Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - tane

Sivuja: [1]
1
Olettekos kuulleet... / Fly naked
« : 29.01.2008, 13:15:43 »
Reuters uutisoi, että saksalainen matkatoimisto OssiUrlaub.de olisi tuomassa myyntiin nudistilentoja, joilla matkustajat saavat istua koneessa vaatteitta lennon ajan. Kuulemma markkinarako on olemassa.

Aika kovan hinnan ovat kyllä saaneet laitettua lyhyelle lennolle: Erfurtista Saksan keskiosista Itämeren rannalle lennot alkaen 499 euroa, en tosin saanut selvää kuuluuko tuohon hintaan jotain muutakin sitten. Ei kuitenkaan missään Air Berlinin tms hintaluokissa liikuta.

Uutinen osoitteessa http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSL2975435320080129

2
Etelä-Amerikka / Guyana
« : 03.01.2008, 14:42:42 »
Sen verran vähälle huomiolle jäänyt maa on tuo Guyana, että koen lähes velvollisuudekseni kirjoittaa muutaman kappaleen verran tekstiä maahan liittyen, jos vaikka joku innostuisi sinne lähtemään. Lonely Planet ja vastaavat eivät maahan liittyviä oppaita tee, parhaimmillaan sellaisessa 1500 sivun Etelä-Amerikan tiiliskivessä on n. 10 sivua Guyanaan liittyen. Kyselkää lisää tai jakakaa omia kokemuksianne.

Mikä?

Guyana siis ei ole "jossain Afrikassa" vaan Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla, Surinamen ja Venezuelan välissä. Guyana on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä valtioista sekä myös yksi harvimmin asutetuista valtioista maailmassa, asukastiheys on noin viidenneksen Suomen asukastiheydestä. Sademetsää, savannia ja jokia, kaivoskaupunkeja ja intiaanikyliä. Virallinen kieli on englanti, jos ymmärtää Jamaikan englantia ei täällä pitäisi olla ongelmia. Maan 15 minuuttia julkisuutta taisivat valitettavasti olla Jonestownin lähes tuhat ihmishenkeä vaatinut joukkoitsemurha (tai joukkomurha) vuonna 1978.

Miten?

Omatoimisesti Guyanaan pääsee maata pitkin Surinamesta tai Brasiliasta (Boa Vista, Roraima) sekä lentämällä naapurimaista, Karibialta, Yhdysvalloista ja Kanadasta. Muistaakseni Olympia-matkatoimisto olisi joskus tehnyt matkan tai pari sinne, mutta en heidän nettisivuiltaan löytänyt aiheesta mitään, muistankohan väärin. Vaikka maa Atlantin rannikolla onkin, ei sinne tietääkseni mitään matkustajille suunnattua laivaliikennettä ole.

Viisumia eivät suomalaiset maahan tarvitse, kaikki tyypilliset rokotteet sekä malarianestolääkitykset sen sijaan on suotavaa ottaa.

Milloin?

Iso sadekausi on samaan aikaan kuin meillä Suomessa kesä, silloin saa varautua todella hitaaseen matkantekoon. Loppuvuodesta on pieni sadekausi, joka ei kuitenkaan tyypillisesti kykene tekemään teistä täyttä mutavelliä, ja alkuvuodesta on kuivaa. Lämpötila ei juurikaan vuodenajasta toiseen heittele, päiväsaikaan on aina n. 30 astetta ja yöllä muutaman asteen viileämpää, sisämaassa on luonnollisesti hieman enemmän vaihtelua kuin rannikolla.

Mitä?

Guyanan pääkaupunki Georgetown on kehitysmaapääkaupungiksi varsin viehättävä, täynnä vanhojen 1800-luvun puutalojen reunustamia leveitä puistoteitä ja kanavia. Kaupungissa on joitakin näyttäviä rakennuksia kuten St. George's Cathedral, pari metriä Kerimäen kirkkoa korkeampi puukirkko. Itse kaupunki on suurelta osin metrin-pari merenpintaa alempana, hollantilaisten aikoinaan rakentama muuri pitää Atlantin poissa kaupungista. Julkinen liikenne on minibussien varassa, mutta monista muista maista poiketen minibusseilla on kuitenkin täällä numeroidut linjat ja kiinteät taksat, joten turistinkin on helppo oppia niitä käyttämään. Pääkaupunki Georgetown on myös ainoa paikka missä turistin on mahdollista nostaa rahaa automaatista tai pankista, sisämaassa ei kelpaa kuin käteinen. Ilmapiiri kaupungissa on suht karibialainen, mutta hiekkarantoja täältä on turha etsiä.

Rannikolla Georgetownista sekä itään että länteen on tasaisesti pientä kaupunkia ja kylää vierekkäin, asutus on 95-prosenttisesti rannikolla. Siellä täällä joet on ylitettävä lautoilla (ja joitakin jokia on mahdollista matkata myös ylös), mutta matkanteko on yleisesti suht mutkatonta.

Kaieteur Falls, yksi vaikuttavimmista vesiputouksista maailmassa, on kenties maan suosituin turistinähtävyys, jonne voi joko lentää (sopii toivoa pilvetöntä päivää) tai vaeltaa muutamassa päivässä sademetsän läpi. Perillä on yksi majatalo, mutta esim. ruokaa tai juomaa ei ole tarjolla, ne pitää viedä sinne itse.

Iwokraman sademetsäalue on osin suojeltu ja sisältää pari turisteille avoinna olevaa majoitusvaihtoehtoa, suositummassa näistä kävi vuonna 2006 yhteensä 140 turistia. Alueelle pääsee lentämällä esim. Fairviewn intiaanikylän kentälle, mutta myös bussilla n. kahdeksassa tunnissa Georgetownista olettaen että tiet ovat kunnossa; nämä bussit lähtevät lauttojen kulkuajoista johtuen aina myöhään yöllä ja ovat perillä Iwokraman reunamilla auringonnousun aikoihin.

Rupununi on eteläisessä Guyanassa sijaitseva iso harvaan asutettu savannialue, keskeisimmät kaupungit (tai kylät) ovat Annai sekä Lethem aivan Brasilian rajalla. Kummassakin on asukkaita parisen tuhatta, joten mistään suurkaupungeista ei todellakaan ole kyse. Suurin osa asukkaista täällä on alueen alkuperäisiä intiaaneja ja jotain pieniä yrityksiä potkia ekoturismia käyntiin on, alueella on muutama isoilla dollareilla pyörivä lomakeidas mutta myös kärsivällisyydellä ja omalla riippumatolla selviää hyvin. Lethem on myöskin ainoa paikka sisämaassa, jossa on puhelinlinjoja, Annai ja pienemmät kylät ovat radion ja satelliittiyhteyksien varassa.

Shell Beach luoteessa on ilmeisesti tutustumisen arvoinen paikka keväällä kilpikonnien tullessa sinne munimaan, itse en siellä käynyt.

Hintataso maassa on kohtuullinen. Reilun tunnin bussimatka lentokentältä kaupunkiin maksaa n. euron ja taksi veloittaa samasta matkasta 15 euroa, Georgetownin sisällä pääsee bussilla liikkumaan n. 20 sentin hintaan, lyhyempiä matkoja halvemmalla vielä. Poikkeuksen hintatasoon muodostaa liikenne sisämaahan ja -maassa, esim. bussimatka Georgetownista Lethemiin (n. 16-18 tuntia kuivalla tiellä) maksaa 35 euroa. Halvimmillaan oman huoneen saa hostellista viidellä eurolla, mutta moniin paikkoihin voi myös maksutta ripustaa oman riippumaton, jos sellaisen omistaa. Ateriasta saa varautua maksamaan tavallisesti 2-3 euroa, mutta toki kalliimmallakin voi helposti syödä. Sisämaan turistilodget sitten toki veloittavat ihan omia summiaan, sataa dollaria yö sekä retkistä lisää.

Sisämaata lukuunottamatta liikkuminen minibusseilla on vaivatonta, mutta yhteen minibussiin voidaan hyvinkin ahtaa 21 ihmistä matkatavaroineen, joten matkustusmukavuutta ei lipun hintaan sisälly. Sisämaassa ei sitten liftaaminenkaan välttämättä auta, maan halkovaa päätietä kun kulkee n. 10-20 ajoneuvoa vuorokaudessa ja pikkuteitä 1-2.

3
Tarjolla uusin painos (11/2007 eli uudesta on kyse!) otsikossa mainitusta opuksesta. Kertaalleen käytetty, hyödylliseksi havaittu, kaikki sivut tallella.

Kirja Helsingissä, tarjoa jotain.

4
Kun en kootusti tietoja eri lentoyhtiöiden pitkien lentojen palvelu- ja varustelutasosta (onko karjaluokassa jokaisella oma näyttöruutunsa, onko sitä jalkatilaa yhtään, onko nukkuminen tehty tarpeettoman vaikeaksi jne.) täältä foorumilta ole löytänyt, ajattelin kysellä nyt aiheesta sekä kertoa omista havainnoistani parin viime vuoden ajalta muutaman yhtiön suhteen.

Suurempi osahan keskusteluista täällä koskee hintoja, mutta usein sitä joutuu lopulta tekemään valinnan muutaman suunnilleen samanhintaisen lennon väliltä. En varmaankaan ole ainoa, joka tuossa tilanteessa mieluiten valitsisi sen lennon, jolla kuvittelisi olevan parhaimmat palvelut ja mukavinta lentää? Ja ajattelin siis tässä lähinnä noita pitkiä lentoja, lyhyemmät parin-kolmen tunnin pätkäthän sitä kestää missä tahansa sillipurkissa.

Tässä näitä kokemuksia:
-British Airways: Elokuvia muttei omaa play/pausea (edes Lontoo-Sydney -reitillä), tylsää menoa luvassa
-Qantas: Viihdepuoli hyvä, mutta turhia kuulutuksia (jotka pistävät sekä elokuvat että ehkä yöunetkin pauselle) pitkin lentoa
-LAN Airlines: Ahdistavan ahdasta, mutta lehdet ja viihdepuoli kunnossa ja palvelu ystävällistä
-South African Airways: Hyvä elokuva- ja musiikkivalikoima, oikeasti maukkaat ruoat, ei huomautettavaa, suosittelen

Erilaisia kokemuksia näistä? Kommentteja muista? Tai tietoa toisesta keskustelusta, jossa näitä olisi jo listattuna? (mä en tapaa löytää hakutoiminnoilla mitään..)

Sivuja: [1]