Lissabon - Porto autolla

 (Luettu 5383 kertaa)

Ssanko

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
  • Sähköposti
Lissabon - Porto autolla
« : 29.03.2017, 12:01:03 »
Moro!

Syksyllä olisi tarkoitus lähteä elo-syyskuun vaihtessa avovaimon ja 1-vuotiaan muksun kanssa Portugaliin viikoksi. Tarkoitus on lentää Lissaboniin, vuokrata auto ja ajaa edestakaisin Portoon.

Onko jollain kokemuksia tai vinkkejä tällaiseen reissuun?  Olisin kiitollinen kaikista kokemuksista ja varsinkin siitä, mitä paikkoja kannattaisi Lissabonin ja Porton välillä käydä katsomassa. Tarkoitus olisi ajaa rannikon pienempiä teitä, moottoriteitä vältellen.

Erikseen kyselsisin vielä auton vuokrauksesta. Kannattaako vuokra-auto varata jo nyt vai vasta vähän ennen reissua / paikanpäällä? Siis hintaa ajatellen:)

-Sami-

smee

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 412
  • Profiili
Vs: Lissabon - Porto autolla
« Vastaus #1 : 29.03.2017, 15:24:29 »
Olen vuokrannut auton Lissabonista, ja käynyt sillä Portossa, mutta en varsinaisesti moottoriteitä vältellen.

Ensiksi kannattaa miettiä, että kannattaako kuitenkaan viikon reissulla, koska ihan suoraan motariakin pitkin menee käytännössä puolet päivästä suuntaansa. Pikkuteitä köröttelemällä koko päivä tai enemmän jos vähääkään enemmän pysähtelee matkalla. Lisäksi itse Portossa autolla ei tee mitään, mutta se on kyllä kätevä jos lähtee lähiseutuja, esim Douron laaksoa, lähistön kaupunkeja tai kansallispuistoja tutkiskelemaan. Mutta itse varmaan osaatte laskea päivät.

Moottoritiet Portugalissa ovat hyvässä kunnossa (ja maksullisia), muiden teiden kunto vaihtelee. Nopeinkin reitti tietulleja vältellen Lissabon-Porto on Googlen mukaan kestää tuplasti mitä motaria pitkin ja sekin menee sisämaassa käytännössä moottoritien rinnalla. Menimme aikoinaan lähempänä rantaa menevää moottoritietä ja pysähdyimme Obidosissa, Penichessä ja Figueira da Fozissa. Siinä meni ihan kivasti koko päivä eikä pikkuteille tehnyt mieli. Takaisin tulimme nopeampaa sisämaan reittiä, mutta pysähdyimme Coimbraan ihan suunnitelmallisesti yöksi ja vietimme siellä aikaa. Itse lähtisin jatkossakin sillä asenteella, että ei kannata vältellä moottoriteitä pelkän välttelyn takia. Toisaalta jos tietää jonkun kivan tien tai paikan, sinne kannattaa mennä kyllä. Esimerkiksi Douro-jokea myötäilevä pienempi tie on hieno, vaikka itse Douron laaksoon pääsee moottoritietä paljon nopeammin. Mutta ihan kaikki maaseututiet eivät ole pidemmän päälle niin kivoja, varsinkin jos ihan liikoja ei ole aikaa hukattavaksi.

Vuokrauksessa ei ollut mitään ihmeellistä, kai ne yleensä kannattaa etukäteen varata, mutta en usko että sillä on paljoa väliä onko kolme viikkoa vai kolme kuukautta etuajassa. Liikennekulttuuri on eteläeurooppalaista, mutta ei nyt ihan järkytäävää kuitenkaan. Paikalliset tosin varoittivat että maaseuduilla sivuteillä on jossain määrin valloillaan kulttuuri, että on ok ajaa vähän tiukemmassakin viinipöhnässä kunhan ajaa tutulla tiellä vanhalla halvalla autolla hitaasti. Kannattaa huomioida parkkeerausmahdollisuudet hotellia valitessa ja tosiaan itse Portossa tai Lissabonissa ei kannata kuvitella autolla liikkuvansa.

Auto tuo aina mukavia lisämahdollisuuksia, mutta vain viikon reissulla harkitsisin aika tarkkaan että kuinka paljon aikaa jää autoa vaativien paikkojen kiertämiseen ja onko se sen arvoista. Pelkän Lissabon-Porto välin kulkee kuitenkin junallakin helposti ja mukavasti.

travelerwillem

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 67
 • travellaif.blogspot.com
  • Profiili
  • Travel Twine
  • Sähköposti
Vs: Lissabon - Porto autolla
« Vastaus #2 : 28.07.2017, 02:04:12 »
Yhdyn edelliseen... Viikko menee helposti jo pelkästään Lissabonissa ja Portossa, eikä riitäkään. Lisäksi junallakin väli kestää jotain nelisen tuntia per suunta, niin voi olla aika nihkeää autolla pikkuteitä hurruutellessa. Toisaalta, jos ei ole tarkoitus nähdä näitä kahta suurempaa kaupunkia, vaan enemmän sitä väliä, niin sitten autosetti kuulostaa jo hyvältä.

Riippuu keneltä auton vuokraat, mutta oma kokemukseni on se, että etukäteen on parempi. Paikanpäällä saa ehkä jonkun auton joka saattaa vastata tarvetta tai ehkä ei, tai sitten ei välttämättä ollenkaan, kuten itselleni kerran kävi.
Live & learn & live again.
---

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 778
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Lissabon - Porto autolla
« Vastaus #3 : 28.07.2017, 09:23:24 »
Tuolla välillä olen käynyt Sintrassa, Penichessä, Óbidoksessa (useasti), Coimbrassa ja Avilassa. Kaikki Portugalin reissuni olen tehnyt julkisilla, pienen lapsen kanssa autolla liikkuminen on varmasti helpompaa. Vaikka yleisesti ottaen pidänkin pienistä paikoista, Lissabon ja Porto ovat omia suosikkejani, joissa viikko kuluu varmasti. Reitiltä poiketen voin suositella Douron jokilaaksoa, olen kaksi kertaa käynyt viehättävässä Pinhãossa. Portugali kaiken kaikkiaan on hieno maa ja paikka kuin paikka on käymisen arvoinen. Tässä yksi (kahdeksasta) Portugalin reissuni:
https://matkakuumeinen.wordpress.com/2015/06/23/portugalin-helteinen-lokakuu/
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

Ssanko

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Lissabon - Porto autolla
« Vastaus #4 : 17.08.2017, 16:42:47 »
Kiitos kaikille vinkeistä. Parin viikon päästä reissuun :)

Tarkoitus on ajaa reitti Lissabon - Leiria - Figueira da Foz - Aveiro - Porto - Coimbra - Cascais - Lissabon.

Eipä hirveästi kerkeä jokaista paikkaa katsella, suurinta osaa vain yhden päivän / illan, mutta tällaisia reissuja on ennenkin tehty ja ne on meille mieleen.
« Viimeksi muokattu: 17.08.2017, 16:51:52 kirjoittanut Ssanko »