit päivittää asiantuntemustaan melko hyvin ja luotettavammista lähteistä kuin google... Perus tk-lääkäri ei välttämättä tiedä jos ei itse juuri matkaile. Love and peace mpala :-*
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 30.10.2008, 00:13:13
Kokeneet infektiolaakarit ovat valitettavasti usein niita, jotka eivat ole matkustaneet/elaneet tropiikissa. He vain hoitavat naita tauteja. Lariam sopii joillekin ja on sopiva ehkaisylaake monille, mutta Lariamin silmiton markkinointi on vastuutonta.

Niille alueille, jossa esiintyy eri malariatyyppejä Lariam on ykkösvaihtoehto. Kyse ei ole silmittömästä markkinoinnista vaan järjenkäytöstä. Jos on matkustamassa alueelle, jossa Falciparum on ainoa todellinen riski, käy Malarone vallan mainiosti. Falciparumia vastaan molemmat on yhtä tehokkaita.

Ja kyllä infektiolääkärit päivittää asiantuntemustaan melko hyvin ja luotettavammista lähteistä kuin google... Perus tk-lääkäri ei välttämättä tiedä jos ei itse juuri matkaile. Love and peace mpala :-*

Hoh-hoijaa. Pitaa ilmeisesti toistaa jalleen, koska lainasit vain osan tekstistani.

Lariamissa voi olla vakavia sivuvaikutuksia. Lariamin sivuvaikutukset voivat olla jopa pysyvia. Ei ole mitaan jarkea kayttaa vahvinta mahdollista laaketta EHKAISYYN, jos on muita sopivia vaihtoehtoja. Hoito on eri asia.

Ei myoskaan ole jarkevaa kayttaa ehkaisyyn laaketta, joka mahdollisesti aiheuttaa sivuvaikutuksia siksi etta ehkaistaan helposti hoidettavia malarioita. Falciparum on ainoa syy kayttaa malariaehkaisya.

Yksi osa asiantuntemusta on mielestani kaytannon ja kenttaolosuhteiden tunteminen, ei tutkimustulosten lukeminen. Jos nama kokeneet infektiolaakarit olisivatkin asiantuntijoita trooppisissa taudeissa, he vaatisivat lariamin etukateistestausta ennen matkaa seka korostaisivat myos noita mahdollisia sivuvaikutuksia, niin yleisia (ja vaarallisia) ne ovat.

Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: marlee - 30.10.2008, 20:09:46
^näinhän he juurikin tekevät, ainakin henkilökohtaisen kokemukseni mukaan. Ota se herne sieltä nenästä äläkä viitsi tahallaan tulkita väärin. Nimenomaan: Lariamia alueelle, jossa esiintyy eri malariatyyppejä eli Falciparum + muita. Päätetään tämä debatti nyt.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Kitta - 30.10.2008, 21:29:25

Ainoastaan Lariamista olen eri mielta, Lariamia sivuvaikutuksia on suomessa vaheksytty vuositolkulla. Uskon etta laaketeolliisuus on siina menestyksella dumpannut kriiittista tietoa ihan urakalla. Jos sivuvaikutukset todella olisivat niin harvoja, mistahan johtuu etta itse (ja moni muu myos) olen jo tavannut useamman ihmisen jotka ovat saaneeet siita sivuvaikutuksia. Enka todellakaan tunne tuhansia Lariamia kayttaneita, ennemminkin kymmenia. Jo 1990-luvulla perustettiin Lariamin sivuavaiktusten uhrien yhdistyksia, eli sellaisten henkiloita jotka olivat saaneet PYSYVIA sivuvaikutuksia.

Eli Lariamin jos valitsee, kannattaa kylla aloittaa kaytto hyvissa ajoin kotona, ettei matka mene ihan pilalle.Yhdyn täysin edellisen mielipiteeseen! Viime reisulla Thaimaa-Indonesia otin Lariam kuurin, jonka jouduin jättämään kesken. Aloitin kyllä estolääkityksen ohjeiden mukaan jo kotioloissa, mutta sivuvaikutukset tuli sit vasta reissussa.
Sellaisia painajaisia en oo koskaan--ikinä nähnyt!! :o Yöllä yksin yltä päältä hiestä herätessä ja hysteerisesti itkien ei aina hetkeen tajunnu sen olleen vain unta. Meni pitkään ennen kuin pulssi rauhoittui ja tajus sen olleen vain HIRVEE painajainen. :'( Ne unet oli vielä niin toden tuntuisia, että periaatteessa olisivat voineet olla tottakin. Näitä öitä alko oleen lopulta useita viikossa, tihenivät pikkuhiljaa ja sit riitti--->lopetin malarian uhallakin koko lääkityksen. Oireet (painajaiset) loppu lähes saman tien lääkkeen lopettamisen jälkeen ja elämä taas hymyili.

Oon taas lähdössä Aasiaan ja mietin pitäiskö yrittää ehkäistä mahdollista tartuntaa jollain muulla valmisteella...vai jättää estolääkitys tyystin ottamatta. Lariamiin en enää koske!
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: MP - 30.10.2008, 22:08:47
Ite käytin 4 kuukauden reissulla 3kk doksisykliiniä ilman suurempia sivuvaikutuksia. Normaalisti oon herkkä palaan ja ton pitäs vielä herkistää ihoa, mutta enpä mitään erikoista huomannut. Maha oli vähän sekasin kokoajan, mutta sekin johtui varmasti monista muistakin asioista.

Joulukuusta eteenpäin pari kuukautta taas luultavasti doksisykliinillä. Intiassa tällä kertaa.

Lariamia ei huvittanut kokeilla kun äitini kertoi sen haittavaikutuksista. (Painajaiset, paniikin tunne, sydämentykytykset jne. Myös hän lopetti sen syömisen.) Mikähän tuossa lääkkeessä oikeasti on? Miten se voi olla vielä markkinoilla jos on näin paljon haittavaikutuksia havaittu? Onko jotain tuloksia vääristelty, vai miten musta vaan tuntuu siltä, ettei mikään muu lääke aiheuta yhtälailla sivuoireita?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 31.10.2008, 00:40:17
^näinhän he juurikin tekevät, ainakin henkilökohtaisen kokemukseni mukaan. Ota se herne sieltä nenästä äläkä viitsi tahallaan tulkita väärin. Nimenomaan: Lariamia alueelle, jossa esiintyy eri malariatyyppejä eli Falciparum + muita. Päätetään tämä debatti nyt.

Jos mennaan taalla linjalle, niin mika se sinun oma kokemuksesi tassa asiassa oikein on? kuinka monta kertaa/vuotta olet ollut malaria-alueella? kuinka monta kertaa sinulle on maaratty malarialaakkeita? Mita sinulle on kerrottu malarialaakkeista laakarinvastaanotolla?

En yrita tahallaan tulkita vaarin (missa mielestasi niin tein?), mutta kyseenalaistaa yksinkertaisia vaitteitasi:

Kasittaakseni tauteja kuten malariaa ehkaistaan mahdollisimman miedoilla laakkeilla, jotta mahdollisia tartuntoja voidaan sitten hoitaa niilla vahvemmilla. Sen takia helposti parannettavan (muu kuin falciparum) malarian ehkaisy mahdollisimman tehokkaalla laakkella ei ole jarkevaa. vahvimman mahdollisen laakkeen kaytto ehkaisyyn johtaa myos malarialoisen vahvistumiseen ja tarpeeseen taas kehittaa entista vahvempia malarialaakkeita (tasta on jo kokemuksia).

Yritan tassa keskustella sen puolesta, etta ihmisten kokemille sivuvaikutuksille pitaisi myoskin antaa huomiota eika pelkastaan kylmille laaketieteellisille tuloksille (kuten tuossa ylapuolella muutamat henkilokohtaiset kertomukset sen todistaa). Minkalainen laakari dissaa ihmisten omat pahat kokemukset silla perusteella, etta amerikkalaiset laaketehtaat ovat kehittaneet laakkeen, joka tuottaa huomattavia taloudellisia voittoja mutta aiheuttaa myos huomattavia sivuvaikutuksia kayttajilleen (ja itse epailen, etta niita peitellaan, mutta sen vasta aika nayttaa). Ei tassa ole kyse mistaan herne nenassa jutussa, vaan kylla laakareiden pitaisi kuunnella ja suhtautua vakavasti asiakkaiden (tassa tapauksessa ei kai voida puhua potilaista) kokemuksiin. Lapi laaketieteeellisen historian on ollut laakkeita joiden on vasta myohemmin todettu aiheuttavan vakaviakin sivuvaikutuksia (esim talidomi tapaus tai DDT:n kaytto), joten suhtautuminen viattoman luottavaisesti laakkeiden taydelliseen vaarattomuuteen on pelottavaa. Varsinkin tulevan laakarin suusta.

Itse olen ensimmaisen kuullut Lariamin sivuvaikutuksita v. 1991 (ko laakkeesta en silloin tiennyt viela mitaan). Olin silloin Bankgokissa, tapasin FAOn virkailijan joka oli ollut Burmassa viidakossa yksin tyomatkalla. Han oli silloin kayttanyt Lariamia ehkaisyyn, ja saanut aivan kamalia sivuoireita siella viidakossa, suoraan sanottuna uskonut kuolevansa sinne. Ja sen jalkeen niita kertomuksia on kuulunut useita. Ja jo silloin oli olemassa etujarjesto Lariamin uhreille, nythan niita taitaa olla jo enemman.

Kuten sanottu, joillekin se sopii, ja hyva niin, mutta kylla asiantuntevaan laakaripraktiikkaan luulisi kuuluvan asiakkaiden valistamisen mahdollisista sivuoireista, valitettavasti Suomessa tama valistus jaa pelkastaan ystava- ja lahipiiriin tehtavaksi.

Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: phanatic - 31.10.2008, 03:55:30
Itselleni tuli vain hieman unettomuutta ensimmäiseksi viikoksi kun söin Lariamia, joten kannattaa muistaa, että tuollaisia pahoja sivuvaikutuksia esiintyy vain harvoilla. Tosin luulen tuon lääkkeen maineenkin vaikuttavan siihen, että monet kokevat sivuvaikutukset pahempina kuin ne ovatkaan. Jos syöt pillerin jonka todella uskot aiheuttavan todennäköisesti kamalan psykoosin, niin eiköhän siitä ainakin huono olo tule. Mahdollisten painajaisten ja muiden sivuvaikutusten pitäisi muuten kaiken järjen mukaan jatkua ainakin viikko lääkkeen syömisen lopettamisen jälkeen, mahdollisesti jopa pidempään, eikä loppua lähes heti (syy, miksi ehkä kannattaisi kokeilla lääkettä Suomessa sivuvaikutusten varalta).

Ja juu, luultavasti suurin osa syö Lariamia turhan takia, ehkä itsekin tein niin, mene ja tiedä.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Kitta - 31.10.2008, 10:44:16
Mahdollisten painajaisten ja muiden sivuvaikutusten pitäisi muuten kaiken järjen mukaan jatkua ainakin viikko lääkkeen syömisen lopettamisen jälkeen, mahdollisesti jopa pidempään, eikä loppua lähes heti (syy, miksi ehkä kannattaisi kokeilla lääkettä Suomessa sivuvaikutusten varalta).


Kiva tänne kirjoittaa, kun takerrutaan epäolennaiseen. "Lähes samantien" tarkoittaa kohdallani reilua viikkoa, se on lyhyt aika pitkällä reissulla. Eihän niitä lääkkeitäkään syödä kuin 1 tbl kerran viikossa!
Enkä myöskään odottamalla odottanut saavani niistä mitään sivuvaikutuksia, päin vastoin.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 31.10.2008, 11:50:57
Mahdollisten painajaisten ja muiden sivuvaikutusten pitäisi muuten kaiken järjen mukaan jatkua ainakin viikko lääkkeen syömisen lopettamisen jälkeen, mahdollisesti jopa pidempään, eikä loppua lähes heti (syy, miksi ehkä kannattaisi kokeilla lääkettä Suomessa sivuvaikutusten varalta).


Kiva tänne kirjoittaa, kun takerrutaan epäolennaiseen. "Lähes samantien" tarkoittaa kohdallani reilua viikkoa, se on lyhyt aika pitkällä reissulla. Eihän niitä lääkkeitäkään syödä kuin 1 tbl kerran viikossa!
Enkä myöskään odottamalla odottanut saavani niistä mitään sivuvaikutuksia, päin vastoin.

Ihmettelen myos tuota vaheksyntaa muiden oireilusta. Kylla kai kaikille joku kaukomatka on niin suuri juttu, etta tokkopa sita ihan tosta vaan alkaa keksia masennusta, painajaisia, sydanoireita etc muita lariamin sivuoireita.

Tassa lariamin sivuvaikutusten vahattelyssa on vahan sama maku kuin on ollut naisten e-pillereista saamien oireiden suhteen, kuhan nyt vaan lampimikseen jotain puhuu, ei ne pillerit mitaan sellaisia aiheuta.

En ole totaalisesti lariamia vastaan (ja doxyssa ja malaronessa voi myos olla sivuoireita), mutta olen tata laakarien kaytantoa vastaan, etta ihmisten omille kaytannon kokemuksille ei anneta minkaanlaista arvoa. Esim YTHS Helsingissa (joka on aika suurikin 'matkailuklinikka', opiskelijat kun matkustaa aika paljonkin) on vuositolkulla maarannyt kaikille vaan lariamia, mainitsematta mitaan mistaan potentiaalisista oireista.

Mulla on sellainen kasitys etta lariamia pitaisi kayttaa useampi viikko ennen matkaa jotta niita mahdollisia oireita tulisi esiin.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: phanatic - 31.10.2008, 12:04:30
En ole puhunut oireiden keksimisestä, vaan psykologisista alitajuisista vaikutuksista, jotka ovat täysin tieteellisesti toteen näytetty ilmiö (esim. jos kahdelle ihmiselle annetaan kalkkitabletti, mutta toiselle kerrotaan sen olevan lääkettä, se tehoaa paremmin ihmiseen joka uskoo sen tehoon). Enkä siis missään vaiheessa ole kiistänyt oikeiden sivuvaikutusten olemassaoloa, epäilin vain että osa koetuista sivuvaikutuksista on voitu kokea voimakkaampina näiden kauhutarinoiden ansiosta. Pahoittelen jos joku otti tämän henkilökohtaisena piikkinä, tarkoituksena oli heittää ihan yleisen tason pohdiskelua, vaikka joihinkin postauksiin viittasinkin. En halua vähätellä kenenkään kokemia sivuvaikutuksia.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 31.10.2008, 12:34:45
En ole puhunut oireiden keksimisestä, vaan psykologisista alitajuisista vaikutuksista, jotka ovat täysin tieteellisesti toteen näytetty ilmiö (esim. jos kahdelle ihmiselle annetaan kalkkitabletti, mutta toiselle kerrotaan sen olevan lääkettä, se tehoaa paremmin ihmiseen joka uskoo sen tehoon). Enkä siis missään vaiheessa ole kiistänyt oikeiden sivuvaikutusten olemassaoloa, epäilin vain että osa koetuista sivuvaikutuksista on voitu kokea voimakkaampina näiden kauhutarinoiden ansiosta. Pahoittelen jos joku otti tämän henkilökohtaisena piikkinä, tarkoituksena oli heittää ihan yleisen tason pohdiskelua, vaikka joihinkin postauksiin viittasinkin. En halua vähätellä kenenkään kokemia sivuvaikutuksia.

Ok, voihan se nainkin olla. Oma kasitykseni kuitenkin on, etta ne oireet on niin voimakkaat, etta 'nocebo'-ilmio olisi aika erikoista. Itse en ole lariamia ottanut (juuri naista syista) enka sivuoireista karsinyt, joten en voi puhua omasta kokemuksesta. Mutta koko 1990-luvun lariamia ylistettiin ihmelaakkeena, eika sen sivuvaikutuksista puhuttu yleisesti ottaen/julkisesti paljoakaan (Suomessa ei kasittaakseni ollenkaan), kuitenkin monet niista karsivat jo silloin.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: tintin - 31.10.2008, 15:19:56
Lariamia suositellaan ensimmäisellä kerralla käytettäväksi ainakin kolme viikkoa ennen reissua noiden psyykkisetn oireiden varalta (suositus on ollut jo 90-luvulla). Kunnollista vaihtoehtoa ei ollut ennen Malaronea. Meflokiiniä (Lariamia) on verrattu satunnaistetuissa kaksoissokkotutkimuksissa (mikä on siis se tapa, millä lääkkeitä tutkitaan, ei mikään "siskon kummin kaimalle tuli sitä tai tätä") sekä doksisykliiniin että klorokiiniin, eikä haittavaikutuksia esiintynyt tilastollisesti enempää. Se ei tietenkään sulje pois haittoja yksilön kohdalla, mutta eivät ne muutkaan lääkkeet täydellisen turvallisia ole. Psyykkiset haitat ovat tietenkin todellisia, mutta kyllä kehitysmaissa reissaamisesta saa psyykkisiä oireita ilman meflokiiniäkin.  Toisaalta falciparum-malariaan voi kuolla. Ja vaikkei kuolisikaan, ei se mikään kiva tauti ole.
Suomessa malarian ensihoitona käytetään kiniiniä (eri tavaraa kuin klorokiini) ja doksisykliiniä yhdessä. Kun malarialaji on tiedossa, vaihdetaan lääke sopivaksi, siihen saakka hoidetaan "pahimman" eli falciparumin varalta, muiden hoidolla ei ole kiire.
Se, että saa vaikka meflokiini (Lariam)-profylaksian läpi malarian ei tarkoita sitä, että loiset olisivat vastustuskykyisiä meflokiinille. Estolääkitys vain ei ole täydellistä. Sitä siis periaatteessa voidaaan käyttää hoitoonkin, mutta isoilla annoksilla haittavaikutuksia esiintyy runsaasti (annos on moninkertainen profylaksia-annokseen verrattuna). Viite malarian hoitoon: http://www.cdc.gov/malaria/diagnosis_treatment/clinicians2.htm  . Matkailijan terveysoppaasta löytyy myös asiallista tietoa malariasta ja muustakin matkailulääketieteestä. http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/matkailijan_terveysopas/Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: marlee - 31.10.2008, 17:17:25
Samaa mieltä tintinin ja phanaticin kanssa. Tintin tiivisti hyvin olennaiset faktat.

Ja Lariamista se vielä, että jos haittavaikutukset ovat häiritseviä niin lääkitys suositellaan lopettamaan/vaihtamaan. Haittavaikutusten on todistettu tosin myös useimmiten lievittyvän alun jälkeen kun lääkitystä jatkaa. Lariamia ei pidä määrätä malarian estolääkkeeksi masentuneille potilaille eikä potilaille, joilla on aikaisemmin esiintynyt psykooseja tai kouristuksia. Potilaita pitää myös informoida lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista oli määrätty lääke mikä hyvänsä. Se kuuluu hyvän lääkärin ominaisuuksiin :).

Ei ole kyse oireiden tai kokemusten vähättelemisestä. Siksi lääkitystä pitääkin kokeilla etukäteen, jotta tietää tuleeko oireita vai ei. Fakta on että Lariam maineestaan huolimatta on tehokas lääke. Reagointi lääkkeisiin on aina yksilöllistä. Osalle lääke sopii hyvin toisille huonommin ja joillekin ei lainkaan. Sitä vain ei voi nähdä ihmisestä päällepäin, että kuka näkee painajaisia ja kuka ei. Jos on saanut aiemmin voimakkaita sivuvaikutuksia Lariamista niin ei tietysti kannata ottaa sitä uudestaan.

Mitään kirjoittamaani ei tule tulkita henkilökohtaiseksi aliarvionniksi tai vähättelyksi tms. Tapanani ei ole provosoida tahallaan. Mielestäni faktat on kuitenkin hyvä tuoda esille, niin kuin moni onkin tässäkin ketjussa tuonut. Henkilökohtaiset kokemukset ovat niinikään mielenkiintoisia ja yhtälailla tärkeitä, mutta silti aina henkilökohtaisia eikä suoraan yleistettävissä koskemaan kaikkia maailman ihmisiä. :-*

Itselläni on Lariam-resepti kaapissa odottamassa joulukuuta.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 31.10.2008, 17:50:44
Samaa mieltä tintinin ja phanaticin kanssa. Tintin tiivisti hyvin olennaiset faktat.

Ja Lariamista se vielä, että jos haittavaikutukset ovat häiritseviä niin lääkitys suositellaan lopettamaan/vaihtamaan. Haittavaikutusten on todistettu tosin myös useimmiten lievittyvän alun jälkeen kun lääkitystä jatkaa. Lariamia ei pidä määrätä malarian estolääkkeeksi masentuneille potilaille eikä potilaille, joilla on aikaisemmin esiintynyt psykooseja tai kouristuksia. Potilaita pitää myös informoida lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista oli määrätty lääke mikä hyvänsä. Se kuuluu hyvän lääkärin ominaisuuksiin :).

Ei ole kyse oireiden tai kokemusten vähättelemisestä. Siksi lääkitystä pitääkin kokeilla etukäteen, jotta tietää tuleeko oireita vai ei. Fakta on että Lariam maineestaan huolimatta on tehokas lääke. Reagointi lääkkeisiin on aina yksilöllistä. Osalle lääke sopii hyvin toisille huonommin ja joillekin ei lainkaan. Sitä vain ei voi nähdä ihmisestä päällepäin, että kuka näkee painajaisia ja kuka ei. Jos on saanut aiemmin voimakkaita sivuvaikutuksia Lariamista niin ei tietysti kannata ottaa sitä uudestaan.

Mitään kirjoittamaani ei tule tulkita henkilökohtaiseksi aliarvionniksi tai vähättelyksi tms. Tapanani ei ole provosoida tahallaan. Mielestäni faktat on kuitenkin hyvä tuoda esille, niin kuin moni onkin tässäkin ketjussa tuonut. Henkilökohtaiset kokemukset ovat niinikään mielenkiintoisia ja yhtälailla tärkeitä, mutta silti aina henkilökohtaisia eikä suoraan yleistettävissä koskemaan kaikkia maailman ihmisiä. :-*

Itselläni on Lariam-resepti kaapissa odottamassa joulukuuta.

Olen kylla ihan samaa mielta. Ongelmana on vaan, etta

- Lariamin vaihto reissussa on hankalaa, koska useimmissa kehitysmaissa (joissa sita falciparum malariaa on) ei myyda Malaronea, ja doxyssa on omat hankaluuteensa aurinkoisissa olosuhteissa.

- useat laakarit suomessa ei toimi niin kuin marlee kirjoittaa: lariamin sivuoireista ei mainita, eika  sita suositella kokeilemaan  ennen matkaa jne. jotkut laakarit myos maaraavat lariamia suoraan kaikille huolimatta henkilokohtaisista 'rajoitteista'.

- haluaisin myos painottaa (viitaten aikaisempiin viesteihin) etta puhumme malarian ehkaisysta eika hoidosta, jolloin maare "tehokas laake" ei ole relevantti.


Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 31.10.2008, 17:54:28
Kunnollista vaihtoehtoa ei ollut ennen Malaronea. Meflokiiniä (Lariamia) on verrattu satunnaistetuissa kaksoissokkotutkimuksissa (mikä on siis se tapa, millä lääkkeitä tutkitaan, ei mikään "siskon kummin kaimalle tuli sitä tai tätä") sekä doksisykliiniin että klorokiiniin, eikä haittavaikutuksia esiintynyt tilastollisesti enempää. Se ei tietenkään sulje pois haittoja yksilön kohdalla, mutta eivät ne muutkaan lääkkeet täydellisen turvallisia ole. Psyykkiset haitat ovat tietenkin todellisia, mutta kyllä kehitysmaissa reissaamisesta saa psyykkisiä oireita ilman meflokiiniäkin.  Toisaalta falciparum-malariaan voi kuolla. Ja vaikkei kuolisikaan, ei se mikään kiva tauti ole.
Suomessa malarian ensihoitona käytetään kiniiniä (eri tavaraa kuin klorokiini) ja doksisykliiniä yhdessä. Kun malarialaji on tiedossa, vaihdetaan lääke sopivaksi, siihen saakka hoidetaan "pahimman" eli falciparumin varalta, muiden hoidolla ei ole kiire.

ennen oli myos esim fansidar, joka oli aika tehokas ja erittain yleisessa kaytossa, mutta se poistettiin lansimaista markkinoilta ymmartaakseni juuri haittavaikutusten takia. muistaakseni sillekin alkoi tulla resistenssia.

kylla kai kaikissa malariaestolaakkeissa ja hoitolaakkeissa (paitsi tietaakseni artemisiinissa) on joitakin haittoja, kyse on enemman siita minkalaatuisia ne on. Esimerkiksi klorokiinihan aiheuttaa tosi usein haittoja, mutta ne on laadultaan vahaisempia. Ja klorokiinin mahdollisista sivuvaikutuksista on aina annettu asiallista tietoa. On se nyt vahan eri asia saada jotain ohimenevaa ihottumaa tms kuin etta polla menee sekaisin tai tulee joku vakava ahdistustila! Pitkaan vaitettiin, ettei Lariam aiheuta mitaan vakavia sivuoireita ja nyt sitten viime vuosina on alettu vaittaa ettei se aiheuta haittoja sen enempaa kuin muutkaan. Kumma kylla kaytanto vaan nayttaa toisin.
 
En kylla itse muista saaneeni kehitysmaista depressiota tai painajaisia... ;)

mielenkiintoista eiko suomessa kayteta hoitoon artemisiini-johdannaisia? kiniinihan on ilmeisen kivulias hoitotapa (vaikka ”luonnollinen”).

Tarkeintahan on etta suojautuu hyvin hyttystenpistoilta! Hyttyset levittaa muitakin tauteja.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: supi - 22.12.2008, 18:45:25
Hei, liityn keskusteluun!

Olen itse Lähdössä thaimaaseen Tammikuun alussa ja olen siellä 2 viikkoa. Puolet ajasta olen Chiang Maissa ja lääkäri antoi minulle malarian ehkäisylääkkeeksi doksisykliinin, mutta nyt on heräillyt sellainen kysymys, että tarvitsisinko edes lääkettä malarian ehkäisyyn, jos pohjoisin paikka matkailureitilläni on Chiang Mai? En turhaankaan haluaisi ottaa tuollaisia lääkkeitä, vaikka tottakai aina vähän pelottaa, että mitä jos joku tauti iskeekin, mutta yhtä hyvin voin pelätä kotitalon sortumista päälleni.

Kiitos vastauksista ja hauskaa joulua kaikille! :)
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: hunvo - 22.12.2008, 19:14:56
Samaa mieltä tintinin ja phanaticin kanssa. Tintin tiivisti hyvin olennaiset faktat.

Ja Lariamista se vielä, että jos haittavaikutukset ovat häiritseviä niin lääkitys suositellaan lopettamaan/vaihtamaan. Haittavaikutusten on todistettu tosin myös useimmiten lievittyvän alun jälkeen kun lääkitystä jatkaa. Lariamia ei pidä määrätä malarian estolääkkeeksi masentuneille potilaille eikä potilaille, joilla on aikaisemmin esiintynyt psykooseja tai kouristuksia. Potilaita pitää myös informoida lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista oli määrätty lääke mikä hyvänsä. Se kuuluu hyvän lääkärin ominaisuuksiin :).

Oma kohtainen kokemus on täysin päin vastainen. Ensin pientä pahoinvointia ekat kaks pilleriä joka hävis ja kaikki näytti olevan OK. Oireet alkoivat kuitenkin jonkin aikaa lääkettä syötyäni. Juuri uniin ja yö heräilyyn ilman hajuakaan omasta olin paikasta. Sivu oireet paheni mitä pitempään lääkettä söin. Varmaan jos oisin ollut 2viikon matkalla oisin sitä nyt kehumassa. 16viikoa putkeen syöneenä, en laita enää koskaan yhtään tuommoista tablettia suuhuni.
Fyysiset oireet varmaan vähenee, mutta henkiset alkoi vasta jo jonkin aikaa lääkettä syötyä ja pahenivat.
Niin oisin todella jättänyt kesken ellei Pohjois-Intiassa olis paikalliset sanoneet malariaa olevan alueella.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: hempsu - 02.01.2009, 22:24:15
Ihmisten fysiologia on erilaista ja mikä sopii toiselle ei sovi toiselle. Juuri yksi tuntemani ihminen sairastui vakavasti ko. lääkkeestä. Useimmat selviävät varmaankin ihan ok ilman mitään oireita ja aina on se poikkeus joka vahvistaa säännön.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 07.03.2009, 17:44:57
Ei voi valttaa tahan viittamista:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1662104

Valitut palat:
"Internetin keskustelupalstoilla varoitellaan erityisesti Lariam-nimisestä lääkkeestä. Ainakin osa keskustelijoiden kauhujutuista pitää todistetusti paikkansa. Matkailijan terveysoppaan päätoimittaja, lääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että lääkkeen tiedetään aiheuttavan muun muassa painajaisia, tasapainovaikeuksia ja muita pahoja oloja.

-Täysin perusterveille ihmisille on tullut Lariamista unihäiriöitä ja muita psyykenvaikutuksia kuten tunne, että on omasta ruumiistaan ulkona.

Yhdelle käyttäjälle kymmenestätuhannesta lääke aiheuttaa Nohynekin mukaan jopa psykoosin. Vaarattomampien mutta häiritsevien haittojen kuten painajaisunien yleisyys sen sijaan ei ole tiedossa.

-Olisi hyvä, että lääkkeen valmistaja tutkisi tarkemmin, kuinka monelle niitä tulee, lääkäri huomauttaa.
....
Nohynek kertoo, että kaikkia viime vuonna sairastuneita haastateltiin ja selvitettiin, miksi heillä ei ollut riittävää suojaa malariaa vastaan.... Kolmas ryhmä oli yrittänyt suojautua taudilta mutta saanut epäonnekseen lääkäriltä vääränlaisen lääkityksen."

Huomatkaa siis:
- mika onkaan tietolahde
- todetut oireiden yleisyydet
- laakareiden vaaran ehkaisylaakkeen maaraaminen seka
- viittaus laakevalmistajan vastuuseen niiden tutkimiseen (nythan niita lahinna vahatellaan, kuten tallakin palstalla).
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ruuhkis - 07.03.2009, 18:04:15
Sain doksisykliinireseptin Thaimaa, Malesia akselille. Mukana tuli kirje jossa sanottiin ettei tehosta ole mitään takeita. Tiedä näistä sitten.....
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Hanna* - 07.03.2009, 18:36:04
Aloitin doksisykliini kuurin Indonesiassa ja sain allergisen reaktion; toinen silmä muurautui umpeen. Kävin paikallisella lääkärillä, joka oli sitä mieltä että me länsimaalaiset ollaan turhan herkkiä tällaisten asioiden suhteen. Jos kymmenen vuoden sisällä on ollut ýksi malariatapaus, niin siitä puhutaan vieläkin :) Moni turisti oli myös käynyt vastaaotolla samasta syystä kuin minäkin, eli sivuvaikutukset oli hänen mukaansa ainakin yleisiä. Mulla jäi tietysti lääkityksen jatkaminen siihen, ei sitä silmä ummessa viitsi matkaansa jatkaa ;D
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ruuhkis - 07.03.2009, 18:49:38
En nyt tiedä kuuluuko tämä nyt tämän otsikon alle mutta mikä on oikeasti mahdollisuus sairastua malariaan? Riippuu tietenkin alueesta ja vuodenajasta mutta mikä se mahdollisuus on? Kuinka moni esim. tämän palstan lukijoista on sairastanut malarian?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: aaro - 07.03.2009, 18:53:31
En nyt tiedä kuuluuko tämä nyt tämän otsikon alle mutta mikä on oikeasti mahdollisuus sairastua malariaan? Riippuu tietenkin alueesta ja vuodenajasta mutta mikä se mahdollisuus on? Kuinka moni esim. tämän palstan lukijoista on sairastanut malarian?
Onhan tuo todennäköisyys ilman mitään varautumista joissain paikossa aika korkea, loppuvuodesta noita Gambian seuramatkailijoita sairastui enemmänkin vaikka eikös sinne mene vain yksi lentokonelastillinen suomalaisia viikossa ja niistäkin suurin osa varmasti ottanut malarialääkityksen.

Minä en ole ikinä ollut malarialääkkeitä ottanut enkä siihen sairastunut, mutta enpä ole noilla pahimmilla riskialueilla liikkunutkaan.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ruuhkis - 07.03.2009, 20:01:50
^Mitenkäs minulle on tullut se kuva että Gambiaan viedään melkoisen paljonkin lomalaisia? Ja noita äkkilähtöjä sinne oli myynnissä lähes kokoajan? Itse olin myös lähdössä Gambiaan ja matka oli jo maksettukin eikä kukaan puhunut matkatoimistossa mitään malariasta tai vastalääkityksestä. Sama tilanne oli Goalla, ei puhettakaan malariasta ja syötynä oltiin pahemman kerran joka aamu. Jotain Helioparia taisi joku napsia ja sillähän ei nykyisin tee missään mitään jos noita malaria karttoja tutkii.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mpala - 07.03.2009, 21:05:58
En nyt tiedä kuuluuko tämä nyt tämän otsikon alle mutta mikä on oikeasti mahdollisuus sairastua malariaan? Riippuu tietenkin alueesta ja vuodenajasta mutta mikä se mahdollisuus on? Kuinka moni esim. tämän palstan lukijoista on sairastanut malarian?
Onhan tuo todennäköisyys ilman mitään varautumista joissain paikossa aika korkea, loppuvuodesta noita Gambian seuramatkailijoita sairastui enemmänkin vaikka eikös sinne mene vain yksi lentokonelastillinen suomalaisia viikossa ja niistäkin suurin osa varmasti ottanut malarialääkityksen.

Minä en ole ikinä ollut malarialääkkeitä ottanut enkä siihen sairastunut, mutta enpä ole noilla pahimmilla riskialueilla liikkunutkaan.

Kukaan ei voi sanoa mika on todennakoisyys. Paikat on erilaisia, ihmisten elintavat on erilaisia, ja ilmeisesti jopa ihmisten vetovoima hyttysten suhteen on erilaisia. Latakon vieressa varjoisassa paikassa asuvalla on suurempi riski kuin korkealla kerrostalossa tuulisella paikalla asuvalla. Malariahyttyset iskevat oisin, joten veikkaisin etta oisin ulkona puuhastevilla on edelleen enemman riskia kuin kotona verkon alla nukkuvilla jne.

Nama henkilokohtaiset anekdootit on ihan yhta tyhjan kanssa. Tunnen ihmisen joka asui Afrikassa 15 vuotta, kunnes paikalliseen kuivaan talviaikaan sai erittain pahan malarian ensimmaisen kerran. Itse en kymmenen Afrikan vuoden aikana saanut malariaa, en tieda johtuuko se siita etten viehata malariahyttysia (muita hyttysia kyllakin) vai vaan onnesta (offia tuli tosin kaytettya kohtuuahkerasti), muttei tulisi mieleenkaan menna vaittamaan ettei olemillani seuduilla malaria tartu. Ja oma neuvoni matkaaville on kayttaa malarianehkaisylaaketta ainakin niin kauan aikaan kun tietaa mita tekee ja tuntee oman kroppansa signaalit. Varsinkin jos on menossa tropiikkiin ensimmaista kertaa ja lyhyeksi aikaa.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Dessembrae - 07.03.2009, 21:11:23
Ääni doksisykliinille, edukkaampaa. Eikä tarvinnut hyppiä sängylle ja huitoa kuvitteellisia käärmeitä pois jaloista, kuten lariam-kuurin aikana..
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ruuhkis - 07.03.2009, 22:31:42
En nyt tiedä kuuluuko tämä nyt tämän otsikon alle mutta mikä on oikeasti mahdollisuus sairastua malariaan? Riippuu tietenkin alueesta ja vuodenajasta mutta mikä se mahdollisuus on? Kuinka moni esim. tämän palstan lukijoista on sairastanut malarian?
Onhan tuo todennäköisyys ilman mitään varautumista joissain paikossa aika korkea, loppuvuodesta noita Gambian seuramatkailijoita sairastui enemmänkin vaikka eikös sinne mene vain yksi lentokonelastillinen suomalaisia viikossa ja niistäkin suurin osa varmasti ottanut malarialääkityksen.

Minä en ole ikinä ollut malarialääkkeitä ottanut enkä siihen sairastunut, mutta enpä ole noilla pahimmilla riskialueilla liikkunutkaan.

Kukaan ei voi sanoa mika on todennakoisyys. Paikat on erilaisia, ihmisten elintavat on erilaisia, ja ilmeisesti jopa ihmisten vetovoima hyttysten suhteen on erilaisia. Latakon vieressa varjoisassa paikassa asuvalla on suurempi riski kuin korkealla kerrostalossa tuulisella paikalla asuvalla. Malariahyttyset iskevat oisin, joten veikkaisin etta oisin ulkona puuhastevilla on edelleen enemman riskia kuin kotona verkon alla nukkuvilla jne.

Nama henkilokohtaiset anekdootit on ihan yhta tyhjan kanssa. Tunnen ihmisen joka asui Afrikassa 15 vuotta, kunnes paikalliseen kuivaan talviaikaan sai erittain pahan malarian ensimmaisen kerran. Itse en kymmenen Afrikan vuoden aikana saanut malariaa, en tieda johtuuko se siita etten viehata malariahyttysia (muita hyttysia kyllakin) vai vaan onnesta (offia tuli tosin kaytettya kohtuuahkerasti), muttei tulisi mieleenkaan menna vaittamaan ettei olemillani seuduilla malaria tartu. Ja oma neuvoni matkaaville on kayttaa malarianehkaisylaaketta ainakin niin kauan aikaan kun tietaa mita tekee ja tuntee oman kroppansa signaalit. Varsinkin jos on menossa tropiikkiin ensimmaista kertaa ja lyhyeksi aikaa.


Kiitoksia erittäin hyvästä tiedosta. Itse tunnen yhden henkilön joka on sairastanut malarian ( voiko siitä muuten edes koskaan päästä kokonaan eroon) aikana jolloin varsinaista lääkitystä ei ollut, eli ainut hoito oli sairastaminen, korkea kuume noin viikon. Hän sanoi että syö vastalääkkeet! Enkä kyllä yhtään asiaa epäile. Ilmeisesti hakaniemen ympyrätalossa on lääkäriasema jossa tiedetään parhaiten malariasta ja siihen tarvittavasta vastalääkityksestä?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ikiliikkuja - 07.04.2009, 23:05:52
Itse tunnen yhden henkilön joka on sairastanut malarian ( voiko siitä muuten edes koskaan päästä kokonaan eroon)

Eipä pääse eroon, ei. Maksaan ne malarialoiset jää asumaan.

Itse olen nähnyt 2 ihmistä jotka sanoivat malarian sairastaneensa (Intia & Malesia), ja yhdestä kuullut joka oli saanut sen Afrikasta. Kukaan noista kolmesta ei ollut kuitenkaan kuollut, joten ovat saaneet joko oikeaa hoitoa tai lievän version.

Ainakin yksi heistä oli syönyt estolääkettä (Intiassa, en tiedä mitä), muista en tiedä. Toisaalta tuo Intia-heppu oli asunut siellä eri jaksoissa 8 vuotta, ja toinen oli eläkkeellä oleva Uusi-Seelantilainen Brittiarmeijan (?) sotilas. Joten eivät ole ihan perusreissaajia ehkä  ;D

Tuota Afrikka-tapausta en spekuloi enempää kun en ole henkilön kanssa keskustellut mutta se kulemma uusii joskus kerran vuoteen, tulee kuumetta ja toinen jalka menee punaiseksi (!!!)

------
Wikipedia: "Suomessa todetaan vuosittain 30–40 malariatapausta."

"Malariaan sairastuu vuosittain noin 400 miljoonaa ihmistä ja siihen kuolee vuosittain 2–3 miljoona ihmistä.[1] Malaria on Maailman terveysjärjestön mukaan yksi maailman pahimpia terveysongelmia. Kyseessä on HIV:n ja tuberkuloosin rinnalla maailman pahimpiin kuuluva tartuntatauti."
------

Vastaanpa tuohon otsikon kysymykseenkin: Henkisistä syistä en saa edes syödä Lariamia, sisko sai siitä semmoset riivaukset vaikka onkin "tervejärkinen" etten todellakaan sitä söisi muutenkaan.

Doksisykliinistä en itse huomannut mitään haittoja 5 kk:ssa lukuunottamatta pientä mahan sekaisuutta mutta en voi sanoa johtuiko se siitä ja/tai/vai ruuasta tms. Nyt seuraavaa reissua varten odottaa Suomalainen doksiresepti ja Indonesiasta salakuljetetut napit :)  Eurolla saa sieltä noin 50 kpl.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: tintin - 08.04.2009, 07:20:29
Hiukan menee itsensä toistamiseksi taas kerran, mutta ne indonesialaiset napit saattavat olla doksisykliiniä, mutta saattavat olla olemattakin. Kehitysmaiden lääkkeistä jopa puolet on joidenkin lähteiden mukaan väärennöksiä. Ostaisin napit mieluummin Suomesta.
Malariaa on neljää lajia, joista estolääkitys on suunnattu falciparum-malariaan (siis siihen, johon voi kuolla). Se ei koskaan jää "pesimään" vaan tuhoutuu hoidolla, siis jos potilas jää henkiin. P. vivax- ja P. ovale -malariat sen sijaan tekevät lepomuotoja maksaan ja niissä tarvitaan lisäksi primakiinikuuri piilevien malariamuotojen hävittämiseksi.

 
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Electra - 08.04.2009, 08:18:51
Hiukan menee itsensä toistamiseksi taas kerran, mutta ne indonesialaiset napit saattavat olla doksisykliiniä, mutta saattavat olla olemattakin. Kehitysmaiden lääkkeistä jopa puolet on joidenkin lähteiden mukaan väärennöksiä. Ostaisin napit mieluummin Suomesta.

Näin on. Epäillä saa sittenkin, vaikka olisivat tunnetun lääkefirman pakkauksessa. Pahimmassa tapauksessa pillerit saattavat sisältää jotain todella haitallistakin ainetta, jonka haittavaikutukset eivät heti näy.

Noita counterfeit-lääkkeitä löytyy kyllä jo jopa Euroopastakin, valitettavasti, ja enenevässä määrin käsikaupasta juuri tuollaisista maista kuin Indonesia.

Lääkeväärennöksistä lisää täällä: http://www.nam.fi/kayttajat/laakevaarennokset

Geneeriset antibiootit (kuten juuri doksisykliini) ovat nimenomaan yksi yleisimmistä väärentämisen kohteista: http://www.tamro.com/Tampuriini/artikkelipdft/Laakevaarennokset_Nakymaton%20uhka.pdf
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ikiliikkuja - 09.04.2009, 18:33:50
Noh, kiitoksia näistä - en ollut näitä yksityiskohtia kuullutkaan.


Mutta Tuo Tamron esite oli kyllä vähän kummallinen - tiedän, että lääkeväärennöksiä on loputtomasti, tavallisesti vaikuttavasta tehottomaan tai tappavaan.

Reissussa ollessani luin että Hong Kongissa oli joku vetänyt katu-viagraa ja siihen oli sotkettu jotain ainetta mikä tiputti verensokerit nolliin tms, ja sit jotain muuta pahaa tavaraa ja vähän oikeeta viagraa tai vastaavaa. Yksi kuollut, 6 vammautui vaikeasti.  Mutta enpä tosiaankaan osaisi näitä epäillä väärennöksiksi (toisin kuin kaikkia muita mitä sai irtotabletteina katukiskoista..)

http://img27.imageshack.us/img27/3297/hpim3191f.jpg
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Electra - 09.04.2009, 19:13:06
Mutta enpä tosiaankaan osaisi näitä epäillä väärennöksiksi (toisin kuin kaikkia muita mitä sai irtotabletteina katukiskoista..)

http://img27.imageshack.us/img27/3297/hpim3191f.jpg

Miksi et osaisi epäillä?

Olen itse alalla töissä ja olen nähnyt sellaisia lääkepakkauksia, joita olisin voinut läheltäkin tarkasteltua oitis kuvitella oman firman tuotteiksi  - vaan väärennöksiä olivat.

Varovaisuutta siis näitten kanssa!

Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ruuhkis - 09.04.2009, 19:58:12
Noh, kiitoksia näistä - en ollut näitä yksityiskohtia kuullutkaan.


Mutta Tuo Tamron esite oli kyllä vähän kummallinen - tiedän, että lääkeväärennöksiä on loputtomasti, tavallisesti vaikuttavasta tehottomaan tai tappavaan.

Reissussa ollessani luin että Hong Kongissa oli joku vetänyt katu-viagraa ja siihen oli sotkettu jotain ainetta mikä tiputti verensokerit nolliin tms, ja sit jotain muuta pahaa tavaraa ja vähän oikeeta viagraa tai vastaavaa. Yksi kuollut, 6 vammautui vaikeasti.  Mutta enpä tosiaankaan osaisi näitä epäillä väärennöksiksi (toisin kuin kaikkia muita mitä sai irtotabletteina katukiskoista..)

http://img27.imageshack.us/img27/3297/hpim3191f.jpg

Katu-Viagraa? Jos joku alkaa tommosia napsimaan niin joutaakin teholle. Kai nyt sen verran jokainen tajuaa että voi olla ihan mitä vaan. Vai eikö muka tajua?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Ikiliikkuja - 11.04.2009, 02:02:54
Miksi et osaisi epäillä?

Olen itse alalla töissä ja olen nähnyt sellaisia lääkepakkauksia, joita olisin voinut läheltäkin tarkasteltua oitis kuvitella oman firman tuotteiksi  - vaan väärennöksiä olivat.

Varovaisuutta siis näitten kanssa!

Pitää muistaa jatkossa. Kaippa haen sitten ne pillerit Suomesta niin ei tarvitse ihmetellä. Kiitos!

Tuossa on muuten se viagrajuttu http://www.monstersandcritics.com/news/health/news/article_1401366.php/Two_men_dead_and_48_sick_after_taking_impotence_drug_in_Hong_Kong
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: dragu - 15.04.2009, 01:28:59
Paljon tästä aiheesta on jo puheltu mutta pistetään nyt omakin kokemus kehiin:
Eli olin tuossa jokunen vuosi sitten perhelomalla Gambiassa ja lääkäri määräsi koko posselle lariamia. Itse unohdin tyystin mainita (koska en tiennyt sen liittyvän asiaan) että olen teini-ikäisestä asti kärsinyt suht ilkeestä paniikkihäiriöstä (on jopa vapautus palvelusta sen takia) ja ilmeisesti tuota kyseistä lääkettä ei siinä tapauksessa tulisi ottaa ollenkaan.

No, loma meni muuten ok mutta yhtenä yönä tuli herättyä sellasiin paniikkifiiliksiin että morjens ja lennot olivat jotain aivan hirveetä. Mutta ei sen kummallisempaa mulla... nyt kun tiedän paremmi niin en enää lariamia syö. Muutenkin voin melkeen luetella jokaisen hyttysenpistoksen minkä olen trooppisilla alueilla koskaan saanut, niin vähän niitä on. Eivät taida inisijät digata mun tavarasta  ;) .
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: nauris - 14.05.2009, 15:13:30
Paljon tästä aiheesta on jo puheltu mutta pistetään nyt omakin kokemus kehiin:
Eli olin tuossa jokunen vuosi sitten perhelomalla Gambiassa ja lääkäri määräsi koko posselle lariamia. Itse unohdin tyystin mainita (koska en tiennyt sen liittyvän asiaan) että olen teini-ikäisestä asti kärsinyt suht ilkeestä paniikkihäiriöstä (on jopa vapautus palvelusta sen takia) ja ilmeisesti tuota kyseistä lääkettä ei siinä tapauksessa tulisi ottaa ollenkaan.

No, loma meni muuten ok mutta yhtenä yönä tuli herättyä sellasiin paniikkifiiliksiin että morjens ja lennot olivat jotain aivan hirveetä. Mutta ei sen kummallisempaa mulla... nyt kun tiedän paremmi niin en enää lariamia syö. Muutenkin voin melkeen luetella jokaisen hyttysenpistoksen minkä olen trooppisilla alueilla koskaan saanut, niin vähän niitä on. Eivät taida inisijät digata mun tavarasta  ;) .
En tiedä onko totta vai tarua, mutta Ghanassa ollessani minulle sanottiin, että juuri malariaa levitävä hyttyslaji, ei jätä ihmiseen minkäänlaista pistojälkeä. Ja ne pistokohdat, jotka ärtyvät, eivät näin ollen ole peräisin malariaa levittäviltä hyttysiltä. Tiedä häntä sitten...
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: -Roona- - 18.01.2011, 12:15:38
Itse tunnen yhden henkilön joka on sairastanut malarian ( voiko siitä muuten edes koskaan päästä kokonaan eroon)


------

Vastaanpa tuohon otsikon kysymykseenkin: Henkisistä syistä en saa edes syödä Lariamia, sisko sai siitä semmoset riivaukset vaikka onkin "tervejärkinen" etten todellakaan sitä söisi muutenkaan.

Doksisykliinistä en itse huomannut mitään haittoja 5 kk:ssa lukuunottamatta pientä mahan sekaisuutta mutta en voi sanoa johtuiko se siitä ja/tai/vai ruuasta tms. Nyt seuraavaa reissua varten odottaa Suomalainen doksiresepti ja Indonesiasta salakuljetetut napit :)  Eurolla saa sieltä noin 50 kpl.

Herkistyitkö auringonvalolle Doksisykliini-kuurin aikana?
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Sipris - 13.02.2011, 08:15:40
En ole kuullut tästä pistojälki jutust mutta itse esittäisin toisen samanlaisen jutun,
eräs Afrikkalainen lääkäri kertoi mulle että A veriryhmä olisi alttiimpi malarialle...

Hän kertoi tämän sen jälkeen kun eräs ystävä sairasti viisi malariaa seitsemän kuukauden aikana...

Itse en doxy:st palanu vaikka olen aika vaalea....sain vaan paremman rusketuksen.. ;)
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Quaker - 13.02.2011, 22:08:49
Meikäläisellä on vain positiivisiä kokemuksia Lariamista.

Helppo lääke kun ei tarvi joka päivä syödä. Siitä suuri peukku. Itselle ei juuri mitään sivuvaikutuksia aiheuttanut. Välillä näin jotain unia mitä muistin aamulla - mitä ei yleensä tapahdu. Mutta tämäkin vain positiivinen asia koska tuli todistettua että mullakin mahdollisuus nähdä unia. Eivät olleet mitään painajaisia vaan jotain aivan normia.

Tosin onhan näitä kenelle Lariam ei sovi. Kaveri yritti kiivetä ikkunasta ulos ja muut hauskaa. Siitä sai itse hupia, eli tästäkin meikäläisen kannalta peukku Lariamille. ;)

Tulevaisuudessakin ajatteli nauttia tästä malaria alueen reissuilla. Saatavuus myös hyvä ympäri maapalloa helposti.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: jake - 13.02.2011, 22:56:21
Käytin myös Lariamia Afrikan reissulla ja hyvin toimi ilman sen kummempia sivuvaikutuksia. Täytyy kyllä myöntää etten ole ennen jännittänyt minkään tablettien ottamista niin paljoa kuin Lariamin, niistä kun on kuullut ja lukenut vaikka mitä... siksi aloitin kuurin jo reilusti ennen lähtöä mahdollisten sivuvaikutusten toteamiseksi.

Matkasin n. puolet ajasta parin tyypin kanssa länsinaapurista, jotka käyttivät doksisykliiniä ja sairastuivat silti malariaan jo siellä ollessaan. Viikko lomasta meni sairaalaan ja toipumisiin. Sitä en voi kuitenkaan mennä sanomaan, että oma sairastumattomuuteni olisi pelkästään eri lääkkeen ansiota, mutta näin nyt kävi.

SPR:n Veripalvelu -lehdessä kerrotaan vielä, että O veriryhmä on yleisin Afrikassa ja tuon veriryhmän omaavilla on todettu olevan parempi suoja malariaa vastaan. Selvitin ennen matkaa oman veriryhmäni ja mukavana tietona se on juurikin tuo O.

Lariamia siis otan jatkossakin jos tarvetta on.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Hyzenthlay - 14.02.2011, 05:11:41
Tiedoksi muillekin, että malaronea saa Bangkokista Mahidol Universityn trooppisten tautien klinikalta käymällä lääkärin puheilla :) Ikävä kyllä, ei hinta ollut juurikaan alempi kuin suomessa (olisin odottanut että on).

Hassua on myös se, että lääkäri ei suositellut lääkettä estolääkitykseksi vaan hoidoksi (?!). Eli malarian mahdollisuus on kuulemma niin pieni (Itä borneo, sulawesi) että 4 tablettia otetaan kerralla hoidoksi jos malarian oireita ilmenee. Itseäni kuitenkin hämäsi tuo sen verran, että käytän toista mahdollista vaihtoehtoa eli doksisykliiniä (hinta taisi olla n. 8e, 100 kaps). Täytypä toivoa, että selviää ilman sen kummempia palamisia, kun sukeltaakin on tarkoitus :E
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: mörrimöykky - 28.02.2011, 13:52:50
 Itseäni kuitenkin hämäsi tuo sen verran, että käytän toista mahdollista vaihtoehtoa eli doksisykliiniä (hinta taisi olla n. 8e, 100 kaps). Täytypä toivoa, että selviää ilman sen kummempia palamisia, kun sukeltaakin on tarkoitus :E
[/quote]

ja doksisykliiniä saa ilman reseptiä Bangkokista?

Mulla on jo kyllä resepti mut Suomessa noi maksaa n. 50e/100 kaps. Vois säästää tossa kohti. Lääkeväärennöksistä kysyin ku täälläki ollu puhetta ja lääkäri(t) sano et noin halpoja lääkkeitä ei kannata väärentää.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: ollisl - 28.02.2011, 15:15:07
Hassua on myös se, että lääkäri ei suositellut lääkettä estolääkitykseksi vaan hoidoksi (?!).
Luottaisin ehkä enemmän Jukka Riuttaan kuin johonkin random lekuriin Bankokissa.
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: JN1234 - 28.02.2011, 16:00:04
Kylla loytyy Bangkokin apteekeista!
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Kesis - 14.03.2011, 14:21:04
Mulla doksisykliini altisti niin pahasti auringolle, että neljän päivän käytön jälkeen iski Laosissa semmonen puolivakava lämpöhalvaus (kuume huiteli pahimmillaan lukemissa 38,8), josta tosin selvisin omin avuin. Ja auringossa olin oikeastaan ollut näistä vain yhtenä päivänä paljon, silloinkin lakki päässä ja 30 suojakertoimet pinnassa. Eli olkaa varovaisia sen kanssa! Reissutoverilla samansuuntaista, mutta ei niin vakavaa.

Mutta toivotaan, että tästä seuraisi jotain uutta ja parempaa malarian vastaisessa taistelussa (ensisijaisesti tietysti malaria-alueiden asukkaille, ei vain meille matkaajille): http://www.news-medical.net/news/20110309/Chemotherapy-drugs-also-kill-malaria-parasite.aspx (http://www.news-medical.net/news/20110309/Chemotherapy-drugs-also-kill-malaria-parasite.aspx)
Otsikko: Vs: lariam/doksisykliini...?
Kirjoitti: Jartza7 - 25.11.2013, 19:12:33
Vähän kyllä pettysin tohon Lariamiin ku olin lukenut kaikkia kauhutarinoita kyseisestä lääkkeestä ja mietin puolituntia että otanko ensimmäisen tabletin. No otin sen ja ensimmäisellä kerralla laittoi väsyttämään mutta ei mitään muuta. Nytten syönyt sitä 5 viikkoa ilman mitään sivuvaikutuksia.