Reissuraportti: Andalusia lokakuu 2016

 (Luettu 6701 kertaa)

einiintarkea

 • Reissaaja
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Reissuraportti: Andalusia lokakuu 2016
« : 09.11.2016, 11:44:05 »
Matkakertomus. Toivottavasti joku kokee hyödylliseksi omaa reissua varten.

Korostan kertomuksessani hieman negatiivisia asioita, koska yritän samalla myös hieman varoittaa ennakkoon jutuista, jotka voivat yllättää. (Kulttuurishokki) Älkää kuitenkaan tulkitko siten että reissu olisi ollut huono.

Matkustajina kaksi jämptiä, noin kolmekymppistä rahan suhteen tarkkaa miestä. Kirjoittajalle reissu on neljäs ulkomaanmatka ja reissukaverille ensimmäinen. Tukholman / Tallinnan reissuja ei lasketa.

Matkakohteeksi valikoitui Espanja, koska haettiin kompromissia kohteesta, joka on ainakin mielikuvissa turvallinen ja edullinen, mutta kuitenkin riittävän erilainen. Lentojen suhteen loppusuoralle pääsivät Barcelona ja Malaga. Malaga veti pidemmän korren lähinnä sijaintinsa suhteen, koska on aikalailla niin etelässä kuin Euroopassa pääsee. Lennoille tuli hintaa 532 euroa kahdelle eli 266 euroa per matkustaja tai 133 euroa per suunta / matkustaja. Lentoyhtiönä Norwegian, suorat lennot Helsinki-Vantaalta. Selvää oli, että pelkästään lentokenttä kaupunkiin (Malaga) emme halua jäädä vaan haluamme nähdä hieman myös "paikallista meninkiä". Tutkimme karttaa ja päätimme välttää Fuengirolaa ja valitsimme tukikohdaksi Rondan. Oletimme, että hintataso on hieman halvempi kun siirrytään hieman pois ytimestä ja meininki olisi vähän "paikallisempi". Myös Rondan hienot kuvat vanhoista rakennuksista ja sillasta (http://malagatogo.com/activities/ronda-your-dream-city/) tekivät vaikutuksen. Wikipedia kertoi Rondan väkiluvuksi rapiat 35 000.

Hotelleilta emme vaatineet lähtökohtaisesti ihmeitä, mutta oma huone ja oma kylpyhuone olivat edellytys, joten hostellit rajasimme pois. Hotelleja etsiessä Momondon kautta tuli vastaan muutamia käsittämättömän surkeita varaussivuja: Yhden kautta luvattu hinta ei pitänyt paikkaansa kun varausta teki hieman pidemmälle ja yhden kautta varausta ei pystynyt tekemään loppuun asti, koska varausivun pudotusvalikot eivät toimineet kunnolla (otel.com, välttäkää!)

Hotellit varattin ennakkoon Hotels.comin (Malaga) ja Priceline.comin (Ronda) kautta seuraavasti:

- Malaga: 1 yö: Hotel Campanile Malaga Airport (http://www.campanile.com/en/hotels/campanile-malaga-airport) 49 euroa
- Ronda 5 yötä: Hotel Royal (http://www.hotelroyal.es/en/) 188 euroa (37,60 euroa per yö)
- Malaga: 1 yö: Hotel Campanile Malaga Airport (http://www.campanile.com/en/hotels/campanile-malaga-airport) 42 euroa

Jälkikäteen ajatellen Malagan hotellivalinta ei ollut hyvä ratkaisu sijaintinsa takia, koska hotelli sijaitsi käytännössä teollisuusalueella, jossa sijaitsi mm. autokauppoja, Bauhaus ja vastaavia. Hotellin läheltä löytyi pienellä kävelemisellä vain yksi kuppila. Hotellin nimestä huolimatta se ei kuitenkaan sijaitse niin selvästi saapumisterminaalin lähellä, että turisti löytäisi perille ilman taksia.

Tulopäivän iltana ajelimme Malagassa taksilla "Plaza de la Merced" nimisen aukion laitamille. Tarjolla oli reilusti ravintoloita ja vanhan kaupungin turistirysä merkkilaukku kauppoineen ja vastaavineen.

Rondaan matkustimme bussilla Malagasta. Hinta 10,70 € / matkustaja. Turistit pyörivät enimmäkseen Rondan vanhassa kaupungissa. Rondassa on paljon ravintoloita, mutta kaupat ovat varsin pieniä ja kioskimaisia ainakin suomalaisella mittapuulla.

Ainakin Rondassa siesta on voimissaan ja voi hyvin! Olimme toki lukeneet asiasta ennakkoon, mutta silti ilmiö onnistui yllättämään. Siestan kestoa ei myöskään ole riittävän selvästi ainakaan turistille kerrottu. Käytännössä mikään putiikki ei ilmoita siestasta tyyliin "kauppa kiinni klo 16.00 asti" vaan tämä jäi arvailun varaan. Turistinkin kannattaa suosiolla sovittaa siesta omaankin aikatauluun. Kiireettömän päivän aikataulun voi suunnitella esimerkiksi seuraavasti: Aamiainen klo 8-10, lounas 13-15, illallinen 21-23. Siesta sopii siis parhaiten lounaan jälkeen. Suomalaiseen tapaan verrattuna elämä on erittäin iltapainotteinen.

Espanjalainen "tapas" ruokakulttuuri aukesi vasta parin päivän oleskelun jälkeen kunnolla. "tapas" tarkoittaa yksinkertaisuudessaan pientä ruoka-annosta. Tämä on hyvä tiedostaa ja aikatauluttaa päivän isommat ruokailut. Erikoista oli myös huomata, että moni ravintola pitää ovensa auki, mutta varsinaista "kunnon ruokaa" ei silti ole tarjolla. (Miksi ei suosiolla laiteta luukkuja kiinni?) Lounas ja illallisruokaluihin kannattaa varata 10-15 euroa / syöjä. Oluet koosta ja paikasta riippuen 1 - 2,50 euroa. Rondassa ainoa ravintola, jota kehtaan nimellä suositella on La Farola, jossa oli hyvä hinta-laatusuhde. (https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g265784-d3669419-Reviews-Bar_la_Farola-Ronda_Costa_del_Sol_Province_of_Malaga_Andalucia.html)

Myös englannin kielen taso yllätti. Englannin ja sanakirja espanjan avulla pystyy asiat kyllä hoitamaan, mutta minkäänlainen kontakti ihmisiin kaatuu "Do you speak english?" lauseeseen.

Muutimme suunnitelmaa reissun aikana siten, että jätimme yhden hotelliyön Rondassa käyttämättä ja varasimme kännykällä hotellin Nerjasta hintaan 32 € / yö. (http://www.hotelbajamar.com/) Bussi Malagasta Nerjaan 4,50 € / matkustaja. Jos aiotte vierailla Nerjan tippukiviluolilla (http://www.thenerjacaves.com/) niin kannattaa olla liikkeellä ajoissa! Viimeinen kierros alkaa jo klo 14. Luolat sijaitsevat noin 5 km päässä Nerjan ytimestä joten hyödynsimme Nerjan turisteille suunnattua "junaa". Kuljetukset hopon/hopoff tyyliin päiväksi ja kierros luolilla 15 €. Liput ostetaan käytännössä Nerjan museosta, mutta kyytiin voi hypätä myös puiston pysäkiltä. Kuljettaja ei hoida lippuja matkustajille vaan asiakas hoitaa asian itse.

Koko reissun kustannusarvioksi tulee noin 750 € / matkustaja sisältäen aivan kaiken kotimaan siirtymisetkin mukaan lukien.

Andalusia on hieno paikka, mutta kannattaa tehdä pohjatyöt huolella. Perehtykää siesta kulttuuriin ja varautukaa että pelkällä  englannin kielellä voi kokemus jäädä vajaaksi!
« Viimeksi muokattu: 09.11.2016, 15:15:34 kirjoittanut einiintarkea »

conard

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 432
  • Profiili
Vs: Reissuraportti: Andalusia lokakuu 2016
« Vastaus #1 : 09.11.2016, 13:03:53 »
Kiitos matkarapsasta, ja hienoa, että jämptit suomalaisukot uskalsivat lähteä reissuun. Pari kommenttia:

Malagan lentokentältä keskustaan (tai toiseen suuntaan Fuengirolaan asti) pääsee junalla superkätevästi. Taksitkaan eivät toki ole kalliita, mutta mitään 15e kiinteää maksua ei ole olemassa, vaan matka maksaa kyllä mittarilla aivan normaalisti sen, mitä mittari sanoo. Todennäköisesti teiltä tuo summa pyydettiin, koska olitte sen 3,5km:n matkasta hotlalle valmiita maksamaan.

Ronda on pieni paikka, jossa ei sinänsä ole sen kummempaa kuin paikallisen elämän pällistelyä. Me haikattiin kanjonin reunalta alas, käveltiin koko se alareitti ja toista puolta ylös. Toi oli kiva reitti ja näki vähän paikallista maalaiselämää. Mutta tuolta on tosiaan hyvin turha mennä mitään supermarketteja etsimään. 5 päivää varmasti turhan pitkä Rondassa, ellei juurikin tuo haikkailu kiinnosta enemmänkin (reittejä lähtee tuolta useita).

Espanjan tapashommaan pääsee siten käsiksi, että tilaa vaan listalta kaikenlaista halpaa ja maistaa. Varsinkin sellaisissa 1-2e paikoissa tämä on helppoa. Menuthan ovat hyvin identtisiä monissa paikoissa. Sitten ovat tietysti gourmet-tapasmestat erikseen.

Nerjalle peukku täältä: kivaa pikkukyläpöhinää, tippukiviluolat todella vaikuttavat ja rantsu toimii.

einiintarkea

 • Reissaaja
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: Reissuraportti: Andalusia lokakuu 2016
« Vastaus #2 : 09.11.2016, 14:51:20 »
Lentokenttä kyyteihin löytyy jonkinlaista tietoa ainakin tältä sivulta: http://www.andalucia.com/travel/airports/malagataxi.htm

Malaga Airport transfer Band 1 ( Weekdays from 06.00 to 22.00 hrs ) :
Taxi meter starts at €1.49 plus €5,50 airport suplement; per kilometre travelled is €0,86; waiting time €19,37 per hour; minimum service from the airport, €17,00.
 
Malaga Airport transfer Band 2 (Weekdays from 22.00 to 06.00 hrs, all day Saturdays, Sundays and holidays and August Feria and Holy Week):
Taxi meter starts at €1.85 plus €5,50 airport suplement; per kilometre travelled is €1,06; waiting time €24,06 per hour; minimum service from the airport, €19,01.

Eli "minimum servive from the airport" on tämän mukaan joko 17 tai 19 €. Hieman ristiriitaista tietoa tarjolla asiasta. Totuus vaatii ilmeisesti sitten jo paikallistuntemusta. Jos nyt apina tulikin vähän puijatuksi (https://www.youtube.com/watch?v=t0RmSqjwtKE) niin en kanna kaunaa Andalusiaa kohtaan. :)

Korjaan tuonne alkuperäiseen tekstiin ettei jää väärää tietoa.
« Viimeksi muokattu: 09.11.2016, 15:02:06 kirjoittanut einiintarkea »