Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - fishbone

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Yleinen / Se on loppu nyt -- nimittäin pallontallaajat
« : 20.01.2021, 21:22:20 »
UPDATE! Jos jotain kiinnostaa panna uutta foorumia pystyyn, niin pistä mailia osoitteeseen [email protected] Varasin pallontallaajat.com-domainin, jonka lahjoitan jos jollekin iskee himo alkaa rakentelemaan foorumia.


Eipä sitä ollut hetkeen taas tullut täällä käytyäkään, mutta yllätys on kuitenkin aikamoinen, kun etuoveen oli laitettu lappu, että ovet tullaan naulaamaan kesän korvalla kiinni. Tai no oli ja oli, uutterastihan tätä on ylläpidon toimesta jo näivetetty ikuisuuksia.

Kiitos kaikille varsinkin ennen vuotta 2004 rekisteröityneille käyttäjille, sillon poyhtari.com/interail-aikaan täällä oli vielä vallan hulvaton meno. No ei tää toki siihe pallontallaajat-nimen vaihtamiseen kaatunut, mutta siitä se meininki alkoi pikkuhiljaa muuttumaan aina vaan nihilistisemmäksi, päätyen täydelliseen välinpitämättömyyteen, joka viime vuodet on vallinnut.

Tiedän, että joku tulee kohta perään surkuttelemaan, että paljon menee tärkeää tietoa roskikseen, mutta henk.koht. ajattelen, että töpseli olisi pitänyt vetää seinästä jo aikoja sitten.

Paljon on hyviä muistoja ja paljon on hauskaa jengiä tätä kautta tavattu, ja onneksi parhaat niistä on mukana tavalla tai toisella elämässä edelleen.

PLUR - fishbone / fisu / ~)))D / TUFKAF (nää kaikki taisi olla vaihdellen nikkinä, ennen kuin se kiellettiin, koska fishbonen lyhentäminen fisuksi oli kuulemma moderaattoreiden harhauttamista  ;D)

PS. Kuten kaikki ikäloput, ja puhun kaihoisasti menneistä ajoista, niin tarkoitan tätä: https://web.archive.org/web/20021006012232/http://www.poyhtari.com/interrail/forum/YaBB.pl

2
Pääsiäispöhinöissäni päädyin muistelemaan 16 vuoden takaisia "pallontallaajia". Hitusen nousi hymy huulille. En edes muistanut, että oli joskus matkalle.net-nimelläkin poyhtari.com/interrailin ja pallontallaajat.netin välillä.  Tosta kun lähtisi kelaamaan uudempia versioita, niin löytyisi varmaan aika, jolloin sivuston ylläpitoa rahoitettiin mm. kännykkään tilattavilla logoilla ja soittoäänillä. ;DPS. Ja joo, ehkä tämä olisi (joskus) kuulunut aisan viereen, mutta näillä käyttäjämäärillä menee hyvin yleisessäkin.

PPS. Yleinen (osio) ATM 39 807 postausta ja  1 153 topicia vs. 184 ja 33.

3
Yleinen / Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« : 27.02.2018, 01:09:14 »
Maailmahan on täynnä mestoja joiden parasta ennen -päivä on valitettavasti päässyt ylittymään; ja loukkaantujat ja muut tosikot voi kuvitella lainausmerkit kohtiin: "parasta ennen" ja "valitettavasti". Eli ne mestat, jotka backpackerin egoistisesta näkökulmasta on nyt pilalla. Tarkoitan siis mestoja, joissa ehdit käymään ennen kuin facebook-fiidisi alkoi vilisimään frendien lomakuvia sieltä tai mestoja joihin keski-ikäiset keski-suomalaiset perheenisät vievät perheensä lomalle. Toki paikka voi hapantua myös muuten, kuten vaikkapa Aleppo, joka oli mielenkiintoinen lomakohde, mutta nyt sinne ei matkusta enää yksikään täyspäinen, eikä mesta tule enää koskaan palaamaan siihen mitä se oli.

Eli kertokaa missä kerkesitte käymään, missä ette kerenneet ja mihin kannattaa hyvin pikaiseen mennä, koska suurella todennäköisyydellä paikka on happanemassa.

Parhaimpiana esimerkkeinä omista mestoista joissa ehdin käymään ennen happanemista toimii nämä:

1900-luku Neukkula. Vaikka iso osa Neukkulan alueesta tavallaan ei ole edes kamalasti hapantunut, ainakin jos lasketaan pois nämä suurimmat kaupungit, niin NL oli kuitenkin se suuri ja mahtava (ja myyttinen) NL. Se ei tule koskaan sellaisenaan (onneksi) palaamaan.

2000-luvun alussa Koh Lanta, kun majapaikkojen määrä saarella oli suunnilleen laskettavissa yhden ihmisen sormin ja varpain. Nythän sinne on taidettu tehdä jo varmaan 10 vuotta Aurinkomatkojen pakettimatkoja, eli mesta on ihan selvästi aivan pilalla. Esimerkkinä jo silloin pilaantuneista mestoista Kaakkois-Aasiassa voisi mainita esim. Balin ja Koh Phanganin (full moon partyt) jotka oli ihan liian vähintään henkisten pakettimatkalaisten * shittiä jo silloin.

2000-luvun puolivälissä Kambodza ja Georgia. Varsinkin jälkimmäisessä oli koko ajan sellainen selkeä ruumiinvamman tai hengenvaaran momentumi päällä, ja nyt alkaa olemaan vähän, että kehtaako kertoa edes koskaan käyneensä, kun on niin mainstreamea molemmat.

Ja sitten muutamia mestoja, joissa en ehtinyt ennen parasta ennen -päivää valitettavasti koskaan käymään:

Fidelin Kuuba, aloituksessa mainitsemani Aleppo ja pre 9/11 NYC, jonka skylineä halkoi WTC-tornit.

Mihin suosittelen matkustamaan heti kohta, jos meinaa?

Kolme vuotta sitten vielä huutelin Kambodzaa, kun turistiryntäys oli selkeästi nähtävissä, mutta nyt sen suhteen on peli jo menetetty. Ehkä joku Sri Lanka voisi olla vähän siinä ja siinä, mutta onko sekin jo menetetty? Itselleni voisin ehkä suositella edes Raulin Kuubaa, koska en Fidelin aikaan kerennyt. Raulin jälkeen pelin on pakko olla menetetty.

Mitens muilla?

* editoin turistien tilalle henkiset pakettimatkaajat, koska alkoi ihan itseänikin naurattamaan ajatus, etteikö full moon partyt olisi aina ollut nimenomaa turistien, vaikkakin ehkä repputuristien, juttu. 

4
HUOM!!! Tämä on K-13-keskustelu!!!

Noniin, ehkä me pallontallaajina teini-iän saavuttaneet keskustelijat tarvitsemme oman lirpakkeemme, koska noi naskalit jauhaa niin lapsellisia juttuja.

Eli tämä lirpake onkoon varattu ainoastaan meille ja teille, joiden pallontallaajiin rekisteröitysmispäivä ylittää maagisen teini-iän alun, eli 13 vuotta. Eli tänään ääneen pääsevät ne, jotka ovat rekisteröityneet pallontallaajiin, tai no silloiseen poyhtari.com/interrailiin, ennen 15.1.2003 tai aiemmin. Huomenna mukaan pääsee jo 16.1.2003 rekisteröityneet ja niin edelleen. Mitään "mä kyllä luin niin ja niin pitkään ennen rekisteröitymistä" tai "mä jouduin tekemään joskus uuden nickin, mutta olen ollut täällä jo niin ja niin pitkään" -selityksiä ei kuunnella, vaan toivon moderaattoreiden heivaavan moiset yrittäjät hiuksista jonottemaan visa electroneja.

Eipä ole hetkeen täällä tullut juuri pyörittyä, joten en tiedä kuinka paljon meitä "teinejä" täällä vielä on, mutta nythän se selviää, eli ilmoitelkaa itsestänne. Katsotaan mihin tämä etenee.

Kiitos ja kumarrus  - fisu

PS. Arvon moderaattorit, toivoisin teidän suhtautuvan aiheeseen sen vaativalla vakavuudella ja pitävän tämän ketjun siistinä. Meitä ei kiinnosta nassikoiden "mä pääsen tänne kahden vuoden päästä" -heitot tai muut turhanpäiväiset höpinät, leikkiköön hiekkalaatikolla siihen asti, kun pääsevät tänne isojen poikien ja tyttöjen pöytään puhumaan viisaita.

5
Pannaanpa uuden vuoden kunniaksi pieni polli pystyyn, eli kyllä vai ei? Mitään "ehkä" vastauksia ei nyt tueta, vaan valintava on tehtävä näiden kahden valillä. Vastausaikaa on ensi uudenvuoden aattoon asti, eli kokonaiset 365 päivää ja sitten selviää tämäkin suuri mysteeri.

Saa vastata!

- the user formerly known as fishbone

6
Otetaanpa tähän välin pieni äänestys siitä, että pitäisikö teidän mielestänne pallontallaajien siirtyä käyttämään ihan 'rehellisesti' suomenkielisiä sanoja vai onko nämä "englismit" parempia ja helpompia ymmärtää?

Säännöissä kuitenkin esim. lukee näin: 5 § Pyri kirjoittamaan mahdollisimman hyvää suomen kieltä kielioppisääntöjen mukaan.

Ja samaan aikaan tällä foorumilla toistuu yhä uudelleen ja uudelleen lyhenne "FAQ" (Frequently Asked Question(s)) vaikka tuolle on jo ihan suhteellisen yleisesti hyväksytty suomennos "UKK" (Usein Kysytyt Kysymykset). Samoin majoitustietokannassa on huonevaihtoehdoissa sana "dormi", joka lienee lyhenne "dormitorylle", jolle taas paras suomennos lienisi "makuusali".

Eli onko täällä enemmän kosmopoliitteja joiden mielestä jatketaan samaan malliin vai maailmankansalaisia, joiden mielestä nämä voisi ihan hyvin suomentaakin, koska niille kerta suomenkieliset vastineet löytyy? Itse epäilen jääväni tappiolle, kun tunnustan lukeutuvani tähän jälkimmäiseen porukkaan. Mutta kertokaa toki itse näkökantanne.

t: t.u.f.k.a.f.

7
Olettekos kuulleet... / Lonely Planetit Noksuihin.
« : 19.08.2008, 21:46:04 »
Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia ja matkaopasyhtiö Lonely Planet ovat tehneet yhteistyösopimuksen karttapalveluista.

Sopimuksen myötä Nokian Maps-sovelluksen käyttäjät voivat ostaa Lonely Planet -matkaopassarjan sisältöjä verkosta suoraan matkapuhelimeensa, yhtiöiden tiedotteessa todetaan.

Lonely Planetin toimitusjohtaja Stephen Palmerin mukaan sopimus muuttaa yhtiön tuottamien sisältöjen jakelua tuoden ne käyttäjien saataville "ajasta ja paikasta riippumatta". Mapsista on tarkoitus löytyä ensi alkuun Lonely Planetin opas sataan kohteeseen.

Tähän asti Nokian puhelimiin on voinut ladata muun muassa Berlitz-, Wcities-, Insight- ja Polyglott-matkaoppaita.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kaupallisen puolen, BBC Worldwiden, omistama Lonely Planet on eräs maailman suurimmista matkaoppaiden julkaisijoista.

- Taloussanomat


Eli odotatteko jo kieli pitkällä helposti mukana kannettavaa LP:tä vai luotatteko enemmän tiiliskiviversioon, jonka saa sitten matkan jälkeen kirjahyllyyn muiden jatkoksi. Itse taidan kuulua siihen (iki?)vanhaan sukupolveen joka haluaa edelleen kirjat paperisina.

8
Eurooppa / Venäjän vuosiviisumi Helsinki/Lappeenranta
« : 29.06.2008, 08:42:23 »
Onkos Jounilla tai jollain muulla tietoa, että pitääkö vielä paikkansa, jotta Lappeenrannasta saisi edelleen Suomen halvimmat Venäjän vuosiviisumit? Snegoweek Stadissa tarjoaa nykyisin kutsua+viisumia hintaan 120e, mutta ainakin jossain vaiheessahan Lappeenrannasta taisi halvimmillaan saada saman paketin hintaan 85e tai ainakin lähelle sitä.

Eli jos jollain ystävällisellä sielulla olisi tietoa Lappeenrannan nykyisestä hintatasosta, niin jakakaa toki tietonne. Google löi aikalailla tyhjää, joten jos ihan mahdollisimman halvalla tarjoavan matkatoimiston nimen saatte esille, niin sehän olisi kaikkien vuosimatkaajien yhteinen ilo.


9
Yleinen / Vuoden traveller 2008
« : 03.01.2008, 13:24:18 »
Taas olisi aika äänestää "Vuoden travelleria" (oi kuinka vihaankaan tuota traveller-sanaa!).

Listoilla on näemmä ainakin yksi aktiivinen ja asiallinen pallontallaaja, jonka lupaa nimimerkin ja nimen yhdistämiseen en ole kysynyt, enkä tästä syystä meinaa sitten todella paljastaa (ja toivon, ettei muutkaan pallontallaajien Sherlockit paljasta, jos henkilö ei itse ilmottaudu; reilua, eikö?). Sen verran nyt kuitenkin uskaltanen sanoa, että kyseinen henkilö on tuo Maaret 28v.

Joten olisiko aika kokeilla, onko Suomen suurimmassa omatoimimatkailufoorumissa niin paljon joukkovoimaa, että saisimme viimein yhden meikäläisen äänestettyä maailmalle. Viime vuonnahan tittelin vei eräs huomattavasti hiljaisemman Madventures-foorumin aktiivi, joten tänä vuonna olisi sitten jo mielestäni pallukoiden vuoro.

Eli jos listoilta ei ketään muuta tuttua löydy, ja palkintona oleva matkalahjakortti kiinnostaa, niin koitetaan nyt ihmeessä saada itsemme ja Pallontallaaja-Maaret maailmalle, ja Pallontallaajat maailmankartalle. :D

Kiittäen ja täysin vilpittömänä - fisu

PS. Ja kaikille epäilijöille voin kertoa, etten tunne, enkä ole edes kyseistä Maaretia koskaan tavannut, joten minulla ei sen kummemmin ole omaa lehmää tässä ojassa. Vilpittömänä tarkoituksenani vaan oli saada yksi meikäläinen maailmalle, kun sellasen tuolta listalta vahingossa bongasin.

PPS. Ja jos joku muu ehdokkaista on (aktiivi)tallaaja, niin tämän lirpakkeen perään saa toki ilmottautua ja kosiskella itselleen äänestäjiä. Pääasia kun tässä on, että se voittaja voisi sitten jakaa tietonsa reissun jälkeen meille kaikille. :D

PPPS. Ainiin, ja äänestämäänhän todella pääsee sitten täällä:

http://www.nrj.fi/vuodentraveller

10
En epäile hetkeäkään, etteikö täälläkin aikamoisen moni olisi pomppinut ilosta, kun selvisi, että Suomeenkin saadaan taas pitkästä aikaa porvarihallitus; jos tätä nyt voi sellaiseksi kutsua, mukaan kun itsensä kuitenkin jostain syystä kampesi VihreätDeGröna. Ja ihan rehellisesti sanottuna, en minäkään tähän "porvarihallitus"-ratkaisuun kamalan pettynyt ollut, koska demarit ovat roikkuneet vallan kahvassa jo aivan liian kauan!

Mutta nyt kun kokoomus on nimennyt omat ministerinsä ja keskustan valinnoista käydään vielä polemiikkia, lienee pallontallaajien aika kertoa asiasta mielipiteensä. Menikö siis esimerkiksi ulkoministerin salkku ihan oikeaan osoitteeseen, kun se annettiin Ilkka Kanervalle tai onko parhaan palkan perässä surffaavan Paavo Väyrysen paikka maatalousministerinä? Olisiko vihreiden pitänyt olla joustamatta periaatteistaan ja pysyä poissa hallituksesta, jotta aikaan olisi saatu oikea porvarihallitus nyt muodustavan "porvarihallituksen" sijaan?

Antaakaas palaa, let's flame! :lol:

11
Thaimaa / Varoitus Bangkokin matkaajille
« : 15.03.2007, 08:48:39 »
Mietin etta panenko taman tuonne terveys- ja turvallisuus-osioon, mutta paadyin tahan osioon, koska uskon useamman bongaavan taman taalta.

Eli jos menette Bangkokissa baariin, niin pitakaa lasinne kokoajan katseenne alla, koska riski joutua huumatuksi ja ryostetyksi Bangkokissa nayttaa nykyisin olevan huomioonotettava. Olin toki kuullut juttuja, etta tallaista on tapahtunut, mutta koska olen tottunut suhtautumaan naihin kaikkiin "traveller-huhuihin" tietylla skeptisyydella, niin enhan sita uskonut, ennen kuin se sitten kolahti omalle kohdalle. Omalla osallani kavi kuitenkin uskomaton tuuri, koska jostain syysta olin selvinnyt hotellilleni ilman tavaroiden menetysta.

Eli oma tarinani on se, etta join alkuillan aikana rauhassa kolme tolkkia kaupasta ostamaani olutta ilman sen kummempia vaikutuksia, ja taman jalkeen ajattelin lahtea katsomaan josko pimenemassa Bangkokin illassa loytyisi jotain kuvattavaa. Nappasin digijarkkarin messiin ja lahdin pihalle. Siina sitten hetken talsittuani ja muutamia kuvia otettuani ajattelin poiketa baarissa juomassa viela yhden pullon olutta, jonka jalkeen suhteellisen nopsaan muistan ihmetelleeni, etta mitas v**tua, nyt ei ole kaikki ihan ok ja sen jalkeen sitten kaikki onkin jo aivan mustaa. Ei siis ole minkaanlaista hajua, mita taman jalkeen on tapahtunut, kuinka olen hotellilleni paassyt ja kuinka kauan matka sinne on kestanyt jne jne, mutta sielta kuitenkin aamulla herasin.

Olin syonyt aivan normaalisti, nukkunut hyvin, eika ne kaupasta ostamani oluet olleet nousseet sen kummemmin paahan kuin koskaan muulloinkaan kolme rauhallisesti nauttimaani olutta. Mutta siina vaiheessa kun join tuota viimeista oluttani, sekavuus iski suhteellisen nopeasti. Joten jutun juoni on ikavan selva.

Ja skeptikoille kerrottakkoon viela, etta en ole ihan juniori enaa, ja vaikka nykyisin en alkoholia juurikaan kayta, niin varmasti tiedan omat rajani, enka usko etta pystyisin edes juomaan itseani tuohon kuntoon. Ja olipa viela elamani suhteellisen vaiherikkaan elamani ihka ensimmainen kerta, kun olen menettanyt muistini, vaikka joskus moista taitoa olen jopa toivonut.

Niin ja nyt kun olen tasta ihmisten kanssa puhunut, niin viimeksi eilen tormasin yhteen suomalaiseen kaveriin, joka odotteli visakorttia ja uutta passia lahetystosta, koska oli joutunut saman jutun uhriksi. Eli nyt todellakin alan sitten uskomaan, etta varovainen kannattaa ihan oikeasti olla. Ja siksi taman ajattelin kirjoittaa varoitukseksi muillekkin.

12
Täällä vaan yksikseni pyörin ahdistuksissani ja mietin, että tuleeko minusta koskaan oikeata kosmopoliittia? En koskaan muista käyttää travelleria, en Cambodiaa ja Lontootakin olen tottunut ihan tylsästi Lontooksi kutsumaan. Rantaa sentään ajoittain kutsun muodikkaasti biitsiksi, että ihan kun toivoakin vielä olisi?

