Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Lonely Planetin matkaoppaat - Pallontallaajat.net

Lonely Planetin matkaoppaat

lpkirjat

Kaikkien reissaajien luottokirjakustantamo Lonely Planet julkaisee tiuhaan tahtiin uusia matkakirjoja, eivätkä kirjat rajoitu enää perusmatkaoppaisiin, vaan tarjolla on paitsi erikoisoppaita tiettyihin matkustustyyleihin, myös erityisryhmille, kuten lapsille suunnattuja oppaita. Esittelemme kolme Lonely Planetin matkaopastyyppiä.

 

Uudistunut matkaopas

Lonely Planetin tiiliskiven painoiset maaoppaat ovat korvaamaton apu erityisesti, jos reissua ei ehdi suunnitella tai suunnitteluvaiheessa ei ole käytössä nettiyhteyttä. Oppaat kertovat matkakohteesta kaiken tarvittavan todella laajasti, ja tuoreissa oppaissa kannattaa hyödyntää erityisesti yksittäisiä paikkasuosituksia, joihin muut Lonely Planetin lukijat eivät ole vielä ehtineet ryn

nätä. Opaskirjailijat haastattelevat kirjojaan varten useita paikallisia, joten pehmeiden kansien välistä löytyy loistavia autenttisia vierailukohteita niiden perinteisimpien turistikohteiden lisäksi.

Matkaoppaan uudistettiin pari vuotta sitten lisäämällä oppaiden sivuille väriä ja logoja helpottamaan kirjan lukemista, samalla useimpiin oppaisiin myös liitettiin kartta. Nyt maaoppaan takalehdeltä löytyy irrotettava kartta maan pääkaupungista, ja myös matkaoppaan sisäpuolella on hyvät, värilliset kartat. Kirjojen alussa esitellään maan tai kaupungin tärkeimmät nähtävyydet värikuvien kera, kerrotaan perustiedot lyhyesti taulukoiden ja karttojen avulla ja listataan kunkin kuukauden tärkeimmät tapahtumat. Kirjoissa on lisäksi myös matkareittiehdotuksia, jotka on jaoteltu reissuun käytettävän ajan mukaan aina kahden viikon kaupunkikiertelystä neljän viikon saarihyppelyyn. Uusiin oppaisiin on listattu myös erityisesti paikallisten suosituksia ruoka- ja juomapaikoista sekä konkreettiset ohjeet ruuan tilaamiseen, kyseisen maan ruokakulttuurin perusasioihin, katuruokaan, alueellisiin eroavaisuuksiin, sekä tyypillisiin aamiaisiin. Vinkit auttavat käyttäytymään ravintoloissa paikallisten tavoin, vaikka paikallista kieltä ei osaisikaan.

Kirjan lopussa on tärkein osuus, joka auttaa reissaajaa ymmärtämään paikallista kulttuuria ja tapoja. Esimerkiksi Espanjan oppaassa selvennetään flamencon ja härkätaistelujen roolia espanjalaisessa kulttuurissa, mutta selvitetään myös maan tämänhetkistä tilannetta.vyydet värikuvien kera, kerrotaan perustiedot lyhyesti taulukoiden ja karttojen avulla ja listataan kunkin kuukauden tärkeimmät tapahtumat. Kirjoissa on lisäksi myös matkareittiehdotuksia, jotka on jaoteltu reissuun käytettävän ajan mukaan aina kahden viikon kaupunkikiertelystä neljän viikon saarihyppelyyn. Uusiin oppaisiin on listattu myös erityisesti paikallisten suosituksia ruoka- ja juomapaikoista sekä konkreettiset ohjeet ruuan tilaamiseen, kyseisen maan ruokakulttuurin perusasioihin, katuruokaan, alueellisiin eroavaisuuksiin, sekä tyypillisiin aamiaisiin. Vinkit auttavat käyttäytymään ravintoloissa paikallisten tavoin, vaikka paikallista kieltä ei osaisikaan.

Ensimmäiset uudet maaoppaat julkaistiin vuoden 2011 alussa. Samana vuonna Lonely Planet alkoi uudistaa myös kaupunkioppaitaan.

 

Road tripeille omistettu kirjasarja

Lonely Planet tarjoaa automatkailun ystäville herkkua, sillä Best Trips -kirjasarja käsittelee pelkästään Road Tripejä. Sarja on jaettu Euroopan kohdalla maittain ja suurten valtioiden, esimerkiksi Yhdysvaltojen kohdalla osiin. Ensimmäiset Eurooppaa koskevat autoreissuoppaat julkaistiin maaliskuun alussa, ja ne käsittelevät Irlannin, Ranskan ja Italian Road Trip -mahdollisuuksia. Oppaista löytyy kaikki, mitä auton kanssa reissaava kaipaa aina polttoaineen hinnasta tarkkoihin reittivaihtoehtoihin. Kirjoissa onkin paitsi yleispäteviä vinkkejä, myös yksityiskohtaisia neuvoja.

Besti Trips -kirjat rakentuvat matkareittien varaan, joita jokaisessa sarjan kirjassa on vähintään 30. Kunkin reitin kohdalla mainitaan selvästi, monenko päivän reissulla reitti soveltuu, milloin reissulle on parasta lähteä ja esimerkiksi se, mistä kohti saa otettua matkan parhaimmat valokuvat. Italian Road Trip -kirjassa maa on jaettu kolmeen alueeseen, ja kunkin alueen sisällä on eritelty useita ajelureittejä. Osa reiteistä on klassikoita, kuten Italian kohdalla vaikkapa Tuscanyn viinialueen tai maan suurimmat kaupungit kattava reitti. Klassikkoreittien lisäksi kirjassa esitellään myös useita vähemmän kuuluisia reittejä, joten reissaajalla on valinnanvaraa. Reitin valinnassa helpottaa kappale, jossa reitit on listattu sen mukaan, mitä Road Tripille lähtijä kaipaa. Italian kirjassa on omat reittiehdotukset muun muassa viinin ja ruuan ystävälle, taiteen ja arkkitehtuurin ihastelijalle sekä saaria ja rantoja kaipaavalle.

Road Trip -opas kertoo myös kunkin maan ja alueen ajelukulttuurista kaiken tarpeellisen matkustussesongeista auton parkkeeraamiseen. Maan suurimmista kaupungeista jaetaan myös hyviä vinkkejä, kuten vaikkapa mikä on kaikkein paras tapa matkustaa Roomassa tai mihin Venetsiassa kannattaa parkkeerata auto. Kunkin kaupungin kohdalla kerrotaan tietysti myös, mitkä kirjassa esitellyistä reiteistä sivuavat kyseistä kaupunkia.

Eurooppaa käsitteleviä oppaita on toistaiseksi saatavilla Irlannista, Ranskasta ja Italiasta.

 

Oma matkaopas lapsille

8-12 -vuotiaille lapsille suunnattu Lonely Planetin Not-For-Parents -sarja sai jatkoa helmikuussa julkaistuista maaoppaista. Aikaisemmin sarjassa on julkaistu muutamia kaupunkioppaita, mutta pääpaino on ollut yleisissä matkustuskirjoissa, kuten vaikkapa oppaassa, joka neuvoo kuinka tulla maailmanmatkaajaksi. Nyt julkaistut maaoppaat Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Australiaan ja Iso-Britanniaan ovat kuitenkin selkeästi matkaoppaita.

Kirjoissa on lapsen näkökulmasta kerrottuna hauskoja tarinoita ja knoppitietoutta, joiden avulla lapsi saa lisää tietoa tulevasta matkakohteesta. Kirjassa käsitellään aihealueita historiasta luontoon ja kulttuurista urheiluun, ja kullakin aiheella on oma aukeamansa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen oppaan ruoka-aukeamalla kerrotaan muun muassa syöntikilpailuista, kansallisesta suklaapirtelöpäivästä sekä donitsikahvilasta, missä voi ajaa autolla donitsin sisään. Muita Yhdysvaltoja käsittelevän kirjan aiheita ovat villi länsi, presidenttien lemmikit, naimisiinmeno Las Vegasissa sekä Mount Rushmoren vuoreen kaiverretut presidenttien kasvot. Aukeamat ovat kuvapainotteisia ja tekstiä on lyhyiden tietoiskujen verran.

Kirjasarja on saatavilla ainoastaan englanniksi.  Sarjan uusimmat oppaat Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Iso-Britanniaan ja Australiaan julkaistiin helmikuussa.

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *