Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Interrailin perusteet - Pallontallaajat.net

Interrailin perusteet

Interrail tarkoittaa yleensä junalla matkustamista Euroopan sisällä useissa kohteissa. Se onnistuu Interrail-kortilla eli junalipulla, jolla saa matkustaa rajattomasti lipun voimassaoloaikana niissä maissa, joissa reililippu toimii. Lipulla pääsee parhaassa tapauksessa matkustamaan ilmaiseksi, mutta joihinkin juniin vaaditaan reilikortin lisäksi myös muutaman euron hintainan paikkalippu.

reili1

Reiliyhteisö juhli 40-vuotissynttäreitään vuonna 2012, sillä ensimmäiset reililiput myytiin jo 1972 jolloin reililippu lanseerattiin kansainvälisen rautatieliikenteen liiton 50-vuotisen taipaleen kunniaksi. Tuolloin InterRail kattoi 21 valtiota ja liput oli tarkoitettu ainoastaan nuorille reissaajille. Muutamassa vuodessa interreilin suosio räjähti, ja tuhannet nuoret eurooppalaiset reissasivat pitkin maita ja mantuja rinkka selässään. Reilaaminen tarjosi nuorille ensimmäistä kertaa mahdollisuuden matkustaa kengännauhabudjetilla ja nähdä Eurooppaa.

Reilussa 40 vuodessa on tapahtunut paljon, sillä nykyään reilata voi jo 30 eurooppalaisessa valtiossa ja lippujakin myydään jo kaikenikäisille, nuoret toki maksavat lipuista edelleen huomattavasti aikuisia vähemmän. Lapsille reililippu maksaa puolet aikuisen hinnasta, vauvat ja taaperot reilaavat ilmaiseksi. Suurin osa reilaajista on kuitenkin edelleen nuoria, sillä 75% reililipun ostaneista on alle 30-vuotiaita.

Nykyään reilata voi jo Alankomaissa, Belgiassa, Bosnia-Hertsegovinassa, Bulgariassa, Espanjassa, Irlannissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Kroatiassa, Liechtensteinissa, Luxemburgissa, Makedoniassa, Monacossa, Montenegrossa, Norjassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Ruotsissa, Saksassa, Serbiassa, Slovakiassa, Sloveniassa, Suomessa (ei Suomesta ostetulla lipulla), Sveitsissä, Tsekeissä, Tanskassa, Turkissa ja Unkarissa.

Reilikortin hankkiminen

Reilikortin voi ostaa aikaisintaan kolme kuukautta ennen matkan alkua, ja korttia ostaessa tarvitsee voimassa olevan passin tai henkilökortin. Jos syystä tai toisesta reili peruuntuu, reililippu hyvitetään toimituskulut vähennettynä kunhan kortin palauttaa ennen siihen merkittyä ensimmäistä voimassaolopäivää.

Reilikortteja myydään Suomessa VR:n palveluasemilla ja ulkomailla maiden rautatieyhtiöiden palvelutiskeillä. Tarkista kuitenkin ensin, että kyseinen junayhtiö on mukana InterRailissa. Jos kortin ostaa ulkomailta, kannattaa ennen ostopuuhiin ryhtymistä tarkistaa myös, myydäänkö kyseisessä maassa reilikortteja ulkomaalaisille, sillä käytäntö vaihtelee valtioittain.

Reilikortti ei kuitenkaan käy siinä maassa, missä lipun ostanut reilaaja asuu vakituisesti. Jos siis olet kotimaassa vakituisesti asuva suomalainen, ei lippusi kelpaa Suomessa. Reililipulla saa kuitenkin 50% alennuksen reiliin liittyvistä junamatkoista rajalle tai lentokentälle. Alennuksen saa aikuisen lipun hinnasta, ja lippu on ostettava etukäteen.