Forumin haulla löytyy "Cambodia*" haulla 97 osumaa, "Kambodža*" haulla 7 ja "Kambodza*" haulla sentään 182. Mutta arvatkaas mikä näistä on kyseisen valtion oikea suomenkielinen nimi? Niin, mielestäni suhteellisen säälittävä tulos!

Ihan oikeasti, kuinka helvetin pässi tai naiivi saa olla ihminen joka kirjoittaa Cambodia, koska se näyttää paremmalle kuin Kambodža (tai Kambodza) tai leikkii olevansa niin kosmopoliitti, ettei kieli, tai siis sormet taivu kirjoittamaan enää Kambodžaa!? Ja ihan sama pätee myös tuohon Rigaan ja kaikkii mahdollisiin väännöksiin siitä. Vai mikä ihmeen syy niiden käyttöön on? Sen kun joku minulle pystyy selkeäsanaisesti ja järkevästi perustelemaan, niin vanha matkamies kiittää ja kumartaa!

13
Yleinen / Yksitoikkoisin ja kaunein maisema reitillä...
« : 25.08.2006, 01:30:46 »
Millä reitillä, siis mistä mihin, olette törmänneet kokonaisuudessaan yksitoikkoisimpaan ja millä kauneimpaan maisemaan.

Oma yksitoikkoisin reittini kulki varmaan Argentiinassa. 24h:n bussimatkan, koko valoisan ajan, bussi huristeli liki viivasuoraa tietä pitkin keskellä argentiinalaista pustaa. Pienen pientä muutosta reittiin toivat lähinnä siellä täällä bongaamani lehmät, mutta muuten maisemaan ei juuri metrin korkuisia ruohomättäitä kummempaa mahtunut. Aluksi sitäkin oli ihan kiva tuijottaa, mutta jossain vaiheessa tuollaisellakin matkalla sitä alkaa toivomaan edes yhtä puuta tai mitä tahansa muuta poikkeamaa maisemaan. :D

Tästä yksitoikkoisimman reitin ykkössijasta taisteli pitkään myös Via Baltica, johtuen kuitenkin kai lähinnä siitä, että kyseistä väliä on tullut joskus suhteellisen paljon jurrutettua.

Kauneimman pätkän palkinnon taasen sitten varmasti vie Zagreb-Sarajevo bussin reitti Banja Lukasta eteenpäin. Tie kiemurteli aina välillä vuoren rinnettä ylös, vain palatakseen taas hetken päästä alas, seuraamaan vuorten välissä virtaavaa valtavan kirkasvetistä jokea. Siinä muutaman tunnin ajan kyllä silmä ja sielu lepäsivät tuota ihastellessa. Välillä sitä oikein ihmetytti, että kuinka näin kauniissa maisemassa onkaan voitu vain muutama vuosi tehdä niin kamalia asioita. :(

Tässä minun, jakakaapas omanne

14
Olen tässä jo aikoja ihmetellyt, et mikä ihmeen tarve jengillä on varsinkin täällä aina selitellä pääsääntöisesti pientä "maalukuaan", jos sellaista kysytään. Pallukoista löytyy monta monituista topicia, joissa esim. kysytään monessako maassa olet tallannut, arvioi pääkaupungit pisteillä tai mitä ikinä. Jokaisessa topicissa lukemattomat ihmiset kokee aina tarpeelliseksi selittää, että olen käynyt monta kertaa samoissa maissa, siksi noita on noin vähän. Tai sitten että en ole käynyt yleensä pääkaupungeissa, vaan pienemmissä kaupungeissa, siksi noita on noin vähän. Tai sitten olette vielä niin nuoria, että siksi niitä on niin vähän tai ihan mitä vaan, mutta aina löytyy joku selitys!

Eli mihin tuollaisella selittämisellä pyritään? Onko muita pienempi maaluku jotenkin niin kamalan iso häpeä, että aina sille pitää keksiä joku selitys?

Ihmettelee - fisu

PS. Katotaan kehtaako kukaan tunnustautua selittäjäksi... :lol:

15
Matkapäiväkirjat / Azerbaidzan & Georgia 14.-23.6.2006
« : 17.07.2006, 03:01:01 »
Eiköhän matkasta ala olemaan jo sen verran aikaa, että pahimmat haavat ovat taas arpeutuneet ja nyt on aika kaivaa muistiinpanot (siltä osin kun niitä on) esiin ja alkaa purkaa tapahtunutta.

14.6.2006

Vääntäydyn hyvin lyhyiden yöunien (tai päivunet ne kai lähinnä on, kun yövuoroa on tullut painettua) jälkeen ylös sängystä ja korkkaa aamupalaksi varaamani Batteryn auki.

Pahimmat tiskit tiskataan, toisin sanoen ne, jotka alkaisivat haisemaan ja loput nostetaan kiltisti altaan reunalle odottamaan parempia aikoja. Asiaanhan pätee aivan sama, kuin velkoihin, olen jo aikoja sitten päättänyt kuolla pieni velkapiikki perseessä, koska kuinka tylsää se olisi kuolla niin, että tililla olisi reissaamatonta likviditeettiä? Jos henki menee reissussa, niin jonkun muun kontolle jää tiskit, mutta jos niin onnellisesti(?) käy, että takaisin kuitenkin tullaan, niin ei se kuitenkaan kiva ole palata haisevaan kämppään, siksi tämä pienimuotoinen priorisointi sallittanee.

Lentokentällä ihmettelen matkatoverini poissaoloa. Sovittiin klo 12 tärskyt 2 aulan eteen penkeille, mutta miestä ei vielä näy. Lieneekö mennyt edellisiltainen Metallican keikka Tallinnassa pitkäksi ja nyt mies vetelee tyytyväisenä unta palloon herätyskellon huutaessa vieressä.

Täytyy tunnustaa, salaa jopa toivon sitä. Mihinkäs sitä seepra raidoistaan pääsisi. Yksinäinen matkamies on yksinäinen matkamies. Jokainen kaverin kanssa tehty reissu on ollut vaan omiaan vakuuttumaan minulle, että kuulun siihen yksinäisten matkamiesten onnelliseen kerhoon. Aluksi tuntui taas kivalle idealle ottaa kaveri mukaan, mutta mitä lähemmäs reissu on tullut, sitä enemmän ajatus on minua alkanut vaivaamaan.

Siinä sauhutellessani, huomaan kaverin jo lompsivankin (sanan varsinaisessa merkityksessä, kun jalkaa on kaverilla yhteensä varmaan liki noin 3 metriä, kävely alkaa olemaan lompsimista) paikalle. Tallinnasta on siis kotiuduttu ja herätyskellon perkelekkin oli mennyt toimimaan. Eihän tässä sitten auta muu, kuin ottaa ryökäle mukaan. Jos tilanne alkaa menemään kriittiseksi, ehdotan vaikka sitten Bakun lentokentällä piiloleikkiä - "laske sataan ja tule etsimään, kyllä mä oon jossain täällä" ja arvatkaa vain olenko.

Nyt vielä valokuvat viisumiin Airfotosta ja olenkin valmis siirtymään checkaukseen.

Check in ja turvasta läpi. Suuntana paikka mistä saisi rahavyön, elämäni ensimmäistä ostamassa. Jotensakkin olen tällä kertaa huomattavan hysteerinen kaiken suhteen. Lieneekö ulkoministeriön matkustussuositusten liiallinen lukeminen saanut minutkin vainoharhojen pauloihin. Ensin pyydän kaveria niiden takia mukaan (yksin matkaamista ei ulkoministeriön mukaan Georgiassa suositella) ja nyt rahavyötäkin jo ostamassa.

Rahavyötarjontaa löytyy niin paljon, että joudun jopa tekemään valintoja. Minkä merkkinen ja mitä väriä. Päädyn Samsoniten tummanharmaaseen. Myyjä ihmettelee hetken lentolippujani ja kysyy vienosti, että missäköhän tälläinen Baku mahtaa sijaita? Toinenkin myyjä tulee ihmettelemään, että mihinkäs ihmeeseen sitä ollaan oikein matkalla.

Pyörähdämme vielä tax free-kaupan kautta, mutta matkaan ei tartu mitään, koska emme osaa päättää, että onko asiallista viedä muslimimaahan alkoholia tuliaiseksi. Suuntaamme siis passintarkastukseen, kahvikupit sen jälkeen kyytiin ja tupakalle. Parit sauhukkeet tuhottuamme päätämme kuitenkin, että kyllä se pullo kossua on mukaan saatava.

Kivaa kun kerrankin saa taas tehdä oikeita tax free-ostoksia. Deo-stick ja pantteripussi henkilökohtaiseen käyttöön ja kossupullo ja boksi halvan perinteisiä salmiakkeja - nämä kun ovat ikimuistoisiksi osoittautuneet. Muistan joskus ammoisina aikoina eräällä k-aasian tourilla syöttäneeni näitä eräälle walesilaisella kundille ja jossain vaiheessa aivan satunnaiset reppumatkaajat alkoivat jo "tunnistamaan" minut vaikka emme koskaan olleet ennen tavanneetkaan. "Wow! Are you Dee from Finland??! Do you still have those candies?" Tommy oli sitten muistanut jokaiselle tapaamalleen ihmiselle kertoa, että reissattiimpa tuossa hetki yhtämatkaa sellaisen suomalaisen kundin kanssa ja sillä oli niiiiin saakelin järkyttäviä "cat piss candiessejä", ettei maailmassa ole mitään pahemman makuista vielä vastaan tullut. Kaikkihan sitten olisivat halunneet kokeilla, että onko ne oikeasti niin pahoja kun tarina kertoo. Valitettavasti olin ne kylläkin jo ehtinyt itse tuhoaan hieman loukkaantuneena, kun hyvää hyvyyttäni tarjosin karamellejä ja kaverit sylki ne häijysti irvistellen pois.

Matkatoverini ihmettelee itselleen lukemista Readersista. Ei meinaa mieleistä löytyä, ei niin millään. Myyjä suosittelee Lauri Törnin elämänkertaa, tai kertoo lähinnä, että se on ainakin ollut hyvin suosittu. Minäkin yhdyn suosittelijoiden kuoroon. Ei sillä, että kirjaa olisin (vielä) minäkään lukenut, mutta siinä on mies varmasti elänyt sellaisen elämän, että ei uskoisi kansien välistäkään juonenkäänteitä puuttuvan. Ei kelpaa, ei niin millään. Katselee lähinnä jotain kirjaa kolmannen valtakunnan tuhosta. Jostain syystä kuitenkin saa yhtäkkiä päähänsä, että kannessa olevat hakaristit ei välttämättä näytä hyvältä azerbaidzanilaisen tullimiehen silmissä. Ensin heitän huumorilla, että mitäs niillä natseja vastaan luulisi olevan, aateveljiä lähinnä, kummatkaan kun eivät tunnetusti pidä niin noista juutalaisista? Selitykseni ei uppoa. Päätän sitten piruuksissani heittää pikkasen lisää löylyä ja alkaa pelottelemaan tosissani, mitä kaikkea tuollaisesta antisemitistisestä kirjallisuudesta voi tuollaisessa maassa seurata.

Nauran, nauran, nauran! Nauran lujaa mielessäni kun kaverini alkaa kaupan myyjän kanssa lopulta vakavissaan pähkäilemään, että kuinka hyvin kirja mahtaisi pysyä kasassa, jos siitä leikkaisi kannet, ja repisi selkämyksen irti. Ainoaksi ongelmaksi muodostuu se, että jokainen kirjan lukukin alkaa hakaristeillä. Jos ne kaikki meinaa leikata pois, niin kirja alkaa olemaan loppujenlopuksi suhteellisen lukukelvoton. En malta siis olla ehdottomatta, että ostaa vielä jostain mustan tussin, niin siinähän ne menee muutaman tunnin lennot kätevästi kun värittelee kirjasta kaikki ne piiloon ja sensuroi siinä ohessa "Hitlerit" sun muut tunnetut natsijohtajat tekstin seasta.

Lopulta huomaan, että mikään muu kirja ei nyt yksinkertaisesti kelpaa, ja ostattamalla kirjan kaverillekkin matkalukemiseksi, voin parhaiten taata itselleni jonkinlaisen rauhan lukuhetkiin. Lupaan siis lopulta auliisti kantaa kirjan kassissani tullista läpi, niin ei tarvitse sen takia kenenkään kuumotella.

------------------------------------------

Koska kello on nyt 3 ja tämän jälkeen ollaankin jo poissa Helsinki-Vantaalta, niin tyydyn toteamaan, että To be continued... Some day! :D

Ps. Emmä kovin pitkästi ja tarkkaan kirjota! :mrgreen:

16
Matkapäiväkirjat / kaukaa suksia (sk)
« : 16.06.2006, 23:21:14 »
Terveiset Azerbaidzanista.

Toista paivaa olen taalla jo ja hmm.. kuinka sen ystavallisesti sanoisin, kusetukselta maistahtaa. Lentokentalla kysyin etta kuinkakohan paasisi soittamaan, kun pitaisi saada paikallinen hospitalityclub-kontakti kiinni ja herrasmies tuli ystavallisesti auttamaan korttipuhelimen kanssa. Tokihan olin jotain herralle valmis maksamaan, koska han kaytti omaa korttiaan, mutta 10 taalan hintapyynto minuutin paikallispuhelusta, sai lahinna nauramaan. Sama patee liki kaikkeen muuhunkin, jopa tavallisessa ruokakaupassa hinnat ovat naemma turistille kovemmat, saati puhumattakaan taxeista, joissa turistia vedatetaan oikein urakalla. Kylla se on aina yhta mukavaa maksaa monta kertaa sama hinta kuin paikallisesti, ja varsinkin silloin, jos paikallinen hintataso ei edes ole mikaan alyttoman halpa. Ei tuo paljoa jossain indonesiassa tunnu, mutta taalla se alkaa tekemaan hinnoista joskus suomeakin hurjempia, kun niiden todellisuudessa pitaisi olla maksimissaan 1/3 suomen hinnoista.

Kaupunkina Baku nayttaa ihan kivalle, mutta yleinen kusetusmieliala syo kieltamatta tunnelmaa. Paikallisten pelottelut kaupungin vaarallisuudesta turisteille ei kyllakaan myos lisaa viihtyvyytta. Olen kuitenkin jo paattanyt, etta samapa tuo, en meinaa sen takia lomaani istua ylikalliissa hotellissani vaan kiertelemaan on paastava. Taman yon jalkeen varmaan viela yksi yo taalla Bakussa ja sitten kohden azerbaidzanin ainoaa turistihelvettia Shakia; no eipa siellakaan taida juuri muita olla kuin paikallisia turisteja. Paivitellaan sielta lisaa, jos jotain ihmeellista ei tapahdu ja kylasta loytyy internet-caffila tai jotain vastaavaa.

ps. Ja tuolta "missa pallukat ei ole kaynyt"-topicista voinee nyt poistaa Azerbaidzanin, jos ei ole jo poistettu. :)

17
FAQ / Viisumit eri maihin
« : 05.06.2006, 01:56:52 »
EUROOPPA:

Alankomaat - Ei
Albania - Ei
Andorra - Ei
Belgia - Ei
Bosnia ja Hertsegovina - Ei
Bulgaria - Ei
Espanja - Ei
Irlanti - Ei
Islanti - Ei
Italia - Ei
Itävalta - Ei
Kreikka - Ei
Kroatia - Ei
Latvia - Ei
Liechtenstein - Ei
Liettua - Ei
Luxemburg - Ei
Makedonia - Ei
Malta - Ei
Moldova - 1.1.2007 alkaen ei
Monaco - Ei
Montenegro - Ei
Norja - Ei
Portugali - Ei
Puola - Ei
Ranska - Ei
Romania - Ei
Ruotsi - Ei
Saksa - Ei
San Marino - Ei
Serbia - Ei
Slovakia - Ei
Slovenia - Ei
Sveitsi - Ei
Tanska - Ei
Tšekki - Ei
Turkki - Ei
Ukraina - Ei
Unkari - Ei
Valko-Venäjä - Kyllä
Vatikaanivaltio - Ei
Venäjä - Kyllä
Viro - Ei
Yhdistynyt kuningaskunta - Ei

AASIA:

Afghanistan - Kyllä
Armenia - Kyllä
Azerbaidzan - Kyllä
Bangladesh - Kyllä
Bhutan - Kyllä
Brunei - Ei
Kambodza - Kyllä
Kiinan Kansantasavalta - Kyllä
Itä-Timor - Kyllä
Georgia - Ei
Hainan Island - Kyllä
Hong Kong - Ei
Intia - Kyllä
Indonesia (Java) - Kyllä
Irian Jaya - Kyllä
Japani - Ei
Kalimantan (Indonesian Borneo) - Kyllä
Kashmir - Kyllä
Kazakhstan - Kyllä
Kirgistan - Kyllä
Pohjois-Korea - Kyllä
Etelä-Korea - Ei
Laos - Kyllä
Lesser Sunda Islands - Kyllä
Macao - Ei
Malasia - Ei
Moluka - Kyllä
Mongolia - Kyllä
Myanmar (Burma) - Kyllä
Nepal - Kyllä
Pakistan - Kyllä
Filippiinit - Ei (alle kolme viikkoa)
Sabah - Ei
Sarawak- Ei
Sikkim - Kyllä
Singapore - Ei
Sri Lanka - Kyllä
Sulawesi - Kyllä
Sumatra (Indonesia) - Kyllä
Taiwan - Kyllä
Tadzhikistan - Kyllä
Thaimaa - Ei
Tiibet - Kyllä  
Turkmenistan - Kyllä
Uzbekistan - Kyllä
Vietnam - Ei (alle kaksi viikkoa)

AFRIKKA:

Algeria - Kyllä
Angola - Kyllä
Benin - Kyllä
Botswana - Ei
Burkina Faso - Kyllä
Burundi - Kyllä
Cape Verde - Kyllä
Comoros - Kyllä
Djibouti - Kyllä
Egypti - Kyllä
Eritrea - Kyllä
Etelä-Afrikka - Ei
Etiopia - Kyllä
Gabon - Kyllä
Gambia - Ei
Ghana - Kyllä
Guinea - Kyllä
Guinea Bissau - Kyllä
Kamerun - Kyllä
Kenia - Kyllä
Keski-Afrikan tasavalta - Kyllä
Kongon demokraattinen tasavalta - Kyllä
Kongon tasavalta - Kyllä
Lesotho - Ei
Liberia - Kyllä
Libya - Kyllä
Madagaskar - Kyllä
Malawi - Ei
Mali - Kyllä
Marokko - Ei
Mauritania - Kyllä
Mauritius - Ei
Mayotte - Ei
Mosambik - Kyllä
Namibia - Ei
Niger - Kyllä
Nigeria - Kyllä
Norsunluurannikko - Kyllä
Päiväntasaajan Guinea - Kyllä
Reunion - Ei
Ruanda - Kyllä
Saint Helena - Ei
Sao Tome ja Principe - Kyllä
Senegal - Ei
Seychellit - Ei
Sierra Leone - Kyllä
Somalia - Kyllä/Ei
Sudan - Kyllä
Swazimaa - Ei
Tansania - Kyllä
Togo - Kyllä
Tsad - Kyllä
Tunisia - Ei
Uganda - Kyllä
Zambia - Kyllä
Zimbabwe - Kyllä

POHJOIS-AMERIKKA:

Kanada - Ei
Mexico - ei
USA - Ei (koneluettava passi)

KARIBIA:

Kuuba - Kyllä
Jamaika - Ei
Haiti - Kyllä
Dominikaaninen tasavalta - Ei
Antigua ja Barbuda - Ei
Bahama - Ei
Barbados - Ei
Dominica - Ei
Grenada - Ei
Saint Kitts ja Nevis - Ei
Saint Lucia - Ei
Saint Vincent ja Grenadiinit - Ei
Trinidad ja Tobago - Ei
Anguilla - Ei
Brittiläiset Neitsytsaaret - Ei
Cayman-saaret- Ei
Turks ja Caicos-saaret - Ei
Montserrat - Ei taida päästä viisumilla tai ilman.

KESKI-AMERIKKA:

Puerto Rico - Ei
Yhdysvaltain Neitsytsaaret - Ei
Guadeloupe - Ei
Martinique - Ei
Navassa - Ei
Aruba - Ei
Alankomaiden Antillit - Ei (alle kaksi viikkoa)
Belize - Ei
Costa Rica - Ei
El Salvador - Ei
Guatemala - Ei
Honduras - Ei
Nicaragua - Ei
Panama - Ei

ETELÄ-AMERIKKA:

Argentiina - Ei
Bolivia - Ei
Brasilia - Ei
Chile - Ei
Ecuador - Ei
Guyana - Kyllä
Kolumbia - Ei
Paraguay - Ei
Peru - Ei
Surinam - Kyllä
Uruguay - Ei
Venezuela - Ei

OSEANIA:

Amerikan Samoa - Ei (koneluettava passi)
Australia - Kyllä
Cookinsaaret - Kyllä
Fiji - Ei
Guam - Ei
Joulusaaret - Kyllä
Kiribati - Kyllä
Kookossaaret - Kyllä
Marshallinsaaret - Kyllä
Mikronesia - Ei
Nauru - Kyllä
Norfolkinsaari - Kyllä
Palau - Ei
Papua-Uusi-Guinea - Kyllä
Ranskan Polynesia - Ei
Salomonsaaret - Ei
Samoa - Ei
Tonga - Ei
Tuvalu - Ei
Uusi-Kaledonia - Ei
Uusi-Seelanti - Kyllä
Vanuatu - Ei
Wallis- ja Futunasaaret - Ei

LÄHI-ITÄ:

Arabiemiirikunnat - Ei
Bahrain - Kyllä
Iran - Kyllä
Irak - Kyllä
Israel - Ei
Jemen - Kyllä
Jordania - Kyllä
Kuwait - Kyllä
Libanon - Kyllä
Oman - Kyllä
Qatar - Kyllä
Saudi-Arabia - Kyllä
Syyria - Kyllä

Tämä FAQ on kirjoitettu osittain ulkomuistista, osittain netistä saaduin tiedoin, joten satunnaisia virheitä saattaa löytyä. Ja koska viisumivaatimuksillakin on tapana muuttua, niin jos olet matkaamassa maahan johon viisumin tarve askarruttaa, ota yhteyttä kyseisen maan lähetystöön, se on se paikka josta saat suurimmalla todennäköisyydellä varmaa tietoa juuri tämänhetkisistä vaatimuksista.

Huomioikaa myös, että tässä FAQissa ei ole eroteltu maita, joista saa viisumin rajalta ja joista ei, vaan kyse on nimenomaan siitä, tarvitaanko viisumia (tai turist cardia) vai ei. Hyvin karkeasti arvioiden noin puolet maista jotka viisumia vaativat, myyvät sen rajalta ja puoliin se täytyy anoa jo ennen matkaan lähtöä. Tästäkin asiasta saat varmimman tiedon ottamalla suoraan yhteyttä kyseisen maan lähetystöön.

edit: Moldova päivitetty. Jouni
edit: Brunei päivitetty. Jouni

18
Yleinen / "sleeping in xxx"
« : 22.05.2006, 23:56:00 »
Ylläpidolle sellainen ehdotus, että olisiko mahdollista saada tuollainen majoitustietokannan tyylinen ratkaisu, johon matkaajilla olisi mahdollista kerätä arvosteluita ilmaisista nukkumispaikoista, eli lentokentät, bussi- tai juna-asemat ja miksei puistot ja squatitkin. Samanlainen tähtiluokitus sun muut ominaisuuden kuin majoitustietokannassakin.

Meitä peeaa-reppureissareita (tai ei enää aina niin peeaakaan, vaan lähinnä fiilistelyn vuoksi satunnaisesti tuollaisissa nukkuvia), kun kuitenkin täältäkin löytynee. Itse tuli tuossa juuri pari yötä sitten nukuttua Edinburghin lentokentällä yö ilman mitään ongelmia (siivoojat jopa pahoittelivat lattianpesukoneen pitämää meteliä :shock:) ja tuolla eräässä topicissa "tico" kertoi taasen nukkuneensa Schipholdissa, jossa homma ei ilmeisesti ihan niin hyvin enää onnistukkaan. Tälläiset kaikki ovat kulkureille kullan arvoisia vinkkejä, joten en keksi yhtään järkevää syytä, miksei niitä voisi siis kerätä keskitetysti samoin niin kuin maksullisiakin majapaikkoja?

Jonkinlaista moderointia palsta tietysti vaatii, koska ei ole kenenkään etu täyttää osiota "joku puisto pariisissa - oli hyvä nukkua"-kommenteilla, vaan ne pitäisi armotta rankata pois. Eli haussa olisi ainoastaan kaikki mahdolliset ilmaiset nukkumispaikat jonne pystyy antamaan niin tarkat "kordinaatit", että muutkin sinne löytävät. Mutta mielestäni olisi loistava lisä pallontallaajiin, jos yhdestä mestasta voisi käydä kurkkaamassa, että onko ihmisillä kokemusta, onko Tokion lentokenttä suljettu yöllä (vastaus - ON) tai että onko Venetsian juna-asemalla mahdollista ja/tai turvallisen tuntuista nukkua, vai oliko loppujenlopuksi väärä paikka säästää majoituskustannuksista, ja hintana siitä sitten uneton yö.

Vai onko tämä jo liian rankka idea, "uudelle aikuisemmalle pallontallaajat.netille"? :D

19
Aasia / Varoitus Indonesian matkaajille
« : 15.05.2006, 23:47:17 »
Luulin ensin että jälleen kerran kyseessä on joku traveller-huhu, kun tästä ensi kertaa muutamia päiviä sitten netistä luin, mutta nyt jo eräällä toisella matkailufoorumilla väitetään tapahtuneen suomalaisillekkin ja koska ulkoministeriökin on aivan lähiaikoina lisännyt varoituksen aiheesta, niin ongelma taitaa olla suhteellisen akuutti ja kannattanee ottaa edes jossain määrin vakavasti.

Lainaus UM:n Indonesian matkustiedotteesta:

"Indonesiassa on erityisen tiukat huumausainelait. Mietojen huumausaineiden pienenkin määrän hallussapidosta voi saada yli viiden vuoden vankilatuomion ja isoista huumerikkomuksista voi seurata jopa kuolemantuomio... ...Huumeitten salakuljettajien tiedetään käyttäneen sivullisia heidän tietämättään kuriireina piilottamalla huumeita heidän matkatavaroihinsa. Tätä voi tapahtua matkoilla Indonesiaan, Indonesian sisällä tai matkalla pois Indonesiasta. Matkatavarat tulee sulkea siten, etteivät ulkopuoliset pääse huomaamatta avaamaan niitä tai laukkujen sivutaskuja. Eräillä lentokentillä on mahdollista kääriä matkatavarat tiiviiseen muovikelmuun."

Suomaisille on netissä kerrottu tapahtuneen tätä välillä Penang (Malesia)-Medan (Indonesia) AirAsialla lennettäessä.

Joten jos vaan on mahdollisuus kelmuttaa rinkka lentokentällä, niin se oikeasti kannattanee tehdä. Rinkkoja kun lentää kuitenkin varmasti satoja päivässä tuota väliä, niin uskoisin tuon olevan suhteellisen hyvä keino varmistaa, että rosmot valitsevat mieluummin sen kaverin kelmuttoman rinkan, kuin sen minkä huomaa heti avatuksi.

Ja jos niin paskasti käy, että joku rinkkaasi jotain sinne kuulumatonta tunkee ja tullissa kosahdat, niin kannattanee koittaa pelastautua rahalla, koska Indonesia on yksi maailman korruptointuneimmista maista. Eli toisin sanottuna, ihan suosiolla, ja mahdollisimman pian(!!) kaivetaan kaikki rahat mitä taskuista löytyy, lyödään ne pöytään ja koetetaan näin ostaa vapaus; toivottavasti sieltä siis löytyy enemmän kuin 5 taalaa. Jos se onnistuu, niin luiki niin s**tanan nopeasti maasta pois kun pystyt, ja jos taasen ei, olet nyt joka tapauksessa kaulaasi myöden paskassa.

Jonkun mielestä ohjeeni on varmasti arveluttava ja moraaliton, mutta mielestäni kenenkään on täysin turha alkaa saivartelemaan, ettei tälläisiä saisi neuvoa. Sopii miettiä, että miltä siinä vaiheessa tuntuu kun oma henki (todellakin, saattaa tapahtua ihan kenelle hyvänsä) on tuollaisen takia menossa, silloin sitä sitten viimeistään tajuaa, että kyseessä on kuolemanrangaistukseen rinnastettuna suhteellisen mitätön "rikos". Minä henkilökohtaisesti en ainakaan luota indonesialaiseen oikeusjärjestelmään niin paljoa (no itseasiassa en kyllä pätkääkään), että uskoisin sen varmasti vapauttavan minut, vaikka kuinka itse tietäisinkin, etten ole niitä huumeita sinne pistänyt.

20
Eurooppa / Euroopan top/bottom pääkaupungit
« : 07.02.2006, 21:34:21 »
Tehdäämpä jonkun tilastonikkarin iloksi sitten tälläinen. Eli tarkoitus on selvittää mitkä ovat pallontallaajien mielestä Euroopan parhaat ja huonoimmat kaupungit.

Tiedän kyllä, että täällä on aiemminkin ollut vastaavia top-X listauksia, mutta jos ihminen on käynyt vaikkapa tasan kolmessa Euroopan pääkaupungissa, niin sitten niiden listaaminen top-3 pääkaupungeiksi Euroopassa ei lopulta kerro kenellekkään juuri yhtään mitään.

Nyt tarkoituksena on arvostella vain ne kaupungit joissa on käynyt (tai jotka on halunnut arvostella), jolloin lopuksi saadaan laskettua, että kaupungissa kävijöitä on ollut Z-määrä ja kyseiset henkilöt ovat arvostelleet kaupungin Y:n arvoiseksi; esim. Zagreb: 3,8 pistettä, kävijöitä 61, Tallinna: 1,3 pistettä, kävijöitä 216. Pisteitä annetaan siis yhdestä viiteen, niin että 1 on huonoin ja 5 paras.

Mitään tarkkoja säännöksiä, millä perusteella kaupunkeja pitäisi arvostella ei ole, vaan ihan yleisesti oman fiiliksen mukaan pisteet mitä kaupungista tykkäsi; ja vielä kerran, arvostellaan siis vain niitä kaupunkeja joista on kokemusta. Ja on tietysti ihan loogista, että kukin vastatkoon topiciin vain kerran. :wink:

Esimerkki vaikkapa "Mauno Megatravellerin" listasta:

    * Amsterdam 4
    * Bukarest 2
    * Chisinau 5
    * Luxemburg 2
    * Sofia 1
    * Tallinna 4
    * Varsova 3
    * Vilna 3


Kopioikaa lista alta vastaukseenne ja poistakaa siitä kaupungit joissa ette ole käyneet tai joita ette halua arvostella, keskiarvon laskennan selkiyttämiseksi ja helpottamiseksi.

    * Amsterdam
    * Andorra la Vella
    * Ankara
    * Ateena
    * Belgrad
    * Berliini
    * Bern
    * Bratislava
    * Bryssel
    * Budapest
    * Bukarest
    * Chisinau
    * Dublin
    * Helsinki
    * Kiova
    * Kööpenhamina
    * Lissabon
    * Ljubljana
    * Lontoo
    * Luxemburg
    * Madrid
    * Minsk
    * Monaco-Ville
    * Moskova
    * Nikosia
    * Oslo
    * Pariisi
    * Podgorica
    * Praha
    * Reykjavik
    * Riika
    * Rooma
    * San Marino
    * Sarajevo
    * Skopje
    * Sofia
    * Tallinna
    * Tirana
    * Tukholma
    * Vaduz
    * Valletta
    * Vatikaani
    * Varsova
    * Vilna
    * Wien
    * Zagreb

Nyt nähdään voittaako Praha, Lontoo, Barcelona vai onko sittenkin vaikka Sarajevo kisan musta hevonen? Ja jos moderaattorit viitsisi vielä poistaa kaiken ylimääräisen tästä topicista edes siihen asti, kunnes saadaan jonkinlaisia tuloksia.

[edit: Kööpenhamina lisätty, prkl :|]
[edit2: Lisäsin myös toisen puuttuvan EU-maan pääkaupungin eli Nikosian. Jouni]
[edit3: Ja juuri huomasin, että vaikka loppukaneetissani uumoilinkin Barcelonan mahdollista voittoa, niin ihmetykseni on kieltämättä suuri, jos se voittaa parhaimman pääkaupungin tittelin. :lol: ]
[edit4: Podgorica lisätty. Jouni]

Sivuja: [1] 2 3 4