Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Interrailin suunnittelu - Pallontallaajat.net

Interrailin suunnittelu

Reili vaatii aina jonkin verran suunnittelua, mutta etukäteisvalmisteluiden määrä riippuu täysin reilin pituudesta ja siitä, minkä verran olet valmis suunnittelemaan matkaa etukäteen. Reililä pärjää vähälläkin suunnittelulla jos haluaa mennä sinne minne mieli sattuu juuri sillä hetkellä tekemään ja on valmis hankkimaan majoitukset vasta paikan päältä.

reili1

Aloita reilin suunnittelu miettimällä matkaatko yksin, kaverin kanssa vai porukalla. Kun reissukokoonpano on selvillä, on seuraavaksi mietinnässä reilikohde. Sen selvittämiseksi kannattaa valita muutama paikka mitä haluaa reilin aikana nähdä ja rakentaa reilireitti niiden ympärille. Reilin budjetti sanelee pitkälle sen, millainen reilistä tulee. Pienellä budjetilla kannattaa suunnata Itä-Eurooppaan, ja rahaa säästääkseen voi muutaman yön viettää yöjunassa. Jos taas rahaa on, voi reililläkin yöpyä hotellissa.

Reilin budjetti

Reilin kokonaisbudjetti koostuu monista asioista, mutta kaksi reilillä eniten rahaa vievää asiaa ovat reilikortti ja majoitus. Interrail-kortin hintaan vaikuttaa reissaajan ikä ja se, miten kauan reili kestää. Reilikorttien tarkat hintatiedot löytyvät VR:n sivuilta. Majoituksen hinta riippuu usein majoituksen tasosta, tosin esimerkiksi Itä-Euroopassa majoittuu hulppeissakin oloissa pikkurahalla.

Laske budjetti etukäteen

Reilin matkabudjetti on hyvä miettiä etukäteen, sillä reissun aikana rahaa saa uppoamaan todella helposti. Toiset tekevät minibudjetilla reissaamisesta taidetta ja kilpailevat siitä, kuka käyttää vähiten rahaa reilin aikana. On kuultu tarinoita reilaajista, jotka ovat kuluttaneet reililipun lisäksi kuukauden mittaisella reilillä vain 160 euroa, joten rahan meno on kiinni ainoastaan omista kulutustottumuksista.

Budjetin laskeminen on helpointa aloittaa laskemalla ensin päiväkohtainen budjetti. Se koostuu yleensä ruuasta ja majoituksesta sekä muista pakollisista menoista, kuten kahvista tai kauneushoidoista. Kun päiväbudjetti on tiedossa, kerrotaan summa matkapäivillä. Jos osaa elää säästeliäästi ja reili suuntautuu muuallekin kuin vain kalliisiin maihin, 25 euroa päivässä henkilöä kohti on riittävä summa. Tämän päiväkohtaisen budjetin päälle tulee sitten vielä reilikortin kustannukset ja esimerkiksi lennot, jos niitä tarvitsee päästäkseen reilin aloituspaikkaan.

Kun päiväbudjetti on selvä, kannattaa se pyrkiä alittamaan joka päivä sillä reissun aikana tulee taatusti myös päiviä, jolloin budjetti ylittyy. Silloin on kiitollinen aiemmista nuukailupäivistä.

Säästä majoituksessa ja ruuassa

Koska suurin osa reissubudjetista kuluu majoitukseen ja ruokaan, on niistä myös helpoin säästää. Kun nukkuu pari reiliyötä junassa, säästää jo pitkän pennin. Majoitusten kohdalla kannattaa miettiä haluaako satsata mukavaan majoitukseen, vai riittääkö reilillä pelkkä hostellin dormipunkka missä käydä levähtämässä kaupunkikiertelyn lomassa. Reilillä tulee yleensä valtaosa ajasta vietettyä uuteen kaupunkiin tutustuessa ja majapaikassa käydään vain nukkumassa, ja silloin useimmille välttää vähän rähjäisempikin majoitus.

Jos haluaa säästää syömisessä, tulee ravintoloita välttää kuin ruttoa. Halvimmalla syö kun ostaa ruokatarvikkeet paikallisten suosimasta lähikaupasta ja kokkaa itse vaikkapa hostellin keittiössä. Lämpiminä kesäpäivinä puistopiknikit ovat kukkarolle ystävällinen valinta.

Muissa asioissa säästäminen on tapauskohtaista. Jos tykkää museoista, kannattaa selvittää etukäteen mitkä reissukohteiden museoista ovat ilmaisia ja onko maksullisilla museoilla erityispäiviä (esimerkiksi kuun ensimmäinen sunnuntai), jolloin museoon pääsee ilmaiseksi. Parhaimpiin reissukokemuksiin ei yleensä liity kallis pääsylippu, sillä maailma on ilmaisia kokemuksia pullollaan.

Säästämällä reissuun

Jos reili siintää haaveissa mutta budjetti ei ole kasassa, ei auta muu kuin säästää. Useimmat reilaajat ovat tavallisia köyhiä opiskelijoita, jotka ovat raataneet niska limassa töitä pitkän aikaa saadakseen kokoon reilibudjetin. Vaikka kaveri voisikin käydä vanhempien lompakolla, kannattaa oma reilikassa kerryttää itse. Hommassa ei auta muu kuin säästäminen.

Jotta säästäminen onnistuu, on oltava tuloja. Toiset säästävät opintotuesta, mutta ellei se tunnu mahdolliselta, on hankittava työpaikka. Se voi olla mitä tahansa ravintolan vessojen siivoamisesta baarin portsarinhommiin, kunhan vain palkka juoksee.

Säästäminen on huomattavasti helpompaa, jos reissua varten on oma säästötili. Sinne voi palkkapäivänä siirtää aina tietyn summan ja päättää, että tilille ei kosketa ennen kuin budjetti on kasassa. Reissu on hyvä motivaattori säästämiseen, ja ennen rahan kuluttamista kannattaakin miettiä, käyttäisikö sen saman rahan mieluummin reissuelämykseen.

reili3

Reilaamaan voi lähteä kaikenikäisenä

Reilaaminen on aina ollut nuorten suosiossa, ja nuorimmat reilaajat ovat vanhempiensa kanssa reilaavia alle kymmenvuotiaita. Jos nuori uskoo pärjäävänsä yksin tilanteessa kuin tilanteessa Euroopan toisella puolen, ei ikä estä lähtemästä reilaamaan.

Jos oma pärjääminen reilillä jännittää, on ensimmäiselle reilille hyvä saada kokenut kaveri mukaan, johon voi turvautua tiukassa tilanteessa.

Kesäreili ei ole ainoa vaihtoehto

Reilata voi ympäri vuoden, mutta suosituimpia reilikuukausia ovat heinä- ja elokuu, jotka ovat muutenkin Euroopan matkustussesongin kiireisimmät kuukaudet. Touko-, kesä- ja syyskuu ovat myös loistavia reilikuukausia, sillä silloin ilmat ovat Euroopassa kohdillaan, mutta turisteja on melko vähän verrattuna kesän suosikkikuukausiin.

Reilata voi toki myös talvella. Silloin majoitus saattaa olla kesäreiliä tärkeämmässä roolissa, sillä talven pikkupakkasilla tulee oltua sisätiloissa reilusti enemmän kuin kesähelteillä.

Yksin, kaverin kanssa vai porukalla?

Useimmat reilaavat kaverin kanssa tai porukalla, mutta reilata voi myös yksin. Jokaisella tavalla on omat puolensa.

Yksin reilatessa saa itse päättää kaikesta reiliin liittyvistä, eikä silloin tarvitse tyytyä kompromisseihin. Itsekseen reissatessa tapaa myös taatusti enemmän ihmisiä kuin kavereiden tutussa seurassa ollessa. Yksin reilaaminen sopii parhaiten ulospäin suuntautuneille ihmisille, jotka löytävät helposti juttuseuraa. Tosin itsekseen reilaaminen saattaa olla juuri täydellinen valinta myös ihmiselle, joka ei vain tykkää muista ihmisistä. Jos yksin reilaaminen tuntuu ainoalta vaihtoehdolta sen vuoksi, ettei sopivaa reilikaveria ole vielä löytynyt, auttaa siinä pallontallaajien matkaseuraa-palsta.

Hyvän reissukaverin kanssa reilaaminen on todella mukavaa, ja matkan onnistuminen on paljolti riippuvainen matkakumppanista. Oudosta ihmisestä voi reilin aikana tulla paras ystävä, tai parhaasta kaverista saattaa matkan aikana paljastua ikäviä puolia, joiden vuoksi reilin jälkeen ei ehkä enää tee mieli pitää yhteyttä. Reilikaveri kannattaakin valita tarkkaan erityisesti, jos haluaa ystävyyden säilyvän vielä matkan jälkeen.

Porukassa reili voi tuntua hurjan hauskalta seikkailulta, joka yhdistää koko joukkoa vielä vuosien päästä. Mitä isompi porukka on kyseessä, sitä pienemmät ovat omat vaikutusmahdollisuudet reitin suhteen. Riitojen välttämiseksi kannattaakin käyttää aikaa reitin suunnitteluun jo ennen matkaa, jottei reissun päällä tule ikäviä tilanteita, kun puolet porukasta haluavat jatkaa itään ja toinen puoli länteen. Jos isolla porukalla reissaaminen alkaa rasittaa, voi porukka hajaantua vaikkapa kaupunkikiertelyn ajaksi. Hyvässä kaveriporukassa reili on mahtava kokemus, joka lujittaa porukkaa entisestään.

reili2

Suunnittele sen mukaan mitä haluat

Ellei tykkää tehdä tarkkaa päiväsuunnitelmaa reitin kohteista, majapaikoista ja välimatkoista kannattaa reilin alussa olla selvillä ainakin muutama paikka missä viettää useamman päivän. Paikoista voi silmäillä valmiiksi muutamia hostelleja, missä on tilaa vielä ennen reilin alkua. Kuitenkin erityisesti sesonkiaikaan isoissa kaupungeissa hostellien varaaminen etukäteen voi olla fiksua.

Reiliä kannattaa suunnitella sen verran kuin itsestä tuntuu. Toiset tykkäävät tehdä todella tarkat päiväkohtaiset suunnitelmat, toiset taas menevät sinne minne nenä osoittaa. Suunnitelmallisuudessa on myös hyvät puolensa, sillä jos majoitukset varaa hyvissä ajoin, voi siinä säästää pitkän pennin eikä reissun aikana tarvitse käyttää aikaa seuraavan yön majapaikan etsimiseen. Tosin silloin saattaa jäädä kurkistamatta, josko nurkan takaa löytyy koko kaupungin paras hostelli tai edullisin kotimajoitus.

Tykkää reiliä suunnitella tarkasti tai ei, ovat molemmat tavat yhtä oikeita.

Reilaajan pakkauslista

Reilatessa tarvitsee yllättävän vähän tavaraa, ja monesti reilin loputtua huomaakin, että mukana oli vaikka mitä, mille ei tullut kertaakaan koko reilin aikana käyttöä. Sen vuoksi kannattaakin miettiä tarkkaan, mitä ottaa mukaan, sillä kaikki mitä rinkkaan laitetaan, joutuu myös kantamaan. Jos reilaa kaverin kanssa tai porukalla, on viisasta sopia etukäteen kuka pakkaa mitäkin mukaan, ettei jokaisella ole esimerkiksi omaa adapteria.

Reilaajan perustarvikkeet:

 • Hyvä rinkka
 • Reppu tai olkalaukku päivälaukuksi, jolloin voit jättää rinkan hostellille ja ottaa päiväreppuun mukaan kaikki tärkeimmät tavarat
 • Puhallettava niskatyyny junassa nukkumista varten
 • Luottokortti, Debit-kortti, kohdemaiden valuuttaa käteisenä
 • Interrail-, opiskelija-, ajo-, retkeilymaja- tms. kortit tarpeen mukaan, tietysti myös passi ja reilikortti
 • Kopiot interreil-kortista, passista, lentolipuista ja vakuutustodistuksesta paperilla ja sähköpostissa
 • Kaulakukkaro, vyötärölaukku tai rahavyö rahojen ja tärkeiden papareiden säilyttämiseen
 • Aikataulut ja matkavinkit kirjoitettuna paperille tai tallennettuna kännykkään. Jos välttämättä haluat ottaa mukaan matkaoppaan, valitse sellainen, missä on tietoja mahdollisimman monesta reittisi varrella olevasta kohteesta.
 • Hyvin sisäänajetut ja käytetyt kengät, joilla jaksat kävellä vaikka viikon putkeen. Kaveriksi varvassandaalit, joilla voit tallustella hostellihuoneessa ja käydä vaikka suihkussakin.
 • Huivi tai lakki, jotta pää pysyy kylmänä myös paahtavassa auringossa
 • Rakkolaastareita, saa myös reissukohteesta
 • Pienet pullot dödöä, shampoota, saippuaa ja muuta kauneudenhoitovälineistöä
 • Pieni ensiapupakkaus, jonka sisällä esimerkiksi särkylääkettä, ripulilääkettä, laastaria, pinsetit ja desinfiointipyyhkeitä sekä tietysti kaikki mahdolliset omat lääkkeet
 • Luha tai spork, eli aterin jossa on lusikka, haarukka ja veitsi samassa
 • Kosteuspyyhkeitä esimerkiksi käsienpesuun junassa, voi tosin ostaa myös paikan päältä
 • Muovipussi tai pari likavaatteita varten ja myös sateensuojaksi
 • Adapteri Iso-Britanniassa reilatessa
 • Sähköpistokkeen haaroitin, jos mukana useita laitteita tai reissukavereita
 • Suuri huivi, joka toimii peittona kylmissä yöjunissa ja vilttinä piknikillä
 • Tyynyliina jonka sisään voit sulloa vaatteita yön ajaksi jolloin se käy hyvin tyynystä

Jos yövyt reililläsi teltassa, pakkaa mukaan myös nämä:

 • Teltta
 • Makuualusta
 • Makuupussi
 • Tyyny
 • Trangia- tai primus-keitin, sekä riittävästi polttoainetta ja tulitikut. Muista kuitenkin esimerkiksi lentorahtia koskevat rajoitukset.
 • Ruokailuvälineet, pullon- ja tölkinavaaja, puukko / monitoimityökalu / linkkari
 • Astianpesuainetta, sekä astianpesuharja tai -sieni
 • Pyykinpesuainetta

Jaa omat vinkkisi ja kysy apua keskustelupalstan varusteet ja pakkaaminen -osiossa

reili4

Reilireitin suunnittelu

Reilireitti määrää oikeastaan kaiken reiliin liittyvän: budjetin, matkan keston, majoituspaikat ja reilin yleisen tunnelman. Jos aikaa on liian vähän kohteiden määrään nähden, voi reilillä olla vaikea rentoutua, kun taas jos aikaa on todella paljon ja kohteita vähän, voi tulla olo, että muutakin voisi vielä nähdä.

Vaikka Eurooppa on täynnä mielenkiintoisia näkemisen arvoisia paikkoja, ei reilireitin suunnittelussa kannata ahnehtia liikaa paikkoja. Jopa kuukausi on yllättävän lyhyt aika reilaamiseen, eikä silloin kannata haaveillakaan koko Euroopan kiertävästä reilistä.

Reitin varrelle on mukava valita toisistaan poikkeavia paikkoja, kuten vaikkapa kaupunkeja, rantapaikkoja ja maaseutukyliä. Pelkästään kaupungissa kiertely alkaa helposti kyllästyttää kuukauden mittaisella matkalla, joten maisemien vaihto piristää mukavasti reilin lomassa. Toiset kuitenkin tykkäävät tiukasta reissutahdista, jossa vietetään päivä uudessa kaupungissa ja seuraava yö junassa matkalla seuraavaan kohteeseen. Tällöin paljon kohteita sisältävä reilireitti voi olla juuri oikea valinta. Erityisesti ensimmäinen reili tuntuu olevan useimmille matka, jonka aikana käydään vain pikaisesti katsomassa, mihin paikkoihin matkustetaan sitten myöhemmin oikein ajan kanssa.

Paljon vai vähän suunnittelua?

Reitin suunnittelu on hyvä aloittaa päättämällä, mihin päin Eurooppaa reili tulee kohdistumaan. Sen jälkeen alueelta voi valita kolme tai neljä paikkaa, missä viettää useamman yön. Niiden välisten välimatkojen laskemiseen voi käyttää apuna vaikkapa Deutsche Bahnin aikatauluhakua, ja niin reissurunko on valmis.

Useimpien reilaajien mielestä yksi reilin suurimpia viehätyksiä on se, että illalla majapaikassa voi miettiä, mihin päin Eurooppaa suuntaa seuraavana päivänä. Keski-Euroopan välimatkat ovat nopeilla junilla yllättävän lyhyitä, joten suunnitelmia on helppo tehdä vasta matkan aikana. Toiset tosin tykkäävät suunnitella reitit ja majapaikat viimeisen päälle kotimaassa, jotta reilin aikana ei tarvitse käyttää aikaa majapaikkojen etsimiseen tai juna-aikataulujen pänttäämiseen, eli jokainen matkustaa tyylillään.

Ensimmäisellä reilillä halu nähdä Eurooppaa on usein todella kova, ja monet haluavatkin nähdä mahdollisimman paljon paikkoja ja maita. Suunnitteluvaiheessa onkin syytä pitää pää kylmänä, ettei reitistä tule liian rankka. Myöhemmillä reileillä on helpompi malttaa keskittyä vain yhden tai kahden maan koluamiseen, kun ensimmäinen suurempi reili on jo takana.

Helpot rajanylitykset

Useimmat näkevät reilin aikana useampia valtioita, ja matkailuun kuuluu oleellisena osana myös rajanylitykset junilla. EU-alueella rajanylitykset sujuvat huomaamatta, sillä passeja ei aina kysellä. Usein ainoat merkit valtion vaihtumisesta ovat asemien kylttien kielen muuttuminen ja junahenkilökunnan vaihtuminen. Joillakin rajoilla on passintarkastukset, joten passi ja reilikortti kannattaa pitää helposti saatavilla. Toisinaan yöjunissa konduktöörit keräävät passit matkustajilta ennen nukkumaanmenoa ja palauttavat ne aamulla, kun raja on ohitettu. Toisinaan taas yöjunan matkustaja saattaa herätä passintarkastajan pyyntöön näyttää passi.

Itä-Euroopassa tullimiehet saattavat vielä joskus näyttäytyä junissa ja kysyä, josko matkustajilla olisi mitään tullattavaa. Tullimiesten ollessa junassa ei kannata lähteä käymään jaloittelemassa junan ulkopuolella, vaan on viisasta pysytellä junan sisällä.

reili5

Näin pääset Suomesta Eurooppaan

Lentäminen

Yleisin keino on lentää, katso lisää lentoja käsittelevistä tietopaketeistamme

Turku-Tukholma-Malmö-Kööpenhamina-Hampuri

Perinteisesti reilaajat ovat kuitenkin halunneet saavuttaa reilireittinsä alkupisteen jollain muulla tavalla kuin lentämällä. Nykyäänkin yhä suosittu tapa päästä reilin aloituspisteeseen on hypätä laivaan Turussa ja seilata sillä Tukholmaan, mistä matka jatkuu Malmön ja Kööpenhaminan kautta junalla aina Hampuriin saakka. Reililipun haltijat saavat alennusta Turku-Tukholma -välisestä laivamatkasta TallinkSiljalta ja Viking Linelta. TallinkSiljalla alennus on 20-40% matkustusajasta ja -suunnasta riippuen. Alennuksen saa, kun varausvaiheessa syöttää tuotetunnus-kohtaan INTERREIL. Viking Lineltä 50% alennuksen saa ainoastaan myyntipalvelusta varattaessa, eli alennuslippuja ei voi ostaa nettisivuilta.

Helsingborg-Helsingor

Ruotsalaisen Helsingborgin ja tanskalaisen Helsingorin välinen lauttamatka on ilmainen reilaajille. Lauttoja menee jatkuvasti ja useat junat ajavat suoraan lauttaan. Tätä lauttayhteyttä käyttävät junat ovat yleensä edullisempia kuin Malmosta Kööpenhaminaan vievän sillan kautta menevät junat.

Suomi-Saksa -väli matkustajarahtilaivalla

Saksaan pääsee kätevästi myös Finnlinesin matkustajarahtilaivalla Helsingistä. Laivamatka kestää reilun vuorokauden, ja saapuu joko Rostockiin tai Travemündeen, mistä pääsee molemmista kätevästi reilireitin alkuasemalle. Travemünden Skandinavienkai-asema sijaitsee aivan sataman vieressä, Rostockin juna-asemalle pääsee satamasta bussilla numero 19 tai 21 Dierkower Kreuz -pysäkille, mistä raitiovaunulinja 4 kulkee rautatieasemalle. Finnlines julkaisee mahdolliset reilialennukset vuosittain loppukeväästä, joten alennustilannetta kannattaa tiedustella suoraan Finnlinesin asiakaspalvelusta.

Maitse Kemistä Kööpenhaminaan

Suomesta on mahdollista matkustaa myös maitse ulkomaille. Reililipulla saa 50% alennuksen kotimaan sisäisistä reiliin liittyvistä junamatkoista, joten alennus kannattaa hyödyntää matkalla Tornioon. Torniosta pääsee bussilla Luulajaan noin kolmessa ja puolessa tunnissa. Osa busseista lähtee Haaparannalta, minne pääsee Torniosta kätevästi kävellen rajan yli. Länstrafiken Norrbottenin bussimatka Torniosta Luulajaan on ilmainen reilikortilla.

Luulajassa voi hypätä SJ:n kyytiin ja matkustaa Tukholman kautta Kööpenhaminaan junalla.  Junamatka kestää noin 20 tuntia ja sisältää vaihdon Tukholmassa.

Baltian läpi

Erityisesti eteläisestä Suomesta pääsee kätevästi Baltian läpi joko junalla tai bussilla keskemmäs Eurooppaan, mutta reilikortti ei ole Baltian maissa voimassa. Bussi on selvästi junaa suositumpi vaihtoehto. Tallinnasta pääsee Eurooppaan bussilla muun muassa Ecolinesillä sekä Simple Expressin ja Lux Expressin busseilla. Eurolines ei enää liikennöi Tallinnasta, mutta Latvian puolelta pääsee kätevästi keskemmäs Eurooppaan myös Eurolinesillä.

Rekkakyydillä maailmalle

Halpa tapa päästä Suomesta maailmalle on mennä matkustajaksi rekan kyytiin. Monet kuljetusfirmat ottavat mielellään mukaan matkustajia kuljettajan seuraksi, mikä sopii erityisesti yksinäiselle matkaajalle. Rekan kyydissä on myös varsin turvallista matkustaa, sillä matkustajan turvallisuus on myös kuljettajan etu. Rekan kyydissä reissatessa ei kuitenkaan kannata odottaa mitään siloteltua turistimatkaa. Parhaiten tietoja mahdollisista rekkakyydeistä saa kyselemällä suoraan suurilta ja pieniltä rekkafirmoilta, ja aloittaa kannattaa vaikkapa kotipitäjän yrittäjistä.

Lauttamatkoja reilin lomassa

Kaikkia välimatkoja ei ole välttämättä järkevää kulkea junalla, vaikka reilikortti polttelisi taskussa. IR-kortilla saa onneksi alennusta muutamista eurooppalaisista laivamatkoista, jotka paitsi nopeuttavat matkantekoa, tuovat myös junamatkailuun vaihtelua.

Italiasta Kreikkaan laivalla

Reilikortin haltija pääsee porhaltamaan Italian ja Kreikan välisen meriosuuden Super Fastin laivoilla ilmaiseksi, tosin maksettavaksi jää noin 20 euron suuruinen satamavero. Laivoja kulkee päivittäin useampia, ja laivat ovat isoja ja uusia, osa jopa Suomessa tehtyjä. Myös kansipaikoilla on katto ja pleksit tuulensuojana, joten matkanteko sujuu mukavasti. Laivamatka kestää välimatkasta riippuen noin vuorokauden.

Matkusta rauhassa Alpeilla

Kiireiset reilaajat puksuttavat suoraan Alppien läpi, mutta jos aikaa on, on suositeltavaa harkita Alppien ylittämistä junalla, jolloin ikkunoista avautuvat henkeäsalpaavat alppimaisemat. Varmimmin maisemia pääsee ihastelemaan valitsemalla mahdollisimman hitaan paikallisjunan (ei EC), jolla pääsee kokeilemaan hieman erilaista vuoristorataa.

Junilla pääsee kokemaan huimia korkeuksia, ja korkein paikka, jonne junalla ja reililipulla on mahdollista päästä, on sveitsiläinen 2253 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva Ospizio Bernina. Tämän korkeammalle junilla ei ilman hammasrattaita pääse.

reili6

Pallontallaajien reittiehdotuksia

Alppien seikkailureitti

Matka Ranskan rivieralta Adrianmerelle voi tapahtua parissa päivässä matkustamalla tylsästi Italian läpi, mutta välimatkasta saa pienellä vaivalla ikimuistoisen, kun matkustaa sisämaan sijaan Alppien yli ja vierailee samalla pienissä alppikylissä ja -kaupungeissa.

