lariam/doksisykliini...?

 (Luettu 67218 kertaa)

pöllö

 • Aloittelija
 • Viestejä: 11
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #20 : 28.12.2005, 17:54:31 »
Söin nyt syksyllä doksisykliiniä reilun kuukauden verran, enkä reagoinut auringonvalolle mitenkään kummasti. Vaaleana ja herkästi palavana tosin asia vähän etukäteen mietitytti - varsinkin kun äitini väitti joskus palaneensa pahasti juuri doksisykliinikuurin takia.. Käytin kuitenkin reissussa kunnon suojakertoimia enkä sen ansiosta myöskään polttanut itseäni reissun aikana. Tosin yhtenä (ainoana) päivänä unohdin suojautua ja iho alkoikin arastella, mutta oliko se doksisykliinin herkistämää, sitä en osaa sanoa :)

Doksisykliini on Malaronelle vaihtoehtoinen lääke eli siis yhtä toimiva ja selvästi halvempi. Lisäksi doksisykliini antibioottina saattaa suojata esim. vatsaongelmilta, joita emme myöskään joutuneet reissussa kokemaan. Doksisykliiniä käytetään myös varsin usein esim. aknen hoitoon, joten sitä popsitaan myös Suomessa aika paljon - tosin enimmäkseen talvella, mikä vähentänee tuota valoherkistymistä.

Itse luin ennen päätöksentekoa Pallontallaajien aikaisemmat keskustelut, paljon muita nettisivuja (= myös virallista tietoa :) ) sekä kuuntelin parin lääkärin mielipiteet ja päädyin tuohon doksisykliiniin, jota voin omasta kokemuksestani suositella muillekin.  Meillä matkareittinä oli karkeasti Bangkok - Siem Reap - Phnom Penh - Saigon - Hanoi - Bangkok, joten malarialääke oli aika ehdoton juttu, varsinkin kun ei etukäteen tiedettu, tuleeko lähdetty myös sivuun ns. varsinaiselta reitiltä.

Äärijäbä

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 610
  • Profiili
  • Sähköposti
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #21 : 12.01.2006, 21:29:40 »
Minullakin oli pari vuotta sitten K-Aasiassa doksisykliiniä, suosittelen. Pitäisi tehota kaikkiin malarian muotoihin (noh, en tiedä onko sekään 100 % varma), myös kaikkein resistenteimpiin kantoihin. Mitää sivuvaikutuksia en huomannut... yöt nukuin hyvin ja ihokaan ei palanut edes siinä määrin kuin Suomessa on kesällä tapana. Että jättäkää Lariamit ja ottakaa tuota... Ainoa huono puoli on siinä, että pitää ottaa nappi päivässä.

Ens viikolla Indoihin, ja otan vaan Helioparia. Tosin riittänee Sumatralla ihan hyvin. :roll:
quot;Life is what happens while you are busy making other plans" -John Lennon

Reef

 • Reissaaja
 • Viestejä: 51
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #22 : 25.01.2006, 19:24:10 »
Omalla puolen vuoden Afrikan-keikallani olin maissa, joissa terveyskeskuksen reissupiikittäjän mukaan on malariaa. Paikallisten afrikkalaisten neuvojen mukaan en syönyt mitään malarialääkettä, vaan käytin hyttysmyrkkyjä. Malariahyttyset kun liikkuu kuulemma vaan öisin, niin ei tartte olla OFFissa koko päivää, vaan ainoastaan hämärällä/pimeällä. Ja myrkythän toimii, en saanut yhtään pistosta.

Kamut taas käytti Lariamia; parilta lähti puolet hiuksista ja yhdellä oli jatkuva paha olo - HUOM. vielä kolme viikkoa lääkityksen lopettamisen jälkeenkin.

Joten itse en ihan helposti Lariamia suuhuni laittaisi.
"The world is a book, and those who do not travel, read only one page."
- Saint Augustine

menninkäinen

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 75
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #23 : 28.01.2006, 12:10:45 »
Hyvä, että täältä saa lukea monenlaisia mielipiteitä noista malarialääkitysjutuista. Siis tarkoitan, että reissaajien omat kokemukset tuovat väriä lääkefirmojen ja lääkäreiden antamaan faktaan.

Itse Afrikanreissulla Lariamia muutaman kuukauden popsineena olen päättänyt, etten sitä enää missään syö. Lariam aiheutti ekan kuukauden ajan sellaisen metkan keinumisen tunteen, että teki koko ajan mieli pidellä kiinni seinistä. Sen jälkeen ei mitään oireita enää ollut. Kaverille Larian aiheutti uneliaisuutta. Hän nukahti aina, kun olimme hetkenkin paikoillamme mm. masaipäällikön olkaa vasten bussissa.

Minunkin kokemukseni mukaan noin puolet napsivat malarianestolääkitystä ja puolet eivät. Sen verran tujusta lääkkeestä on kuitenkin kyse, etten sitä haluaisi kehooni enää syöttää. Luulenkin, että turvaudun tulevalla Aasian (Venäjä, Mongolia, Kiina, Laos, Vietnam, Kambotsea, Thaimaa) reissullani Ohviin sekä pitkiin lahkeisiin ja hihoihin iltasella.

Reef

 • Reissaaja
 • Viestejä: 51
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #24 : 28.01.2006, 20:10:41 »
Niin ja tuli vielä mieleen, että noissa maissa, joissa malariaa on, myös hoito on vähän erilaista kuin Suomessa. Tietty, jos oot jossain viidakossa, voi olla vaikeaa löytää lääkäriä, mutta jos sellainen on tarjolla, potilaita osataan hoitaa, kun tauti on maassa tuttu (siis muistathan matkavakuutuksen, että pääset oikealle lääkärille!). Suomessa kun tautia ei ole, eikä sitä tunneta niin hyvin, hoito voi olla epämääräistä (vaikka kertoisitkin olleesi ulkomailla).

Ystäväni lähti 10 vuotta sitten Mosambikiin sairaanhoitajaksi. Hän söi koko ajan malariaestolääkettä (en tiedä mitä merkkiä) ja sai malarian 16 (!!!) kertaa sen vuoden aikana. Mutta siinä ei ollut mitään vaaraa, koska Mosambikissa malaria on yleinen, joten sitä osataan hoitaa ja lääkkeitä löytyy.
"The world is a book, and those who do not travel, read only one page."
- Saint Augustine

fishbone

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 224
 • Jäsen nro 200
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #25 : 28.01.2006, 20:34:42 »
Lainaus käyttäjältä: "Reef"
(siis muistathan matkavakuutuksen, että pääset oikealle lääkärille!).


Toistan taasen kerran itseäni, mutta: Sitten kannattanee muistaa myös tarkistaa, että matkavakuutuksesi todella korvaa hyönteisten pistoista aiheutuvien sairauksien hoidon; tämä ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys näillä suurimmillakaan vakuutusyhtiöillä! Eli luetaan ne pienetkin präntit, ja huolella niistä matkavakuutuksien ehdoista.

jasuzaki

 • Reissaaja
 • Viestejä: 52
  • Profiili
lariamia huulessa
« Vastaus #26 : 28.01.2006, 21:49:58 »
täällä ollaan Venezuelassa ja pari viikkoa eli pari lariam tabua oon nyt ottanut. mitään oireita en oo havainnut. Millos niitä oireita voi ilmetä, vai oisko tullut jo?

cheers

pallo istunut

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #27 : 01.02.2006, 11:46:08 »
Malarialääkkeitä ei kannata syödä, vaikka lääketehtaat ja näiden oppeja kuunnelleet (ja lahjajoulukuusia vastaanottaneet) suomalaiset lääkärit niin sanovatkin. Sivuvaikutukset ovat pahemmat kuin mahdollinen malarian uhka.

Thaimaalaisen lääkärin vastaus malariasta kysyvälle ystävälleni oli, että malariaa on kahta tyyppiä. Lievempi ei haittaa. Jos saat vaikeamman, niin se tulee huolimatta lääkityksestä ja sairaalaan joutuu joka tapauksessa. Itse asiassa lääkitystä käyttäneitä on hankalampi hoitaa, koska nautittu lääke häiritsee jotain mittauksia.

Malariakokemuksissa uskon mieluummin paikallista lääkäriä kuin etälääkäriä.

Illusion

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 732
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #28 : 11.07.2007, 17:06:14 »
Trilobiitti ja Faye, jatkoa turhaan ketjuun:

Ööh.

- Valoyliherkkyys ja allergiset reaktiot ovat doksisykliinin haittavaikutuksina melko harvinaisia ja ennenkaikkea vähäisiä verrattuna esim. Lariamin aiheuttamiin mahdollisiin ongelmiin.

- Malaronea saisi syödä vain 28 + 7 päivää. (Malaria-alueella oleskellessa + sieltä poistuttua)

- Mahdollisia mahaongelmia voi saada yhtä hyvin myös Malaronesta ja allergisia reaktioita melkeinpä mistä tahansa lääkkeestä.

Olen samaa mieltä trilobiitin kanssa siitä, että antibioottien turha popsiminen ei ole järkevää eikä kannattavaa. Se, onko malarianestolääkitys ensinkään järkevää, voidaan olla montaa mieltä. (Itse en aio seuraavalla Aasian reissulla syödä estolääkitystä, koska oleskeluajasta tulee pitkä.) Tuo pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden käyttäminen malaria-alueilla on kyllä aika teoreettista, itse en ainakaan pysty helteellä pukeutumaan niin.

Doksisykliini estää malariaa ilmeisen paljon paremmin kuin Malarone tietyissä osissa Kaakkois-Aasiaa, tuo taisi edullisen hinnan ja vähäisten haittavaikutusten lisäksi olla pääsyy Doximed -kuurin valinnalle. Oleskeluaikani ylitti myös reippaasti sen Malaronen suositellun 28 päivän, joten en ryhtynyt leikkimään lääkkeellä. Haittavaikutukset tulivat kotona vasta: muutamia hiivatulehduksia olen joutunut käymään läpi.

faye

 • Aloittelija
 • Viestejä: 10
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #29 : 11.07.2007, 17:43:49 »
Kiitos kaikille avuliaille ja pitkäpinnaisille vaikka samoista aiheista uudelleen jauhetaankin (nyt täällä oikeassa ketjussa). Kiireellisesti kaipasin apua nimenomaan tuohon Kambodzan rajaseutuun ja japsikuumeeseen, koska joudun ottamaan rokotukset nyt tällä aikataululla tehostettuina ja lekurin ajanvaraamisen painaessa päälle aikaa ei valitettavasti ollut selata läpi kaikkia blogeja.

Oleskuni "riskialueilla" tulee olemaan viikkoja joten en tuota malariaa varten oikeastaan ajatellutkaan koko ajan syödä pillereitä. Hyvä nyt kuitenkin sadekaudella olla paketti taskussa ja mielellään sellainen josta apua olisi ainakin ötökän pistäessä (itse myös satun olemaan suhteellisen herkkä kaikille ötökän pistoksille ja päätä huimaan jo laivalla, joten joudun pohtimaan asiaa vähän eri kannalta). Antibioottien popsimisesta on aina kaksi koulukuntaa, mutta toisaalta joutuuhan sitä moneen vähäpätöisempäänkin vaivaan kuin malariaan popsimaan parin viikon kuureja. Jos siis kerran kahdessa vuodessa syö antibioottikuurin aiheeseen, normaali elimistö sen kyllä kestää. Uskoisin edelleen päätyväni tabuissa doksisykliiniin, mutta katsotaan...

Kiitos vielä!

Illusion

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 732
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #30 : 11.07.2007, 18:12:25 »
Faye: huomioithan, että doksisykliiniä voi käyttää vain malarian ennaltaehkäisyyn, ei hoitoon! Malarone taas sopii käytettäväksi malarian itsehoitoon, mikäli malariatartunta on todennäköinen eikä apua ole saatavilla.

trilobiitti

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 217
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #31 : 11.07.2007, 18:31:02 »
Pari juttua vielä:

Lainaus käyttäjältä: "Illusion"

- Valoyliherkkyys ja allergiset reaktiot ovat doksisykliinin haittavaikutuksina melko harvinaisia ja ennenkaikkea vähäisiä verrattuna esim. Lariamin aiheuttamiin mahdollisiin ongelmiin.


(Aiemmassa viestissäni vertailin siis lähinnä doksisykliini - Malarone -paria. Lariamia en tuolle reissulle suosittelisi, paitsi ehkä raskaanaolevalle.)

Vakavat allergiset reaktiot ovat harvinaisia, mutta antibiootit ovat valitettavasti yksi todennäköisimpiä vakavien allergisten reaktioiden aiheuttajia. Erityisesti, jos henkilöllä on aiemmin todettu taipumus antibioottiyliherkkyyksiin, kannattaa olla varovainen, koska antibioottien aiheuttama yliherkkyys voi pahimmillaan viedä hengen.


Lainaus käyttäjältä: "Illusion"

Tuo pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden käyttäminen malaria-alueilla on kyllä aika teoreettista, itse en ainakaan pysty helteellä pukeutumaan niin.


Malariaa levittävät hyttyset ovat pääasiassa hämärä- ja yöaktiivisia (huom: tämä ei käsittääkseni päde dengue-kuumetta levittäviin lajeihin), joten ainakin noihin pahimpiin vuorokaudenaikoihin voi käyttää peittävämpää vaatetusta. Täysinhän pistoilta ei voi suojautua, mutta riskiä voi pyrkiä vähentämään.


Lainaus käyttäjältä: "Illusion"

- Malaronea saisi syödä vain 28 + 7 päivää. (Malaria-alueella oleskellessa + sieltä poistuttua)


Kuten aiemmin on tullut jo mainittua, Malarone on suhteellisen uusi lääke. Sinänsä pitempien kuurien syömiselle ei ole estettä, mutta niistä ei ole toistaiseksi kontrolloituja tutkimuksia, joten lääketehdas suosittaa vain lyhytaikaista käyttöä. Tässä tapauksessa kuitenkin tuo korkean riskin alueella liikkuminen oli ymmärtääkseni joka tapauksessa alle kuukauden kestävää..?

Anyway, toivottavasti viesteistä oli joka tapauksessa apua päätöksentekoon.
...and as all travelers I never was longing for arrival...

Illusion

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 732
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #32 : 11.07.2007, 20:09:57 »
Tottahan tuo varmasti on, että Malarone on hyvä ja turvallinen lääke. Täytyy vain näin persaukisena kehua halvempaa! :) No ei, doksisylkiini vain sopi tuolle reissulleni parhaiten jo ihan reittieni vuoksi, joilla sattui olemaan malaronelle immuunia kantaa. Ihan kelpoja ovat varmaan molemmat ainehet. 8)

zanahoria

 • Reissaaja
 • Viestejä: 46
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #33 : 14.07.2007, 22:26:36 »
Itse olen lahdossa parin kuukauden paasta Etela-Amerikkaan.
3-4 kuukautta olisi ensin tarkoitus seikkailla Kolumbia-Venezuela-Brasilia akselilla, myos Amazonin alueella.
Ilmeisesti siis Lariam resepti pitaisi hakea?
Koska olen todella pienella budjetilla reissuun lahdossa haluaisin tietaa, etta paljonko Lariamit maksaa? Enta Malarone? Onko laakkeita miten hyvin saatavilla paikan paalta/halvemmalla?
Joskus vuosi sitten tuli kuukauden paketti hankittua, mita en sitten koskaan syonyt, mika onneksi vanhenisi vasta marraskuussa...jos niita tabuja nyt yleensakaan uskaltaa napsia..mutta en enaa hintaa muista ollenkaan.
Pitaisi varmaan testata vanhoilla tabuilla, etta vaipuuko psykoosiin vai ei..  :?
Ei tekisi kylla ollenkaan mieli noita laakkeita syoda, mutta nyt taidan kuitenkin sen verta kauemmin malaria-alueella viipya, etta joutunen kokeilemaan.

bl_pixel

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 64
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #34 : 16.07.2007, 22:57:42 »
Etelä-Amerikassa tehoaa meflokiini (Lariam), atovakoni + proguaniili (Malarone) ja doksisykliini. Itse ostin 100 kappaleen paketin doksisykliiniä Perussa (Tarapoton kaupungissa) jossa se maksoi alle 10 dollaria. Jostain syystä Limassa oli kalliimpi, en muista mitä maksoi, mutta kuitenkin paljon halvempi kuin Malarone, jota käsittääkseni ei Etelä-Amerikasta saa. Doksisykliiniä syödään pilleri päivässä, ohjeen mukaan vielä 30 päivää tartuntavaara-alueelta poistumisen jälkeen...

En kuitenkaan käyttänyt lääkettä vaikka oleskelin periaatteessa malaria-alueella kuukausia.

sehalone

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 73
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #35 : 17.07.2007, 01:47:44 »
Jatkona tuohon Kambodzha -juttuun, että itselle matkailuun erikoistunut lääkäri Aussilassa ei suositellut Kambodzhaan Siem Reap - Phnom Penh ollenkaan malariakuuria maaliskuussa tai siis jätti omaan harkintaan että kannattaako syödä vai ei. Vietnamissakaan ei tarvinnut malarialääkettä kun ei ollut menossa Mekongille ja muuten perusrantareittiä Kiinan rajalle.

Lääkkeeksi  suositteli suoraan doksisykliiniä Kiinan eteläisillä osille eikä kalliimpia lääkkeitä kuten olisin odottanut. Omat kokemukset lääkkeestä olivat mahaoireet alussa (saattoi olla muutakin kun oli noin pari pv aloituksen jälk.) ja ihon yliherkkyys auringossa, muuten ei mitään ongelmia ja olivat todella halpoja verrattuna muihin lääkkeisiin.

zanahoria

 • Reissaaja
 • Viestejä: 46
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #36 : 19.07.2007, 23:14:53 »
Eli siis doksisykliinikuurilla pitaisi selvita reissusta ja myos Amazonian alueesta?
Tulisi todellakin paljon halvemmaksi ja mahdollisten sivuoireiden maara olisi paljhon vahaisempi.
Aikaisemmin olin kylla itsekin malaria-alueella Boliviassa ilman, etta asia edes kavi mielessa. No ilmeisesti en saanut malariaa, kun reissusta on jo yli vuosi :P

luzniq

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 83
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #37 : 20.07.2007, 12:42:15 »
Itse k-aasiassa kierrellessä (lähinnä tärkeintä oli syödä Laossa ja Cambodiassa) söimme Doksicyclinia noissa kahdessa maassa. Borneon viidakoissa meillä oli vielä  Malaronea, mutta se olisi käynyt hieman turhan kalliiksi. Malarone mielestäni se paras vaihtoehto (itsekkäästi ajatellen), eikä sen käytöstä aiheutunut minkäänlaisia haittoja. Lariamia en halunnut edes kokeilla, vaikkakin se ilmeisesti joillekin sopii ihan täysin. Doksicyclinistä minulle tuli tuota ikävää aurinkoherkkyyttä, ei kiva kun jo pienestä hetkestä auringossa ihoa alkaa kipottamaan. Muita haittoja ei ollut. Sitä ne siellä paikanpäällä suosittelee, kuultiin paljon kommenttia aiheesta "länsimaiset reissaajat tulee tänne meille ja käyttää ehkäisyyn lääkkeitä joita meillä käytetään vain hoitoon (malarone) ja sitten hyttyset alkavat tulla immuuneiksi". Ei hyvä.

Doksicycliinia saimme Chiang Maista ja 2kk satsi maksoi ehkäpä 17€?! Mukana oli sitten muutama malarone, joita olisimme käyttäneet jos olisi tullut oireita jossain laosin peräkylässä.
destination unknown-

ciruz

 • Reissaaja
 • Viestejä: 39
  • Profiili
lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #38 : 16.08.2007, 10:57:22 »
Lariamia maarattiin reilu pari kk sitten Suomessa kun lahdin reissuun K-Aasiaan. Ensimmainen pilleri viikko ennen matkaa ja seuraava yo Jorvissa sydanfilmissa hengitysvaikeuksien ja rytmihairioitten takia. Jatkoin kuitenkin laakitysta ja mitaan ongelmia ei ole ollut...

...paitsi eilen taalla Hanoissa samat vaivat kuin aikaisemmin Suomessa ja lisaksi kateni "halvaantuivat" hetkeksi ja menetin myos tajuntani. Yoksi sairaalaan ja Lariam-kuuri loppui siihen. Kolmelle viimeiselle viikolle Laosiin syon nyt sitten Doksicyclinia ja ainakin nyt alkuun jotain rauhottavia kunnes Lariamin vaikutukset poistuu... Toivottavasti nyt ovat sitten vain sivuvaikutuksia Lariamista, eika mitaan vakavempaa.

Nama ovat niita ikavia harvinaisia kertoja jolloin ei haluais matkustaa itekseen.  :?
I still believe in paradise. Its not some place you can look for, cause its not where you go. Its how you feel for a moment in your life. And if you find that moment...it lasts forever!

Tiermes

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 155
  • Profiili
Vs: lariam/doksisykliini...?
« Vastaus #39 : 10.04.2008, 19:05:35 »
Saako tuota doksisykliiniä/meflokiiniä reseptivapaasti Thaikuista? En ajatellu siellä syödä, mutta naapurimaissa tuo riski on tarpeeksi suuri lääkkeiden syömiselle.
« Viimeksi muokattu: 10.04.2008, 19:08:03 kirjoittanut Tiermes »