Eli jos haluaa reilata Suomessa, on asuttava vakituisesti ulkomailla.

reili2

Kahdenlaisia reilikortteja

Reilikortteja on saatavilla kahdenlaisia: kaikissa reilimaissa käyviä InterRail Global Passeja sekä vain yhdessä maassa toimivia InterRail One Country Passeja. Molempien korttien voimassaoloajoissa on useita vaihtoehtoja, ja niitä myydään kaikenikäisille.

InterRail Global Pass -reilikortissa on viisi vaihtoehtoa, jotka eroavat toisistaan paitsi ajan, myös hinnan suhteen. Halvin kortti on 5pv/10pv-kortti, jolla voi matkustaa viitenä vapaavalintaisena päivänä kymmenen päivän sisällä. Muita vaihtoehtoja ovat 10pv/22pv-kortti, jolla voi matkustaa rajoituksetta kymmenenä vapaavalintaisena päivänä 22 päivän sisällä, 15 päivän kortilla voi matkustaa vapaasti 15 päivän ajan, 22 päivän kortilla voi matkustaa rajoituksetta 22 päivän ajan ja kuukauden kortilla voi matkustaa kuukauden ajan niin paljon kuin ikinä huvittaa. InterRail Global Pass on voimassa kaikissa 30 maassa, missä reilikortti on käytössä. InterRail Global Passilla voi lisäksi reissata Minoan Lines– ja Superfast Ferries -laivoilla Italian ja Kreikan välillä.

InterRail One Country Pass -kortissa on valittavissa neljä vaihtoehtoa: kolmen, neljän, kuuden ja kahdeksan päivän kortit. Kaikki kortit ovat voimassa kuukauden, ja esimerkiksi 3pv/1kk-kortilla voi matkustaa rajoituksetta kolmena vapaavalintaisena päivänä kuukauden sisällä. One Country Pass -kortin hinta riippuu kohdemaasta, sillä maat on jaoteltu viiteen hintaryhmään. Halvimmat liput ovat Turkissa ja eteläisellä Balkanilla, kalleimmat taas Keski-Euroopassa.

Molempien reilikorttityyppien tarkat hintatiedot löytyvät VR:n sivuilta.

Reililippu ei kuitenkaan kelpaa kaikkien reilimaiden yksityisillä rautateillä, esimerkiksi Sveitsissä reilikortti ei käy useimpiin ylemmäksi vuorille nouseviin juniin, mutta näistä junista voi saada reilikortilla alennusta. Reililippu ei myöskään kelpaa monien kaupunkien metroissa ja paikallisjunissa, jolloin kannattaa ostaa paikallisliikenteen lippu ja muistaa vielä leimata se.

Reililippu tulee täyttää itse

Reilikorttia käytetään kuin mitä tahansa matkalippua sillä poikkeuksella, että matkustajan täytyy itse merkitä lippuun matkan lähtö- ja saapumisajat, lähtö- ja määräasemat sekä junan numero (ks. kuva). Lippu tulee täyttää ennen matkan alkamista ennen kuin se näytetään konduktöörille. Konnareiden asenne reililippuja kohtaan vaihtelee, sillä toiset leimaavat ne aivan kuin muut liput, toiset taas eivät välttämättä edes tunnista reililippua heti, mutta hoksaavat kyllä vähän aikaa mietittyään.

Joissakin paikoissa junaliput tulee näyttää porteilla ennen junaan menoa, kuten esimerkiksi Iso-Britanniassa. Italiassa taas paikkaliput tulee leimata laiturilla keltaisissa pöntöissä ennen junaan astumista. Lippukäytännöt siis vaihtelevat maiden mukaan, mutta perussääntö on se, että reililippu käy kaikissa aikaisemmin luetelluissa maissa.

InterRail Global Pass -kortti niitataan kiinni paperiseen taskuun, missä se on pidettävä koko matkan ajan. Taskussa on lomake, johon tulee täyttää kortinhaltijan yhteystiedot sähköpostiosoitetta myöten, ja sen alle kunkin matkan yksityiskohdat jokaiselta junamatkalta ennen junaan astumista, sillä muutoin kortti ei ole voimassa.

reili3

Paikkaliput ja muut lisämaksut

Paikkalippujen ostaminen ei ole kaikissa maissa pakollista, ja myös paikkalippujen hinnat vaihtelevat maittain. Käytäntö voi vaihdella jopa saman junayhtiön sisällä riippuen esimerkiksi siitä, onko kyseessä maan sisäinen vai kansainvälinen juna.

