Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?

 (Luettu 23623 kertaa)

marika_

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 105
  • Profiili
Ollaan siis varattu lennot Roomaan elokuun alussa (pahin turistisesonki I know, mutta loma on silloin kun se on) ja tarkoitus olisi kahden viikon ajan roadtrippailla vuokra-autolla tuolta johonkin suuntaan. Firenze lienee erittäin todennäköinen ellei jopa varma kohde, eli Roomasta etelään ei olla kovin todennäköisesti lähdössä. Tässä vaiheessa on herännyt ihan vain karttaa ja muutamia blogikirjoituksia lukemalla kaksi vaihtoehtoista alustavaa reittiajatusta:

1) Roomasta rannikkoa pitkin Livornoon, sieltä Firenzeen ja sieltä esim. Sienan ja Perugian kautta takaisin

2) Roomasta esim. Orvieton ja Sienan kautta Firenzeen ja sieltä ehkä Perugian kautta itärannikkoa alas, ehkä Vastoon asti ja Abruzzon kansallispuiston läpi takaisin.

Jälkimmäinen vaihtoehto sisältää enemmän kilometrejä, mutta hyvin maltillisesti verrattuna esimerkiksi siihen, että viime kesänä ajeltiin 2 viikon reissulla n. 4000km.

Olisiko näistä vaihtoehdoista jotain kommentteja tai ajatuksia paikoista / kaupungeista joissa mainittujen lisäksi / niiden sijaan voisi käydä. Myös täysin tästä poikkeavia reitti-ideoita saa ehdottomasti antaa.

Itse en ole Italiassa juuri käynyt (kerran Milanossa ja viime kesän reissulla Stelvion solassa) ja nyt olisi halu nähdä sellasta aitoa tunnelmallista Italialaismenoa, viinitiloja ja sen lisäksi kaikkia hienoja luontokohteita. Painottaen erityisesti jälkimmäisiä, uskon että aitoa italialaistunnelmaa ei ehkä autolla pikkukaupungeissa poikkeillen ole kovin vaikea löytää. Eli siis missä tuolla suunnilla saisi katsella kaikkein huikeimpia maisemia?

Ja jos haluaisi poiketa uimaan / rannalle, niin mihin sitä ajatellen kannattaisi suunnata?

Myös vinkit autonvuokraukseen tai muuten autoiluun liittyen otetaan vastaan (vaikka niitä jo tuolla toisellakin alueella kyselin).

marika_

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 105
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #1 : 23.03.2016, 12:57:30 »
Vastaan itselleni, että ollaan mietitty myös kolmatta vaihtoehtoa:

Roomasta Orvieton ja Sienan kautta Firenzeen, josta Riminiin (koska tahtoisin uimaan ja koska samalla voisi käydä San Marinossa) ja sieltä ehkä Perugian ja Sibillinin kansallispuiston kautta takaisin Roomaan.

Tähän liittyen kuitenkin edelleen pohdituttaa: Onko Toscanassa nuo Orvieto ja Siena hyvät vaihtikset, vai onko jotain vielä "parempia" paikkoja johon ehdottomasti kannattaisi ennemmin mennä? Toscanassa kiinnostaa erityisesti viinitilat ja sellaisessa voisi vaikka majoittuakin - onko jollain ihan spesifejä kohdesuosituksia? Entä muita rantakohde -ideoita Riminin tilalle? Entä tuo Perugia, kannattaako sinne ollenkaan mennä? Ja Sibillini on kohteena koska haluaisin vuoristomaisemiin - onko tuolla ideoita kylistä joissa majoittua / hyvistä ajoreiteistä / onko jollain ehdottaa vaihtoehtoisia vuoristokohde / kansallispuistovaihtiksia?

alan_mies

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 4 700
 • Kulkija
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #2 : 23.03.2016, 22:45:34 »
Sulla on niin tukahduttavan laajat kysymykset, että on hankala vastata. Lisäksi elokuu on vaikea ajankohta.

Toscanassa hyviä kohteita ovat Sienan lisäksi Montalcino, Pienza ja Montepulciano.  Eka ja vika viinin takia, ensimmäinen on hieno ja kallis. San Gimignanoa en suosittele elokuussa, muuten kylläkin. Firenze ilman muuta.

Jos turistihelvettiin haluaa, niin miksei Riminille. En ymmärrä itse.

Assisi voisi olla kiva, jos haluaa ihmetellä katolista turismia, mutta myös huikeaa kirkkoa ja kukkulakaupunkia. Perugiassakin olen varmaan käynyt, mutten kertakaikkiaan muista siitä mitään.

Kun Roomaan kerran lentää, niin kyllä siellä pari päivää viettäisin. Majoitus Trasteveren kulmilta, niin pääsee helposti kiinnostaviin paikkoihin. Autovuokraamoista halvin kansainvälinen. Kannattaa tsekata omat ammattiliitot ym., josko olisi sovittuja alennuksia jollekin ketjulle.

ili

 • Reissaaja
 • Viestejä: 21
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #3 : 14.05.2016, 12:49:38 »
Terve Marika,

Ensinnäkin autoilu Toskanassa on taivaallista. Olet tehnyt loistavan valinnan.
Päällimmäiseksi asettaisin kaksi kysymystä. Haluatko tehdä rengasmatkan, roadtripin, vai haluaistko tukikohdan tai kaksi, joista tehdä päiväretkiä parhaisiin namupaloihin.

Olen viettänyt Toskanan maaseudulla kymmenen kesää, joten useat paikat ovat todella tuttuja. Elokuu on muuten erinomainen vierailuajankohta. Turisteja toki maaseudulla riittää, mutta paikallisethan lomailevat jossain ihan muualla kuin täällä. Hehän painelevat merelle” Il Mare”- eli älä suin surminkaan mene Rimini /Riccionen akselille elokuussa tai olet muurahaispesämaisessa kuhinassa mukana.
Ehdottaisin esim . seuraavaa reititystä perusteluineen. Rooma- Foianon seutu- (Siena)- Firenze- Lucca/Camaiore- (Grosseton seutu tai vaihtoehtoisesti) Pienza/Moltalcino  - Saturnia- Pitigliano- Orvieto-Rooma.

Rooma- Foaiano. Ajomatka noin kolme tuntia. Foianon laakso ympäristöineen on erinomainen tukikohta(Lucignano, Foiano, Sinalunga jne.) Täältä on maksimissaan tunnin ajomatkan päässä päiväretkikohteita yllin kyllin. Ohessa kevyt raapaisu:

1. Siena(ehdoton)
2. päivän rengasreitti unohtumattomine maisemineen halki Creten reitillä Arbia(Sienan kyljessä) – Asciano- Monte Oliveto Maggiore-   Pienza- Montepulciano (jossa esim. alueen eräällä ykkösviinitilalla parin tunnin etukäteen tilalttavissa oleva kierros maisteluineen;  Avignonesi)
3. Cortona, Kerran kun tämän huikean kukkulakaupungin maisematerassilta katselet yli 30 km leveän laakson aina Lago Trasimenolle asti, jää pala sydämestäsi tähän kaupunkiin
4. Arezzo, joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina maan parhaat antiikimarkkinat
5. päivä/puolipäiväretkiä ; Montepulciano, Montalcino, Pienza, Outletit(Foianossa iso ja hyvä outlet & Firenzestä etelään huippumuodin outlet The Mall Incisa Regello –liitymässä), Chiantigiana – Chiantintie Sienasta –Firenzeen s222.

Foiano- Firenze Ajomatka reilu tunti.
Seuraava tukikohta Firenze.  Esim. Motarin liittymässä oleva bed &breakfast www.ilpoggiolodellerose.it/english/ Olemme viettäneet tuolla varikkopysähdyksen muutamaan otteeseen. Linja-autopysäkki keskustaan löytyy tontin kulmalta. Helppo lähteä ja tulla. Tai toinen paikka mitä olemme käyttäneet Firenzessä on  parin kilsan päässä sijaitseva Fattoria Il Milione. Täältä löytyy myös isohko uima-allas. Nettisivut sekavat, mutta paikka mukiinmenevä. Erityisesti viinitilan oma ravintola Osteria Il Milione on huikea. Asiakkaat pääosin italialaisia, sillä viikkoturistit eivät tänne löydä. Ravintolan terassilta aukeaa näkymät viiden kilometrin päässä olevaan Firenzeen ja sen yli aina kymmenien kilometrien päähän Apenniineille.
Firenzessä nyt sitten tietty voi puuhata vaikka mitä

Firenze- Lucca /Camaoire: Ajoaika noin tunti/ puolitoista tuntia
Lucca on näppärä ja hyvin eläväinen paikka, josta pääsee kädenkäänteessä lähikaupunkeihin tai kukkuloille luontoon.
Camaiore vastaavasti luonnonhelmassa oleva uinuva pikkukylä, jossa viimeksi majoituttiin http://villalabianca.com/ Villa La Biancassa. Täältä on Lido Di Camaioreen (eli himoitsemallesi rantalomalle) reilun vartin ajomatka. Beach täällä on vastaava kuin Riminissä. Rantatuolien vuokraaminen ennakkoon on enemmän kuin suositeltavaa. Olimme viime kesänä http://www.bagnobrunellaeadabeach.com/ ja voin suositella paikkaa lämpimästi.

Camaioresta/Lucasta päiväretki numero UNO. The One and Only on tietysti Cinque Terre. Tätä ei voi jättää väliin. Aja La Speziaan rautatieasemalle. Siellä on P-talo. Auto parkkiin ja juna-asemalle. Osta päivälippu Cinque Terreen ja nauti. Junat suhaavat rannikkoa pitkin ylös alas noin puolen tunnin välein. Aja Monterosso Al Mareen. Patikoi unohtumatonta reittiä pitkin Vernazzaan. Syö täällä rantalaitureilla lounas/ jatka vielä muutama sata metriä pitkin patikkapolkua ylös vuorelle kohden Cornigliaa ja päädy terassibaareihin. Nauti huikeista maisemista Vernazzan kylän levätessä jalkojesi juuressa turkoosin meren luodessa unohtumattoman taustan kylän takana. Aja junalla vielä Riomaggioreen ja jatka sieltä päivän päätteeksi takaisin La Speziaan. Päivälippu eli Cinque Terre Card maksaa reilun kympin.  Siitä autolla kämpille ja yksi elämäsi parhaista päiväretkistä on tullut tehtyä.

Tietty Pisassa on helppo käydä ihmeiden aukiolla tervehtimässä Torre Pendenteä  eli kaltevaa tornia. Ajomatka Camaioresta noin puoli tuntia

Camaiore- Pienza/Montalcino( tai sitten Grosseton seutu )
Tämä on vaan tällainen välipysäkki..

Käy jollain Montalcinon lukuisista kuuluisista Brunello- tiloista. Esim. Fattoria Barbissa tai sitten Castello Banfissa eräässä alueen suurimmassa ja ylellisimmässä viininmaistelupaikassa. Vaihtoehtoisesti voit pyörähtää Abbazzia Sant Antimossa. Väli Poggio al mura
 ( Castello banfi)- Sant antimo sitä laakson reunaa luikertelevaa pientä tietä pitkin on melkoinen maisemareitti.

Montalcino- Castel Del Piano- Saturnia – Pitigliano- Orvieto( päivän siirtymä )
Montalcinosta lähtiessäsi suuntaa kohden sammunutta Monte Amiata tulivuorta Castel Del Pianoon, josta pieniä maanteitä pitkin kylpemään Saturniaan. http://www.cascate-del-mulino.info/ Luonnon kuumavesialtaat myllyn vieressä, joissa on kiva hetken aikaa pulikoida. Aja täältä Pitiglianoon. Tulo tähän kaupunkiin on satumainen. Kaupunki on koverrettu osin vuoren sisään ja kuuluu sarjaan Citta Di Tufa (tuhkakaupunki eli kaupunki on kaivettu tulivuoren tuhkan sisään) aivan kuten Orvieto. Pitiglianosta sitten Orvietoon.

