Pala suomalaisuutta ulkosuomalaisille kulkureille

 (Luettu 3802 kertaa)

Frank Sumatra

  • Aloittelija
  • Viestejä: 17
    • Profiili
Pitkillä reissuilla enemmin tai myöhemmin huomaa etsiskelevänsä saunaa suurkaupungeista ja joskus jopa kylmän kaljan näkeminen saa ilon kyyneleet silmiin, saati sitten perunamuussin ja lihapullien.

Kerätäänpä tänne siis saunoja ympäri maailman! Ilmianna myös ruisleipäkaupat, suomalaiset ravintolat (tai paikalliset raflat, joiden kokki on koulutettu duunaamaan oikeaoppinen perunamuussi) sekä suomalaiset yhteisöt ympäri pallon. Pidetään taas joku tolkku keskustelussa eli ainoastaan omin kokemuksin kerätty tieto jaettakoon täällä. "Veljeni frendi kertoi 80-luvulla..." jutut eivät paljoa satoa kanna. Ja kuten jo otsikko sanoo, täällä etsitään pieniä suomalaisuuteen liittyviä asioita nimen omaan suomalaisille kulkureille, jotka asuvat suurimman osan ajastaan ulkomailla tien päällä. Sen vuoksi ihan jokaista Thaimaan skandinaavibaaria ei tarvitse tänne kirjottaa. Muutama riittää ;D

VENÄJÄ:

Venäjällä on tuhti saunaskene (kuten myös muissakin entisissä neuvostoliiton maissa). Venäjällä sauna tarkoittaa usein sähkösaunaa. Banja taas on puulämmitteinen kiuas. Molempia löytyy useimmiten vuokrattavana yksityiskäyttöön, mutta myös yhteissaunoja löytyy. Niissä on tietenkin paras meininki. Ruuan puolesta Venäläinen safka on niin lähellä Suomalaista, ettei ainakaan ruuan puolesta pääse koti-ikävä yllättämään. Ryyppykulttuuri on myös lähellä suomalaista - tosin reippaampaa, joten tältäkin osalta olo on kotoisaa verrattuna moneen muuhun maahan.

TURKKI

Vaikka turkkilainen sauna  "Hamam" onkin täysin eri mesta, kuin suomalainen sauna, on se silti kelpo korvike meikäläiselle löylyhuoneelle. Kokemani mukaan, jokaisesta turkkilaisesta kaupungista ja kylästä löytyi jonkinlainen yleinen kylpyhuone, jossa oli lämpöä. Osa mestoista oli kuin paratiisiin olisi eksynyt. Lämpöä ruhtinaalisesti ja taitavat kädet jynssää kuolleet paskat pois ihosta. Bissettelyä ei näissä meistoissa hyvällä katsota eli säästä saunaoluesi baariin.

MAROKKO

Marokosta löytyi myös joka kaupungista ja kylästä Hammameita, koska lämmintä vettä ei ole saatavilla juurikaan. Laatu oli huomattavasti Turkkia paskempaa. Suurkaupungeissa ja turistikohteissa pääsee kyllä kalliilla marmoroituihin kylpymajoihin, mutta landemmalla Hamam saattoi olla vain nelkyt asteinen huone, jonka paskaisella lattialla raavittiin toisiamme saippuakoteloilla.

LAOS

Pohjois-Laosissa on niin ikään tuhti saunaskene. Laolainen sauna on lämmin, parhaimmillaan jopa yli 80  C. Löylyä ei heitetä, vaan saunahuoneet ovat yrttihöyryisiä. Erittäin rentouttava kokemus.

Frank Sumatra

  • Aloittelija
  • Viestejä: 17
    • Profiili
Vs: Pala suomalaisuutta ulkosuomalaisille kulkureille
« Vastaus #1 : 24.09.2018, 23:18:11 »
MALESIA

Jos Malesiassa tulee akuutti saunafiilis, Kuala Lumpurin keskustasta löytyy pari aika paskaa mestaa. Lämpöä ei ollut kauheesti. Toisessa sai heittää vettä vaan lasillisen (!?) Kun hain lisää vettä, alkoi armoton mussutus, johon koitin ystävällisesti kertoa, että se on ihan sama heittääkö kiukaalle lasillisen vai kolme.

Sen sijaan useissa kondoissa Malesiassa on sauna ja uima-allasosasto. Frendin kondossa oli ihan Helon kiuas ja lämpöä 90 astetta. Eli kannattaa lyöttäytyä jonkun pilvenpiirtäjässä asuvan paikallisen juipin seuraan. Tai laittaa jalka oven väliin ja livahtaa perästä =D