Vaellus kebnekaise

 (Luettu 18095 kertaa)

tunturipöllö

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vaellus kebnekaise
« : 21.03.2006, 08:02:06 »
Tervehdys!
Olen menossa heinäkuussa vaeltamaan kebnekaisen maisemiin Ruotsiin. Onko kenelläkään tiedossa/kokemusta mukavasta noin 5 päivän reitistä sielläpäin.Ottaisin kiitollisena reitti ehdotuksia vastaan. Lähdössä neljä henkilöä, sisältäen kaksi teiniä, joten ei mitään jäätikkö kiipeilyä kiitos. Onko kenelläkään tietoa miten vaativa tai vaikea on Kaskasajaure/Svarta sjön tienoo? Siitä joku polku menee, mutta onko liian hankala reitti jos ei kauheasti vaellus kokemusta ole? :lol:

tirmo

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 837
  • Profiili
  • http://my.opera.com/tirmo/albums/
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #1 : 21.03.2006, 08:18:32 »
huhtikuun lopulla ilmestyvässä retki-lehdessä tulee olemaan juttua kebnestä.  :wink:
Krooninen euforia ¤ Ladurée

Everest

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
  • Sähköposti
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #2 : 30.03.2006, 23:57:58 »
Terve!

Kannattaa käydä vilkaisemassa tämän kaverin sivuja www.ristila.com. Itselläni suunnitelmissa lähteä sarekin luonnonpuiston alueelle pyörimään myöskin joskus heinäkuun paikkeilla. :D
ahtoo Everestille!!

pelokas

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
  • Profiili
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #3 : 02.04.2006, 00:01:42 »
Niin, se klassikko reitti kulkee pitkin nk. Kungledediä Abiskosta Kebnekaisen Fjällstationin kautta Nikkaluoktaan. Viikon reitti, suht helppo, mutta maisemat komeita (verrattuna Suomen Lappiin). Kipuaminen Kebnekaiselle kruunaa homman. Kattele lisää vaikka Relaa.com sivustoilta!

ToToTo

 • Aloittelija
 • Viestejä: 13
  • Profiili
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #4 : 25.04.2006, 10:55:48 »
Jos otat kunnolla kantamusta niin ota sauvat mukaan; tasapainottaa ja helpottaa etenemistä. Polut eivät sitten välttämättä ole mitään helppo kulkuisia, sillä maasto paikoin niin kulunutta siis kivistä. Olivat muuten laittaneet viimeksi (=viime kesänä) purulastua alkumatkalle, joka oli täten nopea kulkuinen. Siis Nikkaluoktasta lähdettäessä.
ebnekaise.

pelokas

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
  • Profiili
Purulastuja tunturissa ?
« Vastaus #5 : 02.06.2006, 03:03:01 »
Lainaus käyttäjältä: "ToToTo"
Olivat muuten laittaneet viimeksi (=viime kesänä) purulastua alkumatkalle, joka oli täten nopea kulkuinen. Siis Nikkaluoktasta lähdettäessä.


Ei ole totta! Pullamössökansa levittelee purulastua erämaareiteilleen helpottaakseen pullomössökansan jäsenten polvien nivelsiteiden rasittumisen. Seuraavana suunnitelmissa on (varmaankin) asfaltoida kaikki Ruotsin erämaapolut ja rakentaa liukuportaat ylös joka tunturille. "Tämä on nykyaikaa!" sanoo ruotsalainen tunturiopas golfkärryssään  :x  :evil:

mil8zi

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 134
  • Profiili
  • Sähköposti
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #6 : 07.07.2007, 21:37:57 »
tähän pitää lisätä, että muutama päivä sitten kun olimme tulossa takaisin nikkaluoktaan, muutama sata metriä mainitun purupohjan jälkeen oli perheen iskä vaikeuksissa lastenrattaiden (täydessä pampers lastissa - minneköhän meinasivat käytetyt vaipat erämaassa jättää?) kanssa, kun polku muuttuikin kivikoksi  :D  :roll:.

pullamössöä tai ei, mutta valitettavasti maaston kestävyyden kannalta tuntui olevan huomattavasti parempi selvästi merkitty polku (pitkospuut tai sitten tuo hakesilppu), kuin "tavallinen polku". useassa kohdassa huomasi, kuinka jotkut "fiksut" olivat keksineet oikoa koskemattoman maaston kautta - ilmeisesti siksi kun ei siinä ei tietenkään ollut kiviä; vielä. tällä tavalla varvikko kuluu joka kerta uudesta kohtaa ja loppujen lopuksi kivinen polku vain levenee..  :shock:  tietystihän ne pitkospuutkin pitää puusta veistää, että kumpi sitten loppujen lopuksi on pahempi..
Älä meinaa vaan mene ja tee.

