Vaihtoajoista taas

 (Luettu 590337 kertaa)

wysig

 • Vieras
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #440 : 07.02.2010, 17:43:09 »
ebookers ei voi periaatteessa tarjota laitonta vaihtoa, jos pyydät Helsinki-XX yhteyttä. Eli jos myöhästyt jatkolennolta immigrationin takia niin lentoyhtiö hoitaa sinut eteenpäin.
JFK on USA:n vilkkain immigration kenttä, jota pyrin aina välttämään menomatkalla. Vaihdan Euroopassa KL-LH-LX ja pääsen suoraan tarvitsemaani kohteeseen.

apotekar

 • Reissaaja
 • Viestejä: 38
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #441 : 07.02.2010, 20:40:48 »
En tiedä onko se noin simppeliä vaikka monet sanovat, että tällainen "matkatoimisto on velvollinen korvaamaan jatkolennon". Omakohtainen kokemus sattui kohdalle tässä taannoin.

Matkustin tyttöystävän kanssa NYCiin viime kesänä ja Lontoon Heathrowlla oli vaihto (Finnairin kone). Meillä oli vaihtoaikaa n. 1 ½ tuntia, mutta kone sattui olemaan noin reilut 20 min myöhässä. Poistuimme koneesta ja aikaa kului tietenkin jatkolennon turvatarkastuksissa jne. terminaalissa jonoissa, joten saavuimme n. vajaa tuntia ennen Virgin Atlanticin lähtöselvitykseen.

Check-in kuitenkin sulkeutuu Virginillä aina tuntia ennen lähtöä kuten tässäkin tapauksessa, joten meidät ajettiin jonosta välittömästi pois turvamiehen toimesta, joka ohjasi meidät viereiselle asiakaspalvelutiskille ja totesi tyyliin "You can't make your flight, sorry". Tässä vaiheessa pisut olivat jo lähellä boksereiden kangasta.

Virginin tiskille menimme ja selitimme, että kuinka on mahdollista, että check-in suljetaan tuntia ennen koneen lähtöä kun koneemme on laskeutunut myöhässä - tuntia ja minuuttia ennen seuraavan koneen lähtöä sekä check-inin sulkeutumista. Painotimme, että minuutissa on mahdotonta ehtiä koneesta pois, turvatarkastusten läpi check-in -jonoon ellei ole keksinyt teleport-laitetta. Virkailija vain totesi: "So basically you had one minute". Samalla hän kaivoi meille Finnairin englanninkielisen ohjenivaskan nenän eteen, jossa sanottiin, että koneen ollessa kentällä vähintään TUNTIA ENNEN seuraavan lennon lähtöä ei Finnair ole korvausvelvollinen jatkolennon suhteen.  ::)

Olimme suhteellisen kärttysiä jo tässä vaiheessa, mutta se ei tilannetta helpottanut. Siihen onneksi sitten sattui muutamia muitakin suomalaisia ja virolaisia, joilla oli sama ongelma ja lopulta virkailija suostui antamaan meille jatkolennot myöhäisemmällä koneella. Hieman vain harmitti, että meni 1/3 päivästä hukkaan. Olisimme nimittäin ehtineet NYCissä katsella hieman iltaelämää, mutta tuolla koneella olimme vasta 12 aikaan yöllä perillä + hotellin etsiminen Harlemista = kaksi kärttyistä matkailijaa. Kokemukset tosin kasvattavat  ;D

Onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia ja onko tämänkaltaisessa tapauksessa matkustajalla minkäänlaista oikeusturvaa? Olisi nimittäin todella perseestä maksaa lisämaksuja saati ostaa uusia lippuja seuraavaan koneeseen...
« Viimeksi muokattu: 07.02.2010, 20:44:03 kirjoittanut apotekar »

wysig

 • Vieras
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #442 : 07.02.2010, 22:58:21 »
Jos jätetään erilliset liput pois, niin normaalisti lennettäessä A:sta B:hen C:n kautta esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta tai KLM:llä Amsterdamin kautta, niin saadaan myös jatkolennon boarding pass Helsingissä ja matkatavarat lähtöselvitetään perille asti.
Muutaman kerran on käynyt, ettei jatkolennon boarding passia ole saanut Helsingissä, tällöin olen saanut sen kysymällä Hgin koneen portilta sekä Amsterdamissa että Frankfurtissa. Tämän jälkeen olen mennyt jatkolennon portille. Tai mennyt suoraan jatkolennon portille ja saanut sieltä sen boarding passin. Mutta en ole mennyt lähtöselvitykseen, turvatarkastuksen ulkopuolelle nk landside.

joorinainen

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 348
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #443 : 07.02.2010, 23:14:54 »
.....En tiedä onko se noin simppeliä vaikka monet sanovat, että tällainen "matkatoimisto on velvollinen korvaamaan jatkolennon". Omakohtainen kokemus sattui kohdalle tässä taannoin.....

....Onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia ja onko tämänkaltaisessa tapauksessa matkustajalla minkäänlaista oikeusturvaa? Olisi nimittäin todella perseestä maksaa lisämaksuja saati ostaa uusia lippuja seuraavaan koneeseen...

Niin, kyllähän se voi olla olo kuin bambilla heikoilla jäillä, jos ei tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Luulenpa, että jopa suurimmalla osalla lentokentillä työskentelevilläkin on vakavia puutteita tietämyksessääjn.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004R0261:FI:HTML

http://curia.europa.eu/en/actu/communiques/cp08/aff/cp080100en.pdf

http://www.icao.int/icao/en/leb/mtl99.pdf

Siinä vähän iltalukemista.

Testailija

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 803
 • 137 lentoa takana, mutta vain kaksi Ryanairilla.
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #444 : 08.02.2010, 01:25:23 »
En tiedä onko se noin simppeliä vaikka monet sanovat, että tällainen "matkatoimisto on velvollinen korvaamaan jatkolennon".

Ei kai kuitenkaan matkatoimisto, vaan lentoyhtiö.
Donde el viento me lleve... ja reppua en kanna, enkä rinkkaa omista, mutta kodissani on vieraillut 21 eri kansallisuutta.

jurppe

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 175
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #445 : 08.02.2010, 07:38:27 »
Matkustin tyttöystävän kanssa NYCiin viime kesänä ja Lontoon Heathrowlla oli vaihto (Finnairin kone). Meillä oli vaihtoaikaa n. 1 ½ tuntia, mutta kone sattui olemaan noin reilut 20 min myöhässä.

Ottamatta kantaa kysymykseen kenen pitäisi maksaa, voin todeta että 1,5h vaihtoaika LHR:llä on toivottoman lyhyt. Helsingistä tuleva kone odottaa ns. kuviossa juuri niin kauan kuin isompia koneita on tulossa kentälle + ottaen huomioon Heathrowin liikkumiset porttien  välillä ja jonot, on jatkolennolle ehtiminen yleensäkin pieni ihme tuolla vaihtoajalla.

Viimeksi kun minulla oli vaihto siellä niin kone odotti kuviossa melkein tunnin. Kerran taas ohjaamosta kuulutettiin hihkuen sitä harvinaista herkkua että päästään kerrankin laskeutumaan suoraan! Schipolissa tai Lufthansan siivin olen tähän mennessä pärjännyt, joskus kiirettä kyllä on pidellyt, puolellatoista tunnilla. Mutta Pariisissa tai Heathrowissa minulle sopivat vaihtoajat alkavat kyllä vähintäänkin kahdesta tunnista ja kolmestakaan en ole pahoillani.

mljv

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 280
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #446 : 08.02.2010, 10:35:05 »
En tiedä onko se noin simppeliä vaikka monet sanovat, että tällainen "matkatoimisto on velvollinen korvaamaan jatkolennon".
Jos lennot ovat samalla lipulla ja matkustaja on tehnyt kaikkensa ehtiäkseen kyseiselle lennolle, niin kyllä se on lentoyhtiön ongelma.

Lensin marraskuussa Helsingistä Heathrow'n kautta Chicagoon (ja sieltä vielä eteenpäin) ja vaihtoaikaa oli suunnilleen se sama 1,5 tuntia; otimme kuitenkin riskin, koska halusimme samana päivänä perille inhimilliseen aikaan ja koska tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun teemme operaation.. Kuten tuolla kentällä usein, siellähän sitten pyörittiin ilmassa aika pitkään odottamassa laskeutumista. Jatkolento oli kuitenkin AA:n ja niillä oli transfer-tiski melkein heti Helsingin koneesta tulemisen jälkeen. Siinä vaiheessa oli ruudulla jo "go to gate", mutta ei ollut mitään hätää, saimme liput seuraaviin lentoihin AA:n tiskiltä (Helsingistä oli saatu LHR-ORD, mutta se piti sitten vaihtaa...). Sitten vain kipinkapin portille. Jonne tulimme kyllä toiseksi viimeisenä ja matkustimme koneeseen lähes tyhjässä bussissa, mutta ei ollut mitään hätää eikä tullut mitään kitinää lentoyhtiöltäkään - olivat kai varautuneet odottamaan pidempäänkin.Eikö Virginillä ole mitään transfer desk-tyyppistä lippupistettä Heathrow'lla? Koska jos teillä oli lennot samalla lipulla ja matkatavarat menivät omia reittejään, niin usein voi kiertää normaalin checkin-tiskin, varsinkin juuri Heathrow'n kentällä. (Esim. Frankfurtissa kun vaihtaa Finnair-Malaysian, on pakko jonottaa samalle tiskille, mutta se onkin se Frankfurtin B-terminaali, missä kaikki on muutenkin ö-luokkaa.)

Jos lennot olivat eri lipuilla, niin sitten ei tietenkään pidä yrittääkään mitään LHR:llä alle neljän tunnin, mutta oletettavasti teillä oli kaikki yhdellä lipulla, kun tuota Finnair-Virgin -yhdistelmää myydään aika paljon (katselimme itsekin sellaista HEL-LHR-MIA -reitille, mutta emme ottaneet...).Koska saitte kuitenkin toisen lennon, lentoyhtiö hoiti perusasiat kuntoon. Saattaa kuitenkin olla, että tuosta voisi lisäksi saada korvauksia "denied boarding"-pykälän perusteella.
Jos ja kun liput oli ostettu matkatoimiston kautta, kannattaa panna matkatoimisto ensin hommiin (siitä niille maksetaan lipunvarausvaiheessa...), ainakin kysyä, mitä he neuvovat tekemään tässä vaiheessa. Sitten jos matkatoimisto ei saa mitään aikaan tai antaa ohjeet kääntyä suoraan lentoyhtiön puoleen (Virgin, veikkaisin, koska se kieltäytyi kuljettamasta teitä), niin EU-pykälät haltuun ja menoksi, EU:n sivuilla on valmis kaavakekin tähän tarkoitukseen.

joanarri

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #447 : 12.02.2010, 17:00:05 »
En löytänyt tai sit en osaa käyttää hakua ???

Lento Bangkokin Suvarnabhumilla perillä klo 7.10 ja jatkolento lähtis klo 9.00. Onko mitään saumaa ehtiä? Ja siis ei ole ostettu lentoja samalle lipulle, joten kamat ois ehdittävä myös pistää eteenpäin tässä ajassa.

phanatic

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 056
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #448 : 12.02.2010, 17:13:22 »
^ On mitään saumoja ehtiä, on myös mahdollisuus olla ehtimättä.

delfiini

 • Reissaaja
 • Viestejä: 21
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #449 : 16.02.2010, 08:11:00 »
En löytänyt tai sit en osaa käyttää hakua ???

Lento Bangkokin Suvarnabhumilla perillä klo 7.10 ja jatkolento lähtis klo 9.00. Onko mitään saumaa ehtiä? Ja siis ei ole ostettu lentoja samalle lipulle, joten kamat ois ehdittävä myös pistää eteenpäin tässä ajassa.
Ja muista myös passintarkastus, sekin vienee osan ajasta...

Salamanteri

 • Vieras
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #450 : 16.02.2010, 09:14:26 »
Mitenkäs tuo Amsterdamin kenttä. Klm:n lento huomenna aamulla sen kautta Delhiin. Vaihtoaikaa reilut 50 minuuttia, tuleeko kiire ja ehtiikö laukut samaan matkaan? Onko kentällä selkeät opasteet mihin pitää suhata? Delhistä jatkan melkein samantien matkaa, joten olisi aika kiva jos rinkkakin tulisi  ;D
Hong kongissa olen kyllä kerran vaihtanut niin että piti olla tunti aikaa ja kone oli siitä vielä 20 minuuttia myöhässä. Hyvin kuitenkin ehdin eikä tullut edes kiire.

Kannattaisiko vinkua tuota boarding passia jo Helsingin päässä?

Entäs onko kellään kokemuksia Ahmebadadin lentokentästä? Joudun lentämään Delhistä goalle sen kautta. Vaihtoaikaa oli muistaakseni 2-3 tuntia.

Rotta_

 • Reissaaja
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #451 : 16.02.2010, 10:10:36 »
Mitenkäs tuo Amsterdamin kenttä. Klm:n lento huomenna aamulla sen kautta Delhiin. Vaihtoaikaa reilut 50 minuuttia, tuleeko kiire ja ehtiikö laukut samaan matkaan? Onko kentällä selkeät opasteet mihin pitää suhata? Delhistä jatkan melkein samantien matkaa, joten olisi aika kiva jos rinkkakin tulisi  ;D
Hong kongissa olen kyllä kerran vaihtanut niin että piti olla tunti aikaa ja kone oli siitä vielä 20 minuuttia myöhässä. Hyvin kuitenkin ehdin eikä tullut edes kiire.

Kannattaisiko vinkua tuota boarding passia jo Helsingin päässä?

Entäs onko kellään kokemuksia Ahmebadadin lentokentästä? Joudun lentämään Delhistä goalle sen kautta. Vaihtoaikaa oli muistaakseni 2-3 tuntia.

Kiire tulee. Välissä on ainakin passintarkastus (ja lieneekö vielä turvatarkastuskin?). Boarding passin saat Helsingissä, jos lippusi on myyty HEL-AMS-DEL. Jos tuo ensimmäinen lento saapuu Damiin myöhässä, niin laukkusi jää todennäköisesti odottamaan seuraavaa konetta..
Onnea!

Lianna

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 987
 • 莲娜
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #452 : 16.02.2010, 10:50:20 »
Mitenkäs tuo Amsterdamin kenttä. Klm:n lento huomenna aamulla sen kautta Delhiin. Vaihtoaikaa reilut 50 minuuttia, tuleeko kiire ja ehtiikö laukut samaan matkaan? Onko kentällä selkeät opasteet mihin pitää suhata?

Vuosi sitten vaihdoin Amsterdamissa Helsingistä tullessa ei-Schengen -alueelle (matkatavarat menivät omia teitään), vaihtoaikaa oli 55 minuuttia. Ehdin oikein hyvin reippaasti kävellen, oli jopa aikaa napata ohikulkiessa sushi-annos, jonka pistin poskeeni siinä portilla ennen turvatarkastusta.

Netissä on hyvät kaavakuvat kentästä ja alueista (A, B, C jne) jonne koneesi tulee ja josta jatkolentosi lähtee.
Matka ei ala siitä kun tullaan perille.
Matka alkaa siitä kun lähdetään!

Juzt

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 911
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #453 : 16.02.2010, 11:46:51 »
Kiire tulee. Välissä on ainakin passintarkastus (ja lieneekö vielä turvatarkastuskin?). Boarding passin saat Helsingissä, jos lippusi on myyty HEL-AMS-DEL. Jos tuo ensimmäinen lento saapuu Damiin myöhässä, niin laukkusi jää todennäköisesti odottamaan seuraavaa konetta..
Onnea!
Turva on myös, mutta se on vasta portilla, joten ei kovinkaan suuri ongelma. Kaikki jonossa ovat saman lennon matkustajia, joten jos jonoa on, ei ole kiiretä ja jos kiirettä on ei ole jonoa.

Kyllä tuossa ajassa ehtii, mutta tosiaan isompiin myöhästymisiin ei ole varaa.
"I bet we could get videos of all the sites, get a VCR in our hotel room...
we'd never even have to go outside!"
- Joseph Francis Tribbiani

Vandit

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 804
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #454 : 17.02.2010, 10:59:33 »
Kesäkuussa olisi tiedossa HKI-Singapore Münchenin kautta 1h 15min vaihdolla...Helsingin lento tulee Münchenissä terminaaliin 1 ja seuraava lähtee terminaalista 2, tietääkö joku millainen rumba tuossa välissä on tiedossa? (turva/passi/jne- tarkastuksia) Perjantai-ilta vieläpä...

Nuohan on samalla lipulla ja molemmat Luftwaffea, mutta ei toki huvittaisi myöhästyä... 

jurppe

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 175
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #455 : 17.02.2010, 13:29:23 »
Kesäkuussa olisi tiedossa HKI-Singapore Münchenin kautta 1h 15min vaihdolla...Helsingin lento tulee Münchenissä terminaaliin 1 ja seuraava lähtee terminaalista 2, tietääkö joku millainen rumba tuossa välissä on tiedossa? (turva/passi/jne- tarkastuksia) Perjantai-ilta vieläpä...

Nuohan on samalla lipulla ja molemmat Luftwaffea, mutta ei toki huvittaisi myöhästyä... 

'Luftwaffella' homma toimii ainakin sikäli hyvin että jatkoja järjestellään jo silloin kun kone on vielä ilmassa. Tammikuussa oli myöhästynyt jatko Frankfurtista Addis Abebaan, ja purseri päivitti jatkuvasti lennon loppuvaiheessa, mille jatkolennolle vielä ehtii ja keiden pitää mennä transfer-tiskille. Addisiin menevä porukka ohjattiin platalta omaan bussiinsa, joka ajoi suoraan toisen terminaalin portille. Myös Munchenissa homma on pelannut: tiukassa vaihdossa mentiin saattajan kanssa jolla oli jatkolennon kyltti, suoraan lähtöportille. Pariisin CDG:hen ei voi verrata edes samana päivänä..

joorinainen

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 348
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #456 : 17.02.2010, 14:51:51 »
En löytänyt tai sit en osaa käyttää hakua ???

Lento Bangkokin Suvarnabhumilla perillä klo 7.10 ja jatkolento lähtis klo 9.00. Onko mitään saumaa ehtiä? Ja siis ei ole ostettu lentoja samalle lipulle, joten kamat ois ehdittävä myös pistää eteenpäin tässä ajassa.

Mitkä lentoyhtiöt kyseessä? Tuo aikataulu vaatii jo sen, että lennot ovat ajoissa ja joudut kyllä juoksemaan + röyhkeästi passintarkastus/immigration jonossa etuilemaan. Sitten vain toivot, että on kamat jo linjalla ja juoksua taas kohti hissiä yläkerrokseen.

45-60min ennen lähtöä menee nuo baggage-drop/check-in tiskit kiinni. Tarkoittaen sitä, että sulla on tuohon ylläolevaan ohjelmanumeroon aikaa sellainen 45min. Vertailun vuoksi itse jonotin tuohon passintarkastukseen 45min tammikuussa.

wysig

 • Vieras
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #457 : 18.02.2010, 08:02:46 »
Kesäkuussa olisi tiedossa HKI-Singapore Münchenin kautta 1h 15min vaihdolla...Helsingin lento tulee Münchenissä terminaaliin 1 ja seuraava lähtee terminaalista 2, tietääkö joku millainen rumba tuossa välissä on tiedossa? (turva/passi/jne- tarkastuksia) Perjantai-ilta vieläpä...

Nuohan on samalla lipulla ja molemmat Luftwaffea, mutta ei toki huvittaisi myöhästyä... 
Luetkohan varausvahvistusta oikein? LH lähtee Helsingistä Terminaalista 1 ja saapuu Terminaaliin 2 Münchenissä, mistä myös Singaporen kone lähtee. Itse olen käyttänyt usein Müncheniä ja minimivaihtoaika 30min riittää, vaikka välissä on passikontrolli.

Vandit

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 804
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #458 : 18.02.2010, 08:53:30 »

Luetkohan varausvahvistusta oikein? LH lähtee Helsingistä Terminaalista 1 ja saapuu Terminaaliin 2 Münchenissä, mistä myös Singaporen kone lähtee. Itse olen käyttänyt usein Müncheniä ja minimivaihtoaika 30min riittää, vaikka välissä on passikontrolli.

Totta puhut, jostain syystä luin tuota väärin  ;D Joo ei tuo ilman terminaalinvaihtoa ole kummoinen juttu (ellei Helsingin kone myöhästy rajusti). Kiitoksia!
(vieläkin ihmettelen miten onnistuin lukemaan tuon väärin, selvästihän ne terminaalit tuossa lukee...)

Fingersmith

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
Vs: Vaihtoajoista taas
« Vastaus #459 : 18.02.2010, 18:50:27 »
Noobie (täällä foorumilla, ei maailmassa  ;D ) kyselee semmosta, että jos ostan Finnairilta lipun New Orleans-Helsinki, ja NO -lento laskeutuu LaGuardialle mutta lento Helsinkiin lähteekin JFK:lta ja vaihtoaikaa on 2h, niin miten tää käytännössä toimii? Kokemuksia kellään vastaavasta? Toi sisäinen lento on siis AA ja Finskin kautta ostan liput eli samalla lipulla ovat. Tuntuu, että aika tiukalle menee, kun kentät on kuitenki kohtuullisen matkan päässä toisistaan, ja matkatavaroitakaan tuskin voi tsekkaa perile Hkiin asti...