pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)

 (Luettu 34596 kertaa)

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #40 : 06.01.2009, 03:47:21 »
Kännykällä surffaillessa muuten saa rivinvaihdon, kun ottaa lisää merkki ja sieltä sen enter-nuolen näköisen merkin  ::) Hyvää Uutta Vuotta sinne uudelle mantereelle.
Kiitoksia vinkista, toimii! Hyvaa uutta vuotta nain jalkikateen sinne vanhalle mantereelle myos!

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #41 : 06.01.2009, 04:29:04 »
Terkkuja utuisesta San Franciscosta!

Matka Las Vegasista Los Angelesiin sujui mukavasti. Ajelin Hooverin padon ja Joshua Treen kautta Losiin. Valitettavasti Joshua Tree jai jalleen nakematta pimeyden takia. Pitaisi opetella heraamaan ajoissa... Hooverin pato oli sinallaan ihan nakemisen arvoinen kylla. Melkoiset jonot vaan oli sinne ajellessa. Kannattaa varata puolisen tuntia ainakin pelkkaan jonotteluun, pysakointi oli myos aika arvokasta. Vanhaa Route 66:tta pitkin tuli ajeltua myos muutama kymmenen mailia, sinallaan kokemus sekin.

Los Angelesissa majoituin ensimmaiseksi yoksi West Hollywoodiin. Hostelli oli aika kamainen ja siella oli 40$ avainpantti! Mutta se siita, paska mika paska. Seuraavat kolme yota majoituttiin Santa Monicassa Venice Beach Cotelissa, joka oli ihan eri tasoa kuin West Hollywoodin hostelli. 20$ maksoi per yo ja hostelli oli siisti ja hyvalla paikalla. Ainoa isompi miinus siita, etta henkilokunta ei ollut mitenkaan erityisen puheliasta tai ystavallista yhta naista lukuun ottamatta. Mutta se hostelleista.

Venice Beach on sinallaan ihan nakemisen arvoinen paikka, ainakin jos tykkaa katsella ohi kulkevia ihmisia, kierrella pienia (hippi)kraasaa myyvia kojuja tai vaikka kuunnella rumpuja tai kitaraa soittelevia ihmisia. Pienia kahviloita ja ravintoloita loytyy myos paljon. Valitettavasti kelit olivat hieman turhan viileat auringon ottoon tai muuhun rannalla temmeltamiseen.

Navigaattorista oli suunnattomasti apua Los Angelesissa ajelussa. Jo pelkastaan moottoriteita risteilee sen verran paljon kaupungissa, etta aika hukassa olisi pelkan kartan kanssa ulkopaikkakuntalainen autoilija. Autolla tuli kaytya katselemassa joitakin nahtavyyksia.

Parhaiten mieleen jaivat Mulholland Drive, josta on todella upeat nakymat kaupunkiin, superrikkaiden asuinalueet Beverly Hillsissa, Hollywood Studios ja tietysti pakollinen Hollywoodin kyltti ja siita otettu valokuva todisteeksi Hollywoodissa kaynnista. Hollywood Studios oli sinallaan mielenkiintoinen paikka, mutta hinta oli todella kallis, 67$ yhdelta paivalta. Netista olisi saanut varattua kahden paivan lipun samaan hintaan, mutta minullahan ei ollut tietenkaan mahdollisuutta tulostaa lippua... Jos joku kyseiseen paikkaan eksyy, niin kahden paivan lippu on kylla ehdoton. Kaikkea ei yhdessa paivassa kerkea nakemaan millaan. Hirvea ryysis oli joka paikassa, kyseessa on lahinna aikuisten huvipuisto. Ja kannattaa ottaa matkapahoinvointilaake jos on taipumusta voida hyrrissa pahoin :)

Rehellisesti sanottuna taytyy myontaa, etta Los Angeles ei todellakaan ole karkipaassa tahan saakka nahdyista paikoista. Se on lahinna paikka, jossa taytyy kerran elamassa kayda. Kaupunki on valtavan iso, joka paikkaan on pitka matka, eika julkinen liikennekaan ole mitenkaan erityisen hyvalla tasolla verrattuna vaikkapa New Yorkiin. Eriarvoisuus nakyy joka paikassa. On kodittomia kerjalaisia ja Ferrareilla ajavia pukupelleja vieri vieressa...

No joo, mukavaakin oli. Hostellissa tapasin mukavia tyyppeja (pallontallaajien kautta tapaamani Saaran lisaksi). Kaytiin mm. porukalla viettamassa kosteaa uutta vuotta. Kivaa oli, vaikka raketit jaivatkin sumun vuoksi nakematta (en tarkoita vain omissa silmissani nakynytta oluen ja punaviinin aiheuttamaa sumua).

Losista ajettiin Saaran kanssa Highway 1:ta (Pasific Coast Highway) pitkin pohjoiseen Santa Cruziin. Kyseinen tie on sinallaan jo nahtavyys, maisemat ovat todella upeita! Kannattaa muuten tankata auto tiheampaan asutulla alueella, ettei joudu maksamaan tuplahintaa "korpitankkauksesta"  ::) Yksittainen upea nahtavyys oli Elephant Seals, lienevatko sitten elefanttihhylkeita suomeksi, ei mitaan hajua. Komeita otuksia ovat joka tapauksessa, ja niita paasee lahelta katsomaan. Eivat turisteista paljon valita kunhan ei mene liian lahelle (alue on aidattu). Koitan jossakin vaiheessa laittaa kuvia tai videota kyseisista otuksista eetteeriin. (ongelmana kuvien latauksessa on se, etta koneessa pitaa olla Nokian PC-suite, etta saan kuvat siirrettya.)

Saara jai Santa Cruziin ja mina jatkoin matkaa saman tien San Franciscoon. Tama vaikuttaa oikein mukavalle paikalle (sumuisesta ja koleasta saasta huolimatta). Tuntuu olevan oikein turistiystavallinen ja kompakti paikka, jossa riittaa nahtavaa. Ainoa isompi miinus on parkkeeraus. Itse maksan 14$ per paiva auton pysakoinnista, aika tuhottoman kallista...

Tanne San Franciscoon saavuin eilen, tanaan on tullut jo joitakin nahtavyyksia vahan haisteltua. Historiallisella "cable cartilla" on tullut ajettua hinnasta huolimatta (5$), ja toisen maailmansodan aikaisessa sukellusveneessa tuli kaytya (Pamplona, 9$). Mekaanisessa museossa tuli pistaydytytya myos (ilmainen). Kyseisessa paikassa on maailman suurin yksityinen mekaanisten pelien kokoelma 1800-luvulta aina naihin paiviin saakka. Monen moista nostalgista vempeletta loytyi, ja kaikki olivat edelleen toimintakuntoisia. Jotakin pelia tuli kokeiltuakin... Alcatrazin vankilaan tuli myos ostettua risteilylippu, aika kallis oli, mutta pitaisi olla myos hintansa vaarti (33$). Kyseessa on iltaristeily perjantaina, iltakierroksilla on myos opas mukana koko kierroksen ajan.

Mutta tama tasta talla kertaa, palataan astialle!

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili

chilipippu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 216
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #43 : 06.01.2009, 22:21:00 »
Hyvältä kuulostaa edelleen! Kunpa itekin olis jossain pitkällä reissussa eikä täällä kotona töissä ym. Mä en (taaskaan...) saanut auki noita kuvia, joihin laitoit linkin, taitaa olla jo vikaa päässä kun en onnistu mutta tällä kertaa ei onnistunut ees vaikka kirjautui ite ulos omilla tunnuksilla. Reissuista haaveillessa (tai lomasta ja rahasta lähinnä) jatkan muiden reissuista fiilistelyä! :)

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #44 : 15.01.2009, 05:20:09 »
Tervehdys Portlandista, Oregonista!

Mutta eipäs mennä asioiden edelle, vaan palataan San Franciscoon. San Francisco oli oikein kiva kaupunki, turistiystävällinen ja kompakti, kuten aiemmin jo mainitsinkin. Joka päivä tuli käveltyä ympäri kaupunkia ja räpsittyä ihan liikaa kuvia. Illat tuli sitten rentouduttua mm. elokuvien ja mukavien hostellilla tapaamienh ihmisten kanssa jutellen ja päihtymistä harrastaen. Tien toisella puolella oleva kuppila omistajineen ja biljardipöytineen tuli myös melko tutuksi.

Nähtävyyksiä kaupungissa riittää. Golden Gate ja Bay Bridge tuli ajettua, rannalta ihmeteltyä ja kuvattua. Keskustassa ja lähiympäristössä riittää nähtävää ihan jo rakennusten ja pinnanmuotojenkin puolesta. Cable Cart Museum oli käymisen arvoinen paikka myös, lisäksi se oli ilmainen! San Franciscossa sijaitsee muuten ainoa toimiva kaapelivaunuliikenne koko maailmassa! Museossa toimii itse asiassa kaiken kansan ihmeteltävänä kaikkia kaapelivaunuja vauhdittava koneisto, joka kuljettaa kaapelia ja vaunuja 9,5 mailin tuntivauhtia. Vaunuissa itsessään ei ole minkään laista moottoria - ainoastaan jarru ja "kaapeliin tarttumiskoneisto", joita kuljettaja käyttää täysin manuaalisesti.

Satama-alueet laitureineen ovat myös näkemisen arvoisia. Keskellä kaupunkia voi päästä omaan rauhaan, tarvitsee vain kävellä jonkun laiturin päähän. Oma suosikkini oli rauhallinen ja pitkä Pier 7, josta oli hyvät näkymät.

Alcatrazista en sen enempää horise, kaikki kuitenkin tietävät mistä on kyse. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka kyllä. Suosittelen iltaristeilyä, pääsee näkemään ja kuulemaan asiota, joita ei päiväristeilyyn kuulu.

Ruokailupaikaksi suosittelen Chinatownia (joka muuten on yksi suurimmista kiinalaisalueista Aasian ulkopuolella), oikein maittava ja runsas ateria irtoaa viidellä taalalla.

Hostellilla tapasin oikein mukavia ihmisiä, mm. oregonilaisen Willyn. Willyn kanssa vietettiin oikein hauskoja ja välillä huuruisiakin aikoja. Willy jatkoi matkaa Thaimaaseen, jossa hän liittyy purjeveneen miehistöön. Hänen on tarkoitus seilata Thaimaasta Turkkiin ja takaisin. Kolmen kuukauden veneretki ympäri maailmaa, aika siistiä! Toinen tyyppi, jonka kanssa tuli vietettyä enemmän aikaa, oli norjalainen David. Uskokaa tai älkää, tapasin Davidin New Orleansissa aiemmin ja nyt törmättiin ihan randomilla San Franciscossa! Aivan uskomatonta! Enivei, David tuli loppujen lopuksi minun kyydissä Portlandiin saakka, mistä hän lensi tuttujensta luo Vancouveriin Kanadan puolelle.

Matka Portlandiin oli pitkä ja väsyttävä, käytännössä kaksi päivää meni ajaessa. Matkalla oli kyllä näkemistäkin, ajettiin nimittäin Redwood Highwayta (US 101) pitkin suuri osa matkasta. Komeita ja isoja ovat punapuut!

Portland on lungi, turvallinen ja kompakti kaupunki. Nähtävyydet ovat täällä jääneet vähemmälle. Jonkinlaista matkaväsymystä ehkä, paljon on tullut nukuttua tai vaan kuunneltua musiikkia. Läheisessä sporttibaarissa (Marathon, SW 18th Street) on muuten tuhottoman halpaa olutta; Miller Highlife kannu maksaa 2,75$. Epäilisin kannuun mahtuvan noin kolme tuopillista. Kyseisessä ravintolassa tuli pelattua eilen biljardia pilkkuun saakka.

