Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Trans-Siperia vinkit

Matkusta Venäjän halki Trans-Siperia -junalla

Trans-Siperia -junareitti on maailman pisin junareitti. Se kulkee Moskovasta Venäjän Kaukoidän läpi aina Japaninmerelle saakka. Matkan varrella voi vaihtaa junaa, ja päätyä esimerkiksi Mongoliaan tai Kiinaan.

transsiperia1

Trans-Siperian -matka alkaa Moskovasta, minne pääsee kätevästi Suomesta venäläisellä Tolstoi-junalla. Junamatka Helsingistä Moskovaan kestää noin kahdeksan ja puoli tuntia, lento hieman alle kaksi tuntia.

Perinteisin Trans-Siperia -reitti on kulkea matka ensimmäisestä etapista Moskovasta junaradan päätöspisteeseen Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Vladivostokiin saakka. Matkan varrella voi myös vaihtaa joko Trans-Manchurian tai Trans-Mongolian junaan riippuen siitä, mitä haluaa reissun aikana nähdä.

Eri reittejä Pekingiin

Sekä Trans-Manchuria että Trans-Mongolia -reitit päättyvät molemmat Pekingiin, mutta matkareitti on eri. Trans-Mongolia kulkee nimensä mukaisesti Mongolian läpi pohjois-eteläsuunnassa, ja reitin varrelle osuu muun muassa maan pääkaupunki Ulan Bator. Vaihto Trans-Siperiasta Trans-Mongoliaan tapahtuu Ulan Uden kaupungissa Mongolian pohjoispuolella. Trans-Manchurian reitti kulkee Mongolian itäpuolista Kiinaa pitkin Pekingiin, eikä käy lainkaan Mongolian puolella.

Lisäksi on mahdollista kulkea myös Baikal-joen pohjoispuolella kulkevaa Baikal-Amur -rataa pitkin Sovetskaya Gavaniin Tyynenmeren rannalle. Trans-Siperiasta poikkeava Baikal-Amur -reitti kulkee samaan suuntaan mutta muutaman sadan kilometrin verran pohjoisempana kuin perinteinen Trans-Siperia -reitti. Matkan päätepiste Sovetska Gavan sijaitsee noin tuhat kilometriä pohjoisempana kuin Trans-Siperian -reitin päätepiste Vladivostok.

transsiperia2

Liput etukäteen tai vasta Venäjältä

Trans-Siperia kulkee Moskovasta Vladivostokiin yhteensä 16 aseman kautta, joten mielenkiintoisia kaupunkeja ja nähtävyyksiä osuu reitin varrelle useita. Reitin valinnan jälkeen kannattaakin käyttää aikaa matkan varrelle sattuvien paikkojen tutkimiseen, sillä harva ehtii vierailla jokaisessa kaupungissa. Liput on syytä ostaa vasta sen jälkeen, kun pysähdyspaikat on päätetty.

Trans-Siperian junamatkalle lippuja saa ostettua matkatoimistosta, netistä tai paikan päältä Venäjältä lippuluukusta. Lippujen hintaerot ovat huomattavia, ja esimerkiksi Suomesta käsin matkatoimiston kautta hankitut liput voivat kustantaa jopa viisi kertaa enemmän kuin Venäjältä ostetut junaliput.

Kätevimmin junaliput saa ostettua Venäjällä, kun matkan alussa varaa pari päivää ennen varsinaisen junamatkan alkua ja käy itse ostamassa junaliput. Matka-ajankohdasta riippuen junat saattavat olla täysiä, joten jo reissun alussa joustava asenne on tärkeä jotta matka ei mene pilalle jo heti ensimetreillä, jos Moskovassa joutuukin odottelemaan junaa muutaman ylimääräisen päivän. Liput tulee ostaa henkilökohtaisesti, sillä lipunoston yhteydessä on näytettävä passi, jossa oleva nimi kirjataan junalippuun.

Jos suunnitelmissa on viettää mahdollisimman vähän aikaa kalliissa Moskovassa, voi muut junaliput ostaa paikan päältä, mutta ensimmäisen etapin lipun hankkia etukäteen netistä ja niin varmistaa paikkansa halutussa junassa.

Lipunmyyjät puhuvat harvoin englantia Venäjällä edes kansainvälisiä lippuja myyvillä tiskeillä, joten mukana on hyvä olla venäjää puhuva kaveri. Ellei sellaista löydy, varmimmin liput saa kirjoittamalla paperille mistä ja minne haluaa matkustaa, missä luokassa, montako lippua tarvitsee ja mille matkapäivälle. Myös ystävällinen käytös ja venäläiset tervehdykset auttavat lipunostossa.

Venäläiset rautatieasemat ovat samanlaisia kuin muualla maailmassa: suuria rakennuksia, useita lippuluukkuja ja pitkiä jonoja. Lisäksi venäläisillä asemilla on nähtävillä myös useita neuvostoaikaisia muistomerkkejä. Lippua ostaessa kannattaa varmistaa että seisoo oikeassa jonossa, sillä kaikkia lippuja ei saa kaikilta luukuilta.

Reissaa myös ummikkona

Vaikka venäjänkielen taidoista on hyötyä Trans-Siperia -reissulla, uskaltaa matkaan lähteä myös ummikkona. Liput saa ostettua paperilappusten avulla ja junassa selviää hymyllä, käsimerkein sekä elekielellä. Venäläisten hyttikavereiden kanssa käytäviä jutusteluhetkiä varten voi varata mukaan fraasisanakirjan, jonka avulla pääsee jo pitkälle.

Trans-Siperian -matkalla suurin rahareikä on junaliput ja viisumit, sillä paikalliset venäläiset tuotteet ovat melko edullisia. Länsimaiset tuontitavarat taas voivat maksaa jopa enemmän kuin Suomessa. Kohteesta riippuen ravintolassa saa aterian noin viidellä eurolla, metrolipun 50 sentillä ja oluttölkin alle eurolla.  Maaseudulla on halvempaa kuin kaupungeissa, ja erityisesti Moskovassa on todella kallista.

transsiperia3

Hanki viisumit hyvissä ajoin

Viisumit on syytä hankkia hyvissä ajoin, sillä esimerkiksi Trans-Mongolian reitille tarvitsee jo kolme viisumia: Venäjälle, Mongoliaan ja Kiinaan, ja viisumien hankkimiseen kuluu helposti yli kuukausi. Jos asuinpaikka on konsulaattien ulottumattomissa, on järkevää postittaa passi konsulaattiin vakuutettuna lähetyksenä. Silloin menetys ei ole niin suuri, jos Venäjän ja Mongolian viisumit sisältävä passi katoaa postissa matkalla Kiinan konsulaattiin. Vaikka vakuutettu lähetys saattaa tuntua kalliilta, tulee se edullisemmaksi kuin uuden passin ja usean viisumin hankkiminen toiseen kertaan.

Mongolian viisumin saa Kirkkonummella sijaitsevasta kunniakonsulaatista. Hintatiedot ja ohjeet viisumin hakemiseen löytyvät konsulaatin nettisivuilta. Kiinan konsulaatti sen sijaan sijaitsee Helsingissä Kulosaaressa, ja viisumin saa kätevästi toimimalla konsulaatin nettisivun ohjeiden mukaan.

Venäjän viisumin saadakseen on oltava kutsu, jonka saa esimerkiksi suomalaiselta Venäjällä työskentelevältä tutulta tai venäläisiltä yrityksiltä, jos kontakteja sellaisiin sattuu olemaan. Jos ei tunne ketään Venäjältä, tulee viisumi hankkia matkatoimiston kautta. Esimerkiksi 30 päivän turistiviisumi maksaa Lähialuematkojen kautta 76 euroa.

Kaikkien Venäjälle saapuvien ulkomaalaisten tulee rekisteröityä oleskelunsa jos viettää venäjällä yli seitsemän arkivuorokautta. Rekisteröinti tapahtuu kätevästi esimerkiksi hotellissa, ja sen voi hoitaa vaikkapa yöpymällä reissun alussa yhden yön Moskovassa.

Valitse sopivin matkustusluokka

Valtaosa venäläisistä junista on samanlaisia, ja pitkän matkan junissa on yleensä kolme matkustusluokkavaihtoehtoa. Junat ovat yleensä hyttijunia, eli vaunun toisella reunalla on hytti ja toisella käytävä. Jokaisessa vaunussa on yksi yhteinen WC, suihkua ei yleensä ole. Vaunuissa on myös omat vaunuemännät jotka siivoavat vaunut, huolehtivat että samovaarissa on kuumaa vettä, vuokraavat lakanoita ja lainaavat astioita. Vaunujen samovaareista saa hakea ilmaiseksi kuumaa vettä esimerkiksi teetä tai pussikeittoa varten.

Kuten kaikissa muissakin junissa, myös venäläisissä junissa paras ja kallein luokka on ensimmäinen luokka. Siellä matkustetaan mukavasti kahden hengen hyteissä, ja niihin kuuluu usein myös hyttipalvelu. Hyttien suurin etu on se, että oleskeluun on reilusti enemmän tilaa kun hytissä on vain kaksi ihmistä. Kyse ei kuitenkaan ole luksushyteistä, ja tila onkin ainoa ero seuraavaan luokkaan. Ensimmäisen luokan hytissä on kaksi sänkyä, joiden alle saa laitettua matkatavaroita sekä yksi yhteinen pöytä.

Toisen luokan hytit eli kupe-hytit ovat melko samanlaisia kuin ensimmäisen luokan hytit, mutta kahden sängyn sijaan hytissä on neljä makuupaikkaa, eli kaksi päällekkäin. Toinen luokka on yleisin matkustusluokka myös trans-siperian junissa.

Halvin mahdollinen luokka eli platskartnyi tunnetaan myös nimellä karjavaunu. Platskartnyi-vaunuissa ei ole erikseen hyttejä, vaan vaunun ahdasta keskikäytävää reunustaa molemmin puolin kolmikerroksiset sängyt. Vaikka vaunut ovat melko epämukavia ahtaine, kuumine, epähygiesine, meluisine ja haisevine tiloineen, on platskartnyi-vaunu yleensä paras paikka tutustua paikallisiin.

transsiperia4

Nauti junaelämästä

Pitkien matkojen matkustaminen junassa voi olla todella mielenkiintoinen kokemus, erityisesti Venäjällä. Junassa ei ole kiire minnekään, joten aikakäsitys katoaa nopeasti aikavyöhykkeitä ylittäessä ja auringon noustessa ja laskiessa milloin mitenkin. Kaikki juna-aikataulut ovat aina Moskovan aikaa, mutta esimerkiksi junien ravintolavaunujen aukioloajat ovat paikallista aikaa, joten kelloa tihrustaessa menee Trans-Siperian -junamatkalla helposti sekaisin.

Vaihtelua hytissä ja ravintolavaunussa istuskeluun tuovat pysähdykset matkan varrelle sattuvilla asemilla. Pysähdyksiä on muutama päivässä, ja asemien kioskeista ehtii hyvin käydä täydentämässä matkan ruoka- ja herkkuvarastoja. Useilla asemilla on myös paikallisia mummeleita myymässä esimerkiksi marjoja, leivonnaisia, vihanneksia ja ruokaa. Erityisesti kuumalla ilmalla on kuitenkin syytä olla varuillaan, ettei osta vahingossa pilaantunutta ruokaa ja joudu kärvistelemään ruokamyrkytyksen kourissa seuraavaa reissupäivää.

Trans-Siperian -matkalla voi asemamummojen myymien ruuan ja omien pussikeittojen lisäksi ruokailla myös ravintolavaunussa, missä myydään yleensä tavallista venäläistä ruokaa. Ruokalistalla on yleensä keittoa, blinejä ja lihaa. Aterian saa noin viidellä eurolla, joten paikallisilla on melko harvoin varaa syödä ravintolavaunussa.

 

Pallontallaajien kattavaan Trans-Siperia -keskusteluun

Artikkelin pohjana on käytetty Tuukan ja Jounin kirjoittamaa Trans-Siperia FAQ -tietopakettia.

Kuvat: Flickr/Boccaccio1, Flickr/Viewminder, Flickr/Raquo, Flickr/yeowatsup

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1218)

matti heinonen

6.2.2014

miten matka meni?

hese

11.3.2014

Kuusikymmentäluvulta olen harkinnut asiaa kymmenen vuoden välein.
Juttu oli mielenkiintoinen,ehkä vielä kerkeää kun jalka vielä vie uusiin seikkailuihin.

Kasper

12.3.2014

Mitenkä kannattaa reissuun varautua, jos lähtee talvella?

Reissaaja

20.3.2014

Reissu on ollut haaveissa pitkään. Nyt se on kohta edessä. On kiva lukea kaikki mahdolliset matkakomukset.

Janne & Jenni

7.4.2014

Terve, tässä on vielä yksi matkakertomus vastaavasta reissusta. Kirjoitimme tarinan matkan aikana, mutta silloinen blogisivusto heitti sen pois, kun blogia ei yllätys yllätys päivitetty reissun jälkeen. Laitoin raakaversion nyt saataville. Kuvatekstit on niin ja näin toisen blogin jäljiltä. Toivottavasti tuosta on hyötyä tai iloa muille! http://trans-mongolia-2012.webnode.fi/blogi2/

elisa

22.7.2015

Heipä hei, olin syksyllä 2014 reissaamassa Trans-Mongolia junareitin. Jos joku tarvitsee vinkkejä, niin mielellään annan 🙂 Minulle jäi myös Mongolian rahaa vahingossa varmaan satasen edestä, eikä sitä saa enää vaihdettua missään :/ mielelläni vaihtaisin nämäkin pois, tietysti hyvällä kurssilla 😉

Roosa

25.8.2015

Hei Elisa! Ylläolevaan kommenttiisi vastailen, että oisko sulta mahdollisuus kysellä tekemästäsi reissusta sähköpostitse? 🙂 En tiedä tavoittaako kommenttini sinua tätä kautta, mutta kokeillaan 😀 sähköpostini on roxxy.n@gmail.com

Nimi Zara

12.10.2015

Viesti Tämä reissu on kiinnostanut vuosia mutta sopivaa matkaseuraa ei vain tahdo löytyä…Olisikohan täällä ketään kiinnostunutta lähteä reissuun tässä 2015-2016 vuoden vaihteen tietämillä?

pietro

22.10.2015

Millon lähdössä?!? Kauan menee saada tarvittavat asiakirjat?

Hessu

13.11.2015

Olen myös haaveillut tästä reissusta todella kauan, jo ennen perhettä, nyt perhe ja lähteminen vaikeaa.
Olisi vaimon sukulaisia Vladivostokissa, olisi nukkumapaikka valmiina kun olisi perillä. Ulan ude, baikal järvi, olisi ainakin mun suosikit.

Nimi TeeBee

18.11.2015

Ite suunnitellu vastaavaa reissua ja olisin kiinnostubut kuulemaan kokemuksia ja saamaan vinkkejä? hintojakin suurinpiirtein.. saapi laittaa e-mailia 🙂

NimiPexi

14.1.2016

Niin paljonko se lippu maksoi ?

mäkinen hannu

18.8.2016

On tarkoitus hypätä joskus siperianjunasta keskelle ei mitään ja nähdä pärjääkö sitä reppuineen!

Ella

8.11.2016

Taitettiin oma reissu syys-lokakuussa, nyt ollaan Kiinassa. Suomesta käsin hommattiin Venäjän, Mongolian ja Kiinan viisumit. Sen lisäksi Helsinki-Moskova ja Moskova-Krasnojarsk -liput. Muut liput ostettiin matkan varrella. Reissattiin sekä 2. että 3. luokassa. Tunnelmia blogissa:
http://www.lily.fi/blogit/matkalla-kaiken-aikaa/hytti-nro-8

Lisäkysymyksiä vaan tulemaan blogin kautta niin vastaan mielelläni 🙂

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *