lariam/doksisykliini...?

 (Luettu 67224 kertaa)

T-musu

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 546
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #60 : 29.10.2008, 09:21:33 »
^Kiitti tiedosta. :)marlee

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 134
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #61 : 29.10.2008, 21:05:08 »
Kokeneet infektiolaakarit ovat valitettavasti usein niita, jotka eivat ole matkustaneet/elaneet tropiikissa. He vain hoitavat naita tauteja. Lariam sopii joillekin ja on sopiva ehkaisylaake monille, mutta Lariamin silmiton markkinointi on vastuutonta.

Niille alueille, jossa esiintyy eri malariatyyppejä Lariam on ykkösvaihtoehto. Kyse ei ole silmittömästä markkinoinnista vaan järjenkäytöstä. Jos on matkustamassa alueelle, jossa Falciparum on ainoa todellinen riski, käy Malarone vallan mainiosti. Falciparumia vastaan molemmat on yhtä tehokkaita.

Ja kyllä infektiolääkärit päivittää asiantuntemustaan melko hyvin ja luotettavammista lähteistä kuin google... Perus tk-lääkäri ei välttämättä tiedä jos ei itse juuri matkaile. Love and peace mpala :-*mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #62 : 30.10.2008, 00:13:13 »
Kokeneet infektiolaakarit ovat valitettavasti usein niita, jotka eivat ole matkustaneet/elaneet tropiikissa. He vain hoitavat naita tauteja. Lariam sopii joillekin ja on sopiva ehkaisylaake monille, mutta Lariamin silmiton markkinointi on vastuutonta.

Niille alueille, jossa esiintyy eri malariatyyppejä Lariam on ykkösvaihtoehto. Kyse ei ole silmittömästä markkinoinnista vaan järjenkäytöstä. Jos on matkustamassa alueelle, jossa Falciparum on ainoa todellinen riski, käy Malarone vallan mainiosti. Falciparumia vastaan molemmat on yhtä tehokkaita.

Ja kyllä infektiolääkärit päivittää asiantuntemustaan melko hyvin ja luotettavammista lähteistä kuin google... Perus tk-lääkäri ei välttämättä tiedä jos ei itse juuri matkaile. Love and peace mpala :-*

Hoh-hoijaa. Pitaa ilmeisesti toistaa jalleen, koska lainasit vain osan tekstistani.

Lariamissa voi olla vakavia sivuvaikutuksia. Lariamin sivuvaikutukset voivat olla jopa pysyvia. Ei ole mitaan jarkea kayttaa vahvinta mahdollista laaketta EHKAISYYN, jos on muita sopivia vaihtoehtoja. Hoito on eri asia.

Ei myoskaan ole jarkevaa kayttaa ehkaisyyn laaketta, joka mahdollisesti aiheuttaa sivuvaikutuksia siksi etta ehkaistaan helposti hoidettavia malarioita. Falciparum on ainoa syy kayttaa malariaehkaisya.

Yksi osa asiantuntemusta on mielestani kaytannon ja kenttaolosuhteiden tunteminen, ei tutkimustulosten lukeminen. Jos nama kokeneet infektiolaakarit olisivatkin asiantuntijoita trooppisissa taudeissa, he vaatisivat lariamin etukateistestausta ennen matkaa seka korostaisivat myos noita mahdollisia sivuvaikutuksia, niin yleisia (ja vaarallisia) ne ovat.


marlee

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 134
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #63 : 30.10.2008, 20:09:46 »
^näinhän he juurikin tekevät, ainakin henkilökohtaisen kokemukseni mukaan. Ota se herne sieltä nenästä äläkä viitsi tahallaan tulkita väärin. Nimenomaan: Lariamia alueelle, jossa esiintyy eri malariatyyppejä eli Falciparum + muita. Päätetään tämä debatti nyt.Kitta

 • Reissaaja
 • Viestejä: 43
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #64 : 30.10.2008, 21:29:25 »

Ainoastaan Lariamista olen eri mielta, Lariamia sivuvaikutuksia on suomessa vaheksytty vuositolkulla. Uskon etta laaketeolliisuus on siina menestyksella dumpannut kriiittista tietoa ihan urakalla. Jos sivuvaikutukset todella olisivat niin harvoja, mistahan johtuu etta itse (ja moni muu myos) olen jo tavannut useamman ihmisen jotka ovat saaneeet siita sivuvaikutuksia. Enka todellakaan tunne tuhansia Lariamia kayttaneita, ennemminkin kymmenia. Jo 1990-luvulla perustettiin Lariamin sivuavaiktusten uhrien yhdistyksia, eli sellaisten henkiloita jotka olivat saaneet PYSYVIA sivuvaikutuksia.

Eli Lariamin jos valitsee, kannattaa kylla aloittaa kaytto hyvissa ajoin kotona, ettei matka mene ihan pilalle.Yhdyn täysin edellisen mielipiteeseen! Viime reisulla Thaimaa-Indonesia otin Lariam kuurin, jonka jouduin jättämään kesken. Aloitin kyllä estolääkityksen ohjeiden mukaan jo kotioloissa, mutta sivuvaikutukset tuli sit vasta reissussa.
Sellaisia painajaisia en oo koskaan--ikinä nähnyt!! :o Yöllä yksin yltä päältä hiestä herätessä ja hysteerisesti itkien ei aina hetkeen tajunnu sen olleen vain unta. Meni pitkään ennen kuin pulssi rauhoittui ja tajus sen olleen vain HIRVEE painajainen. :'( Ne unet oli vielä niin toden tuntuisia, että periaatteessa olisivat voineet olla tottakin. Näitä öitä alko oleen lopulta useita viikossa, tihenivät pikkuhiljaa ja sit riitti--->lopetin malarian uhallakin koko lääkityksen. Oireet (painajaiset) loppu lähes saman tien lääkkeen lopettamisen jälkeen ja elämä taas hymyili.

Oon taas lähdössä Aasiaan ja mietin pitäiskö yrittää ehkäistä mahdollista tartuntaa jollain muulla valmisteella...vai jättää estolääkitys tyystin ottamatta. Lariamiin en enää koske!

MP

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 111
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #65 : 30.10.2008, 22:08:47 »
Ite käytin 4 kuukauden reissulla 3kk doksisykliiniä ilman suurempia sivuvaikutuksia. Normaalisti oon herkkä palaan ja ton pitäs vielä herkistää ihoa, mutta enpä mitään erikoista huomannut. Maha oli vähän sekasin kokoajan, mutta sekin johtui varmasti monista muistakin asioista.

Joulukuusta eteenpäin pari kuukautta taas luultavasti doksisykliinillä. Intiassa tällä kertaa.

Lariamia ei huvittanut kokeilla kun äitini kertoi sen haittavaikutuksista. (Painajaiset, paniikin tunne, sydämentykytykset jne. Myös hän lopetti sen syömisen.) Mikähän tuossa lääkkeessä oikeasti on? Miten se voi olla vielä markkinoilla jos on näin paljon haittavaikutuksia havaittu? Onko jotain tuloksia vääristelty, vai miten musta vaan tuntuu siltä, ettei mikään muu lääke aiheuta yhtälailla sivuoireita?

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #66 : 31.10.2008, 00:40:17 »
^näinhän he juurikin tekevät, ainakin henkilökohtaisen kokemukseni mukaan. Ota se herne sieltä nenästä äläkä viitsi tahallaan tulkita väärin. Nimenomaan: Lariamia alueelle, jossa esiintyy eri malariatyyppejä eli Falciparum + muita. Päätetään tämä debatti nyt.

Jos mennaan taalla linjalle, niin mika se sinun oma kokemuksesi tassa asiassa oikein on? kuinka monta kertaa/vuotta olet ollut malaria-alueella? kuinka monta kertaa sinulle on maaratty malarialaakkeita? Mita sinulle on kerrottu malarialaakkeista laakarinvastaanotolla?

En yrita tahallaan tulkita vaarin (missa mielestasi niin tein?), mutta kyseenalaistaa yksinkertaisia vaitteitasi:

Kasittaakseni tauteja kuten malariaa ehkaistaan mahdollisimman miedoilla laakkeilla, jotta mahdollisia tartuntoja voidaan sitten hoitaa niilla vahvemmilla. Sen takia helposti parannettavan (muu kuin falciparum) malarian ehkaisy mahdollisimman tehokkaalla laakkella ei ole jarkevaa. vahvimman mahdollisen laakkeen kaytto ehkaisyyn johtaa myos malarialoisen vahvistumiseen ja tarpeeseen taas kehittaa entista vahvempia malarialaakkeita (tasta on jo kokemuksia).

Yritan tassa keskustella sen puolesta, etta ihmisten kokemille sivuvaikutuksille pitaisi myoskin antaa huomiota eika pelkastaan kylmille laaketieteellisille tuloksille (kuten tuossa ylapuolella muutamat henkilokohtaiset kertomukset sen todistaa). Minkalainen laakari dissaa ihmisten omat pahat kokemukset silla perusteella, etta amerikkalaiset laaketehtaat ovat kehittaneet laakkeen, joka tuottaa huomattavia taloudellisia voittoja mutta aiheuttaa myos huomattavia sivuvaikutuksia kayttajilleen (ja itse epailen, etta niita peitellaan, mutta sen vasta aika nayttaa). Ei tassa ole kyse mistaan herne nenassa jutussa, vaan kylla laakareiden pitaisi kuunnella ja suhtautua vakavasti asiakkaiden (tassa tapauksessa ei kai voida puhua potilaista) kokemuksiin. Lapi laaketieteeellisen historian on ollut laakkeita joiden on vasta myohemmin todettu aiheuttavan vakaviakin sivuvaikutuksia (esim talidomi tapaus tai DDT:n kaytto), joten suhtautuminen viattoman luottavaisesti laakkeiden taydelliseen vaarattomuuteen on pelottavaa. Varsinkin tulevan laakarin suusta.

Itse olen ensimmaisen kuullut Lariamin sivuvaikutuksita v. 1991 (ko laakkeesta en silloin tiennyt viela mitaan). Olin silloin Bankgokissa, tapasin FAOn virkailijan joka oli ollut Burmassa viidakossa yksin tyomatkalla. Han oli silloin kayttanyt Lariamia ehkaisyyn, ja saanut aivan kamalia sivuoireita siella viidakossa, suoraan sanottuna uskonut kuolevansa sinne. Ja sen jalkeen niita kertomuksia on kuulunut useita. Ja jo silloin oli olemassa etujarjesto Lariamin uhreille, nythan niita taitaa olla jo enemman.

Kuten sanottu, joillekin se sopii, ja hyva niin, mutta kylla asiantuntevaan laakaripraktiikkaan luulisi kuuluvan asiakkaiden valistamisen mahdollisista sivuoireista, valitettavasti Suomessa tama valistus jaa pelkastaan ystava- ja lahipiiriin tehtavaksi.


phanatic

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 056
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #67 : 31.10.2008, 03:55:30 »
Itselleni tuli vain hieman unettomuutta ensimmäiseksi viikoksi kun söin Lariamia, joten kannattaa muistaa, että tuollaisia pahoja sivuvaikutuksia esiintyy vain harvoilla. Tosin luulen tuon lääkkeen maineenkin vaikuttavan siihen, että monet kokevat sivuvaikutukset pahempina kuin ne ovatkaan. Jos syöt pillerin jonka todella uskot aiheuttavan todennäköisesti kamalan psykoosin, niin eiköhän siitä ainakin huono olo tule. Mahdollisten painajaisten ja muiden sivuvaikutusten pitäisi muuten kaiken järjen mukaan jatkua ainakin viikko lääkkeen syömisen lopettamisen jälkeen, mahdollisesti jopa pidempään, eikä loppua lähes heti (syy, miksi ehkä kannattaisi kokeilla lääkettä Suomessa sivuvaikutusten varalta).

Ja juu, luultavasti suurin osa syö Lariamia turhan takia, ehkä itsekin tein niin, mene ja tiedä.

Kitta

 • Reissaaja
 • Viestejä: 43
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #68 : 31.10.2008, 10:44:16 »
Mahdollisten painajaisten ja muiden sivuvaikutusten pitäisi muuten kaiken järjen mukaan jatkua ainakin viikko lääkkeen syömisen lopettamisen jälkeen, mahdollisesti jopa pidempään, eikä loppua lähes heti (syy, miksi ehkä kannattaisi kokeilla lääkettä Suomessa sivuvaikutusten varalta).


Kiva tänne kirjoittaa, kun takerrutaan epäolennaiseen. "Lähes samantien" tarkoittaa kohdallani reilua viikkoa, se on lyhyt aika pitkällä reissulla. Eihän niitä lääkkeitäkään syödä kuin 1 tbl kerran viikossa!
Enkä myöskään odottamalla odottanut saavani niistä mitään sivuvaikutuksia, päin vastoin.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #69 : 31.10.2008, 11:50:57 »
Mahdollisten painajaisten ja muiden sivuvaikutusten pitäisi muuten kaiken järjen mukaan jatkua ainakin viikko lääkkeen syömisen lopettamisen jälkeen, mahdollisesti jopa pidempään, eikä loppua lähes heti (syy, miksi ehkä kannattaisi kokeilla lääkettä Suomessa sivuvaikutusten varalta).


Kiva tänne kirjoittaa, kun takerrutaan epäolennaiseen. "Lähes samantien" tarkoittaa kohdallani reilua viikkoa, se on lyhyt aika pitkällä reissulla. Eihän niitä lääkkeitäkään syödä kuin 1 tbl kerran viikossa!
Enkä myöskään odottamalla odottanut saavani niistä mitään sivuvaikutuksia, päin vastoin.

Ihmettelen myos tuota vaheksyntaa muiden oireilusta. Kylla kai kaikille joku kaukomatka on niin suuri juttu, etta tokkopa sita ihan tosta vaan alkaa keksia masennusta, painajaisia, sydanoireita etc muita lariamin sivuoireita.

Tassa lariamin sivuvaikutusten vahattelyssa on vahan sama maku kuin on ollut naisten e-pillereista saamien oireiden suhteen, kuhan nyt vaan lampimikseen jotain puhuu, ei ne pillerit mitaan sellaisia aiheuta.

En ole totaalisesti lariamia vastaan (ja doxyssa ja malaronessa voi myos olla sivuoireita), mutta olen tata laakarien kaytantoa vastaan, etta ihmisten omille kaytannon kokemuksille ei anneta minkaanlaista arvoa. Esim YTHS Helsingissa (joka on aika suurikin 'matkailuklinikka', opiskelijat kun matkustaa aika paljonkin) on vuositolkulla maarannyt kaikille vaan lariamia, mainitsematta mitaan mistaan potentiaalisista oireista.

Mulla on sellainen kasitys etta lariamia pitaisi kayttaa useampi viikko ennen matkaa jotta niita mahdollisia oireita tulisi esiin.

phanatic

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 056
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #70 : 31.10.2008, 12:04:30 »
En ole puhunut oireiden keksimisestä, vaan psykologisista alitajuisista vaikutuksista, jotka ovat täysin tieteellisesti toteen näytetty ilmiö (esim. jos kahdelle ihmiselle annetaan kalkkitabletti, mutta toiselle kerrotaan sen olevan lääkettä, se tehoaa paremmin ihmiseen joka uskoo sen tehoon). Enkä siis missään vaiheessa ole kiistänyt oikeiden sivuvaikutusten olemassaoloa, epäilin vain että osa koetuista sivuvaikutuksista on voitu kokea voimakkaampina näiden kauhutarinoiden ansiosta. Pahoittelen jos joku otti tämän henkilökohtaisena piikkinä, tarkoituksena oli heittää ihan yleisen tason pohdiskelua, vaikka joihinkin postauksiin viittasinkin. En halua vähätellä kenenkään kokemia sivuvaikutuksia.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #71 : 31.10.2008, 12:34:45 »
En ole puhunut oireiden keksimisestä, vaan psykologisista alitajuisista vaikutuksista, jotka ovat täysin tieteellisesti toteen näytetty ilmiö (esim. jos kahdelle ihmiselle annetaan kalkkitabletti, mutta toiselle kerrotaan sen olevan lääkettä, se tehoaa paremmin ihmiseen joka uskoo sen tehoon). Enkä siis missään vaiheessa ole kiistänyt oikeiden sivuvaikutusten olemassaoloa, epäilin vain että osa koetuista sivuvaikutuksista on voitu kokea voimakkaampina näiden kauhutarinoiden ansiosta. Pahoittelen jos joku otti tämän henkilökohtaisena piikkinä, tarkoituksena oli heittää ihan yleisen tason pohdiskelua, vaikka joihinkin postauksiin viittasinkin. En halua vähätellä kenenkään kokemia sivuvaikutuksia.

Ok, voihan se nainkin olla. Oma kasitykseni kuitenkin on, etta ne oireet on niin voimakkaat, etta 'nocebo'-ilmio olisi aika erikoista. Itse en ole lariamia ottanut (juuri naista syista) enka sivuoireista karsinyt, joten en voi puhua omasta kokemuksesta. Mutta koko 1990-luvun lariamia ylistettiin ihmelaakkeena, eika sen sivuvaikutuksista puhuttu yleisesti ottaen/julkisesti paljoakaan (Suomessa ei kasittaakseni ollenkaan), kuitenkin monet niista karsivat jo silloin.

tintin

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 127
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #72 : 31.10.2008, 15:19:56 »
Lariamia suositellaan ensimmäisellä kerralla käytettäväksi ainakin kolme viikkoa ennen reissua noiden psyykkisetn oireiden varalta (suositus on ollut jo 90-luvulla). Kunnollista vaihtoehtoa ei ollut ennen Malaronea. Meflokiiniä (Lariamia) on verrattu satunnaistetuissa kaksoissokkotutkimuksissa (mikä on siis se tapa, millä lääkkeitä tutkitaan, ei mikään "siskon kummin kaimalle tuli sitä tai tätä") sekä doksisykliiniin että klorokiiniin, eikä haittavaikutuksia esiintynyt tilastollisesti enempää. Se ei tietenkään sulje pois haittoja yksilön kohdalla, mutta eivät ne muutkaan lääkkeet täydellisen turvallisia ole. Psyykkiset haitat ovat tietenkin todellisia, mutta kyllä kehitysmaissa reissaamisesta saa psyykkisiä oireita ilman meflokiiniäkin.  Toisaalta falciparum-malariaan voi kuolla. Ja vaikkei kuolisikaan, ei se mikään kiva tauti ole.
Suomessa malarian ensihoitona käytetään kiniiniä (eri tavaraa kuin klorokiini) ja doksisykliiniä yhdessä. Kun malarialaji on tiedossa, vaihdetaan lääke sopivaksi, siihen saakka hoidetaan "pahimman" eli falciparumin varalta, muiden hoidolla ei ole kiire.
Se, että saa vaikka meflokiini (Lariam)-profylaksian läpi malarian ei tarkoita sitä, että loiset olisivat vastustuskykyisiä meflokiinille. Estolääkitys vain ei ole täydellistä. Sitä siis periaatteessa voidaaan käyttää hoitoonkin, mutta isoilla annoksilla haittavaikutuksia esiintyy runsaasti (annos on moninkertainen profylaksia-annokseen verrattuna). Viite malarian hoitoon: http://www.cdc.gov/malaria/diagnosis_treatment/clinicians2.htm  . Matkailijan terveysoppaasta löytyy myös asiallista tietoa malariasta ja muustakin matkailulääketieteestä. http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/matkailijan_terveysopas/terveystietoa matkailijoille: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat mm.malarian estolääkesuositukset maittain

marlee

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 134
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #73 : 31.10.2008, 17:17:25 »
Samaa mieltä tintinin ja phanaticin kanssa. Tintin tiivisti hyvin olennaiset faktat.

Ja Lariamista se vielä, että jos haittavaikutukset ovat häiritseviä niin lääkitys suositellaan lopettamaan/vaihtamaan. Haittavaikutusten on todistettu tosin myös useimmiten lievittyvän alun jälkeen kun lääkitystä jatkaa. Lariamia ei pidä määrätä malarian estolääkkeeksi masentuneille potilaille eikä potilaille, joilla on aikaisemmin esiintynyt psykooseja tai kouristuksia. Potilaita pitää myös informoida lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista oli määrätty lääke mikä hyvänsä. Se kuuluu hyvän lääkärin ominaisuuksiin :).

Ei ole kyse oireiden tai kokemusten vähättelemisestä. Siksi lääkitystä pitääkin kokeilla etukäteen, jotta tietää tuleeko oireita vai ei. Fakta on että Lariam maineestaan huolimatta on tehokas lääke. Reagointi lääkkeisiin on aina yksilöllistä. Osalle lääke sopii hyvin toisille huonommin ja joillekin ei lainkaan. Sitä vain ei voi nähdä ihmisestä päällepäin, että kuka näkee painajaisia ja kuka ei. Jos on saanut aiemmin voimakkaita sivuvaikutuksia Lariamista niin ei tietysti kannata ottaa sitä uudestaan.

Mitään kirjoittamaani ei tule tulkita henkilökohtaiseksi aliarvionniksi tai vähättelyksi tms. Tapanani ei ole provosoida tahallaan. Mielestäni faktat on kuitenkin hyvä tuoda esille, niin kuin moni onkin tässäkin ketjussa tuonut. Henkilökohtaiset kokemukset ovat niinikään mielenkiintoisia ja yhtälailla tärkeitä, mutta silti aina henkilökohtaisia eikä suoraan yleistettävissä koskemaan kaikkia maailman ihmisiä. :-*

Itselläni on Lariam-resepti kaapissa odottamassa joulukuuta.mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #74 : 31.10.2008, 17:50:44 »
Samaa mieltä tintinin ja phanaticin kanssa. Tintin tiivisti hyvin olennaiset faktat.

Ja Lariamista se vielä, että jos haittavaikutukset ovat häiritseviä niin lääkitys suositellaan lopettamaan/vaihtamaan. Haittavaikutusten on todistettu tosin myös useimmiten lievittyvän alun jälkeen kun lääkitystä jatkaa. Lariamia ei pidä määrätä malarian estolääkkeeksi masentuneille potilaille eikä potilaille, joilla on aikaisemmin esiintynyt psykooseja tai kouristuksia. Potilaita pitää myös informoida lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista oli määrätty lääke mikä hyvänsä. Se kuuluu hyvän lääkärin ominaisuuksiin :).

Ei ole kyse oireiden tai kokemusten vähättelemisestä. Siksi lääkitystä pitääkin kokeilla etukäteen, jotta tietää tuleeko oireita vai ei. Fakta on että Lariam maineestaan huolimatta on tehokas lääke. Reagointi lääkkeisiin on aina yksilöllistä. Osalle lääke sopii hyvin toisille huonommin ja joillekin ei lainkaan. Sitä vain ei voi nähdä ihmisestä päällepäin, että kuka näkee painajaisia ja kuka ei. Jos on saanut aiemmin voimakkaita sivuvaikutuksia Lariamista niin ei tietysti kannata ottaa sitä uudestaan.

Mitään kirjoittamaani ei tule tulkita henkilökohtaiseksi aliarvionniksi tai vähättelyksi tms. Tapanani ei ole provosoida tahallaan. Mielestäni faktat on kuitenkin hyvä tuoda esille, niin kuin moni onkin tässäkin ketjussa tuonut. Henkilökohtaiset kokemukset ovat niinikään mielenkiintoisia ja yhtälailla tärkeitä, mutta silti aina henkilökohtaisia eikä suoraan yleistettävissä koskemaan kaikkia maailman ihmisiä. :-*

Itselläni on Lariam-resepti kaapissa odottamassa joulukuuta.

Olen kylla ihan samaa mielta. Ongelmana on vaan, etta

- Lariamin vaihto reissussa on hankalaa, koska useimmissa kehitysmaissa (joissa sita falciparum malariaa on) ei myyda Malaronea, ja doxyssa on omat hankaluuteensa aurinkoisissa olosuhteissa.

- useat laakarit suomessa ei toimi niin kuin marlee kirjoittaa: lariamin sivuoireista ei mainita, eika  sita suositella kokeilemaan  ennen matkaa jne. jotkut laakarit myos maaraavat lariamia suoraan kaikille huolimatta henkilokohtaisista 'rajoitteista'.

- haluaisin myos painottaa (viitaten aikaisempiin viesteihin) etta puhumme malarian ehkaisysta eika hoidosta, jolloin maare "tehokas laake" ei ole relevantti.mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #75 : 31.10.2008, 17:54:28 »
Kunnollista vaihtoehtoa ei ollut ennen Malaronea. Meflokiiniä (Lariamia) on verrattu satunnaistetuissa kaksoissokkotutkimuksissa (mikä on siis se tapa, millä lääkkeitä tutkitaan, ei mikään "siskon kummin kaimalle tuli sitä tai tätä") sekä doksisykliiniin että klorokiiniin, eikä haittavaikutuksia esiintynyt tilastollisesti enempää. Se ei tietenkään sulje pois haittoja yksilön kohdalla, mutta eivät ne muutkaan lääkkeet täydellisen turvallisia ole. Psyykkiset haitat ovat tietenkin todellisia, mutta kyllä kehitysmaissa reissaamisesta saa psyykkisiä oireita ilman meflokiiniäkin.  Toisaalta falciparum-malariaan voi kuolla. Ja vaikkei kuolisikaan, ei se mikään kiva tauti ole.
Suomessa malarian ensihoitona käytetään kiniiniä (eri tavaraa kuin klorokiini) ja doksisykliiniä yhdessä. Kun malarialaji on tiedossa, vaihdetaan lääke sopivaksi, siihen saakka hoidetaan "pahimman" eli falciparumin varalta, muiden hoidolla ei ole kiire.

ennen oli myos esim fansidar, joka oli aika tehokas ja erittain yleisessa kaytossa, mutta se poistettiin lansimaista markkinoilta ymmartaakseni juuri haittavaikutusten takia. muistaakseni sillekin alkoi tulla resistenssia.

kylla kai kaikissa malariaestolaakkeissa ja hoitolaakkeissa (paitsi tietaakseni artemisiinissa) on joitakin haittoja, kyse on enemman siita minkalaatuisia ne on. Esimerkiksi klorokiinihan aiheuttaa tosi usein haittoja, mutta ne on laadultaan vahaisempia. Ja klorokiinin mahdollisista sivuvaikutuksista on aina annettu asiallista tietoa. On se nyt vahan eri asia saada jotain ohimenevaa ihottumaa tms kuin etta polla menee sekaisin tai tulee joku vakava ahdistustila! Pitkaan vaitettiin, ettei Lariam aiheuta mitaan vakavia sivuoireita ja nyt sitten viime vuosina on alettu vaittaa ettei se aiheuta haittoja sen enempaa kuin muutkaan. Kumma kylla kaytanto vaan nayttaa toisin.
 
En kylla itse muista saaneeni kehitysmaista depressiota tai painajaisia... ;)

mielenkiintoista eiko suomessa kayteta hoitoon artemisiini-johdannaisia? kiniinihan on ilmeisen kivulias hoitotapa (vaikka ”luonnollinen”).

Tarkeintahan on etta suojautuu hyvin hyttystenpistoilta! Hyttyset levittaa muitakin tauteja.

supi

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #76 : 22.12.2008, 18:45:25 »
Hei, liityn keskusteluun!

Olen itse Lähdössä thaimaaseen Tammikuun alussa ja olen siellä 2 viikkoa. Puolet ajasta olen Chiang Maissa ja lääkäri antoi minulle malarian ehkäisylääkkeeksi doksisykliinin, mutta nyt on heräillyt sellainen kysymys, että tarvitsisinko edes lääkettä malarian ehkäisyyn, jos pohjoisin paikka matkailureitilläni on Chiang Mai? En turhaankaan haluaisi ottaa tuollaisia lääkkeitä, vaikka tottakai aina vähän pelottaa, että mitä jos joku tauti iskeekin, mutta yhtä hyvin voin pelätä kotitalon sortumista päälleni.

Kiitos vastauksista ja hauskaa joulua kaikille! :)

hunvo

 • Reissaaja
 • Viestejä: 44
  • MSN Messenger - hunvo@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #77 : 22.12.2008, 19:14:56 »
Samaa mieltä tintinin ja phanaticin kanssa. Tintin tiivisti hyvin olennaiset faktat.

Ja Lariamista se vielä, että jos haittavaikutukset ovat häiritseviä niin lääkitys suositellaan lopettamaan/vaihtamaan. Haittavaikutusten on todistettu tosin myös useimmiten lievittyvän alun jälkeen kun lääkitystä jatkaa. Lariamia ei pidä määrätä malarian estolääkkeeksi masentuneille potilaille eikä potilaille, joilla on aikaisemmin esiintynyt psykooseja tai kouristuksia. Potilaita pitää myös informoida lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista oli määrätty lääke mikä hyvänsä. Se kuuluu hyvän lääkärin ominaisuuksiin :).

Oma kohtainen kokemus on täysin päin vastainen. Ensin pientä pahoinvointia ekat kaks pilleriä joka hävis ja kaikki näytti olevan OK. Oireet alkoivat kuitenkin jonkin aikaa lääkettä syötyäni. Juuri uniin ja yö heräilyyn ilman hajuakaan omasta olin paikasta. Sivu oireet paheni mitä pitempään lääkettä söin. Varmaan jos oisin ollut 2viikon matkalla oisin sitä nyt kehumassa. 16viikoa putkeen syöneenä, en laita enää koskaan yhtään tuommoista tablettia suuhuni.
Fyysiset oireet varmaan vähenee, mutta henkiset alkoi vasta jo jonkin aikaa lääkettä syötyä ja pahenivat.
Niin oisin todella jättänyt kesken ellei Pohjois-Intiassa olis paikalliset sanoneet malariaa olevan alueella.
Samsonite-turisti täällä Backpackereiden seassa

hempsu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #78 : 02.01.2009, 22:24:15 »
Ihmisten fysiologia on erilaista ja mikä sopii toiselle ei sovi toiselle. Juuri yksi tuntemani ihminen sairastui vakavasti ko. lääkkeestä. Useimmat selviävät varmaankin ihan ok ilman mitään oireita ja aina on se poikkeus joka vahvistaa säännön.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 486
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #79 : 07.03.2009, 17:44:57 »
Ei voi valttaa tahan viittamista:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1662104

Valitut palat:
"Internetin keskustelupalstoilla varoitellaan erityisesti Lariam-nimisestä lääkkeestä. Ainakin osa keskustelijoiden kauhujutuista pitää todistetusti paikkansa. Matkailijan terveysoppaan päätoimittaja, lääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että lääkkeen tiedetään aiheuttavan muun muassa painajaisia, tasapainovaikeuksia ja muita pahoja oloja.

-Täysin perusterveille ihmisille on tullut Lariamista unihäiriöitä ja muita psyykenvaikutuksia kuten tunne, että on omasta ruumiistaan ulkona.

Yhdelle käyttäjälle kymmenestätuhannesta lääke aiheuttaa Nohynekin mukaan jopa psykoosin. Vaarattomampien mutta häiritsevien haittojen kuten painajaisunien yleisyys sen sijaan ei ole tiedossa.

-Olisi hyvä, että lääkkeen valmistaja tutkisi tarkemmin, kuinka monelle niitä tulee, lääkäri huomauttaa.
....
Nohynek kertoo, että kaikkia viime vuonna sairastuneita haastateltiin ja selvitettiin, miksi heillä ei ollut riittävää suojaa malariaa vastaan.... Kolmas ryhmä oli yrittänyt suojautua taudilta mutta saanut epäonnekseen lääkäriltä vääränlaisen lääkityksen."

Huomatkaa siis:
- mika onkaan tietolahde
- todetut oireiden yleisyydet
- laakareiden vaaran ehkaisylaakkeen maaraaminen seka
- viittaus laakevalmistajan vastuuseen niiden tutkimiseen (nythan niita lahinna vahatellaan, kuten tallakin palstalla).