Saudi-Arabia avautuu turismille?

 (Luettu 30306 kertaa)

KaisaN

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 71
  • MSN Messenger - knuolioj@hotmail.com
  • Profiili
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #20 : 25.10.2019, 17:08:27 »
Nopeasti muuttuva kulttuuri? Voisitko täsmentää?

Tarkoitan sitä, että juuri tällä hetkellä maa näyttää olevan murrosvaiheessa, ja paljon muutoksia tapahtuu. Hurjalta muutokselta vaikuttaa esimerkiksi tämä puheena oleva, että maa nyt alkoi myöntää turistiviisumeita, ilmeisesti varsin helpoilla ehdoillakin, ja sinne voi tavallinen turisti lähteä vaikka yksin, kun ennen valtio ei tunnistanut turismia ollenkaan. Viimeisten muutaman vuoden aikana Saudi-Arabia on sallinut elokuvateatterit, naisten kuntosalit, naisten autolla ajamisen, naisten matkustamisen yksin, ulkomaalaisten avoparien yöpymisen samassa hotellihuoneessa, kulkemisen ilman abayaa... Nämä kuulostavat isoilta asioilta sellaisessa ultrakonservatiivisessa ja suljetussa yhteiskunnassa - tai jämähtäneessä ja asennevammaisessa, voisi länsimainen liberaali tietysti myös asiaa kuvailla omasta näkövinkkelistään. Eli jotain "avautumista" siellä tapahtuu, ja tuntuu, että ajat, joina tapahtuu, voivat olla mielenkiintoisia todistaa.

Ehkä tilanteessa on jotain samaa kuin jos olisi lähtenyt käymään Itäblokin maissa juuri Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tai millainen olisi vierailu Pohjois-Koreaan siinä kohtaa, jos se maa koskaan päättää tehdä liennytyksiä yhtään missään asiassa.
Vastaus on yksinkertainen.

spirit

 • Reissaaja
 • Viestejä: 43
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #21 : 26.10.2019, 12:17:54 »
Juurikin näin.
Saudeihin matkustamista kritisoivat tyypit saattavat reissata hymy huulella esim. Balille piittaamatta pätkääkään Indonesian ihmisoikeustilanteesta Papualla.
Matkustamattomuus ei auta tilannetta, mutta tietoisuus mm. Saudi Arabian räikeästä naisten syrjinnästä, orjatyövoimasta sun muusta täytyy tiedostaa ja varmaan jokainen sinne menevä sen tekeekin.
Joo, parin vuoden sisällä on itselläkin tarkoitus tuolla piipahtaa. :)
Pohjois-Korea on jo nähty ja sitä voi kyllä ilkeämieliset kutsua ihmis-zoo matkailuksi.
Eeettisesti kun ajattelen en kyllä ehkä toiste sinne menisi. :-[
« Viimeksi muokattu: 26.10.2019, 12:20:09 kirjoittanut spirit »

Starbucks

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 053
  • Profiili
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #22 : 26.10.2019, 22:19:52 »
Saudien eVisan haku oli aika yksinkertaista ja nopeaa. Olin käynyt rekisteröitymässä sivustolle jo alkukuusta, suunnilleen heti kun se avautui. Tänään sitten täytin itse hakemuksen ja siihen meni aikaa ehkä 10-15 min, kuvan latauskin onnistui ensi yrittämällä. Maksutapahtumaa se herjas, muka että ei olisi läpi mennyt, mutta mulle itelle tuli kuitenkin heti kuittaus luottokorttiveloituksesta. 6-7 tuntia myöhemmin tuli meiliä että maksu vastaanotettu. 5 min tästä, kirjauduin sivustolle ja nettiviisumi oli myönnetty vuodeksi.

KaisaN

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 71
  • MSN Messenger - knuolioj@hotmail.com
  • Profiili
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #23 : 27.10.2019, 03:02:50 »
Milloin olet Starbucks menossa? Lentäen vai naapurimaasta käsin? Toivottavasti laitat infoa sitten, miten sujui!
Vastaus on yksinkertainen.

