Israel

 (Luettu 152431 kertaa)

arkienkeli

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 117
    • Profiili
    • Sähköposti
Vs: Israel
« Vastaus #180 : 20.10.2018, 19:00:41 »
Onko kukaan käynyt Israelin puolelta vierailemassa Jordanian Petrassa? Oisko vinkkejä matkan järjestäjistä ja kannattaako ottaa yhden vaiko kahden päivän reissu.

Kävin, mutta vuonna 2012. Silloin Eilatissa sai rajalta Jordanian puolelta (Israelin puolella piti maksaa "ulospääsymaksu"!) muistaakseni ilmaisen viisumin 30 päiväksi Aqaban erikoistalousalueelle, joka vissiin ei periaatteessa olisi ollut voimassa muualla, mutta sillä pääsi käytännössä muuallekin Jordaniaan, eli vaikkapa Petraan. Tulliraja oli parinkymmen km päässä ylätasangon reunalla, mutta siellä ei katsottu mitään papereita.

No, Israelin rajatarkastuksesta ulos ja pitkin piikkilankakäytävää 100 metriä Jordanian vastaavaan, jossa ihan OK palvelu. Olin ainoa turismo vissiin koko iltapäivänä. Sitten taksien luokse, jotka olivat innokkaita viemään minut Petraan (olin tullut aamubussilla Jerusalemista) saman tien. Hinta oli muistaakseni 40 US dollaria. Matka kesti pari tuntia ja minut kipattiin kohtuullisen majoitusliikkeen pihalle (30 USD/yö tai silleen). Vielä samana iltana pimeän laskeuduttua ehdin patikoimaan Petraan katsomaan kynttilänvalonäytöstä, joka oli melko vaikuttava kyllä, maksoi vissiin jotain 10 USD vastaavan summan. Patikointiahan tulee kylästä Petran reunaan eli sen ekan kuuluisan temppelin juureen semmoiset 2,5 km.

Seuraavat kaksi päivää kiertelin Petrassa, ei sinne mitään sen kummempaa valmismatkaa tarvitse. Alue on aika iso, varmaan tulee helposti 10 km kävelyä jos ja kun kiertelee taemmatkin paikat, ns "luostari" kannattaa ehdottomasti kiivetä katsomaan. Yhdessä päivässä näkee perusjutut, kaksi päivää saa menemään ihan helposti.

Neljäntenä päivänä otin taksin Wadi Rumiin eli takaisinpäin ja sitten etelään, maksoi vissiin 25 USD tai silleen, ja kuski vei "serkkunsa" firmaan, joka järjesti "Beduiinileiri -yöpymisiä" autiomaassa, jotka tietysti ovat turistihumpuukia, mutta ainakin asuttiin teltoissa, mukavaa nuorta väkeä ja paikallisia, maakuopassa paistettua kanaa ja lisukkeet jne. Hintansa väärti, mukana tietysti kiertoajelu joitakin tunteja, aikasen erikoiset maisemat. Seuraavana päivänä tilasin vielä maasturiajelun Wadi Rumin eteläreunalle Saudien rajalle, joka on oikeastaan kiellettyä, mutta mentiinpä kuitenkin, kuski ja minä. Maisemat ovat vieläkin kummallisempia, tuulen syömiä hiekkakivivuoria jne. Kuumaa. Illalla sama taksikuski joka oli tuonutkin vei takaisin rajalle (15 USD muistaakseni) ja päästivät takaisin Israeliin ilman sen kummempia kuusteluja. Yö Eilatissa ja aamubussilla Jerusalemiin.

Kaiken kaikkiaan meni siis 5 päivää Jerusalem - Jerusalem.

Tämä tarina on sikäli vanhentunut, että käsittääkseni noita erikoisviisumeja ei Eilatin - Aqaban rajalta enää saa, vaan kulkijoilla on oltava valmiina Jordanian viisumi passissa. Kuitenkin asiat tuskin ovat sikäli muuttuneet, että valmismatkaa ei Petrassa käyntiin tarvitse, homma on oikeastaan aika yksinkertaista ja taksit halpoja (minusta, onko myöhemmin tullut (lisää) kusetusta?), vielä halvempaa jos on useampi kulkija. Jos valmismatkaan liittyy jotain viisumipalveluita, niin sitten ehkä kannattaa harkita.

Sellainen huomio paluulennolta, että tarkistuksia oli kaksi, ensin kentälle tullessa (taksi) ja sitten haastateltiin vielä check-in jonossa. Kuulustelija oli kovasti ihmeissään, kun minulla oli vain pieni käsimatkatavara (24 litran reppu) ja esimerkiksi vain yhdet kengät. Tästä hän oli kovasti kiinnostunut, ja kun vastailin hieman lyhytsanaisesti (ja mainitsin, että minulla on vain yksi pari jalkoja), niin kaveri hieman tulistui että "ei sitä tarvitse sentään vittuilemaan ryhtyä". Tottahan se  onkin, kaveriparka teki vain työtään. Suomessakin moni hakeutui aikoinaan rajavartijaksi päästäkseen patikoimaan itärajan metsiin ja harrastamaan metsästystä, mutta onkin löytänyt itsensä passeja tarkastamasta Seutulasta.
« Viimeksi muokattu: 20.10.2018, 19:06:11 kirjoittanut arkienkeli »

gardaani

  • Aloittelija
  • Viestejä: 8
    • Profiili
Vs: Israel
« Vastaus #181 : 17.11.2019, 14:50:32 »
Vinkkejä Israelin matkalle. Missä kannattaa käydä? syödä? Juoda? käydä viihteellä? Suositeltavat nähtävyydet? jotain spesiaali mestoja?

Tarkoituksena kokea reilu viikon ajan monipuolisesti kaikkea mitä Israel tarjoaa. En ole kovin uskonnollinen, niin nuo jeesus-jutut eivät ole matkan tarkoitus.