Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vinkit junassa nukkumiseen

Junassa nukkuminen

Junissa nukkuminen esimerkiksi hostellien sijaan on mainio keino säästää paitsi rahaa, myös aikaa. Kun juna puksuttelee rauhalliseen tahtiin halki yöllisen Euroopan, voi reilaaja nauttia tasaisesta matkanteosta ja parhaassa tapauksessa makoisista yöunista.

yojuna1

Reilin suunnitteluvaiheessa kannattaa harkita junissa nukkumista erityisesti, jos budjetti on tiukka ja matkan varrelle sattuu pitkiä välimatkoja. Kymmenen tunnin junamatka sujuu huomattavasti joutuisammin yö- kuin päiväjunassa. Sen lisäksi että aika kuluu nopeammin, säästyy myös aina sen yön majoitusmaksuilta.

Makeita unia omassa hytissä

Monissa keskieurooppalaisissa junissa yöunet maistuvat erityisen makeasti, sillä junissa on penkkirivien sijaan kuuden hengen hyttejä, joiden penkit saa vedettyä mukaviksi sängyiksi, jolloin kuuden hengen hytistä tuleekin kolmen matkustajan makuutila. Hyttien lasiovien eteen saa vedettyä verhot, jolloin muut junamatkalaiset todennäköisesti kävelevät hytin ohi, jos junassa vain sattuu olemaan vapaata tilaa. Junaan kannattaakin mennä mahdollisimman ajoissa, etsiä vapaa hytti ja varata se omaan käyttöön laittamalla verhot kiinni. Ennen sitä on kuitenkin viisasta vilkaista hytin oven varauslapusta, että se on varmasti vapaa.

Vaikka pienessä hytissä nukkuisi vain omalla porukalla, kannattaa rinkka sitoa kunnolla kiinni hyllyihin niin että heräät taatusti, jos joku yrittää irrotella sitä keskellä yötä. Rinkan voi myös piilottaa sängyksi vedettyjen penkkien alle, jolloin sen luo on harvinaisen vaikea päästä erityisesti, jos omistaja on umpiunessa rinkan yläpuolella olevien penkkien päällä. Rinkan tai laukun säilymisen voi varmistaa kietomalla hihnan tai remmin oman nilkan tai ranteen ympärille.

Monissa junissa ilmastointi pauhaa täysillä myös yön läpi, joten viileisiin junaöihin on viisasta varautua. Ellei mukana halua kantaa makuupussia, voi sen sijaan pakata reissuun suuren huivin, joka toimii paitsi peittona yöjunassa, myös esimerkiksi vilttinä puistopiknikin aikana. Perinteisen tyynyn virkaa toimittaa vaatteilla täytetty tyynyliina. Mukaan kannattaa varata myös korvatulpat, sillä se yöjunan ainoa metelöivä seurue sattuu yleensä juuri siihen viereiseen hyttiin.

yojuna2

Yöjuna on turvallinen

Parhaassa tapauksessa makea yöuni keskeytyy ainoastaan konduktöörin, tullimiehen tai rajaviranomaisten toimesta, joten passi ja reililippu on syytä pitää lähellä koko yön ajan. Toisinaan konnari saattaa kerätä liput ja passit kaikilta matkustajilta ennen nukkumaanmenoa, jottei reissaajan suloinen uni katkea lipun- tai passintarkastuksen vuoksi. Tästä ei kannata olla huolissaan, sillä suurella todennäköisyydellä konduktööri ei ole voro, vaan palauttaa tärkeät asiakirjat seuraavana aamuna.

Yöjunissa nukkuminen on melko turvallista, sillä rinkka on helppo kiinnittää hyllyihin ja arvotavarat saa helposti pidettyä lähellä. Matkustajien lisäksi junissa ei oleskele junahenkilökunnan lisäksi muita, joten hämärien ohikulkijoiden varalta ei tarvitse varautua. Toki yöjuna on vaikkapa hostellia epämukavampi tapa viettää yö, mutta koska sillä säästää pitkän pennin, on se useimmilla reilaajille sen arvoista.

Junissa on tietysti tarjolla myös makuuvaunuja, mutta usein makuupaikasta maksaminen käy sen verran kalliiksi, että samalla tai jopa pienemmällä rahalla nukkuisi makeasti hostellissa, joten se ei ainakaan minibudjetilla reilaavalle sovi.

 

Jaa yöjunavinkkisi ja -kokemuksesi keskustelupalstalla

Kuvat: Flickr/CasteFoto, Flickr/formfaktor

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *