Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Matkaturvallisuus interreilillä - Pallontallaajat.net

Matkaturvallisuus interreilillä

Reilaaminen ei ole sen vaarallisempi matkustustapa kuin vaikkapa lento- tai automatkailu. Oma käytös ja asenne määrittää pitkälle reilin turvallisuuden, ja fiksulla käyttäytymisellä ja viisailla valinnoilla ei reililläkään olo ole turvaton edes Euroopan eksoottisimmissa kolkissa.

reilin terveys ja turvallisuus

Reilin turvallisuus on pitkälle kiinni siitä, miten itse toimii. Jos uskoo sinisilmäisesti jokaista vastaantulijaa ja heiluttelee rahojaan ja muita arvoesineitä näyttävästi, voi olla varma että on kohta kynitty putipuhtaaksi. Pienellä varautuneisuudella ja kohteliaalla käytöksellä pääsee pitkälle, ja reilistä jää mukavat muistot.

Yleinen matkaturvallisuus

Reilillä riittää, kun huolehtii omista tavaroistaan tarkasti ja muistaa olla ystävällinen kaikille, jopa sille hieman epämiellyttävälle kaverille, joka käy kauppaamaan sateenvarjoja aurinkoisena päivänä.

Mahdollisten uhkaavien tilanteiden varalta ei tarvitse varautua minkäänlaisella aseella. Linkkuveitsi, kaasusumutin ja pamppu kannattaa siis jättää suosiolla kotiin, ja niiden sijaan pakata mukaan valpas mieli ja nopeat jalat. Mahdollisten kättä pidempien apuvälineiden kantaminen reissussa on paitsi kyseenalaista, myös provosoivaa.

Uhkaavia kohtaamisia on helppo välttää kiertämällä kaukaa agressiivisen oloiset porukat, vaihtamalla kadun puolta jos vastaan tulee epäilyttävän oloisia tyyppejä ja kulkemalla valaistuja katuja pitkin. Jos ikävä tilanne tulee vastaan, on ystävällisestä ja rauhallisesta käytöksestä sekä nopeista jaloista suuri apu. Oma henkiriepu on tärkeämpi kuin menetetyt rahat ja arvoesineet, joten niistä kannattaa luopua uhkaavassa tilanteessa suosiolla ja pinkaista karkuun silloin, kun voro laskee rahojasi. Vakuutus kyllä korvaa materiaalisen vahingon.

Kaikenlainen provosointi aiheuttaa vain lisää ongelmia, joten sitä tulee välttää kaikissa tilanteissa.

Matkavakuutus

Matkavakuutus kannattaa hankkia reiliä varten, reissaat sitten Ruotsiin tai Romaniaan. Jos matkustat edes vähän peruspulliaista enemmän, voi yksittäisten reissuvakuutusten sijaan olla kannattavampaa ottaa jatkuva matkavakuutus. Huomioi, että monien ammattiliittojen vakuutus sisältää matkavakuutuksen, joten tarkista oma tilanteesi. Matkustajavakuutus korvaa ainoastaan henkilövahingot, ja matkatavaralle tulee aina ottaa oma matkatavaravakuutus.

Pakkaa vakuutusyhtiön antama vakuutuskortti reissuille mukaan aina, ja säilytä sitä samassa paikassa passisi kanssa. Kirjoita ylös myös vakuutusyhtiön puhelinnumero, johon voit ottaa yhteyttä vakuutuksen sattuessa, ellei nettiyhteyttä ole saatavilla. Muista aina tehdä varastetusta tavarasta ilmoitus paikalliselle poliisille, jotta matkatavaravakuutus korvaa vahingon.

Pallontallaajien matkavakuutusvertailu

reilin turvallisuus1

Turvallisuus junissa

Junissa on yleensä ottaen todella turvallista matkustaa. Kaikki arvoesineet kuten passi, lompakko, kännykkä ja vaikkapa kamera kannattaa luonnollisesti pitää poissa näkyviltä ja mahdollisimman lähellä. Rinkan voi huoletta heittää ylähyllylle, sillä useimmat rosvot tajuavat, ettei siellä ole mitään arvokasta. Rinkan voi esimerkiksi yön ajaksi sitoa kiinni hyllyyn, jolloin sen irrottamisesta aiheutuva meteli herättää varmasti.

