Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Auton vuokraamisen sudenkuopat - Pallontallaajat.net

Auton vuokraamisen sudenkuopat

Auton vuokraaminen reissussa tuo hurjasti vapauksia, kun matkareitin voi suunnitella täydellisesti omien mieltymyksien ja aikataulujen mukaiseksi. Vaikka auton vuokraaminen on melko yksinkertaista puuhaa, kannattaa sopimukset syynätä tarkasti ja varautua maksamaan lisämaksuja. Näiden kuuden yleisimmän auton vuokraamiseen liittyvän sudenkuopan kanssa on syytä olla tarkkana.

auton vuokraus

1. Yhdensuuntaisen matkan jättömaksu

Jos vuokraat autosi vaikkapa New Yorkista ja palautat sen San Franciscoon, joudut todennäköisesti maksamaan yhdensuuntaisesta matkasta jättömaksun (englanniksi one way drop fee). Maksun suuruus riippuu usein ajetun matkan pituudesta ja voi pahimmillaan jopa tuplata auton alkuperäisen vuokrahinnan. Joillakin autovuokraamoilla, esimerkiksi kansainvälisellä Hertzillä, ei erillistä jättömaksua ole vaan se sisältyy auton vuokrahintaan, joka on tosin selkeästi kalliimpi kuin niillä vuokraamoilla, joilla on jättömaksu erikseen. Muutamilla autovuokraamoilla jättömaksu on aina sama matkan pituudesta riippumatta, esimerkiksi yhdysvaltalaisen National -ketjun jättömaksu on aina 250 dollaria.

Erityisesti Keski-Euroopassa on helppo välttää jättömaksu suunnittelemalla ympyräreitti, jossa auto palautetaan noutopaikkaan.

2. Lisäkuljettajasta lisämaksu

Autovuokraamojen perushinnat sisältävät yleensä ainoastaan pääkuskin eli vuokraajan, ja jos hänen lisäkseen joku muu hamuaa auton rattiin, tulee lisäkuskista maksaa vuokraamoittain vaihteleva summa. 25 vuotta täyttäneestä lisäkuskista maksu saattaa olla ainoastaan muutaman euron yhtä vuokrauspäivää kohden, joten se ei suurta haavaa vielä tee reissubudjettiin. Maksu kannattaa maksaa aina, sillä ilman valtuutettua lisäkuskia jäävät kaikki maksut vuokraajan kontoille, jos autolle sattuu jotain rekisteröimättömän kuskin ajaessa.

Joillakin autovuokraamoilla on myös omia jäsenrekistereitä, joiden korttia vilauttamalla voi saada esimerkiksi puolison lisäkuskiksi ilmaiseksi. Myös autoliiton jäsenyydestä voi olla hyötyä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa AAA:n eli paikallisen autoliiton tarralla varustetulla kotimaisella autoliiton kortilla saa Hertziltä lisäkuskeja maksutta, kunhan myös lisäkuskeilla on AAA:n tarra kortissaan.

3. Nuoren kuljettajan kalliit lisämaksut

Nuorten kuljettajien eli alle 25 -vuotiaiden on hieman hankalampaa vuokrata autoa kuin 25 vuotta täyttäneiden. Kaikki autovuokraamot eivät edes vuokraa autoa alle 25 -vuotiaille ja useimmat niistä jotka vuokraavat, perivät siitä hyvästä kalliit lisämaksut. Viisipaikkaisen henkilöauton vuokraaminen onnistuu kuitenkin myös alle 25 -vuotiailta ainakin Euroopassa, mutta isomman auton vuokraamisesta on turha haaveilla.

Jos auton pääkuskiksi eli vuokraajaksi löytyy 25 vuotta täyttänyt reissukumppani, helpottaa se jo vuokrausta huomattavasti. Jos kuitenkin alle 25 -vuotias haluaa istahtaa ratin taa, on jälleen edessä lisämaksujen maksaminen. Nuoren kuljettajan lisämaksu on yksi kalleimpia lisämaksuja, mitä autovuokraamot perivät, sillä maksu maksetaan erikseen jokaisesta vuokrapäivästä ja jokaisesta nuoresta kuskista, ja se vaihtelee 20 eurosta 40 euroon. Pahimmassa tapauksessa lisämaksun päälle tulee vielä verot. Yleensä autovuokraamot eivät myy lisäkuskeja vain tietyille päiville, vaan maksut on maksettava koko vuokra-ajalta. Asia kannattaa kuitenkin aina tarkistaa omasta autovuokraamosta.

Joillakin autovuokraamoilla on tarjolla myös nuoren kuljettajan paketteja, jotka ovat toki kalliita, mutta saattavat tulla halvemmaksi kuin jokaisesta kuskista erikseen maksaminen jos kuskeja on useampi. Nuorten kuskien tulee myös huomioida, että pysyvän ajokortin saamisesta tulee useiden autovuokraamojen kohdalla olla kulunut vähintään yksi vuosi.

4. Luottokortti panttina

Valtaosa autovuokraamoista vaatii luottokortin vuokrauksen yhteydessä. Kortti toimii paitsi vuokrauksen maksuvälineenä, myös panttina, jolloin vuokraamo tekee kortille katevarauksen ja poistaa varauksen vuokrauksen jälkeen. Ellei luottokorttia ole, saattaa vuokraamo hyväksyä pantiksi muutaman satojen eurojen käteispanttimaksun, joka niin ikään palautetaan vuokrauksen päätteeksi, jos auto on asianmukaisessa kunnossa. Yleensä auton vuokraaminen vaatii luottokortin, mutta esimerkiksi hövelimmissä maissa kuten Espanjassa auton saattaa saada vuokrattua käteisellä. Luottokortilla maksaessa kannattaa aina muistaa pyytää kuitti jotta voi tarkistaa, ettei autovuokraamo jätä katevarauksia poistamatta.

5. Auton tarkistaminen

Vuokra-auto kannattaa tarkistaa lommojen ja naarmujen varata jo autovuokraamon pihassa. Monet vuokraamot antavat vuokrauksen yhteydessä lapun, johon merkitään kaikki autossa ennen vuokrausta olevat kolhut ja naarmut, ja lappu tarkistetaan vuokrauksen jälkeen. Ellei kyseistä lappua täytetä, on syytä ottaa kameralla kuvat autosta ja sen kyljissä olevista mahdollisista naarmuista ja lommoista. Näin voi todistaa vuokraajalle lommojen olleen autossa jo ennen vuokrausta, jos vuokraamon henkilökunta käy väittämään muuta. Niin halutessaan vuokraaja voi myös itse osallistua vuokraamon henkilökunnan kanssa alkutarkistukseen ja varmistaa, että kaikki mahdolliset naarmut merkitään ylös.

6. Rajan ylitys vuokra-autolla

Myös vuokratulla autolla voi vierailla ulkomailla. Tällöin matkareitti tai ainakin vierailtavat valtiot tulee tietää etukäteen ja selvittää omasta autovuokraamosta, millä edellytyksillä valtioissa voi vierailla. Euroopassa useimmat vuokraamot eivät annan viedä autojaan esimerkiksi syvälle Itä-Eurooppaan, kun taas Yhdysvaltalaiset autovuokraamot kieltävät autojen viennin Meksikoon. Asia kannattaa kuitenkin aina tarkistaa autovuokraamokohtaisesti. Ne maat, joihin vuokra-auton on aikeissa viedä, tulee ilmoittaa vuokraamolle vuokrauksen yhteydessä. Yleensä autovuokraamot eivät peri lisämaksuja auton ulkomaille viennistä vaan haluavat vain tietää, missä maissa heidän autonsa seikkailee.

 

Löydä edullinen vuokra-auto Rantapallon autonvuokraushakukoneen avulla.

Keskustele auton vuokraamisesta Euroopassa

Kuva: Flickr/Pete Zarria

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *