Avartaako matkailu?

 (Luettu 28884 kertaa)

outo_otus

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 470
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #60 : 25.11.2005, 11:09:38 »
Lainaus käyttäjältä: "kasperjesper"
Käsittääkseni Vera-Rikka-Pohjantikan pointti on se, että Matkailu ei ole mikään itseisarvo, mitä tulee mielen avartumiseen. Joka pitää täysin paikkaansa.


Käsittääkseni Vera-Rikka-Pohjantikan pointti on ihan vaan provoilla. Jos joku uskoo totuudeksi vain asiat, joita voi tieteellisesti mitata, niin silloin hän haaskaa aikaansa etsimällä totuutta keskusteluforumeilta.

Tietenkään matkailu ei ole mikään itseisarvo mielen avartumiseen. Selvää pitäisi myös olla, että avartumista on aika vaikea kokea, jos ei voi hyväksyä muita kuin oman kantansa. On tosiaan aika omahyväistä dissata muiden kokemukset sillä perusteella, ettei itse ole kokenut samaa.
os en löydä itseäni täältä, täytyy etsiä muualta.

Swingbream

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 542
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #61 : 25.11.2005, 11:17:58 »
Harvinaisen hyvä provo tosiaan tämä Vera-Rikka-Pohjantikka. Ei edes oikein viitsisi provoksi haukkua, enemmänkin kysymys taisi olla perinteisestä väittely-skabasta (jossa tosin toinen puoli ei välttämättä ota roolia, vaan väittää vastaan ihan omasta halustaan). Enpä yhtään ihmettelisi, jos kyseessä olisi joku hyvinkin tuttu henkilö tältä palstalta.

Toinen (vaikkakin epätodennäköinen) vaihtoehto on se, että Vera-Rikka-Pohjantikka kirjoittaa mitä oikeasti ajattelee. Silloin en voi olla kuin surullinen hänen puolestaan, kun ei edes tunteita hän uskalla käsitellä. Paitsi ehkä absoluuttisen analyyttisesti.

lakritsifiguuri

 • Aloittelija
 • Viestejä: 14
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #62 : 25.11.2005, 11:30:42 »
Lainaus
Matkustamalla voi toki kerätä monenlaisia kokemuksia aivan niin kuin elokuvia katsomallakin. en ymmärrä sitä, kuinka siirtyminen paikasta toiseen ja erilaisten ihmisten tapaaminen auttaisi avartamaan maailmankuvaa. Kokemukset kun vain vangitsevat. Niiden purkaminen avartaa.


Lainataan sitten avauspostista pieni heitto

Lainaus
inhoan irtolaisuutta, sitä, ettei ole paikkaa, mihin asettua.

Lainaus
En myöskään pidä uusien ihmisten tapaamisesta tai päämäärättömästä oleskelusta.

Lainaus
kaihtaa vierasta ja tarrautuu tuttuun.


Näistä paistaa läpi pari kornia läppää. Tahallista tai tahatonta tiedä sitten.

Meghara

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 206
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #63 : 25.11.2005, 12:13:59 »
Itse näen asian myös niin, että kirjoista saa uudenlaisia näkökulmia, joiden kautta on helpompi ehkä ymmärtää ja avartaa katsomustaan uusia ihmisiä ja kokemuksia kohdatessaan. Toinen on teoreettista tietoa, joka on myös arvokasta niinkuin on myös tämä käytännön tieto. Ehkä jossain mielessä voisi verrata vaikkapa opiskelua sanotaan nyt vaikkapa rakennusalalla; mielestäni se rakennusinsinööri pitkien teoriaopintojen jälkeen ei välttämättä ole sen "avartuneempi" sen alan tiedoista kuin ikänsä puhtaasti peruskoulupohjalta töitä tehnyt, saattaa peräti olla toisinkin päin. (Näitä on myös nähty..)
   Mutta molemmat tukevat toisiaan erittäin hyvin. Ei matkustaminen ole välttämättä kasvattava kokemus jos uppniskaisesti menee silmät kiinni, mutta ei myöskään kirjojen lukeminen. Kyse on omasta halukkuudesta.
  Jos lähdemme väittelemään kumpi on avartavampaa molempia "avomielin" harrastaessa, mennään jo henkilökohtaisiin mielipiteisiin ja eri ihmisille sopiviin "oppimismetodeihin", jotka ovat niin yksilökohtaisia, ettei niiden vertailussa ole järkeä. Toiset oppii tekemällä ja kokemalla, toiset pystyy omaksumaan lukemaansa paremmin kuin näkemäänsä.
Meidän tulee elää, ei pelkästään olla olemassa-
~Plutarkhos (46-120) Moralia: the education of children n.95 jKr~

Swingbream

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 542
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #64 : 25.11.2005, 12:29:54 »
Tähän kohtaan voisin lainata yhden lempikohtauksistani elokuvissa:

Sean: Thought about what you said to me the other day, about my painting. Stayed up half the night thinking about it. Something occurred to me... fell into a deep peaceful sleep, and haven't thought about you since. Do you know what occurred to me?
Will: No.
Sean: You're just a kid, you don't have the faintest idea what you're talkin' about.
Will: Why thank you.
Sean: It's all right. You've never been out of Boston.
Will: Nope.
Sean: So if I asked you about art, you'd probably give me the skinny on every art book ever written. Michelangelo, you know a lot about him. Life's work, political aspirations, him and the pope, sexual orientations, the whole works, right? But I'll bet you can't tell me what it smells like in the Sistine Chapel. You've never actually stood there and looked up at that beautiful ceiling; seen that. If I ask you about women, you'd probably give me a syllabus about your personal favorites. You may have even been laid a few times. But you can't tell me what it feels like to wake up next to a woman and feel truly happy. You're a tough kid. And I'd ask you about war, you'd probably throw Shakespeare at me, right, "once more unto the breach dear friends." But you've never been near one. You've never held your best friend's head in your lap, watch him gasp his last breath looking to you for help. I'd ask you about love, you'd probably quote me a sonnet. But you've never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes, feeling like God put an angel on earth just for you. Who could rescue you from the depths of hell. And you wouldn't know what it's like to be her angel, to have that love for her, be there forever, through anything, through cancer. And you wouldn't know about sleeping sitting up in the hospital room for two months, holding her hand, because the doctors could see in your eyes, that the terms "visiting hours" don't apply to you. You don't know about real loss, 'cause it only occurs when you've loved something more than you love yourself. And I doubt you've ever dared to love anybody that much. And look at you... I don't see an intelligent, confident man... I see a cocky, scared shitless kid. But you're a genius Will. No one denies that. No one could possibly understand the depths of you. But you presume to know everything about me because you saw a painting of mine, and you ripped my fucking life apart. You're an orphan right?
[Will nods]
Sean: You think I know the first thing about how hard your life has been, how you feel, who you are, because I read Oliver Twist? Does that encapsulate you? Personally... I don't give a shit about all that, because you know what, I can't learn anything from you, I can't read in some fuckin' book. Unless you want to talk about you, who you are. Then I'm fascinated. I'm in. But you don't want to do that do you sport? You're terrified of what you might say. Your move, chief.


Good Will Hunting

Vera-Rikka-Pohjantikka

 • Reissaaja
 • Viestejä: 42
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #65 : 25.11.2005, 12:41:16 »
Kysäisen tähän väliin sellaisen lähinnä kai fonetiikan ynnä muunlaisen äänneopin alaan liittyvän kysymyksen, että hahmottuuko nickini muodossa

Vera Rikka Pohjantikka
Veera Riikka Pohjantikka
Veera Riikka Pohjantiikka
Vera Riikka Pohjantikka
Vera Riikka Pohjantiikka
?

On vähän kiire, mutta palailen asioihin myöhemmin tänään, jos vaimo suo ja sydän kestää.

lakritsifiguuri

 • Aloittelija
 • Viestejä: 14
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #66 : 25.11.2005, 12:53:33 »
Lainaus
palailen asioihin myöhemmin tänään, jos sydän kestää.

No nyt olet ainakin rehellinen sekä itsellesi että meille :lol:

Vera-Rikka-Pohjantikka

 • Reissaaja
 • Viestejä: 42
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #67 : 25.11.2005, 15:21:27 »
Aletaanpa - tässä lyhyessä ajallisessa välissä - purkaa asiaa sanasta avoimuus, jolla kaiketi tarkoitetaan uteliasta ja ennakkoluulotonta suhtautumista uusiin ja vieraisiin asioihin. Avoimuus - samalla tavalla kuin suvaitsevaisuus - on voimakkaasti arvolatautunut käsite, jonka vastapuoli on sulkeutuneisuus tai ennakkoluuloisuus.

Suvaitsevaisuus-sanalle on jo käynyt niin, että siitä on tullut ideologian väline. Toisin sanoen se on menettänyt ydinmerkityksensä ja sillä on alettu viitata metaforisesti maailmankatsomukseen, joka suvaitsee tietynlaisia asioita (esim. homous, eläinten oikeudet, monikulttuurisuus), mutta ei toisenlaisia (esim. homojen tuomitseminen, rasismi). Toisin sanoen kysymys ei ole enää siitä suvaitsevaisuudesta, minkä merkityksen perussanakirja sanalle määrittää, vaan kysymys onkin ideologiasta, jaetusta maailmankatsomuksesta.

Samalla tavalla on tapahtumassa tai jo tapahtunut käsitteelle avoimuus. Sekin on menettänyt perusmerkityksensä ja nykyään sillä viitataan enemmän tietynlaiseen maailmankatsomukseen (tai ideologiaan tai ihmistyyppiin) kuin siihen tarkoitteeseen, mikä sanalla on alunperin ollut.      

Kun ihmiset matkustavat ja mainostavat itseään kansainvälisiksi tai avoimiksi, niin tosiasiassa en usko heidän viittaavan avoimuus-käsitteen denotatiiviseen merkitykseen, vaan kysymys on siitä, että he rakentavat itselleen tietynlaista (monikulttuurista, moniarvoista) identiteettiä. Ja juuri silloin, kun aletaan puhua identiteetistä, ei voida enää käyttää sanaa avoimuus, koska identiteettiin liittyy aina lukittuja ja kiteytyneitä arvoja sekä valintoja ja merkityksiä. Maailmankansalainenkaan ei ole avoin kaikelle, ja toisesta näkökulmasta katsoen hän itseasiassa voikin olla hyvin ennakkoluuloinen.

Tätä taustaa vasten en usko matkustamisen avartavaan vaikutukseen, koska kokemukset sokeuttavat ja sitovat ideologiaan ja/tai maailmankatsomukseen. Kokemuksien purku reflektoiden ja teorioiden ja tiedon avulla sen sijaan avartaa, koska sitä kautta oppii näkemään asioiden erilaiset syy- ja seuraussuhteet. Teemme arjessamme huikean määrän erilaisia heuristisia valintoja ja nimeämisiä mielikuviemme perusteella pohtimatta niitä tai niiden luomaa aikaisempaa kokemusta sen tarkemmin.

Jos itsellä on ulkomaalainen tyttö- tai poikaystävä, jonka kotimaassa on poliittinen konflikti, niin helposti asettuu tukemaan tytön tai pojan luomaa mielikuvaa, vaikka tiedollisten ja historiallisten faktojen perusteella asian voisi nähdä aivan toisin. Jos on tavannut umpirehellisen ja syvästi ystävällisen italialaisen, tulee helposti yleistäneeksi hänen käytöksensä yleisitalialaiseksi.

Minusta matkailun voisikin nimetä identiteettishoppailuksi tai identiteettielämysten hakemiseksi eikä muitta mutkitta väittää sen avartavaan vaikutukseen. Sen avartava vaikutus näet voi olla voimakkaasti ideologinen eli myös sokeuttava.

Tämä näin kahvitauolla, myöhemmin lisää.

Tinja

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 437
  • Profiili
  • Tintin oma hostelli
Avartaako matkailu?
« Vastaus #68 : 25.11.2005, 16:48:26 »
Mä olen aivan varma, että tuo henkilö on joku niistä viime aikoina vaikuttaneista "kirjoitan vain asian vierestä ja vähän kauempaakin" tyypeistä uudella nikillä. Tai sit se on fisu, joka tappelee itsensä kanssa.

Anaya

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 60
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #69 : 25.11.2005, 19:21:35 »
Lainaus käyttäjältä: "Tinja"
Tai sit se on fisu, joka tappelee itsensä kanssa.


 :lol:
urvallisuus on tunne, joka sinulla on, ennen kuin olet tajunnut tilanteen.

fishbone

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 224
 • Jäsen nro 200
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #70 : 26.11.2005, 10:30:06 »
Lainaus käyttäjältä: "Vera-Rikka-Pohjantikka"
keskustelussa psykologiset lainalaisuudet hämärtävät syy- ja seuraussuhteet, kun taas kirjassa ne voidaan tuoda esiin.  Keskustelujen ongelma on siinä, että ne pikemminkin hämärtävät totuutta kuin auttavat lähestymään sitä, koska ne luovat kokemuksia, jotka ovat vain subjektiivisia totuuksia. Siksi on kehitetty tieteellisiä menetelmiä, joiden avulla keskusteluja voi purkaa ja yrittää löytää niistä ytimen.


Eli tämäkin keskustelu on siis mielestäsi täysin turha, ehkäpä jopa haitallinen, koska tämä hämärtää totuuden? Aiheellisesti herääkin siis kysymys, miksi vitussa sitten avasit tämän topicin?

Käyppä nyt sitten "avaamassa" tämä keskustelu numerologisi tai psykoterapeuttisi kanssa ja tule sen jälkeen kertomaan meillekkin, mikä oli turinointimme ydin. En millään malta odottaa.

Ps. Olet kyllä aika heikoilla vesillä, jos ensin hehkutat tarua sormusten herrasta, ja sen jälkeen alat vakavissasi selittämään, kuinka kirjallisuudessa pystytään välttämään psykologiset lainalaisuudet jne. Ja jos alat selittämään jotain TSH:sta löytämääsi syvällistä sontaa, niin se on ehkäpä varmin tapasi saada minut lopettamaan tämä keskustelu. :lol:

ande

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 113
  • Profiili
  • Sähköposti
Avartaako matkailu?
« Vastaus #71 : 26.11.2005, 15:40:58 »
Palstan avoimet, suvaitsevaiset ja ennakkoluulottomat keskustelijat tekevat minut onneliseksi. Elama on ihanaa.

iramaria

 • Vieras
Avartaako matkailu?
« Vastaus #72 : 26.11.2005, 19:18:38 »
On pakko seurata tätä topiccia ihan vaan siltä varalta että se Yksi Ainoa Totuus sattuisi löytymään! :D

Minulle matkailu on antanut paljon. Ja avartanut maailmankuvaani monilla tavoilla joita täälläkin on jo mainittu. En silti sano etteikö kirjojen lukeminen avartaisi. Se, että Ruotsiin pääsee laivalla ei tarkoittane että lentokoneella ei pääse.

Itse suosin junaa.

tiesulku

 • Reissaaja
 • Viestejä: 50
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #73 : 27.11.2005, 17:44:46 »
Lainaus käyttäjältä: "iramaria"
On pakko seurata tätä topiccia ihan vaan siltä varalta että se Yksi Ainoa Totuus sattuisi löytymään! Very Happy

Todella avaraa. Se Yksi Ainoa Totuus on Sinun totuutesi. Avaraa, jos et pysty näkemään muiden totuuksia omiltasi.

Lainaus käyttäjältä: "tinja"
Mä olen aivan varma, että tuo henkilö on joku niistä viime aikoina vaikuttaneista "kirjoitan vain asian vierestä ja vähän kauempaakin" tyypeistä uudella nikillä.

Jep. Mä oon sama ku vera-rp. Juzt voi todistaa. Se on meidän faija.

Vera-Rikka-Pohjantikka

 • Reissaaja
 • Viestejä: 42
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #74 : 28.11.2005, 12:47:25 »
Lainaus käyttäjältä: "fishbone"
Käyppä nyt sitten "avaamassa" tämä keskustelu numerologisi tai psykoterapeuttisi kanssa ja tule sen jälkeen kertomaan meillekkin, mikä oli turinointimme ydin. En millään malta odottaa.


Psykoterapia on sikäli hyvä ottaa esille, että siinä pyritään kyseenalaistamaan oma kokemus ja etsimään sille vaihtoehtoisia malleja sekä ymmärtämään, miten se on syntynyt. Opimme itsestämme, asenteistamme, suvaitsemattomuudestamme ja käyttäytymisestä ja muista ihmisistä paljon enemmän niin, että yritämme selvittää, mikä meiltä on jäänyt piiloon sen sijaan että pommittaisimme itseämme yhä uusilla ärsykkeillä. Voimme jankata yhtä ja samaa parisuhdeterapiassa, mutta todennäköisesti ongelmat alkavat ratketa vasta sitten, kun olemme valmiit myöntämään oman näkökantamme subjektiivisuuden ja aidosti pystymme kuuntelemaan myös vastapuolen kokemusta.

Tällainen selvitystyö vaatii rohkeutta ja avoimuutta, mutta se opettaa paljon. Valitettavasti yhä useammat pakenevat kuitenkin itseään ja todellisuutta uusiin kokemuksiin ja ärsykkeisiin sen sijaan että he uskaltaisivat lastata veneeseen sata kirjaa ja asua niitä lukien ja syntyjä syviä miettien saaressa kesän ajan. Väitänkin, että nykyihmisen ärsykehakuisuus on seurausta yksinkertaisesti siitä, että hän pelkää elämää. Rehellisen ajattelun aloittaminen on vaikeaa ja se on myös tuskallista. On helpompaa yrittää piilottaa merkitysten ja oman kokemuksen ydin yhä uusiin kokemuksiin.

En toki kiellä, etteikö uusiakin kokemuksia tarvita, mutta niiden arvoa liioitellaan. Kokemus itsessään on vain kokemus, tunteiden tila. Tyystin eri asia on se, mitä kokemuksista saa irti ja mitä niistä voi oppia. Se vaatii analyyttisyyttä ja syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämistä sekä rehellistä itsereflektiota. Psykologiset tutkimukset osoittavat, että terveet ihmiset valehtelevat itselleen: heillä on liian positiivinen minäkuva ja he kuvittelevat kykyrakenteestaan liikoja. He eivät myöskään rekisteröi maailmaa (etenkään surullisia tapahtumia) kovin hyvin. Masentuneet sen sijaan näkevät tapahtumat tarkemmin ja heidän minäkuvansa on realistisempi kuin terveiden. Joka uskaltaa lähestyä rehellisesti itseään, saattaa masentua, mutta hän voi myös oppia.


Lainaus
Ja jos alat selittämään jotain TSH:sta löytämääsi syvällistä sontaa, niin se on ehkäpä varmin tapasi saada minut lopettamaan tämä keskustelu. :lol:


Oletko koskaan pohtinut sitä, kuinka foorumin muut lukijat näkevät sinut ja kuinka he mieltävät matkailun vaikutuksen sinuun?

Sinusta kertoo hyvin paljon se, että muistaakseni jo ensimmäisessä vastauksessasi nimesit minut mieleltäni sairaaksi. Oli se sitten vertauskuvallista tai ei, niin nimeäminen oli joka tapauksessa surkea suoritus, joka haukkasi suuren palan uskottavuudestasi. Huomaat sen viimeistään sitten, jos joudut työskentelemään mieleltään järkkyneiden parissa.

Vera-Rikka-Pohjantikka

 • Reissaaja
 • Viestejä: 42
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #75 : 28.11.2005, 12:54:50 »
Lainaus käyttäjältä: "Meghara"
Itse näen asian myös niin, että kirjoista saa uudenlaisia näkökulmia, joiden kautta on helpompi ehkä ymmärtää ja avartaa katsomustaan uusia ihmisiä ja kokemuksia kohdatessaan.


Juuri noin minäkin ajattelen. Kokemus on vain kokemus. Sen sijaan kirjojen, tiedon ja koulutuksen kautta kokemuksen voi oppia sijoittamaan laajempaan kontekstiin ja ymmärtää sen syvemmän merkityksen suhteessa itseensä ja suhteessa maailmaan.

Yksinkertaisimmillaan asian voi kuvata yhdestä näkökulmasta niin, että kun käy katsomassa historiallista kohdetta, niin on eri asia vain nähdä se ja lukea siitä pintapuolisesti kuin ymmärtää sen taustalla vaikuttaneet kulttuuriset ja sosiaalipsykologiset tekijät ja osata yhdistään ne muihin vastaaviin prosesseihin, joita edelleen osaa verrata nykymaailman tilaan ja meneillään olevaan kehitykseen.

Vaikka olisi nähnyt 1500 patsasta niin se ei välttämättä avarra, kun taas historian professorin kohdalla yksi patsas voi palauttaa mieleen valtavan tiedon ja ymmärtämisen verkoston.

Sama pätee myös ihmisten kohtaamiseen. Jos tietää paljon kulttuurien vuorovaikutuksesta ja ihmisestä käyttäytymistieteellisestä näkökulmasta, ymmärtää erilaiset kohtaamistilanteet paljon syvällisemmin kuin ilman tietoa.

sixtus

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 785
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #76 : 28.11.2005, 14:31:10 »
Lainaus käyttäjältä: "Vera-Rikka-Pohjantikka"
Lainaus käyttäjältä: "Meghara"
Itse näen asian myös niin, että kirjoista saa uudenlaisia näkökulmia, joiden kautta on helpompi ehkä ymmärtää ja avartaa katsomustaan uusia ihmisiä ja kokemuksia kohdatessaan.


Juuri noin minäkin ajattelen. Kokemus on vain kokemus. Sen sijaan kirjojen, tiedon ja koulutuksen kautta kokemuksen voi oppia sijoittamaan laajempaan kontekstiin ja ymmärtää sen syvemmän merkityksen suhteessa itseensä ja suhteessa maailmaan.


Eli siis lukemalla esimerkiksi maailman historiaa jostain todella kattavasta opuksesta, on siis mahdollista ymmärtää esim. Punakhmerien tyrannia, tapahtumat & vaikutukset paremmin, kuin käymällä paikan päällä ja kuulemalla joltain lokaalilta, kyseisen tyrannian kokeneelta ja sitä ennen ja jälkeen eläneeltä, hänen versionsa tapahtuneista ja syy-seuraus suhteista?

Tätä asiaa en ymmärrä. Jotenkin katsot asiaa liian yksioikoisesti ja/tai olet jo oman mielipiteesi niin vahvaksi jo muodostanut, ettei sitä ainakaan nettifoorumilla keskustelemalla saa käännettyä. Etkö itse peräänkuuluttanut juuri avoimuutta uusille ajatuksille ja mielipiteille ja niiden vartaiulemista omiisi. On hyvä aloittaa itsestä, ennen kuin jakaa vastaavia neuvoja toisille.

Muuten, monesta muusta palstalaisesta poiketen, puhut IMO myös paljon asiaa.
Better to burn out than fade away

Swingbream

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 542
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #77 : 28.11.2005, 15:51:05 »
Lainaus käyttäjältä: "Vera-Rikka-Pohjantikka (vai oliko se sittenkin Ezkimo?)"

Blaa, bla bla bla bla bla bla bla bla bla blaa!
Kai sä tajuut että mä sanoon vaan et
Blaa, bla bla bla bla bla bla bla bla bla blaa!
Kaikki ketkä tajuu sanoo vaa et
Blaa, bla bla bla bla bla bla bla bla bla blaa!


iramaria

 • Vieras
Avartaako matkailu?
« Vastaus #78 : 28.11.2005, 16:29:35 »
Lainaus käyttäjältä: "tiesulku"
Lainaus käyttäjältä: "iramaria"
On pakko seurata tätä topiccia ihan vaan siltä varalta että se Yksi Ainoa Totuus sattuisi löytymään! Very Happy

Todella avaraa. Se Yksi Ainoa Totuus on Sinun totuutesi. Avaraa, jos et pysty näkemään muiden totuuksia omiltasi.


Auts... Ei mulla mitään totuuksia ole. Toi oli ikään kuin vitsi, jolla kommentoin joidenkin pyrkimystä löytää tän topicin kysymykseen tyhjentävä ja kaikkien kohdalla pätevä vastaus.  :oops: No, eipä mun huumori ole tähänkään asti kaikille auennut, varsinkaan kirjoitettuna.

Vera-Rikka-Pohjantikka

 • Reissaaja
 • Viestejä: 42
  • Profiili
Avartaako matkailu?
« Vastaus #79 : 28.11.2005, 16:30:49 »
Lainaus käyttäjältä: "sixtus"
Eli siis lukemalla esimerkiksi maailman historiaa jostain todella kattavasta opuksesta, on siis mahdollista ymmärtää esim. Punakhmerien tyrannia, tapahtumat & vaikutukset paremmin, kuin käymällä paikan päällä ja kuulemalla joltain lokaalilta, kyseisen tyrannian kokeneelta ja sitä ennen ja jälkeen eläneeltä, hänen versionsa tapahtuneista ja syy-seuraus suhteista?


Tietysti. Yksittäisen ihmisen kokemus ei kelpaa yleistyksiin, vaan se on ainoastaan kokemus. Kuunteleminen voi olla mielenkiintoista, se voi avata uusia näkökulmia ja syventää motivaatiota tutkia asiaa, mutta paljon enemmän aiheesta oppii lukemalla kirjaa, joka on tieteellisesti vertaisarvioitu ja perustuu laajoihin aineistoihin, joista on korjattu erilaiset vääristymät.

Tieteessäkin antropologit tekevät yleistyksiä oman kokemuksensa pohjalta, mutta he viettävät paikan päällä jopa vuosia, seuraavat elämää monelta eri kantilta ja sulauttavat kokemansa dialogisesti aikaisempaan tietoon ja ennen kaikkea kirjoittavat tiedon muiden tutkijoiden näkyviin, minkä myötä syntyvä dialogi tarkentaa sitä ja karsii siitä ainakin pahimmat subjektiiviset harhat.

Lainaus
Tätä asiaa en ymmärrä. Jotenkin katsot asiaa liian yksioikoisesti ja/tai olet jo oman mielipiteesi niin vahvaksi jo muodostanut, ettei sitä ainakaan nettifoorumilla keskustelemalla saa käännettyä.


Voi olla, ja kuten totesin, en ole matkustellut paljon, joten en ehkä ole hoksannut matkailun avartavaa vaikutusta. Olen tehnyt vain muutaman turistimatkan, ollut vuoden vaihto-oppilaana ja työskennellyt useampia vuosia vieraassa ja kaukaisessa mutta länsimaisessa maassa, mutta todellinen mahdollisuus monien kulttuurien vertailuun ja niistä seuraavan oman oppimisen analysointiin minulta puuttuu.

Turistimatkat ja vaihtarivuosi olivat silkkaa viihdettä ja turismia, kun taas useamman vuoden rupeama ulkomailla pakotti sopeutumaankin, mutta paradoksaalisesti sopeutuminen ei avartanut ja auttanut ymmärtämään erilaisuutta vaan pikemminkin vahvisti entisiä ennakkoluuloja. Väitän, että tämä on ulkomailla asuvien keskuudessa hyvin yleistä. Ihmisen kyky todelliseen sopeutumiseen on näet hyvin hyvin rajallinen. Pikkulapset pystyvät siihen salamannopeasti (sekä kieli että tavat että asenteet), mutta aikuisen kohdalla se on vaikeaa. Tästä kertonee sekin, että äärioikeistolaisessa  liikehdinnässä on paljon (passiivisesti) mukana ihmisiä, joilla on takanaan kansainvälinen ura ja korkea koulutus.

Oli miten oli, niin suosittelen pitemmäksi aikaa ulkomaille lähteville tujua tietopakettia ennen matkaa. Se auttaa sopeutumaan ja ymmärtämään erilaisia mielipiteitä ja paikallista kulttuuria paljon paremmin kuin pelkkä paikan päällä oleskelu. Mainittakoon esimerkkinä monissa maissa muodossa tai toisessa esiintyvä rasismi tai syrjiminen. Kun tutustuu sen kehityksen historiaan kyseisessä maassa huolellisesti, niin pystyy asettumaan niiden yksittäisten joskus äärimmäisen voimakkaiden mielipiteiden yläpuolelle, joita paikan päällä joutuu kohtaamaan.

Sitten vielä kansainvälisyydestä. Se on mielestäni kyky kohdata erilaisia ihmisiä ja sietää (ymmärtämisestä tuskin kannattaa edes puhua) heitä. Olivat he sitten saamelaisia, savolaisia, helsinkiläisiä, homoja, huoria, varkaita, äärikapitalisteja, fundamentalistisia uskovaisia, ruotsalaisia, marokkolaisia, suomalaisia tai ketä tahansa. Sen parempaa määritelmää en ole itse kansainvälisyydelle keksinyt.

Sori jos tuntuu jankkaamiselta, mutta luen kyllä saamani mielipiteet huolellisesti, vaikka en ehkä pystykään niitä sisäistämään.