Quaker

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
 • Turistina Milanossa
  • MSN Messenger - mikko@lehtojoki.fi
  • Profiili
  • Lehtojoki.fi
  • Sähköposti
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #24 : 29.12.2019, 22:29:04 »
Kiva kuulla että eVisa toimi! Itselläni myös ensi vuonna tarkoitus Saudeissa käydä. Äkkiseltään katsottuna lennot Moskovasta 430€ ja Helsingistä 530€. Starbucks, heitäthän hieman reissuraporttia kun olet piipahtanut.
Do I need a reason? Matkailublogia osoitteessa www.lehtojoki.fi

kaj

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 182
  • Profiili
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #25 : 30.12.2019, 00:55:42 »
Persian lahden alueista Saudeilla on vähien perusturisteille annettavaa. Isoimmat kaupungit on täynnä ostoskeskuksia, luksusmerkkejä ja pikaruokapaikkoja. Saudit on ehkä jonkinlainen versio Dubaista, mutta infra pilvenpiirtäjineen ei ole vielä niin massiivista ja kehittynyttä.

Taksit kentiltä kaupungeihin 200 rialin kieppeillä.

Itse olin 6 päivää ja kävin yhdessä maailman perintökohteessa ja parissa museossa. Itsellä ei ollut Saudeista yli 160 käydyn maan jälkeen mitään odotuksia ja hyvin arkisena ja tavallisena se turistille näyttäytyy.

jokuli

 • Reissaaja
 • Viestejä: 43
  • Profiili
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #26 : 13.01.2020, 19:07:48 »
Viisumi on erittäin helppo ja nopea hankkia. Viisumi on monikertaviisumi ja vuoden voimassa. Haasteena on löytää oikea sivusto, kun esim. Google antaa lukemattomia eri viisumisivustoja hakutuloksina. Lähetystöjen sivuilla ei ole linkkejä online-viisumin hakuun. Taisin käyttää eri sivustoa kuin esim. Starbucks, koska sivulla oli kymmenen minuutin maksimitäyttöaika. Ajasta suurin osa meni kuvan zoomailuun, jotta sen sai edes jotenkin järkevästi. Hakemukseen tulee täyttää myös hotellin osoite, puhelinnumero ja sähköposti ja tarvittaessa hotelli pitää osata sijoittaa kartalle, jos järjestelmä ei sitä suoraan tunnista. Viisumin saamiseen meni alle minuutti hakemuksen jättämisestä. Suomessa automaattisen päätöksenteon kohteeksi joutumisen katsotaan olevan perus- ja ihmisoikeuksien vastaista, mutta Saudien hallinnossa tekoäly vaikuttaisi olevan käytössä.

Saudeihin on paljon lentoja sekä Euroopasta että lähialueiden maista. Todennäköisesti viisumivaatimusten vuoksi lähtöselvitykset eivät onnistuneet netissä, vaan sekä tullessa että lähtiessä ne piti tehdä tiskillä. Netissä pelotellaan, että lentokentille tulee varata vähintään kolme tuntia aikaa, koska sekä paperit että matkatavarat käydään huolella läpi. Ei käyty, maahan ja sieltä pois pääsi muutamassa minuutissa ja kukaan ei kysellyt mitään erityistä. Koneessa ihmisiä siirrellään tarvittaessa istumaan myös muualle kuin boarding passiin on merkitty. Tätä perusteltiin uskonnollisilla syillä (vastaavaan olen törmännyt myös mm. Israelissa). Ennen lähtöä koneessa pyöri vielä matkarukous, mutta muutoin kuin mikä tahansa lento. Alkoholia tai sianlihaa ei tarjoilla.

Saudeissa osataan varsin hyvin englantia ja maassa on työvoimana runsaasti miesoletettuja Pakistanista ja Bangladeshista ja naisoletettuja Thaimaasta. Naisilla on yleisesti hiukset peitettynä, mutta muutoin mitään tiettyä pukeutumistyyliä ei ollut havaittavissa. Naisia oli myös esim. lentokentällä töissä ja palvelivat myös miehiä. Virallisesti esim. museoihin oli miesten ja naisten/ perheiden vierailuajat erikseen, mutta ei niistä näyttänyt kukaan välittävän. Ihmiset ovat hyvin ystävällisiä, vaikka tätä ei välttämättä heti huomaa. Tunnelma on vähän sama kuin aamubussissa marraskuun räntäsateessa maailman onnellisimman kansan edustajien mennessä töihin. Varmasti erityisesti jenkit kiinnittävät huomiota siihen, ettei kukaan hymyile tai naura ja käytännössään missään ei kuule musiikkia tai kukaan ei aloita small talkia. Suomalaisille tästä jäyhästä tyylistä tulee kotoinen olo ja Antin elämäkin olisi vähemmän julmaa. Twerkkaavia saudeja löytää todennäköisemmin Bahrainista, jossa meno vapaamielisempää.

Hintataso on edullinen, vaikka maassa on otettu arvonlisäverotus käyttöön. Hotelleja löytyy joka makuun. Hyvällä näköalalla varustettu (ehkä n. 30 kerros) n. 100 neliön huone maksoi vajaa 50 euroa/ yö, mutta halvemmallakin olisi taatusti päässyt. Paikalliset eivät todellakaan parkkeeraa itse autoaan tai kanna edes läppärilaukkuaan, joten palvelu hotelleissa toimii. Kaupungit on rakennettu autoilun ehdoilla, mutta esim. Riadissa osa metroasemista olisi jo ollut avattuna. Taksit ovat ainoa, jossa pääsee turistihuijausten makuun. Kuten Kaj mainitsi, niin turreilta pyydetään 200 rialia (50 euroa) kentän ja keskustan välisistä matkoista oikean hinnan ollessa noin 70 rialia. Careemista jäi itselleni vielä huonompi maku suuhun. Maassa on muuten äärimmäisen rauhallisen ja turvallisen oloista. Tähän vaikuttaa omalta osaltaan se, ettei alkoholia käytännössä tarjoilla. Suuremmissa kaupungeissa on myös vähän nuhjuisempiakin kaupunginosia, mutta pääosin elintaso vaikuttaisi olevan vähintään Suomen tasolla. Jos maahan suunnittelee viikonloppureissua, niin hyvä huomioida, että erityisesti pe-aamupäivisin kaikki paikat ovat suljettuina. En erityisemmin pidä LP-oppaista, mutta syyskuussa uusittu Persianlahden opas on vielä tavanomaistakin surkeampi. Hinta ei pdf:nä ollut edes kuutta euroa, mutta siinä ja siinä kannattaako edes sitä maksaa, koska tiedot eivät pidä oikeastaan miltään osin paikkaansa.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #27 : 13.01.2020, 19:31:01 »
mahtava kirjoitus, kiitos! melkein tekisi mieli sinne matkustaa...

Starbucks

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 053
  • Profiili
Vs: Saudi-Arabia avautuu turismille?
« Vastaus #28 : 14.01.2020, 19:14:16 »
Saudi viisumin hain https://visa.mofa.gov.sa sivulta ja niinkuin aiemmin kerroin sen haku oli helppoa. Mä lensin Saudeihin BA:lla Lontoon kautta ja viisumi tsekattiin lähtisessä Helsingissä. Lontoon koneenvaihdossa ei ollut mitään ihmeellistä. Tarjoilu BA lennolla myös sama kuin muilla BA mannertenvälisillä lennoilla. Jeddah saavuttaessa maahantulotarkastus oli ohi muutamassa minuutissa. Kuva ja sormenjäljet otettiin. Laukku läpivalaistiin tullissa.
Uber toimii hienosti Saudeissa.  Käytin sitä lentokenttäkyyteihin ja myös kaupungin sisäiseen liikkumiseen. Jeddah kentältä keskustaan 71 SAR, Riadin kentältä Kingdom Centre viereen (ei Marriott) 78 SAR. Nyt uber ehdottaa paluuhinnaksi RUH T1 alle 60 SAR. Kaupunkien sisäiset kyydit 12-22 SAR. Taksien hintoja en tiedä kun ei ollu mitään syytä niitä käyttää.
Mulla jäi hyvin positiivinen ja mukava vaikutelma Saudi visiitistä. Ihmiset tosiaan hyvin ystävällisiä. Tarkkana vähän saa olla ettei ravintolaan astu väärästä ovesta sisään. Pari henkilöä näin liikkuvan shortsit jalassa. Ei kuulema olisi ollut suotavaa edes liikkua shortsit jalassa hotellin sisätiloissa. Talvikuukausina onneksi lämpötilat on inhimilliset että pitkät housut jalassa kykenee ulkona liikkumaan. Käveleminen on kaupungissa välillä haastavaa, varsinkin isojen leveiden teiden ylittäminen. Tosin eipä siellä mun lisäksi kovin moni muu jalkaisin liikkunukaan.
Kortti- ja mobiilimaksut hyväksytään laajasti. Mun piti vain yhtä ravintolaa (Mama Noura Riyadh) varten vaihtaa käteistä. Muuten pärjäsin mobiilimaksuilla. Tai hotelli vaati korttia sisäänkirjautuessa.