Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - iltsu

Sivuja: [1] 2 3 ... 9
1
Tyhmät kysymykset / Vs: Nimen korjaus lentolippuun...
« : 17.05.2019, 07:29:55 »
Minulle kävi täsmälleen samoin (Supersaver - Qatar Airways), enkä päässyt lennolle. Ilmeisesti Supersaverilla on joku asetus, että automaattinen täyttö saattaa toimia noin. Tosi kurja tilanne ja toivon tosissaan, että saat asian järjestymään.  Mutta kannattaa varautua, ettet matkaan pääse (eikä sitten paluukaan ole voimassa). Jos yhtään lohduttaa, et ole ainoa...

2
Aasia / Vs: Indonesia/vinkkejä?
« : 14.01.2019, 09:42:42 »
Kaverini sukelteli Raja Ampatissa viime talvena juuri tuolla yhdistelmällä: edullinen majoitus homestayssa ja sukellus ulkopuolelta. Hän piti enemmän snorkkeloinnista kuin sukelluksesta tuolla. Ajattelin kevättalvella siirtyä itsekin sinnepäin - tai ainakin se on hyvä vaihtoehto.

Togeanilta löytyy tosi kivaa majoitusta ja hienoa elämää merenalta (kokemus viime talvelta), mutta skootterilla päästely onnistuu lähinnä Wakaista. Siellä taas ei ole sukellusresortteja. Enkä tiedä, miten on vuokrauksen laita. Majoitus on suht edullista. Jos tuonne menee, niin matkaan voi yhdistää Sulawededen pääsaaren. Siellä on mahtavia polkuja skootterille.

Käsittääkseni Kadidirin resortit Togeanilla ovat vähän aktiivisempia illan suhteen, mutta niistä ei ole minulla kokemuksia.

3
Yleinen / Vs: Vaihtoehtoja Aasialle?
« : 22.06.2018, 20:55:54 »
Tämä oli hyvä kysymys. Hieman eri muodossa saman asian kanssa pähkäilen. Olin viime talven Aasiassa ja haluan vielä seuraavan talven viettää reissussa. Luultavasti päädyn taas Aasiaan, koska Intia ja Indonesia tarjoavat niin paljon uutta ja varsinkin Indonesia perinteisten turistipolkujen ulkopuolella helppoa ja edullista matkustamista sekä miellyttäviä ihmisiä. Ja myös paikkoja, jossa jumittaa vaikka kk tai kaksi. Ilmeisesti Filippiinit on vähän vastaava kohde, mutta siellä en ole käynyt. Laos-Kamboza-Vietnam-Thaimaa-Malesia-akselilla jää helposti tutuille paikoille ja siinä on omat miinuksensa. Vaikka tämä on first world problem, se ei tarkoita, että sen pohtimisessa olisi jotain vikaa.

Kaukokokemukseni Aasian ulkopuolella ovat rajallisia, mutta tässä pari ajatusta:
- Meksikoa täällä jo tarjottiin. Paikasta toiseen pääsee sujuvasti bussilla, paljon nähtävää ja suht edullista.
- Lento Nairobiin (löytyy 5-600 eur) ja siitä Ugandaan. Uganda on todella palkitseva maa, jos pitää luonnosta. Ugandassa saa helposti 2 kk menemään. Keniassa voi käydä rannikolla, jos haluaa rantaelämää (snorklaamista, sukellusta). Majoitusten hintataso on Aasiaa kalliimpaa, mutta myös edullista löytyy. Siirtyminen paikasta toiseen on halpaa ja helppoa (toki täysiä busseja, epävarmoja aikatauluja ym.)
- Myös Dar es Salamiin saa ok hintaisia lentoja. Siitä voi käydä Sansibarissa ja sitten vaikka Ruandaan. Matkalla on kuuluisat luonnonpuistot. Ruandassa matkaaminen on vaivatonta. Jos tätä suuntaa miettii, kannattaa tsekata lennot Kilimanjarolle, jonne on välillä tarjouksia. Sansibarin majoitus on varsinkin sesonkina kallista, jos vähänkään haluaa tasoa. Tansanian voi yhdistää myös Malawiin, joka on pitkään ollut haaveenani.
- Egypti mainittiin ja sieltä pääsee Jordaniaan. Historiaa, sukellusta, kulttuuria ja aavikkoa. Ei välttämättä huippulämmintä, mutta suht edullista ja halpoja lentoja. Minua ei tämä kyllä houkuttaisi pidemmälle reissulle.
- Madagaskar varauksella. Siellä 2 kk ei ole aika eikä mikään, sillä vaihtelua  paikoissa ja ok hintaista (muttei tosi edullista) majoitusta löytyy. Liikkuminen on vähän haastavaa. Lennot 700-900 eur. Sen yhdistäminen toiseen maahan on kallista, mutta liekö se välttämätöntä.
- Pariisista voi päästä 400-500 eur Guadaloupelle / Martiniquelle. Niistä laiva kulkee Dominicalle ja St. Luciaan. Jälkimmäistä kehutaan, mutta en ole käynyt. Dominica on upea. Hintataso jo monta luokkaa Aasiaa kalliimpaa.

Toivottavasti tähän ketjuun tulee lisää ehdotuksia, sillä vähän vielä harkitsen muita suuntia.

4
Olen Aylan kanssa samaa mieltä, että Delhi on varmasti raskain Intian kaupungeista, mutta toisaalta aika klassinen aloituspaikka. Siellä Intia tulee kasvoille, mutta se voi olla kiinnostavaa kerran ainakin  kokea. Minulle muutama kerta on riittänyt ja nyt yritän Delhiä välttää. Mikäli lennät Delhiin, sieltä saa muutamalla kympillä jatkolennon Amritsariin, jos ajoissa varaat. Alemmissa junaluokissa tai bussissa on halvempaa, mutta siirtyminen kentältä ja 2ac-luokka menee jo samoihin. Amritsar on paljon Delhiä helpompi paikka aloittaa.

Amritsar on todellakin mahtava kaupunki. Jos pitäisi Intiasta yksittäin kulttuurikohde valita, menisin luultavasti kultaiseen tempeliin. Sinne kannattaa varata aikaa, istua alas, aistia ilmapiiriä ja osallistua joukkoruokailuun. Ei siksi, että se on ilmaista, vaan siksi että se on todellinen läpileikkaus intialaiseen yhteiskuntaan ja sikhien uskontoon.

Wagai-käynti on suositeltavaa ja kuten joka paikassa sanotaan, sinne kannattaa mennä ajallaan. Tein Amritsarissa tavoistani poiketen järjestetyn bussikierroksen, joka päättyi tuonne. Sitä voin suositella!

Luultavasti menen ensi syksynä uudelleen Amritsariin ja nautin enemmän vain tunnelmasta, kun ei tarvitse miettiä liikkumista tai nähtävyyksiä.

Amritsarista on paljon vaihtoehtoja Kathmanduun. Jo siinä lähellä on kiinnostavia paikkoja. Dharamshala on neljän tunnin bussimatkan päässä. Se on tunnelmaltaan uniikki paikka, eikä vähiten Tiibetin buddhalaisuuden takia. Dalai Lama pitää siellä säännöllisesti yleisöluentoja.

Nepaliin voi mennä myös sen länsirajalta yli (Intian puolella Banbasa -  Nepalin Mahendranagar). Amritsarista pääsee junalla pyhään Haridwarin kaupunkiin, josta on päivän bussimatka rajan tuntumaan Haldwaniin. Haldwanin lähettyvillä on upeita pieniä vuoristokyliä, kuten Almora ja Pithoragarh. Käsittääkseni Banbasassa on rautatieasema, joten junalla voi päästä Nepalin rajalle asti!

Nepalin puolella Mahendranagarista pääsee muistaakseni jopa suoraan Kathmanduun, mutta ainakin päivässä Butwaliin (rajakaupunki) Sonaulin lähellä.

Siinä välissä on Bardian luonnonpuisto, jossa on poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus nähdä tiikereitä. Muutenkin se on minusta mukavampi paikka kuin Nepalin suosituin Chitwanin kansallispuisto.

Liikkuminen Nepalissa on astetta helpompaa ja siksi kannattaa ainakin harkita, mistä ylittää rajan.

Butwalista (Sonaulista) on useita yhteyksiä Kathmanduun ja Pokharaan. Siinä vieressä on Buddhan syntymäpaikka Lumbini ja on siksi kiinnostava paikka. Lumbini on suosittu turistipaikka ja sieltä on useita turistibusseja Kathmanduun ja Pokharaan.


5
Aasia / Vs: Bali vinkkejä ensikertalaiselle?
« : 25.05.2018, 21:57:07 »
Kiitos paljon Ira  :)

Ajattelin vielä heittää yhden vinkin. Paljon väki reissaa Balilta Lombokiin, Nusa Penidaan tai Gileille, joista löytyy kivasti luontoa, rantaa ja merenalaista elämää. Siksi on helppo unohtaa luoteissuunta. Gilimanukista on vajaan parin tunnin lauttamatka Jaavalle Banyuwangiin, josta pääsee tunnissa Kawah Ijenin tulivuorelle. Se on kuuluista "sinisestä tulestaan", jota väki suuntaa katsomaan aamuyön tunteina. Tulivuori on varmuudella erilainen ja aika raflaavakin kokemus, sillä vastaan tulee nälkäpalkalla keltaista rikkikiveä sandaaleissa ja pärekoreissaan kantavia paikallisia. On tuulen suunnasta kiinni, kuinka tuolla näkee ja kuinka paljon rikkikaasu ärsyttää silmiä. Banyuwangista järjestetään suht edullisesti reissuja, johon kuuluu keskiyöllä haku majapaikasta, opastus ja kaasunaamari kohtuuhinnalla.  Samaan reissuun voi yhdistää myös Mt. Bromon, mutta se on jo päivän junamatka suuntaansa lisää (vähintään 2 pvää). Käsittääkseni Ijenille saa reissuja myös Balilta.

