Unkarin pienemmät kaupungit

 (Luettu 9345 kertaa)

Hymer

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Unkarin pienemmät kaupungit
« : 11.05.2011, 23:50:46 »
Moi! Kaipaan vinkkejä Unkarin pienistä ja keskikokoisista kaupungeista. Mitkä olisivat viehättäviä kohteita (kaunista arkkitehtuuria, viihtyisiä keskustoja? Pecs on tuttu, sitä voin suositella muillekin. Egerissä aion käydä, löytyykö lisää?

Urho_Kekkonen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 554
  • Profiili
  • Kuvia
  • Sähköposti
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #1 : 12.05.2011, 11:55:04 »
Unkari on pullollaan söpöjä pikkukaupunkeja. Ne ovat oikeastaan melkeinpä parasta mitä maasta löytyy.
Sellaisia ovat mm:
- Tokaj, jos tykkäät viinistä. Kaunis, pieni, tunnelmallinen.
- Sümeg, linna hyvin näyttävällä paikalla, kukkulalla keskellä tasankoa.
- Tapolca, luolajärvi kaupungin keskustan alla (muuten nyt ei niin henkeäsalpaavan ihmeellinen paikka).
- Esztergom, tosi iso kirkko ja viehättävä vanha kaupunki.
- Szentendre, hyvin suloinen keskiaikainen pikkukaupunki, jonka huono puoli on, että se on hyvin lähellä Budapestia joten sesonkiaikaan siellä ovat kaikki muutkin.
- Keszthely, paras paikka Balatonin rantakylistä koska on kuitenkin sen verran iso että siellä on muutakin kuin pelkkää turismia.
- Györ, keskiaikaisia kujia (en tosin ole käynyt 20 vuoteen, joten en ota vastuuta jos meno on muuttunut).
http://ihmeellisiaasioita.blogspot.fi/

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen. Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen.
-Ääntenlaskija 1956

skugga

 • Vieras
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #2 : 15.05.2011, 11:25:02 »
Sopronia voin suositella. Kaunis pieni kaupunki, vehreän kukkulan juuressa. Kukkulalla näköalatornista aukeaa mainio maisema.

leppis81

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 65
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #3 : 25.05.2011, 15:22:31 »
Kellään mitää suositella ihan romanian rajan tuntumasta, mielummin jostai debrecenin alapuolelta, kylää jossa viihtyisi yhden yön verran.
Slovakiasta romaniaa matkalla, ja unkarin voisi siihen väliin mahduttaa yhdellä pysäyksellä.

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #4 : 19.02.2012, 19:14:27 »
Mielelläni lukisin enemmänkin Unkarin pieneistä ja ei-niin-tunnetuista kaupungeista, kylistä ja paikoista, antakaahan tulla lisää vinkkejä!

Josko kenelläkään olisi jotain kerrottavaa Fertő järvestä (tunnetaan myös Neusiedlersee nimellä) ja Aggtelekin kansallispuistosta. Esim. Miten niihin pääsee julkisilla kulkuvälineillä? Onko kuinka yöpymismahdollisuuksia? Kuinka kauan kannatta/pitää varata aikaa siellä olemiseen? Eli kaikenlaiset vinkit, kokemukset ja ehdotukset ovat erittäin tervetulleita.

beluga

 • Reissaaja
 • Viestejä: 26
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #5 : 19.02.2012, 19:30:43 »
Olin vuonna 2006 kolme kuukautta Unkarissa vaihto-oppilaana Keszthelyssä. Keszthely on viehättävä paikka jossa on mukava ranta ja kaupungillakin kuljeksii päivän. Ja Festetics Castlekin on ihan kiva käyntipaikka. Rakastuttiin myös vaihtariaikana ravintolaan joka on kadun varrella lähellä linnan porttia.

Lähellä käytiin Hévízissä. Siellä ei paljon tuntunut muuta olevan kuin pätkä ostoskatua ja sitten se pääseikka eli kylpylä. Saa uida siinä lämpimässä radioaktiivisessa(?) vedessä, joka haisee pahalle. Kyllähän siellä kävi lillumassa sen pari tuntia. Eikä ollut pitkä matkakaan kun bussilla huristeli Keszthelystä.

Tapolcassa oli jänniä luolajuttuja. Tai joku semmoinen, en nyt tarkkaan muista mikä se oli, siellä oli vettäkin missä pystyi käydä soutamassa.

Tihany on ihana paikka. Kauniit näkymät kirkon vierestä pitkin Balatonia. Tihany on niemen nokassa joten se on tosiaan keskellä Balatonia :)

Veszprém on kans ihana. Siellä asuu tuttujani joten kävimme siellä parin päivän reissun. Siellä on se linnahomma josta on kans sieltä päästä kauniit näkymät ja nätti on se itse linnakin.

Unkarilainen ystävämme vei meidät päiväreissulle Szigligetiin (lähellä Keszthelyä) jossa oli kukkulan päällä linnan rauniot. Mahtavat näkymät ja rauniotkin olivat kauniit. Samalla reissulla mentiin myös johonkin linnan raunioiden lähelle jossa oli kesäaikaan turisteille hevos-show. Oli tosi mukava katsella se show. Se oli hauska ja ratsastivat esim. niin että mies seisoi vasen jalka toisen hevosen päällä ja oikea jalka toisen ja hän piti ohjaksista kiinni ja hänen kahden hevosen edellään oli vielä kolme hevosta lisää. Mahtava show oli kyllä :) En nyt juuri millään muista mikä sen paikan nimi oli. Siellä oli lisäksi muitakin eläimiä, oli jonkinlainen farmi tai jtn.

Kävimme myös päiväreissun Zalaegerszegissä. Emme käyneet siellä muualla kuin sellaisessa ulkoilmamuseossa jossa oli erilaisia vanhoja tupia ja taloja eri kulttuureista ja olipa siellä vanha suomalainen tupakin. Siellä myös esiteltiin kieliyhteyksiä näihin kulttuureihin. Ihan mukava paikka :)

Kaikenkaikkiaan rakastuin Unkariin täysin. Pidin Unkarista jo ennen vaihtarireissuani ja olin hyvin kiinnostunut maasta. Nykyään opiskelen välillä kurssien ilmaantuessa unkarin kieltä ja kuulun suomi-unkari-seuraan. Syksyllä pitäisi lähteä valloittamaan miehen kanssa Unkariin Szegediä ja Pécsiä, käymme toki myös Budapestissä, sielläkin tuli muutaman kerran oltua vaihtari-aikana.

Tässäpä minun muistelmiani Unkarista, saa kysyä jos tulee jotain mieleen.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #6 : 20.02.2012, 16:20:13 »
Fertő järvestä (tunnetaan myös Neusiedlersee nimellä)

Neusiedlersee on Itävallan puolella varsin tunnettua viinialuetta, eli jos tämä aihepiiri kiinnostaa, varaa aikaa maisteluun.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Kirnauskis

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 153
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #7 : 21.02.2012, 11:57:42 »
Szilvásvárad. Ei nyt varsinaisesti ole kaupunki eikä kovin ihmeellisiä nähtävyyksiäkään, mutta jos tykkää metsässä kävellä, niin ylös kukkulalle pääsee polkua pitkin. Egeristä noin 20 kilsaa, bussilla pääsee hyvin.
Kotiin on moni kuollut.

ffflame

 • Reissaaja
 • Viestejä: 20
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #8 : 23.02.2012, 00:47:49 »
Debrecen ei ole ihan pieni, mutta kiva silti. Ainakin vuonna 2000-jotain kaupungin halki sahasi vain yksi ainoa ratikkalinja eestaas.

Eger ja Tokaj on viininystävälle mukavia paikkoja, Egerin Kauniiden naisten viinilaaksossa vierähtää iltapäivä jos toinenkin.

Edellä mainitussa Szilvásváradissa kasvatetaan niitä valkeita/harmaita lipizzanhevosia jotka sitten tanssahtelee Wienissä ratsastuskoulunäytöksissä. Tosin kannattaa ottaa selville, mihin aikaan vuodesta ne on jossain kesälaitumilla, nimimerkki turhan reissun Egeristä tehnyt  >:(.  Kylän rautatieseisake on aivan suoraan vanhoista elokuvista, mykkäsellaisista.
« Viimeksi muokattu: 23.02.2012, 00:50:22 kirjoittanut ffflame »
Jokainen meistä elää omassa päässään  - Pasi Ilmari Jääskeläinen

Fiasko

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 250
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #9 : 26.02.2012, 18:03:02 »
Ensi kesän reilireittiä hahmotellessa jäin katselemaan karttaa Unkarin kohdalta. Olisiko jollain mielessä kätevää junayhteyttä, jota hyödyntämällä pääsisi Zagrebista suht suoraan Transylvaniaan (Sighisoaraan ja niin eespäin) kulkematta Budapestin kautta? Budapestin voisi kokonsa mielellään toiseen reissuun paneutua siihen tulevaisuudessa paremmin, joten osaisiko joku suositella vaihtoehtoista junareittiä Kroatiasta Romaniaan Unkarin maaseutua ihaillen?
Pietari vei mennessään.

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #10 : 04.03.2014, 02:15:18 »
Pari vuotta sitten kyselin Unkarista täällä, lähinnä Fertõ-järvestä ja Aggtelek-luolista. Silloin matakasuunnitelmani muuttuivat. Nyt on uusi yritys.

Em. paikkojen lisäksi kaikenlaiset vinkit historiasta, arkeologiasta ja luonnosta kiinnostuneelle ovat tervetulleita.

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 778
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #11 : 04.03.2014, 08:16:45 »
Keväämmällä on tarkoitus mennä Budapestista Pécsiin ja siitä Zagrebiin. Pécsistä kuulisin mielelläni suosituksia. Dormipaikan olen jo varannut kolmeksi yöksi.
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

Kutyakaparó

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 72
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #12 : 07.03.2014, 16:40:20 »
Odottelin, että joku olisi kertonut tuoreita juttuja Pécsistä. Tässä joitain vinkkejä. Széchenyi tér on mielestäni paikka, josta Pécs aukeaa. Aukion laidalla useita kahviloita, 100m aukiolta reilut 10 ravintolaa, joissa lounas n. 3€. Illalla eloisa paikka. Pécsissä yli 20 000 opiskelijaa, joten ennen kesää kaupungissa on menoa monenlaista. Yliopistossa opetetaan suomeakin. Királyutca, joka  lähtee aukiolta oli ennen täynnä elämää, nyt surullisen hiljainen loppupäästään.

Euroopan kulttuuripääkaupunkina oli 2010.  Pääaukiolta ylös 200 m pieni, mielenkiintoinen Vasarely-museo. Samalla etäisyydellä länteen Tuomiokirkko ja sen edessä varhaiskristillisiä hautakammioita, myös Csontváry-museo, kuohuviinitehdas (ruotsal. omistuksessa!), eläväinen Dante Cafe ja ihan lähellä Hörpintö-niminen pikkuriikkinen (kansan)viinitupa. Pääaukion yläosassa PartiGalleria ja sen yhteydessä erittäin hauska vanhantavarain putiikki.   

Zsolnayn kulttuurikeskus (http://www.zsolnaynegyed.hu/index.php?nyelv=english) tarjoaa monenlaista ohjelmaa päivittäin. Pääaukiolta n. 2 km itään, siellä myös uusi upea Konserttitalo.

Pasha Quasimin moskeija pääaukiolla, kannattaa pistäytyä sisällä vaikka hetkeksi! Hassan Jakovalin moskeija (museona) ja sen kyljessä minareetti n. 1 km lounaaseen Aukiolta.

Pécsin ympäristö on mukavan kumpuilevaa. Etelään 30 km Palkonya, Villánykövesd ja Villány mielenkiintoiset viinikylät. Junalla 35 min. (2,5€) kahden tunnin välein. www.elvira.hu .  Villányssa kellareiden ovien yllä C Cola-valomainokset, muissa kylissä ei. Ainakin viikonloppuisin kellareihin pääsee tutustumaan. Kylillä omat sivut internetissä.

Mecsek-vuoren takana pohjoisessa reilun sadan mutkan (20 km) jälkeen Abaligetissä tippukiviluola ja  Orfü tekolampineen.

Jos käytät taksia, niin kannattaa muistaa Taxi900 (3€ 0-3,5 km), Volan taxi myös luotettava. Villit taksit vaikka 30€…

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 778
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #13 : 07.03.2014, 19:03:40 »
Kiitos Kutyakaparó! Eiköhän noilla tiedoilla saa mukavasti 3 vrk kulumaan.
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Unkarin pienemmät kaupungit
« Vastaus #14 : 27.03.2014, 23:24:37 »
Kysytaanpas taalla, etta miten Belgradista paasisi parhaiten Pecsiin? Googlen avulla en oikein loyda busseja tuolle valille  ja junalla kuulemma aikaa menisi lahes kymmenen tuntia  :o Onko jotain inhimillisempaa vaihtoehtoa?