Fes, Marokko

 (Luettu 14948 kertaa)

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Fes, Marokko
« : 10.11.2012, 10:55:53 »
Fesista on ollut ihan muutama maininta, onko kukaan matkustellut Fesissa, ja millaisia kokemuksia on ollut? Kaupunki kiinnostaisi kovasti- ainoana miinuksena, etta eras paljon matkustava ystavani sanoi, ettei ole koskaan kokenut niin paljon kusetusta ja uhkailua kuin Fesissa. Sanoi, etta koska kaupunkiin eksyy oikeastaan varmasti, monet paikalliset kayttaa tata hyvakseen...ihmettelin tata hiukan, silla matkustellessani muualla Marokossa ongelmia ei oikeastaan ollut. Mita kokemuksia muilla?
She rides rollercoasters but never screams

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Fes, Marokko
« Vastaus #1 : 10.11.2012, 12:21:10 »
Olin vuosi sitten parisen viikkoa Marokossa. Fes oli ainoa paikka josta en pitänyt: ihmiset olivat "kimpussa" koko ajan, muualla sitä ei tapahtunut. Kun sokkeloisella markkina-alueella olin eksynyt ja halusin päästä vain huomaamattomasti hotelliini, peräänhuutelut tyyliin: "Olet rasisti kun et halua jutella marokkalaisten" kanssa eivät mitenkään nostaneet mielialaa. Kun tarpeeksi moni oli kujilla yrittänyt saada sinut tulemaan ostamaa jotain tuotettaan, sitä vaan kävelee monotonisesti eteenpäin eikä päätään käännä huutelijoita kohti. Muutama myyjä oli todella sinnikäs yrittäessään saada astumaan kauppaansa, seisoivat kädet puuskassa edessäni yrittäen estää ohikävelemisen. Tilanne ei minusta kuitenkaan ollut pelottava tai uhkaava, mutta todellakin ärsyttävä.

Tetouanissa, Chefchaouenissa, Meknesissä ja Marrakesissa sain kulkea rauhassa, toreilla saattoi jopa pysähtyä jotain katsomaan ilman että myyjät olivat sutena kimpussa, junilla ja busseilla matkustaessani ei ollut mitään ongelmia. Kaikenkaikkiaan pidin Marokosta muuten, mutta seuraavalla Marokon vierailulla en mene Fesiin!
« Viimeksi muokattu: 10.11.2012, 15:24:59 kirjoittanut hanna71 »

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Vs: Fes, Marokko
« Vastaus #2 : 10.11.2012, 16:48:56 »
Ah, terapeuttista luettavaa. Luulin että olin vain väsynyt koko maahan, kun pääsimme oman retkemme viimeiseen kohteeseen Fesiin, mutta ehkä siinä oli jotain muutakin.

Fesissä sain ruokamyrkytyksen reissun ehkä hienoimmasta ravintolasta. Ei siis palatsiravintolaan edes joulun kunniaksi!

Koska olo oli aika heikko, menetin hermoni väkisin opastusta tarjoavien poikien kanssa. Ymmärsivät suomenkielisten voimasanojen käyttöä ja perääntyivät.

Matkakumppania haukuttiin Fesin medinan kujilla aasiksi. Kauppiaat huutelivat perään, koska olimme edellisenä päivänä käyneet katsomassa joitain tuotteita ostamatta.

Fesiä pidetään Marokon kulttuurisena pääkaupunkina. Ilmeisesti siellä on erityisen hyvät mahdollisuudet tutustua nahkatuotteiden tekemiseen. Ja sieltä pääsee nopeasti bussilla Ceutaan ja laivalle, ulos maasta :)
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Linnunlahti

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 320
  • Profiili
Vs: Fes, Marokko
« Vastaus #3 : 11.11.2012, 11:46:44 »
Eipä itsellänikään Fesistä mitän erikoisia mielikuvia jäänyt. Satuin olemaan Eid al-Fitrin aikaan ja hiljaista oli. Ne muutamat kauppiaat, jotka olivat turisteja varten, niin innostuivat heittemään esim. maton olalleni tai huutelemaan perääni. Muuten Marokosta jäi kyllä ihan ok kuva.

Itse saavuin Almeriasta Melillaan ja sieltä bussilla Fesiin.
"Lahjakkaat muumipeikot ovat usein rauhattomia. Siksi minäkin ikävöin yhä uusia paikkoja ja uusi tuttavuuksia."
-Muumipappa

akk

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 620
  • Profiili
Vs: Fes, Marokko
« Vastaus #4 : 11.11.2012, 15:36:00 »
Fes oli mulla eka kohde Marokossa. Alku oli aika kauhea. Kun saavuin bussilla lentokentältä keskustaan (sinne uuteen!) ja lähdin suunnistamaan kohti hostellia, sain vastaavanlaisen ryöpytyksen: "et tule ikinä selviämään täällä, jos et ota opasta" jne. Mikä on aika hassua, sillä se uusi puoli on kuitenkin ihan helposti suunnistettavissa jopa minun suuntavaistollani. Eka visiitti medinaan oli vähän vastaava, mutta selvisin niistä opaspalvelua tarjoavista tyypeistä vakuuttelemalla että seuraavana päivänä kun matkakumppani on mukana niin kierretään opastetulla kierroksella. Sen jälkeen niitä ei edes tarjottu.

Medina on sekava ja siellä eksyy väistämättä, mutta toisaalta se ei ole niin iso kuin Marrakeshissa, joten ikinä ei päädy niin kauas. Ja sitten siellä on niitä reittiopasteita joihin yleensä törmää ennemmin tai myöhemmin. Olin yhteensä kai 6 yötä Fesissä ja lopulta tykkäsin siitä kovasti, vaikeasta alusta huolimatta.

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Fes, Marokko
« Vastaus #5 : 02.06.2016, 11:38:32 »
Palailen tahan ketjuun pari vuotta myohassa, kun nyt olisi taas sellainen Fesin kokoinen aukko matka-aikataulussa.
Onkohan tilanne huutelijoiden/ahdistelijoiden kohdalla viela sama? Muuten en valittaisi, mutta matkakaverini on vahan enemman arka. Mietin josko turistien maara halpalentofirmojen myota on saanut tilanteen rauhallisemmaksi kun turisteihin on totuttu enemman?
Toiseksi, matka-aika olisi syyskuun loppu/marraskuun alku. Saatiedot on olleet aika ristiriitaisia. Paivalla lammin, yolla kylma, mutta miten on sateen laita? Joillain sivuilla sanotaan, etta vetta tulee nonstoppina koko paivan, ja joissain etta saattaa hiukan sataa. Onko kokemuksia matkustuksesta tuohon vuodenaikaan?
She rides rollercoasters but never screams

cynthialf

 • Reissaaja
 • Viestejä: 23
  • Profiili
Vs: Fes, Marokko
« Vastaus #6 : 02.06.2016, 12:49:22 »
Itse pidin viime kesänä Fesiä paljon rauhallisempana kuin Marrakeshia, jossa kaikenlaista huijausta ja huutelua oli paljon enemmän. Valitettavasti omien havaintojeni mukaan trendi oli siihen suuntaan, että mitä enemmän turisteja, sitä enemmän myös kaikenlaisia ahdistelijoita. Fesissä olevat opaskyltit auttavat yllättävän paljon: jos et ole eksyneen näköinen niin huomiota saa paljon vähemmän. (Myös peittävä pukeutuminen auttaa paljon.)

Fes on näkemisen arvoinen ja mielestäni muita Marokon kaupunkeja mielenkiintoisempi, mutta maassa ei valitettavasti oikein voi välttyä negatiiviselta huomiolta. Matkakumppanini piti kahden viikon Marokon matkaa todella väsyttävänä ja oikeastaan enemmän negatiivisena kokemuksena. Jos päädytte menemään täytyy suositella Dar Seffarine-riadia - todella kohtuuhintainen palvelun tason huomioon ottaen!
« Viimeksi muokattu: 02.06.2016, 12:52:11 kirjoittanut cynthialf »

Vienoinen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Fes, Marokko
« Vastaus #7 : 12.07.2016, 21:29:59 »
Oh, vasta nyt havahdun tänne palstalle jakamaan vinkkejä!
Vuosi sitten kävin Marokossa, Fes oli eka kohde ja aika shokki oli kyllä aluksi vaikka kokemusta löytyy paljon yksin reissaamisesta. Muurien sisällä vanha kaupunki on niin sokkeloinen ja sitä kyllä käyttää paikalliset hyödykseen. Ei siis ollut silloin ainakaan yhtään rauhoittunut tilanne. Tosi vainoharhainen olo tuli väkisinkin, vaikka tykkään tutustua ja jutella aina paikallisten kanssa. Tuntui, ettei keneenkään uskaltanut luottaa ja kuuli muilta matkailijoilta kaikenlaisia huhuja huijaamisista. Ehdottomasti kannattaa pukeutua viisaasti eli olkapäät ja polvet piiloon! Sillä säästää jo paljon katseita. Kartasta ei ole paljon hyötyä tuolla, kun puolet kaikista kujista puuttuu paperista. Yövyin Funky Fes hostellissa mikä oli tosi ok paikka ja staffi tosi ystävällistä. Heille tuli myös erillinen opas aina vetämään kaupunkikierrosta. En yleensä tykkää osallistua moisille, mutta tuolla ajattelin, että turvallisempaa ja aikaa säästävää voisi olla. Vähän jotenkin huijattu olo senkin jälkeen kyllä oli ja tosi ristiriitaiset tunteet jäi paikasta. En ehkä osannut varautua tarpeellisella tavalla niin kaikki tuli yllätyksenä paikan päällä, heh. Mutta sinne vaan, kyllä siellä pärjää kun vaan on järki mukana. Ja Marokko muuten oli kyllä tosi ihana! :)