Saariston rengastie

 (Luettu 30935 kertaa)

e

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Saariston rengastie
« : 14.07.2004, 13:07:09 »
Suunnitteilla on neljän päivän reissu Saariston rengastietä pyöräillen. Tarkoituksena on pitää päivämatkat niin lyhyinä, että riittää aikaa ja puhtia poiketa päätieltä ja katella paikkoja kaikessa rauhassa. Vielä pitäisi päättää, minkä osan renkaasta polkee, matkaahan saa lyhennettyä busseilla. Eli mitkä ovat mielestänne hienoimmat ja vähiten hienot osat rengastietä? Entäpä saako pyöriä kuljetettua saariston vakiovuorobusseissa?

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Lisää kysymyksiä
« Vastaus #1 : 14.07.2004, 20:12:21 »
Olisipa kiva, jos joku rengastien tunteva ehtisi vastata ASAP, meillä vaihtui nimittäin Moskova Turun saaristoon, ja lähtö vastaavalle neljän päivän pyöräretkelle on aamulla!

Ynnäilen juuri lauttayhteyksien aikatauluja ja mahdollisuuksia ehtiä pyörällä lauantaipäivän harvojen vuorojen avulla osuus Nauvosta Korppoon kautta Houtskäriin ja Iniöön, mistä pitäisi vielä päästä Kustavin puolelle. Erityisesti askarruttaa Iniön kohta: aikaa noin 1,5 tuntia, matkaa vaivaiset 8 km, mutta välissä yksi lossi. Tunteeko joku tämän seudun kuin omat taskunsa, voiko onnistua? Ei sillä, että meillä niin kova kiire olisi, mutta jos ei halua jäädä Iniöön yöksi poljettuaan koko päivänä vain muutaman kymmenen kilometriä, on ehdittävä kello 15.50 lähtevään viimeiseen lauttaan (Kannvik - Heponiemi). Vai onko muita mahdollisuuksia? Norrbysta Teersaloon?

Nimimerkillä viimeksi puoli ihmisikää sitten Ahvenanmaan lautoilla ollut..
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Saariston rengastie
« Vastaus #2 : 20.07.2004, 12:13:07 »
Reissu tuli tehtyä, kivaa oli! Onnistuimme myös Iniön ylityksessä aikomallamme tavalla, tosin oli vähän vähemmän kivaa spurttailla neljän kilometrin pätkiä alle kymmenen minsan.. Yhteysalukset tuntuivat olevan järjestään hieman myöhässä (millä on sekä hyvät että huonot puolensa), mutta mikä parasta, niille voi soittaa, eli jos jotain hämminkiä ilmenee, yhteyttä kannattaa ottaa. Kirjoittelen ajan kuluksi muistakin kokemuksistamme, mutta ensimmäisen kysyjän kysymyksiin en kyllä lupaa suoranaisia vastauksia.

En tiedä, minkälaisia päivämatkoja muut pitävät kohtuullisina, meillä oli nyt kyseessä (mun) loman lopun jäähdyttelykierros, joten mentiin ihan vaan polkemisen ilosta tavallista pidempiä päivämatkoja ja kovemmalla vauhdilla. Eka päivä kierreltiin ja kaarreltiin: Salosta Meri-Teijon ja Matildan kautta Kemiöön ja lenkki Västanfjärdiin, yöksi Neitsaaren maatilalle Sauvoon. Paikka oli keskellä ei mitään, mutta emäntä hoiti sitä varmalla kädellä, ruoka oli maistuvaa ja maisemaan kuului mm. Natura-suojeltu merenlahti. Matkaa kertyi 112 km, mikä kyllä tuntui reisissä seuraavana päivänä. Silloin poljettiin kaikessa rauhassa kohti Nauvoa, ja päästiin jo Kaarinan jälkeen hienoille silloille. Paraisilla nautiskeltiin kauniissa puutarhassa evästä (Fredrikas stuga), ja Nauvossa yövyttiin hotelli Lanternassa. Siitä kiva paikka, että se oli laitettu hotelliksi juuri viime talvena, mutta aika tyyris, kun vessa/suihku oli käytävällä (75 euroa). Nauvo oli meille purjehdusta taitamattomille hupaisa paikka ihmetellä hienoja paatteja ja kaikkea purjehduskulttuuriin liittyvää - ja reissun eloisin pysäkki, en olisi jättänyt väliin mistään hinnasta! Matkaa välillä Sauvo - Nauvo kertyi muistaakseni 90 kilometriä.  

Seuraavaksi olikin vuorossa jännittävä lauantaipäivä, johon osui suurin määrä losseja ja yhteysaluksia, mutta vähiten kilometrejä (noin 70 km). Matka kulki Nauvosta Korppooseen (kivasti kulkevaa kumpuilevaa tietä, niin kuin tähänkin asti), Houtskariin ja sitten Iniön kautta Kustaviin. Me ei ylipäätään haluttu kierrellä muinaishautoja tai muita muistomerkkejä, kirkkojakin ihasteltiin ulkoapäin. Metsämansikoita nautittiin metsäisiä teitä polkiessa. Päivän lounastauko osui Houtskarin pohjoisosan Mossalaan, missä sijaitsee Saariston lomakeskus. Ei kovin kummoinen paikka, mutta kelpasi kallioilla lauttaa odotella (kahvilassa oli hieman huono onni: iso seurue tilasi ruokaa edellä, joten tyydyin suolapähkinöihin ja suklaakakkuun, joita ei tarvinnut odotella).    

Kustaviin päästyämme etsiydyimme yöksi - lomakeskukseen (kallis mutta siisti huoneisto). Taas meitä kaupunkilaisia nauratti, kun erikoisolutfestivaaleilla oli ihan viittä olutta tarjolla, sellaisia joita kantakapakoistamme saa joka ilta ilman pääsylippua ja tuntien odottelua. Säästän teidät syvemmiltä pohdinnoilta lomakeskusvieraiden suhteen.. kunhan nyt pyöräilykamppeissamme herätimme ihan kiitettävästi huomiota tullessamme ja lähtiessämme.

Viimeinen lomapäivä kului sekin vielä Saariston rengastiellä, ja meri pilkahteli yhä. Kustavista poljimme Taivassalon kautta Askaisiin, missä poikkesimme Louhisaaren linnassa (suosittelen!). Matka jatkui Merimaskun ohi kohti Naantalia, ja jossain vaiheessa iltapäivää tihkaisikin hiukan, kun oli hellettä ja huonoa hiekkatietä ja jotain muuta vastusta.. Naantali oli kesäkaupunki parhaimmillaan, ja kun popsimme salaattia terassilla, aurinkokin hellitti. Loppumatka Turkuun meni helposti, jopa reitti oli pääosin hyvin merkitty (mitä nyt jokunen moottoritien alitus oli kyltittämättä). Matkaa kertyi yli sata kilsaa, meidän versio rengastiestä oli yhteensä 375 km pitkä.  Turussa nautiskeltiin hetkinen Aurajoen rannoilla, sitten pikajunalla kotiin.

Yllättävää oli, että konnarien pyöräkabiini täyttyi ääriään myöten (eipä meillä junailusta pyörien kanssa ollut kokemusta, mutta henkilökunnalta kun kyseltiin, sanoivat, ettei se täyteen koskaan tule..). Ai niin, Helsinki - Salo-IC-junassa oli junatyypille ominaisesti kokonaista kolme pyöräpaikkaa, eli kannattaa varata etukäteen, jos sellaista tarvitsee. Busseja emme käyttäneet, mutta eiköhän niissä aina saa kuljettaa pyörää maksua vastaan. Tosin mukavampi keino lyhentää matkaa voisi olla reitin uudelleenmuokkaus: Nauvosta voi mennä Seilin saaren kautta Rymättylään, tai vaihtoehtoisesti myös Mossalasta pääsee Rymättylään. Yksi kiva lyhennys voisi olla Kustavista Velkuaan, mutta se ei kauhean hyvin istu kaikkiin Iniön lautan aikatauluihin (Iniön lautta Kustavissa la klo 16.20, vika lähtö Velkuaan 16.00). Koska meidän reitin suunnittelu lähti sattumalta liikkeelle etelän kautta, emme tarkistelleet, olisivatko aikataulut toimineet toisin päin paremmin.

Liikkeellä olimme Fillari GT:n opastamina, kartta toimi muuten hyvin mutta Naantalin kohdalla kaupunkikartta oli luvattoman suurpiirteinen. Nettisivuilla luvattuja saariston matkailupalvelukarttoja tai painettuja lautta-aikatauluja oli aika vaikea saada, painos oli kuulemma loppu. Saimme ne käsiimme Nauvossa, mutta suunnilleen samat tiedot voi ottaa etukäteen esim. sivuilta:

http://www.liikkujat.com/lautta/

http://www.saaristo.org/

http://www.saaristo.org/bilder/rengastie_printtiversio_fi.pdf (reittikuvaus)
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Heppu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 51
  • Profiili
Saariston rengastie
« Vastaus #3 : 21.07.2004, 21:58:32 »
Kustavissa jos aikoo yöpyä, suosittelen siinä Heponiemen rannassa, josta yhteysaluskin lähtee, olevaa Wanha luotsiasema -nimistä majapaikkaa. Yhdeltä hengeltä kahden hengen huoneessa  n. 30 €/yö. Sieltä ainakin viime viikonloppuna sai vielä niitä karttoja ja alusten aikataulujakin.

www.wanhaluotsiasema.com

Aika pitkiä matkoja oli Neiti Q polkenut päivässä, nostan hattua. Tuo jo kysyy kuntoa.

Minä nostin pyörän viime kesänä Turussa yhteysalukseen, joka lähti Aurajoen rannasta ja jäin pois Nauvon ja Korppoon väliä liikennöivän lossin rannassa. Päivä meni Korppoon teitä kierrellessä ja yötä olin siinä Nauvon lossirannassa olevalla leirintäalueella pienessä mökissä. Seuraavana päivänä aluksella Nauvosta Rymättylään.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Saariston rengastie
« Vastaus #4 : 05.06.2006, 10:15:49 »
Aina yhtä ajankohtainen kesälomavinkki, Saariston rengasreitti, kutsuu jälleen. Polje joko iso tai pieni rengas.. Turun Sanomissa tänään juttu otsikolla Rengasreitiltä kannattaa poiketa sivuteille
(http://www.turunsanomat.fi/erikoissivut, käytä hakua.. suora linkki ei nyt onnistu, oli vähän pitkä. Arkistosta löytyy anyway)
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Generig

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 112
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #5 : 24.05.2011, 16:45:24 »
Onko kenelläkään yhtään tuoreempaa tietoa saariston rengastiestä? Ainakin osa majoituksista on joko vaihtanut nimeään tai mennyt nurin tms.

Jos kaikki nyt loksahtelee kohdilleen, niin joskus kesällä olisi tarkoitus lähteä prätkällä tuo kierros tekemään. Saa nyt nähdä jääkö se pelkäksi kierrokseksi vai jaksaisiko sitä päräyttää yhteysaluksilla ihan Ahvenanmaalle asti.

Jos joku on pärrällä saaristoa seikkaillut niin kokemusten jakaminen voisi auttaa omaa suunnittelua/päätöksen tekoa ja ainakin pahentaa matkakuumetta.

Ahvenanmaa on vielä kokonaan korkkaamatta...

niti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #6 : 24.05.2011, 18:25:38 »
Kannattaa katsoa www.saaristonrengastie.fi ja www.saaristo.org. Molemmista löytyy hyvin tietoa majoituksista sekä aikatauluista.

kimmo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 329
 • kimmonreissut.wordpress.com/
  • Profiili
  • kimmon reissut
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #7 : 24.05.2011, 18:35:14 »
Rengastie kartta: http://www.saaristo.org/files/saaristokartta.gif

Rengastietä Turun saaristoon: http://www.saaristonrengastie.fi/

Turun Saaristo: http://www.saaristo.org/

Naantalin Matkailu: http://www.naantalinmatkailu.fi/

Osa olikin samoja linkkejä.
The Journeyman, because I can  - World trips since '83

Generig

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 112
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #8 : 24.05.2011, 18:42:17 »
Ja nämä on tottakai jo läpikäyty  :) Esitteitäkin tilasin nipun.

Omakohtaisia kokemuksia mistään?

kimmo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 329
 • kimmonreissut.wordpress.com/
  • Profiili
  • kimmon reissut
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #9 : 24.05.2011, 18:50:16 »
Jos on retkuilu-, leiri- ja kesämielellä liikenteessä ja omistaa teltan, niin mikä ettei Naantalin leirintäalue? Silkkipyllyille tarjola myös mökkimajoitusta: http://www.naantalinmatkailu.fi/index.php?page=20ecb5bf582da2be8242f10e257aad3

Naantalin kylpylän "kesähotelli" / perhehotelli: http://www.naantalispa.fi/familyhostel/familyhostel_fi.html

Motoristit(kin) olleet hyvin tyytyväisiä hinta-laatusuhteeseen verrattuna Naantalin hostellihintoihin.

The Journeyman, because I can  - World trips since '83

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #10 : 24.05.2011, 18:55:48 »
Muutama vuosi sitten tuli pyörittyä uudelleen Nauvon tienoilla. Majatalo Martta oli kiva yöpaikka ja etenkin erityinen vanhan mallin mukaan rakennettu sauna jäi mieleen. Muistelimme sitä juuri viikonloppuna porukalla :)

Nauvossa on muitakin majapaikkoja; Västergård on kauempana keskustan humusta, samoin Gammelgård (mutta heidän pitseriansa on kiinni kesän 2011).

Iniössä on myös majoitusta, Mies oli porukalla siellä viime keväänä, mutta en muista, oliko hänen suosittelemansa paikka tämä www.bergshagen.fi vai tämä www.bodgard.tk.

Jos päätät jatkaa reittiä Kustavista Ahvenanmaalle, matka kulkee Vuosnaisten satamaan. Siellä tarjoaa varsin mukavaa majoitusta Vuosnaisten Meriasema (alk. 55 €/mökki). Olimme viime perjantaina tuolla ja nautimme kovasti saunasta, jonka lauteita peittivät räsymatot sekä aamiaisesta, jolla saimme mahdottoman hyvää paikallista leipää ja sitrusmarinoituja ahvenia sekä sinappihaukea.

Ahvenanmaalla Vuosnaisten lautta saapuu Åvan satamaan. Siitä voit jatkaa Brändön pääsaarelle, jolla on majoitusta tarjolla, tai Torsholman satamasta lautalla Lappon saarelle, jossa huoneita ja mökkejä tarjoaa ainakin Pellas, vanhaan kouluun hiljattain remontoitu siisti majatalo.  
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Hanna-73

 • Vieras
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #11 : 24.05.2011, 20:25:59 »
Omakohtaisia kokemuksia mistään?
Yövyin viimekesänä Cafe Alppilassa Kannvikin satamassa Jumon saaressa Iniössä. Kiva paikka ja palvelu pelasi. Yösija kannattaa kuitenkin varata etukäteen kun mökkejä ei ole montaa. Minun piti ottaa koko mökki, vaikka olin yksin liikkeellä mutta muistaakseni hinta oli silti varsin kohtuullinen.

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #12 : 07.05.2014, 16:44:02 »
Sain noin kaksi minuuttia sitten idean lahtea juhannuksen tienoilla saaristoon pyorailemaan. Eli en siis ole viela ehtinyt asiaan yhtaan perhetymaan, mutta lupaan lukea tassa ketjussa annettuja vinkkeja. Mutta silti kysyn, etta onko idea juhannuksesta huono? Onko kovasti ruuhkaa? Vai onko kaikki paikat kiinni/lautat eivat kulje jne. ?


niti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #13 : 07.05.2014, 22:35:02 »
Lautoille on ruuhkaa juhannuksena, mutta fillarilla voi ohittaa autojonot. Lautat kulkevat ihan normaalisti. Kaikki ravintolat + majapaikat on auki, sesonki alkaa juhannuksesta, joten majapaikat on hyvä varata etukäteen.
www.saaristo.org on hyvä sivusto tutustua saaristoon.
Jos aikaa riittää kannattaa lähteä tutustumaan myös Utön saarelle. Ilmainen yhteysalus lähtee sinne Nauvo-Korppoo lauttarannasta.

_jantsa_

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #14 : 08.05.2014, 09:04:59 »
Jos aikoo käväistä Utössä, niin suosittelen viettämään yhden yön Jurmossa, joka sijaitsee saman yhteysaluksen reitillä. Tietysti näitä pieniä saaria riittää, joissa voisi poiketa, mutta oma suosikkini on Jurmo. Yhteysaluksen laiturin lähellä on kansallispuiston teltta-alue (tuulinen paikka) ja mökkimajoitustakin löytyy. Varaustilanne vaan saattaa olla tässä vaiheessa hiukan kehnonpuoleinen varaajan näkökulmasta. Satamassa on pieni kahvila, josta yleensä saa päivittäin savustettua kalaa: lohta tai kampelaa, jos niitä on verkoilla tullut. Satamasta lisäksi löytyy kioski, puucee, vesipiste ja vuokrasauna.

Galanga

 • Reissaaja
 • Viestejä: 27
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #15 : 08.05.2014, 10:24:09 »
Lauttajonot ainakin Nauvoon ja Korppooseen on ollu melkoiset juhannuksena, mutta jos on fillarilla liikenteessä niin ei pitäisi olla ongelma. Jos mökissä tai majatalossa haluaa yöpyä niin kannattaa varata ajoissa, joskus on saatu tuurilla peruutusmökki muutaman päivän varoitusajalla, mutta taitavat yleensä täyttyä paikat melko nopeasti ja hinnat tietty korkeemmat kuin normaalisti, mutta niin taitaaolla joka paikassa juhannuksena. Telttapaikoista mulla ei ole kokemusta. Ravintolat on auki koko juhannuksen. Tuo saaristo on kyllä yksi Suomen kauneimpia paikkoja mun mielestä, sinne pitää ainakin kerran kesässä päästä jos sattuu Suomessa kesää viettämään! :)

SunRiseGirl

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 474
  • Profiili
Vs: Saariston rengastie
« Vastaus #16 : 20.05.2018, 15:52:11 »
Onko tuoreita kokemuksia rengasreitistä näin semi budjettimatkaajalle? Sillä tavalla semi, että olen liikenteessä autolla, mutta tarkoitus olisi yöpyä teltassa. Olen reissussa pienehkön koirani kanssa. Leirintäalueita tuntuu olevan jotenkin harvakseltaan ainakin tuon virallisen infon mukaan ja saarelta toiselle kiirehtiminen ainostaan leirintäalueen takia tuntuu vähän hölmöltä. Itse olen menossa vasta elokuun lopussa, jolloin kaikki lautat ei taida enää kulkea. Itse haluaisin viettää paikan päällä aikaa, poiketa reitiltä sivuun, kiertää luontopolkuja ja muita kävelyreittejä jne ja arvelin, että viettäisin saarilla n. 6 yötä. Jotain lautta-aikatauluja katsoin ja osa on aika suolaisen hintaisia, onko vinkkejä edullisista yhteyksistä?