Kap Horn

 (Luettu 8304 kertaa)

Rapeliina

  • Reissaaja
  • Viestejä: 23
    • Profiili
    • Sähköposti
Kap Horn
« : 30.05.2017, 22:37:19 »
Hei!

Haulla en löytänyt yhtään keskustelua aiheesta joten aloitetaanpas uusi. Eli puhuttaanpa saaresta joka myös maailman laitana tunnetaan: Kap Horn.
Myöntääkö kukaan käyneensä saarella? Millainen se oli kokemuksena? Pääseekö sinne lainkaan pienemmällä budjetilla?

Suunnittelen pitkää matkaa, joka alkaa Buenos Airesista. Matkallani haluaisin kovasti käydä Tulimaassa ja "pikaisesti" myös Kap Hornassa. Pienellä Googlettamisella en löytänyt kovinkaan montaa vaihtoehtoa, paitsi tuhansia dollareita maksavat risteilyt, eikä köyhällä ole ihan sellaiseen varaa. Aikaa  on, rahaa ei. Eli helikopterit ja yksityiskoneetkin voi jättää laskusta pois  ;D

In the end, we only regret the chances we didn't take

tetris

  • Aloittelija
  • Viestejä: 16
    • Profiili
Vs: Kap Horn
« Vastaus #1 : 15.11.2017, 22:45:23 »


Tämä postaus on nyt luettu vajaa kolmetuhatta kertaa, eikä yhtään vastausta. Hmmm...

Kait mun on uhrauduttava...

Myönnän.

Kävin saarella -06 ja seilattiin ohi -08 kun sään vuoksi saareen ei ollut mitään asiaa.
Silloin saarella oli kälynen pieni Chilen merivoimien radiokuunteluasema, joka oli miehitetty kolmella sotilaalla.
Muuta rakennuskantaa pikkuruinen alttarin tapainen ja postilaatikko. Miehistöä vaihdettiin noin neljän kuukauden välein, mikäli sää sallii.
Tämä siis tuolloin, saaren nykymenosta en tiedä mitään. Olisikohan nyt jo atlannin ja tyynenmeren erottavana majakkana MCTitsien kaksoiskaari :))
Eli saarella ei ole mitään, minkä takia turistin pitäisi sinne mennä.
Mutta kun se siellä on, niin onhan sinne päästävä.
Helpointa saari on pongata Ushuaiasta lähteviltä isoilta risteilyaluksilta, jotka menevät saaren ohi etelämantereelle.
Tuolloin kymmenkunta vuotta sitten satamassa myytiin lastcallina lippuja n.5000U$ hintaan.
Mut vieläkään ei pääse saareen. Eli ei kelpaa...

Noitten kanssa saattaa päästä: http://www.swoop-patagonia.com/regions/tierra-del-fuego/cape-horn/adventure
Yrittäjiä on muitakin, mutta hinnat samat. Saareen pääsyä nuokaan eivät pysty takaamaan. Jos myrskyää just sen sun viikkosi ajan, niin saat tolla kolmella ja puolella tonnilla kärvistellä jossain saaren poukamassa sen viikon keliä pitelemässä. Maybe next time...

Netissä on useampiakin crew wanted-sivuja, joilta voi pongata Patagoniaan menijöitä.
Oman puolalaisen venekuntani löysin aikoinaan tuolta:
 https://www.findacrew.net
Lähteäkö vai ei iloisen latino-poikakunnan kanssa pikku seikkailulle, on sitten sun omaa harkintaa. Yksin seilaavan päällisin puolin ihan ok näköisen jampan kanssa voi löytää elämänsä rakkauden, ankkurin nilkastaan tai kaikkea mahdollista siltä väliltä.
Mulla oli hyvä tuuri. Vene oli hyvä, kippari helvetin hyvä, siis seilaamaan - muuten täysi mullkku, ja säät superia. Pikkuinen kina ennalta sovitun hinnan pompsahtamisesta sillon vitutti, nyt ei enää.
Summarum, tuossa mallissa yhdistyy se, että joku haluaa miehistöä, voit jotenkin sopia hinnoista ja pelisäännöistä etukäteen, ja toivoa kaiken sujuvan hyvin. Ei sovi ainakaan niille pessimisteille, mitkä näkee riskejä kaikessa.

Capo de Hornosta lähin kylä on Puerto Toro, jossa ei ole mitään.  Huviveneilijät hengaa Puerto Williamsissa odotellessaan sääikkunaa Hornin ympärillä seilatakseen. Veneitä on kerrallaan satamassa vain muutamia. Noin etelässä on kesälläkin kylmä, joten aika harva huviveneilijä viitsii lämpöisemmiltä ja leppoisemmilta latitudeilta pitkää ja vaativaa matkaa sinne seilata. Hornille on mistä tahansa aivan hemmetin moinen matka. Se tarkoittaa huvipurjehtijalle pitkää pohdintaa, riittävää rahoitusta, ja kunnollista miehistöä hankittavaksi ennen lähtöpäätöksen tekoa. Siksi veneet ovat täynnä, eikä liftarille paikkaa irtoa. Venekunta, jonka budjetti on pettänyt, kaverit hyljänneet, veneessä jotain isoja ongelmia, ei ole se, johon minä suosittelen hyppäämään. Eli liftaritkin joutuu taatusti reissusta maksamaan, pelkkä kokkaus- ja merimiestaito eivät riitä, vaikka hieman helpottavatkin merelle pääsyä.

Puerto Williams on Chilen puolella, joten sinne pitää lentää joltain Chilen kentältä. Saareen ei muuten pääse. Argentiinan puolella lähin mesta on Ushuaia, missä huviveneilijöitä on sitten reilumminkin, mutta edelleen puhutaan niin pienestä fleetistä, ettei mikään miksikään muutu. Rajojen ylittelyt alueella teettää aina paperitöitä, jotka luonnollisesti maksaa. Ushuaiasta Puerto Williamsiin on päivämatka/suunta. Nopeamminkin pääsee koneveneellä: http://sea-boat.com/
Mutta edelleenkin, jos ei ole etukäteen sovittuna venettä Puerto Williamsiin, niin itse en menis sinne pyörimään veneloton perässä. Kyllä siellä pari paaria on ja jonkun yösijankin löytää, mutta turistille aika nihkeetä seutua.

Kaiken kaikkiaan saari ei ole ihan helpoimpia käytäviä paikkoja maailmassa. Mutta se on samalla osa sen viehätystä.

Joillekin kaikki on aina mahdollista. On ihmisiä, joilla on tahtoa, ja jotka saavat haluamansa. Kuinka kovasti sinä tahdot?