Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Näin reilaat lapsen kanssa

Kymmenen vinkkiä reilille lapsen kanssa

Reilaaminen on kaikenikäisten puuhaa, sen todistaa eurooppalaisissa junissa reissaavat nuoret, vanhukset ja lapsiperheet. Reilaaminen lapsen kanssa voi olla ikimuistoinen elämys ja upea kokemus kaikille, mutta se vaatii joustavaa asennetta ja hyvää suunnittelua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Lapsille omat reililiput

Reililippuja on tarjolla kaikenikäisille: yli 12-vuotiaat lapset reilaavat nuorten hinnalla, 4-11 -vuotiaiden liput maksavat puolet aikuisen lipun hinnasta ja alle nelivuotiaat reilaavat ilman paikkaa ilmaiseksi. Lapsille on tarjolla samanlaisia lippuja kuin aikuisille, eli halutessa voi valita vaikkapa 5/10 päivän lipun tai vaikkapa kuukauden mittaisen reilikortin. Reililippu tulee kuitenkin muistaa valita lapsen ehdoilla, eli on mietittävä miten pitkän reilireissun lapsi jaksaa kulkea. Reilaamisen voi aloittaa harjoittelemalla ensin lyhyemmällä reissulla esimerkiksi Pohjoismaissa ja lähteä vasta sen jälkeen reilaamaan syvemmälle Eurooppaan, tai vaihtoehtoisesti lähteä heti ensireilille lapsen kanssa Euroopan-seikkailulle.

2. Junamatkat lapsen jaksamisen mukaan

Vaikka omilla reileillä useat kahdeksan tunnin mittaiset pitkät junamatkat olisivat olleet ajankäytön kannalta se paras tapa edetä paikasta toiseen ja nähdä mahdollisimman paljon, ei se lapsen kanssa välttämättä ole viisain tapa matkustaa. Pitkien junamatkojen sijaan kannattaa suosia vähän lyhyempiä, maksimissaan viiden tunnin mittaisia matkoja ja useiden, pitkien välimatkojen päässä toisistaan sijaitsevien kaupunkien sijaan kannattaa keskittyä pariin maahan ja tutkiskella niiden pikkukaupunkeja. Jos johonkin väliin on istuttava junassa kahdeksan tunnin matka, voi se olla fiksua katkaista esimerkiksi junanvaihdolla, mikä tuo jännittävyyttä puuduttavaan matkantekoon. Vaihtoehtoisesti yöjunan ja makuupaikan valinta voi olla järkevä vaihtoehto pidemmälle matkalle myös lapsen kanssa.

3. Majoitusvaihtoehtoja ei tarvitse karsia

Matkustitpa sitten lapsen kanssa tai aikuisten kesken, on varteenotettavia majoitusvaihtoehtoja ihan yhtä runsaasti. Vaikka hostellien ajatellaankin olevan enemmän nuorison majapaikka, voi hostellin kahden hengen huone olla edullisempi majoitusvaihtoehto kuin esimerkiksi hotelli. Useamman lapsen kanssa matkustaessa hostelli voi olla jopa paras valinta, kun koko perhe voi majoittua keskenään pieneen dormiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki hostellit eivät majoita alle 18-vuotiatia vieraita. Muita hyviä ja edullisia lapsiperheen majapaikkoja ovat esimerkiksi kotimajoitukset, mutta myös teltta- ja leirintäaluemajoitus.

4. Reissuhygieniasta huolehtiminen on tärkeää

Vaikka pienet pöpöt ja vaarattomat reissuripulit kuuluvat myös reilaamiseen, on matkanteko huomattavasti kivuttomampaa ilman niitä erityisesti, jos mukana on pieni lapsi. Vanhemman on hankala huolehtia lapsesta reissun päällä, jos itse on ankaran turistiripulin kourissa. Sen vuoksi kannattaa tietysti huolehtia lapsen hygieniasta, mutta myös omasta. Liiallisuuksiin ei kannata mennä, mutta perusasiat, kuten käsienpesu lentokentillä ja rautatieasemilla vierailun jälkeen on syytä muistaa. Pienelle lapselle riittää, kun on kuiva vaippa, eikä esimerkiksi puhtaiden vaatteiden vaihtamisesta kannata vetää stressiä. Reissussa kuuluu rähjääntyä, myös lasten.

lapsimatkalla2

5. Matkarattaat tuovat mukavuutta

Lapsiperheen pakkohankintoja ennen reiliä on kätevät matkarattaat, sillä isojen rattaiden kanssa reilaaminen voi olla paikoitellen erittäin hankalaa. Monilla eurooppalaisilla rautatieasemilla ei esimerkiksi ole hissejä laitureille, vaan rattaat tulee pystyä nostamaan portaita pitkin vaikka selässä olisi painava rinkka ja rattaissa istuisi lapsi. Useimmissa eurooppalaisissa junissa on omat paikat rattaille ja jos sellaisia ei ole näkyvissä, on junissa aina konduktööri, jolta voi kysyä. Pienet matkarattaat eivät välttämättä vaadi omaa säilytyspaikkaa, ja niitä voi tarpeen tullen säilyttää esimerkiksi loossijunissa penkkien alla tai hattuhyllyllä muiden matkatavaroiden kanssa.

6. Reilin aloitus lapsen kanssa

Reilin aloittaminen Suomesta on suhteellisen hankalaa, sillä suoria junareittejä Eurooppaan ei juuri ole. Ellei lapsi tykkää lentämisestä, voi reilin aloittaa esimerkiksi Laivamatkalla Ruotsin puolelle ja reilaamalla sieltä Tanskan kautta Saksaan, tosin näin pitkä matka voi lapsen kanssa olla jo itse reili. Jos taas lapsi viihtyy lentokoneessa, voi reilin aloittaa surutta vaikkapa Euroopan toiselta puolelta.

7. Tuttuja asioita ruokailuun

Imetettävän vauvan kanssa ruoka-asioista ei juuri tarvitse murehtia, sillä niin kauan kuin äiti on mukana, löytyy myös rintamaitoa. Rutiineista ei stressata reissussa, mutta esimerkiksi ruoka-aikojen pitäminen samana kuin kotona voi olla hyvä asia, jos ruoka on täysin uudenlaista. Näin ruokailussa on edes yksi tuttu elementti. Uusia ruokia voi lasten kanssa koittaa kokeilla leikinomaisesti, mutta tiukan paikan tullen perusraaka-aineita kuten vaikkapa vihanneksia saa ympäri maailmaa, joten tuttujakin ruokia on mahdollista saada reissun päällä. Esimerkiksi hostellien tai kotimajoitusten keittiöstä kannattaakin ottaa kaikki irti, jos lapsi ei mielellään kokeile uusia ruokia.

8. Valitse lapsiystävällinen matkakohde

Vaikka lapsia on kaikkialla maailmassa, suhtaudutaan heihin joissain paikoissa suopeammin kuin toisissa. Esimerkiksi kotoisassa Suomessa voi julkisissa kulkuvälineissä äännähtelevä lapsi saada osakseen ärsyyntyneitä katseita, kun taas eteläisessä Euroopassa, esimerkiksi Italiassa, bussissa jokelteleva lapsi kerää helposti koko linja-auton huomion positiivisessa mielessä. Matkakohdetta suunnitellessa reissunaikaisten sääennustusten tarkistaminen on tärkeää, sillä polttavan kuumassa helteessä reilaamisesta on hupi kaukana, erityisesti jos selässä on painava rinkka ja kantoliinassa hikoileva vauva.

9. Yhteistä puuhaa koko perheelle

Lomalla vanhemmilla on huomattavasti normaalia enemmän aikaa lapselle, joten parasta tekemistä esimerkiksi pitkillä junamatkoilla on puuhata yhdessä koko perheen kanssa leikkien ja maisemia ihmetellen. Toki vanhemmat voivat varautua esimerkiksi kirjalla lapsen päiväunihetkien varalta, mutta jos reissussa ollaan koko perheellä, voi aika olla järkevämpää käyttää aika yhdessäoloon kuin esimerkiksi oman kirjan tihrustamiseen. Kohteissa pitkät ja tylsät museovierailut kannattaa unohtaa ja mennä lapsen ehdoilla niihin paikkoihin, missä riittää tekemistä. Lapsi, kuten myös aikuinen, viihtyy usein paremmin junassa kuin esimerkiksi köytettynä autoon tai bussiin, joten junamatkoja ei tarvitse pelätä.

10. Ole valmis joustamaan

Lasten kanssa matkustaessa on kaikkein tärkeintä joustaa. Suunnitelmat voivat muuttua nopeasti, ja niissä tilanteissa on oltava valmis mukautumaan. Lapsen kanssa reissatessa mennään lapsen ehdoilla, joten muutoksiin on varauduttava. Kun vanhemmat ovat reilillä joustavalla asenteella ilman stressiä, tulee matkasta mukava kokemus kaikille.

 

Reilaamaan sylivauvan kanssa? -keskusteluun
Interrail lasten kanssa -keskusteluun
Matkustaminen lasten kanssa -keskusteluun

Kuvat: Flickr/*Kicki*, Flickr/silkegb

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *