Luontomatkailua Laosissa

 (Luettu 4677 kertaa)

vahvero

 • Reissaaja
 • Viestejä: 25
  • Profiili
Luontomatkailua Laosissa
« : 18.07.2014, 11:04:54 »
Suunnitelmissa on lähteä marraskuun puolivälissä Laosiin. Lennot on ostettu Bangkokiin ja aikaa ennen paluuta on kaksi viikkoa. Ihan ihmeitä tässä ajassa ei ehdi, joten pitäisi tehdä valintoja...

Reissulla kiinnostaisi nähdä komeita maisemia ja harrastaa jonkinlaisia ulkoilma-aktiviteettejä. Ehkä trekkausta, fillarointia tai mopon vuokrausta. Kuinka tyhmä ajatus mopon vuokraaminen on, jos ei ole minkäänlaista mopoilukokemusta taustalla?

Houkuttelevia kohteita näyttäisi olevan sekä etelässä että pohjoisessa. Suurin osa turistikohteista näyttäisi olevan Pohjois-Laosissa. Onko tähän joku hyvä syy, kuten komeammat maisemat, parempi ilma tms. vai vaan se, että turistit hakeutuvat tunnetuimpiin/mainostetuimpiin kohteisiin? Etäisyyksien puolesta etelämmät kohteet olisivat jopa lähempänä Bangkokia ja vissiin niihin olisi suoria yhteyksiä saatavilla. Joissain kohteissa kyllä mainittiin, että hankalasti päästävissä varsinkin sadekaudella. Marraskuu ei varsinaisesti ole sadekautta, mutta heti sen jälkeen, joten onkohan liikkuminen kovin vaikeaa?

Toisekseen matkojen varaamisesta ennakkoon... Ainakin lennot kannattanee varata etukäteen, jos meinaa siirtyä ilmateitse Laosin puolelle, mutta miten on junien ja bussien laita? Olisiko esim. mukavaa yöjunaa tms. tarjolla ja kuinka aikaisin liput pitää varata? Joskus katselin junia Pohjois-Thaikkuihin, mutta olin liian myöhään liikkeellä nukkumapaikkaa saadakseni.

Ideoita ja kokemuksia mahdollisista retkikohteista otetaan kiitollisena vastaan. Sekä ohjatut että omatoimiset retket käyvät, kun ei olla vielä osattu päättää, kuinka paljon kädestä pitämistä tarvitaan  ;D

The Rotta

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 267
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #1 : 20.07.2014, 00:09:49 »
Tuosta "luontomatkailusta" ei varsinaisesti ole kokemuksia mutta sen voin sanoa että tuolla aikataululla kannattaa ainakin rajata alue johon haluaa tutustua järkevän kokoiseksi. Laosissa liikkuminen paikasta A paikkaan B on nimittäin usein hidasta puuhaa erityisesti pohjoisempana jossa on vuoristoa. Eli niin kuin tuossa jo pohditkin niin vähin mitä joudut päättämään on että etelään vaiko pohjoiseen. Ehdottomasti skippaisin edes ajatuksen etelän sekä pohjoisen ottamista ohjelmaan tuolla aikataululla jollei halua lomaansa viettää jatkuvasti jossain kulkupelissä istuen. Tuo marraskuu ei tosiaan ole enään sadekautta ja itse en ainakaan olisi huolissaan menneen sadekauden vaikutuksista kulkemiseen. 
Mitä noihin ulkoilma-aktiviteetteihin tulee niin  tarjontaa kyllä riittää. Noista järjestetyistätrekeistä ei ole omakohtaisia kokemuksia. Mainonnan perusteella tajontaa näyttää olevan. Yksi tunnetuimmista tuolla  saralla lienee  Green discovery http://www.greendiscoverylaos.com/
Pienemmässä mittakaavassa toimivia polkupyörän, mopon, kanootin tms vuokraajia kyllä riittää vähän joka kolkassa.

Luonnollisesti jo kartaa katsomalla selviää että eteläinen Laos on helpommin saavutettavissa Bangkokista käsin kuin pohjoinen kuten itsekkin olit havainnut. Jos teillä tosiaan on  aikaa kaksi viikkoa mukaanlukien siirtymät Bangkokista ja sinne takaisin niin itse ainakin keskittyisin etsimään yhden tai kaksi mieluista kohdetta joiden lähialueita voi sitten rauhaksiin voi kierrellä. Pohjoisessa tieverkosto on melko suppea joten reittivaihtoehtoja ei paljoa ole. Juuri siksi valtaosa turisteista kulkeekin juuri ne samat polut ja niiden varrella on ne  muutamat "vakiokohteet" joissa valtaosa Pohjoisen turisteista vierailee. Jos siis päädytte suuntaamaan pohjoiseen niin joudutte suunnittelemaan ja aikatauluttamaan reittinne tarkemmin jos mielitte ajoissa takaisin Bangkokiin. Etelään pystyy lähtemään  vapaammalla aikataululla ja etenemään paikan päällä oman mielen mukaan koska kulkuyhteyksissä on enemmän valinnanvaraa.


vahvero

 • Reissaaja
 • Viestejä: 25
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #2 : 21.07.2014, 22:11:09 »
Taidan pitäytyä eteläisemmässä osassa maata, jos siellä liikkuminen on helpompaa. Kiinnostavia kohteita näyttäisi löytyvän vähän joka kolkasta Laosia, joten optimoidaan sitten etäisyyksien ja liikkumisen suhteen, kun aikaa on hyvin rajatusti. Ajatuksissa oli valita 2-3 toisiaan lähellä sijaitsevaa kohdetta, ettei tien päällä mene liikaa aikaa.

Luultavasti päädytään ottamaan jotain pientä ohjattua retkeäkin, mutta ainakin osittain mennään itsenäisesti suunnistaen. Miten helppoa Laosissa on matkata paikasta toiseen vaikka Thaimaaseen verrattuna? Kuinka suuri ero on perus turistikohteiden ja hieman tuntemattomampien paikkojen välillä pärjäämisessä? Yritetään arpoa reissulle sopivaa mukavuustasoa, kun toiveissa olisi nähdä muutakin kuin muita turisteja, mutta toisaalta ihan pelkkään selviämiseen ei viitsisi koko valveillaoloa käyttää...

Mr. Voyageur

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 330
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #3 : 30.07.2014, 11:09:51 »
^ En osaa verrata Laosia Thaimaahan, koska en ole jälkimmäisessä matkustellut muutoin kuin pari päivää matkalla Laosista Suvarnabhumin lentokentälle, mutta Pohjois-Laosissa viettämäni ajan perusteella neuvoisin varaamaan reilusti aikaa matkantekoon, etenkin sadekaudella. Pohjois-Laosissa tiet ovat suurimmaksi osaksi päällystämätöntä vuoristoserpenttiiniä, joten sadesäällä ne muuttuvat nopeasti mutaiseksi liejuksi, jolloin lyhyenkin matkan taittamiseen voi kulua paljon aikaa. Laosissa bussien aikataulut ovat suuntaa antavia, eikä lähtöaikoihin - puhumattakaan ilmoitetusta matkan kestosta - kannata juuri luottaa. Kokemukseni mukaan bussin todellinen lähtöaika on puolesta tunnista reiluun tuntiin ilmoitettua myöhemmin ja luvattuun matka-aikaan voi ainakin näin sadekaudella lisätä helposti neljä tai kuusikin tuntia. Ei kannata siis tehdä turhan tiukkoja aikatauluja. Viikon vinkki: ota bussimatkoille mukaan korvatulpat! Ne soittavat busseissa kammottavaa lao-humppaa ihan helvetin kovalla volyymillä, joka on pidemmän päälle oikeasti todella tuskallista, esim. 12 tunnin bussimatkalla.

Pohjois-Laos on luonnoltaan upea ja vihreä, joten siinä mielessä voin suositella sitä. Pitkillä bussimatkoilla voi ihailla mielettömän hienoja vuoristomaisemia ja pohjoisista kaupungeista voi tehdä monenlaisia viidakkotrekkejä. Itse kävin parin päivän retkellä Phongsalista käsin, vierailimme mm. akha-kylässä. Suosittelen! Sayabouryn Elephant Conservation Center on sekin hieno ja ilmeisesti yksi harvoista paikoista Laosissa (ellei peräti ainoa), jossa voi kohdata aasiannorsuja kutakuinkin vastuullisesti.

Pärjäämisen suhteen ei ole ongelmaa, pienemmissäkin paikoissa löytyy kyllä majapaikkaa ja ravintolaa, kun kyselee ja käyttelee elekieltä. Tuli yövyttyä mm. parin sadan ihmisen pikkukylässä, mikä oli ihan hauska kokemus.

Edit: Ota korvatulpat myös jokilaivamatkoille - moottori pörisee törkeän kovaa.
« Viimeksi muokattu: 30.07.2014, 11:57:28 kirjoittanut Mr. Voyageur »

vahvero

 • Reissaaja
 • Viestejä: 25
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #4 : 31.07.2014, 15:57:39 »
Vaihtoehtoja tutkailtuani taidan kuitenkin päätyä Etelä-Laosiin. Eipähän mene lyhyt loma pelkkään kulkuvälineissä kökkimiseen, kun pohjoisessa maasto on hankalampaa ja etäisyydet pidempiä.

Ensin voisi suunnata bussilla Pakseen. Ilmeisesti bussilippuja ei tarvitse varata etukäteen, jos oikein ymmärsin..? Vai olisiko yöjuna (+bussilla loppumatka) mukavampi tai mielenkiintoisempi tapa matkata? Lentäminenkin olisi vaihtoehto, jos löydän halvat liput, mutta mieluusti ostaisin lipun vasta paikan päältä, jos kyytiin mahtuminen on todennäköistä. Sitten ei tarvitse kuumotella, jos lento Suomesta on myöhässä tai laukku tulee perässä seuraavalla koneella.

Paksesta houkuttaisi mopon vuokraus ja omatoiminen kiertely Bolaven Plateaun alueella. Siihen voisi varata jotain kolmen päivän ja viikon väliltä. Pitääkö reissun pituus tietää jo mopoa vuokratessa vai voiko lisäpäiviä ostaa lennosta, jos haluaa käyttää kauemmin mopoillen? Onko mopoilu ylipäätään turhan riskialtista hommaa, jos ei ole kokemusta mopoilusta tai mopon korjaamisesta? Kahdestaan olisi tarkoitus koheltaa, eli ihan yksin ei jää jonnekin jumalan selän taakse jumiin, jos pyörä leviää käsiin.

Mies harrastaa kahveja, ja niitähän tuolla päin viljellään. Eri lähteistä löysin vähän ristiriitaista tietoa satokauden alkamisesta, kun jossain sanottiin, että alkaa marraskuussa ja jossain, että joulukuussa. Me mennään marraskuun lopulla, joten onkohan kahvin viljelyyn ja valmistukseen liittyen mitään nähtävää tarjolla vai ei?

Onko kellään kokemusta The Tree Top Explorer -nimellä kulkevasta köysirata-/puumajoitushässäkästä? Ainakin Green Discovery markkinoi tällaista retkeä: http://www.greendiscoverylaos.com/eco-excursions/champassak/champassak-zip-line-canopy-walk/item/360-tree-top-explorer-3-days

Jos aikaa jää, voisi 4000 Islands olla kiva kohde parin päivän visiitille. Juurikaan kauemmas tuskin kannattaa suunnata, mutta muita Paksesta helposti saavutettavia kohteita saa toki esittää. Kaikki ideat ja kokemukset otetaan kiitollisina vastaan.

mattila

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 221
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #5 : 02.08.2014, 15:11:37 »
Paksesta ajaa neljälletuhannelle saarelle ihan parissa tunnissa. Tai siis siihen, mistä niitä veneitä lähtee. Mut varoituksen sana: sinne jokirantaan saattaa jumahtaa viikoiksi, jopa kuukausiksi.
53650

The Rotta

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 267
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #6 : 04.08.2014, 22:27:58 »
Vaihtoehtoja tutkailtuani taidan kuitenkin päätyä Etelä-Laosiin. Eipähän mene lyhyt loma pelkkään kulkuvälineissä kökkimiseen, kun pohjoisessa maasto on hankalampaa ja etäisyydet pidempiä.
Kuulostaa erittäin järkevältä teidän aikataulun huomioon ottaen.

Lainaus
Ensin voisi suunnata bussilla Pakseen. Ilmeisesti bussilippuja ei tarvitse varata etukäteen, jos oikein ymmärsin..? Vai olisiko yöjuna (+bussilla loppumatka) mukavampi tai mielenkiintoisempi tapa matkata? Lentäminenkin olisi vaihtoehto, jos löydän halvat liput, mutta mieluusti ostaisin lipun vasta paikan päältä, jos kyytiin mahtuminen on todennäköistä. Sitten ei tarvitse kuumotella, jos lento Suomesta on myöhässä tai laukku tulee perässä seuraavalla koneella.
Vaihtoehtoja on lukuisia ja tietysti teidän Bangkokin aikataulutus vaikuttaa mieluisimman vaihtoehdon valintaan. Mihin aikaan lento saapuu, onko tarkoitus jatkaa matkaa samantien pysähtymättä Bangkokiin?

vahvero

 • Reissaaja
 • Viestejä: 25
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #7 : 05.08.2014, 21:38:15 »
Lento laskeutuu 7:25, eli aamusta ollaan Bangkokissa. Kyseinen kaupunki on jo edellisellä reissulla koluttu, joten siellä ei ole tarkoitus viettää erikseen aikaa. Ehkä optimivaihtoehto olisi kuitenkin jaloitella päivän verran kaupungissa ennen yöbussiin tai -junaan hyppäämistä. Silloin olisi myös bufferia, jos tulee mutkia matkaan...ja persaus kiittää, jos ei ihan vuorokautta tarvitse istua putkeen. Toinen vaihtis olisi ostaa lento muutaman tunnin vaihdolla ja kärsiä kerralla perille asti. Lähteehän lennot muuten samalta kentältä? Itse asiassa bufferia on varmaan pakko olla vähän enemmän, jos lennot on ostettu erikseen, kun Helsinki-Vantaalta ei varmaan saa chekattua kuin Bangkokiin asti...

Paluulento lähtee aamulla 10:55. Siihen on varmaan pakko ottaa vähintään yön verran bufferia, jos liikenne takkuaa. Luultavasti fiksua olisi ottaa jopa päivä Bangkokissa reissun loppuun, ettei tule kallista ylläriä. Eli Laosin valloitukseen jää 12-13 pv, kun lentojen välillä on tasan kaksi viikkoa laskeutumisesta uuteen nousuun.

The Rotta

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 267
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #8 : 10.08.2014, 22:49:33 »
Jatkolento samaan syssyyn tietysti säästäisi aikaa mukavasti. Eri asia on sitten että miten lentoja tuonne suunnalle lähtee ja mitä teidän budjetti antaa myöden.    Tuonne eteläiseen laosiin tuskin bangkokista on montaa lentoa päivässä. Jos haluatte esim bussin suoraan bangkokista laosin puolelle niin täytyy suunnata matkatoimistoihin esim khao sanin aluelle jotka sitten myyvät näitä "länkkäri matkoja". Niissä voi joutua matkustamaan myös melko ahtaasti minivanissa tms. Yöjunalla tai bussilla matkustaa mukavasti Ubon Ratchathaniin mutta siitä joutuu sitten suuntaamaan vielä omin päin rajalle ja Paksea kohti.
Air asia lentää myös Uboniin tod näk kohtuuhintaan mutta sitten tarvii vaihtaa kenttää bangkokissa.
« Viimeksi muokattu: 10.08.2014, 22:51:52 kirjoittanut The Rotta »

epsilon

 • Reissaaja
 • Viestejä: 26
  • Profiili
Vs: Luontomatkailua Laosissa
« Vastaus #9 : 20.10.2014, 12:04:33 »
Air asialla Uboniin, sieltä bussilla Pakseen. Mopo alle ja plantaaseja tutkimaan. Paksesta bussilla saarille. Kahdessa viikossa ehtii hyvin.