6
Aasia / Vs: Bali vinkkejä ensikertalaiselle?
« : 23.05.2018, 11:44:25 »
Bali jakaa paljon mielipiteitä, mutta tuntuu myös olevan muodikasta haukkua Balia. En pidä paikoista, joissa on paljon turisteja, jos se on johtanut aggressiiviseen kaupusteluun, säännölliseen kusettamiseen ja töykeään käytökseen. En pidä Balia noilla kriteereillä mitenkään pahana paikkana. Ehdottomasti suosittelen Balilla vierailua. Se on Indonesiassa kiinnostava poikkeus sen historian ja uskonnon ansiosta. Viihdyin erinomaisesti jopa Ubudissa, tosin valitsin viimeisimmällä vierailulla majoituksen kauempaa keskustasta, toisin kuin 10 vuotta sitten. Ubudin keskustassa ei voi välttää turisteja, mutta silti siellä ei tule mitään aggressiivista kaupustelua vastaan. Toki Ubudiin kuten muuallekin mennessä kannattaa tietää, mitä sieltä löytyy (paljon turisteja, erinomaista joogaopetusta, trendikahviloita, hyvää ja suht kallista ruokaa, mutta myös kaunista arkkitehtuuria). Onhan se paljon vuosikymmenessä muuttunut ja omasta asenteesta on kiinni, miten siihen suhtautuu.

On typerä yleistää koko Balia turistirysäksi. Kutan olen aina jättänyt juuri siitä syystä väliin ja myös vältellyt suosituimpia temppeleitä. Jos nyt jossain on vähän ahdistanut, niin Sanurissa, jossa kaupataan 20 metrin välein hierontoja ja houkutellaan omaan ravintolaan syömään. Mutta eipä sinnekään enää tarvitse mennä. Toisaalta pohjoisessa on alueita, joissa tulee vähän turisteja vastaan. Esimerkiksi Menjanganissa on upea mangoremetsäalue, jossa sain viettää tunteja yksikseni. Sinne on rakennettu turisteille useita satoja metrejä polkua laudoituksista, joita ilman kulkeminen olisi käytännössä mahdotonta, mutta nyt alue on autioitunut juuri turistien puutteen vuoksi.

Myös Menjanganin sukelluspaikoilla oli vähemmän väkeä kuin vaikka Nusa Penidan suosituimmissa paikoissa - ainakin niillä kerroilla, kun siellä vierailin. Balin sisäosissa on hienoja luontokohteita, eikä sieltä löydy turisteja siemailemassa muotidrinkkejä. Kyllä Balilta vielä löytyy paljon nähtävää jopa sellaiselle, joka pelkää länsimaisten turistilaumojen näkemistä.

Luultavasti seuraavallakin Indojen vierailulla poikkean Balille, vaikka tuskin maltan siellä pitkään viettää. Syy siihen on, että Indonesiassa on vielä liikaa (Balia kiinnostavampia) uusia sekä tuttuja paikkoja nähtäväksi, ei se, että Balissa olisi jotain vikaa. Tämä ei ole mikään hyökkäys Balin haukkujia kohtaan. Lähinnä kannustan selvittämään, missä siellä viettää aikaansa.  Kauaa ei tarvitse googlettaa, kun oivaltaa, että Bali ei ole mikään rantakohde sellaiselle, joka pelkää länsimaalaista turrea rantasandaaleissaan. Minua ei haittaa, jos tietyiltä alueilta (esim. Canggusta) on helppo löytää hyvää cappuccinoa tai raakaruokaa tarjoileva ravintola. Varsinkin pitkillä reissuilla on välillä hyvinkin virkistävää viettää aikaa sellaisissakin paikoissa. Joillekin tämä taitaa olla argumentti "autenttisuutta" vastaan ja siten hyvinkin negatiivista.

Roskaahan Balin rannoilla on paljon, mutta niin sitä on myös kauempana Balista. Lähinnä se on merivirroista kiinni, mitkä paikat ovat säästyneet muoviroinalta. Siihen ei paikallisia tai alueellista turismia tarvita. Balin rannat ovat usein siistimmät, kuin monet ei niin turistoituneet rannat, joissa ei ole intressejä rantojen siivoamiseen.

Vielä kommenttina aikaisempaa suositukseen, liikkuminen Balilla on niin helppoa ja nopeaa (pl. Denpasarin ruuhkat), että en näe mitään syytä jäädä viettämään aikaa lentokentän lähettyville, ainakaan jos pelkää turisteja.
 

7
Aasia / Vs: Lombok
« : 26.04.2018, 15:41:26 »
Kokemuksia etelän Gileistä? Gede, Layar ym. Entä Lombokin etelärannikko? Haetaan rauhallisia, hienoja luontomestoja, snorklausta.

Pohjoisen Gilit tuntuu vähän turhan ruuhkaisilta viime aikaisten kirjoitusten perusteella.
Gili Gedeä ei voi luonnehtia erityiseksi luontopaikaksi. Rauhallinen saari kyllä on, miksi sinne päädyimme. Mutta se on aika pieni, eikä siellä ole juurikaan metsää, jossa kävellä. Pohjoisessa on kosteikkoalue, jossa on jonkin verran lintuja. Saarella on muutama majatalo, yksi vähän kalliimpi ja loput suht edullisia. Rannat kylän lähellä ovat täynnä törkyä, mutta majapaikkojen edessä on siistimpää (kaikki Balin seudun rannat ovat täynnä muovia, mikäli niitä ei siivota). Itäpuolella on rannasta jonkunlainen snorklausmahdollisuus, mutta ei mitään ihmeellistä. Vähän löytyy korallia, kaloja ja taisin siellä yhden kilpikonnankin nähdä. Olisiko ollut Gili Layar, jonka edustalla on kuulemma parempaa korallia ja myös yksi majapaikka. Veneellä siitä menimme vierestä, mutta emme käyneet pinnan alla. Virtauksia ei Gili Geden itärannalla ole, joten siinä mielessä snorklaaminen on turvallista.

8
Aasia / Vs: Nepal
« : 08.11.2017, 08:22:46 »
https://thehimalayantimes.com/kathmandu/main-trekking-route-damaged-in-earthquake-in-langtang-repaired/
Kiitos. Tämähän vaikuttaa lupaavalta. Taidan kallistua Langtangiin, mutta pitää vielä harkita, kun pääsen Kathmanduun. Kyselit oppaasta / kantajasta. Parasta on, jos olet kuullut suosituksia jostain. Mutta Thamel on täynnä matkatoimistoja, joiden kanssa voi sopia oppaista. Myös paikan päällä on helppo järjestää opas. Parasta on, jos pääset haastattelemaan opasta. Itse marssin luultavasti tuttuun matkatoimistoon Kathmandussa ja sovin sieltä suoraan. Matkavakuutukseni vaatii oppaan käyttöä, kun menen vähän ylemmäs. Siksi otan "valmiin" paketin. Kannattaa selvittää etukäteen hintoja, ym.

9
Aasia / Vs: Nepal
« : 07.11.2017, 09:41:00 »
Onko Langtangin trekille mitään erityisiä vinkkejä? Entä vinkkejä oppaan hankkimiseen?
Olisin myös kiinnostunut kuulemaan Langtangin trekistä. Uusimmassa LP:n Trekking in Nepalissa sanottiin reittien ja infran kärsineen pahoin maanjäristyksessä. Olisiko kenelläkään jakaa lähiaikojen trekkauskokemuksia tuolla? Joulukuun alussa olisi tarkoitus tehdä n. 10 päivän vaellus ja siihen Langtang sopisi hienosti. Toinen vaihtoehto lienee Everestin alarinteet. Onko muita hyviä vaihtoehtoja tuolla aikataululla? (Haluan simppelin teahouse trekin ja Annapurna ei nyt ole vaihtoehtona.)

Otan myös mielelläni vinkkejä vastaan välille Mahendranagar - Kathmandu. Bardian luonnonpuistossa ajattelin viikon verran pysähtyä. Chitwanin jätän nyt väliin.

10
Menen Nepaliin Intiasta marraskuun puolivälissä ja ajatus olisi tehdä vaellus Everestin base campille. Olen kallistunut oppaan palkkaamiseen ja reissun järjestämiseen etukäteen Kathmandusta, koska matkavakuutus ei ole muuten voimassa. Alkuperäinen ajatus oli ajatus tehdä yksin tuo vaellus. Eli voisin olla kiinnostunut jakamaan oppaan. Minun pitää olla Kathmadussa takaisin 16.12.

11
Myydään 210 East Caribbean Dollaria hintaan päivän kurssi -10%. Tällä hetkellä päivän kurssilla arvo 68.59 € eli hinta n. 60 €.

Se toimii valuutana seuraavissa maissa:

Antigua and Barbuda
Dominica
Grenada
Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent and the Grenadines
Anguilla (UK Territory)
Montserrat (UK Territory)

12
Kiitos EAN informatiivisesta postauksesta. Olen jotenkin aiemmin pitänyt Papuaa no-no-maana, mutta alkuviikosta aloin vähän tarkemmin tsekkailemaan sen matkailumahdollisuuksia ja nyt on sellainen fiilis, että sinne on päästävä.

Olen joulu-tammikuulla kuukauden-pari Sulawedellä ja taidan muuttaa sieltä suunnan kohti Papua Uusi-Guineaa. Voisi ajatella, että kuukaudessa ehtisi Sulawedeltä aina Jayapuraan asti. Jotain lentoja siinä saattaa tulla. Mutta sitten Jayapuralta vaikuttaisi pääsevän sujuvasti rajan yli Vanimoon. Ainakin Wikitravelin mukaan Jayapurasta saisi viisumin muutaman päivän odotuksella. Siten alkaisi haastavampi osuus. Siksi alan nyt hyvissä ajoin selvittelemään mahdollisuuksia. Varmaan kannattanee hankkia Papuan LP, ainakin kirjastosta lainaamani vanha painos vaikutti informatiiviseltä.

Vanimosta pitäisi päästä eteenpäin Wewakiin. Google mapsin mukaan siinä ei ole tietä, mutta jostain postauksesta luin eilen, että autollakin pääsisi. Ilmeisesti ainakin jonkintapainen lautta kulkee. Miten EAN järjestitte liikkumisen tuolla? Oliko teillä koko ajan opas / kuski? Ajatukseni olisi mennä omatoimisesti, sillä nyt aika ei ole rajoittava tekijä.


Voin tosiaan antaa tarvittaessa kontaktitiedot Wilsonille, kylän rehtorille sekä Johannes Tevens -nimiselle oppaalle, jonka tapasimme Sepikillä. Häneen olimme myös yrittäneet ottaa yhteyttä Suomesta käsin tuloksetta. Mutta nyt löytyy myös sähköpostiosoite hänelle. Lisäksi kauttani saa halutessaan kontaktitiedot Mount Hagenilla ja Gorokassa toimiville parille hyvälle oppaalle. Papua on kuitenkin siinä mielessä erilainen kohde, että joitain kontakteja on hyvä olla olemassa etukäteen maahan saavuttaessa, koska päämäärätön vaeltelu kaupungeissa majapaikkaa ja matkanjärjestäjää etsien on suhteellisen kuumottavaa puuhaa poiketen monista muista kohteista.

Sepik-joen kokeminen vaikuttaa mahtavalta. Se vaatinee oppaan? Mielelläni ottaisin yhteystietoja tuonne. Luotettava kontakti olisi iso plussa. Paljon suurinpiirteinen maksoit reissusta päivää kohden?

Minkä takia matkanjärjestäjän etsiminen on kuumottavaa? Joidenkin nettikommenttien perusteella maaseudulla on turvallista matkustaa. Mikä sinun tuntumasi on, löytyykö noista rannikkokylistä helposti kotimajoitusta ym.?

Kävitkö ollenkaan Central Rangella? Monessa paikassa varoitetaan Mt. Hagenista ja Laesta. Onko noissa varoituksissa perää?

Ensimmäinen ajatukseni olisi mennä rannikko pitkin Madangiin, sieltä New Englandiin ja edelleen New Irelandin kautta Bougainvilleen. Ainakin parin youtube-pätkän perusteella paikat vaikuttavat upeilta. Onko näistä kokemuksia? Ilmeisesti Alotau / Milne Bay eivät ole erityisiä verrattuna saariprovisseihin? Tuo ottaisi varmaan kuukauden verran aikaa?

Yhdestä vanhasta blogista löysin, että Bougainvillestä voisi päästä lautalla Salomon saarille. Onko tästä päivitettyä tietoa?

Kaiken kaikkiaan mikä tahansa tietoa Papuasta olisi tervetullutta. Sieltä ei liikaa infoa ainakaan nopeasti löytynyt. Sanokaas nyt vielä, että onko tämä hetkellinen into lähteä yksin kiertämään saarta haihattelua.

13
Tansania / Vs: Zanzibar
« : 12.06.2017, 21:05:37 »
Tervehdys reissaajat!
Nyt tarvis vinkkiä zanzibarin kohteista: puolison kanssa suunnitteilla parin viikon reissu vuodenvaihteessa. Stone townissa vietetään ainakin alkuun muutama yö, mutta sopiva rantakohde on vielä hakusessa.
Ei olla mitään bilehileitä, eli kartellaan pahimpia menomestoja ja basson jumputusta, mutta olis kiva että kuitenkin jokunen rantabaari löytyisi ja safkatakaan ei tarvitsis samassa paikassa joka päivä..
Alkuun kohteeksi valikoitui kendwa, mutta tarkemmalla tarkastelulla majoituksen taso mietityttää: ainoat lompakolle sopivat paikat eli kendwa rocks ja sunset kendwa on haukuttu aika pystyyn tuoreissa reittauksissa. Paikan päälle ei uskalleta majoituksen etsintää jättää kun on tuo vuodenvaihde. Onko kellään kokemusta Jambianista? Onko ihan kuollut mesta vai löytyykö elämää meidän tarpeisiin?
Kiitos jos joku jaksaa lukea ja vastailla  8)
Zambiani on vilkkaimmat päivät nähnyt, mutta edelleen siellä on useita ihan mukavia ruokaravintoloita, muutama baariksi luokiteltava paikka ja jonkin verran turisteja. Alue on suhteellisen rauhallinen, eikä basson jumputusta ainakaan puolitoista vuotta sitten korviin kantautunut.  Jonkun verran tullaan kauppaamaan hierontoja ym., mutta ei mitenkään vaivaksi asti. Nousuvedellä on hyvä uida, mutta laskuveden aikaan ranta vetäytyy kauaksi. Silloin näkee paljon merileväviljelmiä. Jambianin rantaa suojaa pitkä koralliriutta, jossa on vielä jäljellä vähän korallia. Pikkurahalla sinne saa venekyydin.

14
Aasia / Vs: Nepal trekkaus
« : 25.05.2017, 09:07:54 »
Täällä on tullut jo hyviä ohjeita. Kaikkiaan trekin järjestäminen on yllättävän helppoa. Eli periaatteessa on kolme vaihtoehtoa 1) tehdä kaikki itse 2) palkata kanta-opas 3) ostaa avaimet käteen -trekki.

Näiden yhdistelmästä löytyy monesti sopiva tapa. Tämä riippuu sinun budjetistasi ja mieltymyksistä.

Joka tapauksessa kannattaa marssia Kathmandussa mihin tahansa pätevän oloiseen trekkitoimistoon, joita siellä on pilvin pimein. Sinne voit mennä kyselemään kaikkea mahdollista trekistä ilman, että se sitoo mihinkään. Silloin saat paremman kuvan vaihtoehdoista. Toimisto tarjoaa sinulle varmasti avaimet käteen -trekkiä, mutta kuten arkienkeli kirjoitti, se ei ole järkevää. Sen sijaan voit esimerkiksi antaa toimiston järjestää sinulle luvat, bussikyydin (varauksen), ensimmäisen yön majoituksen Pokharasta ja sitten sopia käyttäväsi ko. toimiston opasta. Maksat siitä joitakin kymppejä extraa. Kaikki on helppo hoitaa itsekin, mutta joillekin palvelu sopii. Mikäli sinulle ei jää hyvää fiilistä toimistosta, älä tee kauppoja.

Opas voi olla pelkkä kantaja (halvin), kantaja-opas (vähän kalliimpi), joka tekee varauksia ja puhuu ok englantia tai pelkkä opas, joka ei kanna mitään. Monet, varsinkin jos ryhmässä on useita, palkkaavat molemmat. Kantajilla on tietty kilorajoitus, mitä voivat kantaa. Myös asiakkaan moraali toivottavasti pitää huolen, että taakka on kohtuullinen. Mikäli varaat trekin Kathmandussa, ainakin joillain toimistoilla opas tulee mukaasi sieltä. Silloin joudut maksamaan oppaan bussiliput mennen tullen (parikymppiä), mutta samalla saat tavata hänet. Se voi olla ihan kiva muutenkin jutella trekistä ja Nepalista etukäteen.

Jos haluat opastusta, yhtälailla hyvä ratkaisu on palkata se Pokharasta. Joka tapauksessa kannattaa selvittää etukäteen, kenen kanssa olet reissuun lähdössä. On aika olennaista, että tulet hyvin toimeen henkilön kanssa, jonka seurassa vietät tiiviisti 8-15 päivää.

Mutta kuten reissutytsy95 kirjoitti, voit lopulta tehdä kaikki myös itse. Silloin suosittelen Annapurnan topografisen kartan hankkimista. Vaikka reitit on hyvin merkattu, on mukava seurata tarkemmin, missä kuljet ja minne olet menossa. Netti on täynnä hyviä matkablogeja, joista löydät seikkaperäisiä ohjeita yleisimmistä trekeistä. Luultavasti seuraavalla trekillä syksyllä itsekin toimin niin.


15
Afrikka / Vs: Apua ja vinkkejä itä-afrikan noviisille??
« : 24.04.2017, 10:46:27 »
Kiitos iltsu vinkeistä. Päädyin viettämään 2.5 kk alueella. Nyt olen antanut itseni ymmärtää että Burundi ei olisi kauhean turvallinen maa, pitää tutkia asiaa vielä, kovasti haluaisin kyllä Victoria järven kiertää ympäri mutta voin myös muuttaa suunnitelmiani tarvittaessa.
Samaa olen lukenut Burundista. Käsittääkseni UsvaAuer kiersi siellä joku aika sitten. Ehkä häneltä voisi saada tietoa maan tilanteesta.

Logistisestikin Burundin skippaaminen helpottaa / nopeuttaa reittiä. Ilman sitä tulee aika helppo ja suoraviivainen reitti (Nairobi - Jinja - Kampala - Kabale - Kigali - Arusha -  Nairobi). Kiekan matkustaminen sujuu parissa viikossa, joten siihen on mukava miettiä stoppeja ja lisäkierroksia oman maun mukaan. Ugandassa on esimerkiksi helppo tehdä muutaman päivän budjettisafareita tai edullisia vuoristovaelluksia - Kilimanjaro ei ole sellainen. Ruandassa myös. Tansaniassa on kuuluisimmat safaripuistot ja ehkä niissä on hieman lisäarvoa, mutta sitten lisää hintaakin. Ruandassa Kivujärvi on hieno ja siellä voi pulahtaa uimassakin (Victoriajärvessä sitä ei suositella). Myös Ugandassa on hienoja pikkujärviä ja paljon puhdasta luontoa reitin varrella. Kigali ja Kampala ovat yllättävän mukavia kaupunkeja, joissa vierähtää helposti viikko. Nairobikin paljon mainettaan parempi. Mikäli merelle haluaa, Keniassa ja Tansaniassa on paljon parin päivän kohteita (ja toki myös Sansibar). Paljonhan tuossa on valintoja tehtävänä. Toivottavasti sinulle tulee hieno reissu! Milloin olet nähdössä?

16
Afrikka / Vs: Apua ja vinkkejä itä-afrikan noviisille??
« : 15.04.2017, 22:17:23 »
Olen vähän suunnitellut Itä-Afrikkaan menoa, alkuun ajattelin n. 2-3 viikon reissua Keniassa ja Tansaniassa. Mutta "nälkä kasvaa syödessä", joten ajattelin että jos samalla kertaa kävisin myös Ugandassa, Ruandassa ja Burundissa eli kiertäisin Victoria-järven. Minkähänlaista aikataulua tuollaiselle reitille olisi viisasta ajatella? Onko kaksi kuukautta yhtään järkeenkäyvä? Toki ymmärrän että kauemminkin tuohon saapi helposti kulumaan, mutta mikä olisi ns. minimiaika? Budjetti on pieni (tiedän että Afrikka on kallis) ja liikun maitse julkisilla kulkupeleillä, en aio lentää mitään väliä. Kiitos vinkeistä!

Kyllä tuon ajan puolesta kahdessa kuukaudessa pystyy kiertämään. Infra on suhteellisen toimivaa ja matkustaminen aika sujuvaa, tietysti kolmannen maailman mittapuussa. Minulla oli reilu vuosi sitten 2,5 kk aikaa kiertää Victorianjärvi Nairobista Nairobiin. Silloin huijasin vähän alusta ja lensin Kisumuun. Lopulta en malttanut lähteä Ugandasta kuin vasta kuuden viikon jälkeen, joten päädyin lentämään Kigalista Nairobiin. Olin sitä ennen reissannut jo kuukauden Tansaniassa, joten siksi sen väliin jättäminen oli helppo päätös.

Nähtävää tuolla on hurjasti, mutta mikäli budjetti on tiukka, luonnonpuistot jäänevät minimiin. Siinä tapauksessa kaksi kuukautta on inhimillinen aika. Paljonhan siinä tulee suhteessa koko päivän bussimatkoja, mutta nekin ovat ihan kiva elämys. Ruandassa julkinen toimii hurjan hyvin, mutta se on myös pieni maa. Ugandassa, Tansaniassa ja Keniassakin julkinen toimii asiallisesti. Tiet ovat ihan kohtuullisessa kunnossa, taas siis kolmansien maiden mittapuussa. Burundissa ja Länsi-Tansaniassa en matkustanut.

17
Lentomatkustus / Vs: Pariisin Orlyn kenttä - kokemuksia?
« : 07.02.2017, 10:41:23 »
ensin pitää mennä jollain spesiaalijunalla jollekin asemalle, josta toisella junalla sit keskustaan. (Ja keskustassa meidän pitää vielä vaihtaa rer-junasta metroon, joka sit vie hotellille). Kuinka sujuvia ja pitkiä kävelymatkoja matkatavaroiden kanssa on asemilla, onko yhteys vaivaton vai vaivalloinen. Matkatavaraa on laukku per nuppi + käsimatkatavarat, joten kaikenlaiset pitkät portaikot yms. ovat ärsyttäviä.
Jos en ihan väärin muista, tuo ensimmäinen juna on näppärä automaattijunan, joka kulkee tihein välein asemalle. Sieltä voit jatkaa junalla keskustaan. Aika kätevä kuva siitä jäi, vaikka minullakin oli isot laukut mukana.  Ja kuten täällä on kirjoitettu, helpompi kenttä Orly on kuin CDG.

18
Tansania / Vs: Zanzibar
« : 17.01.2017, 21:15:57 »
Onko ranta-alueilla majoittautuminen pääasiallisesti resorttihommaa, vai löytyykö veden ääreltä myös pienempiä mestoja ja ravintoloita?

Meniskö kolomisen viikkoa paikan päällä?
En tiedä, olenko myöhässä vastauksen kanssa, mutta kannattaa tsekata Airbnb:n tarjonta. Vuosi sitten vuodenvaihteessa yksityismajoitusten hinta-laatu-suhde vaikutti resortteja paremmalta ja ihan rannalta löytyi kivoja paikkoja.

Jos valitsee majoituksia eri puolilta saarta, kolmen viikon kanssa ei pitäisi tulla ongelmia.

