Makedonia - kokemuksia/vinkkejä

 (Luettu 53303 kertaa)

Starchild

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« : 09.03.2007, 15:53:06 »
Olen lähdössä ensi kesänä Balkania kiertämään, etenkin Makedonia kiinnostaa minua. Toivoisin, että maassa vierailleet kertovat kokemuksiaan maasta, mitä kannattaa tehdä ja nähdä :) Niin negatiiviset/positiiviset kertomukset kiinnostaa..

Entä, onko tiedossanne yhtään suomalaista matkanjärjestäjää, joka tekee matkoja Makedoniaan? Vielä en ole päättänyt lähdenkö omatoimimatkalle vai järjestetylle, mutta mielenkiintoisempi vaihtoehto aina on omatoimimatka :)

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #1 : 09.03.2007, 21:29:54 »
Omatoimimatka ilman muuta! Germanwings lentaa katevasti Balkanille, ei Makedoniaan, mutta lahimaihin, joista paasee helposti maitse Makedoniaan. Kannatta lentaa johonkin kohteeseen ja tulla toisesta Suomeen.Tirana: Albanian ja Makedonian rajalla on Ohrid-jarvi, joka on Makedonian kuuluisin nahtavyys ja suosituin turistikohde. Tiranan budjettihotelleja on haukuttu huonoiksi, mutta ilmeisesti uusia backpacker-vaihtoehtoja on saatu kaupunkiin.

Sofia: nelja, viisi bussia paivassa Skopjeen. Minun suosikkini Balkanin suurkaupungeista. Majoitus halpaa ja vaihtoehtoja riittaa hostelleista yksityismajoitukseen.

Dubrovnik: matka Makedoniaan kulkee Montenegron kautta. Montenegron paakaupungista on ilmeisesti vain yksi bussivuoro paivassa Skopjeen.

Pristina: Lukuisia busseja Skopjeen, lyhyt matka. Pristina sijaitsee Kosovossa, joka Balkanin ainoa levoton alue. Hotellit ovat olleet kalliita tassa kaupungissa ja ilmeisesti ovat edelleen.

Thessaloniki. Ilmeisesti myos joitain busseja Makedoniaan. Thessalonikissa majoitus ei ole halvimmasta paasta eika tasoltaankaan huimaava. Hostelli oli viela joitakin vuosia sitten kamala murju.  Nykytilanteesta ei tietoa.

Belgrad. Bussimatka kestaa puolipaivaa Skopjeen. Belgrad elaa nousukautta kuten Sofiakin.Makedonia ei ole minun lempimaitani Euroopassa, liaan pieni tarjotakseen tarpeeksi mielenkiintoisia nahtavyyksia. Skopje on Euroopan rumin paakaupunki, jossa majoitus on ylihintaista. Hostelli on paras paikka majoittua. Makedonialaiset ovat ystavallisia ja pojat natteja.

vilviis

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 172
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #2 : 09.03.2007, 21:52:30 »
Skopje tuhoutui pahoin 60-luvulla maanjäristyksessä. Tosiaankaan ei mikään kaunis kaupunki. Olen viettänyt kaupungissa vain puoli päivää, ja sen jälkeen suuntasin Ohridiin. Tiedän ihmisiä jotka pitävät Skopjesta kovasti, eli kai sieltäkin jotain kiinnostavaa voi löytää.

Ohrid on kyllä mielestäni tosi upea paikka. Tarkoitan nimenomaan Ohridin vanhaa kaupunkia. Yksityismajoitus edullista ja maisemat komeita. Oltiin siellä lokakuun lopulla, ajankohta oli siinä mielessä hyvä että turisteista ei ollut tietoakaan. Mutta sää oli ikävän kylmä, sijainti niin korkealla että lämpötilat olivat tosi matalalla. Toisella puolella järveä sijaitsee jokin kuuluisa luostari jossa myös käytiin. Ihan jees mesta samoilla kymmenien riikinkukkojen seassa. Ohridin lähellä on myös yksi kansallispuisto joka vain ohitettiin, mutta ihan kivat maisemat oli.

Pieni maahan tuo on ja totta, että välttämättä mitään erityisiä nähtävyyksiä maa ei pidä sisällään. Mutta ei niin voi sanoa että se olisi maan koon vika. Samankokoiset Slovenia ja vaikkapa Belgia ovat upeita paikkoja täynnä. Pieni off-topic.

Ohrid on oman näkemykseni mukaan se the paikka Makedoniassa siis ja sinne kyllä lähtisin mieluusti uudestaankin. Jos tosiaan Germanwings lentää Tiranaan niin itse lentäisin sen kautta Makedoniaan. Nykyään löytyy jo loistava hostellikin kaupungista. Nimeä en muista mutta googlesta löytyy, sillä on kaupungin ainoa todellinen hostelli. Edullinen ja loistava henkilökunta. Tiranasta pääsee näillä paikallisilla "minibussitakseilla" muutamalla eurolla Makedonian rajalle. Ja Albania on upea maa.

Edit: olipa sekavaa tekstiä. koittakaa jotain saada irti.

Helu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #3 : 09.03.2007, 22:17:38 »
Itse pidän Makedoniasta paljon, vaikkakin esim. Skopje on ainakin talviseen aikaan aikas ankea kaupunki. Harmaa ja saasteinen. Mutta kesällä vilkas ja rento. Paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä ja tulevat helposti jututtamaan.. Tosin keski-kesällä Skopjessa on mielettömän kuuma..Mutta yö on hyvää aikaa liikkua ja päivät levätä :)Skopjen lähellä kannattaa käydä esim. Matkassa (Matka canyon), kiivetä Vodno-vuorelle, jonne on pystytetty suuri risti. Upeat näköalat.. Ainakin näin kun tulee täältä tasaisesta suomen maasta :)

Ohrid on ihan ykkösmesta. Kesällä paljon turisteja, talvella paljon hiljaisempaa. Vanha kaupunki on kaunis ja viihtyisä, pieniä kirkkoja paljon. Erityisesti pidän siitä, vesi Ohridissa on kirkasta, tuntuu kuin olisi Välimeren rannalla :) Tuossa yllä tarkoitettiin varmaan St. Naumin kirkkoa/luostari, se on hieno ja näkemisen arvoinen paikka. St. Naumissa sijaitsee myös Crn Drim joen lähteet (en nyt ihan varma oo nimestä), vesi on siellä uskomattoman kirkasta ja puhdasta..

Ohridin lähellä on Galichican (??) luonnonpuisto, jossa hyvät patikkamaastot..

vilviis

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 172
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #4 : 09.03.2007, 22:30:30 »
Lainaus käyttäjältä: "Helu"
Tuossa yllä tarkoitettiin varmaan St. Naumin kirkkoa/luostari, se on hieno ja näkemisen arvoinen paikka. St. Naumissa sijaitsee myös Crn Drim joen lähteet (en nyt ihan varma oo nimestä), vesi on siellä uskomattoman kirkasta ja puhdasta..

Ohridin lähellä on Galichican (??) luonnonpuisto, jossa hyvät patikkamaastot..


Jep. Hyvä että joku vähän täsmentää mun jorinoita. Nimenomaan tästä luostarista kyse. Ohridin rannalla sijaitsee myös entinen Titon loma-asunto mutta tätä ei kovin läheltä päässyt katselemaan.

Apamobil

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 148
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #5 : 11.03.2007, 10:54:06 »
Itse myös voin antaa ääneni tuolle edellä mainitulle Ohridille.
Skopjessa oltiin kaverin kans yksi yö jossain "hotellissa". Huone oli hintaansa (20 euroa/nuppi) nähden aivan surkea ja mainosvaltti-aamupala oli pelkkää vaaleaa leipää ja teetä/kahvia. Skopjen kaupunki on tylsä ja ruma, muttei kuitenkaan tarpeeksi ruma ollakseen mielenkiintoinen.
Nyt kun Skopje on saatu haukuttua, voinkin siirtyä kehumaan Ohridia. Ohridiin pääsee Skopjesta bussilla muutamassa tunnissa. Paikka on mahtavan kirkasvetisen järven rannalla. Hintataso on todella edullinen (mummomajoituksessa maksettiin jotain 4 euroa/yö) ja järveen on kiva pulahtaa uimaan. Kävelykadun varressa on hauskoja pieniä kahviloita ja ravintoloita. Ohridissa on myös komeita, euroopan vanhimpia kirkkoja ja muuta historiallista nähtävää.
Ilmeisesti Ohridiin tulee kesällä aika paljon turisteja muista ex-jugo-maista lomailemaan.
Eli tiivistettynä: Vältä Skopjea, suuntaa Ohridiin :-)
Maailman rannat avarat, tahdotko mukaan tulla?

Kexie

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 281
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #6 : 15.03.2007, 07:17:19 »
Kannattaa huomioida Makedoniaan mennessä kaikki vaihtoehdot, jos haluaa pihistellä hinnassa. Esim. Finnairin reitti Ljublanaan (miten se nyt kirjoitettiin) ja Estonian airin reitti Dubrovnikiin. Ja kaikki muut vaihtoehdot eri hakukoneilla. German wings ei ole koskaan ainakaan niinä päivinä, jolloin olen itse halunnut matkustaa, toiminut hintansa puolesta. Muuten Skopje on ihan mukava kaupunki, en jaksa siitä sen vertaa enempää löpistä, taisin kirjoittaa johonkin toiseen topiikkin siitä joskus jotain. Varo kulkukoiria!:)

vompatti

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 299
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #7 : 15.03.2007, 21:49:45 »
Lainaus käyttäjältä: "Kexie"
Kannattaa huomioida Makedoniaan mennessä kaikki vaihtoehdot, jos haluaa pihistellä hinnassa. Esim. Finnairin reitti Ljublanaan ja Estonian airin reitti Dubrovnikiin.

Dubrovnikistakin varmaan pääsee jotenkin Makedoniaan (muistaakseni tuolla välillä kulkee joku bussi). Ljubljana kannattaa pitää mielessä, sillä sieltä lähtee suora yöjuna Skopjeen. Samassa junassa on vaunuja myös Wieniin/Wienistä.

Junan lähtöaika Ljubljanasta on kello 21.05 (Wienistä 15.57) ja saapuminen Skopjeen kello 15.34. Takaisin lähtö Skopjesta kello 12.08 ja saapuminen Ljubljanaan kello 8.32 (Wieniin 14.02). Lähteenä Makedonian rautateiden kotisivut. Tarkistakaa aikataulut ennen lähtöä. Huomatkaa, että Wienin vaunut kytketään junaan Zagrebissa. Slovenian rautatiet antavat tuolle junalle hinnan euroissakin.

Cherbourg

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 192
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #8 : 22.04.2007, 13:42:47 »
Dubrovnikista Skopjeen on suora bussiyhteys. Itse käytin tätä yhteyttä kaksi vuotta sitten elokuussa. VTT:n sivuilta löysin linkin libertasdubrovnikin aikatauluihin. Silloin bussi kulki kaksi kertaa viikossa. Bussi kulkee Kosovon kautta, mutta on ihan turvallinen. Rajalla saat transit viisumin ilman eri maksua, tosin muut matkustajat joutuvat odottelemaan hieman, kun transit viisumia väsäillään.

Ohrid on aivan loistava paikka. Suosittelen myös Vevcanin lähteitä, Sveti Naumia ja Strugaa. Majoitusta löytää helposti ja halvalla bussipysäkillä parveilevilta ihmisiltä. Itse maksoin 20 euroa 4 yöstä. Parasta omassa majoituksessani oli se, että pääsin tutustumaan paikallisiin, jotka näyttivät minulle Ohridia. (Heidän kanssaan pääsin kiertelemään yllä mainitsemiini paikkoihin.) Lisää tietoa löytyy matkapäiväkirjastani!

Voin suositella myös Bitolaa. Siellä on mm.Heraklean rauniot ja kaunis luonnopuisto Pelister.

menina

 • Reissaaja
 • Viestejä: 38
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #9 : 23.04.2007, 18:30:56 »
Parissa viikossa suuntaan itsekin Bitolaan ja Ohridiin! Skopjesta en hirveasti kehuja ole kuullut, tosin makedonialaisella ystavalla, joka tuntee kaupungin melko hyvin, on siita paljonkin hyvaa sanottavaa. Pitaa loytaa oikeat paikat.
Jos aika riittaa toilta, menen zagrabista belgradin kautta junalla. tuo kestaa kylla lahes vuorokauden muutaman tunnin pysahdyksella belgradissa.
Tuonne on tosiaankin monia tapoja menna, ja kaikki enemman tai vahemman mielenkiintoisia.
Ja makedonialaiset ovat kylla aarettoman ystavallista kansaa!

Safir

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Ateenasta junalla/bussilla Skopjeen?
« Vastaus #10 : 10.10.2007, 05:27:41 »
Ei tule haulla selvyyttä kun tarvitsisi päästä Ateenasta Skopjeen. Skopjeen pääsee kyllä kentämällä Suomesta suoraan mutta ainakin tällä hetkellä yli 300e lennot pelkästä menosta on minulle liikaa...

Ateenaan pääsisi halvemmalla lentäen mutta kun auto on Skopjessa ja sinne pitäisi päästä ettei tarvitse miehen tulla Ateenasta asti hakemaa kun kohti Suomea suunnataan...

Niin ja tietysti millaisissa hinnoissa pyöritään Ateena-Skopje välillä? Lentäen se väli on kallis.

Safir

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Niin ja muuten Makedoniasta...
« Vastaus #11 : 10.10.2007, 05:34:25 »
Itse tykkäsin Skopjesta kesällä kovasti, tosin se tuntui ihanan pysähtyneeltä 5 päivän pika-ajon jälkeen Helsingistä Skopjeen. Siellä sai ensimmäistä kertaa rauhoittua ja istua ihanissa ulkokuppiloissa joen (kuivuneen uoman) rannalla.

Tietysti Skopjeen on lämpimät tunteet senkin suhteen että se jotenkin tuo mieleen ihania muistoja miehestäni joka tällä hetkellä majailee vuoden ajan Kosovossa ja Skopjessa viettää meidän auto aikaansa odotellen Suomeen pääsyä.

Muuten Makedoniasta ei ole juuri kommentoitavaa ainakaan moottoriteiden suhteen samanlainen kun kaikki muutkin... Moottoritiet ovat hyväkuntoisia ajella.

Pelle H.

 • Reissaaja
 • Viestejä: 46
  • Profiili
Re: Ateenasta junalla/bussilla Skopjeen?
« Vastaus #12 : 10.10.2007, 11:16:34 »
Lainaus käyttäjältä: "Safir"
Ei tule haulla selvyyttä kun tarvitsisi päästä Ateenasta Skopjeen.


Junalla pääsee Thessalonikin kautta. Matka kestää noin 10 tuntia päiväjunalla ja noin 13 tuntia yöjunalla. Hinnasta ei ole muistikuvia.

Safir

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Kiits
« Vastaus #13 : 10.10.2007, 17:37:17 »
Kiitos Pelle tiedosta. Nyt on helpompi selvitellä kun tietää että se on edes mahdollista. Jatketaan etsintöjä siis....

Helu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #14 : 14.10.2007, 21:02:21 »
Juna Ateenasta Skopjeen maksaa n. 40-60 e, tämä tieto on viime vuodelta.. :)

chilipippu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 216
  • Profiili
Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #15 : 10.07.2008, 16:34:36 »
Hei, osaako joku kertoa miten olis (ja mistä) Albanian puolelta helpoin päästä Ohridiin? Tuo paikka alkoi kiinnostaa sen verran, että tekee mieli sinne. Entäpä matka Ohridista Ateenaan, onko kellään kokemusta tai muuten vinkkejä mitä kautta kannattaisi mennä ja miten yhteydet kulkee?

Edmundo

 • Moderaattori
 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 735
  • Profiili
Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #16 : 10.07.2008, 21:26:36 »
Albanian puolelta pääsee Pogradecista varmaankin parhaiten Ohridiin. En ole mitään suoraa bussiyhteyttä itse löytänyt, mutta esim. taksilla rajalle, josta noin kilometrin kävelymatkan päässä Makedonian puolella on bussipysäkki, josta pääsee Ohridiin. Myös rajan ylittävästä bussista kuulin jotain huhua, mutta itse en siis siihen ole törmännyt.

Ohridista pääsee Ateenaan kahta reittiä: Ohrid-Skopje (bussilla) Skopje-Thessaloniki-Ateena (junalla) tai sitten Ohridista takaisin Albanian puolelle samaa reittiä ja rajalta taksi Korcëen (maksaa useamman kympin) ja sieltä matkatoimiston kautta bussi Ateenaan (myös useamman kympin). Albanian rajalta voi myös kävellä joku pari-kolme kilometriä Pogradeciin ja metsästää sieltä bussi tai minibussi Korcëen tai Gjirokasteriin.

thautal

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 135
  • Profiili
  • Blogi
Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #17 : 10.07.2008, 22:39:38 »
Makedoniasta pääsee Kreikkaan myös suht yksinkertaisesti Bitolasta, joka on muuten Makedonian ehdottomasti paras kaupunki. Ja myös kallein majoituksen suhteen. Halvin paikka jonka löysin oli 25 euroa ja sekin oli täynnä. Ensimmäiseksi otetaan Bitolasta taksi rajalle (n. 8 €), rajalta taksi Florinaan (n. 12 €), Florinasta juna Thessalonikiin (3,6€ opiskelija-alennuksella) ja Thessalonikista sitten Ateenaan. Itse tein kyseisen tripin toiseen suuntaan kesäkuussa.

Skopjesta tosiaan lähtee Kreikkaan päin vain yksi juna päivässä ja aikataulun mukaan klo 8.00. Minä ja muutama kymmen muuta matkailijaa saimme tosin venailla yhteentoista Skopjen, ah niin ihanalla rautatieasemalla. Olisi voinut viettää vielä muutaman tunnin sängyssä...

Junien hinnoista. Ateena - Thessaloniki välillä hintahaitari on suuri. Aamujunalla Ateenasta päin tullessani maksoin ensimmäisen luokan (muita ei ollut enää) lipusta 22 euroa, viikko myöhemmin maksoin IC:ssä matkasta 50 euroa. Skopje - Thessaloniki väli maksoi Makedonian päässä 10 euroa.
Jos mielesi ei ole avoin, pidä myös suusi kiinni.

Anreea

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
  • Profiili
Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #18 : 13.07.2008, 18:55:09 »
Me menimme Tiranasta Strugaan bussilla, ja Sturgasta taksilla Ohridiin. Bussi taisi maksaa 10€ ja taksi kolmelta yhteensä 5€. Matka kesti yhteensä ehkä n. kuusi tuntia (en muista enää). Tiranasta lähtee myös paljon minibusseja rajalle, mutta ne eivät aja Makedonian puolelle, vaan jättävät rajalle. Minibussien pitäisi olla halvempia ja nopeampia. Ainoa ongelma on siinä, miten päästä rajalta eteenpäin.

Niin ja tuo bussi ajoi Tirana - Dürres - Sturga, lähti aamulla 8:30.

Tässä vielä Skopjen linja-autoaseman aikatauluista niistä kiinnostuneille: http://www.sas.com.mk/en/timetable.php
« Viimeksi muokattu: 13.07.2008, 18:58:33 kirjoittanut Anreea »

Lauri_K

 • Reissaaja
 • Viestejä: 26
  • Profiili
Vs: Makedonia - kokemuksia/vinkkejä
« Vastaus #19 : 08.09.2008, 17:14:56 »
Anreea, mistä toi Strugan bussi lähti Tiranassa?