Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - wilhelm-

Sivuja: [1] 2 3 ... 12
1
Yleinen / Vs: Monessako maassa olet maleksinut?
« : 26.05.2017, 18:50:06 »
1. Suomi
2. Ruotsi
3. Viro
4. Iso-Britannia
5. Saksa
6. Itävalta
7. Sveitsi
8. Unkari
9. Puola
10. Venäjä
11. Slovakia
12. Tsekki
13. Mongolia
14. Kiina
15. Malesia
16. Vietnam
17. Laos
18. Kambodza
19. Thaimaa
20. Intia
21. Singapore
22. Kuuba
23. Serbia
24. Bosnia
25. Montenegro
26. Albania
27. Makedonia
28. Bulgaria
29. Turkki
30. Kolumbia
31. Ecuador
32. Peru
33. Bolivia
34. Chile
35. Argentiina
36. Paraguay
37. Brasilia
38. Malawi
39. Sambia
40. Tansania

41. Ranska
42. Japani

43. Espanja
44. Andorra
45. Uusi-Seelanti

2
Itse olen myös pitkillä matkoillani tehnyt niin, että olen siirtänyt kirjat luotettavan henkilön osoitteeseen. Minusta se on ollut luontevinta, niin oikeus sosiaaliturvaan yms. säilyy. Tosin muistaakseni vasta yli vuoden poissolo Suomesta (joka on siis Kelan tiedossa) pudottaa sinut väliaikaisesti pois sosiaaliturvan piiristä. Tästä en ole tosin juuri tällä hetkellä satavarma, joten kannattaa tarkistaa.

Valtakirja kannattaa tosiaan jättää pankkiin, se voi olla aivan elintärkeä teko. Onneksi pankkivirkailija tätä minulle ehdottikin ennen jotakin pitempää matkaani. Eli nimenomaan sen pankin oman valtakirjan tekeminen etukäteen on kaikista helpointa ja varminta. Valtakirjassa voi sitten määritellä onko tällä henkilöllä "täydet oikeudet" vai oikeudet vain tiettyjen pankkiasioiden hoitamiseen. Ilman tätä suositusta en olisi hoksannut asiaa hoitaa, mutta se tuli tarpeeseen etenkin kun minut onnistuttiin kääntämään ja kadotin pankki- ja luottokorttini. Sen jälkeen äitini, jolle valtakirja oli tehty, pystyi lähettämään omia rahojani tililtäni nopeasti Moneygramin kautta kohdemaahan. Muitakin pienempiä pankkiasioiden hoitamisia tuli eteen missä tuo valtakirja oli hyvä, vaikka moni asia tietysti onnistuukin ihan verkkopankin kautta.

3
Teimme kesällä 2013 samantyyppisen reissun kuukaudessa. Menolento Lilongween ja paluu Dar es Salaamista. Käytiin Lilongwen lisäksi Senga Baylla, missä näki mukavasti malawilaista kyläyhteisöä, Sambiassa safarilla South-Luangwassa (huippupaikka, majoituttiin loistavassa Wildlife campissa http://wildlifezambia.com/), Lusakassa, Livingstonessa ja Sansibarilla. Sambiasta Tansaniaan mentiin Tazara-junalla. Meillä oli pari sisäistä lentoa ajan säästämiseksi, mutta varmaan lentoineen päivineen ehkä 3000-3500 e oli reissun budjetti eli suht. sama kuin sulla. Viisumit tosiaan rajoilta/lentokentältä ja Malawiinhan ei viisumia tarvitse.

Sansibarilla oli mukavaa, mutta en tiedä kannattaako siellä olla koko aikaa. South-Luangwaa voin suositella erityisesti, mutta täytyy sanoa että koko reissu oli kyllä hyvin onnistunut ja mieluisa. Sopiva sekoitus erilaisia juttuja. Sansibarilla tykättiin eniten Jambianista ja sen rauhallisuudesta, Kendwa oli aika turistinen, toki siellä oli sitten ihan hauskaa bilemeininkiä. Jambianilla ostettiin pallo ja pelattiin paikallisten kanssa rannalla futista ja sama porukka kutsui meidät rummuttelusessioihinsa tulille iltaisin, Malawissa päädyttiin sattumalta Senga Baylla yhtiin polttareihin, Lusaka oli mielestäni mainettaan mielenkiintoisempi ja Victorian putoukset mahtavat.

Livingstonessa oli reissumme paras ja kallein majapaikka (n. 30 e yö per lärvi) nimeltä Olga's. Päädyimme uhraamaan hieman enemmän budjettia tähän, koska kaikki paikat olivat täynnä ja koska Olgan tuotot ohjautuvat italialaisen NGO:n kautta katulapsi- ja nuorisotyöhön.

Nauti reissusta, siitä tulee varmasti upea! :)

4
Terveys ja turvallisuus / Vs: Pyörällä Euroopassa
« : 07.11.2014, 20:56:17 »
Tässä onkin tullut jo monia hyviä pointteja. Hyvä tietopaketti pyörämatkailusta löytyy muun muassa http://www.pyoramatkailu.com/
Siellä on monenlaista tietoa, mm. pakkauslistoja siitä, mitä ehkä kannattaa ottaa mukaan.

Kannattaa testata varusteet ja vaikka ajaa joku pieni viikonloppureissu alle, jos ei muuta ehdi. Tulee varusteet tutuksi ja tottuu ajamaan lastatulla pyörällä. Huomaa myös mitä varusteista puuttuu tai mitä ehkä on liikaa. Vain kokemuksen perusteella tietää, mitä kamppeita juuri itse tarvitsee ja kuinka saa varustemäärästä tiivistettyä ylimääräiset jutut pois, jotta kuorman paino ei nouse.

Turvallisuuteen liittyy ainakin se, että pyörä on huollettu ja riittävän laadukkailla osilla varustettu. Ja onhan se muutenkin mukavampi ajaa, kun pyörä kestää lastattua ajoa eikä lahoa heti toiseen mutkaan. Budjetissa on hyvä olla sen verran liikkumavaraa, että tarvittaessa voi levätä vähän paremmin vaikka hotellin tai hostellin pedillä. Lihashuoltoon harrastin venyttelyä iltaisin ja söin magnesiumia. Varsinkin jos aurinko paahtaa kovin tai ajaa pidemmän päivämatkan, voi harkita mukaan urheilujuomajauheita, jotta saa tarvittavat suolot yms. kehoon. Pelkkä vesi ei tuolloin riitä. Riittävästä syömisestä huolehtiminen toki myös vaikuttaa palautumiseen ja lepoa tarvittaessa fiiliksen mukaan, ettei ole liian tiukka aikataulu reissulla. Kannattaa välttää pimeällä ajamista, vaikka olisikin huomioliivi, muita heijastimia ja kunnon valot pyörässä. Riskit kasvavat kovasti, kun ei näe tien pintaa ja liikennettä välttämättä kunnolla.

Itse lähdin ensimmäiselle pyöräreissulleni heti kuukaudeksi Kuubaan, koska into oli kova ja talvella ei paljon Suomessa huvittanut ajella :D Reissu oli oikein onnistunut ja olin ihan fiiliksissäni tropiikissa polkemisesta, kun ei tarvinnut paljoa sateista tai kylmyydestä huolehtia. Toisaalta nesteytyksestä piti huolehtia sitäkin enemmän. Toki ensimmäinen viikko oli kohtuu rankka, vaikka kuntoa oli, mutta lähinnä juoksua ja kuntosalia, joten pyöräilyä olisi hyvä ollut olla vähän enemmän alla. Muistan kun ensimmäisenä päivän vedin heti 110 km kun siinä välillä ei ollut mitään majapaikkoja ja polvi kipeytyi, mitä kesti ensimmäiset kolme päivää mutta ajoin silti nuo päivät pienistä kivuista huolimatta, minkä jälkeen pidin pari päivää lepoa. Sitten ongelmaa ei enää ollutkaan. Ensimmäinen päivä otti muutenkin mehut pois, kun olin jo 30 km jälkeen helteestä vähän piipussa ja sitten vielä tuli hillitön vastatuuli pariksi tunniksi. Mietin jo, että mitä tästä tulee. Mutta reissuhan oli aivan huikea!

Täytyy muistaa, että joka pyöräreissulle mahtuu myös niitä päiviä, kun on vähän tylsää tai ei jaksaisi pyörittää kampia, mutta silloinhan voikin levätä ja pääasia että aikataulu antaa tilaa spontaanisuudelle. Nuo on kuitenkin vain pieniä hetkiä, muutoin olen pyöräreissuista nauttinut kovasti. Kuuban jälkeen on tullut poljettua Ranskan alpeilla pari viikkoa (melko rankkaa) ja viikko Ahvenanmaalla. Erilaisia mutta hienoja reissuja! En tiedä sitten katkeaisiko oma selkäranka, jos jossain Lapin perukoilla polkisi useamman päivän sateessa ja kylmässä. Olen nimittäin Lappiin polkemistakin suunnitellut. Ehkä olen kuitenkin enemmän lämpimässä polkija :)

Kovasti tsemppiä reissuun ja huutelehan foorumilla sitten blogisi osoitetta, jotta pääsee seuraamaan!

5
Yleinen / Vs: Monessako maassa olet maleksinut?
« : 19.10.2014, 13:58:03 »
1. Suomi
2. Ruotsi
3. Viro
4. Iso-Britannia
5. Saksa
6. Itävalta
7. Sveitsi
8. Unkari
9. Puola
10. Venäjä
11. Slovakia
12. Tsekki
13. Mongolia
14. Kiina
15. Malesia
16. Vietnam
17. Laos
18. Kambodza
19. Thaimaa
20. Intia
21. Singapore
22. Kuuba
23. Serbia
24. Bosnia
25. Montenegro
26. Albania
27. Makedonia
28. Bulgaria
29. Turkki
30. Kolumbia
31. Ecuador
32. Peru
33. Bolivia
34. Chile
35. Argentiina
36. Paraguay
37. Brasilia
38. Malawi
39. Sambia
40. Tansania

41. Ranska
42. Japani

6
Myydään syyskuussa amazonista tilattu Lonely Planetin Tokio-opas vuodelta 2012. Opusta ei ole edes kertaakaan luettu, koska tilaus viivästyi ja saapuikin luvatun vastaisesti vasta reissun jälkeen  >:( Tämän vuoksi laittaisin tämän nyt mielelläni kiertoon, 15 e + postikulut 6 e. Sijainti Tampere. Nouto tai tilisiirto, jonka jälkeen paketti lähtee postiin. Jos kiinnostaa, niin laita yksityisviestiä.

7
Japani / Vs: Tokio
« : 03.10.2014, 13:26:38 »
Tuli juuri vietettyä kaksi viikkoa Tokiossa. Lisäksi tuli käytyä päiväretkellä Nikkossa ja kaksi yötä meni Hakonessa.

Tokio oli aivan mahtava kaupunki tai kokoelma kaupunkeja. Listaan tähän jotain omia kohokohtia reissultani:

1. Ihmiset.

Palvelukulttuuri oli aivan mahtava. Asiakas todella tunsi itsensä kuninkaaksi. Tästä olisi meillä paljon opittavaa. Itsekin aloimme reissulla kumarrella ja kiitellä jatkuvasti. Noin muuten ehkä vähän vaikea todella tutustua japanilaisiin. Jos tekee aloitteen, he kyllä juttelevat, mutta veisi varmasti aikaa muodostaa oikeasti ystävyyssuhteita tai saada keskustelua syvempiin aiheisiin.

2. Ruoka

Pakko nostaa ruoka kakkoseksi. Vaikka en niin sushin ystävä olekaan, melkein kaikki ruoka Japanissa oli hyvää. Okei, tonnikalan silmää, raakaa hevosenlihaa, fugua ja mädätettyjä papuja ei tullut kokeiltua. Kaikenlaista on tullut reissuilla syötyä, mutta nyt jätin osan tästä osastosta väliin.

3. Karaoke

Karaoke oli kyllä jotain niin hieno. Tämä karaokehuone-konsepti on kyllä mitä mainioin. Käytiin kolmena päivänä laulamassa ja aina 2-3 h kerrallaan. Jopa kahdestaan todella hauskaa, mutta yhdellä kerralla kun oli pari puolalaista kaveria mukana, homma meni vielä hulvattomammaksi. Suosittelen! Koukuttavaa ja erittäin viihdyttävää.

4. Sumopaini

Kokugikan areenalla käytiin katsomassa sumoa. Kävi hyvä tuuri, sillä kun olimme Tokiossa sattui siellä juuri olla meneillään kaksiviikkoinen huipputurnaus. En tiennyt sumosta juuri mitään, mutta me viihdyimme kyllä todella hyvin. Vietimme areenalla 4-5 tuntia eli emme ihan heti aamusta paikalle asti ehtineet, mutta saimme kyllä urheiluelämystä koko rahan edestä. Itse painin lisäksi ohjelmaan liittyi rituaaleja, matkamuistoshoppailua ja tietenkin areenalla oluttankki selässä kiertelevälle tytölle huikkailua.

5. Yöelämä

Varsinainen yöelämä oli hieman ristiriitainen kokemus. Tokio ei nuku koskaan, joten ruokaa ja juomaa saa miltei kaikkiin vuorokaudenaikoihin tahansa. Yöelämä on kuitenkin erilaista kuin mitä länsimaissa olemme tottuneet. Roppongin klubitouhu ei oikein meihin iskenyt, mutta pikkukuppiloissa oli hauska viettää aikaa. Peruspubia oli joskus vaikea löytää, koska japanilaisten izakayoissa pääasiassa on syöminen ja juominen tulee kakkosena. Mutta kaikkea kuitenkin on, kun tietää mistä etsiä. Hienoja juttuja olivat esim. Shimokitazawan pienet livemusa-baarit ja narisevien puuportaiden päistä löytyvät hämyt pikkubaarit, joihin mahtui vain muutama asiakas. Samanhenkistä touhua oli Shinjukun Golden Gai -alueella. Shinjukusta löytyi myös hyviä rokkibaareja, kun ne vain osasi erottaa strippiluolien ja muiden seasta. Shibuyassa oli muutama urheilupubi, jossa pystyi katselemaan futista yms. Tosin hinnat oli aika kovat. Yöelämän osalta hauska kurioisiteetti oli Robot Restaurantissa Shinjukussa koettu esitys, suosittelen kaikille :D Häröä menoa ja pirun mielenkiintoista!

6. Erilaiset kaupunginosat

Ykkösenä Akihabaran elektroniikkakaupunginosa. Muutoin Shibuyan käsittämättömän iso risteys, Shinjukun Kabukichon tai Golden Gain alue yöelämää varten ja länsipuoli pilvenpiirtäjineen, Asakusa matkamuistoshoppailuun ja Ueno puistoineen ja "vanhoine" Tokioineen yms.

7. Jalkapallo

Käytiin katsomassa Saitama Stadiumilla Urawa Redsin ottelu. J-liigan taso yllätti positiivisesti, todella taitavaa ja nopeaa peliä. Hienoja yhden kosketuksen syöttöyhdistelmiä. Katsojia n. 40.000 tuossa ottelussa. Hyvä tunnelma!

Majapaikkoina toimivat ryokanit eli japanilaiset majatalot ja yksi yö meni kapselihotellissa.

Tama Ryokan, Takadanobaba, Tokio
- Noin 30 e yö, tatamit lattialla, jaetut vessat. Todella hyvä sijainti Yamanote-linjan varrella ja metrolinjakin löytyi. Pari pysäkkiä Shinjukulle. Hauska perheen pitämä guesthouse vanhassa talossa, jossa narisevat punaiset puuportaat. Siisti paikka ja emäntä kertoi lukuisat säännöt heti alussa. Ainoa miinus oli hieman liian ohuet tatamit ja selkä kipeytyikin lopussa. Mutta viihdyttiin seitsemän yötä täällä. Jos ei kaipaa hienouksia vaan painottaa sijaintia, niin voin suositella selkävaivaiset poislukien. Wifi.

Ryokan Katsutaro, Ueno, Tokio
- Noin 35-40 e yö, erittäin hyvät ja paksut tatamit lattialla, molemmilla oma puoli kahden hengen huoneessa, hyvin tilaa, oma vessa ja suihku. Alakerrassa kone jota voi käyttää. Wifi. Aivan loistava paikka ja ehdottomasti tämän reissumme paras majoitus. Vaikka Uenossa ja Asakusassakin menoa riittää, preferoisin silti Shinjukun läheisyyttä. Mutta se riippuu mitä reissultaan hakee.

Green Plaza Shinjuku Capsule, Shinjuku, Tokio
- Kapselihotelli, olikohan 30 e yö tai vähän päälle. Loistava paikka todella keskisellä sijainnilla. Hyvä sauna- ja allasosasto. Kapselissa hyvä nukkua, ei ollenkaan klaustrofobista. Miinuksena check-out klo 10, vaikka viettäisi vain yhden yön. Tämänkin takia vietettiin vain yksi yö ja muutenkin Ryokaneissa sai enemmän yksityisyyttä ja omaa rauhaa. Mutta hieno kokemus tämä kapseli.

Yudokoro Choraku, Hakone

- Hakonen kylpyläkaupungissa sijaitseva ryokan. Kiva paikka, englantia ei tosin puhuttu. Huone siisti ja tatamit mukava, alakerrassa oma pieni kylpyosasto.

Tehtiin tosiaan päiväretki Nikkoon ja oltiin kaksi yötä Hakonessa. Nikossa oli paljon temppeleitä, mutta ei paikka noin erityisesti säväyttänyt ainakaan tällaista aika paljon reissannutta. Hakone oli vähän parempi kylpylöineen ja luonnonpuistoineen. Komeat maisemat, mutta aika turistinen paikka.

Kun budjeteista aina kysellään, meillä meni kahteen viikkoon noin 2000 e, kun lennot olivat 750 e ja joku 1300 e käyttövaraa. Eli kyllä siinä 80-90 e päivässä paloi, mutta oli se sen arvoista eikä mitenkään sen kummemmin sniiduiltu, jos ei shoppailtukaan.

Tokio oli jotain ihan huippua, tervemenoa!

8
Väli-Amerikka ja Karibia / Vs: Reppumatkaajan Kuuba
« : 31.01.2014, 10:28:01 »
Palailin tuossa eilen kuukauden kestäneeltä Kuuban matkalta. Reissu oli kolmas kertani Kuubassa, mutta tällä kertaa taitoin matkat polkupyörällä kahta bussimatkaa lukuunottamatta. Reittini oli:

Havanna-Matanzas-Jagüey Grande-Playa Girón-Cienfuegos-Trinidad-Sancti Spiritus - bussilla - Santiago-La Mula-Marea De Portillo-Manzanillo-Bayamo-Holguín-Las Tunas - bussilla - Havanna-Guanabo-Havanna sekä lisäksi lenkkejä Havannassa ja sen ulkopuolella kaupungista käsin

Yhteensä matkaa tuli taitettua pyörän selässä 1300 kilometriä. Enemmänkin olisi jaksanut, mutta viimeisen viikon otin aika rennosti. Keskimäärin kuljin 70-100 km päivässä, joukkoon mahtui pari 60 km:n päivämatkaa ja maksimina 130 km:n veto. Keskinopeus oli 20 km / h.

Tällä reissulla pyrin käymään joissakin paikoissa, joissa en ole aiemmin vieraillut, mutta paljon oli myös tuttuja paikkoja. Kuuba oli helppo maa pyörämatkailla, sillä kaikkialla oli suhteellisen tasaista lukuunottamatta Trinidadin lähistön pientä vuoristoaluetta ja idässä Sierra Maestraa. Kuuba on tosin aika tuulinen saari, joten joinakin päivinä vastatuuli teki tehtävästä todella hankalan, kun taas toisina päivinä myötätuuli siivitti matkaa mukavasti.

Pyörällä pääsi mukavasti turistireiteiltä pois ja oli täysin itsenäinen aikataulujen suhteen. Pyöräillessäni en eristänyt itseäni luonnosta ja paikallisista ihmisistä, kuten bussimatkaillessa. Saatoin pysähtyä missä vain luonnon helmassa syömään eväitäni tai ottamaan valokuvia. Nuo kaksi väliä bussilla olivat pyöräilyn jälkeen ihan tuskaa ja tuntuivat todella tylsiltä.

Tapasin paljon ihmisiä ja koska osaan espanjaa päädyin monenlaisiin mielenkiintoisiin tilanteisiin kuubalaisten kanssa. Ihmiset tuijottivat varsinkin maaseudulla ja ihmettelivät kuka siellä pyöräilee neljän sivulaukun kanssa kypärä päässä, ja ennen kaikkea miksi, kun bussilla pääsisi nopeammin. Monesti minulle sanottiin, että "eres loco", mutta kuitenkin hymy suupielillä. Jonkin verran tien varsilta myös heiteltiin huulta tai naiset flirttailivat.

Kauneimmat reitit olivat Trinidad-Sancti Spiritus ja idän kierros Santiagosta Manzanilloon asti. Santiagosta lähdettäessä vuoret olivat oikealla ja meri vasemmalla ja välillä oli pitkiä laskuja ja tie hyvä. Myöhemmin tie muuttui huonommaksi ja maisemat karuimmiksi ja jylhemmiksi. 2008 vuoden hurrikaani oli tuhonnut itärannikon teitä ja siltoja, jotka olivat yhä huonossa kunnossa tai täysin sorateitä. Mutta niin kaunista eikä liikennettä käytännössä lainkaan! Lopuksi ylitin vielä Sierra Maestran vanhat sissialueet Manzanilloon, mikä oli haastavaa, mutta samalla hienoa. Yleensäkin läntinen Kuuba on turistisempi verrattuna itäosiin. Itse tykkään kyllä molemmista, mutta jos pitäisi sanoa, niin idässä on kyllä kuubalaisempi meininki.

Kaupungeista sen verran, että pidin Cienfuegoksesta todella paljon. Aiemmin en ollut viitsinyt siellä käydä, koska ajattelin sen olevan kuin Trinidad. Mutta Cienfuegos olikin jopa kauniimpi arkkitehtuuriltaan ja turisteja oli paljon vähemmän, mikä teki kaupungista miellyttävän. Vuoristoa tai trinidadmaisia rantoja ei tosin ollut. Casat eli perhemajoitukset etsin aina paikan päältä tai sitten edellinen casa oli tehnyt varauksen seuraavaan paikkaan. Myös campismoissa majoituin maaseudulla. Sancti Spirituksessa olin toista kertaa, mutta myös se on yllättävän kiva kaupunki ja hieman vähemmän turistinen kuin monet muut lännessä. Parasta oli kuitenkin luonto ja maaseutu.

Rahaa kului noin 50 cuc päivässä ja tuohon mahtui tuliaisrommit, kahvit ja t-paidatkin. Tingin joka paikassa casat 20 cuc:hen vedoten aina siihen, että matkustin yksin. Tämä onnistui joka kerta jopa näin sesonkiaikana. Pyörä oli aika uusi teräsrunkoinen retkipyörä Surly Long Haul Trucker ja mukanani oli pieni määrä työkaluja, vararengas ja kaksi sisäkumia, mutta mitään teknisiä ongelmia ei ollut. Esim. Havannan lentokentän infotiskiltä saa ostettua Guía de las carreteras -kartaston, mikä pitää sisällään kattavat kartastot maanteistä sekä kaupunkikartat. Ehdoton ostos, jos maassa pyöräilee tai autoilee eikä tätä painosta saa Kuuban ulkopuolelta.

Tässä joitakin juttuja mitä tulee reissultani nopeasti mieleen. Kysykää jos haluatte tietää lisää :)

9
Yleinen / Vs: Monessako maassa olet maleksinut?
« : 28.08.2013, 08:05:42 »
1. Suomi
2. Ruotsi
3. Viro
4. Iso-Britannia
5. Saksa
6. Itävalta
7. Sveitsi
8. Unkari
9. Puola
10. Venäjä
11. Slovakia
12. Tsekki
13. Mongolia
14. Kiina
15. Malesia
16. Vietnam
17. Laos
18. Kambodza
19. Thaimaa
20. Intia
21. Singapore
22. Kuuba
23. Serbia
24. Bosnia
25. Montenegro
26. Albania
27. Makedonia
28. Bulgaria
29. Turkki
30. Kolumbia
31. Ecuador
32. Peru
33. Bolivia
34. Chile
35. Argentiina
36. Paraguay
37. Brasilia
38. Malawi
39. Sambia
40. Tansania

10
Afrikka / Vs: Sambia, Malawi, Tansania -> Zanzibar
« : 26.08.2013, 11:09:11 »
Heitän tästä kanssa muutaman vinkin mikäli on tiukemmalla budjetilla liikkeellä afrikan suunnalla. Pätee otsikossa mainittuihin ja moneen muuhunkin itä- keski-länsi afrikan maahan:

Majoitus:
Telttailu onnistuu mihin tahansa kempuralle ja ihan ilmaiseksi. Toki järkeä tulee käyttää ja huomioida villieläimet + ei toivotut ihmiskontaktit mutta pääsääntöisesti onnistuu.(villieläinongelma tuli vastaan Zimbabwe-Botswana akselilla, muuten niitä ei juuri näe kuin kansallispuistoissa)
Halvimmat sisämajoituspaikat löytyvät aika usein kapakkien välittömästä läheisyydestä, ne ovat likaisia, pieniä ja yhteisellä kylmällä suihkulla varustettuja mutta halpoja ne ovat! Ja mikäli fanittaa rappioromantiikasta niin näistä sitä löytyy, hinnat mitä tahansa 0,5-5e/hlö/yö.
Paikallisasukkien käyttämät motellit/lodge tyyppiset ratkaisut ovat aavistuksen em. kalliimpia mutta hinta pyörii 3-6e/hlö/yö ,löytyy ämpärisuihkua ja ties mitä hienouksia. Nämä löytyvät harvemmin ytimestä eli kaupunkien ulkolaitamilta ja pääväylien varsilta.
Kallein mutta käytännössä helpoin vaihtoehto ovat hostellit, jotka lähtevät käytännössä aina vähintään 10e/hlö/yö

Ruoka ja juoma:
Mikäli kasvisvoittoinen ruoka maistuu niin hinta ei ole paha 1-6e/annos. Liha oli mielestäni aika harvinaista herkkua ja maksoikin sitten ekstraa. Hana vettä voi keittämisen jälkeen juoda surutta ja oman harkinnan mukaan vaikka vuoripurosta (haju/maku antaa jo osviittaa)mm. Malawilla oli ihan ok kraanavesi.  Kojuruoka ja hämyiset muovituoli "ravintelit" kannattaa katsastaa ja nyrkkisääntö mikä toimii kotimaassakin on, että menee sinne missä on muutakin porukka niin ei pahasti voi erehtyä.

Matkustus:
Itse en käyttänyt hiace-busseja mutta niitä on paljon ja ovat varmasti halvin liikkumisen muoto, tunnetaan myös puska takseina. Julkinen liikenne periaatteessa olematonta tai ainakaan itse en mihinkään maankattaviin bussilinjoihin törmännyt, poislukien etelä-afrikka. Luonnonpuistoihin, esim.Chobeen voi yrittää ujuttautua overlandereiden matkaan tai etelä-afrikkalais turisti kolonnien, jotka ajelevat puistot läpi omilla autoilla. Näitä tapaa helpoiten luonnonpuistojen porteilla ja kulut jakaen varmasti moninkerroin edullisempaa kuin safari koijaajien matkassa.

Ja alkuperäiseen kysymykseen niin safariyrittäjien löytäminen ei ole ongelma, niiden mainoksilla on muurattu hostellien seinät ja sisäänheittäjiä on joka kulmalla. Omatoimisesti voi koittaa vuokraamalla auton porukalla mutta kannattaa huomioida, että nelivetoinen maastoauto on käytännössä pakollinen sillä luonnonpuiston tiet saattavat olla hyvinkin luonnontilassa :)

Seikkailumieltä ja muistaa aina että "This Is Africa" :D Lausahduksen merkitys varmasti selvinnee paikanpäällä

Nama ohjeet oli sellaista tuubaa, alkaa vaan nyt hyvat ihmiset naita noudattako. Missa tahansa ei todellakaan voi nukkua muuten saattaa matkatavarat kadota tai henki  menna. Halvoissa paikoissa tuppaa myos olemaan kotielaimia. On halpoja ja siisteja paikallisia majapaikkoja, missa voi yopya mutta ulkopuolinen ei voi tietaa missa on turvallista, joten tarkat ohjeet. Ja halvat paikat tuppaa olemaan ghetoissa, joissakin voi olal joissakin ei. Ja telttailkaa vaan sellaisissa paikoissa missa on varmasti hyva vartiointi. Ja sadekauden aikaan katos.

Olen kyllä vähän samaa mieltä näistä, vaikka en omaakaan kuin yhden reissun kokemuksen eteläisestä Afrikasta. Itselle tuli ainakin sellainen kuva, että parempi tosiaan laittaa se telttansa lodgejen ja hostellien takapihoille ja maksaa siitä vähän, kun samalla saa vartiointia eli turvallisuutta. Käytiin parissa paikassa näitä paikallisten käyttämiä "hotelleja" katsomassa, ja oli kyllä niin homeisia ja mahdollisesti luteisia paikkoja, että vaikka kuinka haluaisi rappioromantiikkaa, niin vaikea nähdä syytä tällaisessa majoittumiseen. Varmaan poikkeuksiakin voi olla, mutta itse en kaipaa luteita, syyhyä tms. ongelmaa, joita voin omalla toiminnallani ennaltaehkäistä. Yhdessä sambialaisessa pikkukaupungissa ei ollut kuin näitä paikallisia majoitusvaihtoehtoja, ja jäimme vasta neljänteen katsastamaamme paikkaan, koska ensimmäiset kolme olivat niin surkeassa jamassa ettei ole tosikaan ja viimeinenkin oli mallia juuri ja juuri välttävä.

Ruoasta vielä sen verran, että vaikka tuossa nimimerkki Waya waya suosittelikin kokeilemaan rohkeasti kaikkea, niin itselläni ainakin on niin paljon reissukokemusta eri mantereilta ja kokemukset myös parasiiteista ja ameebasta, että en lähtisi Afrikassakaan ruoan kanssa leikkimään. Eihän se tarkoita, ettei paikallisia ruokia tai katukeittiöitäkin voisi kokeilla ja yleisenä nyrkkisääntönä varmasti voisi ajatella syödä "siellä missä porukkaa riittää", mutta toisaalta paikallisilla on pikkuisen eri vastustuskyky sikäläisille bakteerikannoille. Mutta nämä ovat niitä omia valintoja ja kaikkea voi tapahtua vaikka varautuukin ja toisaalta katukeittiöistä voi nauttia pitkäänkin ongelmitta, mutta kyllä silti todennäköisyydet saada ameeba tms. kasvaa kun tarpeeksi kauan katuruokaa afrikkalaisissa maissa syö.

11
Afrikka / Vs: Sambia, Malawi, Tansania -> Zanzibar
« : 26.08.2013, 10:56:27 »

Sitten vielä ihan teidän matkasta muutama kysymys: Mitä kaikkea teidän safariin kuului? Safarien järjestäjiä on varmasti laidasta laitaan, joten luotettavan järjestäjän löytäminen olisi hyvä. Kuinkas noi bussikuljetukset, onko ne miten luotettavia? Eli lähteekö ne edes suunnilleen ajallaan tai edes sinä päivänä, minä pitäisi tai kestääkö matka edes suunnilleen sen, mitä pitäisi? Hirveän kiireisellä aikataululla ei tietenkään pitäisi olla liikenteessä, mutta tietäisi ainakin sen, kuinka paljon kannattaisi jättää ilmaa aikatauluihin.

Otettiin meidän South-Luangwa -reissu tosiaan pakettina, joka maksoi euroissa noin 580 e viisi yötä. Siihen kuului majoitus mökissä (piti olla teltassa mutta päivittivät meidät tilajärjestelyjen takia parempaan), kaksi safariajoa päivisin eli aamu- ja iltasafari, jotka molemmat kestivät noin 4-4,5 tuntia per ajo. Lisäksi sai ottaa kävelysafareja ja itse vaihdettiin aamu- ja ilta-ajo yhtenä päivänä kahdentoistatunnin yhtämittaiseen safariin, jolloin päästiin vähän etäämmälle puistossa. Hintaan kuului myös aamupala, välipala, lounas ja päivällinen sekä teetä ja kahvia aina kun halusi.

Bussit eivät mitenkään erityisen luotettavia ole, kiireellä ei kannata mennä vaan varata aina hyvin aikaa ja mielellään aloittaa siirtyminen jo kohdealueelle päivää tai paria ennen riippuen etäisyydestä. Me ainakin lähdettiin aina siitä, että jos piti olla jossain tiettynä päivänä, niin lähdettiin edellisen päivän aamuna aikaisin liikenteeseen. Melkein mikä tahansa siirtymä 100-400 kilometriä vie kuitenkin käytännössä aina sen koko päivän. Tiet ja bussit ovat välillä mitä ovat. Sambiassa suosittelen käyttämään Mazhandu-bussiyhtiötä. He olivat miellyttävä poikkeus, bussit lähtivät ja saapuivat aika hyvin ajallaan ja henkilökunnalta hyvää palvelua. Esim. jos safarilla pitää olla tiettynä päivänä, kannattaa varata lodgelta pelkkä majoitus ensimmäiseksi yöksi ja jos ottaa paketin safariajoineen päivineen, niin maksaa koko paketin hintaa vasta saapumista seuraavasta päivästä lähtien.

12
Afrikka / Vs: Sambia, Malawi, Tansania -> Zanzibar
« : 20.08.2013, 11:44:19 »
Todella hieno matkaraportti wilhelm-! Kiinnostaisi kuulla enemmänkin tästä reissusta. Oliko teillä miten paljon varattu etukäteen matkoja tai majoituksia? Millainen oli noin yleensä hintataso majoituksessa, ruoassa ja matkoissa? Itseä kiinnostaisi kiertää Sambiaa, Botswanaa ja Zimbabwea, joten ainakin tuosta Livingstonen alueesta kuulisin mielelläni lisää. :)

Kiitos! Koska oli sesonkiaika, päädyttiin varaamaan lennot, safari ja Sansibarin majoitukset etukäteen. Etenkin safari vähän hirvitti maksaa verkkopankista etukäteen Sambiaan, mutta yrityksellä oli niin hyvät referenssit että uskallettiin näin tehdä eikä tätä kaduttu. Muuten hankittiin majoitus aina paikan päältä, myös Tazara-liput (tosin viikkoa ennen). Etenkin Sansibarille oli ehdotonta varata majoitus etukäteen.

Jälkiviisaana voi todeta, että vielä Livingstonestakin olisi kannattanut varata majoitus vähän aiemmin, edes pari viikkoa etukäteen. Paikan päällä oli nimittäin todella täyttä joka paikassa, koska Livingstone oli kuitenkin selvästi reissumme turistisin paikka. Löydettiin kyllä sieltä todella hyvä majoitus lopulta, mutta vähän hintavampi kuin muut missä oltiin. Tavattiin myös muita matkailijoita Livingstonessa, jotka olivat kierrelleet useammassa paikassa etsimässä vapaata petiä.

Mitäs muuta, Livingstonessa on paljon niitä aktiviteetteja, tosin ovat tosi kalliita. Me tyydyttiin nauttimaan putouksista ja siellä alueella käppäilystä ja muuten vaan kaupungilla ja yöelämässä pyörimisestä. Upeat olivat putoukset, ei voi muuta sanoa. Kysy jotain, jos haluat tarkempaa tietoa, en tiedä oikein mitä muuta Livingstonesta kertoa :)

Hintataso majoituksessa oli Malawissa, Sambiassa ja Tansaniassa suunnilleen seuraava: dormit 8-12 euroa ja kahden hengen huone 15-30 euroa per naama. Varmaan keskiarvona maksettiin majoituksista 15-20 e yöltä per naama (Sansibarilla majoitus ja ruoka kalliimpaa kuin muualla). Harmitti kun ei oltu tajuttu etukäteen kuinka suuressa suosiossa telttailu Afrikassa on. Lähes aina lodgeissa ja guesthouseissa sai pystyttää teltan takapihalle tai camping oli muutenkin mainittu erikseen. Näin olisi pitänyt maksaa vain muutama dollari telttapaikasta ja olisi saanut nukkua taivasalla mikä on varsin hyvä tapa tuolla ainakin kuivan kauden aikaan. Toki yöt olivat hieman viileitä sikäläisen talven aikaan, mutta kunnon makuupussi ja fleece matkaan.

Ruokaa sai 5-12 eurolla annos, katuruokaa toki halvemmalla mutta sitä ei syöty lainkaan koska itsellä jo plakkarissa aiemmilta retkiltä ameeba ja parasiitit ja tämän vuoksi ekstravarovaisuus.

Bussimatkustus/minibussit eivät kalliita ole. Joskus voi saada joiltain takseilta hyviä diilejä pitemmillekin matkoille jos tinkii ja neuvottelee / saa muita reissaajia jakamaan kuluja.

Meillä meni keskimäärin 50 e / päivä noissa maissa eli mielestäni sellainen summa kannattaa ainakin varata. Aktiviteetit, retket ja etenkin safari ei kuulu tuohon budjettiin. Varmaan vähentämällä liikkumista, tekemällä itse ruokia jne. pystyy pudottamaan kuluja, mutta sitten taas siinä ei näe niin paljoa. Me oltiin ainakin niin paljon maaseudulla, että välillä ei olisi kyllä ollutkaan mitään mistä ostaa ruokatarpeita, vaikka olisi itse halunnutkin tehdä. Maaseudulla on lähinnä noita pieniä kioskeja, joista saa jotain pikkujuttuja ja juotavaa sekä sitten kiertäviä kauppiaita ja kojuja joista saa hedelmiä, pähkinöitä yms. Sen sijaan isommissa kaupungeissa kuten Livingstonessa, Lusakassa ja Chipatassa oli hyvät supermarketit joissa oli hyvät valikoimat.

Kysy jos tulee jotain mieleen, vastailen mielelläni! :)

13
Afrikka / Vs: Sambia, Malawi, Tansania -> Zanzibar
« : 12.08.2013, 16:02:29 »
Kuukauden reissu Malawissa, Sambiassa ja Tansaniassa takana, tässä hieman tuntemuksia siitä. Menolento Hki-Frankfurt-Addis Abeba-Lilongwe ja paluu Dar-Istanbul-Hki. Sisäisiä lentoja oli Mwufe-Lusaka ja Dar-Sansibar-Dar. Helppoja ja turvallisia maita matkustaa. Toki maitse matkustaminen on hidasta. Malawissa minibussit lähtevät kun täyttyvät, Sambiasta löytyi yksi time-bus -yhtiö nimeltä Mazhandu. Suosittelen tätä yhtiötä kaikille reiteille, enkä mitään muuta. Yhteen surkeaan huijausbussiin päädyttiin Lusakassa, jonka piti myös olla timebus mutta toisin kävi. Muutenkin tämä bussi oli surkeassa kunnossa ja huonoa palvelua, toisin kuin Mazhandun ammattimainen meininki.

Malawissa ei ehditty olla kauaa, sieltä lähinnä Lilongwe shokeerasi surkeudellaan (oli silti hyvä kokemus nähdä), mutta malawijärvi oli upea. Viihdyimme Senga Baylla, joka on lähin rantapaikka malawijärven rannoilla Lilongwesta käsin. Senga Baylla oli letkeä meininki, siellä majapaikkana oli loistava Cool Runnings. Tapasimme mukavia paikallisia eikä turisteja ollut paljoakaan. Saimme jopa kutsun paikallisten polttaribileisiin, aivan mahtavaa. Lisäksi Senga Bayn kyläyhteisöön ja kalastajameininkeihin oli mahtava tutustua. Meidät otettiin uskomattoman hienosti vastaan, maisteltiin kyläläisten kanssa maissi"olutta", otettiin lapsista kuvia ja jokaisen piti nähdä kameran näytöltä kuva itseltään. Jalkapallo oli kova juttu. Hyvät vibat kaiken kaikkiaan, rento paikka ja todella ystävälliset ihmiset!

South Luangwa on upea puisto. Flatdogsista puhutaan aina ja se on varmasti maineensa arvoinen, mutta me viihdyimme erinomaisesti Wildlife Campissa. Sijainti noin viisi kilometriä puiston pääportilta, mutta oli todella mukavaa majoittua keskellä pöheikköä ja katsella suoraan ravintola terassilta Luangwa-joelle ja kuunnelle virtahepojen ääntelyitä. Öisin alueella pyöri eläimiä, mutta silti oli turvallista. Kerran herättiin siihen, kun virtahepo söi ruohoa metrin päässä mökkimme ovelta. Hieman pelästyttiin, mutta sitten vaan nauratti. Toisena yönä pari norsua vaelsi mökkimme ohi ja samalla hieman töytäisi ahterillaan mökkimme kylkeä ja mukavastihan se heilahti. Loistava henkilökunta Wildlifessä ja hyvät oppaat, hieno kokemus oli tämä!

Lusakaa on paljon haukuttu, mutta mielestämme se oli kiva kaupunki. Varsinkin Lilongween verrattuna, mutta muutenkin. Löydettiin pari kivaa ruokapaikkaa, etenkin eräs aivan loistava intialainen, ja muutenkin ihan jees levähdyspaikka ja yllättävän moderni kuitenkin eli sitä infraakin löytyi. Majoituttiin Livingstone Backpackersin takana olevassa Kalulu Backpackersissa. Ei mikään eeppinen paikka, mutta täysin riittävä.

Livingstone oli turistipaikka, mutta putoukset upeat. Voitti ainakin omissa papereissani Iguazun putoukset Argentiinassa/Brasiliassa. Livingstonessakin oli huvittavaa huomata, että vaikka valkoisia oli Sansibarin ohella eniten mitä missään käymissämme paikoissa, silti he pysyttelivät putouksilla, aktiviteeteissa tai omissa majapaikoissaan tai tietyissä ravintoloissa. Me lähdimme katsastamaan yhtenä iltana yöelämää afrikkalaisten pubiin, eikä missään näkynyt yhtäkkiä yhtään valkonaamaa. Pubin kantikset vähän katselivat aluksi ihmeissään, mutta sitten myöhemmin osa tuli juttelemaan. Jatkettiin paikallisten kanssa itse asiassa vielä kahteen yökerhoon, eikä niissäkään ollut muita valkoisia. Mutta meno oli mahtava! Sekaan vaan rohkeasti. Livingstonessa oli reissumme paras ja kallein majapaikka (n. 30 e yö per lärvi) nimeltä Olga's. Päädyimme uhraamaan hieman enemmän budjettia tähän, koska kaikki paikat olivat täynnä ja koska Olgan tuotot ohjautuvat italialaisen NGO:n kautta katulapsi- ja nuorisotyöhön.

Koettiin myös täälläkin paljon keskustelua herättänyt Tazara-juna. Ykkösluokka oli viikkoa ennen loppuunmyyty, joten ostettiin kahteen pekkaan kakkosluokan hytti kokonaan itsellemme. Tämä maksoi noin 100 euroa mieheen, mutta oli järkevä vaihtoehto. Ykkösluokan ja kakkosluokan ainoa ero on petien määrä, joita ykkösessä on neljä ja kakkosessa kuusi. Tilaa oli juuri meille kahdelle rinkkoinemme, mutta en ymmärrä miten sekaan olisi vielä muka mahtunut neljä afrikkalaista ja pistävä hienhaju!

Sambiasta Kapiri Mposhista alkaneen matkan piti kestää 48 tuntia, mutta Darissa oltiin kyllä vasta 60 tunnin kohdalla. Tai oikeammin Darin esikaupungissa 20 minuutin päässä juna-asemasta, sillä juna hajosi tähän. Kahden tunnin odottelun jälkeen meitä pyydettiin siirtymään toiseen junaan, joka lähtisi joskus, mutta tässä vaiheessa hyppäsimme taksiin, joita onneksi sattui olemaan kaksi kappaletta odottamassa läheisellä tiellä ja ehdimme kuin ehdimmekin Sansibarin lennollemme. Alunperin meidän oli määrä viettää yksi yö Darissa, mutta se jäi junasekoilujen jälkeen väliin.

Olihan Tazara kokemus, mutta en oikein lähtisi sitä suosittelemaan. Toki jos kaipaa seikkailuja. Emmehän mekään naiiveja olleet. Toki tiesimme, että juna myöhästyy, mutta 12 tuntia oli vähän liikaa kun olimme jo siinä vaiheessa aivan naatteja ja likaisia. Vessakin oli aivan kurapaskassa. Ymmärtääkseni myöhästelyt ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Radan varren elämää oli toki mielenkiintoista seurata ja ottaa paljon valokuvia, mutta en lähtisi kyllä uudestaan. Juna on todella surkeassa kunnossa ja pomppi, heilui ja huojui matkan aikana kuin vuoristoradassa, laivassa tai lentokoneessa. Ei siis mitenkään turvallista kyytiä. Toisaalta enpä juuri enempää odottanutkaan, ehkä olen vain tullut vanhaksi :) Kokemus isolla K:lla.

Sansibar oli loppuun hyvä lekottelupaikka. Jambiani oli aivan mahtava paikka, tykkäsimme kovasti. Letkeää meininkiä ja ei liikaa turisteja. Oli kiva hengata illat paikallisten reggae-äijien kanssa rummutussessioissa ja pelata päivät rannalla samojen jamppojen kanssa futista. Majapaikkamme oli Jambiani Villa Guesthouse (kiva paikka, saa vuokrata myös koko talon jos haluaa, löytyy hostelworldistä) ja toisena niin ikään loistava Dude's Guesthouse. Dude on loistava heppu järjestämään mitä tahansa mitä keksii vaan kysyä ja todella ystävällinen kaveri.

Kendwa oli melkoinen turistirysä, mutta kyllähän sielläkin biletti ja rentoutui. Ei sillä juuri Afrikan kanssa ollut tekemistä, mutta ihan kivaa lomailua reissun loppuun. Tosin jos menisin takaisin Sansibarille, menisin Jambianille ja muualle itään, en enää Kendwalle tai pohjoiseen. Nungwissakin tuli käytyä lenkillä, ja se nyt vasta rysä onkin. Kendwassa majoituimme Sunset Bungalowissa. Ihan ok paikka, mutta kyllä Kendwassa tuli esim. ruokailut hoidettua, siellä oli niin ammattimaista ja jouhevaa palvelua koko ajan. Stone Town oli kiva matkamuistoille ja muuhun maleksimiseen, retkille ei jäänyt aikaa mutta niitä tehtiin muualla. Sansibar oli kyllä paratiisi kasvavasta turismistaan huolimatta.

Kaiken kaikkiaan kuukaudessa hyvä läpileikkaus eteläiseen Afrikkaan. Kuten totesin, turvallista oli ja matkustaminen helppoa vaikkakin hidasta. Kuukaudessa aika maksimi kiertää näin paljon, mutta sisäisten lentojen takia tämä oli mahdollista. Haluttiin saada tärppikohteilla tällainen ensimmäinen läpileikkaus Afrikkaan, ja hyvin se kyllä onnistui. Nähtiin kyläelämää, maaseutua, kaupunkia, safaria, putoukset ja paratiisisaaret. Safarilla ehdittiin olla viisi yötä ja Sansibarilla kahdeksan. Livingstonessa meni kolme. Pääkaupungit olivatkin lähinnä läpikulkua meille. Vaikka köyhyyttä oli paljon ja moni asia ei toimi, afrikkalaiset ihmiset jättivät hyvät vibat ja reissu oli opettavainen.

Lisää tietoa ja kuvia blogissa, joka löytyy www.villek2.blogspot.com

14
Matkapäiväkirjat / Vs: Pallontallaajien reissublogit
« : 09.07.2013, 12:25:20 »
Huomenna lähtö eteläiseen Afrikkaan kuukaudeksi. Läpileikkaus Malawiin, Sambiaan ja Tansaniaan. Huikea fiilis!

http://www.villek2.blogspot.fi/

15
Afrikka / Vs: Sambia, Malawi, Tansania -> Zanzibar
« : 12.06.2013, 14:40:16 »
Kiitoksia vastauksista. Vastaustenne perusteella ja lueskeltuani lisää blogeja ja foorumeita ja tulin siihen tulokseen, että viisumin pitäisi järjestyä rajalta junassa, kunhan on dollareita matkassa.

Matkataan siis Kapiri Mposhista Dariin. Tansaniaan ei valitettavasti tällä kertaa ole muuten aikaa, kuin lähinnä nauttia loppureissu Sansibarista. Reissu alkaa lyhyehköllä pistäytymisellä Malawiin, josta jatketaan maitse pohjois-Sambiaan ja South-Luangwaan, josta edelleen Lusakan kautta Livingstoneen ja sitten takaisin "ylös", josta tuolle junareitille ja Sansibarille. Enää kuukausi!

16
Afrikka / Vs: Sambia, Malawi, Tansania -> Zanzibar
« : 10.06.2013, 14:11:52 »
Onko joku kulkenut viime aikoina Tazara-junalla Sambiasta Tansaniaan? Olen hakenut viisumiin liittyen tietoa eri tahoilta, mutta aivan varmaa selvyyttä en ole saanut. Eli saako tazaralla matkustettaessa rajalla viisumin? Jotkut lähteet sanovat että saa, toiset että ei. Ilmeisesti suositeltavaa etukäteen hommaaminen joka tapauksessa on.

Onko tästä kokemuksia eli onko joku hommannut Tansanian viisumin Lusakasta? Saako päivässä tai kahdessa? Tansanian suurlähetystön yhteystiedot ovat sekavat, lähetin jo sähköpostia heille, mutta palautui takaisin virheilmoituksen kera.

Asiaa on kysellyt joku myös tuolla, mutta selkeää vastausta ei ole saanut: http://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=6320.0

17
Väli-Amerikka ja Karibia / Vs: Reppumatkaajan Kuuba
« : 30.04.2013, 16:05:02 »
Kannattaa katsella tosiaan vähän keskeisemmältä paikalta esimerkiksi Centro Habanasta sitä majapaikkaa noin lyhyelle visiitille. Casoja kyllä Havannassa riittää. Jos olisit pitempään, ei tuolla "syvemmällä" Vedadossa majoittuminen mikään paha juttu ole, siellä näkee eri tavalla sitä tavallista elämää sitten, mutta pariksi päiväksi Centro on paras. Habana Viejaan en majoittuisi, koska se on turhan turistinen. Centrosta sinnekin on kuitenkin lyhyt matka, toki riippuen tarkemmin millä kadulla majoittuu mutta joka tapauksessa. Lentokenttäkyydin saa 20-25 cucilla. Yrittävät nyhtää jopa 30-35 cucia, mutta älä maksa 25 enempää.

Haluatko ehdottomasti mennä junalla tuon Havanna-Santiago välin? Kokemuksena varmasti mielenkiintoinen, mutta junat eivät Kuubassa mitään erityisen hyviä ja täsmällisiä ole eli aikataulut saattavat heittää pahasti. Bussilla tuon välin pääsee selvästi nopeammin. Mutta fiilistä varmasti tuossa matkustustavassa on :)

18
Afrikka / Vs: botswana ja sambia - safarille!
« : 04.04.2013, 11:09:31 »
Varasin tuossa juuri kaverin kanssa lennot kesäksi Afrikkaan ja yksi kohde olisi Sambia. Missä paikoissa porukka on majoittunut South Luangwassa? Itse olen vertaillut lähinnä Flatdogsia, Crocvalleytä, Wildlifecampia ja Marula lodgea. Pieniä hintaeroja on, mutta muuten on vaikea tehdä eroja. Flatdogsia on paljon kehuttu ja on ilmeisen suosittu (ehkä ripauksen muita kalliimpi), mutta kyllä nuo muutkin hyviä arvioita ainakin tripadvisorissa saavat, tiedä sitten miten niihin voi luottaa. Varmaan kilpailu on kovaa ja mikä tahansa noista tarjoaa kyllä hyvän elämyksen, mutta jos täällä on omakohtaisia kokemuksia niin laittakaa jakoon :)

19
Etelä-Amerikka / Vs: Kokemuksia Etelä-Amerikasta?
« : 24.03.2013, 11:42:58 »
Oolsprait. Eli mitä tämä kaikki tarkoittaa esim. kaakkoisaasiaan verrattuna? Oli kyllä hurjaa huomata että esim. sumatralla oli hinnat tuplaantunu kolmessa vuodessa. Mutta siellä suunnalla pärjää kuitenkin vielä parilla kymmenellä eurolla päivän.

Kyllähän Etelä-Amerikka on Kaakkois-Aasiaa kalliimpi manner matkailua ajatellen. Tosin esim. Bolivian ja Paraguayn hintatasoa voi verrata K-Aasiaan, eikä Peru ja Ecuadorkaan paljoa kalliimpia ole, ehkä hitusen kuitenkin. Mutta riippuu tietysti kulutustottumuksista ja myös esim. suurkaupunki/maaseutu -akselista. Aktiviteetit nostavat aina päiväbudjettia, kuten etenkin Amazonin viidakkoretki ja Galápagossaaret. Kolumbia ja Argentiina ovat aiemmin mainitsemieni maiden välissä hintatasoltaan, kun taas Chilessä ja Brasiliassa voi palaa rahaa reilustikin eikä niitä voi millään tapaa verrata K-Aasiaan.

Eli halvimmat Bolivia, Peru, Ecuador ja Paraguay joissa voi päästä siihen klassiseen noin 20 euron päiväbudjettiin jos ei tee mitään ihmeellistä, ei liiku paljoa ja viettää enemmän aikaa maaseudulla, keskihintaisia Kolumbia ja kalliimpia Argentiina, Chile ja Brasilia. Samaa mieltä olen suurkaupunkien kalleudesta, esim. Rio ja Buenos Aires.

E-Amerikassa esim. majoitus on usein kalliimpaa kuin K-Aasiassa, vaikka ruokaa voikin kadulta tai lounasravintoloista saada samaan tai lähes samaan hintaan. Majoitus on usein hostellityyppistä, itseasiassa vain Perussa, Boliviassa ja Ecuadorissa majoituin yksityishuoneissa silloin tällöin, muissa en koskaan. Sellaisia Kambodzan tyyppisiä viiden dollarin kämppiä ei oikein Boliviaa lukuunottamatta ole, toki maaseudulla ja keskisuurissa kaupungissa on halvempaa.

Summa summarum. Itse käytin keskimäärin 1000 e / kuukaudessa Etelä-Amerikassa, mutta Chilessä ja Brasiliassa jopa enemmän. Halvemmallakin olisi voinut sitkutella, mutta itse tykkäsin ottaa välillä paremman bussin ja tehdä paljon aktiviteetteja enkä niin tarkasti pennejä laskeskellut. Suosittelen kuitenkin lähtemään tuolla noin 1000 e:n kuukausibudjetilla ja sellaiset 600 e / kk K-Aasiamaiset budjetit kannattaa unohtaa. Mutta kuten sanottua, kaikilla meillä on erilaiset kulutustottumukset. Oman blogini laskelmat seitsemän kuukauden E-Amerikan reissun maakohtaisesta kulutuksesta: http://www.villek.blogspot.fi/p/budjetti.html

20
Parin pidemmän reissun tehtyäni ainakin toistaiseksi olen asettunut tekemään reissuja palkallisten lomien (5,5 viikkoa) puitteissa ja näin varmasti tulevaisuudessakin. Tähän pyrin yhdistämään päivystysvapaat ja muut mahdolliset ylityövapaat. Periaatteessa näitä päivystys- ja ylityövapaita ei saisi kasata, vaan pitää heti pois, mutta toistaiseksi niitä on kuitenkin voinut kasata lomien yhteyteen (jos ei nyt ihan hullua määrää) ja tästä aion pitää jatkossakin kiinni. Ei se nyt firmalta ole pois. Nykyään pyrinkin siis tekemään kesällä jonkun 3-4 viikon reissun ja sitten talvella toiset 3-4 viikkoa. Jonain vuonna voi tehdä tiukkaa tuo 8 viikkoa, jolloin panostan kuukauden talvilomaan (katkaisee talven mukavasti ja yleisesti kaukomaissa paremmat kelit) ja kesälomaa vaikka lyhennän sitten pariin viikkoon jos näin tarvitsee tehdä, kun teoriassa (ja nimenomaan teoriassa) Suomessakin on silloin ihan kiva säiden puolesta olla. Kylmää viime kesää en muistele, kun sitä en täällä onneksi kokenutkaan :)

Sivuja: [1] 2 3 ... 12