Hyviä matkakertomuskirjoja?

 (Luettu 89464 kertaa)

pnda

 • Reissaaja
 • Viestejä: 40
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #40 : 05.08.2009, 10:06:37 »
Äskettäin luettua:

- Marketta Horn: Neljän dollarin päivä

Luin tätä pätkissä kun en meinannut kestää kirjailijaa. ;D Horn vaikutti todella ärsyttävältä ja välillä erittäin ilkeältä. Tykkäsin kuitenkin kovasti matkakertomuksesta, toivoin vaan, että sen olisi kirjoittanut joku muu. Olisin toivonu, että kirjassa olisi ollu enemmän tietoa ja tunnelmia maista ja kaupungeista, eikä niinkään yksityiskohtaisia tietoja ekokylistä ja uskonnollisista keskuksista.

- Sulo-Weikko Pekkola: Terveeks' - Buddha

Jatkoa teokselle Hyvästi Porvoo - morjens Kalkutta. Seikkailuja 1920-luvun Kaakkois-Aasiassa, mm. käärmeenammuntaa. :D Hauska ja mielenkiintoinen, mutta ei niin koukuttava kuin ensimmäinen osa. Sarjaan kuuluu myös kolmantena osana Ylistetty etelä, joka kertoo Australiasta, mutta kirja vaikutti niin paljon kuivemmalta, etten jaksanut alkua pidemmälle.

Muokkaus: Tähän piti vielä sanoa, että tykkään näistä vanhoista matkakertomuksista, näissä matkanteko on niin ihanan hidasta eikä joka paikkaan lennetä.

Aino Lapila: Sadhujen maa

- Nuoren naisen matka Intiaan ja Nepaliin. Kirja oli huonosti tehty, siinä oli paljon kirjoitusvirheitä, ja se vaikutti siltä, ettei kukaan ollut viitsinyt lukea sitä ennen painamista. Kertomus oli kuitenkin mielenkiintoinen, elämänmakuinen ja jotenkin vapaa. Lapilakin vaikutti välillä ärsyttävältä ja ilkeältä, tai ehkä se oli vain rehellisyyttä? ::)
« Viimeksi muokattu: 05.08.2009, 10:11:07 kirjoittanut pnda »

Patrik_V

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #41 : 06.08.2009, 12:37:56 »
Aika vähiin on lukeminen viime vuosina jäänyt, mutta viime kirjastokäynnillä tarttui mukaan Petri J Kososen "Reppuselkägringo". Loistava kuvaus Etelä-Amerikan reissusta 80-90 luvun vaihteesta. Kirjoitettu rennolla otteella, kuitenkin hyvin asialliseen sävyyn, esim joka maan politiikasta ja kulttuurista tulee sopivasti tietoa, ei liikaa. Suosittelen ehdottomasti!

Toinen mikä nyt on vaiheessa on Inkeri Kilpisen Kulkurin kertomuksia Andeilta Amazonille, v. -82 julkaistu kertomus automatkasta Etelä-Amerikan halki. Hyvin kuvailee fiiliksiä mitä reissu tuo tullessaan, ja kirjasta huokuu tietty "tuoreus", EA oli varmaan suomalaisille melko tuntematon vielä tuohon aikaan, ainakin omatoimimatkailun kannalta. Ainakin alun perusteella vaikuttaa hyvältä.

Olisi hauska lukea jonkun ulkomaalaisen tekstiä reissailusta suomenmaalla   ;)

Vandit

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 804
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #42 : 06.08.2009, 13:22:05 »
Minä pidän kovasti vanhoista 40- ja 50-luvun matkakirjoista. Niitä on rivi kirjahyllyssä. Esim. Mörnen "Kullattu kurjuus" on aivan klassikko.

Niissä matkustaminen tuntuu matkustamiselta, ja vertailuja kotimaan ja muiden maiden välillä tehdään ihanan suoraan. Ja kielenkäytössä ei välitetä poliittisesta korrektisuudesta.

Oma suosikkini on "maapallo"- sarja 20-luvulta, erityisesti kaukomaiden osuudet (Aasia, Afrikka, latinalainen Amerikka). Kyseessä siis maantiede-aiheinen kirjasarja, jossa on kymmenkunta paksua kirjaa. Maita lähestytään lähinnä maantieteen ja luonnontieteen sekä kulttuurillisen vertailun näkökulmista. Kirjoittajina liuta suomalaisia, jotka ovat ties mistä syistä (lähetyssaarnaajina tms.) matkustaneet todella syvälle ja ihan minne vaan, mikä noihin aikoihin on ollut varmasti aikamoinen kokemus.

Jutut ovat välillä tietysti nykypäivän näkökulmasta "ihanan naiiveja", ja paikalliskansojen kuvaukset yleensä avoimen rasistisia. Ei kuitenkaan sinänsä pahansuovasti, vaan se nyt vaan oli tuohon aikaan tapana...pistäisin mielelläni jotain suoria lainauksia, mutta kirjat ovat vanhempieni luona, lueskelen niitä aina kun käyn siellä...mutta ihan mitä nyt muistuu mieleen, niin jotain tyyliin "Latinalaisen Amerikan kansat voi karkeasti järjestää älykkyyden perusteella 1) gringot 2) intiaanit 3) mulatit 4) sambot 5) neekerit". Usein valitetaan alkuperäiskansojen "puutteellista siveellisyyttä" yms. Jossain kohtaa kirjoittaja mietti, että kukakohan on vienyt Andamaanien alkuperäiskansoille ensimmäisen tulen, koska "itse he eivät sitä ainakaan ole saaneet aikaiseksi".

Ja kaikenlaista pientä kiehtovaa, paikkoja joissa on itse käynyt 85 vuotta myöhemmin (niin, ja kuvia on ja paljon). Kaupunkikuvauksia kaupungeista, joissa nykyään asuu 30 kertaa enemmän porukkaa. Juttuja tyyliin "ranskalaiset ovat kuulemma juuri löytäneet tältä alueelta Angkor Wat- nimisen temppelialueen". Hemmetin kovaa kamaa, ja jollekin olisi loistava gradunaihe...
« Viimeksi muokattu: 06.08.2009, 21:13:42 kirjoittanut Vandit »

KorbSe

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 140
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #43 : 09.08.2009, 10:20:11 »
Aika vähiin on lukeminen viime vuosina jäänyt, mutta viime kirjastokäynnillä tarttui mukaan Petri J Kososen "Reppuselkägringo". Loistava kuvaus Etelä-Amerikan reissusta 80-90 luvun vaihteesta. Kirjoitettu rennolla otteella, kuitenkin hyvin asialliseen sävyyn, esim joka maan politiikasta ja kulttuurista tulee sopivasti tietoa, ei liikaa. Suosittelen ehdottomasti!

Myös Kososen Hiljaa virtaa Mekongia voi varauksetta suositella, ei tainnut vielä olla mainintaa?

Kiinnostava kirja Sarawakin heimoista on Jörgen Bitchin Ulu - Maailman päätepiste: Matkoja Borneon viidakoissa. Kirjoitettu viiskytluvun lopulla mutta edelleen relevantti opus.

James Skibon Ants For Breakfast : Archeologigal Adventures among the Kalinga. Kirjailija asuu Kalinga heimon parissa pohjois Luzonilla, Filippiineillä. Menee ehkä enemmän antropologian/arkeologian puolelle mutta erittäin kiinnostava, ajatuksia herättävä kirja.
Matkustus ei ole tuhlausta, vaan pääomaa.

Hanna-73

 • Vieras
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #44 : 10.08.2009, 10:38:19 »
Marko Hartikainen-Jari Hassinen: "Moottoripyörällä maailmanlaidalle: Siperian halki Vladivostokiin ja takaisin". Painovuosi 2008. Loistavaa tekstiä ja mahtavia kuvia!

MP

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 111
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #45 : 30.11.2009, 23:39:32 »
Vähän vanhempaan aikakauteen:

G.A Wallin - Tutkimusmatkoilla Arabien parissa.

Jos jonnekkin arabimaailmaan olette matkaamassa niin suosittelen ehdottomasti!
Kirja kertoo siis suomalaisen tutkimusmatkailija Georg August Wallinin tutkimusmatkoista arabimaailmaan noin 1800- luvun puolivälin aikoihin. 

http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2001_1/1526

Ikiliikkuja_

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 165
 • Aivot narikassa ja lappu hukassa
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #46 : 01.12.2009, 03:06:20 »
Vanhemmista kirjoista puheenollen, Sakari Pälsi on kanssa kirjoitellut
ihan mielenkiintoisia kirjoja joskus vajaa 100 vuotta sitten..
Pikkupoikana lueskelin niita mutta en muista nimia enaa.. Siperiassa
se oli hengaamassa suomensukuisten kansojen luona sikali kun
muistan. Oli oikein kiinnostavaa luettavaa. Pitaa menna kirjastoon
kunhan palailen armaaseen kotimaahan.
Ainoa kahleeni olet Sinä, kulkurin iltakalja
  -Hassisen Kone

Jepulis

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 364
  • Profiili
  • Reissausta ja ruokaa: juttuja matkustelusta, ruoasta ja eri matkakohteista.
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #47 : 01.12.2009, 20:37:47 »
- Johanna Sinisalo: Linnunaivot

Tämä kirja on minulla juuri kesken. Tarina sijoittuu pääasiassa Tasmanian South Coast Trackin vaellusreitille, mutta siinä on katkelmia myös muista Australian ja Uuden-Seelannin vaellusreiteistä. South Coast Trackista löytyy aika yksityiskohtaista kuvailua ja karttakin löytyy kansilehdistä. Tarinaan kuuluu myös parin ihmissuhteiden käsittelyä ja joitain trillerin omaista pitäisi kirjassa kai vielä tapahtua. Sopii hyvin noiden alueiden vaeltamisesta kiinnostuneille. Lainasin tämän kirjastosta.

- Andrew Stevenson: Kiwi Tracks

Tyyppi kertoo matkakertomuksia Uudesta-Seelannista, lähinnä vaellusreiteiltä ja kohtaamistaan ihmisistä. Sopii kans oikein hyvin Uuteen-Seelantiin matkaaville ja nostaa halun päästä vaeltamaan siellä. Ostin Uudesta-Seelannista.

- Marlo Morgan: Mutant Message Down Under

Kertoo toimittajasta, joka lähtee "alkuperäisellä" tavalla elävien aborginaalien matkaan. Kirjassa tapahtuu paljon yliluonnollisilta vaikuttavia juttuja, joiden vakuutellaan olevan sitä mitä elämä olisi jos ihmiset eivät olisi kadottaneet alkuperäänsä. Kiinnostavia ideoita, sopii sivilisaatiokriittisille ja aborginaalikulttuurista kiinnostuneille. Ostin Nykistä kirja-alesta.

- Rita Golden Gelman: Tales of a Female Nomad

Tämä kirja oli pakko saada ostaa, koska niin monet reissukirjat tuntuvat olevan miesten kirjoittamia. Naismatkaajan kokemukset ovat kuitenkin usein erilaisia silloin kun pyrkii tutustumaan paikallisiin, koska naisten elämä useimmissa paikoissa ympäri maailmaa on joka päivä toistuvia rutiineita: pyykin pesemistä, ruoan laittoa ja veden kantamista, kun taas miesten elämään kuuluu enemmän projekteja, kuten rakentamista ja seikkailua, kuten metsästys- ja kaupunkireissuja. Rita irtautuu tavallisesta elämästä ja lähtee kiertämään maailmaa viipyen parit vuosikymmenet esim. Meksikossa ja monia vuosia Balilla. Korosti kovasti kuinka haluaa tutustua joka paikassa oikeasti ihmisiin ja elää paikallisten keskuudessa. Tämän toistelu tuntui välillä jeesustelulta.

- Tumppi Varonen: Syökö kuningas makkaraa?

Helsinkiläinen tehdastyöläinen lähtee Thaimaahan tavatakseen uudestaan tytön. Kertoo hieman thai-kulttuurista. Enemmän ehkä kirjaa lukiessa mietin, kuinka hyvä kirja olisi luettavaksi oravanpyörää itsestään selvänä pitäville tyypeille, jotka ovat kyllästyneitä arkeensa.

- Gregory David Roberts: Shantaram

Uskomaton ja vähän mahtaileva omaelämänkerrallinen tarina Australiasta paenneesta tyypistä, joka asettuu Mumbaihin, jossa elää slummissa, työskentelee Mumbain mafian parissa, käy taistelemassa Lähi-idässä, välillä on vähän vankilassa ja tekee kaikenlaista. Paksu kirja, hyvää reissuluettavaa.
http://reissaustajaruokaa.wordpress.com/
Matkakohdetietoa, reppureissuelämää ja vegaaniruokaa.

pnda

 • Reissaaja
 • Viestejä: 40
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #48 : 01.12.2009, 20:54:17 »
Taas (sarjakuvapainotteista) päivitystä:

Aino Sutinen: Taksi Kurdistaniin - reppumatkasarjakuvia Lähi-idästä
- Ihastuttava pieni sarjakuva Lähi-idän reissusta, nätisti piirretty ja täynnä hassuja lyhyitä tarinoita.

Guy Delisle: Pjongjang
- Sarjakuvaromaani siitä, millaista Pohjois-Koreassa on vierailla ja elää.

Erkki Lampén: Neljä retkeä läpi Suomen
- Tylsän kannen alta löytyi hauska neljäosainen retkikertomus (kävellen, pyöräillen, hiihtäen ja meloen). Kävelykertomus oli ehdottomasti paras ja hauskin ja sai omassakin mielessä pyörimään, että mitä jos oikeasti joskus kävelisi halki Suomen.

novosti

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 68
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #49 : 01.12.2009, 21:06:29 »
Yksi mukaansatempaavimmista matkakirjoista on ehdottomasti Magnus Londenin: Maan ääriin, kertomuksia Siperian matkoilta (1998). Reissujen ajankohdat 90-luvun alkupuoliskolla ja maan murros on jotenkin erityisen hyvin kuvattu. Tekstissä on sellaista imua, että tekee mieli mennä itse perässä ainakin kerran elämässä.

Kirjailijan sivuilla on yksi näyteluku ko  kirjasta :
http://www.magnuslonden.net/fi/kirjat/siperia/viktorsuom

Pitufo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 243
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #50 : 01.12.2009, 23:39:40 »
Kirjoittelenpa vaihteeksi tännekin :) Tuli viikonloppuna lukaistua Salman Rushdien Jaguaarin hymy. Kirja on siis matkakertomus Nicaraguasta. Ihan mielenkiintoista luettavaa ihmisille, joita kiinnostaa maan lähihistoria (esim. minä itse), mutta matkakertomuksena kirja ei ole kovin mielenkiintoinen; Rushdie on maassa vain kolme viikkoa, ja kirja kertoo enimmäkseen vallankumouksen jälkimainingeistä, sandinisti-hallituksen pulmista ja sodasta contra-sissejä vastaan.

Lisäpisteitä kirjalle siitä, että sen ansiosta suhtaudun hieman suuremmalla mielenkiinnolla Salman Rushdieen (luin joskus siltä jonkin kirjan, jota inhosin niin, että vannoin, etten enää ko. tyypin kirjoja avaa. Söin siis sanani ja olen siitä ihan iloinen).
Yo llevo en el cuerpo un motor
que nunca deja de rolar
llevo en el alma un camino
destinado a nunca llegar.

Lianna

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 987
 • 莲娜
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #51 : 02.12.2009, 10:08:27 »
Miksi matkustaa, jos se on yhtä ahdistusta.  Ahdistavaa ja rasittavaa luettavaa.  Onko niin, että kun ikää tulee, kaikenlainen valittaminen lisääntyy (olen itse keski-ikäinen). 

The Happy Isles of Oceania, Paddling the Pacific - Paul Theroux
On vähän samanhenkinen, siitä paistaa kirjoittajan oma happamuus läpi vähän liikaa. Uusi Seelanti oli ikävä paikka (koska mies oli juuri eronnut) ja matkan huipentuma oli se, kun mies pääsi Hawaijille, kotiin U. S. of the A:han. Silti mielenkiintoinen kirja eteläisen Tyynen Valtameren saarista. Theroux on kirjoittanut siis myös muitakin kuin niitä junamatkakirjoja. Olisi mielenkiintoista lukea uusi kirja Kiinan halki junalla kulkemisesta nykypäivänä, niin paljon Kiina on varmasti muuttunut Therouxin junamatkan jälkeen.

Paluu Timbuktuun - Neil Hardwick
Surkuhupaisen hauska epäonnisesta matkadokumentintekoreissusta maailman ympäri. Lisävalaistusta kirjaan saa Hardwikin Hullun Lailla -kirjasta, jossa hän kertoo masennuksestaan ja kertoo tästä matkasta ja sen taustoista lisää. Antaa kuvaa mm. siitä, miltä tuntuu matkustaa sietämättömän ihmisen kanssa. Äitini luki kirjan ja totesi sen jälkeen, että taitaa olla aika rankkaa tuo matkustaminen... Jouduin tarkentamaan, että matka on yleensä aina niin hankala kuin minkälaiseksi sen itse tekee.  :D

(Kiina-ilmiöitä - Sami Sillanpää
Ei matkakirja, mutta listaan tähän kuitenkin. Hesarin entisen Kiinan-kirjeenvaihtajan pikkutarinoita Kiinan arjesta. Jos kiinalaisten ajatusmaailma ja jokapäiväinen elämä kiinnostavat, niin suosittelen tätä pientä, helppolukuista kirjaa.)
Matka ei ala siitä kun tullaan perille.
Matka alkaa siitä kun lähdetään!

Nellu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 11
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #52 : 06.12.2009, 23:38:05 »
Timo Tuomen Jalan halki Ranskan oli miellyttävä pieni kertomus. Äijä kävelee kesän Ranskaa pohjoisesta etelään. Kuvausta paikoista voisi tosin olla enemmän, kerronta itse matkanteosta on pääosassa. Aiheuttaa halua ylittää itsensä...

raven

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 657
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #53 : 06.12.2009, 23:44:13 »
Kesän reissuilla matkalukemisena kulki Ewan McGregorin ja Charley Boormanin "A long Way Down". Matkapäiväkirja (osin siis puuduttavaakin luettavaa) näyttelijäkaverusten moottoripyöräreissulta Skotlannista Itäisen Afrikan halki Kapkaupunkiin. Tämä oli kaverusten toinen reissu; ensimmäisestä "A long Way Round" on jokunen vuosi aikaa Suomenkin televisiossa pyörinyt dokkarimuotoista sarjaakin. Ihan hauskaa läppää, etenkin Ewanin kirjoittamat osuudet.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty,
hetken mielijohteesta saa jo valmista...

jurppe

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 175
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #54 : 07.12.2009, 07:31:49 »
Mummolan hyllystä luettuna, ja ehkä moneenkin otteeseen:

Tapio Hiisivaara:
Hurja, viehkeä Espanja 1949
Tarunhohteinen Turkki 1950

Ajat nuo eivät koskaan enää palaa. Kuvauksista on jäänyt mieleen erityisesti lentomatka Espanjaan 40-luvulla, tuntui vaativan lähes yhtä paljon resursseja ja aikaa kuin maailmanympärimatka nykyään.


AlNU

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 363
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #55 : 07.12.2009, 09:23:19 »
Jatketaan Paul Theroux'lla. Dark Star Safari (en tiedä onko suomennettu) oli todella hyvä ja kun luin sen juuri ennen Herkuleen Pylväitä niin pakko sanoa ensimmäisen olevan huomattavasti parempi. Miehellä on siis takoituksena matkustaa Kairosta Kapkaupunkiin maita pitkin. Suosittelen.

Jossain vaiheessa pitää noi The Great Railway Bazaar ja Ghost train to the eastern star lukea putkeen. Ensimmäisestä täällä onkin juttua ja jälkimmäisessä tehdään sama matka reilut 30 vuotta myöhemmin.

Nallis03

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 643
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #56 : 07.12.2009, 10:28:14 »
1800-luvun englantilaisnaisen mietteitä ja havaintoja Suomesta löytyy kirjasta "Through Finland in Carts". Kirjaili on Mrs Tweedie ja vuosi on 1897. Osa havainnosta sopisivat hyvin tähänkin päivään.

http://www.archive.org/stream/throughfinlandin00tweeuoft#page/n3/mode/2up

KorbSe

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 140
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #57 : 03.05.2010, 19:16:41 »
Yksi viime vuonna ilmestynyt kirja, jota voisi suositella on Jaguaarin voima - Vuosi Amazonian sademetsässä. Kirjoittaja, norjalainen Anders C. Krogh osti 23-vuotiaana pelkän menolipun Peruun ja vietti vuoden Matses-intiaanien parissa.

Kirjailija vierailee näköjään Maailma Kylässä -festareilla, Helsingissä la 29.5.10.
Matkustus ei ole tuhlausta, vaan pääomaa.

nailon

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 335
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #58 : 04.05.2010, 18:00:17 »
Pirkko Lindberg: SOS Tuvalu.

Lindbergin tapa kuvata ympäristöään ja ihmisiä on ihastuttava!

Vivi-Ann Sjögren: Saharan aamut ja illat

Aivan ihastutava kirja, etenkin kun tiedossa on matka Marokkoon.

Anna-Mari Raaska: Belizessä kaikki on paremmin.

Vaikka kirjailija vaikuttaa kohtuullisen rasittavalta, niin tarina on kiehtova, ja ajatus Belizeen muuttamisesta.

Mä luin kanssa sen Kyllikki Villan "Vanhan rouvan lokikirjan", ja se oli puuduttavaa luettavaa ja jos en olisi ikinä matkustanut minnekään, niin en varmaan tuon kirjan perusteella matkustaisikaan. Joo, totta suurin osa omistakin matkapäiväkirjoista on lähinnä valittamista, mutta mun matkapäiväkirja palveleekin eri tarkoitusta, ei julkaistavaan tekstiin tarvitse ihan koko aikaa mussuttaa siitä miten tylsää ja ankeaa matkustaminen on.
"En tahtoisi olla yksi heistä.
Tahdon olla vapaa, ja hengittää havun tuoksua.
Täällä olen kuin vanki, lähden Kuusamoon."
Danny, Kuusamo

turkkalo

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 78
  • Profiili
Vs: Hyviä matkakertomuskirjoja?
« Vastaus #59 : 04.05.2010, 19:29:03 »
Thubron: Aasian unohdettu sydän (britti entisen Neuvostoliiton Staneissa)

Hopkirk: Silkkitie (eurooppalaiset tutkimusmatkailijat Gobissa ja Taklamakanissa 1900-luvun alussa)

Lonely Planetiltä Central Asia ja "Georgia, Armenia & Azerbaijan" ovat suhteellisen viihdyttäviä opaskirjoiksi.

Sankarimatkailijan Pietari on todella hauskasti kirjoitettu, vaikkakaan ei kovin hyödyllinen.

Fillarilla Nizzaan on aika tekninen, sisältää liian vähän ihmisten kohtaamista. Varmasti kiinnostava pyöräilijöille.

Kiina-ilmiöitä suosittelen minäkin.