InterRail reitti Nizzasta Triesteen Alppien kautta onnistuu vaikkapa 22 päivän lipulla esimerkiksi seuraavien etappien kautta:
Nizza, Ranska – Ventimiglia, Italia – Cuneo, Italia – Turin, Italia – Modane, Ranska – Chambéry, Ranska – Chamonix, Ranska – Geneve, Sveitsi – Interlaken, Sveitsi – Andermatt, Sveitsi – Brig, Sveitsi – Varenna, Italia – Tirano, Italia – St. Moritz, Sveitsi – Vaduz, Liechtenstein – Innsbrück, Itävalta – Bled, Slovenia – Trieste, Italia.

Alppien seikkailureitti reitti Pallontallaajien Google Maps -tilillä

Vaihtoehtoinen Eurooppa

Onko Pariisi ja Barcelona ja Rooma jo nähty? Kyllästyttääkö kavereiden reilikertomukset aina niistä samoista paikoista? Lähde vaihtoehtoiselle reilireitille Euroopan reunalle, ja saat taatusti omintakeista kerrottavaa. Reitti kulkee Malmöstä bilekaupunki Berliinin kautta aina Turkin itärajalle saakka.

Varaa matkalle reilusti aikaa, niin saat siitä kaiken mahdollisen irti. Kuukauden reililipulla ehdit katsella kunnolla ympärillesi esimerkiksi seuraavalla reitillä: Malmö, Ruotsi – Berliini, Saksa – Praha, Tsekki – Bratislava, Slovakia – Budapest, Unkari – Belgrad, Serbia – Sofia, Bulgaria – Istanbul, Turkki – Ankara, Turkki – Kapiköy, Turkki.

Vaihtoehtoinen Eurooppa -reitti Pallontallaajien Google Maps -tilillä

Iso-Britannia ja Irlanti

Oletko haaveillut tepastelevasi Londoon suurkaupungin sykkeessä, heinostelevasi teekutsuilla Bathissa, katselevasi jalkapallopeliä Liverpoolissa, bongailevasi hirviötä Loch Nessillä, ihastelevasi irlantilaista luontoa tai vaikkapa hörppäileväsi Guinnesia autenttisessa irkkupubissa? Jos vastasit kyllä, suuntaa reililläsi upeisiin saarivaltioihin, missä pärjäät taatusi englannilla!

Kahden valtion tsekkaamiseen riittää lyhempikin aika, ja kiireinen reissaaja valitsee kymmenen päivän reililipun, mutta Iso-Britanniassa ja Irlannissa riittää taatusti nähtävää myös 22 päiväksi. Aloita reittisi Lontoosta, mistä voit tehdä päiväreissuja maan etelärannikolla sijaitsevaan Brightoniin, mutta myös lännessä sijaitsevaan Bathiin. Aloita sen jälkeen vaikkapa seuraavanlainen reitti: Lontoo – Liverpool – York – Edinburgh – Inverness – Glasgow – Belfast – Dublin – Killarney – Cork.

Belfast – Glasgow -välillä tulee käyttää laivaa, aikataulut, hintatiedot ja muuta lisätietoa täällä.

Iso-Britannian ja Irlannin reitti Pallontallaajien Google Maps -tilillä

Balkanin kiertue

Balkanista on tulossa isolla rysähdyksellä Euroopan seuraavia suosikkikohteita, joten suuntaa Balkanille vielä kun siellä on melko vähän turisteja ja hinnat edullisia. Lisäksi pääset nauttimaan alueen ylitsepursuavasta ystävällisyydestä ja äärimmäisen maukkaasta ruuasta.

Balkanin kiertue pitää sisällään useita kaupunkeja, joten varaa riittävästi aikaa. Esimerkiksi 22 päivän reilipassilla ehdit saada tästä reitistä jo mukavasti irti. Aloita seikkailusi Unkarin pääkaupungista Budapestistä ja jatka sieltä matkaa seuraavasti: Cluj, Romania – Bukarest, Romania – Sofia, Bulgaria – Skopje, Makedonia – Belgrad, Serbia – Sarajevo, Bosnia ja Hertsegovina – Plo?e, Kroatia – Split, Kroatia – Zagreb, Kroatia – Ljubljana, Slovenia.

Plo?en ja Splitin väli tulee kulkea linja-autolla, sillä välille ei ole tarjolla junayhteyttä. Linja-autoaikataulu löytyy AK Splitin sivuilta.

Balkanin kiertue -reittikartta Pallontallaajien Google Maps -tilillä

Perinteisistä perinteisin Euroopan pääkaupungit kattava reilireitti

Oletko reilaamisen ensikertalainen ja Euroopan matkailun keltanokka? Ei hätää, valitse tämä reilireitti ja olet nähnyt kaikki vanhan mantereen tärkeimmät kaupungit. Matkustat milloin tahansa, varaudu siihen, että turistikohteissa on lisäksesi valtava määrä muitakin reissaajia. Erityisesti kesäkuukausina myös junissa saattaa olla tunkua, mutta sitä se reilaaminen on.

Jos olet lähdössä kaikkien aikojen ensimmäiselle pidemmälle matkallesi itsenäisesti ilman vanhempia, voi kymmenen päivää olla sopiva mitta, tosin silloin et ehdi viettää kovin paljon aikaa kaupungeissa, kun pitää olla jo matkalla seuraavaan junaan. 22 päivän passi on toinen tälle reitille sopiva vaihtoehto. Perinteisistä perinteisin Euroopan pääkaupungit kattava reilireitti kulkee seuraavasti: Rooma, Italia – Wien, Itävalta – Praha, Tsekki – Berliini, Saksa – Amsterdam, Alankomaat – Bryssel, Belgia – Pariisi, Ranska – Barcelona, Espanja.

Perinteinen Euroopan reilireitti Pallontallaajien Google Maps -tilillä

Euroopan junatyypit

 • High-speed -juna eli nopeat junat ovat nimensä mukaisesti niitä kaikkein nopeimpia tapoja risteillä raiteilla kohteesta toiseen. Nopeissa junissa on myös usein parhaimmat palvelut, ja korkeimmat hinnat, sillä nopeissa junissa ei pääse juuri koskaan matkustamaan pelkällä reilikortilla, vaan kyytiin pääsee lisämaksusta tai tekemällä pakollisen varauksen. Näitä nopeita junia ovat esimerkiksi EurostarThalys ja TGV.
 • Intercity junat, jotka tunnetaan myös EuroCity -nimellä kun kuljetaan kahden tai useamman valtion läpi. Nämä junat kulkevat yleensä pitkiä matkoja suurten kaupunkien välillä noin 200km/h -vauhdilla. Varausmahdollisuus on olemassa, mutta paikan varaaminen on harvoissa junissa pakollista.
 • Regional ja Express -junat kulkevat verkkaista vauhtia ja pysähtelevät pienissäkin paikoissa. Jotkut Regional -junat kulkevat myös Express -nimellä, jolloin junat kulkevat samaa reittiä kuin Regional -junat, mutta pysähtyvät vain osalla pysäkeistä. Yleensä Regional tai Express -juniin ei tarvitse tehdä mitään varauksia tai maksaa paikkamaksuja.
 • Yöjunat kulkevat tyypillisesti pitkiä matkoja yön aikana. Kansainväliset yöjunat kulkevat Euronight (EN) -nimellä, mutta myös muun nimisiä yöjunia voi tulla vastaan, esimerkiksi City Night Line (CNL). Useimmissa eurooppalaisissa junissa on hytit toisin kuin esimerkiksi VR:n junissa. Hyteissä on kuusi istumapaikkaa, ja penkit saa miltei poikkeuksetta vedettyä sängyiksi, joten jos esimerkiksi onnistuu kolmisin valtaamaan yhden hytin, on jokaisella oma sänky.

Kymmenen vinkkiä ensimmäiselle reilille -tietopakettiin
Keskustele reilaamisesta

Kuvat: Flickr/seeveeaar, Flickr/kokorowashinjin, Flickr/Thomas Hawk

 • Lähetä sähköpostitse
 • Jaa Twitterissä
 • Jaa Facebookissa
 • Jaa LinkedInissä
 • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *