Ruokavinkkejä ja reseptejä

 (Luettu 55291 kertaa)

disko

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 624
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #20 : 03.06.2006, 09:30:32 »
2 ruukkua basilikaa
0,5 dl pinjansiemeniä
1 dl parmesaania
2 valkosipulin kynttä
noin 1 dl oliiviöljyä


1. Tehosekoittimeen
2. Lautaselle

Ite laitan vielä vähän enemmän pinjansiemeniä ja enemmän valkosipulia, mutta sit se on jo aika stydiä.. Öljyä tarpeen mukaan lisää jos on liian kiinteetä.

Jos haluaa hienoksipilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja laittaa ni sit toi ois niinku punaista pestoa..
Laukussa leipää ja...

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #21 : 03.06.2006, 10:49:31 »
Pestokastike aitoon Italian malliin:

-Noin 4 kourallista tuoretta suurilehtista basilikaa.
-Noin kourallinen Pinolia.
-Hyppysellinen suolaa.
-Loraus extra vergine oliivioljya.
-Jokunen valkosipulin kynsi.
-Pecorino-juustoa mielen mukaan.

Tarkat ainesmaarat eivat kuulu Italialaiseen keittiokulttuuriin,
vaan jokainen kokeilee kohdallaan haluamansa yhdistelmat.
Basilikaa ei saa koskaan pesta vedella, vaan vain kevyesti
pyyhkia ennen kayttoa, liika puhdistaminen vie parhaat maut.
Juuston valinta antaa ratkaisevan maun kastikkeeseen,
pecorinoakin on useaa eri sorttia, toinen toistaan parempaa.

Ainesosat sekoitetaan ja survotaan huhmareessa, fanaattisimmat
vaittavat ainoastaan puisen huhmareen olevan se ainoa oikea,
(kuulin jopa sen puun nimen, mutta olen jo unohtanut)
Ruoanlaitto Italiassa on tarkea asia, siihen uhrataan aikaa ja vaivaa,
niinkuin oikein onkin, pikaruokakulttuuri ei toivottavasti koskaan
lyo itseaan lapi tassa maassa !

Kokeilkaapas muuten syoda hyvin kypsaa paarynaa yhdessa
pecorinon kanssa, Campanian maakunnan tapaan, kuulostaa
ehka oudolta, mutta maistuu todella hyvalta !

Muuten olen edelleen sita mielta, etta ruoan makuun vaikuttaa
ratkaisevasti myos se ymparisto jossa ateria nautitaan, kaikki
tuoksut ymparilla, mita naet ja kuulet, etc.
 Kaikkien aistien summa?

Ja sitten seuraava kysymys, mika onkaan paras viini pastan kera ?

 :D
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

disko

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 624
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #22 : 03.06.2006, 11:47:23 »
Lainaus käyttäjältä: "diokenes"
Muuten olen edelleen sita mielta, etta ruoan makuun vaikuttaa
ratkaisevasti myos se ymparisto jossa ateria nautitaan, kaikki
tuoksut ymparilla, mita naet ja kuulet, etc.
 Kaikkien aistien summa?

Menee hiukan hifistelyksi mutta joissain tapauksissa ihan totta. Jossain topikissa tästä jo puhuttiinkin, että ei kaikki reissuruuat maistu läheskään niin hyvältä kotona, vaikka olis samat aineksetkin.. Kumma juttu..
Laukussa leipää ja...

repolainen

  • Aloittelija
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #23 : 03.06.2006, 15:41:58 »
Nyt vähän tyhmä kysymys, mutta tietääköhän kukaan mitä on se naan-leivän päälle (ja intialaisten ruokien päälle joskus koristeeksikin, mm. riisiin) ripoteltu vihreä yrtti? Sellainen jännä ja mieto maultaan, ei ehkä sitruunainen mutta raikas ja jotenkin "veden" makuinen... Kiitos jos joku osaa vastata :)

iramaria

  • Vieras
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #24 : 03.06.2006, 23:24:10 »
Kiitoksia! Juu, tarkat ainesmäärät tuskin kuuluvat kenenkään minkäänlaiseen ruoanlaittoon siinä vaiheessa kun homma on hanskassa, mutta jostainhan se kokeilu pitää aloittaa  :wink:  Ainekset sinänsä oli sentään tutut mullekin vaikken kyseistä ihanaa mössöä koskaan ole kotona tehnytkään. Mut arvatkaa mitä meillä syödään huomenna! Onneksi täällä on tuoreet ainekset halpoja, esmes basilikaa lähtee melkoinen kassillinen mukaan pikkukolikoilla.

Mut tosiaan, ns. italialaiset ravintolat eivät täällä läheskään aina pääse ylpeilemään ainakaan kastikevalikoimillaan. Ainakaan sellaisen silmissä, jonka Lahden Mamma Marian keittiöväki on hemmotellut piloille ihanilla listoillaan, *slurps* (Ja ei, tämä ei ollut maksettu mainos!  :wink: )

del

  • Reissaaja
  • Viestejä: 50
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #25 : 13.06.2006, 23:35:55 »
Lainaus käyttäjältä: "diokenes"
Ja sitten seuraava kysymys, mika onkaan paras viini pastan kera ?:D


Jos tässä nyt ihan yksittäistä vinssiä haetaan (eikä mitään "paras viini pastalle on narahteleva, tirskuva, pirskuva, keskisyvä, pinkoileva blaablaa" -selitystä), niin tietty valkoinen Versus, 4,97e. ;) Mulla on nytkin pullo jääkaapissa.

http://www.alko.fi/www/wwwBachus.nsf/viewAll/554637?opendocument

Mun perusruokaani on maustettu (juusto)salaatti. Kipporoon vain jotain maukasta salaattia, hitunen rucolaa, basilikaa tai mitä yrttiä nyt sattuu olemaan, ehkä viikunoita ja aurinkokuivattuja tomsuja. Sekaan jotain juustoa, vuohenjuusto on herkkua, samoin feta, paistettu halloumi, ihan sama. Salaatti maustetaan runsaalla kädellä balsamico-viinietikalla, (maustetulla) oliiviöljyllä, mainiolla pippurisekoituksella (jossa on ihan kaikkea), pestolla... Jos sattuu olemaan fetaa, niin punasipulia vielä päälle. Aika usein tulee vedettyä köyhän miehen versiota salaatinlehdillä, pippurilla ja viinietikalla...

Nautitaan Versus-pullon kanssa. Jälkkäriksi tilataan feta-aurajuusto-jalapeno-paprika-ananas -pizza, kun kuitenkin jää nälkä.
livoimaisesti suurin osa tapaturmista sattuu kotona

Bella

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 155
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #26 : 14.06.2006, 12:17:29 »
Se oli aluksi taalla outoa, kun pizzassa oli vain yhta tai kahta taytetta. Tuntu, etta siita puuttuu jotain, kun Suomessa oli tottunut, etta on koko setti merenelavista sipuleihin ja oliiveihin yms. Mutta nyt kun on syonyt naita paikallisia, niin huomaa miten ihanaa pizza on, kun se ei o tayteen ahdettu. Mun ehdoton suosikki on perunapizza. Sita ja juustoa, niin huh kun on hyvaa!
i]Sapere aude![/i]

Moina

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 187
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #27 : 14.06.2006, 13:03:22 »
'
Teinpä aika gutaa tässä yksi päivä. Kaikille kaikkiruokaisille siis. Valitettavasti tämän ruuan tekoon on jouduttu tappamaan eläimiä. Mutta sillä määmäällä oli hyvä, kirmaileva, elämä ennen pataan joutumista:

Lammaslihapullat

500gr lampaan jauhelihaa (luomu, niin on parempaa)
Sipulikeittopussi (suosittelen edelleen luomua. Tämän voi tietysti hifistellä ja tehdä oikean mureketaikinan, jos jaksaa)
Korppujauhoja
Purkki kermaviiliä (tai vettä)
1-2 kananmunaa

Tuoretta minttua

Anna korppujauhojen, kermaviilin ja sipulikeittopussin ainesten turvota keskenänsä noin. 10 minuuttia. Sekoita sitten sekaan jauheliha ja kananmuna kevyesti sekoittaen. Saksi seokseen mukaan tuoretta minttua.
Paista uunissa 250 asteessa noin 15 minuuttia.  
Nauti raikkaan salaatin kera.

Ja jos haluat hiukan reunalla elämisen tunnetta, nauti pilkotun banaanin kera. Sopii, ihan oikeasti, kuin nyrkki silmään.
asta tulee varmasti hyva reissu, kun on niin paljon kamaa mukana

Tarja Halonen
presidentti

Siljams

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 316
    • Profiili
    • Sähköposti
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #28 : 14.06.2006, 20:33:10 »
Mun lempparikeitto Andalusiasta:

Valkosipulia maun mukaan.
Noin 4 kypsää tomaattia
2 sipulia
2 paprikaa
½ kurkku
1 dl hyvää oliiviöljyä (ei, rypsiöljy ei käy. :) )
3 dl tomaattimehua
pari rkl viinietikkaa (jotain maustettua esim. sherry)
(chiliä)
tuoretta basilikaa.
suolaa, mustapippuria

Ota pieni osa kurkusta, tomaatista ja paprikasta talteen.
Jauha tehosekoittimessa tomaatit ilman kuoria. (Poista tomaatinkuoret kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen). Jauha myös valkosipulit, sipulit, paprikat, ja kurkku (ja chili).
Lisää hiukan yli puolet oliiviöljystä, tomaattimehu ja mausteet (mahd. jauhettu chili).
Voit vielä tehdä keitosta sileämpää esim. sauvasekoittimella.
Laita keitto maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

Muutaman tunnin kuluttua tai seuraavana päivänä:
Hienonna veitsellä jäljelle jäänyt kurkku, tomaatti ja paprika. Lisää basilikaa, oliiviöjyä, suolaa ja pippuria.
Tarjoa keitto vihannessilpun kera mahdollisimman kylmänä. Jam, jam. (Vinkki: hyvää helle/piknik ruokaa!)

VAROITUS: Maustuessaan valkosipuli ja muuta voimaakkaat mausteen villiintyvät, joten jos et halua tainnuttaa kanssakulkijoitasi rajoita valkosipulin määrä vähintään puoleen normaalista.

Minulla on tähän reseptiin salainen ainesosa, mutta sitähän minä en teille kerro. Muahhah... :D  :D
a merien yllä savuavat sydämet!

Larppa

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 563
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #29 : 14.06.2006, 21:01:16 »
Tässä mainio tomaatti"salsan" ohje:

2-3 pihvitomaattia (jos käytät tavallisia tomaatteja, valuttele ylimääräiset mehut niistä pois, tulee muuten liian löysää salsaa... tavallisia tomskuja saa olla joku 3-4)
1 valkosipulin kynsi
loraus oliiviöljyä
maun mukaan rouhittua mustapippuria ja suolaa

sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi, oliiviöljyä kannattaa laittaa vähän kerrallaan ettei tule liian lirua. Paahda patonkiviipaleita uunissa ja sitten vaan mössöä lämpimän leivän päälle, ah, niin helppoa ja herkullista yksinkertaisista raaka-aineista. Raaka-ainemäärät voi säätää ihan oman maun ja näppituntuman mukaan sopiviksi. Ja kyytipojaksi sopii punkku  :D
 All work and no play makes Jack a dull boy -

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #30 : 15.06.2006, 12:33:28 »
Lainaus käyttäjältä: "Larppa"
Tässä mainio tomaatti"salsan" ohje:
2-3 pihvitomaattia (jos käytät tavallisia tomaatteja, valuttele ylimääräiset mehut niistä pois, tulee muuten liian löysää salsaa... tavallisia tomskuja saa olla joku 3-4)
1 valkosipulin kynsi
loraus oliiviöljyä
maun mukaan rouhittua mustapippuria ja suolaa
 Ja kyytipojaksi sopii punkku  :D


Ja siihen kun lisaa viela hieman tuoretta basilikaa,
seka pikantista pitaville pikkupala peperoncinoa,
lammittelee pannulla, niin tuloo hyva spaghettikastike.
 :)
 
Pari sardiinia sekaan, joku musta oliivi,
korvaa basilika persiljalla,
lisaa peperoncinoa,
ja salsan nimi on "alla diavola"
 :D

(Sopii paremmin pennen, kuin spaghetin kera)

Ruokajuomaksi aito Italialainen viini, tottakait.
Ranskalaiset ja Espanjalaiset viinithan soveltuvat
korkeintaan ruoanvalmistukseen.
 :lol:

Ups, sohaisinko muurahaispesaa...?
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

Neiti Q

  • Tuplatonnitallaaja
  • Viestejä: 2 328
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #31 : 15.06.2006, 12:57:17 »
Ihan kivoja ruokaohjeita tallaajilla!
Ihmetyttää vain, miksi eri keittiöiden klassisista ruokalajeista ei käytetä niiden oikeita nimiä. Esim. andalusialainen lempparikeitto on gazpacho. Ja tomaatti"salsa on alkuruokana tai muuten vaan naposteltavana tarjottava tomaattibruschetta.

Tässä oma panokseni reseptikimaraan. Kyseessä on thai-kuha, jonka olen säveltänyt omasta päästä. Kuulemma muistuttaa oikeastikin Thaimaassa tarjottavia kaloja, itse en ole siellä käynyt :)

Kuhafileet suolataan ja marinoidaan muutaman tunnin ajan seoksella, jossa on vihreä chili, tuoretta korianteria, valkosipulia, inkivääriä, limemehua ja muutama ruokalusikallinen kookosmaitoa. Aseta fileet vierekkäin suoraan uuninkestävään astiaan, johon voit juuri ennen kypsennystä lorauttaa lisäksi kookosmaitoa niin että kalat peittyvät. Fileiden koosta riippuen kypsennys vie puolisen tuntia. Nauti suosikkiriisisi ja vokkikasvisten kera.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Larppa

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 563
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #32 : 15.06.2006, 13:08:54 »
Kiitokset diokenes, mikäs hauskempaa kuin saada vanhan reseptin pohjalta uusia herkkuja aikaiseksi  :wink:  Tuosta nimestä en tosiaan ole varma mikä on oikein. Mun käsitys salsasta on vähän erilainen mitä tosta ohjeesta tulee lopputulokseks. Mutta nimi ja ohje on reväisty aikoinaan suoraan eräästä naistenlehdestä  :roll: Viinejä en osaa muuten luonnehtia, että millaista mistäkin maasta tullut viini on, mutta tällä vaatimattomalla kokemuksellani olen tullut huomanneeksi eroja ns. halpojen ja kalliimpien viinien välillä, että silloin kun sitä punkkua juon, satsaan pulloon 5 egen sijaan mieluummin 15  :lol: Tämäkin on tietysti makuasia...
 All work and no play makes Jack a dull boy -

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #33 : 15.06.2006, 16:59:02 »
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Ja tomaatti"salsa on alkuruokana tai muuten vaan naposteltavana tarjottava tomaattibruschetta.
.


Ehei, kylla Italialaisen tyttoystavani Mamma aina kutsuu pastasoosia
salsaksi, lieneeko sitten vaarassa ?
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

diokenes

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 817
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #34 : 15.06.2006, 17:00:35 »
Tai tuskin vaarassa sentaan, pilikut vaan puuttuu...

 :lol:
I dont care going nowhere, as long as it´s an interesting path.

chao

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 268
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #35 : 15.06.2006, 17:17:48 »
Lainaus käyttäjältä: "diokenes"
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Ja tomaatti"salsa on alkuruokana tai muuten vaan naposteltavana tarjottava tomaattibruschetta.
.


Ehei, kylla Italialaisen tyttoystavani Mamma aina kutsuu pastasoosia
salsaksi, lieneeko sitten vaarassa ?

määrittelisin salsan suomeksi yleisesti kastikkeeksi. :?

Neiti Q

  • Tuplatonnitallaaja
  • Viestejä: 2 328
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #36 : 15.06.2006, 17:55:34 »
Lainaus käyttäjältä: "diokenes"
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Ja tomaatti"salsa on alkuruokana tai muuten vaan naposteltavana tarjottava tomaattibruschetta.
.


Ehei, kylla Italialaisen tyttoystavani Mamma aina kutsuu pastasoosia
salsaksi, lieneeko sitten vaarassa ?


Tässä ei alunperin ollut puhe pastasoosista vaan leivän päällä tarjottavasta tomaattimössöstä. Voihan sitä sinänsä kutsua salsaksi, mutta etkö ole koskaan törmännyt autenttisessa Mamman keittiössä tuollaisiin bruschetoihin?

Minulle tomaattibruschetta on jäänyt mieleen lähtemättömästi, koska se oli ensimmäisen kunnon Italian-matkani ainoa ruokatuliainen. Kokoonnuimme latinistiporukalla jälkikäteen, ja silloin nautimme itse tehtyjä vastaavia herkkuja. En muista oliko punkku italialaista..
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

annipurna

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 397
    • Profiili
    • http://nomadin.vuodatus.net
    • Sähköposti
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #37 : 15.06.2006, 18:52:14 »
osaavatko tallaajat kayttaa pinaattia. oon taalla nepalissa paassyt pinaatin makuun ihan todella ja olisi kiva oppia laittamaan sita muutenkin kun lettuihin ja keittoon. jos on jotain tosi hienoja resepteja niin kertokaa. siina kasvissa on potkua.

ja jos joku osaa tehda momoja niin kerrotteko miten se taipuu (siis sellaiset epamomot eli kasvisversio.)
..asemalla kaikuivat, kuulutukset. kutsuna jota pakoon ei paase. nouset kyytiin kerran, oot kyydissa aina....om shanti.

http://nomadin.vuodatus.net

Siljams

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 316
    • Profiili
    • Sähköposti
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #38 : 15.06.2006, 20:37:07 »
Lainaus käyttäjältä: "annipurna"
osaavatko tallaajat kayttaa pinaattia. oon taalla nepalissa paassyt pinaatin makuun ihan todella ja olisi kiva oppia laittamaan sita muutenkin kun lettuihin ja keittoon. jos on jotain tosi hienoja resepteja niin kertokaa. siina kasvissa on potkua.


Siis pinaattiahan voi laittaa melkein mihin vaan! (tai no ehkei sentään). Sopii uskomattoman hyvin kasvilasagneen. Sekoita esim. pakastepinaatti juustokastikkeeseen. Pinaatista voi myös tehdä maukkaan kastikkeen esim. pastalle sipulin ja kerman avulla.
Näin kesällä voi pinaatin sijasta käyttää tietenkin sen suomalaista makusukulaista: nokkosta! Muistakaan vain ryöpätä lehdet ennen käyttöä.
a merien yllä savuavat sydämet!

dryad

  • Tosireissaaja
  • Viestejä: 66
    • Profiili
Ruokavinkkejä ja reseptejä
« Vastaus #39 : 15.06.2006, 22:21:04 »
Lainaus käyttäjältä: "annipurna"


ja jos joku osaa tehda momoja niin kerrotteko miten se taipuu (siis sellaiset epamomot eli kasvisversio.)


Hahaa, mullapa sattuukin olemaan tiibetiläiseltä munkilta saatu momo-ohje (englanniksi tosin, en jaksa kääntää sori):

Momos

Dough:
500 g plain flour
1 cup water

Filling:
1,5 tbs finely diced garlic
1,5 tbs finely diced fresh ginger
500 g lamb, beef or potato and/or cottage cheese
2 medium onions, finely diced
1/4 cup fresh coriander, chopped
salt, to taste
fresh mint, chopped, to taste
2 tsp oil
1/2 tsp yerma (wild pepper)

Method:
Combine flour and water until dough like consistency. Place all filling ingredients in a large bowl and mix until well combined and firm consistency. To assemble: Take a golf ball sized piece of dough and flatten into a circle, keeping the edges the thinnest part. Place tablespoonfuls of combined filling ingredients in the centre of each pastry circle. Hold momo in palm of left hand and with the right hand , take the index finger and thumb, and starting from the corner, squeeze as if gathering cloth into a tightly seamed edge. For meat filled momos make a round shape, for vegetarian ones a moon shape.
Steam for 20 minutes in a layered steamer. Serve hot with chili sauce and/or soy sauce. Serve with a grated radish and carrot salad dressed with lemon juice.