Paikkalippujen lisäksi reilaaja saattaa kohdata myös muita lisämaksuja eli supplementteja. Useimmiten näitä lisämaksuja joutuu maksamaan tavallista nopeammissa junissa. Reilikortilla saa monesti kinuttua alennusta näistä lisämaksuista junasta riippuen. Yleensä lisämaksuun sisältyy paikkavaraus, mutta joskus myös muita palveluita.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä nopeampi juna on, sitä varmemmin se on lisämaksullinen. Helpoiten lisämaksulliset junat tunnistaa aikatauluihin merkityistä pienen neliön sisällä olevista R-kirjaimesta, joka on yleisesti käytössä oleva lisämaksusymboli.

Useimmissa junissa voi kuitenkin matkustaa ilman lisämaksuja. Erityisesti kansainvälisissä junissa kannattaa olla varuillaan, sillä konduktöörit saattavat penätä lisämaksuja asemavirkailijoiden puheista huolimatta. Konnarit ovatkin kaikkein luotettavimpia tietolähteitä lippujen hintojen ja lisämaksujen suhteen, mutta lisämaksut kannattaa kuitenkin pyrkiä maksamaan mieluiten ennen junaan astumista, sillä ne saattavat maksaa junassa kuin aseman tiskillä. Joitakin lisämaksuja voi hoitaa jo ennen reiliä Suomesta käsin VR:n avulla, mutta tällöin hintaan lisätään vielä pieni välityspalkkio

Reili riippuu reilaajasta

Jos reilaaminen pelottaa tai epäilyttää, kannattaa vain rohkaista mieli ja lähteä matkaan. Ulkomailla matkustaminen on aika lailla yhtä vaivatonta kuin Suomessa, ja reissun jälkeen sitä vain ihmettelee, että mikä siinä oikeastaan etukäteen jännitti. Toisaalta jos itsestä huolehtiminen takkuaa jo kotimaassa, ei reili välttämättä ole paras matkustusvaihtoehto.

Reilaaminen on kuitenkin loistava tapa tehdä ensimmäinen omatoimimatka reppu selässä ja saada reissukärpäsen purema. Rajoittamaton matkustusmahdollisuus tuo melko mukavan vapauden tunteen, kun voi hetken mielijohteesta mennä minne päin Eurooppaa kulloinkin huvittaa.

InterRail-kortti on kuitenkin vain junalippu, ja reissaaja itse määrittää minkä tyyppinen matka muilta osin on. Reissun kaikki yöt voi nukkua junassa, asemilla, rannoilla, hostelleissa, kavereilla tai vaihtoehtoisesti viiden tähden hotellissa. Useimmat reilaajat ovat kuitenkin minibudjetilla eläviä nuoria, jotka asuvat ja syövät reissuillaan mahdollisimman halvalla. Ensikertalaisten vastapainoksi on kuitenkin jo toistakymmentä reissua tehneitä reilaajia, jotka matkaavat lastensa kanssa siirtäen reissukokemuksia sukupolvelta toiselle. Reili sopiikin kaikenikäisille, ja ensimmäisen reilin voi yhtä hyvin toteuttaa 18-vuotiaana mutta myös eläkeiän kynnyksellä.

 

Tsekkaa muiden reilaajien vinkit keskustelupalstalta

Kuvat: Flickr/Stuck in Customs, Flickr/muskva, Flickr/moonux

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1218)

skugga

9.2.2015

Alle 12-vuotiaat lapset matkustavat nykyään ilmaiseksi aikuisen reililippulaisen kanssa. Kaksi lasta/reililipullinen aikuinen.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *