Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Auton vuokraamisen perusteet - Pallontallaajat.net

Auton vuokraamisen perusteet

Auton vuokraaminen on helppoa ja sen voi tehdä melkeinpä missä tahansa maailman maassa. Auton vuokraamiseen tarvitaan pääasiassa ajokortti, riittävästi ikää ja usein myös luottokortti.

AUTOT1

Auton vuokraaminen onnistuu helposti netissä tai paikan päällä vuokraamossa. Nettivaraus on usein selvästi paikan päällä varaamista parempi vaihtoehto, sillä myös autonvuokrauksen saa sitä edullisemmin, mitä aikaisemmin varaa. Sillä tavalla voi myös varmistaa, että autovuokraamosta löytyy itselle sopivan kokoinen auto, eikä joudu maksamaan luksusluokan tila-autosta jos pieni, perustarpeet täyttävä auto on riittävä.

Autonvuokrauksen yhteydessä on yleensä vilautettava luottokorttia. Se toimii takuuna vuokraajalle, joka varmistaa luottokortilla, että mahdolliset lisäkulut saadaan karhuttua vuokraajalta myös jälkikäteen. Reissun jälkeen voi joutua maksamaan esimerkiksi pysäköinti- ja tietullisakkoja tai vaikkapa bensamaksuja, jos autossa on ollut palautushetkellä liian vähän polttoainetta.

Mieti mitä tarvitset

Ennen auton vuokraamista kannattaa miettiä omat tarpeet ja selvittää ainakin seuraavat asiat:

  • pääkuski ja kuskien kokonaislukumäärä
  • matkustajien määrä eli minkä kokoinen auto tarvitaan
  • matkatavaroiden määrä
  • auton palautus- ja noutopisteet

Kun lähtökohdat ovat tiedossa, on seuraavaksi hintavertailun aika.  Jos autonvuokraukseen liittyy joitakin erityispalveluita, esimerkiksi nuoren (yleensä alle 25-vuotiaan) kuskin lisämaksuja, lisäkuskista koituvia lisämaksuja tai yhdensuuntaisesta matkasta aiheutuvia auton jättömaksuja, eivät ne kaikkien autovuokraamojen kohdalla sisälly netistä saataviin hinta-arvioihin. Se mitä perushinta sisältää vaihtelee usein vuokraamokohtaisesti.

Auton hintaan vaikuttaa paitsi vuokra-aika, myös koko ja kuskien määrä. Edullisin vuokra-autovaihtoehto on pieni perusauto yhdellä kuskilla. Yleensä perushintaan sisältyy ainoastaan pääkuljettaja eli auton vuokraaja, ja ellei lisäkuskeista makseta lisämaksua, ei muilla kuskeilla ole asiaa ratin taa. Se on erityisesti vakuutuksellinen seikka, sillä ilmoittamattomien kuskien suhaillessa vuokra-autolla eivät autovuokraamon tarjoamat vakuutukset ole voimassa, ja onnettomuustilanteessa joutuu pulittamaan pitkän pennin omista reissusäästöistä.

Lisäkuskista ja lisävarusteista lisämaksu

Lisäkuskien tuomat lisämaksut ovat melko edullisia jos lisäkuski on 25-vuotias tai vanhempi. Myös 21-25-vuotiaille on useimpien autovuokraamojen kohdalla saatavilla myös nuoren kuljettajan lisämaksu, joka on selvästi lisäkuljettajan lisämaksua suurempi. Nuoren kuljettajan lisämaksu on esimerkiksi Hertzillä noin 20 euroa päivä yhtä kuljettajaa kohden, 25-vuotta täyttäneen lisäkuskin lisämaksu on selvästi halvempi, noin kuusi euroa päivältä kuljettajaa kohden. Lisäkuskimaksut maksetaan yleensä auton noudon yhteydessä.

Autovuokraamojen perushintaan ei yleensä kuulu navigaattori, vaan siitä on maksettava erikseen. Navigaattorin päivämaksu on yleensä noin kymmenen euroa, joten pitkällä reissulla on syytä miettiä, tulisiko oman navigaattorin ostaminen vuokraamista edullisemmaksi. Myös kaikista muista lisävarusteista lasten turvaistuimista suksiboksiin ja lumiketjuihin tulee maksaa lisämaksu.

Lopullinen hinta lisämaksuineen kannattaa aina selvittää soittamalla suoraan autovuokraamoon tai vuokraamopalvelun asiakaspalveluun. Samalla voi pyytää alennusta ja tiedustella tarjouksia.

Useimpien autovuokraamojen varausten hintaan sisältyy jonkinlainen vakuutus. Yleisimpiä vakuutuksia ovat kolarivakuutus ja varkausvakuutus, joihin kuuluu kuitenkin jopa satojen eurojen omavastuu. Jotkut vuokraamot ja vuokrauspalvelut tarjoavat lisämaksusta myös omavastuusuojaa, joka maksaa noin kymmenen euroa päivältä. Sen maksamalla ei joudu pulittamaan satojen eurojen omavastuuta, jos autolle käy jotain ikävää.

Autonvuokrauksen yhteydessä on syytä selvittää, kuuluuko vuokraukseen rajoitetut vai rajoittamattomat kilometrit. Rajoittamattomilla kilometreillä varustetulla autolla voi huristella matkan aikana niin paljon kuin sielu sietää ilman lisämaksuja. Jos kilometrien päiväkohtainen määrä on rajoitettu, tulee jokaisesta ylimenevästä kilometristä maksaa ennalta ilmoitettu maksu, joka on yleensä 10-30 sentin luokkaa.

Lisäksi nettivarauksen yhteydessä hintoihin kuuluu yleensä paikalliset verot ja ajoneuvon rekisteröitymismaksu.

AUTOT2

Selvitä polttoaine- ja rajanylityskäytännöt

Autonvuokraamot luovuttavat autot asiakkailleen yleensä tankki täynnä, ja ellei siitä ole erikseen sovittu, tulee auto myös palauttaa bensatankki pullollaan. Jos bensatankki on vuokrauksen alkaessa jo valmiiksi puolillaan, voi sen myös palauttaa puolityhjällä tankilla. Tällöin kannattaa aina varmistaa, että vuokraaja on tietoinen bensatankin tilanteesta eikä autoa palauttaessa ala vaatia tankin täyttämistä.

Vuokra-autolla voi useimmin matkustaa naapurimaiden rajojen yli, mutta siitä on aina ilmoitettava vuokraajalle. Poikkeuksiakin on, sillä esimerkiksi useimmat autovuokraamot Yhdysvalloissa eivät anna lupaa matkustaa vuokra-autolla Meksikon rajan yli. Rajanylityksistä saatetaan joskus periä lisämaksu.

Ole tarkkana lommojen varalta

Auton noudon yhteydessä tulee olla todella tarkkana auton kunnosta ja tarkistaa, että vuokraaja on tietoinen autossa jo valmiiksi olevista naarmuista ja lommoista. Usein vuokraamot tarkistavat autot ennen niiden luovutusta, mutta kaiken varalta auton kunnosta voi ottaa myös valokuvia todisteeksi. Sama pätee myös bensatankkiin, jos vuokraamo luovuttaa auton täyttämättä bensatankkia.

Auton palautuksen yhteydessä tehdään samanlainen tarkistus kuin autoa noudettaessa, ja jos siinä vaiheessa tarkastaja huomaa autossa lisälommoja, tulevat ne vuokraajan maksettavaksi.

Jos auto palautetaan myöhäiseen vuorokaudenaikaan niin, että vuokraamo on jo suljettu ja avaimet sujautetaan palautusluukkuun, ottaa vuokraaja aina riskin. Siinä tilanteessa auto jätetään yleensä parkkihalliin, missä kuka tahansa voi yön aikana aiheuttaa lommoja vuokra-autoon, joiden korjaaminen hoidetaan vuokraajan lompakosta.

Löydä edullisin vuokra-auto Rantapallon autonvuokrauskoneen avulla.

 

Keskustele auton vuokraamisesta keskustelupalstan auto- ja moottoripyörämatkailu -osiossa

Lue lisää auton vuokraamisesta ulkomailla autoliiton nettisivuilta.

Kuvat: Flickr/NYCArthur, Flickr/bluewaikiki

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *