Ylipaino - sairaus vai mikä?

 (Luettu 66837 kertaa)

Tinja

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 437
    • Profiili
    • Tintin oma hostelli
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #160 : 11.06.2006, 04:29:11 »
Lainaus käyttäjältä: "missoni"
Tuosta tulikin mieleen Jamie Italiassa ohjelma. Siinä paikalliset sanoivat, että täällä (jossain eteläisessä kaupungissa) ei Mäkkärit voi toimia kuin kuukauden pari, sillä paikallisia ei kiinnosta sellainen "ruoka". Ei yksinkertaisesti kannata hampparibisnes siellä  :shock:. Tuo oli mielenkiintoinen pointti, ainakin minulle.


Savonlinnastakin lahti makki pois joskus monta vuotta sitten (en tieda onko tullut takaisin), ei siita kukaan silloin tykannyt. Kavin siella kerran.

Englannin tv'sta tuli pari paivaa sitten dokkari jostakin tyypista joka yritti tehda lakialoitteen (?) lihavuusverosta. Muistaakseni yli 30 rasvaprosentin omaavia alotettaisi verottamaan. Tekivat kunnon mainoskampanjan, jossa mm. autollinen ylilihavia ihmisia ajoi jonkun lapsen paalle. Jarrutusmatka oli "tutkimuksessa" pari metria pidempi kuin normaalipainoisilla. Sitten haastateltiin joitakin ylilihavia kakkujen keskella ja he puhuivat koko ajan, etta on heidan ihmisoikeutensa olla lihavia. Siina on nakojaan paassyt unohtumaan, etta eniten hallaa he tekevat itselleen. Ihan hyva dokkari kaikkine lukuineen, mutta juontaja oli kylla vahan liian ... tyontava  :?

Bella

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 155
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #161 : 11.06.2006, 11:34:19 »
Siina olen kylla niin ylpea italialaisista, etta osaavat TODELLA vaalia omaa ruokakultuuria. Kyllahan taalla tietysti jonkun verran hamppareitakin vedellaan, mutta esim. miehen sisko kavi toissapaivana ensimmaista kertaa 6 vuoteen makkarissa! Suomalaistenkin pitaisi ottaa julkkiskokkiemme neuvosta oppia ja alkaa keskittya nimenomaan suomalaiseen ruokaan!!!
i]Sapere aude![/i]

missoni

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 117
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #162 : 11.06.2006, 12:33:43 »
Lainaus käyttäjältä: "Bella"
Siina olen kylla niin ylpea italialaisista, etta osaavat TODELLA vaalia omaa ruokakultuuria.

Suomalaistenkin pitaisi ottaa julkkiskokkiemme neuvosta oppia ja alkaa keskittya nimenomaan suomalaiseen ruokaan!!!


(Menee aiheen ohi, tiedetään) Niin, tämä suomalainen ruoka on henkilökohtainen kysymysmerkki... Vaikka kuinka mietin, en keksi mitää erityistä suomalaista ruokaa, jota vaalisin suurella intohimolla. Syy johtunee pääosin siitä, että olen porkkananpurija. Muuten liputtaisin varmaan riista- ja kalaruokien puolesta. Noh, karjalanpiirakat ovat mieleen  :wink:. Ruokakeskustelua taisikin olla jossain toisessa ketjussa..?

tirmo

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 837
    • Profiili
    • http://my.opera.com/tirmo/albums/
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #163 : 11.06.2006, 12:55:19 »
Lainaus käyttäjältä: "Bella"
...Suomalaistenkin pitaisi ottaa julkkiskokkiemme neuvosta oppia ja alkaa keskittya nimenomaan suomalaiseen ruokaan!!!


Ettei vain olisi niin, että tuo suomalainen ruoka nimenomaan on syy lihavuustilastojen kärkisijoille? Rasvaa ja suolaa kun ei pahemmin ole säästelty.  :roll:  Toki raaka-aineet ovat täällä yksinkertaisia ja terveellisiä, mutta se kansallinen kokkaus muuttaa vaa'an viisarin suuntaa sinne punaiselle. Tässäkin on tosin odotettavissa kevyempiä aikoja, mutta uusien tapojen omaksuminen ottaa oman aikansa.

Hassua on myös se, että vaikka suomalaisista miehistä suurempi osa on ylipainoisia kuin naisista, naisia syyllistetään liikakiloista huomattavasti enemmän. Sen olisi ymmärtänyt helpommin vielä 50-luvulla, kun nainen hoiti kodin ja perheen hyvinvoinnin. Mutta nykyään on sen verran yksinasuvia miehiä, kuka heille neuvoo terveellisen ruokavalion merkityksestä? On harmillista, että juuri oman terveyden ylläpitämistä ei markkinoida tärkeänä vaan painonhallinnassa keskitytään pääsääntöisesti ulkonäkökysymyksiin. Tämä vastavuoroisesti vetoaa ja kohdistuu eritoten naisiin.
Krooninen euforia ¤ Ladurée

disko

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 624
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #164 : 11.06.2006, 13:00:26 »
Lainaus käyttäjältä: "tirmo"
Rasvaa ja suolaa kun ei pahemmin ole säästelty.
Tuli mieleen, että toihan saattaa hyvinkin johtua pohjoisen maamme kylmistä oloista = ennen vanhaan on pitänyt kerätä varaeasvoja lämmittämään talven yli. En tiedä, onko se ihmisillä ollu noin, mutta vois kuvitella, koska monet eläimetkin toimivat näin, vieläkin.
Laukussa leipää ja...

Bella

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 155
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #165 : 11.06.2006, 13:06:13 »
Eihan suomalaisesta ruoasta tarvitse liian suolaista ja rasvaista tehda. Ja sita paitsi italialaisessakaan keittiossa ei kylla saastella rasvan maarassa! Jos syo liikaa, niin lihoo  :shock:

Perusraaka-aineet ovat yksinkertaisia - niin Suomessa kuin Italiassa-  mutta niista juuri se paras ruoka tehdaankin! Ja kokista se kiinni on kuinka rasvaisen aterian sita loihtii. Kylla suomalaista ruokaa kannattaisi paremmin markkinoida. Se on hyvaa  :wink:
i]Sapere aude![/i]

disko

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 624
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #166 : 11.06.2006, 13:10:14 »
Mulla ei tuu suomalaisista ruuista muita mieleen kuin poronkäristys. Mitä muita "suomalaisia" ruokia on olemassa? En tarkoita nyt mitään ruisleipää vaan kunnon ruokalajeja... :shock:
Laukussa leipää ja...

missoni

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 117
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #167 : 11.06.2006, 13:25:08 »
Lainaus käyttäjältä: "Bella"
Ja sita paitsi italialaisessakaan keittiossa ei kylla saastella rasvan maarassa! :shock:


Mutta Italiassahan rasvana käytetään pääosin (oliivi)öljyjä, jotka tunnetusti ovat paljon parempia kuin wanha kunnon woi! Pizzaa voisi pitää yhtenä esimerkkinä. Vaikka paikalliset syövät sitä kohtuu paljon (?), niin silti suurin osa pysyy hoikassa kunnossa. Välimeren ruokavalio on tutkitusti terveellinen, tai terveellisempi.

Suomessa monet vanhemman polven edustajat käyttävät edelleen ruoanlaitossa mausteena juuri voita ja suolaa, hyvällä säkällä myös pippuria. Meidän "maustekulttuuri" on melko olematonta, mutta onneksi sekin on muuttumassa.

Alppiruusu

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 719
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #168 : 11.06.2006, 13:49:59 »
Lainaus käyttäjältä: "disko"
Mulla ei tuu suomalaisista ruuista muita mieleen kuin poronkäristys. Mitä muita "suomalaisia" ruokia on olemassa? En tarkoita nyt mitään ruisleipää vaan kunnon ruokalajeja... :shock:


Tämä määkin olen usein miettinyt. En osaa pitää ruokia, joissa on riisiä ja makaroonia erityisen perinteisenä suomalaisena :roll: Maksa- ja porkkanalaatikot ja karjalanpiirakat, riisipuuro... selitä siinä sitten ulkomaalaiselle, miten se on suomalaisen perinneruoka. "Suomihan on tunnetusti yksi riisin tuottajamaista" :roll: Peruna- ja porkkanapiirakat sen sijaan ovat suomalaisempia ja leipäjuusto, mutta eihän nekään mikään ateria ole. Entäs karjalanpaisti?  Moninaiset puurot? Joulukinkku, mustamakkara, kalaruat, kuten kalakeitto, jos se ei ole tehty norjalaisesta kirjolohesta ja ruisjauhoilla leivitetyt muikut? Eipä kyllä sillä, etteikö muuallakin, kuten syötäisi järvikalojakin kuten ahventa, haukea ja taimenta...

Eli en mä nyt niin montaa perisuomalaista keksi, mitä noin niin, kuin vaikkapa lounaalla pikaisesti kävisin haukkaamassa. Vai asetanko kriteerit liian tiukaksi, kun en ymmärrä maahantuodun riisin olevan kovin suomalaista.

Bella

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 155
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #169 : 11.06.2006, 14:09:08 »
Vaikka oliivioljy onkin terveellisempaa, on se silti ihan puhdasta rasvaa. Joten kylla se lihottaa, jos sita tarpeeksi syo!
Suomalaista ruokaa voisi kylla markkinoida suomalaisena, oli se sitten sita tai ei. Alppis on kylla oikeassa: Etta mika sitten on suomalaista ja mika ei?! Kyllahan Italiassakin syodaan riisia pilvin pimein eri muodoissa. Ja risottoja kylla pidetaan italialaisena ruokana, vaikka se riisi ei taallakaan kasva. Joten muikut ja muut kalat, erilaiset vihannekset yms. Ylipaansa tapa laittaa se ruoka, tekee kylla siita suomalaista, jos niin vain halutaan. Se on vahan niinkuin, etta Suomi tunnetaan kylla lumesta, luonnosta, joulupukista ja muusta, vaikka esim. muuallakin pohjoisella pallonpuoliskolla on tarpeeksi eramaata ja  koskematonta luontoa. Eihan lumi mikaan suomalainen erikoisuus ole! Miksi juuri Suomi yhdistetaan lumeen? Epailisin koska Suomi matkailumarkkinoi itseaan tehokkaasti mm. Euroopassa ja Aasiassa. Ja jengia piisaa Lapissa ja muualla, eika kukaan kyseenalaista mitaan  :wink:
i]Sapere aude![/i]

tirmo

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 837
    • Profiili
    • http://my.opera.com/tirmo/albums/
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #170 : 11.06.2006, 14:30:54 »
Kysyttäessä suomalaisesta perinneruoasta olen aina vastannut peruna. Peruna nakkien/makkaran/jauhelihan kanssa sekä riista, vaikkei kovin moni suomalainen syökään arkena hirveä tai peuraa.  Poronkäristys on lappalainen juttu, joten jää aina mainitsematta. Poropitsalla sen sijaan olen ulkomaalaisia kauhistellut  :lol:

Itse syön usein reissussa (ja kotona) keitettyä riisiä ja raakoja porkkanoita. Tämän tästä joku kysyy 'So is this a traditional finnish dish?'  8)

Sori täysin ot
Krooninen euforia ¤ Ladurée

missoni

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 117
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #171 : 11.06.2006, 15:01:29 »
Lainaus käyttäjältä: "Bella"
Vaikka oliivioljy onkin terveellisempaa, on se silti ihan puhdasta rasvaa. Joten kylla se lihottaa, jos sita tarpeeksi syo!


Kylläkyllä, tiedetään. Harvapa sitä laittaa leivälle kahden sentin kerrosta tai käyttää satagrammatolkulla "maustamaan" ruokaa   :) .


(Jos ero ei selviä tuosta, niin ei sitten  :roll: .)

Bella

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 155
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #172 : 11.06.2006, 15:40:17 »
Italiassa mm. oliivioljylla nimenomaan maustetaan ruokia!
i]Sapere aude![/i]

Moina

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 187
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #173 : 11.06.2006, 18:37:51 »
Berlusconi ei tuossa hiukkasen aikaa sitten ollut ihan väärässä suomiessaan Suomen ruokakulttuuria. Herra itse nyt ei tietenkään tiennyt mistä puhui, eihän tuollaista junttipunteroa joku piskuinen Suomi oikeasti kiinnostaa, oli hyvää ruokaa eli ei, mutta aika paljon täällä meillä tavat mättää.

Ensinnäkin hyvän ruuan saanti on tehty Suomessa aika mahdottomaksi. Joka kulmalta löytyy Alepa tai Siwa, ja vaikka kuinka mainostavat, ei niistä vielä säällisen särpimen aineksia saa kasaan. "Liharuuan" laittoon eivät innosta harmaassa nesteessä lilluvat kanankumipalaset, eikä kasvispadan värkkäämiseen nuhistuneen säälittävät kalpeat tomaatinlaiset.
 
Kysy keneltä tahansa kokilta Gordon Ramsaysta ja Maija Silvennoisesta aina siihen keittiötään suvereenisti hallitsevaan italilaismatronaan, hyvän ruuan ja iloisen aterian "salaisuus" on tuoreissa, lähellä tuotetuissa yksinkertaisissa aineksissa. Maija Silvennoiselta siteeraisin seuraavaa: "Toivon hartaasti lähiruuan paluuta. Maittavaa ja ravitsevaa ruokaa ei voi tehdä ilman hyviä raaka-aineita".

Minun mielestäni voissa ei ole mitään pahaa, sen sijaan pitkälle teollistetussa ei-mitään margariinissa näen ehkä jotain epäilyttävää. Eli tässä tulee linkkini koko ketjun aiheeseen eli ylipainoon. Elämme maailmassa jossa lapset kuolevat nälkään, anteeksi nyt vaan kauheasti klisee, mutta kun se vaan valitettavasti on totta ja jossa me jotka asumme ylenpalttisuuden ja runsauden keskellä, joudumme turvautumaan elintarvikkeisiin joissa on "puolet rasvattoman maidon kaloreista" ,jauhepussidieetteihin sekä pahvilta maistuviin laihdutus"suklaa"patukoihin. Ylipaino vaikuttaa siis itsekkäältä masokismilta.

Olen varma että jos ihmiset nauttisivat ruuanlaitosta ja he näkisivät hiukan edes hiukan vaivaa hyvän, tuoreen ja luonnollisen ruuan puolesta, ylikilot pikkuhiljaa hiipuisivat, meillä syntyisi aivan uusi suhde luontoon, sellainen joka se on joskus ollut, ennen new agea ja elämäntapaintiaaneja; "jos ruokit minua, minä pidän sinusta huolta". Saattaa olla että vyötärölle jäisi ehkä sentti tai kaksi jos voilla kokkaa ja nauttii samalla viinilasillisen tai pari, mutta sydänkohtauksien määrän lupaan vähentyvän dramaattisesti. Ja jos kokkaa voilla, juo "punaista" maitoa, eli sitä oikeaa mitä lehmästä tulee, sitä vain tulee ja juoda syödä vähemmän. Merisuolaakaan ei tarvitse kaataa pataan kukkurallista, vaan oikeista mausteista maku irtoaa vähemmälläkin.

Keskitetty kauppa ja ketjutetut löytyy-x-etukorttia myymälät ovat kuulemma ainoa mahdollisuus laajaan ja avaan asutussa maassamme. Mene ja tiedä, mutta eihän mitään kaupallista toimintaa jatketa jos se ei kannata, eli vika taitaakin olla meissä kuluttajissa. Ketjuun kuuluvat kaupat kun saavat ostaa vain tietyn prosentin paikallisia tuotteita. Olisimmeko me siis valmiita yleisen hyvän, sekä ylilihavuuden (niin henkisen kuin fyysisen) torjumisen merkeissä maksamaan ruuastamme enemmän ja näkemään sen eteen vaivaa? Meizi*vois kyllä yrittää.

*Ja ettei menisi yli-ihmistelyksi ja hurskasteluksi, allekirjoittaneen nuori naisenvartalo voisi olla norjempikin, ja 90-luvun nuorisona on minunkin torsoni rakennettu roiskeläpästä. Mutta ei kai muutos koskaan ole liian myöhäistä?

edit:typo
asta tulee varmasti hyva reissu, kun on niin paljon kamaa mukana

Tarja Halonen
presidentti

disko

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 624
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #174 : 11.06.2006, 18:54:10 »
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_suomalaisista_perinneruokalajeista Löytyihän se. Tostakin listasta suurin osa on kuitenkin raaka-aineita, eikä niitä hakemiani ruokalajeja. Lisäksi ainakin pullat, pannukakut, glögi, hernari, piparit ja sillit ovat puhtaasti läntisen naapurimme tuotoksia.
Laukussa leipää ja...

Bella

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 155
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #175 : 11.06.2006, 19:00:04 »
Moina, JUURI NAIN!!! Sina sen sanoit!

Niin kauan kuin ihmiset, vanhemmat kotona lapsille, mattavat poytaan einesta ja viela kerran einesta, sarvinta, niin ei mene ruokakulttuuri eteenpain. Eika lahiruoka poytaan. Ihmiset on kylla osin laiskoja kokkaan. Sita vaivaa pitaisi tosiaan enemman nahda. Mutta kenelle ylipaansa maistuu ne valmiit sapuskat, joita kaupan tiskit on pullollaan?
i]Sapere aude![/i]

disko

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 624
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #176 : 11.06.2006, 19:08:45 »
Esim. vahoille ihmisille, joilla ei ole enää voimia tehdä itse ruokaa, raksamiehille, joilla ei päivisin ole mahdollisuutta laittaa ruokaa ja muutenkin kiireisille (nuorille) ihmisille, joilla ei vain ole kiinnostusta ruoanlaittoa kohtaan. Näille ihmisryhmille kaiken maailman pannupihvit ja sipulirenkaat ovat pelastus, mutta huolestuttavaa onkin, jos kotona vanhemmat syöttävät lapsillen einesruokaa päivästä toiseen.
Laukussa leipää ja...

fishbone

  • Triplatonnitallaaja
  • Viestejä: 3 224
  • Jäsen nro 200
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #177 : 11.06.2006, 21:48:18 »
Lainaus käyttäjältä: "disko"
Esim. vahoille ihmisille, joilla ei ole enää voimia tehdä itse ruokaa, raksamiehille, joilla ei päivisin ole mahdollisuutta laittaa ruokaa ja muutenkin kiireisille (nuorille) ihmisille, joilla ei vain ole kiinnostusta ruoanlaittoa kohtaan. Näille ihmisryhmille kaiken maailman pannupihvit ja sipulirenkaat ovat pelastus, mutta huolestuttavaa onkin, jos kotona vanhemmat syöttävät lapsillen einesruokaa päivästä toiseen.


Tunnustan heti alkuun että syön itsekkin aivan liikaa eineksiä, mutta "syynä" tähän on se, että sellaisen normaalin 12h työpäivän (duunimatkoineen yli 13h) jälkeen ei vaan ruoanlaitto ole prioriteeteissä kotiin päästessä enää ykkönen. Vapaapäivien jälkeen lähes poikkeuksetta on mukana edellispäiväisestä ruoasta tehdyt eväät, mutta ei niistäkään ikuisuuksia riitä, eikä samoja ruokia jaksa syödäkkään kamalan montaa päivää. Eli liki väkisin kerran, pari, viikossa ollaan siinä tilanteessa, että jos jotain lämmintä ruokaa meinaa syödä, niin se on oltava jotain sellaista mitä duunin mikroaaltouunilla saa aikaan.

Kotona sitten taas ei ikimaailmassa tulisi mieleenkään alkaa syömään eineksiä, (poislukien erittäin satunnaiset, itse "tuunatut" pakastepizzat; näitä ehkä keskimäärin kerran vuodessa), enkä ole pari vuotta sitten synttärilahjaksi saamaani mikroaaltouuniakaan varmasti paria kertaa useammin mihinkään käyttänyt.

Mutta kyllä ihmetykseni oli suuri, kun muutama viikko sitten katselin jotain Nelosen 4D-dokkaria, jossa oli vaikeista allergioista kärsiviä lapsia. Siinä brittiläinen kotiäiti pyöri kaupassa ja valitti kuinka kamalan vaikeaa heidän kaupassa käyntinsä nykyään on, kun pitää kaikista eineksistä tutkia, että niissä ei vaan ole maitojauhetta. Siis mitä v**tua!? Mikä ihmeen pakko niitä eineksiä on sitten syöttää sille lapselle? Luulisi että tuossa vaiheessa sitten viimein tajuaisi, että nyt taitaa olla aika opetella kokkaamaan. :roll:

Quu

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 475
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #178 : 13.06.2006, 20:31:26 »
Lainaus käyttäjältä: "Tinja"
Savonlinnastakin lahti makki pois joskus monta vuotta sitten (en tieda onko tullut takaisin), ei siita kukaan silloin tykannyt. Kavin siella kerran.


Ei ole tullut takaisin, pari vuottahan se siellä muistaakseni vain olikin 90-luvun lopulla. Itsekin kävin siellä yhden ainoan kerran.
e parhaiten nauraa, jolla on kovin lääkitys.

tico

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 223
    • Profiili
Ylipaino - sairaus vai mikä?
« Vastaus #179 : 13.06.2006, 22:20:44 »
Lainaus käyttäjältä: "Bella"
Kyllahan Italiassakin syodaan riisia pilvin pimein eri muodoissa. Ja risottoja kylla pidetaan italialaisena ruokana, vaikka se riisi ei taallakaan kasva.


No hyvin sinakin Italian tunnet. :lol:
Eipa se ole kuin Euroopan suurin riisin tuottaja. Ollut suunnilleen viitisen sataa vuotta jo. :D
Mirrors and copulation are obscene, for they increase the numbers of mankind." -- Borges