Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Orkesteri

Sivuja: [1]
1
Yleinen / Lapsettomuus ja matkailu
« : 12.06.2013, 17:38:30 »
Oletko harkinnut elämää ilman omia lapsia joko pääasiassa tai osittain matkailun takia? Oletko kenties jo päätynytkin tähän ratkaisuun? Vai kuulostaako elämä ilman jälkeläisiä lähinnä maanpäälliseltä helvetiltä?

Äkkiä miettien lapseton elämä on paitsi huomattavan ekologista (vrt. lentämisen ympäristökuormitus), myös joustavaa ja taloudellista. Totta kai matkailu voi onnistua lasten kanssakin, mutta perhe-elämän taloudelliset ja sosiaaliset vaatimukset, vanhempien jaksaminen ja lapsen temperamentti asettavat sille omat ehtonsa. Lapsettomalla jää samoista  tuloista vanhempaa enemmän rahaa omaa käyttöön, ja väittäisin, että spontaanit matkat, kotimaassa elämisen kustannuksissa säästäminen tai jopa pysyvä nomadius ovat huomattavasti helpompia ilman lapsia.

2
Yleinen / Hidas matkailu
« : 01.03.2013, 20:31:07 »
Minkälaisia kokemuksia teillä on sellaisesta hitaasta (maailmanympäri)matkailusta, jossa vaihdetaan harvakseltaan tukikohtaa maasta toiseen, asutaan samassa paikassa joistakin viikoista jopa kuukausiin ja tehdään kenties lyhyempiä ekskursioita naapuriseuduille? Mitä hyötyjä tai haittoja tällaiseen matkustamiseen liittyy? Mihin pitää varautua? Tietenkin se vaatii kunnolla aikaa, mutta toisaalta lennoissa luulisi säästävän aika paljon verrattuna. Olen ymmärtänyt, että juuri lennot vievät aika huomattavan osan tyypillisestä maailmanympärimatkan budjetista.

Ihannetapauksessa sitä löytäisi ilmaista tai halpaa majoitusta (housesitting jne.), etsisi edulliset off-season mestat ja tiedä vaikka tekisi töitäkin vähän aikaa. Luulisi että vuoden saisi kulumaan ihan hyvin näinkin. Sopisi varmaan mulle, koska arvostan myös kotona himmaillua ja rutiineja.

3
Elektroniikka on kivaa ja välillä myös ihan hyödyllistä, mutta kaikki laitteiden ruokkimiseen tarvittavat piuhat, virtalähteet ja muuntajat lisäävät säätöä ja laukun painoa. Toisaalta akun loppuminen kriittisellä hetkellä voi aiheuttaa reissussa paljon kiperämpiä tilanteita kuin kotona. Näihin ongelmiin on kehitetty ratkaisuksi erityisiä matkalatureita ja lisävirtalähteitä, ja niistä kaipaisin nyt suosituksia ja kokemuksia.

Täydellisessä maailmassa voisin ostaa yhden pienen virtalähteen, joka toimisi kaikkialla maailmassa, suojaisi elektroniikkaani virtapiikeiltä, lataisi samaan aikaan läppärin, kännykän ja kameran ja sisältäisi vielä oman akun, josta saisin lisävirtaa silloin, kun pistorasiaa ei ole saatavilla. Ikävä kyllä emme elä täydellisessä maailmassa, joten jonkinlainen yleislaturin, lisäakun ja mahdollisesti ylijännitesuojan yhdistelmä on tarpeen, jos haluaa kaikki nämä ominaisuudet. Tässä on yksi esimerkki. Mitä te käytätte?

4
Varusteet ja pakkaaminen / Pakkaustekniikat ja -välineet
« : 26.01.2012, 12:25:43 »
Jatkoa Rinkan koko? -ketjusta.
Lainaus käyttäjältä: woodeye
Lainaus käyttäjältä: Kapteeni Tunkki
[Keikkalaukun] Miinuksena taas sitten se, että pakkaaminen vaikuttaa paljon ja vielä enemmän ergonomiaan. Mikäli laukku ei ole suhteellisen täynnä tai paikattu tavara jäykkää kasautuu kaikki laukun pohjalle yhdeksi palloksi. Sen lisäksi vaatteet herkästi vetää palloksi ja kovemmat tavarat sellaiseen asentoon, jotka painavat inhottavasti selkää.
Tähän auttaa "packing cube", suorakaiteen muotoinen pikkusäiliö. En tiedä mikä olisi hyvä nimi suomeksi noille, ja Suomesta niitä on löytynyt kaupoista hyvin huonosti. Omani löysin Vantaan IKEAsta muutamalla eurolla (enää sielläkään ei niitä taida olla).

Eli n. 30x10x5 cm verkkokankainen ja vetoketjullinen pussi, jonka pakkaat täyteen vaatteita. Pari tuollaista täyteen, ja ne jäävät suorakaiteen muotoon jolloin laukku/reppukin pysyy muodossaan paremmin. Pussisetissä on yleensä eri kokoisia säiliöitä, pienempiin menee elektroniikat, pikkuroinat ja johdot.

Minigrippejä paksummat ja tiiviimmät aloksakit ajavat melkein noiden pakkauspussukoiden asian mutta painavat vähemmän ja ovat paremmin saatavilla. Eivät nuo loputtomiin käyttöä kestä, mutta bonuksena sulku on niin tiivis, että ne toimivat myös vähän vakuumipussien tapaan. Kun puristaa ilmat pois, aloksakit säilyvät jäykkinä hyvinkin vuorokauden.

Mun oma pakkausmetodini strukturoimattomille kasseille kuten duffeleille on seuraava: Alus- ja kauluspaidat viikataan tällaista muistuttavaan pakkauskansioon. Viikkaan paidat yhtenä nippuna niin, että herkmimmin rypistyvä paita tulee uloimmaksi ja taittuu näin vähiten. Housut kiedon vaatekansion ympärille, jolloin niihin ei tule jyrkkää taitosta. Tämän nyytin sujautan sitten kassiin. Toilettitarpeet ja pikkusälä menee tällaiseen pussiin, alushousut ja sukat kenkien sisään (tai aloksak-pussiin, jos en ota toisia kenkiä) ja neuleen rullaan johonkin sopivaan koloon. Tuloksena on tiivis paketti ilman laukussa pyörivää irtosälää.

Tuon pakkauskansion tilasin ompelutaitoiselta siskoltani, ja se on kyllä näistä lukemattomista eri pakkausapuvälineistä aivan selvästi paras. Pitää paidat skarpin näköisinä ja ryhdittää samalla lötköjä laukkuja. Itse tekemällä siitä sai myös selvästi kevyemmän ja taatusti painonsa arvoisen. Ohjeet saa esim. täältä.

Tässä ketjussa voi jakaa vinkkejä välineistä ja tavoista, joilla kamat saa säkkiin siisteimmin.

5
Pyörin kaksi viikkoa Euroopan metropoleissa uskollinen nahasta ja kankaasta tehty olkalaukku päivälaukkunani. Kokemus varmisti sen, että haluan jatkossakin kantaa päivisin nimenomaan olkalaukkua enkä esimerkiksi reppua, mutta toisaalta matkailukäyttöön nykyiseni on liian pieni, kömpelö ja hitaasti kuivuva.

Haluaisinkin nyt suosituksia käteväksi kassiksi, jonka voin rutistaa pieneen tilaan repun sivutaskuun matkanteon ajaksi mutta joka laajenisi kantamaan sisällään kameraa, neuletakkia, vesipulloa ja muuta päivän aikana tarvittavaa rompetta. Struktuuria saisi olla vähän enemmän kuin Kivan avaimenperäksi kutistuvaksi repussa mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin toimistotyöläisten kantamissa läppärilaukuissa.

Tärkeinä ominaisuuksina pidän materiaalin keveyttä, pakkautuvuutta, tilavuutta, nopeaa kuivumisaikaa ja ainakin muutamaa taskua pikkuesineille. Erittäin mukavia ominaisuuksia olisivat lisäksi kestävyys, ryhdikkyys, runsastaskuisuus, vedenpitävyys, edullinen hinta ja säällinen ulkonäkö. Merkkiä olisi hyvä saada Suomesta, mutta en sulje täysin pois mahdollisuutta tilata ulkomailta.

Ehdotuksia - omintakeisiakin - otetaan ilolla vastaan!

6
Varusteet ja pakkaaminen / Neuvokas matkailija
« : 20.07.2010, 10:59:43 »
Matkailija katsoo maailmaa toisin. Mikä on tavalliselle ihmiselle arkinen, johonkin tiettyyn käyttöön tarkoitettu esine, näyttäytyykin matkailijalle innovatiivisena ja edullisena ratkaisuna johonkin matkustamiseen liittyvään ongelmaan. Tämänpäiväinen visiitti Biltemaan vahvisti ilmiön jälleen kerran todeksi.

Tiedättäehän, miten apteekeissa myytävät matkakokoiset pakkaukset pesuaineille yms. ovat usein epäkäytännöllisiä? Irtonaiset korkit hukkuvat helposti, desin koot ovat järjettömän suuria ja joustamaton muovi ei salli puristaa viimeisiä sampoonrippeitä ulos pullosta. Järkeviäkin valmisvaihtoehtoja on, mutta niiden tilaaminen Suomeen voi käydä kalliiksi. Edullinen vaihtoehto löytyy Bilteman käsidesinfiointiaineesta, jota myydään kahden 60 ml putelin pakkauksissa (1,49 e). Dumppaa sisältö, huuhtele ja ota käyttöön - maksat silti purkista hyvin vähän.

Biltemasta tarttui mukaan myös universaali allastulppa (sink stopper), jota myydään huuhtelulevyn nimellä (1,49 e). Yleistulppa ei tunnu kuuluvan täkäläisten retkitarvikeliikkeiden perusvalikoimiin, joten käytännössä vastaavan tuotteen löytyminen ihan eri yhteydestä oli iloinen yllätys. Itse tosin ehdin jo leikata samaan tarkoitukseen palan muutaman millin paksuista muovia, joka on alunperin tarkoitettu kaiketi liukuestematoksi. Tämäkin ratkaisu toimii oikein hyvin.

Hifistelyn puolelle menevätkin sitten säilytyspussien värikoodausta varten hankkimani sarja värikkäitä eristeteippejä (1, 99 e), kirkas pakkausteippi (1,99 e) minigrip-pussien vahvistamiseen sekä pieni led-valaisin (1, 49 e), jonka saa avaimenperään kiinni. Retkiastiastoksi koverien kansiensa ansiosta sopiva sarja mikrovuokia (2,49 e) oli valitettavasti loppu. Edullista sadeviittaakin (2,99 e) harkitsin hetken, sillä edullisen pientavapaljouden keskellä on helppo innostua.

Millaisilla rautakauppalöydöillä tai muilla semi-macgyvermaisilla ratkaisuilla sinä olet helpottanut elämääsi matkailijana?

Sivuja: [1]