Junayöt sujuvat useimmissa eurooppalaisissa junissa leppoisasti, sillä hyttijunien penkit saa vedettyä sängyiksi. Jos haluaa olla tietoinen hyttiin tulevista vierailijoista, voi mukaan pakata pienen kellon ja ripustaa sen hytin oveen varoittamaan tunkeilijoista.

Kaikesta varautumisesta huolimatta myös ikäviä asioita sattuu ja tavaroita saattaa kadota kesken makeiden junaunien. Silloin kannattaa aina ilmoittaa varkauksista ensin junan konnarille ja sen jälkeen paikalliselle poliisille. Näin myös sen takia, ettei tule vaikeuksia vakuutusyhtiön kanssa.

Pallontallaajien vinkit junassa nukkumiseen

Säilytyslokerot

Jos haluat viedä rinkan säilytykseen päivän ajaksi, ovat juna-asemien säilytyslokerot hyviä siihen tarkoitukseen. Lokerot ovat usein riittävän isoja suurellekin rinkalle, ja tavarat voi jättää rautatieaseman säilytyslokeroon melko luottavaisin mielin. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota lokeroiden käyttöaikoihin, sillä monet lokerot avautuvat automaattisesti vuorokauden jälkeen, ja rinkan noutajaa odottaa vain avoin ja tyhjä lokero.

Esimerkiksi Lontoossa rautatieasemilta on turha etsiskellä säilytyslokeroita, ja niiden sijaan kaupungin juna-asemilla onkin siirrytty kokonaan narikankaltaiseen säilytyspalveluun. Nämä säilytyspalvelut ovat automaattista säilytyslokeroa kalliimpia mutta turvallisempia, kun tiskin toisella puolella parveilee ainoastaan narikan henkilökuntaa.

Myös hostellien ja leirintäalueiden säilytyspalvelut ovat yleensä luotettavia.

reilin turvallisuus2

Rahan kuljettaminen ja käyttäminen

Visa tai Visa Electron -automaattikortti on korvaamaton maksuväline joka puolella Eurooppaa. Sillä saa helposti paikallista valuuttaa automaatista, eikä mukana tarvitse kantaa isoja summia. Rahaa nostaessa ole tarkkana, jotta pitkäkyntinen ei nappaa seteleitä kädestäsi. Varaudu siihen, ettei kaikkialla ole pankkiautomaattia.

Kopio passista

Ota kopioita passisi henkilötietosivusta ennen reissua ja ripottele niitä useaan paikkaan rinkassasi. Valokopio helpottaa väliaikaisen passin saamista ja rikosilmoituksen tekoa, jos passisi varastetaan tai se katoaa. EU:n sisällä pääset hyvällä tuurilla matkustamaan kotiin pelkällä valokopiolla.

Voit myös skannata passisi ja lähettää siitä kuvan sähköpostiisi, jolloin se on aina saatavilla nettiyhteyden päässä. Samaa periaatetta voit soveltaa myös viisumin, vakuutuskortin tai muiden tärkeiden asiakirjojen kohdalla.

Mistä saan tietoa matkan aikana?

Kaikissa vähänkään suuremmissa kaupungeissa on turisti-info, mistä saa vinkkejä majoituksesta, nähtävyyksistä ja muusta. Infosta saa yleensä myös ilmaisen kaupunkikartan, jolla pärjää hyvin kaupunkia tutkiessa. Turisti-info on yleensä helppo löytää, sillä useimmissa tapauksissa ne sijaitsevat lähellä rautatieasemaa tai jopa aseman sisällä.

Käytä myös hyväksesi hostellien henkilökuntaa, sillä he tietävät yleensä parhaiten kaupungin parhaan budjettiruokalat ja halvan oluen kuppilat. Hyödynnä myös hostellien tietokoneita ja ilmaista nettiä. Jos mukana on oma mobiililaite, on tieto aina nettiyhteyden päässä.

 

Pallontallaajien terveys ja turvallisuus -keskustelualueelle

Kuvat: Flickr/Angeloscense, Flickr/Jim Nix/Nomadic Pursuits, Flickr/Natalia Romay

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *