Whalewatching

 (Luettu 14034 kertaa)

Amy

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Whalewatching
« : 06.07.2007, 00:34:49 »
Onko kukaan käynyt valassafareilla? Portugali, Australia, Uusi-Seelanti, missä tahansa, kertokaa kokemuksistanne! Paljonko maksoi, oliko vaivan arvoista, mitä valaita näitte, minkä kokoinen laiva oli, kaikki mahdolliset yksityiskohdat tervetulleita! Alkaa muodostua pakkomielle tähän aiheeseen.

muuvaara

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 504
  • Profiili
  • http://www.muuvaara.net/blog/
Re: Whalewatching
« Vastaus #1 : 06.07.2007, 04:54:33 »
Lainaus käyttäjältä: "Amy"
Onko kukaan käynyt valassafareilla? Portugali, Australia, Uusi-Seelanti, missä tahansa, kertokaa kokemuksistanne! Paljonko maksoi, oliko vaivan arvoista, mitä valaita näitte, minkä kokoinen laiva oli, kaikki mahdolliset yksityiskohdat tervetulleita! Alkaa muodostua pakkomielle tähän aiheeseen.


Dominikaanisessa tasavallassa Samananlahdella tuli kaytya ryhavalaita katsomassa. Botski oli pieni ja vellova, valaat tietysti aika komeita. Hyppy nahtiin vain pidemman matkan paasta, mutta siina veneessa olisi voinut tulla aitia ikava, jos olisimme olleet vieressa. Hinta oli jotakin 30 euron pintaan, mutta tasta on aikaa jo vuosia, joten en uskalla menna lupaamaan etta samalla hintaa irtoaisi nyt - USD on tietty aika halpa, joten saattaisi hyvinkin.

Nykyisessa kotikylassani on valasmaastot ihan vieressa Moreton Baylla, mutta viela ei ole tullut mentya veneella katsomaan...lahelle on joskus niin kovin pitka matka.

Electra

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 711
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #2 : 06.07.2007, 07:18:57 »
Etelä-Afrikassa niitä näkee rannastakin, esim. Hermanuksessa voi istuskella Bientang Cave'ssa ja katsella kun niitä uiskentelee ohi (elokuusta loka-marraskuuhun), ei maksa mitään, paitsi ehkä juomat/ruoat. Sama Kalifornian rannikolla esim. Mendocinon-San Franciscon välimaastossa.

mljv

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 280
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #3 : 06.07.2007, 09:02:35 »
Uudessa-Seelannissa Christchurchin pohjoispuolella Kaikourassa tuli käytyä marraskuussa 2003. Muistaakseni varasimme liput jo etukäteen netistä, vaikka keleistä ei tietenkään ollut mitään takeita - yksi päivä oli varattu operaatioon eli jonkun tunnin verran olisi ollut joustoa.

Paatti oli sellainen ison huvijahdin kokoinen moottorivene tai pienehkö laiva ja keikkui enemmän kuin vähän. Koska siirtymien aikana piti istua sisällä penkissä, ainakin kolmanneksella taisi laatta lentää - meritautilääkkeen olisi kyllä saanut ennen reissua eli tästä varoitettiin kassalla tuntia ennen lähtöä.

Kaikouran firma on siitä erikoinen, että se on kokonaan maorien käsissä ja ainakin kapteenien yhteistyö tuntui sujuvan todella hyvin - kun valaat tulevat pinnalle hengittämään 45 minuutin välein, niin näillä oli selvä tieto siitä, mihin kannatti mennä odottamaan, aina edellisen paatin kapteeni ilmotti tietonsa seuraavalle jne. Osasivat myös hyvin varoittaa siitä, millä hetkellä kannattaa valokuva ottaa ja miten päin, joten jopa meillä (kahdella hyvin keskinkertaisella digikuvaajalla, joillla oli hidas kamera) on pari täysin esittämiskelpoista kuvaa valaan mahtavasta pyrstöstä. Näiden pysähdyksien ajan sai nauttia raittiista ilmasta laivan kannella, joten itse olin loppujen lopuksi vain lievästi meritautinen ja se on minulle ihan normaalia.

Muistaakseni näimme reissulla kolme valasta, mikä käsittääkseni on erinomainen saavutus ainakin tuohon vuodenaikaan. Minä kyllä nautin melkein enemmän siitä, että reissun loppupuolella löysimme myös isohkon parven (kymmeniä) Hectorin delfiinejä ja saimme nauttia niiden tempuista laivan molemmin puolin. En muista, mitä reissusta maksoimme, mutta kyllä se minusta oli hintansa arvoinen - siihenkin nähden, että sinne hinkui enemmän matkakumppani kuin minä. Itse arvostin sitä, että matkalla valaita katsomaan meille kerrottiin paljon siitä, mitä nämä valaat ovat ja miksi ne ovat tuolla (mannerlaatan reuna, aika äkkiä alla oli kilometri vettä...) ja kaikenlaista muuta sellaista - ensinnäkin tieto piti ajatukset pois merisairaudesta ja toisekseenkin opin oikeasti kaikenlaista uutta Uuden-Seelannin ja yleensä valtamerten ekologiasta, se kun poikkeaa aika paljon tämän 'sisämeremme' Itämeren systeemeistä.


Jos en nyt aivan väärässä ole, niin olimme tällä paatilla tai jollain aivan samanlaisella, tällaisia ne kaikki olivat siellä satamassa: http://www.whalewatch.co.nz/contentImages/ImageLib4_s.jpg

Valaasta näkyy tyypillisesti juuri noin paljon, vähän selkää sen pyörähtäessä ja sitten pyrstö - valtaisa sellainen!

Tubee

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 365
  • Profiili
  • Tuben reissublogi
  • Sähköposti
Whalewatching
« Vastaus #4 : 06.07.2007, 09:03:23 »
Olin Uudessa-Seelannissa Kaikouran kaupungissa tuollaisella whale watching -safarilla huhtikuussa 2006, ja oli kyllä kallis (muistaakseni ~130NZD eli ~60€). Ajeltiin pienellä katamaraanilla (ehkä 40-paikkaisella) ja nähtiin kaksi ryhävalasta sekä parvi miekkavalaita. Ryhävalaat olivat pettymyksiä, sillä ne hengaili pinnalla ~10min eikä niistä nähnyt muuta kuin 'selän' ja lopulta niiden sukeltaessa takaisin pinnan alle pyrstön. Emme siis nähneet hyppyjä :(

Nuo miekkavalaat tuli ekstrana, sillä niitä kuulemma nähdään kyseisellä alueella noin kerran kuussa, mutta tosiaan ilman niitä ei olisi ollut tuon hinnan arvoinen. Kokemuksena kuitenkin ihan kiva :)

Edelliseen kirjoitukseen yhdyn siinä, että tuo laivareissu oli kyllä hyvin organisoitu juuri kapteenien yhteyden pidon ansiosta (tiedettiin minne mennä pongailemaan) ja tosiaan faktatietoja oli kiitettävästi. Meille sattui vielä hyvä keli, eikä merisairaus päässyt iskemään :)

Tuossa pari kuvaa:
http://photos1.blogger.com/blogger/31/2293/1600/SIRT%20132.0.jpg

http://photos1.blogger.com/blogger/31/2293/1600/SIRT%20117.0.jpg

zeta

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 160
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #5 : 07.07.2007, 13:14:02 »
En tiedä onko tämä nyt ihan hakemasi tieto, mutta viime viikolla kävin Sydneyssä katsomassa valaita pikkupaatilla (jotain muutama kymmenen matkustajaa mahtui). Merenkäynti oli varsin kova ja useampi matkustaja oli niin pahoinvoiva, että vain makoilivat lattioilla tai penkeillä ja odottivat pääsyä takaisin maihin. Firma, jonka retken valitsin lupasi rahat takaisin mikäli valaita ei näy. Suurin osa reissusta meni siihen, että kaikki tähyilivät ympäri merta ja koittivat paikantaa valaita. Aluksen kuljettaja sekä opas myös jatkuvasti kommunikoivat jatkuvasti radiopuhelimella ja kännykällä johonkin "valaskeskukseen", josta kerrottiin sen päiväisistä havainnoista. Kun joku havaitsi valaan (yllättävän helppo muuten huomata kovassakin merenkäynnissä) niin alus ohjattiin lähemmäksi. Omalla reissullani nähtiin yksi yksittäinen valas ja kaksi yhdessä (ryhävalaita kaikki). Nuo yhdessä olleet valaat olivat leikkisiä ja kävivät pinnalla useammin. Tuntuivat myös hakeutuvan lähelle alusta. Kovin paljon niistä ei kuitenkaan nähnyt. Tämä retki oli muutaman tunnin pituinen ja maksoi n. 70 AUD (n. 40 e). Voisin mennä uudestaankin.

Laitetaanpa vielä linkki firman sivuille:
http://www.sydneywhalewatching.com/

Muitakin valasristeilyitä oli Sydneyssä tarjolla. Yksi sellainen suurempi alus lähti suunnilleen samaan aikaan meidän aluksen kanssa, mutta minusta ne jäivät pyörimään sen yhden yksinäisen valaan luo kun oma retkeni lähti etsimään muita "sosiaalisempia" yksilöitä.

tzt

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 208
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #6 : 11.07.2007, 20:49:34 »
Etelä-Ranskasta Villefranche Sur Meristä mentiin kerran pikkupaatilla katsomaan delfiinejä ja sillivalaita. Kumpiakin löytyi, oli hyvä keikka! Paitsi että muut matkaajat eivät olleet kovin merikelpoisia ja laatoittivat antaumuksella veneen laitoja, vaikkei merenkäynti ollut edes kauhean kova.

italiana

 • Reissaaja
 • Viestejä: 28
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #7 : 11.07.2007, 21:45:26 »
OIen menossa Meksikoon elokuussa,missa voin nahda haivalaita (whaleshark)?

Tiedan,etta nakyvat Holbox-saarella,onko sinne paivan reissuja PDC:lta?
Tai nakyvatko myos muualla Jukatanilla?

Katzu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #8 : 12.07.2007, 20:54:02 »
Kävin joskus hyvin, hyvin kauon aika sitten (v.1999) Bostonissa asuessa valasristeilyllä. Reissu oli aika pettymys, koska koko aikana nähtiin vain vilaus valaan pyrstöstä...(josta todisteena kuitenkin valokuva sukulaisille ja kavereille!)
Hintaa en muista ja laiva oli aivan sopivan kokoinen paatti, ei keinunut ym. liikaa. Parasta antia reissussa taisi olla paluu takaisin Bostoniin, kun kaupunki näytti hienolta mereltä päin katsottuna :)

finnkiwi

 • Vieras
Whalewatching
« Vastaus #9 : 13.07.2007, 02:54:43 »
Reykjavikissa toukokuun alussa (2007 siis) teimme valasretken ja se oli tosi onnistunut, naimme todella monta minke whalea (sori en nyt tieda mika se on suomeksi!) plus pyoriaisia, lunneja ja muita lintuja kasapain.
Risteily oli aika pienelle laivalla, kesti n 3 tuntia ja oli taysin hintansa arvoinen. Laivalla oli ilmaisia lampohaalareta jotka pelastivat paivan kun lampoa oli vain hitusesti plussan puolella!
kts lisatietoja http://www.whalewatching.is/

Opus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 105
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #10 : 13.07.2007, 08:24:56 »
Lainaus käyttäjältä: "italiana"
OIen menossa Meksikoon elokuussa,missa voin nahda haivalaita (whaleshark)?

Tiedan,etta nakyvat Holbox-saarella,onko sinne paivan reissuja PDC:lta?
Tai nakyvatko myos muualla Jukatanilla?


PDC:lta järjestetään reissuja Holpoxille, mikä on käsittääkseni se ainut paikka, missä ne siellä päin "oleilee"  :lol: Itse kävin samaisella reissulla, ja voin sanoa, että oli mahtava  :D
Toivottavasti en herää joku aamu, ja huomaa olevani koppakuoriainen-

_jantsa_

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #11 : 13.07.2007, 10:20:16 »
Kalifornian rannikolla ainakin Motereystä lähtee valasretkiä. Ite en ole moisella käynyt. Retken hinta taisi olla 30 taalan paikkeilla. http://www.gowhales.com/

Itseäni kiinnostaisi tietää Norjan valasretki tilanteesta. Tehdäänkö esim. Pohjois-Norjasta kyseisiä retkiä?

Aquarian

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 68
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #12 : 13.07.2007, 10:57:17 »
Jokunen vuosi sitten elokuuussa kävin valasretkellä Reykjavikissä. En muista järjestäjää, kävelin vain satamaan, josta ostin lipun ja sitten veneeseen. Retki kesti pari(?) tuntia ja näimme muutaman pienemmän valaan ja lintuja. Vaikka reissu oli ihan ok, jäi kuitenkin tunne että tämä oli sieltä kevyemmästä päästä ja parempiakin on tarjolla.

Neon

 • Reissaaja
 • Viestejä: 29
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #13 : 15.07.2007, 01:36:21 »
off// Minke whale on lahtivalas.

Onkos kellään kokemusta minkään merenelukoiden kanssa uimisesta? Jossain olen joskus kuullut että jossain pääsee uimaan esim. just valaiden kanssa(en sitten tiedä minkäsorttisten.

finnkiwi

 • Vieras
Whalewatching
« Vastaus #14 : 16.07.2007, 02:34:59 »
Lainaus käyttäjältä: "Neon"

Onkos kellään kokemusta minkään merenelukoiden kanssa uimisesta? Jossain olen joskus kuullut että jossain pääsee uimaan esim. just valaiden kanssa(en sitten tiedä minkäsorttisten.


no taalla NZssa ainakin 'swimming with dolphins' risteilyja on aika monessakin paikassa. Itse olen ollut Bay of Islandissa ko risteilylla mutta me jatettiin uiminen valiin ja tyydyttiin katselemaan delfiinien kisailua kannelta kasin. Oli tosi upea paiva ja nahtiin tusinoittain delfiineja!
kts esim http://www.dolphincruises.co.nz/
valaiden kanssa uimista on ainakin Tongalla kts  http://www.whalewatchtonga.com/

Niiskuneiti

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 64
  • MSN Messenger - millaelina@hotmail.com
  • Profiili
Kaikoura NZ
« Vastaus #15 : 18.07.2007, 01:25:55 »
Oltiin toukokuussa Uudessa Seelannissa Kaikourassa valasristeilyllä ja nähtiinkin valas kahdesti, tosin oli sama kaveri kummallakin kerralla. Plussana reissussa nähtiin iso delfiiniparvi (noin 800) joita oli ilo seurata kun hyppelehtivät ja leikkivät joka puolella venettä.
En muista hintaa mutta itselleni oli ainakin kokemuksena sen verran hieno ettei haitannut,ja merisairastelukin unohtui valasta katsoessa =) Samat takuut oli kuin tuntuu muillakin olevan eli jos ei näy valasta niin saa uuden risteilyn.

kiaa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 13
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #16 : 21.07.2007, 14:56:46 »
valashaiden kanssa pääsee uimaan ihan viereen. ne on sellasia n.12metrisiä.

esim. mosambik on hyvä siihen. ilmeisesti pääsee vuoden ajasta riippumatta. itse kävin oli kiva.

valaita pääsee (niin kuin edellä mainittiiin) eeaassa katselemaan ihan ilmaiseksi. ja myös aika läheltä.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Whalewatching
« Vastaus #17 : 22.07.2007, 17:50:43 »
Argentiinassa voi myös katsastella valaita. Itse en käynyt, mutta niemen nimi on muistaakseni Valdez.

lssu

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 73
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #18 : 26.07.2007, 13:32:18 »
Osallistuimme viime lokakuussa Whalewatch-risteilylle Australiassa Hervey Bayssa ja olin kyllä reissuun tosi tyytyväinen. Olimme paikalla juuri oikeaan aikaan, sillä elo-lokakuun välissä Hervey Bayn lahden läpi vaeltaa tuhansia ryhävalaita. Valaat siis tulevat arktisilta vesiltä parittelemaan ja poikimaan Australian itärannikon lämpimiin vesiin ja kotimatkallaan kulkevat Hervay Bayn läpi.

Reissu alkoi aamulla klo 9.00 ja päättyi 14.30. Hinta muistaakseni n. 100 AUD ali n. 60 euroa. Hintaan sisältyi kuljetukset hostellilta ja noutopöytälounas laivassa. Meno oli tasaista, eikä merisairautta ollut kellään. En muista paljon paattiin mahtui väkeä, mutta ihan hyvin sieltä näki, eli ei liikaa tungosta ollut.

Myös meille luvattiin, että rahat saa takaisin, jos ei valaita näy, mutta olimme aika skeptisiä ja varmoja, että näämme ehkä jonkun pyrstön kaukaa ja siinä se. Mutta olimme aivan väärässä. Ekat valaat nähtiin jo puoli tuntia lähdön jälkeen, emo, poikanen ja sulhanen, jotka kieppuivat laivamme ympärillä ja lopulta uivat alitsemme, mikä oli todella hurjaa, vasta silloin kunnolla käsistin, kuinka suurista otuksista onkaan kyse. Yhteensä päivän aikana näimme varmaan 20 eri yksilöä. Pintaan tuli yleensä pyrstö tai selkä, mutta myös pari hyppyä näimme (tosin kuvaa ei ehtinyt saada millään!)

Yksi asia mihin olin myös tyytyväinen oli se, että saimme heti alussa tietoläpyskät valaista, jossa selitettiin myös touhun eettisyydestä. Olin nimittäin jopa vähän häpeissään innostani osallistua tälläiselle risteilylle, kun en kuitenkaan luonnon ja elukoiden rauhaa haluaisi häiritä. Mutta ainakin siis täällä Hervey Bayssa oli Whalewatchingeja järkkääville firmoille tiukat säännöt. Valaita ei saa jahdata, eikä kaartaa niiden eteen, vaan laivan pitää kulkea niiden sivussa tietyn matkan päässä (oisko ollut muutama sata metriä). Jos valaat itse uivat lähemmäs, se on ok, mutta niitä ei saa hätistellä. Valaat kyllä ainakin oppaamme mukaan ovat sosiaalisia kavereita ja mielellään ja usein uivat lähelle laivoja, ikäänkuin ne samalla pällistelisivät meitä.

Mutta vois siis suositella lämpimästi, oli oikein ikimuistoinen päivä. Ja juuri ainakin Hervey Bayssa tuohon aikaan saa rahalleen vastinetta, sillä valaita näkyy koko ajan ja nähtiinpä yksi delfiiniparvikin sekä vesikilppareita. Muutenkin käsittäkseni Hervey Bay on varmempi bongauspaikka kuin esim. Sydney.
Luota elämään niinkuin lintu luottaa ilmaan

sehalone

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 73
  • Profiili
Whalewatching
« Vastaus #19 : 26.07.2007, 17:17:04 »
Itse oon käynyt vähän etelämmässä Gold Coastilla Australiassa whale watching risteilyllä. Ajankohta oli loka-marraskuu ja valaita ei ollut paljoa, nähtiin muutama valas. Muilla veneillä oli parempi onni, kun valaat tulivat ihan veneiden viereen.

Reissu lähti aamulla melko aikaisin ja tuli varmaan puolilta päivin takaisin, ainoastaan kevyttä snackia tarjolla. Hinta oli jotakin 60-80aud  opiskelijahintaan(joku spesiaali) 2005. Vene oli ehkä 50 paikkainen.

Oli kyllä oikein mukava reissu, vaikka jäi vähän jahtaamisen tuntu kun 3 venettä seuraili ja etsiskeli muutamaa hassua valasta.