Keskustelua Suomen vanhentuneesta kaivoslaista

 (Luettu 1723 kertaa)

Illusion

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 732
  • Profiili
Keskustelua Suomen vanhentuneesta kaivoslaista
« : 27.02.2006, 20:50:04 »
Tässä juuri katselen MOT:n ohjelmaa Suomen järkyttävästä kaivoslaista, joka on peräisin vuodelta 1965. Suomessa kaivosvaltauksen voi siis tehdä kuka vain ja mille alueelle vain: jos joku tahtoo alkaa kaivaa kultaa tai ihan mitä tahansa (- näyttöä kaivannaisten olemassaolosta ei edes tarvita valtauksen tekemiseen) tontiltasi, et voi tehdä asialle yhtään mitään. Kauppa- ja teollisuusministeriö myy suomalaisten omistamia alueita heiltä mitään kysymättä sikamaiselle kaivosyhtiöille. Maanomistaja saa naurettavan määrän (10 euroa hehtaarilta VUODESSA!) nimellistä korvausta menettämistään maista. Mahtavat luonnonkauniit alueet Lapissa on paikoin jo täysin vallattuja ja kaivostoimintaa on aloitettu useilla alueilla. Mikään ei näytä enää estävän kaivostoiminnan laajentumista Suomessa: kymmenet kaivoshankkeet uhkaavat jyrätä alleen (tai ovat sen jo tehneet) maanomistuslain, luonnonsuojelulain ja jopa Suomen perustuslain! Vaarassa ovat niin luonto, ihmisten eläminen ja asuminen sekä elinkeinot. (Lapissa matkailu vaarantuu todella pahasti, kun turistikeskuksen kupeeseen avataan/on avattu nikkelikaivoksia ja kultakaivoksia.) Kaiken lisäksi Lapissa eräältä kaivokselta lasketaan syanidia läheiseen suohon ja jokeen. (Toki sen kuului olevan täysin turvallista.)

Nyt ulkomaalaiset kaivosyhtiöt, etunenässä uraania hamuavat firmat ovat tehneet kaivosvarauksia ympäri Suomea, lähinnä Uudellemaalle.

Miten tällainen voi mennä läpi? Suomi on pian saasteinen syrjäseutu, kymmenillä, jopa sadoilla kaivoksilla rei'itetty elinkelvoton junttila. Jottei tämä kauhuskenaario pääsisi enää tästä etenemään, olisi korkea aika kansalaisaktivismin nostaa päätään nopeasti ja todella vahvasti! Toivon keskustelua aiheesta niin tällä foorumilla kuin julkisemmallakin tasolla.

Itse en ainakaan halua odottaa sitä päivää, kun pihani tuntumaan nousee kaivos, jota joudun pakenemaan.

Olen pahoillani tekstissä mahdollisesti esiintyvistä kirjoitusvirheistä ja epäjohdonmukaisuuksita, oikoluku ei nyt vain oikein toimi näin kiihtyneessä mielentilassa.

Puhukaa ihmiset, ja kertokaa, mitä on tehtävissä!

Illusion

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 732
  • Profiili
Keskustelua Suomen vanhentuneesta kaivoslaista
« Vastaus #1 : 27.02.2006, 21:57:43 »
Joopa joo, selailin tuossa Geologian Tutkimuskeskuksen sivuja, joilla hyvin avoimesti mainostetaan Suomen kulta- ym. esiintymiä ulkomaalaisille yrityksille. Sieltä sitten vain klikkailemaan alueita, joista olette kiinnostuneita - ja ei kun varaus vetämään! Täysin sikamaista.

http://www.gtk.fi/explor/eco_gold_frame.htm

ja Janne Länsipuron kannanotto aiheesta:

http://www.vihrealiitto.fi/kannanotot/1092.html

jiitu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 48
  • Profiili
vai oikein asiaa pitäisi kirjoittaa
« Vastaus #2 : 27.02.2006, 22:55:45 »
Siitä olen kyllä yhtä miletä, että kenen tahansa ei pitäisi antaa tehdä valtauksia. No uutta kaivoslakia ollaan ainakin jossian määrin käsittääkseni valmistelemassa

Ja ymmärrän myös sen, että kukaan ei halua minkäänlaista kaivosta lähelle kotiaan.

Mutta nuo punavihervärisokeiden populistiset paskapuheet ydinvoimasta tulee aina ottaa hyvin suurella varauksella. Kyllähän ne voi vakuuttavilta kuullostaa, jos asioista ei mitään tiedä, mutta...Jos he olisivat saaneet tehdä päätökset euroopan tasolla viimeisen parin vuosikymmenen ajan, olisi EU melkoisessa lamassa ja tuotanto siirtynyt entistä saastuttavampiin tehtaisiin ulkomaille.

Tämä nyt antaa vähän yksipuolisen kuvan minun mielipiteistäni niin energia- kuin ympäristöpolitiikastakin, mutta tarvittaessa voin keskustella yksityiskohtaisemminkin ;)

Djimbo82

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 166
  • Profiili
  • http://killijalilli.blogspot.com
Keskustelua Suomen vanhentuneesta kaivoslaista
« Vastaus #3 : 28.02.2006, 09:42:52 »
Lapin vaelluksilla kaveri on usein kertonut miten Lemmenjoen kansallispuistossa kaivinkoneet kääntävät ojia ympäri. Puistossa on jopa lentokenttä (varsin alkeellinen tietysti) kullankaivajia varten. Mä en kyllä voi ymmärtää et miten kansallispuiston luontoa saa tuhota ihan surutta. Lisäksi ovat kuulemma tosi kärttysää porukkaa, jos lähelle kävelee niin haulikkoa saa varoa... :cry:
uka on väittänyt, että uutisten on pakko olla synkkiä päivästä toiseen?

Viajar

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 921
  • Profiili
Keskustelua Suomen vanhentuneesta kaivoslaista
« Vastaus #4 : 28.02.2006, 11:13:48 »
Lapin vanhat kultaäijät pitävät luonnon "entistämistä" erityisen tärkeänä. Termi vilisee puheissa taajaan, viranomaiset kun kuulemma valvovat pykäliä tarkoin, niinhän "eihän siellä miten vain rellestetä, se on tarkkaa hommaa".

Ja sitten kun joku vielä kertoisi minulle, miten vuosituhansien ajan kasvanut turvekerros "entistetään" niin a vot!