Huomenna otetaankin sitten nokka kohti viimeistä Ameriikan mantereellista etappia, Seattlea. Seattlessa vietän kolme yötä kalliihkossa hostellissa ennen lentoa Hawajille. Jes, kohta saa heittää päällystakin menemään!
« Viimeksi muokattu: 15.01.2009, 05:44:22 kirjoittanut pappa »

aara

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #45 : 15.01.2009, 20:21:08 »
hehee terve pappamiikka, arvasin että tykkäät san franciscosta. ja portland on just hyvä vaan olla laiska. vältyitkö pahimmilta lumimyrskyiltä siellä? mä kattelin just reissussa otettuja kuvia, tulin takasin suomeen pari päivää sitten... aika hullua olla taas täällä, mihin 2 kuukauta meni?? nautihan loppumatkasta ja seattlen viileistä päivistä.

s

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #46 : 15.01.2009, 21:30:39 »
hehee terve pappamiikka, arvasin että tykkäät san franciscosta. ja portland on just hyvä vaan olla laiska. vältyitkö pahimmilta lumimyrskyiltä siellä? mä kattelin just reissussa otettuja kuvia, tulin takasin suomeen pari päivää sitten... aika hullua olla taas täällä, mihin 2 kuukauta meni?? nautihan loppumatkasta ja seattlen viileistä päivistä.

s

Ei ollunna lunta eika myrskya, kaikki mennyt hyvin. Kiitokset mukavasta matkaseurasta! Terkkuja Suomeen!

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
« Viimeksi muokattu: 15.01.2009, 22:28:54 kirjoittanut pappa »

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #48 : 20.01.2009, 07:00:29 »
Hilo, Hawaji

Tervehdys Arnott's Lodgesta, Hawajin isolta saarelta!

Matka Portlandista Seattleen meni rivakasti moottoritietä pitkin. Olisko mennyt vähän reilu 3h ruokatauon kera. Seattlessa palautin auton Aviksen toimipirsteeseen keskustassa ja kävelin muutaman korttelin ennakkoon varaamaani Green Tortoise -hostelliin. Onneksi hostelli oli keskimääräistä tasokkaampi, kun hintakin oli aika suolainen (muistaakseni reilun 30$/yö). Halvempikin vaihtoehto olisi ollut, mutta olisi ollut vähän turhan kaukana keskustasta.

Seattlessa elämä jatkui kutakuinkin samaan tyyliin kuin Portlandissa - tekemättä juuri mitään. Ekana iltana tuli käytyä hostellin järjestämällä pub-crawlilla - ja tottakai tuli myös vedettyä ihan järjettömät perseet, kuten kunnon suomalaisen kuuluukin. Seuraava päivä menikin lähinnä palautuessa ja ilmaisia tietokoneita hyödyntäessä. Viimeinen päivä meni myös lähinnä lepäillessä. Yöllä, ennen bussille - ja lentokentälle - lähtöä kävin kuitenkin reilun parin tunnin maisemakävelyllä, metsästäen parasta mahdollista näkymää kaupungista. Komeita näkymiä löytyikin siltä suunnalta missä (fiktiivinen) ystäväni Frasier Crane (fiktiivisesti) asui. Jokunen kuvakin tuli otettua.

Aamulla sitten bussilla (1,5e) Seattle - Tacoman lentokentälle ja nokka kohti Hawajia. Honolulussa oli pitkä odotus ennen kuin kone Hiloon (Big Islandille) lähti, minä hölmö kun olin jättänyt reippaasti pelivaraa. Parille aiemmalle lennollekin olisin ehtinyt.

Hilon lentokentältä sitten taksilla Arnotts Lodge -hostellille. Nälän ja janon yllätettyä sitten kävelin hostellilta kaupunkiin, matkaa about 2-3 mailia. Olisi kannattanut ehkä tullessa taksilla pysähtyä...

Yöt on täällä näemmä viileitä, vaikka päivät ovatkin suomalaisella mittapuulla kuumia. Kannattaa pyytä huoneeseen täkki... Tänään tuli käytyä rannalla pariin otteeseen ihailemassa aaltoja ja pulahtamassa. Palataan myöhemmin astialle, kun tutustun ensin paikkaan paremmin!

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #49 : 26.01.2009, 15:31:24 »
Bangkok, Thaimaa

No niin, palataanpas sorvin aareen. Vaikka ei ehka pitaisi, sen verran kohmeessa on aivot lahes parinkymmenen tunnin matkustamisesta ja kuumuudesta.

Mita ihmetta mina Bankokissa edes teen...? Lento Bangkokista Kuala Lumpuriin oli peruttu, joten jouduin jaamaan Thaikkulaan yon yli. Ei se mitaan, kiva verestaa viime reissun muistoja! Terkkuja Annalle Nat Guest Housesta! Hinnat on kallistuneet sitten viime nakeman, seka taksi etta majoitus maksoivat pari kymmenta bahtia enemman.

Mutta palataanpas kuitenkin Hawajin maisemiin viela hetkeksi. Big Islandilla tuli vietettya kuusi paivaa. Aika rennosti meni aika. Pari iltaa bissettelya, puolitoista iltaa kavattelua ja pari iltaa muuten vaan tekematta juuri mitaan. Yhtena paivana vuokrasin polkupyoran (4$), ja ajoin keskustaan kaydakseni kaupassa. Matkaa oli arviolta noin 4 mailia. Valitettavasti Arnott's Lodgen lahellakaan ei oikein ollut kauppoja (paitsi yksi kallis turistikauppa, jossa oli huonot valikoimat). Kaupasta tarttui mukaan koko loppuajan evaat.

Hilo ei muuten yllattaen ole edes turistikaupunki, vaikka ison saaren paakaupunki onkin... Arnott's lodgen sijainnissa on hyvaa se, etta se on polkupyoramatkan paassa Hilon keskustasta, mutta kuitenkin riittavan kaukana, eika esim rannalle mennessa tarvitse miettia mihinkahan valiin pyyhkeensa levittaisi. Tai no siis rannalle ja rannalle. Laavakivirantojahan nuo enimmakseen ovat silla seudulla. Mutta ei haitannut minua. Yhtenakin paivana sain kaytannossa koko nakyvissa olevan rannan pienine "uimalammikkoineen" ihan itselleni. Aallot ovat ihan liian kovat yhdistettyna teraviin laavakiviin, etta voisi menna uimaan mihinkaan muualle, kuin kivien muodostamiin suojaisempiin lammikoihin. Niita alueella onneksi riittaa. Paikallisia paivan paistattelijoita nakyi ajoittain, joitakin kalastajia myos, mutta turisteja ei juuri ollut.

Ainoa ,aksullinen aktiviteetti, johon osallistuin, oli epavirallinen retki katsomaan purkautuvaa laavaa lahelta (vain muutamia metreja). Retkien jarjestaminen on periaatteessa laitonta, joten paikalliset oppaat vievat turistit sinne pienissa ryhmissa ja vahin aanin. Retki oli kallis (75$), mutta ehdottomasti sen arvoinen. Oppaamme vei meidat yoaikaan (ei ole virkavaltaa paikalla eika muitakaan pallistelijoita) katsomaan lahelta kuinka laava purkautuu suoraan mereen ja uutta mannerta muodostuu. Aika komiat oranssit pilvet nousi kun sula kiviaines valui aaltoilevaan mereen... Valitettavasti ei meikalaisen kannykkakameralla oikein saanut kunnollisia kuvia aikaiseksi yoaikaan, mutta voin vakuuttaa, etta nakyma oli mahtava!

Ennen lahtoa isolta saarelta tuli viela kokeiltua "paikallista" Polynesialaista taikajuomaa, kavaa. Kava on kavakasvin juuresta tehtya kuraveden nakoista (ja makuista) juomaa, jota latkitaan kuin olutta. Alun perin kyseessa on ollut rituualimenoihin kaytetty juoma kasittaakseni, sittemmin sita on nautittu lahinna hupikayttoon ja "laakkeeksi". Henkilokohtaisesti kyseinen aine ei minulle muutaman kavabaarissa vietetyn tunnin jalkeen saanut aikaan muuta kuin hyvin lievan rentoutuneen tilan, mutta ilmeisesti yksilolliset erot voivat olla isojakin. Ehkapa perustan kotisuomeen kava-baarin palattuani :) Ja kukkahattutadeille tiedoksi; kava ei ole laitonta, ei Hawajilla, eika Suomessa.

Big Islandilta lensin yhdeksi yoksi Honoluluun, kuuluisalle Waikiki Beachille, jossa majoituin sikamaisen kalliiseen (meikalaisen mittapuulla ainakin) hotelliin, koska lentoni kohti Bankokia (Taipein kautta) lahti sielta. Olihan siella surffaajia, ja sitakin enemman valkonaamaisia turisteja. Ei oikein minun paikkani.

Bankokissa, yllatys yllatys Khaosan Roadilla, vietan siis taman yon. Helevatan taksikuski ajeli viela moottoritien sijasta pitkin keskustan ruuhkaisia katuja saastaakseen moottoritietullit... Mut eipa mittaan, parit Changit huiviin ja eilispaivan murheet unohtuu. Huomenissa sitten olisi tarkoitus 16.40 lahtevaan koneeseen ennattaa. Niin joo, kyseinen kone vie minut Kuala Lumpuriin, Malesiaan. Sielta jatkan nailla nakymin kohti Indonesiaa ja Lake Tobaa. Toinen vaihtoehto on menna tapaamaan tuttuja Singaporeen. Kassellaan mihin suuntaan takki kaantyy :P

Kiitoksia seurasta, palataan astialle! :)

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #50 : 29.01.2009, 04:46:22 »
Lyhyt tilannepaivitys taalta Kuala Lumpurista. Lento Bankokista KL:iin oli tahanastisista mukavin. Koneessa oli tilaa niin istuintilan kuin ihmismaarankin puolesta, ja palvelu oli todella hyvaa. Ruokakin maistui yllattavan hyvalle. Niin joo, lentoyhtiohan oli Thai Airways International (jolla muuten voi kerryttaa mm. SAS:n ja Blue 1:n Eurobonus -pisteita. Vajaan pari tuntia kestaneen lennon paatteeksi KLIA express -junaan, joka kuljettaa matkalaiset Kuala Lumpur Sentraliin noepasti (vajaa puoli tuntia) ja vaivattomasti. Hinta on 35 Ringgitia, hidas bussi olisi maksanut ilmeisesti 20 Ringgitia (yksi Euro vastaa noin 4,7 Ringgitia). Kuala Lumpur Sentralissa luulin sitten olevani toisella asemalla nimeltaan Kuala Lumpur (ilman sita pirun Sentralia) ja paatin kavella Chinatownista etukateen valkkaamaani hostellia kohti, matkaakaan kun ei pitanyt olla kuin vajaa kilometri. Noh, kerrankos sita erehtyy... Reipasta kavelya parikymmenta minuuttia ja pirssi alle, kun tajusin olevani vaarassa paikassa. Kuski pyysi 10 Ringitia matkasta, joka oli epailematta aivan liian paljon, mutta en hikisaena ja vasyneena jaksanut enaa edes tingia. Ei muuta kuin hostellille.

Red Dragon -nimisesta hostellista loytyikin tilaa, joskin huoneiden hinnat ovat taalla ihan yleisestikin aika kalliit. 35 Rinngitia maksaa meikalaisen hyrratuulettimella varustettu loukku jaetulla kylpyhuoneella. Kaksi yota on nyt tullut taalla vietettya, Golden Trianglen alueella (business-/kauppa-alue) on tullut harhailtua ja Petronas Towereja ihailtua. Tanaan herasin klo 7.30 ehtiakseni ajoissa jonottamaan lippuja Petronas Towersien Sky Bridgelle (ilmainen), joka erottaa tornit toisistaan. Kyseiset tornit muuten olivat maailman korkeimmat kerrostalot ennen Taipei 101:n rakentamista (olisikohan ollut 2002 tai 2004 kun Taipei 101 valmistui). Burj Dubai taitaa kuitenkin ajaa reippaasti molempien ohi lahiaikoina ja jattaa Petronas Towersit kolmossijalle. Neljannelle sijalle taitaa sitten jaada Chicagon Sears Tover. Nyt puhutaan siis kerrostaloista, ei torneista (kuten esim. CN-tower Torontossa, jossa tuli aiemmin kaytya). N. klo 8.35 (koska metroon piti myos jonottaa) saavuin lippuja jonottamaan (lippuja aletaan jakaa klo 8.30) ja hieman kauhistuin jonojen pituutta. Noh, ei siina auttanut kuin reilu puolistuntinen jonotella, onnistuin saamaan lipun klo 12.00 vierailulle ilmeisesti, koska oli yksin, normaalisti siina vaiheessa jaettiin lippuja jo aikaisintaan klo 12.45 -vierailulle. Ei parane valittaa.

Bussi kohti Penangia (jonka kavin eilen varaamassa hostellin laheiselta bussiasemalta (Padaraya tjsp.) lahtee klo 15.00, joten minulle jaa mukavasti aikaa kayda Sky Bridgella ja ehtia bussiin. Bussiasemalla muuten kannattaa ilmeisesti pitaa rojuistansa hyvaa huolta, ryysis on melkoinen... Lonely Planetin mukaan joitakin lankkareita on myos asemalla yoaikaan ryostetty, mutta minahan en sinne yoaikaan onneksi ole menossa.

Nyt alkaa olla aika lahtea hakemaan valmiiksi pakattuja kamoja huoneesta check outia varten, jotta kerkean rauhassa menna KLCC:n ostoskompleksiin, jossa Petronas Towerit sijaitsevat. Koitellaan palata viimeistaan Lake Tobalta astialle, jahka sinne saakka (luuoltavasti parissa - kolmessa paivassa) ennatan. En viitsi yota paivaa perse homeessa matkustaakaan. Adios!

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #51 : 03.02.2009, 12:22:30 »
Tut-Tuk - Lake Toba - Indonesia

No niin, taalla sita nyt ollaan levyttelyn Mekassa....

Petronas Towersien Skybridgella tuli siis kaytya, ihan kivat oli nakymat. Matka jatkui bussilla kohti Penangia "vain" tunnin myohassa ja vain kaksi pykalaa vaaralta laiturilta. Matkaan siis kuitenkin lopulta paastiin, ja bussi olikin oikein mukava ja tilava. Ilmastointi oli tosin vahan liiankin kovalla valilla, talla kertaa olin tosin varautunut hupparin kera. Penkit olivat leveat ja ne sai kaannettya lahes vaakatasoon. Maisemat olivat hieman vuoristoiset, melko vasyneet ja hyvin sademetsaiset. Kerran olen myos maistanut elamassani punaviinia, se maistui punaviinille. Perille paastya odotti taas yksi yllatys: bussi jatti meidat 15km paahan Penangin eli Georgetownin keskustasta. Valittomasti bussista ulos astuttua ymparilla oli useampi taksikuski tarjoamassa matkaa n. 25 Ringgitilla keskustaan. Eraan englantilaisen herrasmiehen kanssa sitten paatettiin, etta taksiin ei sorruta, vaan etsitaan oikeaan suuntaan meneva bussi. Yllattavaa kylla, lopulta taksikuski (joka vasym,atta yritti meille aiemmin kaupata kyytia) neuvoi meidat oikeaan bussiin, joka maksoi 1,5 Ringgitia. Tassa on suuri ero Thaimaan ja monen muun Kaakkois-Aasian maan valilla - Thaimaassa kaikki pyorii rahan ymparilla - muualla ihmiset voivat olla jopa ihan aiosti ystavallisia, jopa turismilla elantonsa tekevat ihmiset.

Georgetowniin paastya otettiin engelsmannin kanssa yhdessa huone satamaa lahella olevasta hotellista, jonka nimea en nyt juuri muista. Lonelyt Planetistakin loytyy, lahimpana Sumatralle lahtevien laivojen satamaa oleva hotelli on kyseessa. Paikka oli aika kaamea, ehka huonoin missa olen koskaan yopynyt. Jonkin sortin transvestiittibordelli oli kyseessa. Ei siina muuten mitaan, mutta valilla oli hieman hairitsevia aania ja paikka oli todella epasiisti.

Heti aamulla sitten 8.45 -lautta Indonesian puolelle (Medaniin) ja kohti uusia seikkailuja. Lauttamatka kesti jonkun arviolta 5-6 tuntia, joillakin oli huono olo jo ennen satamasta lahtoa (takana oleva emanta oksenteli jo siina vaiheessa). Itse olin kerrankin ymmartanyt varautua ja olin ottanut matkapahoinvointilaakkeen.

Indonesiassa rajamuodollisuuksiin meni ehka vajaa tunti, 25:n dollarin Visa-on-arrivalin hommaaminen mukaan lukien. Sitten ei muuta kuin "opelet" alle ja menoksi. Kyseessa siis jonkinlainen taksin ja minibussin valimuoto, jossa istutaan peralla jousittamattomassa minibussissa metallipenkilla. Matkaa Medanin keskustaan oli n. 35km lautalta. Matkasta tuli varmasti maksettua moninkertainen hinta (noin 7 Euroa), en enaa jaksanut kovin intensiivisesti tinkia. Medanissa jain opeletista pois Masjid Raya -moskeijan vieressa ja rupesin etsimaan yopaikkaa. Jalleen tormasin yllattavaan avuliaisuuteen paikallisten turismilla itsensa elattavien ihmisten puolesta - menin kysymaan eraasta hotellista vapaita huoneita, ja hinnat nahtyani totesin, etta onpas kallista. Henkilokunta sitten ystavallisesti opasti minut lahella olevaan halpaan ja paikalliseen tasoon nahden hyvaan hotelliin nimeltaan Angel Hotel. Huone maksoi 35000 rupiaa, eli reippaan 2 Egee. Angel Hotellin henkilokunta oli myos ystavallista. Huone oli pieni, mutta siina oli oma suihku lampimalla vedella ja wc. Ainoa miinuspuoli paikassa on laheinen Masjid Raya -moskeija, josta kuuluu niin "kaunista" laulua (eli rukouskutsu) jokusen kerran paivassa. Ensimmainen rukouskutsu kajahtaa ilmoille viiden maissa aamulla. Noh, onneksi olin sen verran vasynyt, etten jaksanut aamulla stressata aanista. Totesin vaan, etta jaahah, ja nukahdin uudestaan.

Aamulla sitten ei muuta kuin laheiseen kahvilaan aamupalalle. Seuraava yllatys tuli sitten, kun aamupalan syotyani hotellini isanta polahti paikalle ja kertoi, etta minun kyytini tuli jo. Mielessani siina mietin, etta: A) miten ihmeessa se aija loysi minut tasta kahvilasta ja B) miten ihmeessa Aasiassa mikaan voi olla etuajassa. Noh, hyva palvelu, ei voi valittaa. Kalliilla taksilla sitten hurautin Parapatin kaupunkiin, josta lahti botski Tuk-Tukiin Lake Toballe. Joskus elamassani luulin, etta liikenne esim. Bankokissa on kaoottista. Pahasti sita voi ihminen erehtya... Koskaan elamassani en ole nahnyt mitaan niin kasittamatonta liikenteessa kuin taalla Indonesiassa. Tiet ovat (varsinkin kaupungeissa) todella surkeassa kunnossa. Liikenne on aarimmaisen kaoottista ja vauhdikasta. Vastaan tulijoista ei ohittaessa mm. tarvitse valittaa mitaan, kylla ne kuitenkin vaistaa. Yksisuuntaisia katuja voi etenkin kaksipyoraisilla ajella uholeti vaaraan suuntaan tai poikittain tai ihan miten haluaa. Samalla kaistalla voi olla kolmekin ajoneuvoa rinnakkain, useampikaistaiset tiet ovatkin sitten viela asia ihan erikseen. Medanin ja Parapatin valille minulle sattunut taksikuski tuntui viela olevan oikein reikapaiden kuningas, kukaan ei koko noin kuuden tunnin matkalla paassyt meista ohi. Sen sijaan me ohittelimme valehtelematta useita satoja autoja, moottoripyoria ja muita liikenteen seassa kulkevia harveleita, mika mihinkin suuntaan ja millakin kaistalla menossa... Liikennetta ei yksinkertaisesti voi lansimaiselle ihmiselle mitenkaan sanoin kuvailla, se taytyy tulla itse nakemaan, etta uskoo ja ymmartaa... Todennakoisesti itsemurhapommittajilla on pidempi elinian odote kuin Indonesialaisilla ammattiautoilijoilla...

Parapatissa tapasin Tuk-Tukin "nuoriso-osaston", jotka juttelivat minulle heti suomea. Yksikin kertoi tuntevansa Rikun ja Tunnan Madventuresista oikein hyvin. Kyseiset kaverit toimivat paikallisissa Hotelleissa ja Guest Houseissa sisaanheittajina ammatikseen. Moni tekee sivubisneksena sitten pienta huume- tai sienikauppaa. Oli miten oli, hyvin ystavallista porukkaa olivat joka tapauksessa. Eri hotellivaihtoehdoista aikamme siina keskusteltiin, ja lopulta neuvoivat minut paikkaan, jossa eivat itse edes tyoskennelleet, mutta joka oli minun "vaatimusteni mukainen", eli toisin sanoen halpa ;) 20000 Rupiaa (1 Euro on noin 15000 Rupiaa)  maksan yhden hengen huoneestani Bagus Bay -nimisessa paikassa. Taalla ei oikein muuta tekemista ole, kuin rentoutua ja syoda hyvin. Kuumuuskaan ei ole taalla ongelma, koska Lake Toba on sen verran korkealla. Kelit ovat oikein sopivat. Joka ilta on tahan saakka satanut, mutta paivisin ei kuuroja ole juuri ollut.

Taalla tuli sitten tormattya toisen kerran talla reissulla ihan uskomattomalla munkilla tuttavaan toisella puolen maailmaa.  Taalla Tuk-Tukissa asusteli yla-asteaikainen kaverini tyttoystavineen... Naita ilmeisesti vaan jotenkin taalla reissussa sattuu... No perussuomalainen illanviettohan tasta oli seurauksena, toinenkin suomalainen pariskunta liittyi karkeloihin mukaan. Ei siita sen enempaa; hemmetin hauskaa oli ja tietaahan sen miten suomalaiset iltaa istuvat ;)

Paikallista Batak-tanssia on tullut katseltua ja lahiymparistossa on tullut kaveleskeltya (eilen jopa koko niemen ympari, juhuu). Muuten aika on mennyt lahinna levytellessa, syodessa, lukiessa, biljardia pelaillessa, jutustellessa jne. Eli ei ole ollut liian rankkaa. Juuri sita mina taalta tulinkin hakemaan, eli rentoutusta valilla vahan hektisenkin matkustamisen jalkeen. Palaillaan taas asiaan, sikali mikali minulla taalta ihan hetkeen on mitaan muuta kerrottavaa kuin levyttelytarinoita! :)

Horas! ( = terve/moi paikallisella kielella)
« Viimeksi muokattu: 03.02.2009, 12:38:22 kirjoittanut pappa »

Matti ja Liisa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #52 : 03.02.2009, 22:49:06 »
Jaahas. Paljon on taas vettä Maljapurossa virrannut sillä välin kun on viimeksi tätä mainiota matkakertomusta ehtinyt lukemaan.

Tuumattiin tuossa muuatten valmentajan kanssa, että ei tällä iällä enää lähtisi noilla 5 €/pv budjeteilla reissuun. Oli nimittäin kyyditellyt jotain saksalaista liftaria, joka aikoi selvitä Ruotsissa ja Norjassa 20 €/vrk kokonaisbudjetilla ja mietittiin syökinkö se vielä, kun täältä ei oikein noita alle 2€ majoituksia löydy.

Terveisiä sinne jonnekin epämääräiseen suuntaan. Lake Toban sijainti pistäisi helposti vastaamaan: "Canada." Vaan ei taideta lausua leik. Hyvää rentoutumista ja vähän turvallisempaa matkaa papalle.

On The Road Again

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #53 : 03.02.2009, 23:56:35 »
No kiitos Pappa kun viihdytit minua viimeisen tunnin duunissa! Sain vahan aikaa kartalta hakea sita Parapattia.
Tuli mieleen omat muinaiset tormailyt suomalaiseen nuoreen pariin yhdessa Pohjois Thaimaan Akha kylassa. Ryyppaamiseksi sekin meni, enka ole mikaan kummoinen mansikkaviinin ystava.

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #54 : 04.02.2009, 16:47:26 »
Muutamia kuvia lisailin. Hemmetin hidasta on muuten taalta kasin... Ensimmaisessa albumissa kuvia Seattlesta ja Hawajilta, jalkimmaisessa Malesiasta ja Indonesiasta.

http://www.facebook.com/album.php?aid=2014828&l=d892b&id=1432162478

http://www.facebook.com/album.php?aid=2014830&l=71058&id=1432162478

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #55 : 24.02.2009, 11:01:03 »
Hetki on edellisesta viestista vierahtanyt, sen verran mukava ja jumittava paikka oli Lake Toba. Ei joutanut edes matkapaivakirjaa viikkokausiin paivittamaan :) Eipa silti, ei taida onnistua taman enemmalti nytkaan, on naas tassa Guesthousessa netin kaytto rajattu puoleen tuntiin ja taisi jo vahan ylittya. Yritan kayttaa huomisen puolituntisen sitten hieman tehokkaammin :) Elossa siis kuitenkin ollaan ja Kuala Lumpurissa (Malesiassa) jalleen! Palataan huomenissa Toban tunnelmiin!

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #56 : 25.02.2009, 13:55:35 »
Lake Toballa tuli siis vietettya reipas kolme viikkoa. Viitena paivana oli vuokraskootteri alla, ja yhtena paivana kaytiin "yksityisristeilylla". Siina lyhykaisyydessaan aktiviteetit kolmelta viikolta ;)

Koko paivan kestaneella veneristeilylla kaytiin mm. lahes taysin eristyksissa ulkomaailmasta olevassa Batak-kylassa ja paikallisessa koulussa (jossa oli kaksi opettajaa ja kuusi luokkaa; valtiolta ei rahaa heru, koska Batakit eivat ole muslimeita), vesiputouksella uimassa ja hyppimassa ja lopuksi palmuviinatehtaalla (palmusta valuu kylkeen tehdysta viillosta hyvin paihdyttavaa ja lahes mautonta, mutta kiljulle haisevaa ja kiljun nakoista alkoholijuomaa), mista johtuen paluumatka oli melko letkea ;) Mukana olleesta porukasta kaikki taisivat matkan aikana polttaa itsensa, jotkut enemman ja jotkut vahemman :) Venereissun, ja oikeastaan melkeimpa koko reissun kohokohta oli (tokikin vesiputoukseen kalliolta hyppaamisen lisaksi) mielestani pienten koululaisten meille laulamat laulut. Lapset lauloivat mm. Jaakko-kullan Batakiksi meille, me sitten vastaavasti laulettiin porukalla heille suomenkielinen versio. Lopuksi jatettiin koulun yllapitamista varten porukalla pieni rahalahjoitus.

Vuokratulla skootterilla tuli kautua mm. apinoiden suojelualueella (jossa mm. paastiin syottamaan apinoita kadesta), kuumilla lahteilla, laheisissa kaupungeissa ja vuoren rinteella sijaitsevalla nakoalapaikalla jne. 60000 per paiva tuntuu olevan kohtuullinen hinta skootterin vuokrausesta, joskin kaikki tuntuvat kylla ensin tarjoavan kyseista palvelua hieman kalliimmalla. Uudenkin pyoran kuitenkin loytaa jopa alle 60000 per paiva (noin 4 Euroa). Saarta en itse kiertanyt, mutta kiertaneilta kuulin, etta kannattaa varata reippaasti aikaa (vahintaan 8 tuntia) ja mielellaan viela rutkasti onnea mukaan, ettei rengas puhkeaisi vaarassa paikassa. Kaikilla minun tuntemillani saaren kiertaneilla henkiloilla oli rengas puhjennut skootterista vahintaan kaksi kertaa. Ja koko matkalta loytyy ilmeisesti viitisen rengaskorjaamoa... Uuden pyoran vuokraamalla ja varovasti ajelemalla voi tietysti hieman pienentaa rengasrikon riskia...

Muutin reippaan viikon Bagus Bayssa oleskeltuani Reggae Guesthouseen niemen vastakkaiselle puolelle (edelleen Tuk-Tukissa). Reggaeen paadyin, koska siella asui muutama mukava suomalainen matkailija, ja nakoalat kampasta oli aivan uskomattomat. Matkaa meikalaisen toisen kerroksen partsilta oli jarveen noin kolme metria. Omalla parvekkeella oli melko kiva istuskella ja katsella auringonlaskuja :) Hintaa huoneella (kahden hengen huone omalla parvekkeella ja kylpparilla) maksoi 40000 Bahtia, eli vajaan kolme Euroa.

Suomalaisten ja batakien kanssa tuli useampanakin iltana istuttua rannassa nuotiolla oluesta ja batak-lauluista nauttien. Suurin osa paikallisista muuten soittaa kitaraa ja laulaa... Kitarat tosin ovat enimmakseen niin huonoja, etteivat pysy kokonaisen kappaleen verran vireessa. Seuraavan kerran kun menen Toballe (ja kylla, aion todellakin menna sinne uudestaan lahitulevaisuudessa) ostan vaikkapa Thaimaasta vireessa pysyvan kitaran ja vien sen pojille lahjaksi! Tunnelma korvasi kuitenkin enimmakseen vireen ;)

Reggae Guesthousen kaikki kuusi kamppaa sijaitsevat aivan rannassa. Vesi on puhdasta ja maisemat upeat. Lisaksi rannassa on ihan erillinen uimapaikka, josta loytyy mm. lautta, rengas ja naru (joilla voi heijata itsensa veteen), pomppulauta, puu josta voi hypata veteen jne. Vesileikkeja tuli ihan jonkin verran harrastettua :) Jos joku kyseiseen majapaikkaan jonakin paivana erehtyy menemaan, niin kertokaahan terveisia Jojolle (lausutaan tsou tsou)! Ihan mahtava tyyppi, joka hoisi kaikki mita ikina keksittiin tarvita veneretkesta kaljan ostoon! Kyseiselta kaverilta voi oppia monta hyvaa sanontaa ja elaman viisautta. Asia selvinnee melko pian kaikille, jotka Jojon tapaavat  ;D

Reggae Guesthousessa asuivat myos muuan "Hampit Kaakkois-Aasiassa", jotka osoittautuivat oikein mukaviksi tyypeiksi. Heidan kanssaan lahdettiin sitten yhta matkaa lopulta tanne Kuala Lumpuriin ja nailla nakymin myos jatketaan porukalla Singaporeen saakka lahiaikoina. Poikien matkakertomus loytyy siis talta samaiselta sivustolta, mikali joku ei heti linkkia klikannut tai muuten yhdistanyt :) http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/index.php?topic=19576.0

Lake Tobaa suosittelen kaikille, jotka pitavat laiskottelusta, komeista maisemista, uimisesta, uusien kulttuurien kohtaamisesta ja todella halvoista hinnoista.

Nyt ollaan siis kolmestaan taalla Kuala Lumpurissa Paradiso Guesthousessa (kuuden hengen ilmastoitu dormi maksaa 30rm per henkilo). Paikka on todella kiva verrattuna edellisella vierailulla loytamaani Red Dragon -nimiseen paikkaan. Monorail -pysakki on suotaan tien toisella puolella, joten liikkuminen on helppoa. Tosin paikka on myos aivan keskustassa, joten mekeimpa joka paikkaan on kavelymatka, jos ei kuumuutta ja hikoilua pelkaa. Tasta tulikin mieleeni, etta juopottelu on taalla melkoista herrojen huvia, se nimittain on huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa! :o

Eilen siis tanne lennettiin Air Asialla Sumatran paakaupungista, Medanista. Lento sujui mukavasti ja kesti vajaan tunnin. Eilen kaytiin eraan couchsurfingin kautta tutustumani malesialaisen tyton kanssa syomassa paikallisessa ravintolassa Petronas Towersien lahella. Loppuilta vietettiin sitten muutaman oluen merkeissa laheisessa Irkkubaarissa ja oman guesthousen kattoterassilla. Taalta Paradiso Guesthousesta saa muuten olutta hintaan 6,5rm (noin puolitoista Euroa), joka on halvempi hinta kuin kaupassa (esim. 7-eleven)!

Tanaan kaytiin Times Squaren ostoskeskuksessa (yksi pysakkivali monoraililla), joka on rehellisesti sanoen siistein ja SUURIN ostoskeskus, jossa olen koskaan kaynyt! Siina jaa mm. Bangkokin MBK toiseksi... Kyseisessa ostoskeskuksessa on mm. kymmenen kerrosta, huvipuisto, useita elokuvateattereita, satoja kauppoja ja ravintoloita jne... Pappa suosittelee kaikille shoppailusta pitaville!  ;)

Lissoi (kippis batakiksi), palataan asiaan nailla nakymin Singaporesta muutaman paivan paasta!
« Viimeksi muokattu: 25.02.2009, 13:58:45 kirjoittanut pappa »

johto

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 74
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #57 : 28.02.2009, 14:49:30 »
Vielakohan siella reggae guesthousessa oli shisha jonka jatin sinne jos nyt osasivat pojat kayttaa sita. Ei enaa jaksanut kantaa sita repussa. btw. hyva matkakirjoitus

Otso Viljakainen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 10
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #58 : 28.02.2009, 20:58:12 »
Moro Miikka, Jani ja Vesa

Mina ja Kaisa istutaan talla hetkella (2:51 paikallista aikaa) Singaporen lentokentalla odottelemassa lentoa Sydneyhyn ja sielta edelleen Uuteen-Kaledoniaan. 9:30 lahtee lento, eli viela ois muutama tunti tapettavana. Ollaan nyt saastetty ja istuttu yhden maksetun kahvin saattelemana 4 tuntia Pacific Cofeessa... Pitanee kohta lahtea. Ette taida olla viela ehtineet tanne Singaporeen? Eipa silla, etta ei taalta ois viitsinyt enaa sinne keskustaan lahteakaan.

Olitte tai ette, niin oli ihan mielettoman siisti kokemus kayda trekkaamassa Bugit Lawangissa. Orankeja, liaaneilla hyppimista, tubeilua ja sita mita Toballakin eli tulilla istumista kaikkine mukavuuksineen. Jos on mahdollisuuksia niin kannattaa kayda.Nepalin kanssa paras matkakokemus. Siella on sita 'raffimpaa meininkia'. Sen lisaksi meilla oli opas nimelta Thomas, erittain hauska mies. Tuli naurettua sille ja sen jutuille enemman kuin tuballa kertaakaan ja se on paljon se.

Eipa siina ku hyvat meiningit sinne ja muistakaa kayda Singaporessa siina flyerissa. Hyvallatuurilla se jumittuu ja saatte ilmaisen helikopterikyydin samaan rahaan.

Sami

pappa

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 80
  • Profiili
Vs: pappa matkustaa maailman ympari 20.11.2008 -> (SK)
« Vastaus #59 : 01.03.2009, 09:41:49 »
Vielakohan siella reggae guesthousessa oli shisha jonka jatin sinne jos nyt osasivat pojat kayttaa sita. Ei enaa jaksanut kantaa sita repussa. btw. hyva matkakirjoitus
En tietaakseni kyseista kapinetta nahnyt. Kiitoksia!