Roadtrip USA:n länsirannikolla

 (Luettu 91018 kertaa)

smee

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 412
  • Profiili
Vs: Roadtrip USA:n länsirannikolla
« Vastaus #120 : 31.08.2017, 17:52:15 »
Ihan oikeassa olet. Yosemite tuli myöhemmin suunnitelmiin joka sotkee kuviota hieman. Toisaalta tuon mainitsemasi ympyrän Yosemite-Death Valley-Las Vegas pätkä on aika hurja (ainakin kartan perusteella) ja nyt sen saa skipattua.

Lukemanì perusteella Yosemite on kuitenkin käymisen arvoinen, kun tuolla päin on liikkeellä?

Yosemite on kyllä hieno paikka jos yhtään luonnosta tykkää. Ei kai reitissä Yosemitestä Death Valleyhyn vitäisi mitään hurjaa olla. Jos lumi on tullut erityisen aikaisin ja 3000m korkeudesta menevä tie Tioga Passin kohdalla on suljettu, voi tulla vähän kiertotietä, mutta keskimäärin se menee vasta marraskuussa kiinni. Sieltä on luonnollisesti myös hienot näkymät.  Samoin seuraavaksi eteen tuleva Mono Lake on poikkeamisen arvoinen paikka. Siitä etelään en ole ajanut, mutta tiehän kulkee Sierra Nevadan vuoriston itäpuolella ja luulisi siinä maisemaa ja poikkeamisen arvoisia kohteita löytyvän. Yosemitesta Montereyhyn taas on ison osan matkasta lähinnä tylsää ja lättänää maanviljelysaluetta jota vastaavan on suunnitelmasi mukaan jo kerran ylittänyt matkalla San Franciscosta Yosemiteen. Mutta kaikissa reittivaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa. Ja kannattaa kiinnittää huomiota matka-aikoihin, koska suunnitellessa helposti haksahtaa siihen ettei tajua etäisyyksiä kunnolla.

Urho_Kekkonen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 554
  • Profiili
  • Kuvia
  • Sähköposti
Vs: Roadtrip USA:n länsirannikolla
« Vastaus #121 : 01.09.2017, 20:30:13 »
Yosemite on todella hillittömän upea, sitä ei pidä jättää väliin (Las Vegas sen sijaan... no, ymmärrän että sillä on monille viehätyksensä, mutta mulle riitti mainiosti 24 tuntia loppuiäksi). Yosemitesta (Yosemite Valley) Kuolemanlaakson kautta Vegasiin on reilut 700km, mikä on täysin ajettavissa yhdessä päivässä mutta ainakin Death Valley menee sillä aikataululla kyllä aika läpiajamiseksi.

Minä + rouva ajoimme pari vuotta sitten suhteellisen helposti yhdessä päivässä reitin Bakersfield - Manzanar - Death Valley - Las Vegas, joka on maileissa samaa luokkaa kuin Yosemitesta lähtien, mutta vähemmän vuoristotietä ja siten ehkä hiukan nopeampi). Death Valleyssa ei ehditty tekemään kuin pari valokuvapysäystä, mutta ei muuta olisi kyllä lämpötilankaan takia oikein pystynyt (yli +40 astetta varjossa, mutta ei varjoa missään). Se oli tosin kesäkuuta, lokakuussa ei kai ole ihan niin kuuma.

Jos ehtii ja jos sellainen kiinnostaa, matkan varrella Manzanarissa voi käydä miettimässä ikäviä asioita.
http://ihmeellisiaasioita.blogspot.fi/

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen. Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen.
-Ääntenlaskija 1956

Tatuu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: Roadtrip USA:n länsirannikolla
« Vastaus #122 : 05.09.2017, 14:39:24 »
Kiitos vinkeistä! Meillä on sen verran hyvin aikaa, että pyritään pitämään päivittäiset ajot maksimissaan 300 mailissa, niin ehtii puuhata vähän muutakin. Ilman San Diegon kiekkaa Google antaa arvioksi noin 1650 mailia eli todennäköisesti tulee noin 2000 mailia 16 päivään (toki tulee myös ajottomia päiviä). Ajatuksena luoda alustava reissurunko etukäteen, mutta soveltaa sitten paikan päällä fiiliksen mukaan. Laitan sitten jäkikäteen raporttia mitä tehtiin.

Tatuu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: Roadtrip USA:n länsirannikolla
« Vastaus #123 : 19.10.2017, 11:43:35 »
Reissusta palattu ja tässä yhteenveto ja joitain vinkkejä. Meillä oli siis meno San Fransiscoon ja paluu Losista. Yhteensä 16pv.

Reitti isossa mittakaavassa: SF - Yosemite - Santa Cruz/Monterrey/Big Sur - Santa Barbara - Las Vegas - Huntington Beach - LA

San Fransisco
-Majoitus ihan ***keleen kallista --> otettiin airbnb Berkeleystä, joka oli jees. BARTilla pääs helposti ja edullisesti San Fransiscoon (en suosittele autoa keskustaan tutustumiseen) ja itse Berkeley oli ihan nasta mesta
-Kaupunkina selvästi eurooppalaisempi/itärannikkomaisempi kuin muut Kalifornian kaupungit
-Me kierrettiin 1 päivä kaupungilla, ainakin meille riittävä tän tyylisellä reissulla
-Toisena päivänä käytiin Muir Woodsissa (suosittelen) ja Napan ja Sonoman viinialueilla (ei olla viiniharrastajia, niin ei pahemmin irronnut)

Yosemite
-Pitkä ajomatka, mutta suosittelen, jos luontokohteet kiinnostaa
-Nyt tosi kuivaa, parhaimmillaan varmaan keväisin
-Joka paikassa lukee, että viikonloppuisin todella ruuhkainen. Oltiin viikolla ja oli jengiä, muttei häiritsevän paljon.
-Majoitus Yosemiten alueella ja lähialueilla kallista, mutta jos tekee vain päiväreissun niin saa tietysti enemmän tunteja itse puistoon

Rannikkokaupungit/HW1
-Oikeastaan kaikki kaupungit, joissa käytiin rannikolla oli hyvin rentoja ja mukavan oloisia. Selkeästi rauhallisempi meno kuin SF tai LA ja tuli vähän mieleen suomalaiset kapungit kesälomien aikaan. Yövyttiin yksi yö Salinaksessa, joka sen sijaan oli aika rähjäinen. Jos tarvitsee alueelta yöpäpaikan niin suosittelisin enemmän Monterrey/Santa Cruzia.
-HW1 on poikki Big Surissa, mutta jotain pätkää olivat juuri availemassa, ei kuitenkaan koko tietä ilmeisesti. Monterreystä voi kuitenkin ajaa Big Suriin asti ja heittää sitten takaisin. Ehkä vähän dorkaa, mutta hieno tie ja paljon siellä oli kuitenkin liikennettä (turisteja)

Santa Barbara
-Otettiin tähän pieni välistoppi ajamiseen ja oltiin pari päivää täällä. Isot rannat ja rento kaupunki. Tykättiin.

Death Valley & Vegas
-Ajettiin Death Valleyn kautta Vegasiin. Se on hiekkaa, kiveä ja suolaa. Korkeuseroja ja alavia maisemia. Tavallaan ei paljoa nähtävää, mutta kontrasti esim. Suomeen on niin iso, että suosittelen. Enää ei ollut mahdottomat lämpötilat, siinä 35 astetta.
-Vegas on Vegas. Tykkäät tai vihaat. Mä tykkäsin.

OC & LA
-Tultiin eka Orange Countyyn ja lopuksi Santa Monicaan
-Orange county on isoa ikään kuin isoa jenkkilähiötä, loputtomasti pientaloja, pieniä keskustoja siellä täällä, kilometreittain hiekkarantaa. Vaikutti hieman arvokkaammalta alueelta, eikä esim. kodittomia näkynyt käytännössä lainkaan.
-Losi on ikään kuin monta kaupunkia yhden varjon alla. Loppujen lopuksi varsinaista nähtävyyksiä tuntui olevan aika vähän ja liikkuminen on hidasta. Me päädyttiin käymään Griffit kukkulalla ja ajelemaan Hollywoodissa ja Beverly Hillssissä ja pyörähdettiin kanssa Malibussa. Toinen päivä pyörittiin sitten jalan Santa Monicassa / Venicessä. Jos tykkää käydä tapahtumissa niin niitä kaupungissa riittää. Ja rannat on koko ajan lähellä eli kaupunki- ja rantaloma yhdistyy huolettomasti.

Muita huomioita:
-Yllättävän kallista. Toki euro ei ole vahvimmillaan, mutta olin siinä käsityksessä, että esim. ruoka (kaupassa) olisi selvästi Suomea edullisempaa. Ei ole.
-Airbnb majoitusta on hyvin saatavilla, mutta käytännössä vain huoneita. Käytettiin näitä paljon. Hotellit on aika kalliita ja motellit tasoltaan hyvin vaihtelevia.
-Lokakuu tuntui erittäin hyvältä ajalta matkustaa. Pahin turistikausi on ohi, mutta säät erittäin hyviä. Aurinko paistoi koko ajan ja päivälämpötilat vaihteli siinä 22-35. Yöt on selvästi viileämpiä, joka on jees.
-Jos kiertää luontokohteita, kannattaa hankkia kaikkiin kansallispuistoihin käyvä vuosikortti. Käytännössä kaikki kohteet ovat siis maksullisia, vaikka ovatkin julkisesti ylläpidettyjä. Meillä on muuten lokakuuhun 2018 voimassa oleva kortti myynnissä, pistä viestiä jos kiinnostaa.
-Otettiin T-Mobilen tourist pack-liittymä. On voimassa 3vk ja sisältää 2GB nopeaa dataa. Maksoi jotain 35 € veroineen, mutta suosittelen. Liittymät on jenkeissä kalliita eli Suomen parin euron prepaideista voi vain haaveilla.

Liikenteestä
-Auto on Kaliforniassa käytännössä pakollinen
-Ajamista ei tarvitse pelätä, mutta etenkin moottoriteillä saa olla kaistojen kanssa tarkkana
-Monessa paikassa lukee, että ovat todella tarkkoja ylinopeuksien kanssa, mutta kyllä ne siellä paineli reipasta kyytiä
-Osa teistä on todella huonossa kunnossa
-Aika monesta vuokra-autosta löytyy jo kiinteä navigaattori, mutta jos sitä ei ole, niin puhelimen offline-kartoillakin pärjännee. Kaistoja noissa ei ole, jotka jeesaavat kyllä reilusti. Vuokraamoiden navigaattoreita en suosittele ainakaan pidemmille reissuille, järkyttävän kalliita.
-Katuvaloja ei ole tai ovat teholtaan onnettomia eli iltaisin ajellaan aika pimeässä.
-Bensan hinta vaihtelee suuresti. Nyt oli 2,5 - 4 $/gallonalta eli kannattaa katsoa hieman missä tankkaa.
-Jotain eroja liikennesäännöissä. Kannattaa googlata ennen reissua.

joodis

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Roadtrip USA:n länsirannikolla
« Vastaus #124 : 19.08.2018, 16:41:31 »
Syyskuussa puolison kanssa kaksi viikkoa aikaa vetää täydellinen road trip, lennot San Fransiscoon. Siellä tarkoitus yöpyä 2 yötä, jonka jälkeen tien päälle. Jokseenkin ehdottomia nähtävyyksiä ovat
   - Highway 1 rantareitti
   - LA (tosin suht pintapuolisesti riittää, ehkä 1 yö)
   - Grand Canyon ja Monument Valley
   - Yosemite

Aikaa road tripille tosiaan 13 päivää. Unelmien reitti on suurinpiirtein tällainen https://roadtrippers.com/map?a2=t!23002438&lat=35.697675651511574&lng=-117.58534941405208&utm_campaign=trip&utm_medium=share&utm_source=copy&z=6.023788039651404

Tuolla näyttäisi mittaa olevan about 2700 mailia. Onko teidän mielestä liikaa 13 päivälle? Tykkään kyllä ajaa, mutta aikaa pitäisi kyllä jäädä siihen että välillä voi pysähtyä ja rauhoittua.  Jos tämä nyt menee ihan ylivoimaiseksi, niin ainoa vaihtoehto olisi kai pudottaa tuo Grand Canyon lenkki pois ja keskittyä vaan rantareittiin ja Kalifornian luonnonpuistoihin, mutta se kyllä jäisi harmittamaan, rakastan Arizona/Utah/Nevadan aavikkoteitä. Apua!

Muitakin vinkkejä esim nähtävyyksistä ja majotuksista matkan varrelta otetaan vastaan!

Jabdah

 • Aloittelija
 • Viestejä: 18
  • Profiili
Vs: Roadtrip USA:n länsirannikolla
« Vastaus #125 : 19.08.2018, 17:06:12 »
Yosemite on ollut osittain tai kokonaan suljettuna viime aikoina maastopalojen takia. Vaikka oma reissu alkaa vasta lokakuun alussa, niin tuota täytyy pitää silmällä.

Meillä on 20 päivän reissu, josta 17 päivää vuokra-auto. Alussa ilman autoa SF:ssa. NFL-, ja NHL-peliin on jo liput ja myös NBA osuisi hyvin reitille. Itse katsoin alustavasti, että joku 4500 km olisi reitistä ajamista 17 päivään. Runkoreitti on SF:n ja Yosemiten jälkeen Lake Tahoen kautta Utahin puistoihin ja sieltä Grand Canyonin ja Vegasin kautta rannikkotielle. Pisin siirtymä on Lake Tahoelta Utahiin tuota Amerikan yksinäisintä tietä pitkin. Tässä tulee päivässä lohkaistua lähes 1000 km matkakilometreistä. Utahin puistot kuitenkin keränneet niin paljon suosituksia, että ei jätetä välistä.