Indonesia/vinkkejä?

 (Luettu 532130 kertaa)

Blueman

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 173
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #900 : 07.06.2014, 23:21:17 »
Säät on aina ok jos vertaat Suomen säihin. :-X

Saarelta toiselle mennään veneellä/lautalla/laivalla tai lentokoneella.  ::)

mc_apzu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 42
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #901 : 08.06.2014, 18:49:58 »
Terve!

Tässä on tullu mietittyä ens joulun mahdollista reissua ja pari kysymystä herännyt. Kerran aikasemmin tullu Indonesiassa käytyä, lähinnä Balin, ja Lombokin suunnilla silloin pyörin. Nyt ois aikaa käytettävissä joku neljä-kuusi viikkoa. Kaks asiaa kiinnostais, sukellus/snorklaus ja surffaus. Osaisko kokeneemmat kävijät kertoa missä surffaukselle olisi parhaat paikat, kun kokemusta ei kyseisestä lajista käytännössä ole. Kuta nyt kuulemma hyvä, mut viime vierailun perusteella ei kiitos.

Sukellus ja snorklaus varmasti onnistuu monessakin paikassa, gilileillä viime reissulla oli ainakin ihan hyviä snorklailupaikkoja. Sulawesi kiinnostaa kovasti, mutta siellä ei varmaankaan surffaus onnistu? Muiden kokemuksia sulawesin alueelta otetaan vastaan, esimerkiksi mitkä kohteet siellä parhaita, miten sinne pääsee ja niin edelleen?

Lake toba kiinnostas kanssa, mutta en tiedä miten johonkin kuukauteen saa mahdutettua kaikki edellämainitut, varsinkaan ilman että rahaa palaisi älyttömästi lentoihin ja vastaaviin. Yleisiä mielipiteitäkin saa heitellä, koska kohteet ja suunnitelmat vielä täysin auki, joten ei muutakun rohkeita ideoita :D

mambochick

 • Aloittelija
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #902 : 15.06.2014, 16:43:32 »
Heitellään nyt sitten ideoita ilmaan.  Reilu viikko sitten tulimme Sumatralta Balille. Sumatran Pulau Wehillä tein kolme ihan kelpoa sukellusta ja nyt sitten täällä pohjois Balille 4 parasta sukellusta mitä olen eläissäni tehnyt. Samoissa kohteissa on tullut sukellettua aiemminkin (Menjangan Island ja Tulamben hylky), eivätkä ole koskaan pettäneet.
Omasta mielestäni Sumatran parasta antia oli Bukit Lawang, mutta sieltä ei löydy kumpaakaan kaipaamaasi aktiviteettiä, tosin ei surffaamaan pääse pohjois-Balillakaan, on mentävä etelään.
Sulawedestä en valitettavasti osaa sanoa, toivottavasti joku muu osaa.
Toba ei tehnyt minuun vaikutusta, mutta moneen muuhun on se on tainnut upota.
Oman blogini sain päivitettyä Sumatran seikkailuiden osalta, jos siitä mitään iloa suunnitteluun.

mambochick

 • Aloittelija
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #903 : 17.06.2014, 06:45:57 »
Jokusen kerran on osunut silmään tässä viestiketjussa kysely siitä kuinka kauan paikasta toiseen liikkuminen Sumatralla kestää. Kokosin omaan blogiini yhteenvedon siitä kuinka liikuimme Sumatralla, kauan matkoihin kului aikaa ja minkä verran ne meille maksoivat. Toivottavasti siitä on apua  Sumatraan matkaaville.

ennytkeksimitaan

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 104
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #904 : 06.08.2014, 16:39:19 »
Niin kauan kun ei lentokoneella liiku niin Indonesiassa on aina erittäin hidasta matkustaa.

ennytkeksimitaan

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 104
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #905 : 06.08.2014, 16:45:34 »
Mitkä olisivat ns. luotettavia bussifirmoja Indonesiassa, eli hyväkuntoiset bussit, asialliset kuskit (eivät kaahaa ylinopeuksilla yms) jne? Tuli vaan mieleen, kun ainakin E-Amerikassa tuntui olevan suuri ero turvallisuudessa (tai sen tunteessa) eri firmojen välillä, ja mielellään siellä maksoi extraa hyvästä bussista. Entäs onko kommentteja takseista Balilla, onko "ihan sama" mitä käyttää, vai onko jollain aiheesta sisäpiirin tietoa? Thx!

Jos nyt busseilla haluaa valttamatta liikkua niin Vaimo kertoi etta paikalliset polttaa tupakkaa sisalla. en tieda paremmista yhtioista, kai niitakin on. itse kulkisin ehka mieluummin vip autoilla. ovat nopeampia ja ilmastoituja. tosin pitemmat matkat taalla kestaa jo sen verran kauan etta lentaminen on ehka parempi vaihtoehto.
Taxeista Balilla, itse jos niita kaytan otan blue bird groupilta. kaikki kehuvat niita. itse olen ottanut taxin Balilla 3 kertaa muuten liikun skootterilla tai lentaen :)

Kaikki bussit kaahaa, koska aika on rahaa jne. Paikalliset ei polta ilmastoiduissa busseissa, niitä ilmastoimattomia romuja kannattaa välttää. Ajavat todella agressiivisesti ja tosiaan sisällä poltetaan jatkuvasti. En voi mitenkään suositella bussilla matkustamista, ainakin itsellä tulee jo tunninkin matkan jälkeen oksennus suuhun kun meno on sen verran rankkaa. Elämäni pahin virhe oli kerran tulla Balilta Semarangiin bussilla, lyhyempiä matkoja on tullut tehtyä useita ja noissa yhtiöissä ei kyllä mitään eroja ole ollut. Ilmastoidut bussit kyllä tunnistaa ja niitä voi koittaa pysäyttää ihan tienvarteenkin, eli ei välttämättä tarvitse bussiasemaa etsiä. Junalla taas on muuten todella mukava matkustaa, mutta heiluvat kovasti sivuttain vauhdissa. Aamun ekat matkat ovat myös todella edullisia, päivät matkat ovat jo suht kalliita. Ilmastoiduissa vaunuissa on yleensä hyvin tilaa, kun paikalliset harvemmin maksavat ekstraa lipuista, joten siellä saa yleensä koko penkkirivin itselleen. Täältä voi katsella lippuja ja varaillakin: https://tiket.kereta-api.co.id/

Tuli juuri kotiuduttua Indonesiasta, seuraavalla kerralla ois tarkoitus tehdä vähän pidempi reppureissu. On tullut Indoissa asuttua useampi vuosi ja käytyä myös monta kertaa, mutta silti voisin myös mielelläni ottaa matkasuosituksia vastaan. Kaupungit eivät nappaa yhtään, alustavasti ois ainakin tarkoitus käydä Borneossa kaverin luona ja Papualla, jos uskaltaa. Lake Toballakaan ei ole vielä koskaan tullut käytyä, mutta en sit tiedä onko se sen arvoinen, kun matkaa tulee aika hyvin meidän lande-kämpältä.
« Viimeksi muokattu: 06.08.2014, 16:51:24 kirjoittanut ennytkeksimitaan »

Pacino

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 184
 • Jos sulla on se juttu,ni pidä se juttu.
  • MSN Messenger - japetdf@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #906 : 13.09.2014, 11:34:43 »
Tervehdys.
Joulukuussa päksäytän indoihin,ja olen Jakartassa 12.12 illalla klo 20:00.
kai sieltä majotusta löytyy  varaamatta etukäteen tuohon  vai kuin...?
Ja jos jollain antaa vinkkiä,miltä kadulta/alueelta rinkkamiehelle tupa löytyis iiseimmin niin infot welcome.
Jakartasta ois näillänäkymin tarkoitus mennä Yogjaan.Kandeeko ottaa lento? onko välimatkalla mitään hienova nähtävää,koettavaa?
Yogjasta sitten Bali,Lombok,Trawang tms.

(En jaksanut vaan selata näitä lukemattomia topicceja tämän infon saamikseksi,sori)
we want the world and we want it now!

tintin

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 127
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #907 : 13.09.2014, 11:55:14 »
Suosittelisin silti majoituksen varaamista etukäteen. Jakarta on aivan h..in iso kaupunki. Liikenne on toivottoman hidasta eli pirssillä/jollain muulla kulkuneuvolla matka kentältä saattaa kestää todella kauan eikä alueelta toiselle noin vain suhaista jos ei sopivaa majoitusta iltamyöhällä löydykään (mielestäni liikenne on ihan toista luokkaa kuin esim. Bangkokissa, Manilassa tai nyt melkein ihan missä tahansa muussa Aasian suurkaupungissa, missä olen ollut. Saattaa olla liikkumatta suunnilleen tuntikausia) .  Jalan Jaksa taitaa olla se reppureissaajien alue, mutta Jakartasta on oma ketjunsakin. Jakartalla ei ole mielestäni varsinaista "keskustaa" vaan se on sellainen alueiden kasauma. Mutta yllättävän kiva paikka se silti on, kun ei odota mitään reppureissaajien palveluun keskittynyttä Khao San Roadia.
terveystietoa matkailijoille: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat mm.malarian estolääkesuositukset maittain

LeeK74

 • Aloittelija
 • Viestejä: 13
  • Profiili
  • *Surf ja Turf* - vuodeksi maailmalle
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #908 : 14.09.2014, 07:15:21 »
Kirjoittelen tätä Jakartasta. Jouduin tekemään visa runin Malesiaan joten palaan Indonesiaan Jakartan kautta.
Eilinen taksimatka, 13km, kesti reilun tunnin. Kävellen ei kannata yrittää mihinkään- kadut ovat tolkuttoman ruuhkaisia ja yksinkertaisesti vaarallisia kävelijälle. Hotellien hinta ei ole paha joten sijoittaisin ylimääräiset 10eur siihen että huone on ok ja saa kunnon aamiaista. Aamiasta kun lähtee nälkäisenä etsimään niin saattaa vierähtää hyvä tovi ennen kuin löytyy. Kuten Tintin tuossa aikaisemmin sanoi, varsinaista keskustaa ei ole.

Itse pidän enemmän pienistä ja hiljaisemmista paikoista. Esimerkiksi Baru Karas oli mukava. Hyvin hiljainen pieni paikka. Kiva, yhteen suuntaan kaatuva hidas aalto. Vähän isompi paikka, ei silti iso, Pangandaran. Sieltä kieppasin Yogajaan joka osoittautui kivemmaksi kuin aluksi luulin.

Balilla kävin kääntymässä 1,5 viikon verran. En keksinyt mitään mistä olisin oikein pitänyt siellä. Ruma, likainen, täynnä aussituristeja ja kaikki on tylsää länkkäröityä huonolla tavalla. Kallista ja pahaa ruokaa. Ihmeellistä siinä mielessä että täällä on ollut vaikea löytää pahaa ruokaa :-)

Jos tykkää sporttibaareista ja väärennettyjen t-paitojen myyjistää sekä rihkamakauppiaista on Bali oikea valinta. Kanarian saaret eivät ole pahimmillaan yhtä paha kuin Kutan alue on.
Surffausta silmällä pitäen paras oli ehkä mielestäni, paikan rauhallisuus / aallot, oli Balien beach. 60-70km Denpasarista pohjoiseen. Sielläkin joutuu kärsimään ruuhkasta aalloilla mutta muuten rauhallista.
Mielestäni naapurisaari Java voittaa Balin 10-0.

Kiertelin saaren etelä- ja länsiosaa skootterilla. Voi olla että saaren muissa osissa asiat ovat toisin.
« Viimeksi muokattu: 15.09.2014, 03:22:00 kirjoittanut LeeK74 »

Pacino

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 184
 • Jos sulla on se juttu,ni pidä se juttu.
  • MSN Messenger - japetdf@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #909 : 01.10.2014, 20:50:32 »
Kiitos erittäin paljn infoista teille!
Eli taidamme ottaa jakartasta hotlan tms. Etukäteen,,,se kun on kaikenlisäksi ilta myöhä ku kentältä ulos päästään luulisin.
Java....pitääki tseggailla netistä asianlaitaa siitä mestasta!
Mulle ei ne kaikkein turistisoiduimmat mestat juurikaan potki ollenkaan...turisteja toki saa olla,mutta ei sitä boom boom sakkia:) ei vaan jaksa.
we want the world and we want it now!

Katariina72000

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 008
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #910 : 01.10.2014, 22:21:26 »
Balista semmoinen vinkki, että Amed ja Munduk olisi aika mukavia paikkoja. Semmosia erilaisia kohteita Balilla. Vaatii tosin vähän viitseliäisyyttä päästä niihin.Ei siis ihan "helppoja" paikkoja, mutta sitäkin enemmän suositeltavia. Nimmarissa olevasta blogista löydät tietoja jos paikat kiinnostaa. Tai kysy tähän ketjuun.

Mappe82

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 86
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #911 : 02.10.2014, 05:32:50 »
Amed on ok jos harrastaa snorklausta tai sukellusta, muutoin siellä ei juurikaan ole mitään tekemistä. Itse eilen palasin Balille gilin sekä nusa lembonganin reissulta. Ehdottomasti voin suositella näitä pieniä saaria. Balilla suosikkikohteekseni on valikoitunut sanur. Tästä pääsee vaivattomasti seikkailemaan ja sukeltamaan eri paikkoihin, sekä jos kaipaa rauhallisempaa menoa niin pääsee hyvin takaisin gilille taikka lembonganille :D

kitigo

 • Aloittelija
 • Viestejä: 12
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #912 : 02.10.2014, 10:20:09 »
itsekin varaisin Jakartasta yöpaikan etukäteen... no syy tosiaan selviää sinne päästyä :) otin tietämättömänä damribussin yömyöhällä "sinne päin" minne olin menossa.. kokemushan sekin oli ja kiitos jonkun uskomattoman suuntavaiston, löysimme perille usean tunnin seikkailun jälkeen.

me valitsimme lennon sijaan junan jakartasta yogjaan ja mielestäni oli mukavaa vaihtelua iänikuiselle lentelylle. ikkunoista vilisee kivasti maisemia/vuoristoja jne. yogyakartasta pääsee sitten parillakympillä esim balille airasialla.

Hyzenthlay

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 72
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #913 : 31.12.2014, 09:59:30 »
Onko ihmisillä kokemusta minkälaisella kalustolla Garuda lentää maan sisäisillä lennoilla? Pitäisi lentää väli Surabaya-Makassar tammikuussa, vaihtoehtoina lähinnä Lion Air ja Garuda. Viimeaikaiset onnettomuudet kuumottaa, vaikka äärimmäisen harvinaisia ovatkin...

Kesis

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 76
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #914 : 31.12.2014, 10:26:33 »
Onko ihmisillä kokemusta minkälaisella kalustolla Garuda lentää maan sisäisillä lennoilla? Pitäisi lentää väli Surabaya-Makassar tammikuussa, vaihtoehtoina lähinnä Lion Air ja Garuda. Viimeaikaiset onnettomuudet kuumottaa, vaikka äärimmäisen harvinaisia ovatkin...

Garudalla on ihan kelpo kalusto. Viitisen vuotta sitten, kun niillä ei oikein koneet pysyneet ilmassa tai ehjinä, ja olivat joutuneet EU:n mustalle listalle, rupesivat petraamaan. Nyt on turvallisuustaso parantunut. Se on Indonesiassa se "parempi" lentoyhtiö, jota ihmiset suosivat, ainakin jos vain on varaa - hinnat taitavat olla keskimäärin 20-30 prossaa korkeemmat kuin vaikkapa Lionilla.

Lionkin on parantanut tosi paljon viime vuosina, varsinkin lentomääriin nähden, mutta onhan niillä mennyt laskeutumisia pitkäksi aina silloin tällöin. Mitään suuronnettomuuksia ei ole tainnut hetkeen olla.

Vaikka Indonesiassa lentoyhtiöitä on mustalla listalla jne., niin sielläkin lentäminen taitaa olla tilastollisesti se ylivoimaisesti turvallisin tapa matkustaa. Siellä kuitenkin lennetään tänä päivänä todella paljon, koska geografia vaatii ja ihmisillä on kasvavasti varaa maksaa. Eli jos vaihtoehtoina ovat Pelni ship tai mikä tahansa lentoyhtiö, niin turvallisuusnäkökulmasta jälkimmäinen on varmasti parempi.

Tuolta: http://www.jacdec.de/ voit vielä vertailla ja tutkia eri lentoyhtiöitä. Maailmanrankingissa turvallisuuden perusteella Garuda sijalla 55, Lion sijalla 60. Voisi olla huonomminkin. Ja samalla kymmenluvulla mm. SAS ja Turkish.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #915 : 31.12.2014, 14:25:42 »
Onko ihmisillä kokemusta minkälaisella kalustolla Garuda lentää maan sisäisillä lennoilla? Pitäisi lentää väli Surabaya-Makassar tammikuussa, vaihtoehtoina lähinnä Lion Air ja Garuda. Viimeaikaiset onnettomuudet kuumottaa, vaikka äärimmäisen harvinaisia ovatkin...

Viimeaikaiset onnettomuudet ovat johtuneet säästä. Jos pelkäät lentämistä, kannattaa jäädä pois lennolta, jos sää on huono ja lentää paremmalla säällä.

Kesis

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 76
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #916 : 31.12.2014, 16:21:12 »
Onko ihmisillä kokemusta minkälaisella kalustolla Garuda lentää maan sisäisillä lennoilla? Pitäisi lentää väli Surabaya-Makassar tammikuussa, vaihtoehtoina lähinnä Lion Air ja Garuda. Viimeaikaiset onnettomuudet kuumottaa, vaikka äärimmäisen harvinaisia ovatkin...

Viimeaikaiset onnettomuudet ovat johtuneet säästä. Jos pelkäät lentämistä, kannattaa jäädä pois lennolta, jos sää on huono ja lentää paremmalla säällä.

Joo munkin piti mainita tää mutta unohtui. Indonesian suunnalla on usein hyvin vaikeita lento-olosuhteita, joka vaikuttaa väistämättä. Niille ei välttämättä kokeneetkaan lentäjät tai huippukalusto mahda mitään. Pitkäksi menneet laskeutumiset ovat Indonesiassa kohtuu yleisiä (siis ehkä kerran kuussa joku kone jossain), ja niihin vaikuttavat mm. tuulet ja sateet. Ehkä sitten jos lennetään esim. Papuan suuntaan, voi myös liian lyhyet kiitotiet ym. vaikuttaa.

Kannattaa jälleen pitää myös mielessä, että säät vaikuttaa maantie- ja meriliikenteeseen keskimäärin paljon vaarallisemmin kuin lentoliikenteeseen.

jkar

 • Reissaaja
 • Viestejä: 24
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #917 : 01.01.2015, 13:31:48 »
Joo munkin piti mainita tää mutta unohtui. Indonesian suunnalla on usein hyvin vaikeita lento-olosuhteita, joka vaikuttaa väistämättä. Niille ei välttämättä kokeneetkaan lentäjät tai huippukalusto mahda mitään. Pitkäksi menneet laskeutumiset ovat Indonesiassa kohtuu yleisiä (siis ehkä kerran kuussa joku kone jossain), ja niihin vaikuttavat mm. tuulet ja sateet. Ehkä sitten jos lennetään esim. Papuan suuntaan, voi myös liian lyhyet kiitotiet ym. vaikuttaa.

Kannattaa jälleen pitää myös mielessä, että säät vaikuttaa maantie- ja meriliikenteeseen keskimäärin paljon vaarallisemmin kuin lentoliikenteeseen.
[/quote]

Muutama vuosi sitten pitkäksi menneet laskeutumiset (uutisoidut) menivät useimmiten Lion Airin piikkiin. Tietysti pitää ottaa huomioon ko. firman suuri lentojen määräkin. Eniten uutisissa lienee ollut laskeutuminen Balille, jossa uutisointi ei parin ensimmäisen päivän aikan edes a osannut kertoa, menikö lasky lyhyeksi vaiko pitkäksi. Loppujen lopuksi hyvällä tuurilla kuitenkin lojui kiitoradan päässä meren laineilla.
Kuten ylempänä todettukin, idän puolella tilanne on ns. haastavampi. Kiitoradat voivat olla 'haastavia' ympäriatöineen, keliolosuhteet myös. Kiitoradan poikki saattaa olla paikallisten kulkureitti, sellä satunnaisesti laidunnetaan elikoita, ns. suljetulla alueella löytyy bisnestä/ asutusta. Esimerkkejä löytyy paljonkin. Eipä ole kauheasti aikaa siitäkään, kun Jakartan kentän kiitorata-alueen kautta kulki paikallisten oikoreitti.
Oma valintani Garuda, mutta varsinkin itäpuolella on lennettävä sillä mitä on tarjolla. Ja tiukalla budjetilla lentävälle Garuda ei yleensä ole optio.
Keleistä sen verran vielä, että välillä Malesian niemimaa-Sumatra-Jaava voi olla aika rajua turbulenssia 'hyvilläkin keleillä'.
Jos liikkumisen riskeistä  on todella huolissaan, niin kannattaa ihan ensiksi välttää maaliikennettä. Seuraavana lauttamatkat.

Terhi^

 • Reissaaja
 • Viestejä: 23
  • Profiili
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #918 : 04.01.2015, 13:42:10 »
Nyt tarttee päästä kyl kesälomaksi jonnekin kauas! Vaihtoehtoina ollut Vietnam, Sri Lanka ja Indonesia. Jälkimmäiseen on tällä hetkellä vaaka enemmän kallellaan. Sumatra ja Sulawesi houkuttelis kovasti, jompi kumpi? Singapore tekisi mieli kokea (muutama päivä piisaa), siinä mielessä tuo Sumatra olisi lähempänä. Aikamoisia hintoja esim. Air Asia pyytää lennoista noilla akseleilla?! Helsinki- Jakarta parilla vaihdolla olisi kohtuullisen hintainen (n.1000€/2hlö). Tällöin Singapore tosin jäisi. Lomalta meikäläiset kaipaa upeita rantoja, maisemia, luontoa ja hyvää ruokaa... Eikä olisi kiva istua missään kulkuneuvossa yhtään enempää, kuin on pakko! Aikaa kolme viikkoa ja kesä-heinäkuu...
« Viimeksi muokattu: 04.01.2015, 13:43:45 kirjoittanut Terhi^ »

Jenniii

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 129
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Indonesia/vinkkejä?
« Vastaus #919 : 07.01.2015, 10:01:25 »
Täytynee kirjoitella tännekin ketjuun :P Onko Indonesia turhan extreme kohde yksinmatkaavalle naiselle, jolla ei ole reissukokemusta? Tarkoitus oli lähteä helmi-maaliskuussa katsastamaan Gilit (lähinnä Air ja Meno), mutta enää matkaseurasta ei olekaan varmuutta. Itse oon kuitenkin reissua odottanut, enkä haluaisi perua... Gileihin keskittyvässä keskustelussa tulikin ilmi, että Airilla ja Menolla reissaa paljon pariskuntia ja yksin siellä voi olla aika orpo olo. Kuukausikaupalla oon katellut lentoja jo ja miettinyt, ostaako liput vai eikö. Lentokokemustakaan ei ole, niin kaksi välilaskua tuntuu pelottavalta :D Nojoo. Alustava tarkoitus oli siis lentää Balille, olla siellä päivä tai pari ja siirtyä sitten jollain helpolla ja suht turvallisella tavalla Gilille (speedboat, lautta..?). Monet on ehdottanut, että jos tekisin jonkun harjoitusmatkan ennen tälläistä reissua, mutta itse en oo niin innostunut. Toki Euroopan kohteetkin on kiinnostavia, mutta Indonesia on kuitenkin vetänyt puoleensa jo tovin. Lisäksi tulevat työkuviot on sen verran epäselvät, että en edes tiedä millon seuraavan kerran olisi mahdollisuus reissun lähteä...  :-X No, se siitä avautumisesta. Käsittääkseni Balilta kannattaa nostaa paljon paikallista valuuttaa mukaan Gileille, koska Menolla ei ainakaan ole nostomahdollisuutta..? Pärjääkö ilman luottokorttia? Itselläni tällä hetkellä vain Visa Electronin korvannut Mastercard debit. Onko Gileillä majoituspaikoissa seiffejä, jonne voi jättää esim rahavyön tai muuten vaan isompia summia käteistä, vai onko ihan turvallista pitää omassa huoneessa? Entäs esim. vaatteiden peseminen? Onko paikkoja missä pesettää vai hoituuko niin, että itse pesen bungalowin lavuaarissa? Siinä muutama itseäni askarruttanut kysymys :D