Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - faye

Sivuja: [1]
1
Terveys ja turvallisuus / Vs: Matkalla sairastuminen
« : 12.04.2008, 23:36:07 »

Dubaissa oli muutama vuosi sitten ramadan menossa ja illalla sitten puskettiin porukoiden kanssa johonkin paikalliseen katukeittiöön syömään perinneruokia. Vatsatauti sieltä tuli (Suomessa todettiin salmonellaksi), ja seuraavan yön aikana juoksin vessassa 10 - 20 kertaa. Omituista tässä taudissa kuitenkin oli se että oireet, (löysä vatsa), jatkui todella pitkään.. meni ehkä 9 - 12 kuukautta, että vatsa normalisoitui. En edelleenkään ole aivan varma että toimiiko tuo vatsa aivan normaalisti...  :(

Samansuuntaisia on kokemukset täälläkin tuosta kerrassaan mukavasta taudista. Kambodzasta tuli salmonella reilu puoli vuotta sitten, ja vieläkin vatsa reistailee. Alkuvuodesta lääkäri totesi että "voisit seuraavaksi matkustaa jonnekin vähän...vähemmän vaaralliseen maahan". Että semmosta. Mitähän ne vähän vähemmän vaaralliset maat mahtaa olla...?

Maitohappotabletit ne kyllä on maailman paras keksintö! Ovat pelastaneet useammankin kerran reistaavan vatsan. Eivät silti tuolla Aasiassa moisia tunne. Kun yritin ystävällisesti selvittää apteekissa mistä tavarasta on kyse, totesivat että " te ulkomaalaiset varmaan tarvitsette niitä kun teillä on siellä muualla niin paljon bakteereita. Me ei sellaisia tarvita." Että semmosta.  :)

2
Entäs mikä on tilanne Irlannissa telttailun suhteen?

3
Terveys ja turvallisuus / Vs: lariam/doksisykliini...?
« : 12.04.2008, 15:49:00 »
Vastaanpa tähän nyt vielä hieman lisää kokemusta malarialääkityksestä saaneena. Henkilökohtaisesti söin viime syksynä lääkärin käskystä lariamia estolääkityksenä malariaan Thaimaan ja Kambodzan reissun vuoksi. Onneksi tuli kokeiltua ennen reissua kun ei valmistekaan ollut entuudestaan tuttua. Sain suurin piirtein kaikki sivuvaikutukset ihottumasta ja hikoilusta paniikkikohtaukseen, onneksi kuitenkin Suomessa. Omalla kohdallani varmasti lääkkeen vaikutukseen vaikutti että en olisi alkuunkaan halunnut sitä syödä mutta lääkäriltä sen silti sain. Myös muut sivuvaikutukset painajaiset ja päivähikoilut mukaan lukien olivat tarpeeksi rassaavia, jotten vahingossakaan itse koskaan kokeile tabuja uudelleen. Eli jos sinulla on taipumusta esim. paniikkioireiluun, ei kannata edes lähteä kokeilemaan lariamia. Lääkärin ei siinä tapauksessa kuitenkaan edes pitäisi määrätä Lariamia, mutta koska suurin osa ei-matkailuun erikoistuneista lääkäreistä pitää sitä toimivimpana, sitä aina tarjotaan ja kirjoitetaan ensimmäisenä, jos matkailija itse ei asiaan puutu. Jos mitään vasta-aiheita lääkkeen käytölle ei kuitenkaan ole, kannattaa sitä käyttää jo hinta-laatusuhteen takia. Olen kuullut lukemattomia kommentteja siitä, miten hyvin lääke on toiminut. Ja myös itse vierästä seurannut kun matkatoverilla ei ollut ensimmäistäkään sivuoiretta kyseisestä lääkkeestä. Tottahan se on että lääkkeet lanseerataan ja pidetään markkinoilla jos suurin osa niistä hyötyy.

Lariamista päästyäni sain Malarone reseptin, mutta omaa tyhmyyttäni en hankkinut tabuja Suomesta tarpeeksi, joten jouduin paikan päällä reissussa turvautumaan doksisykliiniin. Aiheellista on tosiaan miettiä, mistä lääkkeet ostaa Suomesta vai ulkomailta. Itsekin törmäsin ensimmäisessä apteekissa tätiin, joka määräsi minulle estolääkitykseksi b-vitamiinia. No itse sitä en ostanut, mutta ei se apteekkari väärässä ollut vitamiinia tarjotessaan. Tropiikissa paikalliset käyttävät estolääkkeenä vitamiineja, koska vitamiien avulla vastustuskyky "vahvistuu" jolloin henkilö "sietää" paremmin malarisääsken levittämää pöpöä. Jos vastustuskyky on muutenkin heikko, kuten lapsilla ja vanhuksilla (jotka useimmiten sairastuvat malariaan) on suurempi riski sairastua. Toisaalta paikallisilla on erilainen bakteerikanta ja vastustuskyky paikallisia tauteja vastaan, turisti taas on täysin vieraalla maaperällä kroppansa kanssa. Tärkeää on myös muistaa, että vitamiinit eivät estä malariaa vaan toimivat yleiskunnon kohottajina. Thaimaan apteekeista saa kuitenkin aivan samanlaisia lääkkeitä kuin euroopastakin. Järki käteen tosin apteekin valinnassa, länsimaalaistyyliset apteekit esim. Boots ovat aivan luotettavia lääkkeiden suhteen. Doksisykliini oli doksisykliiniä mutta pillerit sisälsivät eri määrän lääkeainetta kuin esim. euroopan tabut. Eli oikea annostus kannattaa tarkistaa ja tarkkaan.

Doksisykliinin käyttöä voin muutoin kyllä suositella, ei esim. aiheuttanut minulle valoherkkyytä vaikka muuten vaalea hipiäisenä palan todella helposti auringossa. Antibioottina se ikävä puoli siinä tosiaan on että lääkettä pitää syödä päivittäin ja suhteellisen pitkään. Jos on herkkävatsainen, voi pitkä antibiootti kuuri tehdä hallaa elimistölle. Itse olen kärsinyt erinäisistä vatsavaivoista doksisykliinikuurin jälkeen, satuin tosin saamaan samaisella reissulla varsinkin ikävän salmonellan, mikä varmasti vaikuttaa asiaan. Antibioottina doksisykliini tosin samalla suojaa vähän muiltakin tropiikin loisilta ja pöpöiltä, joihin sitä käytettäisiin varsinaisena hoitona. Thaimaalaiseen sairaalapalveluun olin muuten melkein tyytyväisempi kuin Suomen vastaavaan. Jopa sairaalapastori kävi minua tervehtimässä. =)

Puhuttuani tuttavani kanssa joka sairasti malarian Afrikassa, en tosin enää suhtaudu ihan samalla tavoin malarian estolääkitykseen. Länsimainen perusjannu joka on hyvässä fyysisessä kunnossa eikä ole pitkäaikaissairauksia jotka jatkuvasti heikentäisivät yleiskuntoa, saattaa sairastaa malarian aika "vaivattomastikin". Siitä selviää hengissä! En toki tarkoita että olisin sitä itsekään tieten tahtoen hankkimassa ja aina on hyvä suojautua jos vain mahdollista. Mutta pidempien reissujen kohdalla on hyvä miettiä että tunkeeko elmistönsä täyteen aineita, jotka eivät voi varmuudella ehkäistä malariaa. Itse uskon että paras tapa valmistautua malariaa vastaan on pitää fyysisestä kunnostaan huolta. Ja eihän esim. niistä vitamiinien syömisestä mitään haittaakaan ole. Jos Lariami ei sovi kuten itselläni, uskon jatkossa lähteväni malarone "varopakettina" taskussa reissuun.

4
Thaimaa / Vs: Bangkokin uusi lentokenttä
« : 18.09.2007, 16:41:52 »
Larppa, eipä kestä. Tuollaista tietoa sitä itsekin täältä aina kalastelee.

Suvarnabhumista yleisesti voin kyllä antaa ihan positiivista palautetta. Homma tuntui toimivan ok, mitä nyt lentoyhtiöt taas kämmäilivät. Tilaa kentällä on ja paikatkin löytää suht helposti. Ruokamestoja tarjolla länsimaiseen ja paikalliseen makuun. Myös apteekki on 2 ja 3 kerroksessa.

Sellaista kyllä tuntuivat harrastavan että eivät departures puolella käsimatkatavaroiden/henkilöiden turvatarkastuksen jälkeen päästäneetkään varsinaiseen odottelu aulaan vaan eräänlaiseen välitilaan, jossa ei ollut esim. vessoja. Jos siis ryystää juuri ennen tarkastusta vedet nassuun, kannattaa varautua odotteluun...toisin kuin allekirjoittanut teki. En siis suosittele koneen odotusta ihan siinä portin edessä, kun ei tiedä missä joutuu odottelemaan. Ilmeisesti säästelevät uusien tilojen lattioita kulutukselta tai jotain kun ei tossa muuten mitään järkeä ole... Tosi voimakas ilmastointi myös siellä porttien edessä, todettu useassa kohtaa kenttää.

No tälläistä nippelitietoa taas vähän lisää lentokenttämatkustamisesta.  :D

5
Thaimaa / Pai / pohjois-thaimaa
« : 17.09.2007, 23:32:04 »
Lainaus käyttäjältä: "tonppa"
Jouluksi suuntana pohjois-thaimaa ja Chiang Mai tulee todennäköisesti olemaan tukikohtana. Haluaisin kovasta parin kolmen päivän safarille norsuilemaan, jokilautalle ja paikallisia kyläheimoja tutkiskelemaan. Osaisiko joku antaa hyviä vinkkejä, joilla välttää pahimmat turistirysät ja -massat. Entäs mikä reissunjärjestäjä olisi suositeltavin? Googlaamalla niitä löytyy vino pino...


Itse olin viime kuun puolessa välissä Chiang Maissa trekkailemassa juuri 3 pvän reissulla. Suhteellisen laajan hinta-laatu vertailun lopuksi päädyttiin valmiiseen reissuun vaikka aluksi oli tarkoitus ottaa oma opas, mutta onni onnettomuudessa, löysimme varmasti koko pohjois-thaimaan aidoimman oppaan!

Halusimme nimenomaan jotakin puistokävelyä vaativampaa ja lisätoiveena oli ettei muita trekkaajia majoituspaikkoja lukuunottamatta kauheasti tulisi nähtyä ja ryhmä olisi tarpeeksi pieni (oli 7+opas). Lisäpakettina settiin kuului norsuilla ratsastusta, vierailu pitkäkaulaheimossa, "koskenlaskua" ja bamburaftingia. Hinta 2369b. Trekkaus itsessään oli tarpeeksi rankkaa, koska esim. ensimmäisen päivän satoi kaatamalla. Kävelimme polkuja mutta vastaantulijoita ei ollut. Majoitukset oli paikallisissa heimokylissä joista valitettavasti toinen oli hieman lavastettu (tarkkaa silmää ei huijaa, mutta voi mennä täydestäkin), mutta toinen sen sijaan aito (yöpymisestä jne. tulevat rahat myös menivät oikeaan taskuun). Paikoissa yöpyi saman yhtiön muita trekkaajia, mutta ei meitä silti liikaa ollut. Norsuratsastus oli ok (paremmin pidettyjä norsuja kuin monissa muissa paikoissa), koskenlasku oli liian lyhyt mutta sen saa valita pidemmäksikin jos ei halua vierailla pitkäkaulojen luona, ja bambulautta rafting ihan ok. Jos pitkäkaulojen luona haluaa vierailla, kannattaa mennä itsenäisesti. Trekkaus itsessään ei siis hirveästi eroa jos kyselee useammista paikoista, mutta itse nirsona sain tällä hinnalla kuitenkin vastinetta rahoilleni. Oppaamme kohdalla olimme myös ensimmäiset suomalaiset ja oli kuitenkin tehnyt hommaa jo jonkin aikaa. Oli itse paikallisesta karen heimosta ja tunsi paikat hyvin. Ruoka taivaallista kotiruokaa! Englantia puhuttiin ja myös ymmärrettiin. Ja jos oikeasti halusi tutustua, opaskuoren alta löytyi todellinen persoona jonka vuoksi lähden Chiang Maihin uudelleen. En toki voi kieltää etteikö ilmassa olisi ollut rahastuksen makua, mutta vain yrityksen suunnalta, mutta silti meno oli tasokkaampaa kuin muissa kuulemissani paikoissa.

Jos siis oikeasti haluat löytää tuosta trekkaushelvetistä jyvän akanoiden joukosta, neuvoisin sua seuraavasti: a) hankkiudu Chiang Maissa Moon Muang roadilla noin soi 7 kohdalle KK Travels nimiseen matkatoimistoon ja kysy kolmen päivän trekkauksia joiden vetäjinä toimivat Panda toursin pojat. Vaihtoehto b) hankkiudu suoraan Pandan toimistolle (osoitetta en muista, löytyy kyselemällä) ja kysy suoraan Mr Smithia oppaaksi (joka tekee myös pyynnöstä yrityksen ulkopuolisia trekkauksia). Mikäli haluat koota oman porukan, kannattaa Smith varata jo hiukan etukäteen... :wink:

Niin ja vielä sellainen vinkki että jos oikeasti haluat seikkailua reissuusi, valitse trekkauskohteeksi Chiang Main pohjoispuoli, ei eteläpuoli. Etelässä maisemia mutta suurin osa oikeista off beaten track menostoista on pohjoisessa.

Jos päädyt tuonne niin kerrohan terveisiä!

6
Thaimaa / Vs: Bangkokin uusi lentokenttä
« : 17.09.2007, 21:46:43 »
Suvarnabhumilla nukkumisesta kun tuli juttua niin itse satuin tuossa muutama viikko sitten punkkaamaan departures puolella oikein mukavasti. Muistaakseni 2 kerroksessa (sama kerros missä safkamestat) kummassakin päässä on mukavan rauhallista käytävätilaa jossa voipi sujuvasti nukkua sharongin alla kuten allekirjoittanut. Ystävällinen huumebeagle tosin kävi haistelemassa nukkujien naamat ja kamat, mutta muuten sai tuijotuksia lukuunottamatta olla rauhassa. Myös rauhalliset vessat ihan vieressä. Arrivals puolesta sen sijaan en osaa sanoa...muistaakseni siellä ei kovin montaa penkkirykelmää ollut. Ainakin osalla lennoista ulostulo eli matkalaukkuhihnat oli kuitenkin suhteellisen lähellä tuota 2 kerroksen paikkaa. Suhteellista tietenkin että mikä nyt on lähellä tuon kokoisella kentällä ... :lol:

Jos ei budjetti ole järin tiukka, voi kentällä mukavasti popsia aamupalaa. Muuten neuvoisin varaamaan etukäteen ainakin jotakin ruokaa mukaan, koska ostamalla kahvin ja leivän ainakin itse sain helposti tuhlattua koko päivän ruokabudjetin verran. Departures hallin yläkerrassa oleva foodloft on myös todella hinnakas, ei ehkä kannata eksyä... Suurin osa liikkeistä avautui 06.00 mutta joitakin ruokapaikkojakin oli muistaakseni auki 04 aikaan. Tämä siis myöskin departures puolelta. Tax free puolella ruoka oli vielä hiukan kalliimpaa...(suklaapatukka+chilipähkinöitä 150b)

7
Terveys ja turvallisuus / lariam/doksisykliini...?
« : 11.07.2007, 17:43:49 »
Kiitos kaikille avuliaille ja pitkäpinnaisille vaikka samoista aiheista uudelleen jauhetaankin (nyt täällä oikeassa ketjussa). Kiireellisesti kaipasin apua nimenomaan tuohon Kambodzan rajaseutuun ja japsikuumeeseen, koska joudun ottamaan rokotukset nyt tällä aikataululla tehostettuina ja lekurin ajanvaraamisen painaessa päälle aikaa ei valitettavasti ollut selata läpi kaikkia blogeja.

Oleskuni "riskialueilla" tulee olemaan viikkoja joten en tuota malariaa varten oikeastaan ajatellutkaan koko ajan syödä pillereitä. Hyvä nyt kuitenkin sadekaudella olla paketti taskussa ja mielellään sellainen josta apua olisi ainakin ötökän pistäessä (itse myös satun olemaan suhteellisen herkkä kaikille ötökän pistoksille ja päätä huimaan jo laivalla, joten joudun pohtimaan asiaa vähän eri kannalta). Antibioottien popsimisesta on aina kaksi koulukuntaa, mutta toisaalta joutuuhan sitä moneen vähäpätöisempäänkin vaivaan kuin malariaan popsimaan parin viikon kuureja. Jos siis kerran kahdessa vuodessa syö antibioottikuurin aiheeseen, normaali elimistö sen kyllä kestää. Uskoisin edelleen päätyväni tabuissa doksisykliiniin, mutta katsotaan...

Kiitos vielä!

8
Aasia / rokotukset+malarialääkitys kambodza?
« : 11.07.2007, 15:20:46 »
Vihkiydyttyäni asialle parin viimeisen tunnin ajan, päädyin itsekin siihen että japaninaivokuume rokotteen otan ettei tarvitse katua (hieman kiire tosin tulee pistämisten suhteen). Siitäkin voi ilmeisesti saada jonkun tehostetun version jos oikein kiire on, onko joku tällaisen saanut?

Mutta malarian suhteen ajattelin kyllä sittenkin kääntyä doksisykliinin puoleen...sivuvaikutuksinahan on ihonpalamista (mikä tällä suomalaisella ihotyypillä kyllä voi olla ongelma) mutta mitään muuta merkittävää ja yleistä en tiedä sillä olevan...? No naisille se antibiootti pohjaisena tietty voi olla hiukan kurjempi...Onko jollain käytöstä huonoa sanottavaa? Koska sekä malaronea ja doksisykliinia pitää syödä anyway 1tbl/pvä ja kummatkin ovat suositeltavia lääkkeitä resistenteille seuduille (doksisykliini kai vielä enemmän), mutta malarone huom. kalliimpi, ajattelin ajatella maalaisjärjellä... :) Ja toisaalta mietin et jos toi doksisykliini kuitnekin on antibioottipohjainen, vois se samalla vähän ehkäistä muitakin tulehduksia...Onkos tästä kokemuksia?

9
Aasia / rokotukset+malarialääkitys kambodza?
« : 11.07.2007, 12:32:07 »
Tsau! Pahoittelen kovasti että aiheesta todennäköisesti löytyy jo keskustelua, mutta nyt alkaa kiire painaa päälle ja apua kaivattaisiin pikaisesti kokemuksesta viisastuneilta reissaajilta.!!!

Eli suuntana on Thaimaa+Kambodza ja ongelmana että mitä pilleriä sinne nyt tarvitaan mukaan ja paljonko pitää tankata itseensä rokotuksia ettei tule pää kainalossa kotia.  :?

Valmiina on nyt A+B hepatiitit ja muut perusrokotukset. Nyt tuo japaninaivokuume kuitenkin alkoi mietityttämään...alunperin lekuri sanoi ettei sitä tarvita ja funtsasin itsekin, mutta koska se monsuunikausi siellä nyt kuitenkin jyllää niin ötökätkin tykkää lennellä. Thaimaa nyt ei niinkään huoleta, mutta mites tuon Kambodzan kanssa on? Kambodzassa tarkoitus olis suunnistaa perus Angkor + Phnom Penh ja mahdollisesti koilliskulmaan Siem Pangiin maisemia kattelee. Onko joku muuten sattunut käymään paikassa? Tuo Laosin rajaseutu kun ei taida olla kaikkein pöpövapainta aluetta...

Eli, kannattaisko tässä vielä tykittää itseensä japaninkuumeen esto + jotain muuta? Kiirettä alkaa pitää kun lähtöön on enää vajaa kuukausi... :D Ja lariam ilmeisesti on malarian puolesta "suositeltavin" nappula tuonne alueelle?

Auttakeehan naista mäessä, kun Suomen lääketieteen ihmeistä ei tässä tunnu olevan paljon apua...

10
Thaimaa / sukelluskamat Thaimaasta
« : 09.07.2007, 00:46:04 »
Onko joku sattunut ostamaan sukellussettiä thaimaasta? Missä hinnoissa mahdetaan liikkua esim. regusetti, liivi, trooppisten vesien kokopitkä märkkäri? Itse olen lähdössä reissuun pika puolin (elokuussa) ja tarkoitus olis pulahtaa pinnan alle. Suuntana siis se thaikku. Vasta aloittaneena kamat puuttuu osittain vielä täällä kotimaan kamarallakin, ja mietin että onko hintataso sellainen että kannattais reissusta laahata roinaa himaan...tietenkin sielläkin olis mukavampi dyykkailla omilla kamoilla.

Entäpä, onko kokemuksia hyvistä resorteista esim. Taolta? Ja minkäslainen se hintataso mahtaa Taolla tällä hetkellä olla vuokraajan kannalta?

Sivuja: [1]