Orvietosta on sitten helppo tehdä päiväretkiä esim. noin tunnin matkan päässä olevaan Perugiaan, jos sinne vielä mielii tällä reissulla.
Lopuksi Orvietosta takaisin Roomaan. Olisko tässä pariks viikoks pureskeltavaa jo yllin kyllin, ehkä liikaakin? Noissa maisemissa ja paikoissa kuluu viikot lentämällä ja kun altaallakin olisi aika ajoin kiva vähän köllötellä….Joten hyvää matkaa.

manok

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 116
  • Profiili
  • Matkailua pilke silmäkulmassa http://auringonalla.pallontallaajat.net/
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #4 : 15.05.2016, 09:40:32 »
Kiitokset ilille tuosta kaikenkattavasta vinkistä. Toscanan kierros harkinnassa ehkä seuraavalle keväälle, ja tuossahan tuli matkaohjelmaa parille viikolle. Pitää kaivaa tuo postaus vuoden päästä esille. ;D

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 778
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #5 : 15.05.2016, 09:52:10 »
Minulla on meneillään pieni Italia-kierros Lucca - Cinque Terre - Milano junaillen. Voin kyllä lämpimästi suositella Toscanan ja Ligurian alueita, ainakin näin alkukesästä on uskomattoman vehreää ja kaikki paikat kukkia täynnä. Takuuvarmasti tulen tänne päin toistekin.
http://illusiafinland.blogspot.it/
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

oysvesa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #6 : 10.06.2016, 13:33:47 »
Itse olen asunut Italiassa jo 7 vuotta ja tehnyt useinkin autoreissuja, useaan suuntaan. Tässä ketjussa näyt saaneen aivan uskomattoman määrän hyviä vinkkejä. Et ehdi niitä kaikkia toteuttaa, miksi et siis vain päättäisi viime kädessä kartan avulla. Niin minä aina olen tehnyt.
Yksi vinkki kuitenkin: 16.8. kannattaa olla Sienassa. Silloin voit katsella kuuluisaa Sienan Paliota paikan päällä ja nauttia aivan uskomattomasta tapahtumasta. Ringin sisällä olevat seisomapaikat ovat ilmaisia, mutta varaa AIKAA! Kisa kestää 90 sekuntia, mutta lähtöön saattaa tuhrautua parikin tuntia!

Kalle matkalla

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #7 : 23.06.2018, 09:26:18 »
Roomasta pohjoiseen rantalomakohteena ylempänä mainitun Riminin (itärannalla) kilpailija on Viareggio ja lähikaupungit (länsirannalla). Viareggio on alun perin ollut Luccan satama ja nykyään roomalaisen sekä milanolaisen keskiluokan suosiossa oleva rantalomakohde.

starman

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 406
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #8 : 18.12.2018, 09:10:11 »
Täällähän onkin monenlaisia vinkkejä ja paljon kokemusta Italiasta, jonne suunnittelen ensi kesäksi kahden viikon autoilu-reissua.
Mitä mieltä olette reitistä: Rooma-SanMarino-Rimini-Venetsia-Gardajärvi-Pisa-Firenze-Siena-Rooma.
Onko tuossa sopivasti vai liikaa pariin viikkoon?

Entä autoilusta yleisesti Italiassa; onko jotain erityistä mitä pitää ottaa huomioon? Onko kulkeminen yhtä jouhevaa kuin muualla länsi-euroopan maissa ja voiko GoogleMapsin aika-arvioihin luottaa?

starman

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 406
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #9 : 02.01.2019, 09:14:07 »
Nosto parin viikon jälkeen, josko nyt olisi Italia-asiantuntijoita paikalla :)

Italiassa on hirmuinen määrä mielenkiintoisia kohteita. Mietin esim. Pisaa, San Marinoa(oma valtio, tiedän) ja Venetsiaa. Riittääkö niissä käynti suht nopeasti, jotta hahmottaa paikan mielenkiintoisimmat jutut vai kannattaisiko olla useampi päivä kussakin?

servechilled

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 444
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #10 : 02.01.2019, 15:54:25 »
2017 ajeltiin rundi Milano - Pisa - San Marino - Rimini - Milano.  Pisassa ja San Marinossa "pakolliset" nähtävyydet näki hyvin siten, että ajettiin edellisenä iltana mestoille, yövyttiin jossain keskustan liepeillä ja käytettiin seuraava päivä kohteeseen tutustumiseen. Sitten illalla ajettiin seuraavaan kohteeseen. Onhan nuo sellaisia turistirysiä, että ei välttämättä toista päivää jaksaisikaan. Toki Pisasta löytyy muutakin kuin torni, mutta ei mielestäni mitään sellaista erityisen kiinnostavaa joka perustelisi pidemmän visiitin.

starman

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 406
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #11 : 03.01.2019, 09:28:01 »
No nyt olen suunnittelemassa reittiä Rooma-SanMarino-Rimini-Venetsia-Saló,Gardajärvi-Cinque Terra-Pisa-Firenze-Rooma, jossa Pisassa ja SanMarinossa en edes yöpyisi vaan katselin läpiajaessa.

Jossain pitäisi myös yöpyä, kun tuolta Gardajärveltä ajelee Roomaan, ettei tule turhan pitkiä ajopäiviä. Onko parempia vaihtoehtoja kuin Cinque Terra? Saako sieltä tehtyä retkiä viinitiloille, sillä retkeä olen myös miettinyt?

Entä missä Gardajärvellä kannattaisi yöpyä? Onko Saló hyvä vai onko parempia ehdotuksia jollain siellä käyneenä?

Kalle matkalla

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Autolla 2 viikkoa keski-italiassa - reittisuosituksia?
« Vastaus #12 : 01.06.2019, 16:48:53 »
No nyt olen suunnittelemassa reittiä Rooma-SanMarino-Rimini-Venetsia-Saló,Gardajärvi-Cinque Terra-Pisa-Firenze-Rooma, jossa Pisassa ja SanMarinossa en edes yöpyisi vaan katselin läpiajaessa...

Eli kentältä suoraan San Marinoon? Viiden tunnin ajo ja tutustumisen jälkeen vielä Riminiin. Majoitus pitää olla varattu ennakkoon. Ajaminen varmaan sinänsä onnistuu aamukoneelta, mutta aika paljon ajasta olette heti autossa. Riminin kaltaisessa rantakohteessa majoitus pitää olla kävelyetäisyydellä rantakadun ravintoloista, koska muuten toisen pitää ajaa illallisen jälkeen. Siinä taas ei ole mitään järkeä.

Pisan jättäisin pois ja yöpyisin joko Luccan tienoilla tai Sienassa. Luccasta voi käydä päiväseltään niin Pisassa kuin Firenzessä, jos haluaa. Ainoa järkevä Pisan esittely, jonka olen nähnyt, oli taidehistorioitsija Andrew Graham-Dixonin ja kokki Giorgio Locatellin ohjelmassa. Muuten kaupunki on aikamoinen turistirysä.

Firenze on kohde, jossa pitäisi olla viikko, niin että siitä ymmärtää jotain. Majoitukset melko hintavia. Sienassa oltiin joku vuosi sitten kolme yötä ja se riitti juuri kaupungin hahmottamiseen. Majoitus pitää olla kukkulalla, koska myös illallisravintolat ovat siellä.

Aikatauluja suunniteltaessa on hyvä tietää, että Toscanassa syödään aikaisemmin kuin esimerkiksi Roomassa. Ravintolat ovat täynnä jo kahdeksan, yhdeksän maissa illalla. Meille tämä tuli aikoinaan, ensimmäisellä reissulla yllätyksenä.

YouTube kanavalla Wolters World on hyviä pätkiä Pohjois-Italian matkailijalle, vaikka kanavan ylläpitäjä onkin amerikkalainen professori. Hän on hyvin perehtynyt eurooppalaiseen elämänmenoon ja asunut useita vuosia Euroopassa.« Viimeksi muokattu: 01.06.2019, 17:08:46 kirjoittanut Kalle matkalla »