Cirakon

 • Reissaaja
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Pitkospuut vai pururata
« Vastaus #7 : 13.07.2007, 08:50:23 »
Jotenkin itse miellän pitkospuut patikointireiteille jo luonnollisena asiana. Ne ovat myös monesti hienon näköisiä. Se pururata siinä Nikkaluoktassa oli kyllä aika erikoinen ratkaisu. Tosin polku on siinä sen verta leveä, että pitkospuut tuskin olisivat enää ajaneet asiaa kun ihmiset kävelisivät siinä vieressä.

mil8zi

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 134
  • Profiili
  • Sähköposti
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #8 : 13.07.2007, 09:41:43 »
niin no tuskin niitä pitkospuita enää jälkikäteen useinkaan lisätään.. tai tiedä häntä. jos polku on jo päässyt leviämään pieneksi tieksi, ei pitkospuut ainakaan enää maastoa pelasta. sen sijaan ehkä vaeltajien jalat vedeltä/mudalta ja muulta ikävältä, mikä sotkee hienot ja kalliit vaelluskengät  :wink:
Älä meinaa vaan mene ja tee.

Cirakon

 • Reissaaja
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Vaellus Kebnekaisen lähistöllä.
« Vastaus #9 : 13.07.2007, 09:45:13 »
Alle viikon patikointimatkoja toki voi tehdä mutta itse varaisisin päiviä noin viikon tai kahden verran. Suunniteltaessa vaellusta kannattaa aina varata 1 päivä huonon sään varalle. Myöskin kebnekaisen huipulla käyntiä varten kannattaa varata 2 päivää. Toisen päivistä voi käyttää ihan vai lepopäivänä. Myöskin sään vuoksi on parempi olla 2 päivää mistä valita toinen.

Jos mahdollista niin reissu kannattaa suunnitella siten, että päätepiste on Nikkaluokta jolloin Kebnekaisella käynti jää viimeisimpien päivien kohdalle. Vaikka ei hotellissa olisikaan yötä, niin hotellialueella voi saunoa, pestä / kuivattaa vaatteita erittäin edullisesti. Ja mikäs sen mahtavampaa kuin päästä saunomaan ja suihkuun kun on viikon reissu takana.

Noin viikon mittaisia reissuja voikin aloittaa esim. Abiskosta tai Vakkotaveresta. Molemmilla reiteillä on hienoja maisemia. Auto kannattaa viedä valmiiksi Nikkaluoktaan. Jos ei saa muutamaa kaveria / tuttua houkuteltua mukaan viemään omaa autoa Nikkaluoktaan niin Abisko on silloin hyvä lähtöpaikka. Nikkaluoktasta pääsee helposti Abiskoon bussilla Kiirunan kautta.  Kiiruna on sen verran idylinen paikka, että siillä viettää kivasti yhden päivän. Ajettaessa Abiskoon tai Vakkotavareen näkee autostakin hienoja maisemia.

Mahdollinen rengasreitin voi aloittaa myös Nikkaluoktasta. Vistas - Nallo - Sälka - Singi - Kebnekaise - Nikkaluokta. Reitin ensimmäinen päivä on vähän enemmän pensaikkoa (tosin hyvä polku). Sen jälkeen hienot maisemat.

Muutama hyvä plussa pohjoisruotsissa vaelluskohteena:
- Aivan mahtavat maisemat.
- Hyvää ja kylmää vettä saatavilla jokapaikassa, eli vettä ei tarvitse kuljettaa yhtään mukana.
- Telttapaikat löytyy helposti.
- Tuvat hyvälaatuisia ja henkilökunta mahtavaa. Auttavat mielellään. Tuvat ovat myös auki lähes koko kesän. Tuvat sijoitettu noin. päivän matkojen päähän, joten telttaa ei välttämättä tarvitse edes jos rahaa riittää tuvissa yöpymiseen. Monille se saattaa olla ainut vaihtoehtokin, jos esim. ei voi kantaa painavaa rinkkaa. Ruokaa saa ostettua myös monesta tuvasta. Ja esim. Kebnekaisen hotellilta saa vuokrattua välineet eri harrastuksiin ja mm. reput päiväretkiä varten, niin ei tarvitse niitä ottaa erikseen mukaan.
- Luonto pidetty puhtaana ainakin kävijämäärään nähden. Tästä tosin on joissain kirjoitettu toisenlaistakin mielipiteitä mutta mielestäni roskia reittien varrella on hyvin vähän.
- Korkeammalla tuntureilla ei ole hyttysiäkään paljoa. Varsinkaan jos vähänkään tuuli puhaltelee.

Miinusta:
- Säät voi vahdella ja huonolla tuurilla on vain sateita. Huononsään varusteet kannattaa siis olla hyvälaatuiset sekä monipuoliset.
- Sumun / pilvien takia ei kannata lähteä välttämättä reissuun pelkän Kebnekaisen huiputtamisen toivossa. Jos on sumua niin ei pääse edes lähelle huipua.

Vuodenajoista:
Alkukesästä voi olla aika märkää, joten puroja / jokia voi joutua ylittelemään enemmän. Tosin Kungsledeniä kävellessä on silta yleensä ainakin pienen koukkauksen avulla käytettävissä. Joen ylitys kävellen on toki hieno kokemus sekin. Plussaa on myös se, että vähänkin korkeimmilla alueilla on vielä paljon lunta.

Heinäkuussa on eniten porukkaa liikkeellä. Minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään sitä vastaankaan. Tuvilla ja hotellilla on kiva jutella muiden ihmisten kanssa ja jakaa matkakokemuksia.

Elokuun lopulla alkaa ruska näkymään mahtavasti. Viime kesänä tosin oli aika kuivaa. Vettä silti saatiin helposti. Tosin myrskypäivän jälkeen asia korjaantui ja purot / joet heräsivät eloon. Lunta ei ollut läheskään niin paljoa kuin kesä-heinäkuussa, mikä muutti maisemia hyvinkin paljon.


Pohjoisruotsissa on myös paljon muitakin vaelluskohteita kuin pelkästään Kebnekaisen lähistö. Ensimmäisiä kertoja patikoivalle hyvä vaihtoehto on esim. Padjelantan kansallispuisto.

Thym

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 113
  • MSN Messenger - poleporaca@hotmail.com
  • Profiili
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #10 : 08.08.2007, 16:33:17 »
Tallasin Abisko-Kebnekaise-Nikkaluokta -reitin viimeksi heinäelokuussa 2003. Komeat olivat maisemat ja Kebnekaisen huipullekin pääsin, tosin aika hurjassa säässä, myrsky nimittäin yllätti kesken reissun. Enpä olekaan ennen ollut sateessa, joka sataa kirjaimellisesti alhaalta ylös.

Ruotsissa ei ole kovinkaan paljon varsinaisia autiotupia, kuten Suomessa, vaan löytyy Svenska Turistföreningin ylläpitämiä fjällstugia ja ja fjällcentrumeita, joista jälkimmäisissä on yleensä myös pieni ja kallis kauppa. Paikoista saa maksua vastaan yösijan, pääsee saunaan ja voi käyttää yhteiskeittiötä sekä kuivattaa varusteet. Myös telttailu on mahdollista näiden lähellä, jolloin on käytössä tuvan puusee, roskikset ja muistaakseni sauna myös pientä maksua vastaan. Liittymällä STF:n jäseneksi hinnat ovat edullisempia. Myös Kirunassa on STF:n matkustajakoti.

Ainakaan 2003 ei Kebnekaisen huipulle päässyt omin avuin, jos ei ollut jäätikkökokemusta ja -varusteita, koska korkein huippu on jään peitossa. Kebnekaise Fjällcentrumista lähti päivittäin sään salliessa top turen, eli oppaan vetämä pieni ryhmä, jolloin huipulle pääsi turvallisesti, vaikkei jäätikkökokemusta olisikaan.

Pohjois-Ruotsissa on sitten aika harvakseltaan bensa-asemia, ainakin minusta vielä harvempaan kuin Suomen puolella.

Komeita ja vähemmän kansoitettuja vaellusreittejä löytyy Ruotsissa jo Vaasan korkeudelta. Jämtlannissa Keski-Ruotsissa on jo yli 2000 metrin huippuja, esim. Sylarna ja Helags, joiden huiput eivät ole jäässä. Täälläkin reitit on hyvin merkattu ja soilla on pitkoksia, mutta pururataa en kyllä pannut merkille, enkä juuri tavannut reiteillä ihmisiäkään kesinä 1999-2001. Täälläkin on STF:n tupia sopivasti päivämatkan päässä toisistaan. On myös mahdollista viettää yö tai pari Norjan puolella.
Niin pitkälle kuin tietä riittää ja vieläkin kauemmaksi.

Cirakon

 • Reissaaja
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #11 : 24.08.2007, 09:22:14 »
Lainaus käyttäjältä: "Thym"

Pohjois-Ruotsissa on sitten aika harvakseltaan bensa-asemia, ainakin minusta vielä harvempaan kuin Suomen puolella.


Vielä sellainen vinkki, että jos on besalla käyvä auto niin kannattaa tankata ruotsin puolella auto täyteen. Ruotsissa bensa on saman hintaista kuin diesel, eli säästää ainakin kympin ja takaisintullessa saman verran kun tankkaa ennen kuin saapuu suomeen.

jimwest

 • Vieras
Vaellus kebnekaise
« Vastaus #12 : 22.01.2008, 15:26:40 »
Mites Kebnekaisen reissu tähän aikaan vuodesta?
Minkä verran varaisitte aikaa? cramponeille tulee varmaan käyttöä? :)

Martti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Vaellus kebnekaise
« Vastaus #13 : 13.05.2008, 12:40:37 »
Itselläni toinen kebnekaisen reissu edessä :)
Edellisen kerran olin 2006, ja pakko mennä takaisin, oli sen verta mahtava kokemus :D