Kävellen maailman ääriin...

 (Luettu 15023 kertaa)

Moina

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 187
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« : 10.05.2006, 17:37:53 »
.. tai esimerkiksi Seinäjoelle. Tai ihan mihin vaan.

Eli haluaisin siis tiedustella ihmisiltä että oletteko käyttäneet omia jalkojanne ensisijaisena matkustusvälineenä.
Keäs tulee ja menojalkaa vipattaa. Omat kävelykokemukseni rajoittuvat lähinnä toimistokuutiostani viereiseen (sekin on jo urheilua, kun ei sisäpuhelinta käytä) ja ehkä olen joskus kävellyt Kaisaniemestä Kallioon. Kesällä ja kännissä tietty. Ei sille mitään voi, olen joukkoliikennetyttö.
Mutta nyt haluaisi kävellä ja pitkälle, aluksi ihan kotimaassa, myöhemmin muualla, nyt kun työvoimapoliittisista syistä vapaa-aikaakin näyttää kesällä olevan ennemmän kuin tarpeeksi.
En etsi varsinaisesti valmiita patikointireitti- tai pyhiivaelluskokemuksia, mutta saahan niitäkin kertoa, varsinin varusteiden osalta haluaisin tietoa. Mutta haluaisin että kuulla kokemuksista kävellen paikasta a paikkaan b, miten lähditte matkaan, minkälaisia päivämatkoja voipi realistisesti ajatellen taivaltaa, missä yövyitte ja kaikkia kenkä yms. vinkkejä kehiin.

Tehdään tästä bussissa könöttävästä oman elämänsä ennen- kuvasta jäntevä ja eteerinen taipaleen taivaltaja!
 :lol:
asta tulee varmasti hyva reissu, kun on niin paljon kamaa mukana

Tarja Halonen
presidentti

Jouni

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 011
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #1 : 10.05.2006, 19:04:30 »
Aina joskus innostun hyötykävelemään 5-10 kilometrin matkoja, esimerkiksi töistä kotiin, keskustasta kotiin tms. Noin lyhyet matkat eivät oikeastaan edes tunnu missään, tuleepa vain hyvä mieli kun on ulkona reilun tunnin reippaasti liikkuen.

Silloin tällöin olen tehnyt kyllä pidempiäkin reissuja. 50 km on tähänastinen ennätys yhden vuorokauden aikana, eväät selkärepussa. 20 km ei vielä tunnu missään, 30 km alkaa jo vähän tuntua jaloissa, 40 km aiheuttaa jo pientä särkyä sinne tänne ja tuo 50... hmm... :)
14 vuotta, 3 kuukautta ja 20 päivää matkaan Forssaan.

akk

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 620
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #2 : 10.05.2006, 19:57:14 »
En malta olla mainitsematta tätä matkapäiväkirjaa. Kirjoittaja siis käveli Helsingistä Jäämerelle.

Daria

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 084
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #3 : 10.05.2006, 21:26:09 »
Lainaus käyttäjältä: "akk"
En malta olla mainitsematta tätä matkapäiväkirjaa. Kirjoittaja siis käveli Helsingistä Jäämerelle.


Aivan "sairaan" hyvä juttu, on miehellä tarinankertojan vikaa ja pahasti!!! Kiitos linkistä!  :D
Pozwól sercu prowadzić Cię -
I serce namówię by zechciało znowu mocniej bić!

disko

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 624
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #4 : 10.05.2006, 21:35:29 »
Noh, tuolla armeijan ihmeellisessä maailmassahan tuli käveltyä jos jonkinlaisia polkuja, eikä aina niitäkään.. Mieleenpainuvia reissuja ja upeita maisemia, m ieli tekis vaikka heti lähtee uudestaan, *huoh* :roll:
Laukussa leipää ja...

jane

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 410
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #5 : 10.05.2006, 22:20:23 »
Ensimmäinen reissuni (jätän laskusta pois perheen kanssa reissatut rantalomakohteet) oli juuri tälläinen - kävellen muailman ääriin.

Tässä tapauksessa kävely tapahtui Unkarissa, matkaa 200 km. Olin 16 vuotias, minulle annettiin järjestäjän puolesta saman ikäinen pari, Unkarin kartta, tehtävälista sekä määränpää. Ja sanottiin, että nähdään kahden viikon kuluttua. Suorittakaa matkalla nämä tehtävät ja tulkaa yhtenä palana takaisin. Ja rahaa ei ole.

Aivan mahtava reissu. Käpyteltiin pitkin Unkarin maaseutua, lähtöpaikkana toimi Siofok.

Voinen kertoa, että kontaktit paikallisten kanssa oli vähän toistaluokkaa kuin perusreilillä :D !

Aina kun ylitettiin kylän raja (Unkarissa kylien talot ovat samassa supussa, ei niinkuin meillä täällä, että ihmiset asuvat omien peltojensa keskellä) oli vastassa sellainenkin soittokunta, pedit pedattuna ja ruuat pöydässä. Sana meidän käpyttelystämme kantautui edellämme :) .

Yhtään yötä ei nukuttu teltassa.
"Kattele ny se maailma kunnolla ettei tartte toista kertaa lähteä!"

Rin-tin-tin

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 112
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #6 : 10.05.2006, 23:18:12 »
Lainaus käyttäjältä: "Daria"
Lainaus käyttäjältä: "akk"
En malta olla mainitsematta tätä matkapäiväkirjaa. Kirjoittaja siis käveli Helsingistä Jäämerelle.


Aivan "sairaan" hyvä juttu, on miehellä tarinankertojan vikaa ja pahasti!!! Kiitos linkistä!  :D


Lampen on kirjoittanut hauskoja mm. kodin kuvalehteen. Suosittelen niitäkin, erinomainen toimittaja ja kynämies.

Kävelyn lisäksi hän on pyöräillyt ympäri Suomen, hiihtänyt läpi Suomen (ahkion kanssa) ja tulevana kesänä suunnitelmissa näyttää olevan melonta läpi Suomen, muistaakseni Utsjoelta Helsinkiin. Se vaatii paljon puljaamista kylmissä vesissä.

http://www.saunalahti.fi/~elampen/

disko

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 624
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #7 : 10.05.2006, 23:36:38 »
Loistava kertomus. Luin kokonaan vaikka piti mennä jo kaks tuntia sitte nukkumaan..
Laukussa leipää ja...

murmeliini

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #8 : 11.05.2006, 10:38:09 »
Me miehen kanssa harrastetaan 'extemporee'-kävelyä; lähetään kävelylle ja kävelläänki pitkin Helsinkiä 3-4h. Se on mahtavaa, nyt kesällä tarkoitus kävellä pidempääkin Nuuksiossa ja yöpyä siellä. Samoin fillari reissu Hki- Rovaniemi rannikkoa pitkin on suunnitelmissa. Mieheni polki fillarilla yht. 600km v. 2004 kesällä Liperistä Keuruulle ja takas viikon sisällä. Kun mieheni saa hankittua uuden pyörän alkaa meidän Suomen valloitus sillä- ehkä ensi iha etelä-suomea mutta tavoitteena laajentaa kun kunto antaa periksi.  :roll:  Retkeily on ihanaa!
Vain kuollut kala ui virran mukana~

diokenes

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 817
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #9 : 11.05.2006, 10:53:16 »
Jostakin aikauslehdesta takavuosina lueskelin juttua Suomalaisesta
noin nelikymppisesta miehesta, joka aikansa Tanskan Christianiassa asuttuaan sai paahansa kavella koiransa kanssa
Espanjan Santiagon pyhiinvaellusreitin koko Euroopan lapi,
ja jai sitten sinne asumaan ja korjailemaan jotakin vuosisatoja
vanhaa kirkkoa...
 :D
Siina on asennetta matkailuun !
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

Alppiruusu

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 719
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #10 : 11.05.2006, 11:02:26 »
Mulla on kävelykokemusta juurikin pyhinvaellusmielessä, mutta eipä se käytännössä mitenkään mistään muusta kävelystä poikkea. Matkat ovat olleet sellaisia 40-65, kävelyvauhti noin 6km/h. Varusteena kävelyyn sopivat lenkkarit - itselläni siis eri kuin juoksulenkkarini sekä juomapullo, joko lannevyössä, johon mahtuu myös kukkaro tai pienessä repussa johon saa myös sadesuojan ja yöpymiseen tarvittavat tilpehöörit.

Parasta kävelyssä on aamulla ihan sairaan aikaisin lähteminen ja ne ekat pari tuntia, kun muut vielä nukkuvat ja ovat aamutoimissaan. Ja sitten aamupäivällä, kun muutkin ovat aktiivisia ajatella, että mullapa on takanani jo parikymmentä kilsaa :) Syönyt olen ihan tavallisissa ravintoloissa ihan tavallisen tukevan lounaan. Vauhti ei ole niin päätä huumaava, ettäkö kylläinen maha aiheuttaisi pahaa oloa tms, kuten juoksemisessa.

Mutta me kyllä harrastellaan kävelyä ihan lenkkeilymielessäkin. Siis silloin, kun ei halua treenata "oikeasti", lähdetään kävelylle. Vasta kävelimme mieheni kanssa Zürichistä Rapperswilleen (n 30km) ja takaisin sitten junalla. En itse kyllä lähtisi pitemmälle marssille, ellen olisi ennen kokeillut tämmöisiä keskipitkiä.

Muoks: Niin ja hyötykävelen säästä riippuen kerran pari viikossa töistä kotiin. Matka on noin 8km. Tämän teen ihan kävelykengillä ja työvaatteissa, siihen ei lenkkareita tai verkkareita tarvita :)

muoks: kirotusvireitä 3 x

TL

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 106
  • Profiili
  • www.kiikkulauta.com
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #11 : 11.05.2006, 11:34:21 »
Lainaus käyttäjältä: "Alppiruusu"
En itse kyllä lähtisi pitemmälle marssille, ellen olisi ennen kokeillut tämmöisiä keskipitkiä.
Jeps, ennenkuin suunnittelee 200km kävelyä 30km päivämatkoilla, kannattaa kokeilla edes kerran sitä 30km lähimaastossa. Voi olla nimittäin aika yllätys kuinka rankkaa kävely onkaan pidemmillä matkoilla. Lisäksi kenkien sopivuus selviää vasta pidemmän matkan jälkeen ja niitä on paha lähteä vaihtamaan kesken vaelluksen.

Kengistä tosiaan vielä sen verran, että vaelluskengät kuulostavat hienolta tuollaiselle reissulle, mutta ei kannata ellei joudu oikeasti kunnon metsiin kävelemään ja niissäkin pärjää monesti lenkkareilla. Lenkkarit ovat kevyet ja suunniteltu mukavuuteen kun taas vaelluskengät ovat suunniteltu pitämään vettä ja kestämään enemmän extreme-rasitusta.

Ollaan vaellettu lapissa reilun 100km pätkiä viikossa eli menty aika rauhallista vauhtia ja sitten ollaan kokeiltu ennätyksiä vuorokaudessa.  Pisin matka taisi olla vähän vajaa 70km noin 19ta tunnissa. Reppu painoi alussa eväineen jotain 8kg eli lopussa ei juuri mitään, mutta seuraavana aamuna tiesi silti kävelleensä.
www.kiikkulauta.com - kiipeilyä ja kaikenlaista säätöä. Yritin selvitä jotenkin Turkkiin, mutta eksyinkin Egyptiin ja Intiaan. Nyt suuntana on Thaimaa ja saarihyppely Australiaan?

Majava

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #12 : 11.05.2006, 12:26:32 »
Kävely on aivan mahtava tapa kokea uusia asioita. Toki eihän sillä ehdi yleensä kauhean pitkälle. Itsen harrastan pitkiä päiväkävelyjä varsinkin ulkomaan kaupunkilomilla. Joskus myös ehkä siksi, että säästää rahaa ja ei ole vaivautunut selvittämään julkisten kulkuneuvojen reittejä ja aikatauluja.

Kenkäasiaa, lienee aika yksilökohtaista. Toisen jalassa vanhat maiharit sopivat vaan paremmin lenkkarit tms. Itse olen tennarimimehiä (ehdottomasti tummat), eli jotkut Pumat vaan jalkaan menoksi...

Rin-tin-tin

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 112
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #13 : 11.05.2006, 14:49:30 »
Lainaus käyttäjältä: "TL"
Kengistä tosiaan vielä sen verran, että vaelluskengät kuulostavat hienolta tuollaiselle reissulle, mutta ei kannata


Kävelen paljon sekä vaelluksilla että muuten, enkä suosittele lenkkaria, jos se ei ole erityisesti kävelyyn tarkoitettu. Juoksulenkkarissa on liian löysä pohja, minkä vuoksi jalka alkaa pitkiä matkoja kävellessä väsyä ja nilkatkin saattavat olla kovilla. Kevyet vaelluskengät tai kävelylenkkarit ovat kaiketi hyvä valinta.

Kengän toimivuus liikuttaessa on olennaisin matkaamismukavuuteen vaikuttava tekijä. Siihen kannattaa sijoittaa rahaa ja testata se jo hyvissä ajoin etukäteen, jos aikoo paljon kävellä.

juspu

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 348
  • Profiili
  • Sähköposti
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #14 : 11.05.2006, 15:34:27 »
Ei ole tullut matkustusmielessä käveltyä pitkiä matkoja, huvikseen kylläkin.
40km, 50 km ja 60 km on tullut käveltyä vajaassa vuorokaudessa. Kaksi jälkimmäistä radan vartta pitkin Hyvinkäälle, mistä sitten tultiin junalla takaisin samaa radan vartta :) Mutta hauskaa oli.
Viime kesänä oltiin Itävallassa ja vaellettiin siellä 200 km 8 päivässä. Silloin oli tavaraakin mukana parikymmentä kiloa, alkoi painaa loppupäivinä. Käytännössä koko matka asfalttitiellä. Vaelluskenkä eikä sandaali ollut kumpikaan oikein hyvä vaihtoehto, mutta kun nuo olivat vain mukana, niin niillä tuli mentyä. Kyllä se hyvin sujui, kun vauhtiin pääsi. Pienet rakot ei tuntunut missään, paitsi sitten kun pysähtyi tauolle.
Jos lähtee tuommoiselle pitkälle matkalle eikä ennen ole semmoisia tehnyt eikä muutenkaan kävellyt viime aikoina paljoakaan, niin ei kannata heti luovuttaa kun alkaa tuntua kehnolla ja voimattomalle. Kun pääsee rytmiin ja elimistö tottuu rasitukseen, niin kävely alkaa sujua taas mukavammin. Se voi kestää päivä tai pari tai sitten jopa neljä päivää.

Rin-tin-tin

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 112
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #15 : 01.06.2006, 18:38:00 »
Lampen lähtee piakkoin melomaan ja viestittää tekemisistään tekstiviestein.

http://elampen.saunablog.fi/

duracellpupu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 31
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #16 : 01.06.2006, 22:17:55 »
Käytiin kaverin kanssa retkeilemässä Etelä-Virossa. Siellä matkat kylästä toiseen ovat aika lyhyitä, joten kävellenkin ehti nähdä monia paikkoja. Väsymyksen tullen kyllä liftattiin. Hyvä rinkka vain selkään ja sadettakestävät housut ja takki.  Itselläni oli mukana sekä vaelluskengät että lenkkarit,  koska vaelluskengissä on aika kova pohja ja pelkästään tiellä kävellessä se ottaa aika paljon jalkoihin, joten tuntui hyvältä välillä vaihtaa  kenkiä.  

Sopivaa päivittäistä kävelymatkaa on vaikea arvioida. Me ainakin pysähdyttiin aina kun nähtiin jotain kiinnostavaa, ja käveltiin päivässä keskimäärin 25-30 km. Mutta enemmänkin toki pystyy kävelemään, jos ei pidä niin paljon ja pitkiä taukoja.
"Perillä on tuolla edessämme jossain,
mennään, mutta ajetaan hiljempaa.
Toivon, ettei matka loppuis ollenkaan."
PMMP

Viajar

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 921
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #17 : 02.06.2006, 10:15:48 »
Sattuiko kukaan näkemään Matkapassin 2-osaista dokkaria ranskalaisesta pariskunnasta, joka sitten otti ja kipaisi Afrikan mantereen läpi? Kolme vuotta ja pitkästi yli 10 000 kilometriä. Enää en viitsi puhua kenellekään omista, 100 kilometrin vaelluksistani...

aahoo

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 87
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #18 : 02.06.2006, 10:57:20 »
Lainaus käyttäjältä: "Viajar"
Sattuiko kukaan näkemään Matkapassin 2-osaista dokkaria ranskalaisesta pariskunnasta, joka sitten otti ja kipaisi Afrikan mantereen läpi? Kolme vuotta ja pitkästi yli 10 000 kilometriä. Enää en viitsi puhua kenellekään omista, 100 kilometrin vaelluksistani...


Joo itse katsoin ton ensimmäisen osan, ja oli kyllä varsin mielenkiintoinen. Harmi kun jäi toinen osa näkemättä. Aikamoinen prosessi tosiaan kävellä Afrikan halki. Tuollainen reissu varmaan säilyy aika pitkään mielessä. :)

JiiPee

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Kävellen maailman ääriin...
« Vastaus #19 : 03.06.2006, 03:26:54 »
Ajatus jonkinlaisesta, järjettömästä, kävelytripistä maailman ääriin on pyörinyt mielessä jo sen verran kauan, että pakko päästä se piakkoin toteuttamaan. Hidastahan käveleminen matkustusmuotona on, mutta se onkin sen suurin suola. Tilaa ajatuksille, tilaa yksityiskohdille..

Reissun ei tarvisisi suuntautua edes maailman ääriin, vaan ihan kot' Suomikin kävisi tällä hetkellä vallan erinomaisesti. Välillä tuntuu, etteihän se vaadi muuta kuin, että lähden vaan joku päivä kävelemään johonkin suuntaan mutta järki pistää kuitenkin vastaan, vaikka sydän toisin sanoisikin.

Olen kenties hullu, mutta haaveilen myös Matkapassin jakson tapaisesta kävelyreissusta Afrikan halki. Ei se tule koskaan toteutumaan, mutta haaveillahan saa  :roll: