Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Road Tripin suunnittelu - 10 vinkkiä - Pallontallaajat.net

Road Tripin suunnittelu – 10 vinkkiä

Autolla matkustaminen on yksi rennoimpia reissailun tapoja erityisesti silloin, kun mukana on hyvä porukka ja kuskeja enemmän kuin yksi. Yksi Road Tripien legendaarisimmista kohteista on Yhdysvalloista löytyvä Route 66, mutta ajellen tehtyjä reissuja on helppo toteuttaa myös muualla maailmassa. Listasimme kymmenen kohtaa, joiden avulla reissun suunnittelu helpottuu.

road trip1

1. Reitti

Matkareitti kannattaa suunnitella ensimmäisenä, sillä se määrittää pitkälle kaikki muut reissun vaatimukset. Reittiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon useita seikkoja: mitä asioita haluaa nähdä reitin varrella, ajaako mieluummin autolla pitkiä matkoja vai viettääkö aikaa reitin varrelle osuvissa kaupungeissa, mille mantereelle reissu sijoittuu, tapahtuuko reissu yhden vai useamman maan sisällä.

Reittiä suunnitellessa ja karttaa ihastellessa iskee helposti ahneus, ja usein suunnitteluvaiheessa tulee merkittyä melko pitkä reitti, joka pitää sisällään valtavan määrän eri kaupunkeja. Tämä vaihe kannattaa tehdä useaan otteeseen niin kauan, että reitin pituus ja vierailtavien kaupunkien määrä on realistinen suhteutettuna kuskien määrään, matka-aikaan ja budjettiin.

Reitin suunnitteluvaiheessa kannattaa myös pohtia, tullaanko reitillä ajamaan suuria moottoriteitä pitkin vai osuuko valinta niiden sijaan pienten maisemareittien kohdalle.

2. Ajoitus ja matka-aika

Tärkein matkustusaikaan vaikuttava asia on tietenkin reissaajien lomien aikataulut, mutta jos voi valita, kannattaa miettiä haluaako matkustaa loma-aikojen ulkopuolella vai juuri sen kiireisimmän turistisesongin aikana, kun kaikki muutkin ovat reissun päällä. Aikataulua miettiessä kannattaa myös klikata itsensä sääpalvelun sivulle ja tarkistaa, millaista keliä kohteessa tapaa olla suunniteltuna reissuaikana.

Matka-aika on myös hyvin tärkeä tekijä, sillä se vaikuttaa paitsi mahdollisen vuokra-auton hintaan, myös määrittää kaiken muun. Lyhyellä reissulla ehtii tietysti nähdä vähemmän kuin pitkällä, mutta kannattaa huomioida että vähemmän kokeneelle reissaajalle iskee helposti  pitkällä reissulla maisemaähky, kun silmien edessä on niin paljon kaikkea upeaa, eikä kaikkea ehdi millään sulattaa. Silloin reissun loppuvaiheessa mikään ei tunnu enää miltään.

3. Aikataulu

Toiset tykkäävät suunnitella reissut viimeisen päälle, muut taas haluavat mennä sinne minne nokka näyttää. Oma kiinnostuneisuus reissujen aikatauluttamiseen määrittää sen, miten pitkälle ja tarkasti matka suunnitellaan. Selvää kuitenkin on, että Road Trip vaatii paljon suunnittelua ja aikatauluttamista.

Jos matkustaa lomakaudella, on majoitukset hyvä varata etukäteen. Sesonkiaikana on vaara, että kaikki paikat ovatkin täynnä ja suunnittelemattomalle Road Trip -reissaajalle ei löydykään sijaa majatalosta, isosta porukasta nyt puhumattakaan. Etukäteen tehdyllä aikataululla pystyy myös helposti kontrolloimaan päivien välisten ajomatkojen pituuksia, ja samalla estämään liian pitkiksi venyvät ajomatkat.

Jos aikataulua on mietitty yhdessä etukäteen, ei siihen tarvitse käyttää aikaa reissun päällä. Kun suunnitelma on tehty yhdessä, ei kukaan reissuporukasta ala tien päällä esittää vastaehdotuksia ja omia reittisuunnitelmiaan, eikä reissussa tarvitse käyttää aikaa googletteluun ja keskusteluun siitä minne mentäisiin seuraavaksi, vaan voi rauhassa keskittyä nauttimaan auton ikkunoista avautuvista upeista maisemista.

road trip2

 

4. Matkaseura ja kuskien määrä

Pitkälle reissulle matkaseuran valinta on avainasemassa, sillä pienessä autontötterössä alkavat kilometrit tuntua pitkiltä, jos seura ei miellytä. Reissukaveriksi kannattaakin valita naamoja, jotka eivät ala kyllästyttää useankaan viikon jälkeen.

Jos reissuporukkaan kuuluu niin kokeneita reissaajia kuin keltanokkia, vaatii se kokeneilta reissaajilta kärsivällisyyttä. Ensikertalaiset kun saattavat olla melko pihalla yksinkertaisistakin asioista, joten kovalla reissukokemuksella varustetulta roadtrippaajalta tulee löytyä kärsivällisyyttä jo suunnitteluvaiheessa. Tärkeää on muistutella itselleen, että ei itsekään ole aina ymmärtänyt kaikkea.

Kuskien määrä kannattaa suhteuttaa siihen, miten paljon kilometrejä kertyy keskimäärin päivän aikana. Jos kuuden hengen reissuporukassa on vain yksi kuski ja kuukauden mittaisella reissulla taitetaan kilometrejä lähemmäs kymmenen tuhatta, ei hommassa ole mitään järkeä. Kaikkien ei tarvitse istua ratin takana pitkin matkaa, mutta kuskeja kannattaa valita enemmän kuin yksi. Loput voivat sitten toimia vaikkapa karttureina ja huolehtia siitä, että kuski pysyy hereillä.

5. Budjetti

Budjetti määrittelee pitkälle sen, millainen reissusta lopulta tulee. Oli budjetti sitten suuri tai pieni, ei se sulje pois seikkailua. Budjettia kannattaakin alkaa laskeskella jo hyvissä ajoin ennen reissua, jotta rahaa ehtii kerätä riittävästi eikä ikimuistoinen Road Trip jää tekemättä sen vuoksi, että rahat ovat yhtäkkiä loppu. Säästämistarkoituksessa voi laittaa muut reissut minimiin tai vaikkapa vapaa-ajan huvitukset säästöliekille. Hurjimmat tahot ovat menneet jopa töihinkin asti rahoittaakseen eeppisen reissun.

Budjetti koostuu useista asioista: lennoista, majoituksista, auton vuokrasta, polttoaineesta, ruuasta, kartoista, navigaattorista, vakuutuksista, ylinopeus- tai parkkisakoista sekä tietysti kohteessa tehdyistä, ei niin välttämättömistä ostoksista. Hyvällä pohjatyöllä voi laskea yllättävän tarkasti minkä verran rahaa reissun aikana tulee menemään. Esimerkiksi tekemällä päiväsuunnitelman ja varaamalla majoitukset reilusti etukäteen voi säästää pitkän pennin, samoin lentojen ja autonvuokrauksen kanssa: jos löytää hyvän tarjouksen, kannattaa siihen tarttua heti. Myös sen vuoksi on tärkeää, että rahaa on säästössä jo reilusti ennen kuin edes aletaan tehdä varauksia, sillä niin on helpompi tarttua tarjouksiin heti, kun hyvä sattuu kohdalle.

Budjetti on jokaisen henkilökohtainen asia, ja toiset kuluttavat enemmän kuin toiset. Reissuporukan kanssa on kuitenkin hyvä keskustella budjetista, sillä se auttaa paitsi ensikertalaisia, mutta myös muita ymmärtämään miten paljon reissussa todellisuudessa palaa rahaa, sillä halpoja reissuja Road Tripit eivät missään nimessä ole.

6. Auto

Ellei reissukohteessa ole autollisia tuttuja jotka ovat hanakoita lainaamaan omaa kulkupeliään, jää vaihtoehdoksi joko auton vuokraaminen tai ostaminen. Jos auton ostaa, voi siitä parhaassa tapauksessa jäädä jopa voiton puolelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että auton myyminen vieraassa maassa lyhyellä aikataululla ei välttämättä ole helpoin mahdollinen homma. Omalla autolla reissatessa on myös yksin vastuussa jos auto alkaa piiputtaa. Turvallisin vaihtoehto kaikille muille paitsi automekaanikoille lieneekin auton vuokraaminen.

Autoja vuokraavia yrityksiä on todella monia, ja parhaan tarjouksen löytämiseksi täytyykin tarkastaa nettisivu jos toinenkin. Hakukoneet ovat loistavia apuvälineitä, mutta kannattaa tarkistaa myös vuokraamojen omat sivut tarjousten varalta.

Jos auton palauttaa eri toimipisteeseen kuin mistä sen hakee, tuo se melkein kaikkien vuokraamojen kohdalla lisää hintaa one way drop feenä tunnetun jättömaksun muodossa. Niiden autovuokraamojen kohdalla joilla ei jättömaksua tule, näkyy se yleensä hinnoissa. Kannattaakin perehtyä siihen, millä vuokraamolla on alhaisin jättömaksu omalla reissureitillä. Yleensä pidempi reitti tarkoittaa suurempaa jättömaksua.

Alle 25-vuotiaiden on reilusti vaikeampaa saada autoa edes vuokratuksi kuin jo 25 vuotta täyttäneiden. Helpointa on hankkia 25 vuotta täyttänyt reissukaveri jos oma ikä ei meinaa riittää, mutta jotkut yritykset vuokraavat autoja myös alle 25 -vuotiaille. Monien yritysten kohdalla päävuokraajan tulee olla 25 vuotta täyttänyt, mutta sitä nuoremmat saavat ajaa vuokra-autolla, kunhan hinnoista sovitaan. Alle 25-vuotiailta peritään nimittäin usein nuoren kuljettajan lisämaksu joka vaihtelee, mutta on esimerkiksi useilla autovuokraamoilla Yhdysvalloissa 25 dollaria päivässä kuskia kohden. Joillakin vuokraamoilla on olemassa nuorten kuljettajien paketteja, joita kannattaa kysellä.

Löydä edullinen vuokra-auto Rantapallon autonvuokraushakukoneen avulla.

Lisää auton vuokrauksen sudenkuoppia

road trip3

 

7. Majoitus

Jossakin on pakko nukkua, joten reitille osuvat majoitusvaihtoehdot kannattaa syynätä tarkoin. Toiset tykkäävät nukkua autossa, jotkut teltassa, mutta suurin osa Road Trip -reissaajista halunnee kunnon katon pään päälle. Majoitusmuotoja on monenlaisia: perinteisiä hotelleja ja hostelleja, tienvarsimotelleja ja vaikkapa kotimajoituksia.

Säästäväinen Road Trip -reissaaja majoittuu motellissa ja tunkee koko reissuporukan yhteen neljän hengen huoneeseen ja tarvittaessa osa nukkuu lattialla. Kotimajoitus on yleensä se edullisin vaihtoehto, sillä se on usein ilmaista. Koko porukalle saman kotimajoituksen löytäminen voi osoittautua yllättävän haasteelliseksi, joskaan ei mahdottomaksi.

Hyviä majapaikkoja ovat myös hotellit ja hostellit, joita löytyy ympäri maailmaa kaikista hintaluokista.

8. Lennot

Kuten kaikkien muiden reissujen kohdalla, myös Road Tripiä varten lennot kannattaa ostaa mahdollisimman ajoissa. Lennon hintaan vaikuttaa eniten matkustusajankohta, sillä jos Road Trip sijoittuu loma-aikojen ulkopuolelle, voi lennoissa säästää hurjasti.

9. Tekeminen kohteissa

Mikään ei ole sen ikävämpää, kuin huomata vasta jälkeenpäin, että oli lähellä todella mielenkiintoisia paikkoja, mutta ne jäivät näkemättä kun ei ollut perehtynyt kohteisiin. Kannattaakin paneutua Road Tripin varrelle tuleviin kaupunkeihin ja kaivaa niistä esille kaikki mielenkiintoisimmat asiat, parhaat ruokapaikat ja hienoimmat nähtävyydet. On ikävä huomata kironneensa jonkin kaupungin tylsyyttä vaikka todellisuudessa kaupunki olisi täynnä upeita asioita.

Vaikka johonkin mielenkiintoisen oloiseen paikkaan kulkeminen tuntuisi työläältä, kannattaa siellä piipahtamista silti harkita, sillä erityisesti Road Tripillä huomaa, että tärkeintä on todellakin se matka eikä päämäärä. Sama pätee myös pienemmässä mittakaavassa, ja matka kaupungin syrjäisissä osissa sijaitsevaan kahvilaan voi hyvinkin olla se koko Road Tripin mieleenpainuvin kokemus.

10. Viisumit, liikennesäännöt, kartat ja alennukset

Selvitä etukäteen, tarvitseeko ajelukohteeseesi viisumia. Suurimpaan osaan eurooppalaisista valtioista suomalainen pääsee ilman mitään etukäteisvalmisteluja, joten niissä on helppoa matkustaa autolla. Kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen rajanylitysmuodollisuudet, jos aikoo ajella eri valtioiden rajojen ylitse. Yhdysvaltoihin matkustava suomalainen tarvitsee elektronisen viisumin ESTAn.

Kaikissa maissa on omat erikoiset liikennesääntönsä, ja toisissa maissa taas ei liikennesäännöistä juuri välitetä. Ennen reissua kannattaakin perehtyä ajelukohteen liikennesääntöihin vaikkapa autoliiton sivuilla. Parhaiten säännöt oppii toki tien päällä, mutta on poikkeaviin sääntöihin on mukava perehtyä etukäteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on sallittua kääntyä risteyksessä oikealle, vaikka valo olisi punainen.

Vaikka auton kojelaudalla kiikkuisikin navigaattori, kannattaa perinteisten paperikarttojen hankkimista silti harkita, sillä ne auttavat muodostamaan kokonaisuuden. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on useita samannimisiä kaupunkeja, joten silloin tulee tietää, missä osavaltiossa kohde sijaitsee. Kaikkien osavaltioiden kaikkia kaupunkeja ei välttämättä ihan heti muista, joten siinä auttaa yksinkertainenkin kartta, johon reissureitti on merkitty.

Useissa paikoissa kansainvälisillä vesillä saa alennuksia, kunhan vain on oikeat kortit hallussa. Road Tripiläisen tärkeimmät alennuskortit ovat autoliiton kansainvälisellä tarralla varustettu jäsenkortti sekä kansainvälinen opiskelijakortti, joita kannattaa vilautella tiuhaan tahtiin pitkin reissua alennusten toivossa.

 

Pallontallaajien automatkoja Yhdysvalloissa koskevat keskustelut

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *