Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mljv

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 14
21
Lentomatkustus / Vs: Lentokenttä suljettu, korvaukset?
« : 03.02.2010, 13:08:58 »

Joistakin matkavakuutuksista saa, kaikista ei. Omani on ns. järeää luokkaa ja siitä saa, kunhan on tavalla tai toisella osoittaa, että myöhästyminen johtui sääoloista. Tässä tapauksessa paikallinen lehti tms. riittäisi hyvin todisteeksi, kun häiriö on noin iso. [Tai näin ne sanoivat jo useampi vuosi sitten, kun eräältä lentokentältä soittelin ja kyselin, että mitä asialle pitäisi tehdä... Silloin onneksi lentoyhtiö hoiti kaiken.]

Mutta itsekin aloittaisin lentoyhtiöstä.
Ja kun Unkari tietääkseni on EU:n jäsen, voit käyttää valmista valituskaavaketta, http://ec.europa.eu/transport/passengers/air/doc/complain_form/eu_complaint_form_en.pdf
Itse asiassa kannattanee vilkaista näitä Malevin omia juttuja ensin! http://www.malev.com/travelinformation/airport-information/missed-flight

Huono sää taitaa valitettavasti olla sellainen "force majeure"-tilanne, jossa lentoyhtiön korvausvastuu on rajoitetumpi kuin yleensä. Mutta kannattaa kuitenkin selvittää asiaa sekä lentoyhtiön että vakuutusyhtiön kanssa, jommastakummasta voi olla jotain saatavilla!


Itse olen kerran ollut vastaavassa tilanteessa, jossa lentoyhtiö olisi voinut hoitaa uudelleenreitityksen paljon paremmin ja olisimme päässeet samana päivänä oikeaan paikkaan. Vaikka yhtiö maksoi hotelliyöpymisen ihan kitisemättä, aiheutui meille tuosta muita vältettävissä olevia kuluja ja niistä sitten kinattiin jonkin aikaa. Lopulta lentoyhtiö sitten korvasi kaikki tapauksesta syntyneet välittömät kulut, mikä riitti meille erinomaisesti. Hyväksyimme siis sen, että lumimyrskyn takia matka viivästyi ja sitä rataa, mutta emme sitä, että meitä ei lainkaan palveltu sen jälkeen, kun oli päädytty väärälle kentälle - jossa asiat olisi voitu hoitaa paljon paremmin kuin ne hoidettiin ja sillä olisi vältetty kaikki ylimääräiset kulut, kun olisimme ehtineet vielä bussiin perillä jne. jne.
Mutta tämä oli aikaa ennen kuin minulla oli nykyinen vakuutus (silloinen korvasi vähän vähemmän), nyt kääntyisin ensin vakuutusyhtiön puoleen... Niin ja tuo oli myös ennen näitä nykyisiä EU-määräyksiä, nekin ovat muuttaneet tilannetta ja kasvattaneet lentoyhtiön vastuuta, mikä näyttää kyllä vaikuttaneen monien yhtiöiden toimintaan, ihan viime vuosina on tarvinnut kränätä vähemmän poikkeustilannepalvelusta ja infokin tuntuu vähän parantuneen monilla yhtiöillä (Malevista en sano mitään, kun en ole kokeillut koskaan).

22
Lentomatkustus / Vs: Vaihtoajoista taas
« : 23.01.2010, 20:28:25 »

Joo, lähinnä siellä tietää sen, tuleeko Schengenin sisälle vai ei. Kun HEL-AMS on Schengen-lento ja AMS-Jenkkilä ei, niin ihan varmasti joutuu taapertamaan siivestä toiseen passintarkastuksen läpi.

Jos kentällä kaikki toimii normaalisti, lennot tulevat suunnilleen samoille nurkin. Viime vuonna kuljin useampaan kertaan KLM:llä väliä HEL-AMS ja tuntui siltä, että se tuli aina jonnekin ihan siiven ääripäähän ja piti taapertaa melko pitkälle ennen kuin pääsi keskialueille... Mutta kaikki on subjektiivista ja Schiphol on tosiaan sillä tavalla ihan poikkeuksellisen hyvin viitoitettu kenttä, että lukutaitoisen ei pitäisi eksyä.

23
Lentomatkustus / Vs: Lisäpalvelut
« : 21.01.2010, 14:02:26 »
Jos maksan matkani luottokortilla niin eikö ne rahat saa takaisin luottokunnaltakin jos lentoyhtiö menee konkkaan.
Jep, oli kyseessä sitten Luottokunta tai muu luottoyhtiö (esim. Diners), se vastaa tappioista tuossa tapauksessa. Vain käteisellä maksetut rahat menetetään konkurssitilanteissa (eivätkä nekään välttämättä mene, mutta usein).

Lainaus
peruutusturva on myös toivottavasti turha :o
Riippuu vähän siitä, millainen peruutusturva on kyseessä, mutta useimmiten nuo näyttävät kattavan vain saman palvelun kuin normaali matkavakuutus eli matkan voi peruuttaa, jos sairastuu itse tai joku perheenjäsen sairastuu vakavasti. Osa matkavakuutuksista hyväksyy myös muun matkaseurueeseen kuuluvan henkilön sairastumisen peruutusturvan piiriin (eli siis jos on menossa tuttavapariskunnan kanssa ja heistä toinen katkaisee koipensa pahasti ja joutuu matkustuskieltoon, molemmat pariskunnat saavat matkarahansa takaisin). Osa vakuutuksista ei vissiin kata tätä, kannattaa selvittää...

Eli siis jos on olemassa ns. jatkuva matkavakuutus kuitenkin, kannattaa tarkistaa sen tarjoama peruutusturva. Tai jos kyseessä ei ole itselle mahdottoman iso raha, aina voi ottaa myös riskin - tosin se matkavakuutus on oltava kuitenkin mm. matkasairauden varalle...


Caveat: Käyttämäsi firman peruutusturvaa en ole katsellut, mutta yleensä vilkaisen ehdot, kun tuollaisia tarjotaan ja toistaiseksi ei ole kannattanut ottaa sellaista ns. paremman luokan matkavakuutuksen päälle.

24
Lentomatkustus / Vs: rikkoontuneet matkatavarat
« : 20.01.2010, 23:37:20 »

Ensimmäinen kysymys: Teitkö ilmoituksen rikkoutuneesta laudasta heti rikkoutumisen huomattuasi (eli toivottavasti lentokentän maapalveluun)?

Jos teit ja sait kuittauksen, voit karhuta lentoyhtiöltä. Tiedän esim. Finnairin korjauttaneen täällä Suomessa enemmän kuin yhden matkalaukun sekä kaksi kallista jousisoitinta, jotka kuljetettiin koneeseen ohjeen mukaan ja särjettiin silti...

Jos et tehnyt ilmoitusta, on tilanne hankalampi ja silloin yrittäisin ainakin itse ensin matkavakuutuksesta.


Tulpun ohje on kyllä myös aika vaikuttava. :D

25
Lentomatkustus / Vs: Lihavat lentomatkustajat
« : 20.01.2010, 15:42:16 »
Milloin ruvetaan punnitsemaan ihmisiä? Yli 90 kiloiset yhdellä paikalla istuvat joutuvat maksamaan lisäkiloistaan tietyn summan...
Eikun toi pitää tehdä painoindeksin mukaan  ;)
Kun nääs 190-senttinen mies voi painaa hyvin reilut 100 kg ja mahtua vielä ihan hyvin yhteen penkkiin, mutta 160-senttinen nainen, jonka painoindeksi on yli 35, pursuaa melko varmasti ylitse...

Lisäspekulaatiota: Ja saiskos noita sitten jakaa matkakumppaneiden kesken? Meinaan että jos on 60 kg ja 100 kg ja kumpikin mahtuu omaan penkkiinsä, niin keskipainohan on 80 kg ja penkkejä menee tasan kaksi...,

26
Iso-Britannia / Vs: Bussi- / junamatkailu Englannissa?
« : 17.01.2010, 21:43:56 »
Tallaisesta uudeta sivusta nain jutun, tuota kautta pitaisi pystya etsimaan halvimmat mahdolliset junaliput yhtiosta valittamatta.

http://www.thetrainline.com/buytickets/?

Ei se ihan uusi ole, koska yritin ostaa lipun kyseisestä palvelusta jo puolitoista vuotta sitten.  Kaatui silloin siihen, että käyttämälläni pikkuasemalla ei ollut sopivaa lippuautomaattia lipun noutoon, tosin nyt näyttää sielläkin olevan. (Jos aloittaa matkan esim. Heathrow'n kentältä, tämä ei ole ongelma, vaan ei tuolla keikalla ollut optio...)

Systeemi toimii siis niin, että lippu tilataan netistä ja tulostetaan aseman lippuautomaatista (vrt. VR:n maatista noudettava e-lippu). Näin:

"Self-service Tickets Explained   
You can book your journey on the web and collect your tickets at a Self-service Ticket machine.

All you need is the credit or debit card used to book your ticket(s) and your unique Collection Reference Number.

Insert your card, key in your Collection Reference Number and your tickets will be dispensed. It really is that easy!"

Huomatkaa siis, että lipun ostamiseen käytetty luottokortti pitää myös ottaa mukaan. Maattilistaus löytyy samalta sivulta kuin ylläoleva lainaus, http://www.thetrainline.com/Buy_Tickets/Delivery/fast_ticket_information.asp?

Itse tulostettavat e-liput ovat tulossa joillakin yhtiöillä, mutta eivät vielä ole Trainlinellä saatavilla, ks. http://www.home.thetrainline.com/product_and_innovation.shtml


Sain palvelun linkin paikalliselta kaverilta, joka käytti sitä ahkerasti, joten sitä selvästi pidetään toimivana vertailu- ja ostosysteeminä. Käytän itsekin paljon aikataulujen selvittämiseen, tuntuu olevan laajin noissa junissa.

Huom! Jos ostaa lipun kovin aikaisin, kannattaa tarkistaa aikataulu lähellä lähtöaikaa, varsinkin jos reissaa viikonloppuna, koska silloin tehdään paljon korjaustöitä ja korvataan junia busseilla, jolloin matkat hidastuvat ja muuttuvat. (nimim. onneksi sain lopulta kyydin, muuten olisi kahden junan sijasta otettu kolme bussia ja yksi juna...)

27
Yleinen / Vs: Ulkomaiset ATM-palvelumaksut
« : 13.01.2010, 11:45:46 »
Maksut saattavat vähän vaihdella kortista toiseen, mutta noin se suunnilleen menee.

Lunttasin pikaisesti, että omilla korteillani menee seuraavasti:

Nordea Mastercard sekä Nordea Visa, EU:n ulkopuolella: 2 eur + 2,5% nostosummasta (euroihin muunnetusta summasta)

S-Pankki: "Nostaessasi muita valuuttoja Visa Debit-kortilla maksavat nostot 2 € + 2,5 % noston määrästä. Visa Credit-kortilla tehdyt euromääräiset käteisnostot maksavat 1 € + 2% noston määrästä, valuuttamääräiset nostot maksavat 2 € + 2,5 %." (http://www.s-pankki.fi/henkiloasiakkaat/asiakaspalvelu/Usein_kysytyt_kysymykset/kortit_luotot/fi_FI/kortit/)
[Hmm... Euromääräiset nostot kannattaa siis aina tehdä Nordean Visalla, silloin menee vain euro per nosto...]

Diners tapansa mukaan ryöstää enemmän, mutta sillä onkin minulle ihan eri funktio:
"Käteisautomaateista tehdyistä nostoista perimme 4 % palkkion." (http://www.dinersclub.fi/DOF/Services/CurrencyService/Default.aspx)
Eli siis nosta tonni Dinersilla ja maksa 40 eur kuluja - ja lisäksi häviät todennäköisesti kurssissa, koska useimmiten Visan/Masterin vaihtokurssi on käyttäjälle edullisempi kuin Dinersin.Jos tililtä meni 20 eur enemmän kuin nostit ja kyseessä oli ns. normaali kortti hintaluokassa 2 eur + 2,5%, niin nostosumma pitäisi olla euroina luokkaa
20 eur = 2 eur + 0,025*x
18 eur = 0,025x
x = 18/0,025 eur = 720 eur

Jos meni edes oikealle hehtaarille, niin asiat ovat niin kuin niiden pitää. Ja kuten edellä huomautettiin, isomman summan nostaminen kerralla on ihan järkevää siinä mielessä, että kiinteän kahden euron kulun vaikutus on prosentuaalisesti pienempi.


Muoks: Kävin kaivamassa Dinersinkin hinnat esiin.

28
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: St. Pete - 5 viikkoa
« : 20.12.2009, 16:08:46 »
Käytäntö on kuitenkin täysin toinen: JFK:n -reittiä kun lennetään uusilla A330:llä ja taisipa olla niin, että ensimmäinen uusista Airbusseista laitettiin juuri tuolle Nycin siivulle.
Jos se Airbus, jolla lensimme vuosi sitten, oli Finnairin uusinta kalustoa, niin täytyy jatkossakin ilmeisesti jättää kotimaisen yhtiön kaukolennot väliin. Tai ainakin tarkistaa sekä "seat pitch" (mikäs se on? istuinten etäisyys toisistaan? Istumatila?) että istuinten leveys ennen lippujen varaamista...
Siis toki turistiluokka on aina turistiluokka, mutta olisi ihan kiva, jos penkkiin mahtuisi muutenkin kuin kyynärpäät sylissä ja polvet suussa. Toki koneet vaihtuvat aika tiuhaan tahtiin, ehkä tuota ei olisi tänä vuonna tarvinnut enää kokea!

29
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: St. Pete - 5 viikkoa
« : 20.12.2009, 10:55:01 »
Sitten noin muuta asiaa:
a) miten läppärin käyttö lentokoneessa? Lennän Finnairilla Yhdysvaltoihin suoraan Helsingistä. Siinä on matkaa ja olen todella huono matkaamaan ja inhoan paikallaan istumista reissaamisen takia ellei oo jotain tekemistä. IT-ihmisenä toki ois tekemistä koneen ääressä mikäli sitä saa lentokoneessa käyttää.
Läppäriä ja muita elektronisia laitteita, joissa ei ole radiolähetintä, saa käyttää, kun kone on lentokorkeudessaan. Eli siis ei nousun eikä laskun aikaan, mutta muuten kyllä. Yleensä antavat sellaisen "saa käyttää kun turvavyön merkkivalo on sammutettu"-ohjeen (mutta joskus valo voi olla päällä möykkyisen kelin takia ja silti saa). Jos aiot pitää läppärin ääniä päällä (esim. katsoa leffaa), ole kiltti kanssamatkustajille ja ota kuulokkeet mukaan....


Lainaus
b) minkälaista tilaa on esim jaloille Finnairin lennolla? Koneena on Airbus Industrie A330-300. Pituutta on 185 ja hartiatkin ovat pentele kasvaneet puuroa syödessä.
Jos tuo on sama kuin millä lensimme vuosi sitten marraskuussa, niin herra 190 senttiä ei ollut erityisen tyytyväinen oloonsa. On lennetty väljemmilläkin... Teoria on, että Finski pistää kaikki kivat uudet koneet itäliikenteeseen ja tuota HEL-JFK -väliä lennetään sitten vanhemmalla kalustolla. Parempaa palveluakin on nähty, vaikka ruoka ja juoma olikin ihan asiallista.

 
Lainaus
Entä nukkuminen... Kannattaako ottaa sellanen "haistakaa p kaikki muut matkaajat. minä nukun nyt ja kuorsaan kuin eläin!"-asenne päälle? :) Eareista meinaavat, että eivät ole lentokoneessa hyvä idea ilmanpaineen takia ja saattaapi korvia särkeä?
Sen verran pyytäisin huomaavaisuutta, että anna penkin selkänojan olla pystyssä ruokailun ajan, muutan voi takanaistujalla olla ruoat sylissä (varsinkin tuossa Airbusissa). Niin ja jos tosiaan aiot nukkua koko keikan ajan, älä ota käytäväpaikkaa ainakaan ikkunanpuolelta. Tai oleta, että vieressäistuja joko herättää tai kiipeää ylitsesi halutessaan vessaan (nimim. inhoaa loukkuun jäämistä).
Kuorsaaminen ei ainakaan minua haittaa, tönin sitten, jos vieruskaveri alkaa kallistua omaan syliin.

Ilmanpaine ei lentokorkeudessa juuri vaihtele, jos ei jouduta väistelemään jotain turbulenssialuetta tms. Itse suosin iPodia ja siinä in ear -kuulokkeita, ne vaimentavat aika hyvin koneen ja kanssamatkustajien metelin ja antavat kanssamatkustajille vinkin siitä, että en ole keskustelutuulella (nääs kun kuulokkeissa on naru, niin ne näkyvät paremmin kuin pelkät korvatulpat).
Koska varsinkin iän karttuessa on valo alkanut häiritä ja matkakumppanilla on taipumustua lukea yölennon läpikin, kun ei saa nukuttua, kuuluu varustukseen myös yksinkertainen maski, jolla voi pitää pahan maailman valonsäteet loitolla. Se parantaa unen laatua hämmentävän paljon...


Lainaus
Mites alkoholin käyttö? Aiheuttaako mahdollinen päihtyminen ongelmia USA:n päässä? :D Ei toki aikomus ole, mutta matka saattaa tehdä tepposia ja ei tiedä mitä tapahtuu. Reissu ainaki maittais paremmin ku aika menee nopeemmin pienessä sievässä.
Finskillä et luultavasti pysty päihtymään kovin pahasti, vaikka yrittäisitkin. Kaukolennoilla taitaa jatkossakin saada mietoja ilmaiseksi, mutta vahvemmista joutuu maksamaan.
Oman terveytesi ja turvallisuutesi takia en kyllä suosittele yrittämistäkään - ja ainakin vedä riittävästi vettä alkoholin kanssa. Kaukolennoilla kuivuu muutenkin ihan älyttömästi (suositus on 2 dl vettä per tunti) ja siihen kun lisää alkoholin, voi seurannut rapula olla - noh - elämyksellinen. Eikä taatusti helpota maahantulojonotusta ja uudessa kaupungissa selviämistä. Ja voivat ne nirppailla maahantulossakin, jos ei käyttäydy ihan "normaalisti"...


Lainaus
d) Vakuutus pitänee hommata. Omat vakuutukset on Pohjolassa ja sieltä otin vaihto-opiskelua vartenkin moisen. Onko näissä kilpailutusmahdollisuuksia tai oisko muuten jotain mitä ois hyvä tietää? Olen melko uuvelo näissä byrokraattisissa asioissa.
Voi kilpailuttaa toki. Jatkuva matkavakuutus on yleensä kertavakuutusta halvempi. Lue pieni präntti hyvin: onko matkustajavakuutus, onko matkatavaravakuutus, mitä vakuutus korvaa esim. matkalaukun kadotessa, mihin määrään korvataan sairaalakuluja, mitä urheilulajeja/harrastuksia vakuutus ei kata, jne jne. Kun parin yhtiön ehdot lukee, alkaa olla aika hyvin kärryillä.


Lainaus
e) Toki lentokentällä JFK:lla tulee kyselyä sitten mitä maassa jne. No kyseessä on valmistumisen jälkeinen pieni juhlistus ja rahaa nyt ei välttämättä oikeesti ole ihan sen 5 vko ajaksi, mutta liekö riittää mikäli sanoo vaikka "I graduated so I'm rewarding myself by traveling to USA.". Tosta jos vois ymmärtää, että on rahaa :D
Kyllä sitä rahaa oikeesti tarvittaessa sitten on. Todentaminen taas on hieman vaikeampaa ihan sillä sekunnilla :)

Minulta ei ole koskaan kysytty rahaa, ei edes silloin 18-vuotiaana, kun menin leirille töihin kesäksi ja oli taskussa suunnilleen paluulippu. SE puolestaan onkin sitten tärkeä. Jos paluulippu on, matkavakuutus on ja reissun tarkoitus on "holiday" ja majoituspaikka on "staying with a friend", niin sen luulisi riittävän aika pitkälle.

Sitä paitsi kyllä on minullakin vastaus lähinnä "ei oo cashia, on luottokortti" - käteistä ei ollut mukana juuri enempää kuin mitä kotimaassa kuluu, kaikki isommat kulut voi panna kortille.PS. St Petessä kannattaa ihan oikeasti käydä Dali-museossa, vaikka taide ei keskimäärin niin hirveästi nappaisikaan. Ei itse jaksettu harrastaa kuullunymmärtämistä tarpeeksi, mutta jos englanti sujuu, kannattaa odottaa seuraavan opastusryhmän lähtöä, saa vielä enemmän irti maalauksista.

30

Ja varmuuden vuoksi selväkielisenä tähän: Tuomioistuin katsoi lakon olevan laiton siitä äänestettäessä tehtyjen muotovirheiden takia. Näin ollen lakko peruuntui.

Tai ainakin lykkääntyi, mutta vuoden vaihteen reissut ovat itse kullakin turvatut. Kuten British Airways sanoo sivuillaan:

"CABIN CREW STRIKE - CALLED OFF

We are delighted for our customers that the threat of a Christmas strike has been lifted by the court.
It is a decision that will be welcomed by hundreds of thousands of families in the UK and around the world.
All our flights are operating as normal."
Lähde: http://www.britishairways.com/travel/strike-ballot/public/en_gb

31
Lentomatkustus / Vs: Vammaisalennus eri lentoyhtiöillä?
« : 15.12.2009, 23:47:30 »

Finnairilla näyttää olevan kotimaan lennoilla jonkinlainen mainitsematon alennus (ehkä tuon VR:n hinnoittelun takia):
Lainaus käyttäjältä: Finnair
Liikuntarajoitteisen matkustajan avustaja saa kotimaanlennoilla alennusta lennon hinnasta. Saattaja voi varata menopaluulipun samoille lennoille avustettavan kanssa, palata seuraavalla mahdollisella lennolla tai ostaa yhdensuuntaisen matkan.
Lähde: http://www.finnair.fi/finnaircom/wps/portal/finnair/TravelInfo/SpecialServices/TravellingIsForLife/fi_FI?#

(Vilkaisin myös toista kotimaista eli Blue1:ia, ei näyttäisi olevan alennuksia.)

Muuten rahallinen tuki taitaa yleensä rajoittua siihen, että pyörätuolit (jopa sähkökäyttöiset, jos se vain ikinä saadaan koneeseen mahtumaan) kuljetetaan ilmaiseksi matkatavarakiintiön ulkopuolella. EU-kentille lentäviä yhtiöitä velvoittaa EU-määräys 1107/2006, mutta siinä kerrotaan vain siitä, millaista apua on oikeus saada eikä tuo avustajan lipun edullisuus kuulu listaan.
SAS:lla on aika hyvä sivu asiaan liittyen: http://www.flysas.com/en/fi/Travel_info/Special_needs/Medical_needs/PRM/

32
Lentomatkustus / Vs: British Airways
« : 15.12.2009, 22:38:52 »
Juu, eli tässä siis vaikuttaa ainoastaan se asia, istutko BA:n koneessa (jonka hlökunta lakkoilee) vai jonkun muun yhtiön.  ;)
Just näin. Kriittinen tieto on se, mitä lentolipussa lukee kohdassa "Operated By" (jos mitään). Jos sellaista kohtaa ei ole, lento on sen yhtiön, jonka lentonumero lipussa on. Jos kyseinen kohta on ja siinä lukee "Operated By British Airways", on matkustajalla ongelma nyt joulun ja uudenvuoden aikaan (esim. Finnairilta ostettu lippu Lontooseen voi olla tällainen). Jos kyseinen kohta on olemassa ja siinä lukee niin kuin minun vuoden vaihteen lipussani eli lentokoodi on BAxxxx ja alla "Operated By Finnair", ei ole mitään ongelmaa [BA ei taida edes liikennöidä kyseistä reittiä omilla koneillaan, ostaa vain tuoleja Finskiltä]. Joskus vain on niin, että ostamalla lennon toiselta yhtiöltä voi säästää isonkin kasan rahaa ja tällöin lennon koodi on tosiaan eri kuin operoivan yhtiö.

British Airwaysin lentokoneet eivät siis lennä siksi, että matkustamohenkilökunta on lakossa. Koska matkustajahenkilökunta on olemassa paitsi matkustajien mukavuuden myös turvallisuuden takia, ei koneeseen saa ottaa matkustajia, jos matkustamohenkilökuntaa ei ole tarpeeksi. Tällä kierroksella (kuten myös Finnairin äskeisen lakon aikaan) merkitystä on vain sillä, minkä yhtiön koneessa ihan fyysisesti istuisi siinä vaiheessa, kun reissuun lähtee. Samalla lennollahan voi olla neljäkin eri numeroa/koodia, joista kolme on codeshare-koodeja ja neljäs lennon operaattorin koodi...

33

British Airwaysin matkustamohenkilökunta on lakossa joulun ja uudenvuoden, lakko ja lakkopäivät varmistuivat eilen. Lakko koskee niitä henkilöitä, joilla on BA:n operoimat lennot (noin puolet HEL-LHR -lennoista), BA:n koodilla ostetut muun yhtiön lennot eivät ole vaarassa.

Lakosta lisää: http://www.britishairways.com/travel/strike-ballot/public/en_gb sekä http://www.britishairways.com/travel/statement/public/en_gb

BA joustaa lakon takia mm. lentolippujen siirtoehdoissa ja yrittää järjestää korvaavia lentoja tarpeen tullen:
Lainaus käyttäjältä: British Airways
Customers who are booked to travel between 22 December 2009 and 2 January 2010 and for 48 hours on either side of those dates who would like to take their flight at a different time can change to another BA flight departing in the next twelve months at no charge.

If a customer’s flight is actually cancelled because of industrial action, we will offer them the option to refund their ticket, rebook on to a different flight or reroute their journey on another BA flight.
Tämä ja lisää: http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_gb?p_faqid=3917

Tämä on tietysti myös tärkeää huomata, jos lippu on ostettu esim. Ebookersilta tai Kilroylta: "All customers who have booked through travel agents are asked to contact them directly." ( http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_gb?p_faqid=3917 )

[Puuh, omassa lentolipussa lukee "Operated by Finnair", kerrankin kävi munkki...]

34

Jotkut kentät taitavat nipottaa nesteitä tai soseita sisältävistä konvehdeista, mutta Suomen ilmailuhallinnon sivuilta en kyllä löytänyt mitään niiden kieltämisestä. Tavallinen suklaalevy lienee kuitenkin olla sen verran kiinteä, että se menee läpi.

Lainaus käyttäjältä: ilmailuhallinto
Mikä on neste?

Asetuksen tarkoittamia nesteitä ovat:
mm. juoksevat ja jähmeät seokset, geelit, tahnat ja voiteet, kuten esimerkiksi hammastahnat, roll on -deodorantit, hiusgeelit, juomat, keitot, siirapit, geelimäinen huulipuna, hajuvedet, partavaahdot ja aerosolit.
Nesteiksi lasketaan myös kaikki pakastetut tuotteet.

Asetuksen tarkoittamia nesteitä eivät ole:
mm. kiinteä huulipuna, huulirasva, stick-deodorantit, lääketabletit ja jauheet.
Lähde: http://www.ilmailuhallinto.fi/Nesteiden_kuljetus

Tavallisimpien suomalaisten suklaalaatujen kanssa pääsee helpolla ainakin Helsingistä lähdettäessä, koska Fazerin suklaalevyjä ja konvehtirasioita (ml. salmiakkisuklaa...) saa Helsinki-Vantaan myymälöistä, jolloin ostetaan vasta lähtöselvityksen jälkeen eikä tule turvatarkastusmurheita eikä paino-ongelmia. Eivätkä ole ainakaan kalliimpia kuin kaupassa, jos ei paljon halvempiakaan. [Eikä niitä kyllä myöskään pakata sinetöityyn pussiin vaihtoa varten niin kuin EU-alueen lentokenttämyymälöistä ostetuille viinaksille tehdään.]

35
Iso-Britannia / Vs: Manchester
« : 28.11.2009, 18:01:29 »
Vai olisiko fiksumpaa napata auto alle ja kierrellä lähialueita koluen, kun tosiaan kiinnostaa enemmän 'paikkojen näkeminen/kokeminen'? :)
No ainakin tunnin-puolentoista ajomatkan päässä on runsaasti sitä nähtävää ja kokemista: Pohjois-Wales linnoineen ja rantakaupunkeineen, raja-alueen hienot historialliset kaupungit Chester ja Shrewsbury, järvialue, Penniinit (esim. Saddleworth Moor ihan Oldhamin vieressä), Peak District...
Jos haluaa tehdä jotakin sellaista, mitä paikallisetkin, kannattaa etukäteen selvittää vaikka noita Penniinien kävelyreittejä, esim. Saddleworth Moorilla on helppoja ja vaikeita reittejä, pelkkää kanavanlaitaa (=helppo homma) tai mäkeä ylös alas (=vaatii kuntoa, suunnistustaitoa ja kunnon kengät), pubikävelyitä (aamupäiväolut, lounas, iltapäiväolut...) tai ihan nummea vaan. Paikalliset turisti-infot auttavat näissä, samoin vuokramökeistä ja B&B-paikoista löytyy usein karttoja hyllystä.


Jos teollistuminen kiinnostaa, niin tuolla alueella on todella paljon siihen liittyviä juttuja, kuten kanaalinähtävyyksiä (Pontcysyllten akvedukti, Anderton boat lift ja sitten se yksi pitkä tunneli, jonka nimeä en muista - sekä Ellesmere Portin kanaalivenemuseo), edellä jo mainittu oiva museo MOSI, lähiseudun toimivat tekstiilimuseot Burney'ssä ja jossain Ramsbottomin nurkilla [voin kaivaa nimet myöhemmin; toisessa kehrätään lankaa 1800-luvun koneilla, toisessa kudotaan siitä kangasta], muistaakseni Blackburnissa on höyrykonemuseo ja sitä rataa... Niin ja Nantwichissä on kivalta kuulostava suolamuseo, joka on vielä tsekkaamatta.
BTW, National Trustilla on ihan Manchesterin lentokentän kupeessa Quarry Bank Mill (se on siis kirjaimellisesti saman tien varressa) ja vähän kauempana saman aikakauden Dunham Massey, jossa tuli joskus käytyä, kun lennon lähtöön oli vielä aika monta tuntia aikaa.


Yksi "perinteinen" tapa tappaa aikaa lentokentän läheisyydessä ennen iltalentoa on mennä Trafford Centren ostariin maleksimaan, vaikka aika vaatepainoitteinenhan se on (kaapissani on useita Monsoonin alevaatteita muistona näistä retkistä...). Jos kehätie vetää, lentokentälle menee tuolta vartti, ruuhkassa ehkä 30 minuuttia, ellei jumita ihan älyttömästi.


Aijuu, jos lähtee Peak Districtin uumeniin, niin Blue John Cavern (ja kumppanit) eivät ole yhtään hassumpi vierailukohde, luolassa on lisäksi aina samanlainen sää...
http://www.bluejohn-cavern.co.uk/
http://www.bluejohnstone.com/

36
Iso-Britannia / Vs: Manchester
« : 28.11.2009, 17:43:37 »
Lähialueilla pelaa useita seuroja Premieressa, Champioshipissä ja alemmissa sarjoissa joten jalkapalloa pääsee katsomaan vaikka ManUn peli ei onnistuisikaan.
...ja kannattaa muistaa, että mestaruussarjan (Championship/kakkostaso) jalkapallostadikat ja seurat ovat monet ihan valioliigatasoa (ja futis paljon parempaa kuin Suomen veikkausliigassa). Ja onhan Mansessa toki se sininenkin puolisko eli Man City. Valioliigafutista on lähiseudulla myös Wiganissa, Boltonissa, Liverpoolissa (kaksi seuraa) ja Burnleyssä. Alempien tasojen tunnelmaa voi hakea vaikka Prestonista, Oldhamista tai Stockportista - alasarjojen stadikoilla on usein vielä seisomakatsomokin tallessa ("paddock") ja siellä on sitten vähän toisenlainen tunnelma. Tosin kannattaa mennä sinne ajoissa, että saa nojailupaikan...

37
Tosin varmaan nämä kansainväliset kaupparatsutkin näkevät enimmäkseen yritysten neukkareita, lentokenttiä ja hotelleja.

Näin olen minäkin ymmärtänyt vierestä seuranneena: reissuun lähdetään sunnuntai-iltana tai maanantaiaamuna, päivät täyttyvät asiakaskäynneistä, illat raporttien kirjoittamisesta sekä esitysten ja tarjousten valmistamisesta, hyvällä tuurilla pääsee viikonlopuksi kotiin eli voi ottaa perjantaille paluulennon. Kaukomaiden kaupparatsujen kierrokset kestävät kaksi tai kolme viikkoa, mutta silloin painetaan osa viikonlopustakin töitä, kun ei välttämättä ole muutakaan tekemistä. Lentomatkat ja lentokenttien odotusajat käytetään myös tietokoneen naputtelemiseen tai nukkumiseen, koska mitä suuremman osan hommista saa tehtyä reissun aikana, sen vähemmän tarvitsee tehdä kotiinsaapumisen jälkeen - kas kun toimistolla odottavat sitten ne viikon tai kahden poissaolon aikana kertyneet laskut, lehdet sun muut.

Ehkä kannattaa ainakin valita ala, jossa asiakkaat ovat suurkaupungeissa tai muuten ns. sivistyksen ääressä eikä sellaisilla paikkakunnilla, joissa joko ei ole suotavaa liikkua ulkona tai ei ole mitään, minne mennä. Jos myyt laitteita tehtaaseen, saatat päätyä kökkimään jossakin vierasmajassa tehtaan kyljessä eikä siellä välttämättä ole edes paikallista asutusta.

Näyttää myös siltä, että ne, joilla on yli 100 matkapäivää vuodessa, eivät juuri välitä vapaa-ajalla enää matkustaa kuin perheen painostuksesta. Eli kun poissa on tarpeeksi, olisi kiva olla joskus kotonakin.


Tänä vuonna tuli 10 matkapäivää työn puitteissa ja totesin, että se riittää oikein hyvin allekirjoittaneelle. Taksissa ajamisen ja hyvien hotellien hohto alkaa kalveta aika nopeasti ja melko pikaisesti alkaa ottaa päähän myös se, että ei ole juurikaan oman aikataulunsa herra (niin kuin vapaa-ajan matkoilla). Sinänsä tykkään esim. lentää yksin, mutta kun sitten menee jonnekin konferenssiin, niin päivähän on aamusta iltaan täynnä ja pitäisi vielä olla viksu ja vilmaattinen koko päivän ajan. Myyntihommissa päivän aikatauluttavat asiakaskäynnit ja kuulemma on päiviä, jolloin aamiainen jää ainoaksi kunnon ateriaksi (ja siksi se kannattaa aina syödä, maksoi mitä maksoi ja vaikka olisi kuinka tiukka aikataulu).


