Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kid

Sivuja: [1] 2 3 ... 14
1
Lukaisinpas viestisi uudestaan, ja taidatkin olla hommaamassa firmaa Suomesta, joka tekisi retkiä Kanadaan, eikä niinkään kanadalaista firmaa joka palkkaisi suomalaisia.

Kommenttini ei silti muutu: Tsekkaa tuo toinen Kanada-ryhmä sekä IRCC:n sivut. Lisäksi kannattaa varmaan kysellä muilta matkailualan firmoilta Suomessa miten moinen onnistuisi. Onhan noita Aurinkomatkoja sun muita.

2
Kannattaa varmaan käydä tuolla toisessa Kanada-ketjussa lukemassa. Ensi hätiin kantsii tutustua paikallisen Migrin sivustoon ja etenkin näihin sivuihin:

Yrittäjä - kulttuuri/taideala tai farmarit: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/self-employed.html
Muut yrittäjät: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/start-visa.html

Näin ensinnä voisin kuvitella, että työntekijöiden pitäisi olla pääkohtaisesti Kanadalaisia:

Canada's Start-up Visa Program targets immigrant entrepreneurs with the skills and potential to build businesses in Canada that:

are innovative
can create jobs for Canadians
can compete on a global scale


Lisäksi työlupien hankkiminen ruotsalaisille/suomalaisille olisi melkoisen hankalaa. Joutuisit maksamaan 1000 dollaria pelkästä LMIA:sta per henkilö, mikä on siis sertifikaatti että Kanadasta ei valmiiksi jo löydy ketään tekemään tätä hommaa. Sen jälkeen joutuisit maksamaan joka työntekijälle lennot maahan sekä täältä pois, ja lisäksi maksamaan provinssin keskipalkan (ei siis minimipalkan), mikä kuvailemallasi alalla saattaa olla hankalaa.

Itse suosittelisin siis, että tutustut noihin linkkeihin, ja mikäli yritys ottaa tuulta alleen, niin palkkaat hommiin Kanadalaisia. Meitä suomalaisia ja ruotsalaisia on täällä kansalaisina tai permanent residenteinä, eli meitä voi toki tuollaiseen bisnekseen palkata.

3
Hei,

Onko kenelläkään tietoa voiko Swap Canada WH-vuoden jälkeen jäädä kanadaan vielä turistina 6 kuukaudeksi? Itseasiassa tässä on varmaan kyse täysin samasta, mitä JakePelanteri yläpuolella miettii.

Olen siis vasta tänä vuonna lähdössä Kanadaan vuodeksi ohjelman kautta, mutta olen niin ihastunut maahan, että haluaisin tulevaisuudessa asua siellä.  Tiedän, että myös Express Entry voisi olla vaihtoehto, sillä valmistun Yliopistosta. Toisaalta tuo voi olla aika mahdoton minulle ainakin vielä, koska ennen lähtöäni en ole kerryttänyt edes 1 kokonaista vuotta työkokemusta alaltani suomessa. Mietinkin, että paras vaihtoehto olisi varmaankin, jos löytäisin oman alan työpaikan siellä oleskellessani.

Jos jollain on hyviä vinkkejä Kanadaan muuttamisesta tai eri vaihtoehdoistani, niin niitä otetaan mielellään vastaan.

Tää tulee nyt tosi myöhässä, mutta kyllä, voit jäädä JOS vaihdat statuksesi work permitista touristiksi.

Jollain oli hämmennystä siitä, että miksi suomalainen tämän tarvii, jos ei viisumiakaan tarvi. Selvennyksenä: Suomalainen ei tarvitse viisumia jos oleskelu kestää max. 6kk. Koskapa työluvan jälkeen olet luultavasti ollut yli tämän 6kk, on pakko myöskin virallisesti hakea turistiviisumia. Hain tätä itse useampaan kertaa, ja homma on todella helppo netin kautta. Maksaa 100 dollaria, hakemus kestää 1-6kk mutta sen käsittelyajan saa Kanadassa olla implied statuksella. Älä lähde maasta kuitenkaan, eivät välttämättä päästä takaisin.

Hakemus ja lisätietoa täältä: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

Lisäksi haluan iloiten ilmoittaa, että meitsi on kohta vuoden ollut Kanadan permanent resident. Jos jollain on kyssäreitä family class sponsorshipista (missä siis avokki tai aviopuoliso sponsoroi sinut maahan permanen residentiksi), niin ei muutakun kyselemään. 8)

4
Spammaan viela tahan Working Holiday -viisumeista kiinnostuneille:

CIC (Citizenship and Immigration Canada) on tuonut peliin uusia saantoja, joiden mukaan hakijat sijoitetaan ensin hakijapooliin, josta sitten CIC randomilla nappaa hakijoita ja lahettaa heille Invitation to Applyn (ITA). Tama hidastaa hakua jonkun verran, ja CIC onkin varoittanut, etta jotkut hakijat eivat valttamatta saa ITA:a ennen hakukauden loppua, jos silloinkaan. ITA:n saaminen ei takaa tyoluvan saantia, vaan siihen vaikuttavat hakijan kelvollisuus seka hakemus.

Kyselin Allianssilta jo valmiiksi, etta mitahan tama tarkoittaa niiden osalta, jotka kayttavat Recognized Organizationia (RO), eli esim. Allianssia, tyoluvan hankkimiseksi. Allianssilta ei osattu viela vastata tuleeko RO:iden osalta jotain spesifimpia saantoja, ainakaan toistaiseksi moisia ei ole mainittu.

All in all WH-viisumin hommaaminen on mita luultavimmin hitaampaa kuin ennen. Ilmeisesti talla systeemilla yritetaan saannostella etta montako tyontekijaa millekin kaudelle tulee, ettei kaikki tule kesalla tms.

Lisaa tietoa working holiday -viisumeista kiinnostuneille taalla:
http://www.cic.gc.ca/english/work/iec/become-candidate.asp
http://www.cic.gc.ca/english/work/iec/ros.asp

5
@Halden Kanadaan matkustamisehdot on muuttumassa maaliskuussa 2016. En tiedä millon oot menossa, mutta tsekkaas tämä:  http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas.asp
http://www.cic.gc.ca/english/visit/apply-who.asp

Mulla ei paluulippua ollut v. 2013, mutta helpoiten se rajalla menee jos sulla sellanen on. Se riippuu aina kuitenkin virkailijiasta, kuun ja planeettojen asennoista jne että päästävätkö maahan ja kuinka helpolla.

6
USA.an täytin ESTA hakemuksen varmuuden vuoksi, vaikka netistä löytyi tietoa, että se on tarkoitettu vain lento ja laiva matkustajille.Meillä rajanylitys maateitse Niagaralta.

Mulla on aina USA:n rajalla (Kanadasta tultaessa) kysytty, että täytitkö ESTA:n. U.S. Customs and Borders protectionin mukaan tuota ei maateitse tarvitsisi olla, mutta jostain syystä sitä aina kysyvät. Lähde: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/1258/~/esta---traveling-to-u.s.-by-land

Lisäänpä tähän nyt omat kokemukseni rajanylityksistä molempiin suuntiin:

2013 joulukuussa matkustin Jenkkilään ensimmäisen kerran. Tulin bussilla Torontosta. Buffalon rajanylityspaikalla bussilastillinen pihalle ja tullikoppiin. Matkatavarat jätettiin bussiin, jossa tullivirkailija ne katsoi läpi. Rajaviranomainen katsoi mun passin, kysyi onko ESTA, johon vastasin joo. Heitettiin läpyskää Pittsburghista (olin sinne matkalla) sekä jäkiksestä. Maksoin kuusi USA:n dollaria käteisellä, sain passiini lippulappusen, joka oikeutti mut olemaan Jenkeissä max. 90 päivää turistina. Matka jatkui.

Takaisin Jenkeistä Kanadan puolelle tulin 2014 tammikuussa. Rajanylitys jälleen Buffalossa, bussi ei pysähtynyt USA:n puolella, joten kukaan ei ottanut lippulappusta irti. Väännettiin hetken aikaa kättä Kanadan rajaviranomaisten kanssa mun työluvasta. 45 minuuttia myöhemmin matka jatkui. Bussilastillinen tuijotti mua vähän rumasti, olin sentään myöhästyttänyt koko täyden bussilastillisen aikataulusta :') (Fun fact: mun vieressä istunut tyyppi jäi seuraavalla pysähdyspaikalla vähän turhan pitkäks aikaa hengailemaan, ja myöhästyi bussista. Mua ei haitannut.)

Kesäkuu 2014: Jenkkeihin maateitse, tällä kertaa New Brunswickin jostakin puskista Mainen puskiin. Tällä kertaa menopelinä oli asuntoauto, joka jätettiin tullivirkailijoiden syynättäväksi. Veivät meidän avokadot ja tomaatit sillä aikaa, kun katsoivat passit läpi. Samat kysymykset, mitä teet Jenkeissä, onko ESTA, maksa 6 dollaria. Lisäksi kysyivät multa miks mulla on edelleen vanha lippulappunen edellisvuodelta passissa. Totesin, että sitä ei kukaan Kanadan puolella halunnut, joten luulin että se kuuluu jättää passiin. Ukko selitti, että kannattaa pitää huoli, että lappu otetaan pois; kuulemma ilmoittavat D.C.:hen, että oot laittomasti maassa. Naureskeltiin hetki, ja se totes et no problem, muistat ens kerralla olla perseilemättä. Kaverin passia syynäsivät pidempään, liekö johtunut siitä, että pojalla oli pelkät sukkahousut jalassa.

Takaisin Kanadaan mentiin Vermontin puolelta, joku pieni tullikoppi. Kanadan rajanviranomainen katsoi mun passin ja työluvan, ja turistina olleilta kavereilta passit. Matka jatkui, ei tarvinnut käydä sisällä.

Kesäkuu 2015: Quebecistä Vermontiin. Tällä kertaa nuori virkailija nimeltä Mesick (yritin pidätellä naurua) heitteli läpyskää, kysyi ESTA:n, mutta antoi vain leiman passiin. Kuulemma lippulappusista on luovuttu tai jotain. Maksoin 6 dollaria. Meksikolaista poikaystävää syynättiin pidempään. Kuulemma näytti epäilyttävältä ja vähintäänkin terroristilta. Raukka oli ihan hiessä kun matka jatkui.

Takaisin Kanadaan samana päivänä: Kanadan rajaviranomainen ei ollut yhtä lauhkea kuin vuosi sitten. Odoteltiin aika pitkään, että pääsin takaisin maahan (oli pientä sekaannusta immin kanssa, ja CBSA ei ollut aiheesta kovin innoissaan). Eivät antaneet passiin leimaa, vaan sanoivat, että turististatus pitää uusia CIC:n kautta netissä tai paperilla. Oli vähän hiljainen kotimatka, turististatuksen loppumiseen oli kuitenkin vain muutama päivä. Lopulta asia järjestyi CIC:n kanssa. JEE!

TL;DR: Ne kysyy ESTAn Jenkkien rajalla, ja se kumpaan maahan oot jäämässä pidemmäks aikaa syynää sua pidempään. Älä ikinä yritä uusia turististatusta rajalla; tee se CIC:n kautta mikäli Kanadaan mielit jäädä turistina.

7
Tässä Australian w&h viisumia hakiessani tuli kohdalle kysymys "In the last 5 years have you visited or lived outside Finland for more than 3 consecutive months (other than australia)". Tosiaan talvella 2014-2015 tuli oltua lokakuusta maaliskuuhun aasiassa, mutta yhdessäkään maassa ei yli 3kk mutta poissa suomesta kuitenkin yli 3kk ja mikäli oikein ymmärsin niin yli 3kk oleskelusta yleensä haluavat keuhkokuvat? Eli miten te tulkitsisitte tämän?

Ainakin NZ:n ja Kanadan viisumeita hoidellessa tarkoitetaan nimenomaan, että ootko ollut yksittäisessä maassa yli 3kk. Kaikissa maissa ei ole samoja tauteja, ja ilmeisesti tuota 3kk pidetään jonain rajana sille, että sieltä jonkun tubin nappaa. Tai jotain. Vastaus tähän tilanteeseen on joka tapauksessa ei. Jos ne kyselee että mitäs nämä leimat täällä passissa on, niin sit voit antaa tarkemman selvityksen että mitä teit ja missä. Kyllä ne sitten sulle kertoo jos pitää keuhkokuvat ottaa  :)

8
emmanen, kuulostaa todella karmealta. Mulle tuli vielä mieleen, että onko mahdollista, että olet ollut kontaktissa johonkin kasviin tms., joka voisi aiheuttaa vastaavia oireita? Pohjois-Amerikassa esim. myrkkymuratti aiheuttaa allergisen reaktion, josta on vaikea päästä eroon. Sun oireet ei kuulosta myrkkymuratilta, mutta ehkä jokin toisenlainen kasvi? Testattiinko sulta, että onko mahdollisesti sieni- tai hiivainfektio? (En tiedä voiko ne aiheuttaa iho-oireita tai tuliko tämä jo testeissäsi selville.)

Mielestäni pääjohtolanka tässä on se, että sulla ei ole mitään muita oireita, ja että kutina ei ole levinnyt esim. puolisoosi. Tämä sulkee jo aika tehokkaasti pois monta vaihtoehtoa.

Mietin, että jos sulla ei ole varaa pyytää lähetettä ihotautilääkärille, niin voisit soittaa jollekin ihotauteihin erikoistuneelle lääkärille, ja kysyä josko he osaisivat neuvoa sua yhtään oikeaan suuntaan? He varmaan pystyisivät sanomaan jos tietäisivät jonkun joka tietää enemmän tms.

Tsemppiä ja toivottavasti kutina lakkaa pian!

9
Terveys ja turvallisuus / Vs: Pitkät vakuutukset
« : 29.09.2015, 02:32:56 »
Sähän hermostuit. Ostin siis 12kk vakuutuksen, sanottiin että asia ok. Kuvittelin, että sillä selvä kunhan maksan laskut. Kysyin vielä erikseen, että onko nyt oikeasti niin että vakuutus on voimassa pidemmällä kun 3kk matkalla. Sanottiin, että on. Eipä ollut, mutta eipä sillä nyt enää mitään väliä ole. Sanoin lähinnä niille, jotka ottaa OP-Pohjolan kautta vakuutuksen, että muistavat uusia sen ettei käy niinkun mulle.  ;)

En oikein hiffaa. Mulla on matkavakuutus joka on voimassa juurikin aikavälillä X-Y joka on mustaa valkoisella ja vieläpä maksettu koko ajalta etukäteen. Miksi minun pitäisi vahvistaa heille 3 kuukauden jälkeen erikseen että se on voimassa?

En tiedä. Näin kävi mulle, ilmeisesti väärinkäsitys. Näitä sattuu  :)

10
Eiköhän kaikki täällä ihan hyvää hyvyyttään yritä olla avuksi. Morgellonista en osaa sanoa muuta kun sen, että psyykkinen sairaus se ei ole...

Morgellonin taustalla on psykologinen sairaus, delusional parasitosis (en tiedä miksi kutsutaan suomeksi) ja Morgellonia pidetään yleisesti kyseisen psykologisen sairauden psykokultuurillisena osana.

http://www.cdc.gov/unexplaineddermopathy/
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0029908

OP:ta ei välttämättä meidän off-topic kiinnosta, joten jätän keskustelun tähän. Sovitaan että sä oot tota mieltä ja mä oon eri mieltä. Niin se maailma toimii.  :)

11
Terveys ja turvallisuus / Vs: Pitkät vakuutukset
« : 27.09.2015, 20:35:42 »
Sähän hermostuit. Ostin siis 12kk vakuutuksen, sanottiin että asia ok. Kuvittelin, että sillä selvä kunhan maksan laskut. Kysyin vielä erikseen, että onko nyt oikeasti niin että vakuutus on voimassa pidemmällä kun 3kk matkalla. Sanottiin, että on. Eipä ollut, mutta eipä sillä nyt enää mitään väliä ole. Sanoin lähinnä niille, jotka ottaa OP-Pohjolan kautta vakuutuksen, että muistavat uusia sen ettei käy niinkun mulle.  ;)

12
Jos oikeasti jätettäisiin ne google-diagnoosit pois. Etenkin jos aletaan heittelemään Morgellonia, joka on mitä todennäköisimmin psyykkinen sairaus.
Kuten jo mainittu, jos vaiva ei parane itsekseen, niin erikoislääkärille.

Eiköhän kaikki täällä ihan hyvää hyvyyttään yritä olla avuksi. Morgellonista en osaa sanoa muuta kun sen, että psyykkinen sairaus se ei ole, ellet ole sitä mieltä että kaikki Morgellonia sairastavat hallusinoivat asioita tulevan ihonsa sisästä  ;) Ei tarvitse lukea, jos ei halua.

13
Mulla ei ole koskaan ollut mitään tällaisia oireita, mutta yritän olla avuksi. Googlasin nopeasti englanniksi, ja moni joka on kokenut tällaista kutinaa sanoo kutinan syyn olleen käyttämissään lääkkeissä tai muissa kemikaaleissa. Kodin kemikaaleista aiheuttajiksi on mainittu etenkin huuhteluaine, joka jättää vaatteisiin kemikaaleja pesun jälkeenkin. Kemikaaleja ei muutenkaan ole mitenkään erityisen tarkkaan testailtu, koska raha tietenkin puhuu, eli voit yrittää vaihtaa täysin hajusteettomaan ja allergiatestattuun kamaan, mikäli intoa ja rahaa vielä löytyy. Suosittelisin kokeilemaan etenkin pyykinpesuaineen, huuhteluaineen, shampoon, vartalosaippuan jne ihoon kontaktissa olevan tavaran.

Lisäkyssäreitä:
- Oletko vaihtanut mitään ruokavaliossasi? Syötkö lihaa, kalaa, kanaa, munia, maitotuotteita? Muistatko mitä söit ennen matkaa, matkalla, sen jälkeen?
- Taisit käydä jo verikokeissa, mutta katsottiinko mahdollinen keliakia?
- Oletko vaihtanut mitään pesuaineita matkan aikana tai sen jälkeen?
- Syötkö mitään lääkkeitä?
- Onko mitään muita oireita kuin kutina? Esim. laihtuminen, vaalea/tumma uloste/pissa, tarve käydä vessassa useammin/harvemmin, muutoksia ihossa tai silmissä, hiustenlähtö, heikotus, huono vointi, verenpaineen muutos, muutoksia mielentilassa, väsymys, kiputilat, nenäverenvuoto, kuiva suu, hengitysvaikeudet jne jne?

Pikaisella googlauksella en löytänyt mitään muuta ehdotettavaa kuin mahdollisen allergisen reaktion jollekin, mutta löysin kuitenkin lisää jo aiemmin ehdotetusta Morgellonin taudista. Kuulemma vähän tutkittu ja usein väärinymmärretty tila, johon liittyy erityisen intensiivistä kutinaa sekä juurikin tuota 'ihan kun joku kävelisi ihon alla' -tyylistä tunnetta. Pahenee yleensä ajan kanssa, ja noita aiemmin linkattuja kuituja ja partikkeleita on useanlaisia, osa saattaa puhjeta vasta monen vuoden päästä ensimmäisistä oireista. Syytä sairauteen tai parannusta ei tunneta. Tästä linkki: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/morgellons-disease-what-is-it
Ja vielä toinen, samalle sivustolle kuin aiemmin, mutta selittää tarkemmin mikä Morgellonin tauti on: http://morgellonsdiseaseawareness.com/home

Sanoit, että vaatteiden käyttäminen etenkin kahtena päivänä peräkkäin aiheuttaa lisäkutinaa. Uskoisin, että tämä johtuu siitä, että vaate hankaa ihoa ja sitä kautta edesauttaa ärsyyntymistä. Mikäli ihosi alla on tuollaisia paljaalle silmälle näkymättömiä parasiitteja kuten Morgellonin taudissa, niin tämä voisi käydä järkeen; kenties osa näistä eliöistä päätyy ihon kautta vaatteisiin, jossa ne sitten syyhyttävät lisää seuraavana päivänä?

Toivottavasti auttaa edes vähän.

14
Terveys ja turvallisuus / Vs: Pitkät vakuutukset
« : 26.09.2015, 05:53:34 »
Itsellä oli Eurooppalaisen/OP-Pohjolan matkavakuutus. Sanoivat, että juu onnistuu 12kk vakuutus, mutta kappas keppanaa unohtivat mainita, että tällainen onnistuu vain jos ennen 90 päivän rikkoutumista uusii vakuutuksen. Itsehän tietenkään en moista tiennyt, ja olin sitten melkein vuoden ilman minkäänlaista vakuutusta. Aspasta sanoivat vaan, että ei voida tehdä mitään kun et itse uusinut. Ei auttanut sanoa, että ostin 12kk vakuutuksen. Muuten toimivat hyvin ja nopeasti korvaustilanteissa.

15
Lento Torontoon, välilasku New Yorkissa (JFK). Tarvitseeko minun transit-matkustajanana tehdä ESTA-hakemus?

Jep, aina kun käyt siellä päinkään niin ESTAa kehiin.

16
Onnea viisumista! Muista Kanadan rajalle aina joka kerta selvitys siitä, mitä oot menossa maahan tekemään. Virkailijasta riippuen suattaapi tulla ristikuulustelu. Onnea matkaan!

17
^ Sanotaan nyt vaikka näin, että Pohjois-Amerikkaan muuttaminen ei ole minkään rennon travellaajan budiretki, vaan siinä paperihommassa saa ihan oikeasti välillä repiä persettä, vaikka olis kuinka lungi. Väitän siis, että nämä meidän perseeseen ammuttujen karhujen kommentit kumpuavat suoraan sieltä itseinhon ja byrokratiahelvetin välimaastosta, jonka jokainen P-Amerikkaan muuttava saa persnahassaan tuta. Ja kyllä, tuo ulkkarin palkkaamiseen liittyvä toimenpide on monimutkaisempi ja paljon enemmän byrokratiaa täynnä kuin Suomessa  ;)

18
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: Tippaaminen Kanadassa
« : 04.09.2015, 04:47:16 »
Kanadassa tarjoilijoille maksetaan joku 2-3 dollaria tunti. En muista ihan tarkkaan. He eivät kuitenkaan saa minimipalkkaa, joka on nykyään muistaakseni 10-12 dollaria/h.

Lisäksi, tarjoilijat maksavat oletetuista tipeistä veroa. Jos et tippaa, valtio kuitenkin olettaa sinun tipanneen ja tarjoilija maksaa siitä verot. Eli, jos ei tippaa, tarjoilija maksaa siitä, että palveli sinua.

On siis pötyä, ettei tarjoilijat saa lainkaan peruspalkkaa. Kyllähe saavat, mutt ase on aivan naurettava.
On myöskin pötyä, ettei heille tarvitse maksaa tippiä, koska  he saavat palkkaa työnantajalta.

Eikä Kanadaa voi verrata pohjoismaihin, mitä tulee ravintola-alaan.

Näinhän ne tippihommat menikin. Eli tippaa ihmeessä.

19
Kantsii googlata vaikka toi USA:n immigration ja citizenshipin sivut sekä pääsyvaatimukset ennenkun kyselet täältä. Nuo löytyy kyllä ihan netistä. Tuosta nyt ensimmäisenä Homeland Securityn linkki: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/736/~/admission-to-the-u.s.-with-either-a-misdemeanor-or-criminal-record

"Generally, any convictions for drug possession can result in denial of entry. If the conviction was long ago, you might contact the U.S. Embassy, Office of Consular Affairs in your country to obtain a waiver. Other misdemeanors may result in denial if they were recent."

Ja tuosta vielä erikseen: http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/crimes-that-make-us-visa-green-card-applicants-inadmissible.html

Eli jos sulla on rikosrekisteri niin mitä luultavimmin et ole sopiva USAan muuttavaksi. Sun työnantajan pitäis myös todentaa jotenkin, että ne eivät löydä Jenkeistä sopivaa puutarhuria, mitä epäilen.

20
Kanada ja Yhdysvallat / Vs: Tippaaminen Kanadassa
« : 03.08.2015, 20:11:45 »
Eihän tuo nyt vain voi pitää paikkansa, että joissain paikoissa tarjoilijat eivät saisi mitään tuntipalkkaa? Ne ovat töissä ja tilinauhan kohdalla lukee palkkana 40h x $0.00? Luulisi hyvin toimivassa maassa myös veroja maksettavan, mutta ehkä ei sitten.

Jenkeissä tuli jätettyä jotain tippejä, kun siitä niin paljon puhutaan, mutta Kanadassa en kyllä muista tipanneeni kertaakaan missään, koska se on kuin yksi Pohjoismaista. Useampi kaveri oli mukana, kun oli kisareissu, täytyypä kysyä muistaako joku miten noita hoidettiin.

Toi ei tuntipalkkaa -juttu on käsittääkseni uusien lakien myötä ajettu alas, mutta totta on, että ei niin kauankaan sitten tarjoilijat ei saaneet palkkaa (ainakin Quebecissä siis näin). Tästä on jäänyt esim. tää jäänne, että pikaruokaravintoloissa ei makseta tippiä, koska ketjuravintoloissa työskentelevillä oli palkka. Ruokaravintoloissa tolla 15% tipillä kyllä selviää, etenkin jos teet iltaa ja vkloppua vähän paremmassa mestassa.

Ja komppaan, Kanadassa tipataan. Jos et tippaa olet perse. Sain kerran huutia kun maksoin vahingossa 10% tipin enkä 15% - painoin väärää nappia ja hups. Jätin sit lisää rahaa pöytään kuten kunnon gringa ainakin.

Sivuja: [1] 2 3 ... 14