Georgia

 (Luettu 71122 kertaa)

reissuruuna

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 162
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #20 : 04.05.2012, 17:27:34 »
Tblisi-Sukhumi-Batumi-Tblisi kierros takana ja erittäin positiiviset mietteet jäi Georgiasta matkakohteena. Mielettömän hienoja maisemia, halpaa, hyvää ruokaa, mukavia ja supersosiaalisia ihmisiä. Englannilla pärjää oikein hyvin. Tuli Bradtin opaskirjaa vilkuiltua kotona ennen reissua ja reissun päällä katselin vähän Lonely Planetin 2008 ja 2010 Caucasus-kirjoja kun niihin guest housessa törmäsin ja sanoisin oppaiden olevan aika hyvin paikkaansapitäviä. Samoin Wikitravellin artikkelit vaikutti olevan ihan ok, vaikkakin vähän suppeita.

Tbilisi oli oikein mukava. Vanha kaupunki ei oikein innostanut, sillä se oli sellainen mitä vanhat kaupungit yleensä
ovat: kauppojen ikkunoissa lukee souveniers ja wine ja hinnat ovat muuta kaupunkia kalliimpia. Halvin olut löytyi
Rustavelin metroaseman läheltä, konserttihallin vierestä "beer gardenista": 1,3 laria eli sellaiset rapiat 60 senttiä iso tuoppi... Samoilta seuduilta löytyy sivukaduilta pubikulttuuria ja livemusaa, mutta hinnat ovat georgialaisittain kalliit.

Metrolla on kätevä liikkua ja taksin saa sellaisella 5 larilla kaupungin sisäisiin siirtymiin (ehkä paikalliset halvemmallakin?). Vaken kaupunginosassa asuu varakkaampaa porukkaa ja tunnelma oli jotenkin... hmmmm, urbaani. Tykkäsin. Kahviloita, pikkukauppoja, pubeja, ravintoloita ja leppoisaa elämää. Joen itä-/pohjoispuolelta löytyy enemmän rappioromantiikkaa. Majoituttiin marjanishvilin metroaseman lähellä, josta oli helppo liikkua muualle. Edes yöllä humalassa en tuntenut oloa missään vaiheessa turvattomaksi ja kyllä tuolla esim. yksinäisiä naisiakin puolen yön jälkeen kaduilla näkyi jne. Kus Tba-järvelle muuten ei pääse enää köysiradalla, vaan pitää käyttää tietä. Kansallispuistoista ympäristössä en tiedä, mutta ottaen huomioon Georgian luonnon yleisesti, niin varmasti kannattaa tehdä kaupungista retki jonnekkin muualle, jos on vain pitkää viikonloppua viettämässä.

Batumi on leppoisa rantakaupunki mielettömän hienossa ympäristössä. Kaupungissa on piiiitkä rantabulevardi ja pienehkö keskusta, jossa liikkuu helposti jalkaisin tai marthruskoilla (40-50 tetriä matka). Horisontissa lumihuippuisia vuoria ja kaupungin ulkopuolella upeita mäkiä, metsiä ja jokia. Käytiin muutaman tunnin autoreissulla ympäristössä ja siinä missä joku random vesiputous, pari ikivanhaa siltaa, viinitila ja vanha linnoitus ei ollut kovin kiinnostavia, niin pelkkä ajelu noissa maisemissa oli mahtavaa. Vinkki hyvästä ravintolasta: Z. Gorgiladze st., Nuri järven lähistöllä Griboedov st. risteyksestä länteen parikymmentä metriä. Syötiin kaverin kanssa kahdestaan juustossa paistettuja sieniä, grillattua vasikkaa, munakoisoa valkosipulin kanssa, leipää ja juotiin 8 tuoppia olutta. Koko lystin hinta 34 laria, huhhuh. Pari muusikkoa soitti ravintolassa perinnemusiikkia ja iloisesti humalassa olleet paikalliset päätyivät spontaanisti tanssimaan perinteisiä tansseja.

Abkhasiassa oli myös upeat maisemat, mutta ainakin Sukhum oli hyvin "venäläinen". Hintataso Georgiaa kalliimpi.
Englannilla tuli toimeen, mutta Georgiaa huonommin. Venäjää kannattaa osata edes pikkaisen. Kuriositeettina poliittisen tilanteen takia mielenkiintoinen paikka. Valuuttana Venäjän rupla. Viisumi pitäisi periaatteessa maksaa dollareilla, mutta onnistui myös ruplilla. Rahaa ei saa länsimaisilla korteilla automaateista ja valuutan vaihtoakin näin ainoastaan pankeissa, jotka ovat auki virka-aikojen mukaisesti. Käytännössä homma toimii Georgian puolelta matkatessa seuraavasti: hanki kutsu http://www.mfaabkhazia.net/en/visa sivuilta löytyvien ohjeiden mukaisesti ja printtaa pari kopiota kutsusta kun sellaisen saat. Zugdidistä Georgian puolelta pääsee rajalle juna-asemalta minibusseilla tai takseilla. Kannattaa olla liikkeellä aikaisin aamusta julkisen liikenteen takia, sillä sitä ei ilmeisesti enää myöhemmin iltapäivällä ole. Georgian puolella poliisit ottavat passin tiedot talteen - rajaviranomaisia ei ole, sillä Georgia ei tunnustu rajaa. Ohita Georgialaiset sotilaat ja ylitä raja-alue kävellen tai hevoskärryillä. Abkhasian puolella sotilaat ottavat printatun kutsun talteen ja eivät leimaa passeja. Rajalta lähtee suoria busseja Sukhumiin tai vaihtoehtoisesti voit mennä minibussilla/taksilla Galiin, josta lähtee liikennettä Sukhumiin. Sukhumissa mene Lakoba kadulla olevaan ministeriöön hakemaan viisumia. Viisumi maksaa 10-20 dollaria riippuen miten pitkäksi aikaa sitä olet hakenut. Me saatiin pariksi päiväksi 10 dollarilla. Samalta kadulta löytyy pari pankkia johon viisumin voi maksaa ja kuittia vastaan saat viisumin, jota ei liimata passiin. Huomaa, että pankit ja ministeriö ovat auki ainoastaan arkipäivisin. Poistuessa takaisin Georgian puolelle ottavat Abkhasialaiset sotilaat viisumin talteen ja georgialaiset poliisit ottavat jälleen tiedot ylös. Jos olet tullut Venäjän puoleta Abkhasiaan, niin et pääse Georgiaan (tai teoriassa voit joutua pidätetyksi), sillä olet Georgian lain mukaan tullut laittomasti maahan.

Abkhasia ei tuntunut mitenkään turvattomalta, mutta siellä on (ilmeisesti) todella paljon rikollisuutta, murhia ja
kidnappauksia, jotka ovat (ilmeisesti) kuitenkin pääasiassa paikallisten sisäisiä välien selvittelyjä. Georgialaiset
ovat todella sensitiivisiä Abkhasiaan liittyvissä asioissa ja varoittavat sinua sinne menemisestä, väittävät että se
on mahdotonta, laitonta ja vaikka mitä. Käytännössä homma kuitenkin onnistuu. Tässä vielä pari linkkiä blogeihin,
jotka itse lukaisin ennen matkaa:

http://snowleopardsandcossacks.blogspot.com/2011/12/how-obtain-visa-for-abkhazia-when-in.html
http://joestrippin.blogspot.com/search/label/Abkhazia
http://www.travelyourassoff.com/2012/02/not-quite-country-abkhazia.html
http://polosbastards.com/pb/holiday-in-abkhazia/

edit: muistinkin vielä pari linkkiä lisää
« Viimeksi muokattu: 04.05.2012, 18:14:40 kirjoittanut reissuruuna »

jontikka

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #21 : 04.05.2012, 19:03:09 »
^ Kiitos rapparista! Itse lähden Georgiaan vajaan neljän viikon päästä.

matkamies31

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 332
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #22 : 10.05.2012, 22:28:41 »
http://www.hotelgutsa.ge/
http://www.georgia444.ge/location.html

Ollaan mietitty hotellia, ja tässä pari vaihtoehtoa.
Onko näillä millainen sijainti?

reissuruuna

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 162
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #23 : 11.05.2012, 14:07:44 »
http://www.hotelgutsa.ge/
http://www.georgia444.ge/location.html

Ollaan mietitty hotellia, ja tässä pari vaihtoehtoa.
Onko näillä millainen sijainti?

Ensimmäinen paikka näyttäisi olevan niin "keskustassa" kuin suinkin mahdollista ja toinen paikka vähän kauempana, suht. lähellä metroasemaa kuitenkin. Itse valitsisin ehdottomasti ensimmäisen näistä vaihtoehdoista.

Kutyakaparó

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 72
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #24 : 11.05.2012, 15:23:32 »
Nämä arviot vaikuttivat omaan valintaani Gutsan puolesta. http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g294195-d1390616-Reviews-Hotel_Gutsa-Tbilisi.html#REVIEWS. Tammikuun alussa voin kommentoida kokemuksiani. Joku toinen ehtii varmaan tuota ennen - toivottavasti.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Georgia
« Vastaus #25 : 11.05.2012, 23:58:24 »
^ Huonoja arvostelujahan tuo oli saanut TA:ssa. Kommenttien perusteella toivon, että osaatte venäjää.

En muutenkan ymmärrä, miksi aina pitää varata hotelli. Tammikuussa, Tbilisissä, haloo! Ei siellä ole kymmentä turistia enempää silloin. Sen kuin kiertää hotelleja, tinkii ja valitsee sen mistä saa parhaimman huoneen ja hinnan.

Itse en varaa mitään (paisti huoneistoja, niihin kun ei pääse kävelemällä sisään). Huomaan, että tänä päivänä se (varaamattomuus) näyttää hotelleissa jopa epäilyttävältä. Kun kukaan turisti ei enää saavu  vastaanottoon ilman booking.comista tulostettua sivua. Näin ainakin Nápolissa.

On maailma muuttunut.


Lainaus
juotiin 8 tuoppia olutta
:o
« Viimeksi muokattu: 12.05.2012, 00:05:45 kirjoittanut UsvaAuer »

Kutyakaparó

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 72
  • Profiili

koko ceellä

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 221
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #27 : 30.05.2012, 23:19:14 »
Juu, kiitokset täältäkin reissur:lle kertoilukuvailusta, täytyy kattella minne kerkee ja viittii lähteä, siis Tbilisista eteenpäin jos lainkaan sen n. 4 vrk.n aikana mitä tarkoitus maassa viipyä. Eli G.aan lähtöön sellaset 6 vrk aikaa, vähitellen alkaa jo Eikun matkaan! -fiilis tässä nouseen...  :)

Sellasta viä kysäsin rr:lta, mihin toki joku muukin mestoilla jo käynyt saa-voi vastata, että kuins hyvin & helposti siä T.ssa löytää itekseen eri paikkoihin? Tarkoittaen siis lähinnä sitä, että ilmeisesti katujen/ravintoloiden yms. nimiä ei teiden risteyksissä/puotien päällä jne. paikoissa ole merkitty kuin sOmilla "riimukirjaimillaan", vai näkyykö meitien länkkärien tekstitystyyliä siä katukuvassa lainkaan (muissa kuin Nokia-mainosplakaateissa tms.)?
« Viimeksi muokattu: 30.05.2012, 23:27:12 kirjoittanut koko ceellä »

Bird

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 123
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #28 : 30.05.2012, 23:50:49 »
Tarkoittaen siis lähinnä sitä, että ilmeisesti katujen/ravintoloiden yms. nimiä ei teiden risteyksissä/puotien päällä jne. paikoissa ole merkitty kuin sOmilla "riimukirjaimillaan", vai näkyykö meitien länkkärien tekstitystyyliä siä katukuvassa lainkaan (muissa kuin Nokia-mainosplakaateissa tms.)?

Latinalaisia kirjaimia käytetään Tbilisissä ihan yleisesti georgialaisten koukeroiden rinnalla. Ei siis ongelmaa tämän suhteen - paitsi ehkä marshrutkilla liikuttaessa, niissä määränpäät lukevat vain georgialaisittain.

Kokonaan toinen juttu on tietysti se, että eihän tuolla kadunkulmissa ole kylttejä ollenkaan siihen tapaan kuin länsimaissa. Mutta niinhän se on jo Itä-Euroopassakin eli pitää osata suunnistaa muutenkin kuin vain katukylttien avulla.

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #29 : 01.06.2012, 12:11:32 »
Muutama päivä sitten sain loistoidean: lähdenpä Georgiaan :) Nyt haluaisin kuulla kommenttejanne, onko idea kuinka loistava kun matkustusajankohta olisi joulu-tammikuussa? Eli minkälaista säätä/lämpötilaa on odotettavissa? Paleltuuko majapaikoissa kuoliaaksi vai selviääkö ilman kymmentä kerrosta vaatteita?

Jze

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 199
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Georgia
« Vastaus #30 : 18.08.2012, 09:16:02 »
Kellään kokemuksia Georgiasta maaliskuun tienoilla, säästä ja lumitilanteesta?
Minkä verran olette maksaneet lennoista, vois nimittäin huolia jonkinlaista vinkkiä..

librarian

 • Reissaaja
 • Viestejä: 23
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #31 : 26.08.2012, 10:49:43 »
Tuollainen tuli varattua vanhasta kaupungista ja ainakin Tripadvisorissa oli saanut kehuja... no kuukauden päästä näkee sitten.
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g294195-d1880541-Reviews-Guest_House_Formula_1-Tbilisi.html

katikala

 • Reissaaja
 • Viestejä: 58
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #32 : 15.11.2012, 08:43:07 »
Moikka!
Oliskohan kenelläkään kokemusta Azeri viisumin hankinnasta Georgiasta?
 Olen ensi viikolla lähdössä reissuun ja en ehdi sitä viisumia hankkia ennen reissua. Mietinkin, että onko koko parin viikon loma nyt vietettävä vaan suosista pelkästään Georgiassa hummaillen. Kaikennäkösiä lentolippuja sitä tuleekin ostettua hetken mielijohteesta  ::)

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #33 : 15.11.2012, 13:18:40 »
Tbilisissä kiertäneiden huhupuheiden mukaan paikalliset matkatoimistot järjestäisivät Azeri viisumeita viidessä työpäivässä hintaan 200 usd.
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

Jze

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 199
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Georgia
« Vastaus #34 : 17.11.2012, 10:58:45 »
O'hoi!

Onkos kukaan vuokrannut Georgiassa autoa (esim. 4x4 Pajeroa / Nivaa tai muuta sellaista), kiinnostais noi vuokraushinnat että mitä ne on paikanpäällä. Netistäkin tietty selviää joitain hintoja, mutta niitä sivujakaan kun ei päivitellä juuri ikinä...
Entä polttoaineen hinta nykyään?

Maaliskuussa 8vrk:ksi suhaamaan ympäri Georgiaan, taitaa olla melko kylmä silloin vielä?  ::)
Miten toi kotimajoitus muuten hoituu vähän syrjemmässä, onko kokemusta?

Skönäri

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 475
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #35 : 17.11.2012, 19:52:04 »
Kotimajotus järjestyy syrjäseuduilla  varmasti, home stay tyyppiset majoitukset ovat Georgiassa varsin yleisiä myös kaupungeissa.

Autojen vuokrahinnoista ei ole käryä mutta bensa bungas 10/12 karvanverran yli egen litra.
Vapaus on sitä, kun ei tiedä missä nukkuu seuraavan yön. Fotoja:
http://www.merikauhu.kuvat.fi/kuvat/

katikala

 • Reissaaja
 • Viestejä: 58
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #36 : 18.11.2012, 12:55:42 »
Tbilisissä kiertäneiden huhupuheiden mukaan paikalliset matkatoimistot järjestäisivät Azeri viisumeita viidessä työpäivässä hintaan 200 usd.

Tänks Skönäri! Taidanpa testata! :)

Wompatti

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 103
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Georgia
« Vastaus #37 : 19.11.2012, 12:08:49 »
Vuokrattiin kesällä 4ksi päiväksi normi Nissan. Oli kovin kallista eli jotain luokkaa 200 euroa. 4WD olisi ollut vielä tuohon satasen lisää, mutta hyvin tuollakin pärjäsi - paikallisethan liikkuvat edelleen pääasiassa perusladoilla, joten aika harvat yhtään isommat tiet nelivetoa vaativat.
Vuokraaja oli Budget, mikä toi hintaa lisää - paikallisilta tahoilta oli tosiaan netin kautta kovin vaikea minkäälaista autoa järjestää.
Armeniassa meni helpommin ja saatiin 4wd-Suzuki vastaavaksi ajaksi hiukan halvemmalla.

W

Jze

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 199
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Georgia
« Vastaus #38 : 29.11.2012, 19:03:26 »
Noh, täytyy paikanpäällä etsiä jokin yritys joka vuokraa autoja. Tulee varmasti vuokrattua joku 4x4 mööpeli, koska ollaan menossa maaliskuun lopulla enkä usko teiden olevan viel sillo parhaimmillaan (uskoisin siellä olevan vielä lunta jonkin verran) jne.

Kellään tietoa ylipäätään maalis-huhtikuun keleistä ja minkälainen lumitilanne on Kazbegin ja Svanetin alueilla?

Heittäkääs ny samalla vähän omiin kokemuksiin perustuvia vinkkejä missä käydä Gorin ja Batumin lisäksi. Oon toki lukenu jo nyt ennakkoon paljon, mut silti kiinnostaa muiden kokemukset  ::)

Haroosh

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 151
  • Profiili
Vs: Georgia
« Vastaus #39 : 29.11.2012, 20:14:35 »
Gori on kyllä todella tylsä. Ja omasta mielestäni siellä on Georgian töykeimmät ihmiset, mutta saattoi olla vaan huonoa tuuriakin. Stalin museon ja kuppaisen linnanraunion lisäksi siellä ei ole oikeastaan mitään. Meitä kyllä varoiteltiin etukäteen, mutta ei uskottu. Olisi ihan hyvin voinut skipata koko kaupungin ja käyttää päivän elämästä johonkin fiksumpaan.

Batumi oli ihan kiva ja Kakhetin alue jäi myös kiinnostamaan. Paikalliset kehuivat Sukhumia, mutta meiltä jäi se väliin. Hostellin irlantilainen respa oli käynyt siellä, ja väitti Sukhumin ympäristöä Georgian hienoimmaksi.