19
Väli-Amerikka ja Karibia / Vs: Guadeloupe ja Dominica
« : 13.12.2016, 11:34:33 »
Terve. Aloitetaan postittelu täältä.

Onko kukaan ollut viime aikoina Guadeloupella tai Dominicalla tai jollain muulla lähisaarista ja käyttänyt lauttaa? Tarkoitus olisi lähteä tammi-helmikuun vaihteessa pariksi viikoksi noille kahdelle ja kulkea välit lautalla. Lähinnä askarruttaa, että kannattaako/voiko lauttalippuja edes varata etukäteen? Täysin turhautunut jo Express des Iles:n nettisivuun, enkä edes ole varma voiko sieltä mitään varatakaan. Mielenrauhaa toisi, jos liput olisi jo varattuna, mutta jos lautan täyttymisestä ei ole huolta, niin voisi niiden lippujen hankinnan jättää paikan päällekin.

Kävin samaa jaakobinpainia pari vuotta sitten myös suhteellisen lyhyellä reissullani, jolloin halusin liput tietyille päivälle. Lopulta sain yhdestä majapaikasta paikallisen matkatoimiston yhteystiedot, joka selvitti aikataulut ja hoiti varauksen. Maksoin liput etukäteen ja ne olivat odottamassa satamassa. Viestittely emailitse oli jämptiä ja selkeää. Muistaakseni en maksanut kovinkaan paljoa palvelusta. Voin laittaa yhteystietoja yv:llä, jos haluat. Minulla on myös jäänyt 210 East Caribbean rahaa, jos haluat hankkia etukäteen matkavaluuttaa Domicalle.

Pidin Dominicasta Guadeloupea enemmän ja olin kovin iloinen, että päädyimme sinne enimmän osan ajasta.

20
Intia / Vs: Assam
« : 26.11.2016, 21:46:39 »
Assamissa tuli vierailtua muutama vuosi takaperin. Turisteille tarkoitettua infraa ei varsinaisesti ole, mutta joukkotakseilla pääsee kaikkien kylien väliä helposti liikkumaan. Mainitsemistasi kaupungeista vietin aikaa vain Guwahatissa. Se on aika tympeä suurkaupunki, mutta sen liepeillä on pari kiinnostavaa temppeliä. Temppelit eivät ole varsinaisia turistinähtävyyksiä (eipä tuolla hirveästi turisteja olekaan), mutta juuri se tekee niistä käymisen arvoisia.

Megalayassa Cherrapunjeen eteläpuolella löytyy maailmanluokan vaelluspolkuja. Se on maailman sateisin paikka ja sade on muovannut äkkijyrkkiä kanjoneita, joiden pohjalla voi kuivalla kaudella vaeltaa hyppien bouldereilta toiselle. Siellä on muutama pieni kylä, joissa on ainakin yksi isompi majapaikka. Niistä saa käsin piirrettyjä hahmotelmia vaellusreiteistä. Alue on poikkeuksellinen, sillä sinne voi mennä omatoimisesti ilman oppaita tai luonnonpuistomaksuja. Turisteja ei ole nimeksikään, joten siellä saa nauttia omasta rauhasta.  Ihmiset ovat sydämellisiä. Alue on etenkin tunnettu ”elävistä silloista”, jotka on tehty kasvattamalla puita uoman puolelta toiselle. Kasvattaminen on kestänyt useita satoja vuosia ja jos en väärin muista, vanhimmat ovat lähes tuhatvuotisia. Näistä ainakin BBC on tehnyt dokkarin ja varmaan myös NG kirjoittanut. Viikko meni tuolla helposti vaellellessa. Suosittelen.

Muut Megalayan listatut nähtävyydet eivät olleet kovinkaan ihmeellisiä ja Shillong on vain yksi lukuisista intialaisista kaupungeista, vaikka jossain muuta väitetäänkin. Samoilla seuduilla on kuuluisa ”Clean village” (http://www.bbc.com/travel/story/20160606-the-cleanest-village-in-asia) , jossa en tosin itse vieraillut. Ajattelin tämän menevät samaan kastiin muiden nähtävyyksien kanssa. 

Kazirangan luonnonpuistossa Tezpurin itäpuolella voi nähdä intiansarvikuonoja, mutta muuten se ei ole mikään ihmeellinen puisto, jos on käynyt safareilla muualla. Tezpurista on parin päivän ajo pohjoiseen Tawangin kaupunkiin. Siellä on Intian suurin buddhalainen luostari. Matka sinne on hidas, mutta hieno, ehkäpä jopa päämäärää tärkeämpi.

Darjeelingistä täällä varmasti löytyykin tietoa, mutta se oli kaupunki mieleeni. Se on suhteellisen pieni ja siellä on mukava liikkua jalkaisin. Teeplantaasimaisemat ovat hienot ja aina välillä Kangchenjunga siintää horisontissa. Everest museum on käymisen arvoinen.

Sivuja: [1] 2 3 ... 9