Junayhteydet Keski-Aasiassa

 (Luettu 5522 kertaa)

Jouni

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 011
  • Profiili
Junayhteydet Keski-Aasiassa
« : 06.12.2006, 00:45:56 »
Nyt on sellainen Kazakstan-kuume päällä, että intouduin tutkimaan eri lähteistä Kazakstanin, Kirgisian, Tadzikistanin, Uzbekistanin ja Turkmenistanin junayhteyksiä.

Kazakstan, Kirgisia ja Uzbekistan ovat helppoja, koska kyseisten maiden rautatieyhtiöillä on omat sivut, tosin venäjäntaitoa vaaditaan.

Kazakstan
Kirgisia
Uzbekistan

Poezda.net tuntee muut maat paitsi Turkmenistanin.

Näistä kolmesta sekä Tadzikistanista on kansainvälinen yhteys vähintään Moskovaan ja lähimpiin naapurimaihin. Kazakstanista on yhteyksiä moneen muuhunkin suuntaan.

Tadzikistan on myös melko helppo, sillä rautateitä on vähän. Kaikki yhteydet kulkevat Uzbekistanin kautta. Uzbekistanin Termezistä haarautuu rata kohti Tadzikistanin pääkaupunkia Dushanbea ja eteläisempi haara Kurgan-Tjubeen. Pohjoisestä löytyy kummallisuus: päästäkseen Itä-Uzbekistaniin junalla on kuljettava Tadzikistanin alueen läpi. Tadzikistanin kiertävä ratayhteys on jo rakenteilla, mikä on hyvä asia, sillä Tadzikistanin läpi ajaminen merkitsee yhteensä kuuden (!) tunnin seisomista eri raja-asemilla. :shock: Silti löytyy junat Kanibadamista Uzbekistanin kautta Dushanbeen ja Kurgan-Tjubeen.

Turkmenistan, tuo Keski-Aasian Pohjois-Korea on vaikea pala. En ole vielä löytänyt netistä mitään informaatiota Turkmenistanin aikatauluista. Junat eivät ylitä Turkmenistanin rajoja, joten niitä ei löydy poezda.net:stä.

Tällä surffailulla Keski-Aasian kehittyneimmän rautatievaltion paikan vie helposti Kazakstan ja kakkosena maaliin tulee Uzbekistan. Molemmista, etenkin Kazakstanista löytyy paljon maan sisäisiä yhteyksiä ja myös kansainvälisiä yhteyksiä.

Jalostan tämän keräämäni informaation jossain välissä kansantajuiseen muotoon. Ei olisi pitänyt ostaa Lonely Planet Central Asia -kirjaa, nyt sinne on päästävä ensi kesänä. ;)
14 vuotta, 3 kuukautta ja 20 päivää matkaan Forssaan.

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #1 : 05.01.2008, 17:50:35 »
Tuliko tämä reissu toteutettua tai onko joku muu hiljattain tehnyt jotain vastaavaa?

Olen tässä pohtinut eri vaihtoehtoja ja tällä hetkellä olen jumissa Tashkentissa. Niin, siis suunnitelmissani, heh.

Tarkoitus olisi mennä vielä Dushanbeen ja Ashgabatiin.

Tuo Tashkent - Dushanbe väli mennee ihan helposti junalla, mutta minun venäjäntaidoilla en ole sitä vielä selvittänyt. Osaan kyllä kyrilliset kirjaimet, mikä helpottaa huomattavasti ja ei kääntäjäkään ainakaan haittaa. Itse asiassa monista teksteistä tulee ihan ymmärrettäviä.

Ashgabatiin luulisi pääsevän lentäen jostain naapurimaasta. Sieltä olisi ihan hyvä päästä sitten eteenpäin jonnekin, että ei tarvitsisi samoja reittejä palata.

Yànzi

 • Reissaaja
 • Viestejä: 39
  • Profiili
Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #2 : 05.01.2008, 19:08:25 »
Suosittelen hankkimaan Lonely Planetin Central Asian. Tuo Tashkent - Dushanbe väli onnistuu helpommin muutoin, kuin junalla. Muutenkin tuo kikkailu edes takaisin Ferganan laaksossa ei ole niitä maalaisjäjellä ratkaistavia juttuja, siihen tarvitaan korkeampaa logistista ymmärrystä  :lol:  

Ja sen verran pitää Jounin väitteitä kiistää, että ainkin juuri tuon LP:n mukaan Junayhteys Samarkand (- Termiz) - Dushanbe koukkaa Turkmenistanin kautta, muttei toki pysähdy siellä. Silti viisumin maahan tarvitsee.

Itsellä on edessä alkukesästä Kashgar -Aralsk, mutta miten monen mutkan ja maan kautta, on vielä auki. Mielenkiintoisia kohteita olisi pilvin pimein.

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #3 : 05.01.2008, 19:22:20 »
Lainaus käyttäjältä: "Yànzi"
Junayhteys Samarkand (- Termiz) - Dushanbe


Katselin karttoja ja meneepäs tuo juna melkoisen lenkin, mutta Dushanbesta pitää länteen päin päästä, niin tuolla sitten kaiketi. Turkeministaniin pääsee kyllä maarajan yli ainakin paikallisen matkatoimiston mukaan. Laitoin heille äsken mailia, tiedä sitten vastaavatko, mutta ainakin vuonna 2007 on sivua päivitetty.

Mutta, mutta. Tuo Termiz näyttää olevan juuri Afganistanin rajalla, ei sattuisi olemaan raja auki? Ei tässä nyt viitsi hengellään leikkiä, mutta eihän siellä tarvitsisi olla kuin tunti. Vaimolle voisi sitten kertoa reissun jälkeen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan-Uzbekistan_Friendship_Bridge

Tuollainen löytyi. Eli rajan ylitys on varmasti hyvinkin mahdollinen. Huh.

Yànzi

 • Reissaaja
 • Viestejä: 39
  • Profiili
Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #4 : 05.01.2008, 20:14:47 »
Lainaus käyttäjältä: "Loordi"

Katselin karttoja ja meneepäs tuo juna melkoisen lenkin, mutta Dushanbesta pitää länteen päin päästä, niin tuolla sitten kaiketi. Turkeministaniin pääsee kyllä maarajan yli ainakin paikallisen matkatoimiston mukaan. Laitoin heille äsken mailia, tiedä sitten vastaavatko, mutta ainakin vuonna 2007 on sivua päivitetty.No mielestäni tuo ei ole paras vaihtoehto. Tosin katson asiaa reppureissaajan näkökulmasta. Itse menisin kimppakyydillä/ minibussilla tms. maitse Dushanbe - Samarkand, josta Bukharaan ja sieltä junalla Ashgabatiin. Ylimääräinen, turha lenkki lisännee entryjen määrää sekä Turkmenistanin että Uzbekistanin visaan, eikä anna käsittäkseni vastineeksi mitään muuta kuin junamaisemia, joita vastaavia näet kuitenkin välillä Uzbekistan - Asgabat.

Oletko muuten tietoinen, että Turkmenistanissa tarvitset oppaan ihollesi koko ajaksi, kun olet maassa ? En osaa sanoa, miten tuon junalenkin kanssa, mutta muuten ainakin. Sen takia voi olla jopa halvempaa lentää suoraan Ashgabatiin.

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #5 : 05.01.2008, 20:28:42 »
Lainaus käyttäjältä: "Yànzi"
Oletko muuten tietoinen, että Turkmenistanissa tarvitset oppaan ihollesi koko ajaksi, kun olet maassa ?


Joo, onhan tuo tiedossa, mutta minkään eläkeläisryhmän kanssa ei oikein huvittaisi mennä, jos ei ole pakko.

Reppureissaajan näkökulma kiinnostaa tietenkin, se tässä on ideana, mutta budjetti on hieman isompi kuin, että laskisi onko päivä 20e vai 30e. Enemmänkin "normaali" turistin verran.

Jos tuolla Termizissä joutuu käymään Afganistanin takia, vaikka ei liikaa saakaan innostua, niin sieltä sitten jollain ajoneuvolla Bukharaan päin. Ei todellakaan kannattane säätää mitään viisumia junaan, mikä käväisee rajan toisella puolella.

Noissa maissa saattaisi kai taksikin olla kilpailukykyinen vaihtoehto, jos joku vain lähtee tuon vajaa 400km Bukharaan ajamaan.

-O-

 • Reissaaja
 • Viestejä: 42
  • Profiili
Vs: Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #6 : 17.04.2010, 18:52:51 »
Onkos näihin tullut muutoksia, kellään uudempia kokemuksia ?
kiinnostaa lähtö tuonnepäin, tällähetkellä Kirgisia voi olla vähän rauhaton, mutta kaipa sinne voi mennä syksymmällä.

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #7 : 24.01.2011, 13:16:53 »
Turkmenistaniin myönnetään viiden päivän transit viisumeita turisteille. Tällöin ei tarvitse kulkea oppaan kanssa tai osallistua ryhmämatkalle. Luulen että transit viisumi anomus vaatii todistukseksi maasta poistumiseksi jonkin naapurimaan viisumin. Riittääkö esim. Uzbekistanin double entry, sitä en osaa sanoa. Normaalit turistiviisumit, jonka hintaan siis sisältyy tietääkseni opas ja auto lähtevät hinnoista 100 USD/päivä/henkilö, tiesi stantours kertoa viime kesänä. Mikäli joku suunnittelee Turkmenistanin visiittiä kannattaa ottaa suoraan yhteyttä esim. stantoursiin ja kysyä, mikä on tämänhetkinen tilanne.

En kuullut yhdenkään Keski-Aasian reissaajan edes harkitsevan viime vuonna junayhteyden käyttöä Dushanbeen. Edellä mainittujen lisäksi lisäisin yhdeksi syyksi sen että tällöin missaa mahtavat Fan-vuoret, kohde jota Tadzikistanin kävijöiden ei todellakaan kannata jättää väliin.

Sotkuisesta Ferganan-laaksosta en osaa sanoa sen kummempia (sattumoisin jäi viime kesänä väliin) kuin että näppärin keino alueeseen tutustumiseen lienee erillisenä reissuna Tashkentista tai sitten Uzbekistanista Kirgisiaan, tai toisinpäin matkustettaessa. Toki, jos ylimääräinen säätö rajoilla ja pieni rahanmeno ei harmita, niin ainakin Uzbekistanin viisumiin saa entryjä Almatyn lähetystöstä a 10 USD kappale, raksi ruutuun ja haluamasi määrä toteutuu. Luulisin suunnilleen saman pätevän myös Kirgisian ja Tadzikistanin kanssa.

Kazakstan soveltuu junailuun jo valtavien mittasuhteidensakin puolesta mainiosti, vaikka ainakin kesäaikaan junaliput tuntuivat välillä olevan kiven alla, eli vaatii etukäteenvarausta ja pientä suunnitelmallisuutta. Uzbekistanissa ainakin Bukhara-Samarkand-Tashkent-akselilla kannattaa hyödyntää junia, vaikka ne busseja hieman hitaampia ja kalliimpia ovatkin.
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Junayhteydet Keski-Aasiassa
« Vastaus #8 : 24.01.2011, 14:34:04 »
Turkmenistaniin myönnetään viiden päivän transit viisumeita turisteille. Riittääkö esim. Uzbekistanin double entry, sitä en osaa sanoa.

Ei riitä. Transit-viisumi myönnetään niille, jotka ovat menossa johonkin toiseen maahan. Transit tarkoittaa läpikulkua.