Nepal

 (Luettu 169759 kertaa)

arkienkeli

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 117
    • Profiili
    • Sähköposti
Vs: Nepal
« Vastaus #300 : 22.01.2020, 11:19:11 »
Taustaa: Olen käynyt Nepalissa 11 kertaa alkaen vuodesta 1984 (85, 86, 98, 00, 06, 07, 09, 13, 17, 18) ja viettänyt sillä aikaa noin 11 kuukautta, josta poluilla yli 9 kuukautta. Tutut trekkialueet: Annapurnan alue 4 kertaa, ml, Naar-Pho, Tilicho, pyhtättö (3 kertaa). Manaslu, Khumbu ja lähestymisreitit Jiri ja Pikey Peak 5 kertaa, GHT korkea reitti Lumbasamba La:n pätkä Taplejung - Ghunsa -  Tumlingtar. Lisäksi vähän oudompia polkuja kuten Amphu Labtsa - Mera - Lukla ja "Yak Butter Trail" Dudh Kund - Ghat (Lukla) jonka on kulkenut vain 3 ulkomaalaista.

Muutamia juttuja edellisiin postauksiin liittyen:

Nepalissa ei kysellä poistumislentoja, koska perinteisesti porukat lähtevät minne sattuu milloin sattuu, myös maarajojen yli Tiibetiin ja etenkin Intiaan.

Thamelissa on ainakin sata trekkikauppaa, josta saa halvalla paikallisti pusattuja varusteita, jotka saattavat kestää kohtuullisesti tahi ei. Materiaalit ja työn laatu on mitä on, mutta fleecen voi saada 8 eurolla. Sitten on pari asiallista paikallista merkkiä Sherpa ja Hi-HImal, joista ainakin Sherpa tekee paremman laadun takia (saumateippaukset jne) vaatteensa ulkomailla. Nykyään usealla firmalla on merkkiliike 100 metriä Thamelista palatsille päin, TNF, Mountain Hardwear, Saleva, Marmot (?), joku korealainen ja venäläinen myös. Niistä saa myös icebreaker merinoa jne laatutavaraa, mutta hinnat ovat melkein Suomen tasoa. Joskus löytyy noin puoleen hintaan. Samassa rivissä ainakin oli myös väärännetyn Arc'teryxin puoti. Sherpan liike on noin 200m etelään Kathmandu Guest housen portista, vasemmalla puolella. Pääliike on kuninkaan palatsin jälkeen okealla puolella samaa katua joka menee edellämainittujen merkkiliikkeitten editse.

Maanjäristys ei enää vaikuta trekkireitteillä, joskin Langtangin kylää ei samalla tavalla ole enää olemassa. Katmandun laaksossa temppeleitä on vielä remontissa ja tukipölkkyjen varassa.

Annapurna suojelualueen etelälaitaan on syntynyt pari uutta melko suosittua reilun viikon reittiä (Pyhättö on sesonkina ihan tukossa), Mardi Himal ja Khopra Danda. Näissä lähtöpiste Pokhara.

Trekille ei kannata ottaa "pakettia" joka sisältää majoituksen ja muonat, ainakaan jos palkkaa yksityisen oppaan (mieluumin kantaja-opas, joka myös kantaa kamat jopa kahdelle). Tämä siksi, että silloin säilyttää vapauden itse päättää missä bunkkaa ja syö (kuitenkin pitää olla sama majoitusliike). Opas vie sinne, mistä saa parhaat provikat. Pelkän palvelun ja matkat sisätävä paketti on tavallisesti myös halvempi eikä tule kinaa siitä, mitä saa tilata.

Everestin alue on etenkin loka-marraskuussa aivan nuijalla lyöty, jos sinne menee, niin marraskuun puolivälin jälkeen mieluummin.

Nepalissa riehuu helikopteripelastushuijaus, jota hallitus ei edes yritä hillitä kun rahaa virtaa kaikille. Viimeksi paikallinen kunta kielsi vapaaehtoiskliniikat Machermosta ja Gokyosta, jotka olivat ilmaiseksi hoitaneet kantajia trekkajilta perityillä maksuilla. Näitten rehtien kliniikoitten korvaajiksi on tullut helikopteri/sairaalayhtiön kaupalliset kliniikat, jotka lähettävät 50% potilaista helikopterilla Katmanduun $1000/yö sairaaloihin makaamaan tarpeettomasti päiväkausiksi (vapaaehtoiskliniikka 5%). Aihe on liian laaja tässä puitavaksi, mutta helikopteripelastusten määrä on 50-kertaistunut per trekkaajamäärä yhdeksänkymmentäluvun alun jälkeen. Niistä suurin osa on vakuutuspetoksia, joihin trekkaajat joutuvat joko tahtomattaan (sairastutetaan AMS tai ruokamyrkytys, tai pelotellaan) tai sitten ovat mukana petoksessa ilmaisen paluukyydin vuoksi, ja joskus saavat osan oppaan provikasta. Jotkut oppaat ovat kerskuneet tienanneensa $30000 vuodessa provikoita ja vähitään yhden "pelastetun" joka ryhmästä. $30000 on kolmenkymmenen vuoden keskiansio Nepalissa.

Tästä aiheesta: https://www.markhorrell.com/blog/2018/the-great-nepal-helicopter-rescue-fraud-an-introduction/
https://www.tifj.org/post/named-the-people-and-companies-behind-nepal-s-multimillion-dollar-insurance-fraud-scam

Jos haluaa spesifiä lisätietoa tai opaskontaktin, niin s-postia arkienkelille gmailiin.


clubi

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 321
    • Profiili
Vs: Nepal
« Vastaus #301 : 23.01.2020, 10:02:33 »
Helmikuussa olisi lento Nepaliin. Ymmärtääkseni 90 päivän viisumin voi saada myös kentältä, tarvitseeko tähän olla paluulippu pois maasta?

Tuolla oli toi Nepal 2019 aihe jossa keskusteltiin samasta, mutta ei ollut ihan varmaa vastausta. Ajattelin herätellä tätä vanhaa ketjua muutenkin eloon. :)

Joo saa,kannattaa etukäteen täyttää netissä hskemus ja kuvan voi ottaa kännyllä..
Säästää paljon aikaa ja vaivaa.kentällä oleviin koneisiin pitkähkö jono.
Yhelle tiskille maksat viisumimaksun 125usd.voi maksaa muillakin valuutoilla,kurssista en tiedä tai köykö kortti.
Sitten vaan passin tarkastukseen jossa saat viisumin.viisumi on multientry