Jo vuosia sitten ensimmäinen työmatkani suuntautui Dubliniin. Ja toinen kahta vuotta myöhemmin samoin. Näin lentokentän, taksin, pari toimistotaloa, yhden henkilökuntaruokalan ja yhden ravintolan. Kaupunki olisi aivan yhtä hyvin voinut olla Frankfurt tai Amsterdam tai Tukholma tai Espoo, vain työpaikkaruokana ruokalista ja ruoka-ajat vaihtuvat; joskus pitäisi mennä Dubliniin katsomaan, millaista siellä oikeasti on...
Silloin minulle selvisi työmatkustamisen koko raakuus ja totesin, että eipä se niin cool sitten ollutkaan. Paikallaanpysyvä duuni, josta saa riittävästi liksaa, että on varaa matkustaa joskus vapaa-ajalla, on ihan varteenotettava vaihtoehto sekin.


Toki kukin taaplaa tyylillään ja monet myyntihommissa olevat tykkäävät oikeasti työstään ja siitä reissaamisestakin. Mutta ei se tosiaan ihan samanlaista touhua ole kuin omalla ajalla matkustaminen!


Muoks: Myös matkalaskujen tekeminen on kakkaa hommaa, jok'ikisestä kuitista täytyy pitää kiinni ja tehdä selvitys siitä, kuka teki, mitä teki, kenen kanssa teki ja miksi teki. Työmatkustamiseen liittyy paljon enemmän "jälkihommia" kuin vapaa-ajan matkoihin, jotka ovat ohi sillä sekunnilla, kun laukut on purettu ja pyykit pesty!

38
Lentomatkustus / Vs: Vaihtoajoista taas
« : 21.10.2009, 15:13:43 »
BA:n sivujen mukaan joudut silti itse siirtämään matkatavarasi - mutta täällä sitten onkin kaikki tarpeellinen. Vaihtoaika on tosiaan riittävä, jos lennot ovat edes sinnepäin aikataulussa:

Lainaus käyttäjältä: British Airways
Connecting between Heathrow and Gatwick

London Heathrow and Gatwick airports are located approximately 30 miles apart and there is a bus service which you can use to travel between the two.

    * The minimum connecting time between Heathrow and Gatwick is 3 hours.
    * This includes a bus journey of between 1 and 1½ hours.

Arriving in London

    * When you arrive at either Heathrow or Gatwick airports, please follow signs to Arrivals and Baggage Reclaim.
    * You must collect all your baggage and take it with you to the next airport.

Sekä

Lainaus käyttäjältä: British Airways
Arriving at your connecting airport

    * Leave the bus at your terminal of departure. Please listen to the driver announcements for which terminal you are approaching. Please remember to collect your baggage.
    * Go to the check-in desks for the airline that you are travelling with for your onward journey.
    * If you are travelling with British Airways, and already have a boarding card for your onward flight, use our Fast Bag Drop facilities to deposit your checked baggage.
    * If you do not have a boarding card, you will need to obtain one from a British Airways check-in desk.


Kannattaa lukea tämä sivu huolellisesti: http://www.britishairways.com/travel/airpflcnxlhrlgw/public/en_gb


Näköjään eivät ole laittaneet mitään lisätietoja busseista, aikataulut ja hintatiedot löytyvät National Expressin sivuilta: http://www.nationalexpress.com/coacheslanding.aspx
Lähtöpisteeksi Gatwick airport ja kohteeksi Heathrow airport ja jo alkaa löytyä.

39

Punakaiki on yhtä kuin muutama talo tienvarressa, hotelleja on varmaan yhtä paljon kuin yksityisiäkin taloja. Eikä sinne ja sieltä pääse kuin sitä yhtä tietä, ellen ihan väärin muista. Eli siellä tuskin on mitään vuokraamoa.

Sen sijaan Greymouth on ihan kaupunki, sinne voinee palauttaa. Mutta kuten useimmissa maissa, auton palauttamisesta eri paikkaan voi joutua maksamaan aika reilusti suhteessa noin lyhyen vuokrauksen hintaan.


Varmaan kannattaa aloittaa selvittämällä, mitkä vuokraamot ovat läsnä Greymouthissa ja lähteä siitä liikenteeseen. Pictonissa ovat varmasti kaikki!

40
Lentomatkustus / Vs: Vaihtoajoista taas
« : 21.10.2009, 14:11:40 »

USA käyttää "first point of entry"-periaatetta eli maahantulomuodollisuudet hoidetaan jo Chicagossa. Mukaanlukien matkatavaroiden tullaus.

(Aika samantapaiset lennot on itselläkin varattuna, Helsinki-LHR-Chicago-Orlando, mutta vaihtoaikaa on kummallakin kentällä pari tuntia.)


Lontoon vaihdossa kannattaa muistaa, että passintarkastus hoidetaan jo Helsingissä ja kun lennot ovat samalla lipulla, matkatavarat hoituvat Chicagoon asti - joten Lontoon vaihtoaika riittää kyllä, Chicagosta en olisi niin varma. Jos Lontoossa on turvatarkastus, se on todennäköisesti portilla...

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 14